CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
seoBIH

#1676 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Obrati se nijma i pitaj ih za eventualne troskove carine i zasto o tome nisu napisali nista na ponudi.
dinooh

#1677 Re: CARINA U BiH

Post by dinooh »

Imam pitanje. Citanjem ove teme sam skontao da se carina ne placa na robu do 50KM. Da li se placa PDV na robu do 50KM. Do sada sam preko ebaya narucivao par sitnih stvari i nikada nista nisam morao doplacivati. Evo primjer ove dukserice http://www.banggood.com/Wholesale-Mens- ... detail_top
11.56 eura i free shipping. Po ovome ne bi trebalo biti carine. A sta je sa PDV? I ako na carini otvore paket, koliko bi jos morao otprilike platiti za te njihove "usluge" I da li je neko narucivao preko ove stranice, kakva su iskustva?
agent_001

#1678 Re: CARINA U BiH

Post by agent_001 »

tek preko petobanke se plača i porez i carina
Mehemed
Vozim: automobil

#1679 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

blondina wrote:
123456789 wrote:Po zakonu trebala bi platiti carinu i iznosila bi oko 50KM, sada da li ces to je pitanje srece :)

Da li si narucila obicnom postom, airmail ili nekom kurirskom sluzbom tipa DHL, FEDEX i slicni ?
Ne znam koja sluzba dostavlja,porucila sam preko portala Megapopust.ba
E onda si ga zivotom na**bala, neces proci ispod 370KM carine i jos najmanje 250KM PDV-a
glossyB

#1680 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

samo poruka za nase drage carinike koji citaju temu, da su spori i da treba cekat za posiljku dulje nego sto putuje, nema puno paketa za pregledati bolje radite svoj posao pa brate cekam mjesec dana paket a znam da je na carini :shock:
seoBIH

#1681 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

glossyB wrote:samo poruka za nase drage carinike koji citaju temu, da su spori i da treba cekat za posiljku dulje nego sto putuje, nema puno paketa za pregledati bolje radite svoj posao pa brate cekam mjesec dana paket a znam da je na carini :shock:
Mozes li postaviti sliku TN koja pokazuje da je na carini !? Zamuti TN broj samo pokazi izvjestaj..nseto nije ok cim stoji..max sto moze stojati je mislim 10tak dana i onda vracaju posiljaocu.
glossyB

#1682 Re: CARINA U BiH

Post by glossyB »

nisam kuci, to mi je mama javila .. probat cu ih nazvati na telefon ako ih uspijem da dobijem :-?
agent_001

#1683 Re: CARINA U BiH

Post by agent_001 »

Mehemed wrote:
blondina wrote:
123456789 wrote:Po zakonu trebala bi platiti carinu i iznosila bi oko 50KM, sada da li ces to je pitanje srece :)

Da li si narucila obicnom postom, airmail ili nekom kurirskom sluzbom tipa DHL, FEDEX i slicni ?
Ne znam koja sluzba dostavlja,porucila sam preko portala Megapopust.ba
E onda si ga zivotom na**bala, neces proci ispod 370KM carine i jos najmanje 250KM PDV-a
Nje ba toliko, ili se zaj++++ a nisam skonto, na ukupni iznis sa poštarinom ide carina 10%, na to sve pdv 17% i carinski pregled, još petobanka bi trebalo da je izađe, odprilike
seoBIH

#1684 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

A sta ako stize s DHL-om !? :D
Mehemed
Vozim: automobil

#1685 Re: CARINA U BiH

Post by Mehemed »

123456789 wrote:A sta ako stize s DHL-om !? :D
Kazem ja, nece proci ispod 370KM carine i jos najmanje 250KM PDV-a, znaci nek odmah zove carinu da vrate posilju :D :evil:
Vademecum

#1686 Re: CARINA U BiH

Post by Vademecum »

Ja vas slabo šta shvatam koliko se god trudila. :? Naručila sam kaput iz Velike Britanije, iz radnje Miss Selfridge. Vrijednost je 69 funti, nema poštarine. Ide standardno slanje, nikakvi DHL ili šta ja znam. Ne razumijem se u te stvari. Kolika je mogućnost da to ocarine ? I koja je moguća cifra ? :-)
Chuckie

#1687 Re: CARINA U BiH

Post by Chuckie »

Ne vjerujem da će biti carine, ne boj se.
seoBIH

#1688 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Chuckie wrote:Ne vjerujem da će biti carine, ne boj se.
Kako mozes reci sa sigurnostcu to !? Vece su sanse da ce biti nego sto nece biti. Pa nije majica da umotaju sto manje i da prodje carinu bez pregleda :-)
Extornia

#1689 Re: CARINA U BiH

Post by Extornia »

Narode, da li se ovi nasi na carini pridrzavaju necega sto je gift? Da budem tacnije, kada bih ja nesto osvojio na internetu, i to bi mi pilo poslato da li bi mi oni mogli cariniti ako ja mogu dokazati da nisam kupio, nego naime osvojio/dobio tj. da je gift? U normalnim drzavama u svijetu nista se ne placa, al ne znam kod nas.
IRELAND

#1690 Re: CARINA U BiH

Post by IRELAND »

Molim vas par info, ako bih kupio neke racunarske dijelove i konzolu za igranje u Hr kako ide postupak vracanja PDV-a i da li sam duzan to prijaviti na nasoj granici.I da li zna neko eventualnu koliko % je carina na te proizvode?
_Reds_

#1691 Re: CARINA U BiH

Post by _Reds_ »

Extornia wrote:Narode, da li se ovi nasi na carini pridrzavaju necega sto je gift? Da budem tacnije, kada bih ja nesto osvojio na internetu, i to bi mi pilo poslato da li bi mi oni mogli cariniti ako ja mogu dokazati da nisam kupio, nego naime osvojio/dobio tj. da je gift? U normalnim drzavama u svijetu nista se ne placa, al ne znam kod nas.
Ne pali ti to. Osim ako imaš fakturu neku.
holowey

#1692 Re: CARINA U BiH

Post by holowey »

_Reds_ wrote:
Extornia wrote:Narode, da li se ovi nasi na carini pridrzavaju necega sto je gift? Da budem tacnije, kada bih ja nesto osvojio na internetu, i to bi mi pilo poslato da li bi mi oni mogli cariniti ako ja mogu dokazati da nisam kupio, nego naime osvojio/dobio tj. da je gift? U normalnim drzavama u svijetu nista se ne placa, al ne znam kod nas.
Ne pali ti to. Osim ako imaš fakturu neku.
djaba mu faktura, ako ode na carinski pregled i oni procijene vrijednost iznad 50km platice dazbine... ovo iz razloga da svaka roba ima svoju vrijednost, bio to poklon ili kupovina ili da si nasao na ulici, a uvozne dazbine placas na vrijednost robe a ne na karakter...jbg, ni meni se ne svidja ali tako nam je...
Kofer

#1693 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Oni to gledaju dali piše gift,i kada to piše nema im ništa draže otvoriti.Ne pali to 1%,niti lažna cijena niti gift.
Extornia

#1694 Re: CARINA U BiH

Post by Extornia »

Kofer wrote:
Oni to gledaju dali piše gift,i kada to piše nema im ništa draže otvoriti.Ne pali to 1%,niti lažna cijena niti gift.
Ma caka je sto nije lazna cijena, nego nesto sto bi osvojio na netu. Znaci nit imam cijene toga, nit icega. A po njihovom debilizmu ispat ce me carina il pola iznosa il vise od iznosa. Jebes nasu carinu.
Kofer

#1695 Re: CARINA U BiH

Post by Kofer »

Extornia wrote:
Kofer wrote:
Ma caka je sto nije lazna cijena, nego nesto sto bi osvojio na netu. Znaci nit imam cijene toga, nit icega. A po njihovom debilizmu ispat ce me carina il pola iznosa il vise od iznosa. Jebes nasu carinu.
Problem je što oni ništa nevjeruju,bez faktura...Sada bila ta cijena na paketu uistinu ili ne,njih ne zanima,oni otvaraju.Još naplate pregleda što su potrošili malo ljepila i vidili štaje.
seoBIH

#1696 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Extornia wrote:
Kofer wrote:

Bilo je vec diskusija o tome, poznanik je objasnjavao i ako me pamcenej dobro sluzi, gift ili ne to je ipak roba koja ulazi u drzavu koja se mora cariniti :) Carinti ce po svom katalogu i to je to...
KID

#1697 Re: CARINA U BiH

Post by KID »

123456789 wrote:
Extornia wrote:
Kofer wrote: Oni to gledaju dali piše gift,i kada to piše nema im ništa draže otvoriti.Ne pali to 1%,niti lažna cijena niti gift.

Bilo je vec diskusija o tome, poznanik je objasnjavao i ako me pamcenej dobro sluzi, gift ili ne to je ipak roba koja ulazi u drzavu koja se mora cariniti :) Carinti ce po svom katalogu i to je to...
Mora se cariniti i ako je poklon, jer i taj poklon ima svoju vrijednost bez obzira sto ga dobijas na poklon ili kao nagradu.. carina na poklone vrsi tzv odokativnu katalosku procjenu.. ako nemas dokaz koja ja stvarna vrijednost tog artikla onda oni vrse procjenu.

¤¤¤ Sent from my Tapatalk ¤¤¤
vulkan777

#1698 Re: CARINA U BiH

Post by vulkan777 »

Treba mi mala pomoć, prvi put naručujem nešto preko neta tako da se uopšte ne razumijem oko ove carine, PDVa itd. Naručio sam patike online iz jedne prodavnice odjeće i obuće u SADu koje koštaju 59$(87KM) + shipping 8$(12KM). Zanima me hoću li morati plaćati dodatno carine ili PDVa jer neću da naručim pa da me izađe skuplja pita nego tepsija?
seoBIH

#1699 Re: CARINA U BiH

Post by seoBIH »

Hoces imat ces dodatne troskove i to ovoliko:

zbroji 59$(87KM) + shipping 8$(12KM). i dodaj na to 10% carine i saberi, na iznos koji dobijes izracunaj 17% PDV, dodaj jos 15KM taksi i to je priblizno koliko ces morati platiti. Sve u svemu to je oko 50KM.
vulkan777

#1700 Re: CARINA U BiH

Post by vulkan777 »

Ok hvala. Izračunao sam, ako je to to došlo bi me oko 142KM. Samo još ne znam jel u shipping ubrojana sva dostava da mi na vrata donesu ili ću kad mi dođe još nešta poštaru plaćati.
Post Reply