salim se malo, za mene-prakticara je sve ovo spansko selo nazalost
Kutak za ljubitelje matematike
- pirmin
#1676 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ma ovo je lako, fora je dokazati zadnji Fermatov teorem.
-
Hipatija
#1677 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nije na tebi ni da propisuješ pravila, niti da naređuješ (šta i kako trebam raditi).Bušman wrote:Rijesi postavljeni zadatak pa onda postavljaj sljedeci.
Zadatak sam odabrao procjenjujući njegovu univerzalniju svrhu i namjenu u više oblasti, te procjenjujući strukturu i interese većine onih koji posjećuju ovu temu. Moj zadatak je i edukativan i ima onaj podsticajni sadržaj za posmatranje, uočavanje i zaključivanje (što učeničko "heureka" stvara osjećaj uspješnosti i podstiče na nove izazove u razmišljanju).
Zadaci „o brojevima“ nisu baš tako edukativni i treba ih izbjegavati kada god je to moguće.
-
Bušman
#1678 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Pa nije, nisu to moja pravila nego nellingtonova. Tako pise negdje na pocetku teme, ako sam dobro vidio. Uglavnom, ne mogu da vjerujem da te onaj zadatak nije nimalo zaintrigirao obzirom da je pravo zanimljiv. A kao sto rekoh, nije ni tezak previse.Hipatija wrote:Nije na tebi ni da propisuješ pravila, niti da naređuješ (šta i kako trebam raditi).
Zadatak sam odabrao procjenjujući njegovu univerzalniju svrhu i namjenu u više oblasti, te procjenjujući strukturu i interese većine onih koji posjećuju ovu temu. Moj zadatak je i edukativan i ima onaj podsticajni sadržaj za posmatranje, uočavanje i zaključivanje (što učeničko "heureka" stvara osjećaj uspješnosti i podstiče na nove izazove u razmišljanju).
Zadaci „o brojevima“ nisu baš tako edukativni i treba ih izbjegavati kada god je to moguće.
- nellington
#1679 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Mada više ne forumam aktivno i mada je sarajevo-x penzionisao moj dres sa brojem pi, navratio sam da temu malo usmjerim
Naime, bilo bi mi drago da je iskoristite za:
Zadataka imate dovoljno na ovoj temi - i neriješenih
Knjigu - imam jednu za preporučiti
Željko Jurić, Diskretna matematika, Sarajevo 2011. Sadržaj, rješenja zadataka, mogućnost kupovine knjige - sve dostupno na pratećem web siteu. Nevjerovatno sadržajna knjiga, a istovremeno - sve je objašnjeno razumljivim jezikom
- Diskusiju o novostima u matematici
Neke zanimljive zadatke
Preporuku nekih zanimljivih knjiga
Zadataka imate dovoljno na ovoj temi - i neriješenih
Knjigu - imam jednu za preporučiti
Željko Jurić, Diskretna matematika, Sarajevo 2011. Sadržaj, rješenja zadataka, mogućnost kupovine knjige - sve dostupno na pratećem web siteu. Nevjerovatno sadržajna knjiga, a istovremeno - sve je objašnjeno razumljivim jezikom
-
Mr. Brightside
#1680 Re: Kutak za ljubitelje matematike
kolega, ako nije problem ostavi nam korisne linkove odakle si sakupljao informacije za ovu temu 
- nellington
#1681 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Nikakav problem 
Rođendani su praćeni ovdje: http://www.gap-system.org/~history/Day_files/Now.html
Za sve ostalo, tu je bila Wikipedia i neki debeli leksikoni
Rođendani su praćeni ovdje: http://www.gap-system.org/~history/Day_files/Now.html
Za sve ostalo, tu je bila Wikipedia i neki debeli leksikoni
-
Mr. Brightside
#1682 Re: Kutak za ljubitelje matematike
uzivaj i sretno

-
Bušman
#1683 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Hahaha, odavno nisam vidio knjigu cija numeracija poglavlja pocinje sa 0.X. Pravo je fina knjiga iz oblasti koje obradjuje u okviru diskretne matematike. Od nasih knjiga svakako najbolja. I ja dajem svoju preporuku za ovu knjigu.nellington wrote:Željko Jurić, Diskretna matematika, Sarajevo 2011. Sadržaj, rješenja zadataka, mogućnost kupovine knjige - sve dostupno na pratećem web siteu. Nevjerovatno sadržajna knjiga, a istovremeno - sve je objašnjeno razumljivim jezikom
- atko
#1684 Re: Kutak za ljubitelje matematike
thanx za ovo ... moracu je nekako dobaviti na ovu drugu poluloptunellington wrote: Željko Jurić, Diskretna matematika, Sarajevo 2011. Sadržaj, rješenja zadataka, mogućnost kupovine knjige - sve dostupno na pratećem web siteu. Nevjerovatno sadržajna knjiga, a istovremeno - sve je objašnjeno razumljivim jezikom
I dok ti je privremeno dres okacen o klin gdje te moRemo potraziti ... i nemoj duljit
- Sunrise00
#1685 Re: Kutak za ljubitelje matematike
aaa vidi njegaaaa
nadat' se da ce pasti kakva kafa kad sljedeci put budem u Sa!

- Bumble_Bee
#1686 Re: Kutak za ljubitelje matematike
uf, nikad nisam volio matematiku
Last edited by Bumble_Bee on 06/12/2011 00:37, edited 1 time in total.
-
Hendrix
#1687 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ne znam je li bilo, nedavno mi izbaci na Stumble upon, ako neko ima curu na PMF da je impresionira .

-
sandra01
#1688 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Rijesavate li pitanja iz statistike? 
- bosnianidiot
#1689 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Bumble_Bee wrote:Eto..ja sam na istom faxu ko i ti ( ili ti bio, neam pojma, al sam skontala hh)
Vazda mi išla matematika, vazda volila to..Vidjeh Huseta, proživjeh, dobih 6 na vrijeme ..ma odoh ja na RI.
Dala sam sve u roku, ali ljubav prema matematici se izgubila, bar prema toj nekoj "ekstremnoj" tipa trostrukih integrala, ne želim se tim bavit u životu. Da , Furier nije aman zaman..ali tek kad ga svariš praktičnoo( što bi reko Cizi). RI je bgm sada mozda iza automatike najzafkraniji smjer( vazda bilo, necu da omalovazam njihove redovne predmete koje sam za izborni uzela, tipa draos, a prelitila ga za 2h pred ispiti zakucala). Nervira me to RI najlaksi..Fazon je sto mi sa RI-a mozemo nabubat te stvari sa tk i ee, mejbi i aie, ali oni nikad nas si(softverski inzenjering. programiranje-android aplikacije, web, php i ostalo) Mozda nekim proslim generacijama nije bio probelem ali sad su se stvari promjenile. Tako da dosta sa onim sto amna "fizicarka" izjavi "kursadžije", a vraga bi ona znala povezati obične forme, a svima je lako nauciti formulu.Pa ja sam mrtvi riovac iz if1 upisala 9. Stop omolazovanja RI na ETF-u!.. jer mi imamo kliker!
Ja mislim da je dovoljna i ona jedna tema za lijecenje ovakvih kompleksa.
Nikako mi nije jasno da jedan student ETF-a ima vremena razmisljati o tome ciji je smijer tezi, pa to jos i iznositi na forum na 5000 tema...
Svoje znanje i mogucnosti dokazi na fakultetu, a kasnije, sto je jos vaznije, u zivotnim primjenama, a ovdje se drzi teme.
Izvinjavam se na off-u
- Sunrise00
#1690 Re: Kutak za ljubitelje matematike
sta ti trebasandra01 wrote:Rijesavate li pitanja iz statistike?
- atko
#1691 Re: Kutak za ljubitelje matematike
statistike, statike, stohastike, gaca , carapa bokserica
svega svega zenee
povoljno rjesavam statisticke probleme vlastitim R alatom po kucama
povoljno rjesavam statisticke probleme vlastitim R alatom po kucama
- nellington
#1692 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Kad smo kod vjerovatnoće i statistike: kolika je vjerovatnoća da na Božić s neba na kuću u Kosmonautskoj ulici padne satelit?
Danas smo empirijski i to saznali - ravna jedinici. Naime, upravo se to desilo u selu Vagajcevo, neuspješno lansirani satelit Meridijan je pao na kuću Andreja Krivoručenka u ulici simboličnog imena: Kosmonautska.
Čuda su vjerovatnija nego što to intuitivno mislimo - to je zaključak nekog ko se bavi teorijom vjerovatnoće (koji zna da ne računamo vjerovatnoću tačno određenog čuda - nego jednostavno neke neobične pojave).
Pošto me dugo nije bilo, a priča o Krivoručenkovoj kući nema pretjerane veze s matematikom, evo jedne apokrifne matematičke anegdote
Poincare je kupovao hljeb kod istog pekara godinu dana. Poslije godinu dana je pozvao policiju i rekao - umjesto da prodaje hljeb težak kilogram, ovaj pekar prodaje hljeb težak u prosjeku 900 grama!
Policija je priprijetila pekaru, a Poincare nastavio kupovati kod njega.
Poslije 6 mjeseci, Poincare opet zove policiju i veli - ništa se nije promijenilo, pekar i dalje peče hljeb težak u prosjeku 900 grama, ali meni daje uvijek teže vekne.
Kako je to Poincare znao?
Danas smo empirijski i to saznali - ravna jedinici. Naime, upravo se to desilo u selu Vagajcevo, neuspješno lansirani satelit Meridijan je pao na kuću Andreja Krivoručenka u ulici simboličnog imena: Kosmonautska.
Čuda su vjerovatnija nego što to intuitivno mislimo - to je zaključak nekog ko se bavi teorijom vjerovatnoće (koji zna da ne računamo vjerovatnoću tačno određenog čuda - nego jednostavno neke neobične pojave).
Pošto me dugo nije bilo, a priča o Krivoručenkovoj kući nema pretjerane veze s matematikom, evo jedne apokrifne matematičke anegdote
Poincare je kupovao hljeb kod istog pekara godinu dana. Poslije godinu dana je pozvao policiju i rekao - umjesto da prodaje hljeb težak kilogram, ovaj pekar prodaje hljeb težak u prosjeku 900 grama!
Policija je priprijetila pekaru, a Poincare nastavio kupovati kod njega.
Poslije 6 mjeseci, Poincare opet zove policiju i veli - ništa se nije promijenilo, pekar i dalje peče hljeb težak u prosjeku 900 grama, ali meni daje uvijek teže vekne.
Kako je to Poincare znao?
- Platformas
#1693 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ima li ko kakve literature za matematiku III, prvenstveno mislim na diferencijalne, fluks, povrsinski integrali i td.
- nellington
#1694 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Da se odmah ogradim, na našem nemam (gotovo) ništa. Na ruskom i engleskom svega 
- nellington
#1695 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ponukan temom o poznatim koji su napustili ovaj svijet u 2011. godini, dajem kratku listu matematičara koji su nas napustili ove godine. Vijesti sporo putuju na Balkanu, pa su na listi samo strani matematičari (i to ne svi, samo oni čija je smrt snažno odjeknula u medijima).

Herbert A. Hauptmann, američki matematičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju zahvaljujući svom uvođenju probabilističkih i drugih matematskih metoda u hemiju.

Mihail J. Kadec, ukrajinski matematičar, bavio se Banachovim prostorima. Sasvim slučajno se zainteresovao za to, kupivši prijevod Banachovog fundamentalnog djela Théorie des opérations linéaires.

Daniel Quillen, američki matematičar, tvorac algebarske K-teorije za čije je stvaranje dobio i Coleovu nagradu i Fieldsovu medalju.

Robert Morris, američki matematičar, kriptograf, bavio se kompjuterskim naukama. Jedan od tvoraca Unixa, otac Roberta Tappan Morrisa, tvorca prvog kompjuterskog crva. Osebujna ličnost po kom ime nosi sljedeći niz (iako je to originalno J. H. Conwayeva ideja):
1, 11, 21, 1211... Koji je sljedeći broj?
Za kraj, citat Roberta Morrisa:
"The three golden rules to ensure computer security are: do not own a computer; do not power it on; and do not use it."

Herbert A. Hauptmann, američki matematičar, dobitnik Nobelove nagrade za hemiju zahvaljujući svom uvođenju probabilističkih i drugih matematskih metoda u hemiju.

Mihail J. Kadec, ukrajinski matematičar, bavio se Banachovim prostorima. Sasvim slučajno se zainteresovao za to, kupivši prijevod Banachovog fundamentalnog djela Théorie des opérations linéaires.

Daniel Quillen, američki matematičar, tvorac algebarske K-teorije za čije je stvaranje dobio i Coleovu nagradu i Fieldsovu medalju.

Robert Morris, američki matematičar, kriptograf, bavio se kompjuterskim naukama. Jedan od tvoraca Unixa, otac Roberta Tappan Morrisa, tvorca prvog kompjuterskog crva. Osebujna ličnost po kom ime nosi sljedeći niz (iako je to originalno J. H. Conwayeva ideja):
1, 11, 21, 1211... Koji je sljedeći broj?
Za kraj, citat Roberta Morrisa:
"The three golden rules to ensure computer security are: do not own a computer; do not power it on; and do not use it."
- nellington
#1696 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Odlična stvar za kompresiju podataka, kao što si vjerovatno vidio na netu googlajućialternativni wrote:Morao sam proguglati da vidim o cemu je rijec. Genijalna idejanellington wrote:1, 11, 21, 1211... Koji je sljedeći broj?![]()
Svaki dan se nauci nesto novo.
- ljubav_aha
#1697 Re: Kutak za ljubitelje matematike
naredni broj je 1421
samo da pozdravim nellington-a
- nellington
#1698 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Naredni broj je one one, one two, two one(s), tj 111221ljubav_aha wrote:naredni broj je 1421![]()
Otpozdrav
- ljubav_aha
#1699 Re: Kutak za ljubitelje matematike
evo ,vec drugi put izabremen pogresnu opciju,a razmisljam o pravilnoj,kao slucaj sa kornajcom ,imam telanat za detekciju ,ali ne i selekciju odgovoranellington wrote:Naredni broj je one one, one two, two one(s), tj 111221ljubav_aha wrote:naredni broj je 1421![]()
Otpozdrav
ma nek si navratio
- nellington
#1700 Re: Kutak za ljubitelje matematike
Ne znam Boga mi, ono što ja znam o svemiru (nebeska mehanika) je čista, suha, nepatvorena... matematika