KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Mariella

#1676 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mariella »

Ellinor wrote: De mi bona na pm odgovori :lol:
:lol: Nisam ni vidjela, do foruma je :D
dezurni_ucenik

#1677 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by dezurni_ucenik »

Kad se odbiju doprinosi od tih 460 maraka,koliko ostane na kraju?
ExNihilo

#1678 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

CVIKERASH wrote:Kad se odbiju doprinosi od tih 460 maraka,koliko ostane na kraju?
Prema mom proračunu 281 KM. :D

Ne mora značit da je stvarno tako. :D
splend

#1679 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by splend »

CVIKERASH wrote:Kad se odbiju doprinosi od tih 460 maraka,koliko ostane na kraju?
140 KM ti ostane.

doprinosi su 70 %.
majamaja

#1680 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by majamaja »

Mene su zvali iz ministarstva za ljudska prava, ali mi taj mail nikad nije stigao... Ona gospođa mi ja rekla i kad je i gdje test (meni je 11.12), ali me interesuje da li je u mail-u došao neki obrazac koji moramo isprintati i popuniti? Ako jeste da li bi mi neko od vas mogao proslijediti taj mail? BTW, u testu će doći pitanja iz oblasti uprave i nadležnosti ministarstva.
statixx

#1681 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by statixx »

splend wrote:
140 KM ti ostane.

doprinosi su 70 %.
Oko 270 KM. Taman za TO, a u prevozu se svercuju... :D
Elzana

#1682 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Elzana »

majamaja wrote:Mene su zvali iz ministarstva za ljudska prava, ali mi taj mail nikad nije stigao... Ona gospođa mi ja rekla i kad je i gdje test (meni je 11.12), ali me interesuje da li je u mail-u došao neki obrazac koji moramo isprintati i popuniti? Ako jeste da li bi mi neko od vas mogao proslijediti taj mail? BTW, u testu će doći pitanja iz oblasti uprave i nadležnosti ministarstva.
Nisu poslali obrazac. Evo mail koji su poslali:

Poštovani/e,

Obavještavamo vas da će se testiranje za prijem pripravnika u Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice
održati u četvrtak 13.12.2012. godine u 10:00 sati. Testiranje će se obaviti u zgradi Parlamentarne skupštine BiH,
prvi sprat - velika sala ( amfiteatar).

Napomena:
Obavezno ponijeti ličnu kartu ili neki drugi identifikacioni dokument.

S poštovanjem,

Hvala za pitanja :)
edit: @majamaja procitaj pp
MASTER_NO1

#1683 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

[quote="Mariella"][quote="Ellinor"]Koliko prođe vremena, aproksimativno, dok se ne popune ova mjesta za poslodavce? :) Drugim riječima, koliko se ima fajde da se poslodavac nađe? Ima li neko iskustva.[/quote]
Ne mogu ti pomoci, al da dodam pitanje :mrgreen: Mene zanima nakon sto se preda dokumentacija, koliko ce njima trebati da sve to potpisu i ovjere :roll:[/quote]
oko mjesec + ono prikupljanje dokumenata ako ti firma prodje ;)
Mariella

#1684 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Mariella »

MASTER_NO1 wrote:
Mariella wrote:
Ellinor wrote:Koliko prođe vremena, aproksimativno, dok se ne popune ova mjesta za poslodavce? :) Drugim riječima, koliko se ima fajde da se poslodavac nađe? Ima li neko iskustva.
Ne mogu ti pomoci, al da dodam pitanje :mrgreen: Mene zanima nakon sto se preda dokumentacija, koliko ce njima trebati da sve to potpisu i ovjere :roll:
oko mjesec + ono prikupljanje dokumenata ako ti firma prodje ;)
Hvala! :thumbup:
vivaxa

#1685 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by vivaxa »

.... i kako prodje usmeni u Tuzilstvu :-) :roll:
Pravnik

#1686 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by Pravnik »

kaliko uposlenik sad dobija na ruke tacno??:))
MASTER_NO1

#1687 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Ellinor wrote:
Prema mom proračunu 281 KM. :D

Ne mora značit da je stvarno tako. :D
Sad cu Vam ukratko objasniti sta je meni jedan knjigovodja objasnio u jednoj firmi..
Ovako što se tiče VSS odobreno je 460 km na godinu dana. Minimalna plata u Federaciji je 460 km bez obzira sto se radi o pripravnicima plata je ista. Tako dolazimo do računice da kad Vam pooslodavac isplati platu i (obzirom da Vas mora prijaviti) uplati sve doprinose PIO/MIO poreze tpli obrok i sl on potrosi cca 600 km.
Što i ne bi možda bilo toliko lose obzirom da bi vi tu radili neki posao i sl. Međutim, druga kočnica koja odbija poslodavce jeste ta sto FZZZ ne isplacuje ugovoreni iznos svaki mjesec nego bi to poslodavac morao uciniti, a tek nakon godinu dana ce njemu FZZZ uplatiti novac..Što dovodi u sumnju (kod poslodavaca) cijeli projekat obzirom da se kod nas ili usvoji budzet ili ne usvoji ili ima novca ili nema...
Po njegovim rijecima samo Veće firme ne bi osjetile taj problem ..(Pitanje kako naci "vecu" firmu kada je svaka gotovo koristila neku od ponuda FZZz-a)
Moja preporuka jeste da svi oni koji prate ovu temu na forumu treba da učestvuju na način da napišu imena firmi za koje missle da bi mogle odgovoriti zahtjevima i tako zajednički pokušati na neki način pomoći svima onima koji traže poslodavce...
Last edited by MASTER_NO1 on 12/12/2012 01:49, edited 1 time in total.
ExNihilo

#1688 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Ne valja ti knjigovođa. Idi mu reci da nema pojma.
kokuz_sa

#1689 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

Ellinor wrote:Ne valja ti knjigovođa. Idi mu reci da nema pojma.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
MASTER_NO1

#1690 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

ja cekam da ti ponudis svoje misljenje.. Mislim optuzivati tako a ne dati neko objasnjenje je na nivou nekog osmogodisnjaka..Bolje da si ponudio neki savjet kod kojih firmi da se ljudi obrate..
Mislim ima logike i danas mi je rekao covjek da to (pomoc fzzz) iskljucivo moze koristiti onima kojima treba radnik. Obzirom da nece niko obaveza dodamo li jos to da rijetko ko uplacuje redovno doprinose.. Tesko jako tesko..
ExNihilo

#1691 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

MASTER_NO1 wrote:
ja cekam da ti ponudis svoje misljenje.. Mislim optuzivati tako a ne dati neko objasnjenje je na nivou nekog osmogodisnjaka..Bolje da si ponudio neki savjet kod kojih firmi da se ljudi obrate..
Mislim ima logike i danas mi je rekao covjek da to (pomoc fzzz) iskljucivo moze koristiti onima kojima treba radnik. Obzirom da nece niko obaveza dodamo li jos to da rijetko ko uplacuje redovno doprinose.. Tesko jako tesko..
Već sam 10x rekao kako je. Pročitaj malo postove.
MASTER_NO1

#1692 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

Ellinor wrote:Ja konfuzija :D

Hajmo polahko. :D

Minimalna plata u FBiH je oko 580 KM bruto. S obzirom da pripravnik dobiva 80% plate, minimalna plata za pripravnika je 580 * 0,8 = 464 KM bruto.

FZZZ daje 460 KM poslodavcima, dakle tačno koliko mora. Poslodavac će dobiti te pare i od njih platiti doprinose. Ono što ostane nakon doprinosa radnik će dobiti "na ruke". To je oko 300 markica.
daj boze brate da si ti za ovo u pravu..Mislim jer po zakonu ti poslodavac mora isplatiti najminimalniju platu..sutra cu zvati FZZZ ukoliko mi poz odgovore imas piće od mene ;)))
Last edited by MASTER_NO1 on 12/12/2012 01:51, edited 1 time in total.
ExNihilo

#1693 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

MASTER_NO1 wrote:
Ellinor wrote:Ja konfuzija :D

Hajmo polahko. :D

Minimalna plata u FBiH je oko 580 KM bruto. S obzirom da pripravnik dobiva 80% plate, minimalna plata za pripravnika je 580 * 0,8 = 464 KM bruto.

FZZZ daje 460 KM poslodavcima, dakle tačno koliko mora. Poslodavac će dobiti te pare i od njih platiti doprinose. Ono što ostane nakon doprinosa radnik će dobiti "na ruke". To je oko 300 markica.
daj boze brate da si ti za ovo upravu..Mislim jer po zakonu ti poslodavac mora isplatiti najminimalniju platu..sutra cu zvati FZZZ ukoliko mi poz odgovore imas piće od mene ;)))

Može :D
mrtva kokoš

#1694 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by mrtva kokoš »

ovo za godinu dana je nigdje veze, valjda poslodavac to sto uplati i kad uplati dostavi fzzz da je uplatio i oni mu refundiraju sredstva od 460KM za taj uplaceni mjesec. znas ko bi pristao da placa godinu dana i da tek nakon godinu dana dobije sredstva , niko :-)
kokuz_sa

#1695 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by kokuz_sa »

jel ja ako se ne varam napisa da je kod mene jaranica radila kao pripravnik kad je prosli put ovo bilo od biroa i da je imala platu 315KM
al izgleda niko ne cita
doduse imao sam jarana koji je kao pripravnik u drzavnoj sluzbi imao FULL platu

btw poslodavac je duzan po ugovoru o radu isplatiti najmanju platu..koja iznosi koliko iznosi..
a ovo sto ce se potpisati nisu ugovori o radu nego ugovor o djelu, koliko skontah..u kojem je naznaceno PRIPRAVNIK a zakonski pripravnik prima 80% najmanje Bruto plate
mrtva kokoš

#1696 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by mrtva kokoš »

ugovor o djelu nije 100% niti to moze biti zato sto se uplacuju doprinosi i sve ostalo sto ide, sto se pravno ugovorom o djelu ne moze postici...

EDIT: ugovorom o djelu ti se obavezujes da ces nesto uraditi, dok se ovdje ti obavezujes da ces raditi na necemu ali ne i da ces i postici neke rezultate...
ExNihilo

#1697 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Iz konkursa:
Zavod, na osnovu dostavljenog Izvještaja Službe o ispunjavanju uvjeta za isplatu, korisniku
sredstava mjesečno isplaćuje ugovoreni iznos za protekli mjesec do isteka ugovorene obaveze
sufinansiranja.

Dakle, ovo o refundaciji nakon godine dana je bomba, a famozni knjigovođa je još jednom pokazao svoju "stručnost". :D
MASTER_NO1

#1698 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

mrtva kokoš wrote:ovo za godinu dana je nigdje veze, valjda poslodavac to sto uplati i kad uplati dostavi fzzz da je uplatio i oni mu refundiraju sredstva od 460KM za taj uplaceni mjesec. znas ko bi pristao da placa godinu dana i da tek nakon godinu dana dobije sredstva , niko :-)
jel to znaci da poslodavac ipak mora davati svoj novac pa da mu ovi tek onda vracaju ?? (ukoliko je tako mozda je onda i do mene mozda ga nisam dobroi ukapirao?) :zzzz:
ExNihilo

#1699 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by ExNihilo »

Ako je istina ovo da poslodavac prvo uplaćuje, pa mu se mjesečno refundira, onda je to poluretardirana odluka. Šta ako je nelikvidan, ako nula zjapi na računu?
MASTER_NO1

#1700 Re: KONKURS ZA PRIPRAVNIKE

Post by MASTER_NO1 »

kokuz_sa wrote:jel ja ako se ne varam napisa da je kod mene jaranica radila kao pripravnik kad je prosli put ovo bilo od biroa i da je imala platu 315KM
al izgleda niko ne cita
doduse imao sam jarana koji je kao pripravnik u drzavnoj sluzbi imao FULL platu

btw poslodavac je duzan po ugovoru o radu isplatiti najmanju platu..koja iznosi koliko iznosi..
a ovo sto ce se potpisati nisu ugovori o radu nego ugovor o djelu, koliko skontah..u kojem je naznaceno PRIPRAVNIK a zakonski pripravnik prima 80% najmanje Bruto plate
Mislim, ukoliko je ovo tacno ( u što čisto sumnjam) onda se komplet mjenja situacija.. Ja sam vec imao prilike da radim po ugovoru o djelu..I tada sam se rapitivao na birou na vise mjesta (obzirom da mi nisu znali objasniti ) kako me ne bi skinuli sa istog. I fino mi je momak objasnio da max. plata mjesecna po ugovoru o djelu ne smije prelaziti prosjek 5% prosjecne plate u kantonu (ili je neka druga cifra postotka bila u pitanju) Uglavnom kada smo izracunali ispalo je da ne smije plata biti veća od 220 KM mjesecno.S tim da topli obrok i naknada za voznju ne ulazi u tu cifru.. :-)
Post Reply