Internet kupovina iz inostranstva

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Rimljanka

#1676 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Rimljanka »

Pa sta je onda problem? Da cekam izvod ili da mjenjam karticu?
motorola01

#1677 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

Kod mene visa electron RB banke radi vec 5-6 godina po tom pitanju.Mislim da ce prije biti ono sto sam ti ja rekao..
Mustafapasa

#1678 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Mustafapasa »

imao bih ja pitanje, ne znam koliko je vezano za temu ali mislim da je dobro...
kupio sam preko interneta jednu stvarcicu za auto, u kutiji je bio i racun za istu. Na to sam platio nase dazbine na osnovu tog racuna, medjutim imam reklamaciju na proizvod i prodavac ce mi je uvaziti i vratiti mi novac. Imam li pravo na povrat PDV-a i carine obzirom da cu vratiti proizvod prodavcu i dobii nazad pare...moze odg na pp...
hvala
Filter

#1679 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Filter »

Rimljanka wrote:Pa sta je onda problem? Da cekam izvod ili da mjenjam karticu?
moja banka (uni Credit) ne dozvoljava internet placanje sa electronom.
jedino classic ili maestro prolazi
motorola01

#1680 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

Mustafapasa wrote:imao bih ja pitanje, ne znam koliko je vezano za temu ali mislim da je dobro...
kupio sam preko interneta jednu stvarcicu za auto, u kutiji je bio i racun za istu. Na to sam platio nase dazbine na osnovu tog racuna, medjutim imam reklamaciju na proizvod i prodavac ce mi je uvaziti i vratiti mi novac. Imam li pravo na povrat PDV-a i carine obzirom da cu vratiti proizvod prodavcu i dobii nazad pare...moze odg na pp...
hvala
Imas negdje na ovoj temi odgovor na takvu situaciju...
Saka

#1681 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

Filter wrote:
Na PayPal temi imaš više postova koji tvrde da VISA Electron UniCredit banke 100% radi bez problema. Interesantno da kod tebe ne radi...
poznanik

#1682 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

Mustafapasa wrote:imao bih ja pitanje, ne znam koliko je vezano za temu ali mislim da je dobro...
hvala
Imaš, ali prethodno moraš imati kompletnu uvoznu carinsku dokumentaciju, kojom ćeš dokazati prijem robe.
Filter

#1683 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Filter »

Saka wrote:
Filter wrote:
Na PayPal temi imaš više postova koji tvrde da VISA Electron UniCredit banke 100% radi bez problema. Interesantno da kod tebe ne radi...
mene hladno skinuli i objasnili da preko nihove vise electron to nije moguce.
samo licno iskustvo, nikakav predmet diskusije. classic pici bez problema :)
Saka

#1684 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Saka »

Filter wrote:Visa Electron je frka, ne prolazi placanje po toj kartici.
Ti ne napisa lično iskustvo već generalno, i to za Visa Electron generalno. Idi ti u banku i zamijeni karticu jer drugima radi. Možda je neki individualni problem.

A ta "classic" kako vidim je kreditna kartica koja nije vezana za račun? U tom slučaju pare koje podižeš s PayPal-a ne možeš dobiti na račun već ih moraš trošiti plaćajući karticom ili podizati pri čemu banka uzima 3% a najmanje 10KM za svako dizanje. Ta varijanta je čisto njesra... Sad ako ćeš je samo koristiš za plaćanje a ne za naplatu OK.
Filter

#1685 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Filter »

Saka wrote:
Filter wrote:Visa Electron je frka, ne prolazi placanje po toj kartici.
Ti ne napisa lično iskustvo već generalno, i to za Visa Electron generalno. Idi ti u banku i zamijeni karticu jer drugima radi. Možda je neki individualni problem.

A ta "classic" kako vidim je kreditna kartica koja nije vezana za račun? U tom slučaju pare koje podižeš s PayPal-a ne možeš dobiti na račun već ih moraš trošiti plaćajući karticom ili podizati pri čemu banka uzima 3% a najmanje 10KM za svako dizanje. Ta varijanta je čisto njesra... Sad ako ćeš je samo koristiš za plaćanje a ne za naplatu OK.
statistika i evidencija nije za mene predmet interesovanja.
naravno da je licno iskustvo i iz njega prenesena generalna :) informacija koju sam dobio.

bezze rasprava...
Kiki_Musampa

#1686 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Kiki_Musampa »

potrebna stranica sa muškom obućom,i shippingom za BiH??
IRELAND

#1687 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by IRELAND »

Kiki_Musampa wrote:potrebna stranica sa muškom obućom,i shippingom za BiH??
http://www.chemical-records.co.uk/

ima svega , provjereno isporucuju u bih
toniran

#1688 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by toniran »

moze neka stranica za odjecu, tene da nije US ,a da moze se placati paypal-om ?
Dozer

#1689 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Dozer »

Jos jedna napomena vezana za ova odbijanja kartica na netu - adresa stanovanja koju ste unijeli kada ste registrovali karticu na netu mora biti identicna onoj koju ste prijavili u banci.

Razlog: ako ste u banci kada ste vadili karticu prijavili adresu B.B.C. 12, a nakon toga preselili i sada zivite na C.C.B.89, a izvodi vam i dalje dolaze na staru adresu, recimo kod staraca, a prilikom registracije na naetu unesete novu adresu - kartica ce vam biti odbijena jer svaka autorizacija kartice na netu podrazumijeva uparene provjere broja kartice i adrese.
motorola01

#1690 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

.
Herceg Stjepan

#1691 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by Herceg Stjepan »

ima li neko iskutvo online kupovine iz Ikea-e?
uslovi, trasnport....?????
4m3l

#1692 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 4m3l »

Ako narucim maticnu plocu za laptop sa ebaya, da li ce je cariniti ?
poznanik

#1693 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

4m3l wrote:Ako narucim maticnu plocu za laptop sa ebaya, da li ce je cariniti ?

Ukoliko joj je nabavna vrijednost iznad 50 KM, na pošti carinjenje bi je morali uvozno cariniti.
4m3l

#1694 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by 4m3l »

poznanik wrote:

Ukoliko joj je nabavna vrijednost iznad 50 KM, na pošti carinjenje bi je morali uvozno cariniti.
I koliko bi od prilike iznosilo carinjenje ?
poznanik

#1695 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

4m3l wrote:
poznanik wrote:
I koliko bi od prilike iznosilo carinjenje ?
A koliko bi otprilike bila vrijednost te ploče?

Zapravo, izračunaj sam, stopa carine je 5%, plaćaš još i 1% evidencije i pdv, kao i zavisne transportne i administrativne troškove (ako budu prikazani....)
motorola01

#1696 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

Da li je neko imao iskustava sa DHL-om???.Znam da sam citao na jednoj od tema u vezi net kupovine da su ljudi imali najcesce problema sa DHL-om...Naime,kupio sam nesto na netu i platio preko paypal-a.Prije nego sto sma narucio,kontaktirao sam prodavca da vidim cime salje robu.Na njegovoj stranici pise da salje dhl-om,ups-om i fedex-om.Fino mu posaljem mail i kazem mu da mi posalje ili ups-om ili fedexom i da ne zelim da mi salje dhl-om i odgovori mi nema problema,poslat cu ti FEDEX-om,posto je UPS dosta skuplji..Ja narucim i platim i posaljem mu mail da sam platio i da mi posalje jos samo tracking number da mogu pratiti posiljku.

I maloprije otvorim mail,kad majmun poslao DHL-om i ostavio mi tracking number posiljke.Iste sekunde mi tlak skocio :x ...Koliko se sjecam,ovdje su se ljudi zalili na DHL i na njihovu cijenu usluge,pa me zanima kako oni uopste imaju pravo da naplacuju ovdje svoju neku uslugu,kad je vec sve placeno prilikom kupovine proizvoda.Razumijem da se placa porez,carina,taxe,ali zasto platiti nesto sto je vec placeno...Tako da se pripremam da rjesavam problem koji ce se vjerovatno stvoriti po dolasku posiljke i pozivom ljudi iz DHL-a....Kako ste vi izasli na kraj sa njima???'
poznanik

#1697 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

motorola01 wrote:Da li je neko imao iskustava sa DHL-om???...Koliko se sjecam,ovdje su se ljudi zalili na DHL i na njihovu cijenu usluge,pa me zanima kako oni uopste imaju pravo da naplacuju ovdje svoju neku uslugu,kad je vec sve placeno prilikom kupovine proizvoda.Razumijem da se placa porez,carina,taxe,ali zasto platiti nesto sto je vec placeno...Tako da se pripremam da rjesavam problem koji ce se vjerovatno stvoriti po dolasku posiljke i pozivom ljudi iz DHL-a....Kako ste vi izasli na kraj sa njima???'
Kada kupuješ robu uz klauzulu da prodavac organizira dostavu (transport) do tvog odredišta, ti si platio i taj transportni dio cijene. Negdje je jasno prikazan, negdje je prikriven u cijeni robe, ali budi uvjeren da niko, apsolutno niko ne transportuje robu besplatno.

Dakle, svi troškovi su plaćeni od mjesta isporuke do odredišne carinarnice u BiH. Međutim, niko ne ugovara i špediterske usluge, i oni uglavnom nisu plaćeni unaprijed, već se plaćaju po izvršenoj usluzi uvoznog carinjenja.

U konkretnom slučaju, tebi nije bitno ko je "vozar", ko je dopremio kupljenu robu u BiH, jer je tom vozaru za transport usluga plaćena unaprijed. Pošto si ti uvoznik, na teba pada pravo da odabereš špeditera koji će po tvom nalogu (dispoziciji) izvršiti uvozno carinjenje. To čak ne mora biti ni UPS ili FedEx, može biti bilo ko od ostalih špeditera u Sarajevu, koji čak imaju i nižu cijenu.

DHL je obavezan da te obavijesti o prispjeću pošiljke i da ti uruči svu trgovačku i transportnu dokumentaciju. Ukoliko želiš da ti uvozno carinjenje radi drugi špediter, odmah ga kontaktiraj i daj mu "ovlašćenje" - dispoziciju, i on je potom u obavezi izvršiti i preuzimanje dokumentacije i sve ostale radnje u postupku uvoznog carinjenja.
motorola01

#1698 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

poznanik wrote:
motorola01 wrote:Da li je neko imao iskustava sa DHL-om???...Koliko se sjecam,ovdje su se ljudi zalili na DHL i na njihovu cijenu usluge,pa me zanima kako oni uopste imaju pravo da naplacuju ovdje svoju neku uslugu,kad je vec sve placeno prilikom kupovine proizvoda.Razumijem da se placa porez,carina,taxe,ali zasto platiti nesto sto je vec placeno...Tako da se pripremam da rjesavam problem koji ce se vjerovatno stvoriti po dolasku posiljke i pozivom ljudi iz DHL-a....Kako ste vi izasli na kraj sa njima???'
Kada kupuješ robu uz klauzulu da prodavac organizira dostavu (transport) do tvog odredišta, ti si platio i taj transportni dio cijene. Negdje je jasno prikazan, negdje je prikriven u cijeni robe, ali budi uvjeren da niko, apsolutno niko ne transportuje robu besplatno.

Dakle, svi troškovi su plaćeni od mjesta isporuke do odredišne carinarnice u BiH. Međutim, niko ne ugovara i špediterske usluge, i oni uglavnom nisu plaćeni unaprijed, već se plaćaju po izvršenoj usluzi uvoznog carinjenja.

U konkretnom slučaju, tebi nije bitno ko je "vozar", ko je dopremio kupljenu robu u BiH, jer je tom vozaru za transport usluga plaćena unaprijed. Pošto si ti uvoznik, na teba pada pravo da odabereš špeditera koji će po tvom nalogu (dispoziciji) izvršiti uvozno carinjenje. To čak ne mora biti ni UPS ili FedEx, može biti bilo ko od ostalih špeditera u Sarajevu, koji čak imaju i nižu cijenu.

DHL je obavezan da te obavijesti o prispjeću pošiljke i da ti uruči svu trgovačku i transportnu dokumentaciju. Ukoliko želiš da ti uvozno carinjenje radi drugi špediter, odmah ga kontaktiraj i daj mu "ovlašćenje" - dispoziciju, i on je potom u obavezi izvršiti i preuzimanje dokumentacije i sve ostale radnje u postupku uvoznog carinjenja.
Ok,hvala na odgovoru i preporuci :thumbup: ...Vrijednost paketa je 122 funte(oko 290KM),tako da sam vec uracunao dadzbina do 150KM,ali mi jedino moze sve to poremetiti cijena usluge speditera...

Da li je moguce da mi postanski carinici(BHP) izvrse uvoz,odnosno carinjenje robe???Kad god sam morao platiti porez i carinu,to je sve islo preko BHP(oni su uvjek vrsili carinjenje robe i onda smao odem u postu i platim),pa da li je onda moguce da njih ovlastim ili bas mora biti spediter?Znas li slucajno koliko kostaju te usluge speditera,recimo bas DHL-a,onako okvirno samo?
poznanik

#1699 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by poznanik »

motorola01 wrote:Da li je moguce da mi postanski carinici(BHP) izvrse uvoz,odnosno carinjenje robe???Kad god sam morao platiti porez i carinu,to je sve islo preko BHP(oni su uvjek vrsili carinjenje robe i onda smao odem u postu i platim),pa da li je onda moguce da njih ovlastim ili bas mora biti spediter?Znas li slucajno koliko kostaju te usluge speditera,recimo bas DHL-a,onako okvirno samo?
Ako je pošiljka izvozno carinjena u inostranoj poštanskoj službi, i posredstvom iste otpremljena za BiH, onda ti mora stići ovamo na isti način - poštom. U tom slučaju pošiljku preuzimaju poštanski radnici i nakon obrade dokumentacije takva pošiljak odlazi u Poštu Carinjenja.

U suprotnom, ako robu prevozi DHL, u BiH neće stići u Poštu carinjenja, mada bi morala, ali to nije tema, da ne zamaram, jer postoje izvjesne nepravilnosti u radu DHL u BiH kada se radi o poštanskim pošiljkama. U tom slučaju DHL ili drugi špediter će posredovati u carinjenju.
motorola01

#1700 Re: Internet kupovina iz inostranstva

Post by motorola01 »

poznanik wrote:
motorola01 wrote:Da li je moguce da mi postanski carinici(BHP) izvrse uvoz,odnosno carinjenje robe???Kad god sam morao platiti porez i carinu,to je sve islo preko BHP(oni su uvjek vrsili carinjenje robe i onda smao odem u postu i platim),pa da li je onda moguce da njih ovlastim ili bas mora biti spediter?Znas li slucajno koliko kostaju te usluge speditera,recimo bas DHL-a,onako okvirno samo?
Ako je pošiljka izvozno carinjena u inostranoj poštanskoj službi, i posredstvom iste otpremljena za BiH, onda ti mora stići ovamo na isti način - poštom. U tom slučaju pošiljku preuzimaju poštanski radnici i nakon obrade dokumentacije takva pošiljak odlazi u Poštu Carinjenja.

U suprotnom, ako robu prevozi DHL, u BiH neće stići u Poštu carinjenja, mada bi morala, ali to nije tema, da ne zamaram, jer postoje izvjesne nepravilnosti u radu DHL u BiH kada se radi o poštanskim pošiljkama. U tom slučaju DHL ili drugi špediter će posredovati u carinjenju.
Ok,hvala jos jednom :thumbup: ..Ipak je DHL...Nista,bice onda porez i carina(nekih 130-140KM) + usluga carinjenja DHL-a..
Post Reply