Ma meni se cini da cim spomenes ETF da se podrazumijeva da si imao najbolji program bez obzira koji si smjer bio i automatski se smatra da je ta tezina studija odredila i kvalitet i trzisnu vrijednost tog istog studija sto je naravno netacno i pausalno.kox wrote:Sva priča o tome koji je fakultet bolji se na kraju svede na pojedinca koji ga je završio. I na etf-u i na fit-u ima vrsnih stručnjaka ali i onih drugačijih slučajeva.
ETF
- mirsek
#1676 Re: ETF
-
_Ismail_
#1677 Re: ETF
Stavite se u poziciju budućeg našeg kolege/kolegice koji/koja tek treba da se upiše na neki elektrotehnički fakultet u BiH i recite da li će mu/njoj biti pomalo konfuzno sve ovo o čemu pričamo u nekih zadnjih 30-ak stranica ove teme. Možda mu/njoj preporučimo da akcenat stavi na prvih 10-20 stranica teme a da ostalo ipak usvoji s malo rezerve?
O smjerovima ETF-a: najbolji je onaj smjer na kojem diplomiraš.
Po nekoj mojoj procjeni izgleda da je aktuelna tržišna vrijednost u BiH najveća za smjer RI. Ali šta je sa ostalim smjerovima? Je li moguće da ima na birou za zapošljavanje dipl.el. inženjera (EE, AiE ili TK)?
O smjerovima ETF-a: najbolji je onaj smjer na kojem diplomiraš.
Po nekoj mojoj procjeni izgleda da je aktuelna tržišna vrijednost u BiH najveća za smjer RI. Ali šta je sa ostalim smjerovima? Je li moguće da ima na birou za zapošljavanje dipl.el. inženjera (EE, AiE ili TK)?
- purgatorio
#1678 Re: ETF
Ukupno je 160 inženjera elektrotehnike prijavljenih na birou na području kantona Sarajevo, što nije zanemariva brojka. Problem je što statistika im ne rastavlja po smjerovima.
-
_Ismail_
#1679 Re: ETF
Naizgled deprimirajuća informacija za buduće inženjere. Možda jedino ohrabruje činjenica da je ipak kudikamo lakše naći posao (u BiH) kao inženjer elektotehnike nego kao pravnik ili ekonomista?purgatorio wrote:Ukupno je 160 inženjera elektrotehnike prijavljenih na birou na području kantona Sarajevo, što nije zanemariva brojka. Problem je što statistika im ne rastavlja po smjerovima.
Da li po Bolonji uopće postoji zvanje dipl.el.ing?
- Euridika
- Globalna šefica
#1680 Re: ETF
Koliko ja znam, titula im je inženjer elektrotehnike - el. ing. - bachelor.
Usput, što se tiče ovih na birou, iz ovog broja treba izbiti pripravnike, jer njima ne teče radni staž, a tokom obavljanja pripravničkog staža moraju biti prijavljeni na biro.
Usput, što se tiče ovih na birou, iz ovog broja treba izbiti pripravnike, jer njima ne teče radni staž, a tokom obavljanja pripravničkog staža moraju biti prijavljeni na biro.
- purgatorio
#1681 Re: ETF
Titule su različite po Bolonji ali biro to trpa sve u jedno.
Od ovih 160, 80 ih prvi put trazi posao, ostali već imaju staža. To je samo Kanton Sarajevo, a znamo da velik procenat svršenika ETF-a nije iz KS, čak bih rekao da je taj broj iznad 50%.
Pored toga, državni fakulteti elektrotehnike postoje i u Tuzli i Bihaću (USK biro ima 32 nezaposlena inženjera elektrotehnike).
EDIT: Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.
Od ovih 160, 80 ih prvi put trazi posao, ostali već imaju staža. To je samo Kanton Sarajevo, a znamo da velik procenat svršenika ETF-a nije iz KS, čak bih rekao da je taj broj iznad 50%.
Pored toga, državni fakulteti elektrotehnike postoje i u Tuzli i Bihaću (USK biro ima 32 nezaposlena inženjera elektrotehnike).
EDIT: Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.
- cenecimoveocino
#1682 Re: ETF
Koliko automaticara ima medu tim nezaposlenim zna li iko?
-
The BEN10
#1683 Re: ETF
Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.
U zemlji koja ima 4 puta manje visokoobrazovnih po glavi stanovnika od EU prosjeka i iz koje upravo ti obrazovani bježe glavom bez obzira treba još više smanjiti broj obrazovanih. Kako umno promišljanje, AFERIM!!!
- purgatorio
#1684 Re: ETF
Odvadi malo. Po tebi, bez obzira na kvalitet studenata treba im davati diplome. Najbolje da podijelimo svima diplome po izboru.The BEN10 wrote:Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.![]()
![]()
U zemlji koja ima 4 puta manje visokoobrazovnih po glavi stanovnika od EU prosjeka i iz koje upravo ti obrazovani bježe glavom bez obzira treba još više smanjiti broj obrazovanih. Kako umno promišljanje, AFERIM!!!
Broj visoko obrazovanih per capita je nebitan faktor za BiH što se mene tiče, i ne trebamo se truditi stizati Europu jer i ovo što sad imamo vss sjedi kod kuće nezaposleno ili gleda da ode u Njemačku. Ako se nastavi ovakva tendencija hiperprodukcije kadrova za par godina će radnice na trafici morati imati magisterij znanosti.
-
The BEN10
#1685 Re: ETF
Jarane, ovi nadobudni svršenici ETF-a iskaču ko iz paštete.purgatorio wrote:Odvadi malo. Po tebi, bez obzira na kvalitet studenata treba im davati diplome. Najbolje da podijelimo svima diplome po izboru.The BEN10 wrote:Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.![]()
![]()
Broj visoko obrazovanih per capita je nebitan faktor za BiH što se mene tiče, i ne trebamo se truditi stizati Europu jer i ovo što sad imamo vss sjedi kod kuće nezaposleno ili gleda da ode u Njemačku. Ako se nastavi ovakva tendencija hiperprodukcije kadrova za par godina će radnice na trafici morati imati magisterij znanosti.
'naĆi mališa, da ti kolega objasni neke stvari u životu - par stranica ranije se diskutovalo o ETF-u ARGUMENTOVANO, a ne ko što vas velika većina šablonaca "argumentuje" vlastitim mišljenjem ili iskustvom par kolega. Navodili su se citati relevatnih institucija o kvalitetu obrazovanja u naske, ali i ogromnim gapovima iliti rupama i mogućim poboljšanjima. ProĆitaj pa ćeš vidjet kako su se u rupe zavukli oni koji misle poput tebe.
- hrasno38
- Vozim: Renault Laguna
- Horoskop: Riba
#1686 Re: ETF
Zasto???? Ovo je ona polaznica koja mi se uvijek gadila jer na prvom mjestu je oduvijek bilo "jedan od najtezih fakulteta". Po cemu najtezi ili se na svaki moguci nacin forsira da bude najtezi. Zasto je on tezi od masinstva, ravan medicini, tezi od PMF-a, fizike, hemije, biologije, ekonomije???? Upravo iz razloga o kojem sam i pisao ranije gdje se radi raznoraznih vjestackih bauka od fakulteta pravi kaznena ekspedicija. Sto bi ETF bio tezi od FIT-a ako izucavaju iste stvari (bar u domenu informatike) u stvari ne izucavaju jer se FIT puno vise i konkretnije bavi krucijalnom informatikom a ne dokazivanjem beznacajnih teorema Huseta Fatkica.mirsek wrote:Naravno da je ETF generalno bolji i sigurno jedan od najtezih fakulteta u drzavi.mirza_15 wrote:Za samo programiranje ti ne treba fakultet uopste. Znam ljude koji su zavrsili TK a danas rade kao programeri. Na fakultetu se izucava nauka. Nije kurs za odredjeno zanimanje u pitanju. Ti ako hoces da programiras upisi par kurseva, malo se kuci sam potrudi i nadji nesto za edukaciju, instaliraj programe, malo vjezbaj i eto ga. Ako fakultet svodis na to....
A "s visoka" i nadmeno komentarises samo ti. Po tebi ETF ispade smijesan fakultet za FIT. Nisam vidio da je neko ista slicno napisao u obrnutom smislu. Tvoj svaki komentar odise zeljom da pokazes kako je FIT kqo bolji.
ALI njihov smjer RI nije toliko u skladu sa potrebama trzista i vise je tezak nego sto je praktican i konkretan i tu je po meni FIT bolji.
Nisi mi odgovorio po tebi u cemu je RI bolji od FIT-a kako po dubini shvatanja materije i kako po trzisnoj upotrebljivosti stecenog znanja ?
- mirsek
#1687 Re: ETF
Prosle godine sam pronasao podatak da oko 40% mladih do 35 godina ima VSS a da od ukupnog broja radno sposobnog stanovnistva VSS ima samo njih 10-15% mada neki tvrde da je taj broj i daleko ispod 10%.The BEN10 wrote:Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.![]()
![]()
-
The BEN10
#1688 Re: ETF
Bilo bi jako važno da nam nađeš pisani trag o toj informaciji.mirsek wrote:Prosle godine sam pronasao podatak da oko 40% mladih do 35 godina ima VSS a da od ukupnog broja radno sposobnog stanovnistva VSS ima samo njih 10-15% mada neki tvrde da je taj broj i daleko ispod 10%.The BEN10 wrote:Sad kad sagledam, treba fax da bude što teži tako da se filtriraju studenti odmah na početku, jer koliko god da ih završi opet je hiperprodukcija.![]()
![]()
Btw, mislim da bi uzimajući to ograničenje od 35 godina, opet debelo zaostajali za EU...
- Euridika
- Globalna šefica
#1689 Re: ETF
Ne bih se složila s ovim. Svi tehnički fakulteti (mašinstvo, elektrotehnika, arhitektura, građevina i sl.) su tu bara-bara kad je težina u pitanju. Profesorski kadar (na ovim zajedničkim predmetima) je vrlo često isti na većini fakulteta (barem bio u moje vrijeme, pola mojih profesora i asistenata sa matematike i fizike su predavali i na Mašinskom fakultetu, PMF-u i sl.). Da, naravno, u faktor "težine" predmeta ide i "težina profesora", pa se time virtualno diže prag "težine" na nekim predmetima.hrasno38 wrote:Zasto???? Ovo je ona polaznica koja mi se uvijek gadila jer na prvom mjestu je oduvijek bilo "jedan od najtezih fakulteta". Po cemu najtezi ili se na svaki moguci nacin forsira da bude najtezi. Zasto je on tezi od masinstva, ravan medicini, tezi od PMF-a, fizike, hemije, biologije, ekonomije???? Upravo iz razloga o kojem sam i pisao ranije gdje se radi raznoraznih vjestackih bauka od fakulteta pravi kaznena ekspedicija. Sto bi ETF bio tezi od FIT-a ako izucavaju iste stvari (bar u domenu informatike) u stvari ne izucavaju jer se FIT puno vise i konkretnije bavi krucijalnom informatikom a ne dokazivanjem beznacajnih teorema Huseta Fatkica.mirsek wrote:Naravno da je ETF generalno bolji i sigurno jedan od najtezih fakulteta u drzavi.mirza_15 wrote:Za samo programiranje ti ne treba fakultet uopste. Znam ljude koji su zavrsili TK a danas rade kao programeri. Na fakultetu se izucava nauka. Nije kurs za odredjeno zanimanje u pitanju. Ti ako hoces da programiras upisi par kurseva, malo se kuci sam potrudi i nadji nesto za edukaciju, instaliraj programe, malo vjezbaj i eto ga. Ako fakultet svodis na to....
A "s visoka" i nadmeno komentarises samo ti. Po tebi ETF ispade smijesan fakultet za FIT. Nisam vidio da je neko ista slicno napisao u obrnutom smislu. Tvoj svaki komentar odise zeljom da pokazes kako je FIT kqo bolji.
ALI njihov smjer RI nije toliko u skladu sa potrebama trzista i vise je tezak nego sto je praktican i konkretan i tu je po meni FIT bolji.
Nisi mi odgovorio po tebi u cemu je RI bolji od FIT-a kako po dubini shvatanja materije i kako po trzisnoj upotrebljivosti stecenog znanja ?
- hrasno38
#1690 Re: ETF
hrasno38 wrote:Zasto???? Ovo je ona polaznica koja mi se uvijek gadila jer na prvom mjestu je oduvijek bilo "jedan od najtezih fakulteta". Po cemu najtezi ili se na svaki moguci nacin forsira da bude najtezi. Zasto je on tezi od masinstva, ravan medicini, tezi od PMF-a, fizike, hemije, biologije, ekonomije???? Upravo iz razloga o kojem sam i pisao ranije gdje se radi raznoraznih vjestackih bauka od fakulteta pravi kaznena ekspedicija. Sto bi ETF bio tezi od FIT-a ako izucavaju iste stvari (bar u domenu informatike) u stvari ne izucavaju jer se FIT puno vise i konkretnije bavi krucijalnom informatikom a ne dokazivanjem beznacajnih teorema Huseta Fatkica.
Pa normalno ni jedan fakultet ne treba da bude lagan jer je fakultet ali ne treba ni da bude bauk i nesto sto te treba psihicki ubiti u pojam! Danas kad pitas studente koji studiraju recimo FIT, pa onda kod Ganica pa ne znam nebitno bilo koji fakultet informatike sto nisu upisali ETF jer je jednostavno jeftinije dobit cete odgovor da je ETF tezi i da ovi fakulteti nemaju Fatkica!!! Ziva istina!!! Ako neko misli da ce svrseni studnet ETF-a bolje proci u zivotu od svrsenog studenta FIT-a nije svjestan koliko nije u pravu jer ako si ti recimo informaticar u dusi ti ces biti dobar informaticar ma koji faks da zavrsis. Po meni FIT ima bolji nastavni program i ne zamajavaju se bespotrebnim stvarima tj. puno manje im posvecuju paznje.Euridika wrote:Ne bih se složila s ovim. Svi tehnički fakulteti (mašinstvo, elektrotehnika, arhitektura, građevina i sl.) su tu bara-bara kad je težina u pitanju. Profesorski kadar (na ovim zajedničkim predmetima) je vrlo često isti na većini fakulteta (barem bio u moje vrijeme, pola mojih profesora i asistenata sa matematike i fizike su predavali i na Mašinskom fakultetu, PMF-u i sl.). Da, naravno, u faktor "težine" predmeta ide i "težina profesora", pa se time virtualno diže prag "težine" na nekim predmetima.
- Euridika
- Globalna šefica
#1691 Re: ETF
Ne znam za FIT, ali ovi što završe kod Ganića ipak nemaju isti nivo predznanja kao ovi s ETF-a i ne mogu raditi baš iste zadatke na poslu kao ETF-ovci (govorim iz vlastitog, poslovnog iskustva). Većina ih mogu biti neki polu poslovni - polu IT konsultanti, ali dalje od tog jok. Čast izuzecima, naravno, ali ti izuzeci se uglavnom usavršavaju dodatno samostalno ili radom u nekim firmama (praksa, u toku studija).hrasno38 wrote:Pa normalno ni jedan fakultet ne treba da bude lagan jer je fakultet ali ne treba ni da bude bauk i nesto sto te treba psihicki ubiti u pojam! Danas kad pitas studente koji studiraju recimo FIT, pa onda kod Ganica pa ne znam nebitno bilo koji fakultet informatike sto nisu upisali ETF jer je jednostavno jeftinije dobit cete odgovor da je ETF tezi i da ovi fakulteti nemaju Fatkica!!! Ziva istina!!! Ako neko misli da ce svrseni studnet ETF-a bolje proci u zivotu od svrsenog studenta FIT-a nije svjestan koliko nije u pravu jer ako si ti recimo informaticar u dusi ti ces biti dobar informaticar ma koji faks da zavrsis. Po meni FIT ima bolji nastavni program i ne zamajavaju se bespotrebnim stvarima tj. puno manje im posvecuju paznje.
- hrasno38
#1692 Re: ETF
Da to je podatak iz Decembra 2015...purgatorio wrote:Ukupno je 160 inženjera elektrotehnike prijavljenih na birou na području kantona Sarajevo, što nije zanemariva brojka. Problem je što statistika im ne rastavlja po smjerovima.
http://www.juszzks.com.ba/
medjutim u tim podacima isto tako pise da nezaposleno samo 5 izinjera informatike, 7 elektronike, 1 informacijski strucnjak (ma sta to znacilo)...tako da su ti podaci bas onako za dubokog posmatranja!!!! U svakom slucaju tih od tih 160 najveci procenat otpada na energeticare i automaticare jer jednostavno za njih nema dovoljno posla u BiH.
- purgatorio
#1693 Re: ETF
Jel ti dovoljan argument da je 160 diplomiranih inženjera ETF-a (samo u KS) nezaposleno. I ne možeš mjeriti u BiH visoko obrazovane po glavi stanovnika jer kao prvo ne znas koliko imamo stanovnika, a kao drugo do prije rata je država bila izuzetno ruralna i mnogi nisu imali potrebe za fakultetima da pristojno žive. Moje mišljenje je da generacije rođene krajem 1980-ih pa do početka 90-tih ne kaskaju puno za tim EU prosjekom.The BEN10 wrote: Jarane, ovi nadobudni svršenici ETF-a iskaču ko iz paštete.![]()
'naĆi mališa, da ti kolega objasni neke stvari u životu - par stranica ranije se diskutovalo o ETF-u ARGUMENTOVANO, a ne ko što vas velika većina šablonaca "argumentuje" vlastitim mišljenjem ili iskustvom par kolega. Navodili su se citati relevatnih institucija o kvalitetu obrazovanja u naske, ali i ogromnim gapovima iliti rupama i mogućim poboljšanjima. ProĆitaj pa ćeš vidjet kako su se u rupe zavukli oni koji misle poput tebe.
Ali, možemo ovako per capita:
1) Udio VSS među nezaposlenim u Njemačkoj (2008) 11%
http://www.tradingeconomics.com/germany ... -data.html
2) Udio VSS među nezaposlenim u Kantonu Sarajevo (01.2016) 13%
http://szzks.test.promotim.ba/upload/do ... 16_FIN.pdf
I na ovo sve, nama treba još više vss per capita. Ne budi smiješan.
- hrasno38
#1694 Re: ETF
Ama @Euridika ali dobijaju iste plate kao i ovi sa ETF-a da se ne zamajavamo vise sa nekim ispraznim pricama i dobit ce posao prije napolju nego studenti sa ETF-a. Stalno se prica o nekom strasnom znanju sa ETF-a....kojem crnom znanju kad se debelo kasni za izucavanjem trendova. Ja vam opet svima ponavljam na masi fakulteta u svijetu se ganjaju trendovi a ne ono sto je davno proslo a kod nas se jos uvijek spominje npr. Windows 98....ma koga zaboli danas za 98-icom.....Na operativnim sistemima pa jedno 70% knjige cini proslost a 30% sadasnjost i umjesto da studenti do detalja izuce Windows 10 oni se zamajavaju sa 98, XP, Vistom itd koje u globalu vise ni ne postoje.Euridika wrote:Ne znam za FIT, ali ovi što završe kod Ganića ipak nemaju isti nivo predznanja kao ovi s ETF-a i ne mogu raditi baš iste zadatke na poslu kao ETF-ovci (govorim iz vlastitog, poslovnog iskustva). Većina ih mogu biti neki polu poslovni - polu IT konsultanti, ali dalje od tog jok. Čast izuzecima, naravno, ali ti izuzeci se uglavnom usavršavaju dodatno samostalno ili radom u nekim firmama (praksa, u toku studija).hrasno38 wrote:Pa normalno ni jedan fakultet ne treba da bude lagan jer je fakultet ali ne treba ni da bude bauk i nesto sto te treba psihicki ubiti u pojam! Danas kad pitas studente koji studiraju recimo FIT, pa onda kod Ganica pa ne znam nebitno bilo koji fakultet informatike sto nisu upisali ETF jer je jednostavno jeftinije dobit cete odgovor da je ETF tezi i da ovi fakulteti nemaju Fatkica!!! Ziva istina!!! Ako neko misli da ce svrseni studnet ETF-a bolje proci u zivotu od svrsenog studenta FIT-a nije svjestan koliko nije u pravu jer ako si ti recimo informaticar u dusi ti ces biti dobar informaticar ma koji faks da zavrsis. Po meni FIT ima bolji nastavni program i ne zamajavaju se bespotrebnim stvarima tj. puno manje im posvecuju paznje.
-
kox
#1695 Re: ETF
Postoje predrasude prema SSST-u zbog visine školarine ali po mom iskustvu ljudi sa završenim SSST-om rade iste poslove kao i ljudi sa završenim ETF-om. Doduše, riječ je o privatnim firmama. Koliko daleko će dogurati zavisi od raznih faktora kao i kod svih ostalih, ali najviše od njih samih.Euridika wrote:Ne znam za FIT, ali ovi što završe kod Ganića ipak nemaju isti nivo predznanja kao ovi s ETF-a i ne mogu raditi baš iste zadatke na poslu kao ETF-ovci (govorim iz vlastitog, poslovnog iskustva). Većina ih mogu biti neki polu poslovni - polu IT konsultanti, ali dalje od tog jok. Čast izuzecima, naravno, ali ti izuzeci se uglavnom usavršavaju dodatno samostalno ili radom u nekim firmama (praksa, u toku studija).hrasno38 wrote:Pa normalno ni jedan fakultet ne treba da bude lagan jer je fakultet ali ne treba ni da bude bauk i nesto sto te treba psihicki ubiti u pojam! Danas kad pitas studente koji studiraju recimo FIT, pa onda kod Ganica pa ne znam nebitno bilo koji fakultet informatike sto nisu upisali ETF jer je jednostavno jeftinije dobit cete odgovor da je ETF tezi i da ovi fakulteti nemaju Fatkica!!! Ziva istina!!! Ako neko misli da ce svrseni studnet ETF-a bolje proci u zivotu od svrsenog studenta FIT-a nije svjestan koliko nije u pravu jer ako si ti recimo informaticar u dusi ti ces biti dobar informaticar ma koji faks da zavrsis. Po meni FIT ima bolji nastavni program i ne zamajavaju se bespotrebnim stvarima tj. puno manje im posvecuju paznje.
- hrasno38
#1696 Re: ETF
U 99% slicajeva koliko ces daleko dogurati zavisi od tebe samog. Mozes ti zavrsiti 16 ETF-ova kad ce doci klinac od 16-17 godina i popisat te u programiranju jer je jednostavno talenat i ono sto mi volimo da kazemo "freak". Skupe se najveci strucnjaci, programeri i njih stotine skupa sklapaju jedan operativni sistem i kad ga puste u eter pojavi se nefakultetski anonimus i sjebe ga u sekundi. Generalno nase skolstvo je zaostalo u vremenu i prostoru i jos uvijek smo negdje u 90-tim i po razmisljanjima i po programima. Predstavljaju nam se stvari kao nesto "NOVO" sto je u razvijenom svijetu vec odavno normalno. Kaskamo a ne moramo. Odgovornost ne postoji i ona je 99% na strani djaka i studenata a nastavnici i profesori su ko "svete krave" nedodirljivi kao i nasi politicari.kox wrote:Postoje predrasude prema SSST-u zbog visine školarine ali po mom iskustvu ljudi sa završenim SSST-om rade iste poslove kao i ljudi sa završenim ETF-om. Doduše, riječ je o privatnim firmama. Koliko daleko će dogurati zavisi od raznih faktora kao i kod svih ostalih, ali najviše od njih samih.Euridika wrote:Ne znam za FIT, ali ovi što završe kod Ganića ipak nemaju isti nivo predznanja kao ovi s ETF-a i ne mogu raditi baš iste zadatke na poslu kao ETF-ovci (govorim iz vlastitog, poslovnog iskustva). Većina ih mogu biti neki polu poslovni - polu IT konsultanti, ali dalje od tog jok. Čast izuzecima, naravno, ali ti izuzeci se uglavnom usavršavaju dodatno samostalno ili radom u nekim firmama (praksa, u toku studija).hrasno38 wrote:Pa normalno ni jedan fakultet ne treba da bude lagan jer je fakultet ali ne treba ni da bude bauk i nesto sto te treba psihicki ubiti u pojam! Danas kad pitas studente koji studiraju recimo FIT, pa onda kod Ganica pa ne znam nebitno bilo koji fakultet informatike sto nisu upisali ETF jer je jednostavno jeftinije dobit cete odgovor da je ETF tezi i da ovi fakulteti nemaju Fatkica!!! Ziva istina!!! Ako neko misli da ce svrseni studnet ETF-a bolje proci u zivotu od svrsenog studenta FIT-a nije svjestan koliko nije u pravu jer ako si ti recimo informaticar u dusi ti ces biti dobar informaticar ma koji faks da zavrsis. Po meni FIT ima bolji nastavni program i ne zamajavaju se bespotrebnim stvarima tj. puno manje im posvecuju paznje.
smrdim/petnaestogodisnjak-zar ... ?ref=fbads
Ovakvi se danas u svijetu traze a ne iskljucivo po papiru da si dipl.ing
- Euridika
- Globalna šefica
#1697 Re: ETF
Dobijaju i oni koji ne završe ništa i ne rade ništa ... samo ako su dobri sa gazdom, šefom, vrhom stranke i slično.hrasno38 wrote:Ama @Euridika ali dobijaju iste plate kao i ovi sa ETF-a da se ne zamajavamo vise sa nekim ispraznim pricama i dobit ce posao prije napolju nego studenti sa ETF-a. Stalno se prica o nekom strasnom znanju sa ETF-a....kojem crnom znanju kad se debelo kasni za izucavanjem trendova. Ja vam opet svima ponavljam na masi fakulteta u svijetu se ganjaju trendovi a ne ono sto je davno proslo a kod nas se jos uvijek spominje npr. Windows 98....ma koga zaboli danas za 98-icom.....Na operativnim sistemima pa jedno 70% knjige cini proslost a 30% sadasnjost i umjesto da studenti do detalja izuce Windows 10 oni se zamajavaju sa 98, XP, Vistom itd koje u globalu vise ni ne postoje.
U principu, fakultet bi trebao da te uči principima, a ne tehnologijama. Najbolje bi bilo da uče na nekom generičkom OS-u, generičkom programskom jeziku i sl. Tehnologije se uče u praksi ... i tako se mijenjaju svakih 6 mjeseci.
- hrasno38
#1698 Re: ETF
Mislio sam prije svega u struci a ne generalno sto se tice plata.Euridika wrote:Dobijaju i oni koji ne završe ništa i ne rade ništa ... samo ako su dobri sa gazdom, šefom, vrhom stranke i slično.hrasno38 wrote:Ama @Euridika ali dobijaju iste plate kao i ovi sa ETF-a da se ne zamajavamo vise sa nekim ispraznim pricama i dobit ce posao prije napolju nego studenti sa ETF-a. Stalno se prica o nekom strasnom znanju sa ETF-a....kojem crnom znanju kad se debelo kasni za izucavanjem trendova. Ja vam opet svima ponavljam na masi fakulteta u svijetu se ganjaju trendovi a ne ono sto je davno proslo a kod nas se jos uvijek spominje npr. Windows 98....ma koga zaboli danas za 98-icom.....Na operativnim sistemima pa jedno 70% knjige cini proslost a 30% sadasnjost i umjesto da studenti do detalja izuce Windows 10 oni se zamajavaju sa 98, XP, Vistom itd koje u globalu vise ni ne postoje.
U principu, fakultet bi trebao da te uči principima, a ne tehnologijama. Najbolje bi bilo da uče na nekom generičkom OS-u, generičkom programskom jeziku i sl. Tehnologije se uče u praksi ... i tako se mijenjanju svakih 6 mjeseci.
Hm ako bi te fakultet ucio principima onda bi to bilo prekupo skolovanje i gubitak vremena a vrijeme je novac. Zato na fakultetu i postoje 4 smjera koja u principu rabe u danasnje vrijeme zajednickih stvari i kojima je kako god okrenes i obrnes temelj informatika:) Tako je tehnologija se mijenja munjevito ali se nasi principi i sistem skolovanja mijenja puzevim koracima a razmisljanja poedinih profesora ni tom brzinom.
- Euridika
- Globalna šefica
#1699 Re: ETF
Uz svo dužno poštovanje tim mladim, pametnim, superinteligentnim srednjoškolcima, uvijek je lakše nešto razvaliti, nego izgraditi. Laički govoreno, inženjer gradi, a irget demolira. Da bi nešto izgradio, moraš voditi računa o masu stvari u raznim segmentima, a da bi razvalio treba naći samo jedan mali propust i sve se ruši...hrasno38 wrote:U 99% slicajeva koliko ces daleko dogurati zavisi od tebe samog. Mozes ti zavrsiti 16 ETF-ova kad ce doci klinac od 16-17 godina i popisat te u programiranju jer je jednostavno talenat i ono sto mi volimo da kazemo "freak". Skupe se najveci strucnjaci, programeri i njih stotine skupa sklapaju jedan operativni sistem i kad ga puste u eter pojavi se nefakultetski anonimus i sjebe ga u sekundi. Generalno nase skolstvo je zaostalo u vremenu i prostoru i jos uvijek smo negdje u 90-tim i po razmisljanjima i po programima. Predstavljaju nam se stvari kao nesto "NOVO" sto je u razvijenom svijetu vec odavno normalno. Kaskamo a ne moramo. Odgovornost ne postoji i ona je 99% na strani djaka i studenata a nastavnici i profesori su ko "svete krave" nedodirljivi kao i nasi politicari.kox wrote:Postoje predrasude prema SSST-u zbog visine školarine ali po mom iskustvu ljudi sa završenim SSST-om rade iste poslove kao i ljudi sa završenim ETF-om. Doduše, riječ je o privatnim firmama. Koliko daleko će dogurati zavisi od raznih faktora kao i kod svih ostalih, ali najviše od njih samih.
- hrasno38
#1700 Re: ETF
Hm ne znam da li je bas lako jednu kulu koja ima izvanrednu statiku srusiti jednim potezom...al nejse!!!Euridika wrote:Uz svo dužno poštovanje tim mladim, pametnim, superinteligentnim srednjoškolcima, uvijek je lakše nešto razvaliti, nego izgraditi. Laički govoreno, inženjer gradi, a irget demolira. Da bi nešto izgradio, moraš voditi računa o masu stvari u raznim segmentima, a da bi razvalio treba naći samo jedan mali propust i sve se ruši...hrasno38 wrote:U 99% slicajeva koliko ces daleko dogurati zavisi od tebe samog. Mozes ti zavrsiti 16 ETF-ova kad ce doci klinac od 16-17 godina i popisat te u programiranju jer je jednostavno talenat i ono sto mi volimo da kazemo "freak". Skupe se najveci strucnjaci, programeri i njih stotine skupa sklapaju jedan operativni sistem i kad ga puste u eter pojavi se nefakultetski anonimus i sjebe ga u sekundi. Generalno nase skolstvo je zaostalo u vremenu i prostoru i jos uvijek smo negdje u 90-tim i po razmisljanjima i po programima. Predstavljaju nam se stvari kao nesto "NOVO" sto je u razvijenom svijetu vec odavno normalno. Kaskamo a ne moramo. Odgovornost ne postoji i ona je 99% na strani djaka i studenata a nastavnici i profesori su ko "svete krave" nedodirljivi kao i nasi politicari.kox wrote:Postoje predrasude prema SSST-u zbog visine školarine ali po mom iskustvu ljudi sa završenim SSST-om rade iste poslove kao i ljudi sa završenim ETF-om. Doduše, riječ je o privatnim firmama. Koliko daleko će dogurati zavisi od raznih faktora kao i kod svih ostalih, ali najviše od njih samih.