Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
VenomousV

#1676 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

imala sam clip kako ovo moje debelo cudo uskace u papirnu kesu od kalendara i tako sam se lijepo smijala kad god ga gledam... dok nije rikn'o disk :roll:

inace, mace su medovi, i nije samo zato sto ih volim :D :D
maximilijana

#1677 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

kakav nered wrote:@maximilijana calee ti je prelijep... obožavam žute mace :)
ja sam davno rekla da necu nikad imat zutu macu jer me ignorisu..
i pola godine poslije..imam zutu macu..koja me ignorise :D :D :D :D :D :D
kakav nered

#1678 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by kakav nered »

maximilijana wrote:
kakav nered wrote:@maximilijana calee ti je prelijep... obožavam žute mace :)
ja sam davno rekla da necu nikad imat zutu macu jer me ignorisu..
i pola godine poslije..imam zutu macu..koja me ignorise :D :D :D :D :D :D
:lol: :lol: :lol: :lol:
globosa

#1679 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Image

Uploaded with ImageShack.us

Ovo je mačak Micko.

Već se je reklamirao na forumu.
Nađen je kao mali mačić u kontejneru prije tri godine.
Od tada se ponaša kao da je on mene izvadio iz kontejnera.
Mijauu
luna09

#1680 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

globosa wrote:Image

Ovo je mačak Micko.

Već se je reklamirao na forumu.
Nađen je kao mali mačić u kontejneru prije tri godine.
Od tada se ponaša kao da je on mene izvadio iz kontejnera.
Mijauu
Micko je prelijep :) :) a tako i treba da se ponašate hmmmm :-) :-) i moja kraljica je ista.Prva "pregleda" kese iz marketa prva "pročita" novine, "popravila" mi vodokotlić pa morala kupiti novi i još svaaaašta al ja nju opet voooleeeemm
DON_eARL

#1681 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by DON_eARL »

NESTALA MAČKA na području velikog Sedrenika, kod staračkog doma 19.01. Odaziva se na ime Šepa, Šepica i na dozivanje cic, cic. Zadnja noga joj je povrijeđena u kuku i slabije hoda pa je po tome dobila ime. Molim onoga ko ju je vidio da javi na moj profil.
PRONALAZAČU NAGRADA 500 KM. HVALA PUNO!!!

Image
Image
Image
Profil možete dobiti na PP ili se obratiti korisnici
nepredvidljiva.

Hvala.
Frida.

#1682 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Frida. »

Pozdrav mackoljupci, moj muz je prosle godine donio malo mace (imao je tada mozda mjesec, dva) a sada mu je oko 1,5 god. Koja je to maza i koja je to ljubav- ma za nepovjerovat. Zna se ko je glavni u kuci. Muz mi se stalno ljuti i nekako je ljubomoran na moju svilu :shock: , sto mene uzasno nervira :oops: ali i macor je namazan, cim ovaj ustane iz kreveta on brze bolje ustaje sa svog mjesta i meni dolazi pod jorgan.

Sto se tice njegove ishrane to mi predstavlja pravi problem- taj vazda jede, ako vidi da ne skacem na njegov prvi mjauk pocne da se 'dere' ko pivara- ma katastrofa. Zdjelice mu nikad ne smiju biti prazne, uvijek mora da ima i suhe i mokre hrane, i zato pola toga moram da bacam (kad se hrana osusi), jer nece sve da pojede pa mi je to dupli trosak. Mlijeko pije nekontrolisano, 1l mlijeka obicno popije za nekih 3 dana :o

Posto zivimo u kuci, navikao je da izlazi van i da vrsi nuzdu- i iako ima svoj pjesak u kuci - zaobilazi ga u sirokom luku, i samo ako se meni ne da da silazim i da mu otvaram vrata onda se nekako jedva nakani da ode u pjesak, ali izgleda tako tuzno da ja poslije sebi jedva oprostim sto sam bila lijena :cry:

Eh, posto je on prava njeznica i skoooz je fin i maza prava, on nije navikao da se svadja i tuce s drugim mackama, cim on izadje van a ja nisam tu, njega napadaju dva macora (komsijina :x ), neki dan su mu izgrebali glavicu u sekundi, i kad sam pokusavala da ga odvojim od njih ovaj jedan se fino okrenu i skoci na mene i ogreba me :shock: Ne mogu da opisem koliko ga mrze.

Sada ne znam sta da radim, njega je nemoguce zadrzati u kuci, a napolje ga ne smijem pustati radi tih drugih macaka, stvarno ne znam sta da radim... jer uvijek kada bude vani, dodje kuci ranjen i krvav :cry: Ako je neko imao slicno iskustvo bila bih jako zahvalna da mi da neki savjet kako da rijesim taj problem.
miki27A

#1683 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by miki27A »

Za hranu: probaju mu davati manje kolicine mokre hrane, a suhe/krekera neka ima koliko hoce, nece se pokvariti kao mokra. Ja svojima vise ne kupujem konzerve, jer one hoce je u prvih sat nakon sto sam otvorila konzervu, nakon toga se ponasaju kao otrov da im dajem???
Je li macak kastriran? Ako nije, najbolje sada da ga kastriras i neces imati problema sa tucama, lutanjem i ogrebotinama, kako njegovim tako i tvojm :) A ni sa zapisavanjem kuce (znaju oni koji macke (XY) imaju o cemu pricam.... :D
Sretno

Frida. wrote:Pozdrav mackoljupci, moj muz je prosle godine donio malo mace (imao je tada mozda mjesec, dva) a sada mu je oko 1,5 god. Koja je to maza i koja je to ljubav- ma za nepovjerovat. Zna se ko je glavni u kuci. Muz mi se stalno ljuti i nekako je ljubomoran na moju svilu :shock: , sto mene uzasno nervira :oops: ali i macor je namazan, cim ovaj ustane iz kreveta on brze bolje ustaje sa svog mjesta i meni dolazi pod jorgan.

Sto se tice njegove ishrane to mi predstavlja pravi problem- taj vazda jede, ako vidi da ne skacem na njegov prvi mjauk pocne da se 'dere' ko pivara- ma katastrofa. Zdjelice mu nikad ne smiju biti prazne, uvijek mora da ima i suhe i mokre hrane, i zato pola toga moram da bacam (kad se hrana osusi), jer nece sve da pojede pa mi je to dupli trosak. Mlijeko pije nekontrolisano, 1l mlijeka obicno popije za nekih 3 dana :o

Posto zivimo u kuci, navikao je da izlazi van i da vrsi nuzdu- i iako ima svoj pjesak u kuci - zaobilazi ga u sirokom luku, i samo ako se meni ne da da silazim i da mu otvaram vrata onda se nekako jedva nakani da ode u pjesak, ali izgleda tako tuzno da ja poslije sebi jedva oprostim sto sam bila lijena :cry:

Eh, posto je on prava njeznica i skoooz je fin i maza prava, on nije navikao da se svadja i tuce s drugim mackama, cim on izadje van a ja nisam tu, njega napadaju dva macora (komsijina :x ), neki dan su mu izgrebali glavicu u sekundi, i kad sam pokusavala da ga odvojim od njih ovaj jedan se fino okrenu i skoci na mene i ogreba me :shock: Ne mogu da opisem koliko ga mrze.

Sada ne znam sta da radim, njega je nemoguce zadrzati u kuci, a napolje ga ne smijem pustati radi tih drugih macaka, stvarno ne znam sta da radim... jer uvijek kada bude vani, dodje kuci ranjen i krvav :cry: Ako je neko imao slicno iskustvo bila bih jako zahvalna da mi da neki savjet kako da rijesim taj problem.
amiria

#1684 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by amiria »

Ja imam macka i potpuno isti problem. Macak nije kastriran i zadnjih mjesec dana svaki put kad ga ispustimo vani vraca se sa ranama. Jos je od nervoze poceo da zapisava citavu kucu :-? . Prije dva dana, zadnji put kad je izasao sam vani, vratio se kao bokser poslije borbe, oko zatvoreno, usna rasjecena ma katastrofa :sad: . Od tada ne izlazi vani sam uvjek ga cekamo ili ja ili sestra. Nakon svega toga najvjerovatnije cu ga voditi na kastraciju, mada iskreno meni to pravo zao, ali bolje i to nego da konstantno bude u ranam :sad:
Frida.

#1685 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Frida. »

@Miki27A hvala, pokusat cu tako, da mu pomalo stavljam hrane, posto ja njemu uvijek napunim zdjelicu, sve kontam on gladan, a on to samo malo proba i ostavi. A i non stop moram da mu mjenjam, jer nece uvijek isto da jede, sada govedina, kasnije piletina pa teletina- i to sve u jednom danu.... :-)
Nije kastriran jos... Joj i meni nekako to zao, citala sam dosta clanaka na tu temu i u dosta slucajeva se kao desavalo da macka nakon kastracije promijeni pomasanje, povuce se, nekad cak i pobjesni :? Pa me nekako strah da se tako sto i njemu ne desi....
suncica24

#1686 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by suncica24 »

Frida. wrote:@Miki27A hvala, pokusat cu tako, da mu pomalo stavljam hrane, posto ja njemu uvijek napunim zdjelicu, sve kontam on gladan, a on to samo malo proba i ostavi. A i non stop moram da mu mjenjam, jer nece uvijek isto da jede, sada govedina, kasnije piletina pa teletina- i to sve u jednom danu.... :-)
Nije kastriran jos... Joj i meni nekako to zao, citala sam dosta clanaka na tu temu i u dosta slucajeva se kao desavalo da macka nakon kastracije promijeni pomasanje, povuce se, nekad cak i pobjesni :? Pa me nekako strah da se tako sto i njemu ne desi....
Moj se macak nimalo nije promjenio.
Ja se nadala da ce prestati praviti rusvaj po kuci, kad ono... jok. Taj film necete gledati. Cak da ce izgubiti nagon za parenjem... jok. Biti mirniji... eee, ne moze. :D
Doduse, kako raste mirniji je, posebno sad zimi kad bi samo kunjao i ulagivao se okolo.
Inace, nikakve promjene. :D
Tako da no sikiriki. :)
globosa

#1687 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Moj mačak je kao mali mačić došao u kuću i sve je bilo dobro do dobi 7-8 mjeseci, kada je počeo mjaukati, bio je nemiran, stalno je grebao vrata i žalosno molio ma ga pustimo vani, a živimo u prometnoj ulici.

Teška srca smo se odlučili na kastraciju, no on je postao samo bolji mačak - umiljat, poslušan, a traž ići vani samo da lifta i brže natrag!

Ali, ishrana je posebna priča...
Iako je nađen u kontejneru, do danas (a ima tri godine) nismo otkrili njegovu najmiliju hranu.
Zapravo niti jednom nije oduševljen, a u obzir dolaze kesice iz DM-a Dein Bestes i to samo 3-4 ili Gourmet perle i to pola kesice ujutro, pola uveče. Suhu hranu voli, ali samo Rojal i to moram imati tri kese da promijeni gospodin.
Faširano, fileti piletine ili ribe, bilo šta drugo, on jednostavno mrzi i zatrpava kao izmet kada mu se ponudi.
Ali ja mu to onda (to što ne voli) pomiješam sa kesicom i to je to!

Dakle kastracija obavezno!
Image

Frida.

#1688 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Frida. »

@globosa- macak je predivan, lutkica mala... pa da, u pravu ste, na kraju krajeva sve je to za njihovo dobro. A moja mama je kastrirala macu na vet. fakultetu (kod vet. Muamera) , i sjecam se da je kostalo 117KM (sa PDV-om), macu su ostavili tamo, i bila je 2 dana na fakultetu i oni su se brinuli o njoj, stvarno su divni i ljubazni, sad jeli ista cijena i za muske i zenske- Posto nisam dovoljno upucena znam da maci podvezu jajnike ali sta macorima rade :?
globosa

#1689 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by globosa »

Preporučujem veterinara Harisa Ćustovića za mace koje se mogu oporavljati u svojoj kući.
061 191 131
Ženke 70, mužjaci 60 km.
Pogledaj na you tube:
My Cat's Castration

Prvi dan se oporavljaju od anestezije, sljedeća dva od operacije i već treći dan su kao novi.

Sretno
maximilijana

#1690 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by maximilijana »

@globosa slicnih "problema" imam i sa svojim mackom..samo on nakon kastracije se nije bas smirio hahah valjda ce s vremenom skontati da bi trebao biti malo umiljatiji :P
a da i ja sam zvala Harisa i odsevljena sam
btw moj macor je samo jedan dan "patio" od kastracije..sutradan..ko da nista nije bilo :D ludjak :D
pravabubica

#1691 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by pravabubica »

Ja takodje imam macu koja je sterilizirana kod dr.Harisa, sve pohvale. Oporavila se i za dva dana je bila ona stara.
Medjutim u zadnje vrijeme imam problem, naime zivimo u kuci, ona redovne potrebe ljeti obavlja u basti, pijesak ima u kupatilu ali to upotrebljava samo u velikoj nuzdi. Sada joj je hladno i gospodja se tesko odlucuje izaci vani, pijesak je opet u modi. Ali povremeno se desi da piski na odvod u kupatilu (mrezica na plocicama), sto i ne bi bio veliki problem da nema preko odvoda staza koju takodje zapiski. Probala sam da cesto operem kompletan odvod, izvadim sve moguce dijelove, zalijem toplom vodom, domestosom..., stavim preko novinu pa stazu, ali nista ne pomaze. Ona jednostavno pozeli da to uradi TU i onda ponovo moram prati stazu, skoro svake sedmice, nekad i cesce. Ne znam sta da radim i zbog cega se to desava. Napominjem da je pijesak samo 2 metra dalje
alabai

#1692 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by alabai »

za kastracije ima i povoljniji veterinar, spomenula sam ga na nekoj prosloj temi...nalazi se u Istocnom Sarajevu kod trznog centra Tom,zgrada sa lijeve strane,posle benzinske pumpe..kastracija macke 50 km, a macora 40 km :thumbup: macke ili psi mogu ostati u ambulanti do oporavka ili ih mozete voditi kuci, pa kako vam vise odgovara. evo vam i broj telefona od veterinara, pa ako nekome treba pokusajte 065-099-097 -Milan Mihajlov.
luna09

#1693 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by luna09 »

Kad već hvalimo ja ću pomenuti Amara Popovića,Meni je dvije mace i jednog mačora sterilisao, prvi dan mace malo bauljale a mačor kapitalac :-) :-) poslije tri sata šeta se haman ko da ništa nije bilo.Životinjke možete odnijeti njemu na otoku ili on dolazi kući . I za ostale intervencije meni je dolazio kući br.061 397178
VenomousV

#1694 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

kol'ko kosta kod amara kastracija? =)
sarajlija_ba

#1695 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sarajlija_ba »

Postavljao sam sliku ali davno pa evo novih fotografija moje ljubimice.

Image

Interesuje me još jedna stvar a to je da li islam dozvoljava sterilisanje / kastraciju mačaka.
Ja bih svoju sterilisao (ženka) ali me muči ovo pitanje.
Pa et' ako ko zna...bio bih mu zahvalan na odgovoru.
VenomousV

#1696 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by VenomousV »

aaaaaa kako je diiiiiiiiiifnaaaaaaaaaa :-)

a odgovor: mislim da dozvoljava ako se macka pati ili nesto slicno... ali opet, nisam toliko upucena :D
sarajlija_ba

#1697 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sarajlija_ba »

VenomousV wrote:aaaaaa kako je diiiiiiiiiifnaaaaaaaaaa :-)

a odgovor: mislim da dozvoljava ako se macka pati ili nesto slicno... ali opet, nisam toliko upucena :D
Ja imam Fetvu na engleskom ali ni to nije kategorički nego i more i nemre...

De-clawing a cat so that it won’t do any damage, and neutering/spaying cats

We keep a cat in the house as a family pet. Our question is in regards to nueturing/spaying and declawing of the pet. Is it permissible by Islam to have the claws on the front paws of the animal permanently removed for the purpose of protecting family and furniture from scratches? and is it permissible by Islam to have a surgical proceure done on the animal which will make the pet inable to produce offspring (even though it will stil be able to function sexually just not reproduce)? The vet told us that if we do not have our cat nuetered it is very likely he will begin marking his territory in our home by urinating on furniture and various places within the home.

Praise be to Allaah.
Firstly:
There is nothing wrong – in sha Allaah – with de-clawing a cat, but that is subject to the condition that it should not hurt the animal. There are many medical means nowadays of doing that without causing pain. Causing pain to animals is haraam.
Secondly:
Preventing your cat from reproducing is preventing a natural process that Allaah has created in it. Undoubtedly the rulings on animals are not as serious as in the case of humans, but this does not mean violating the rights of the creation of Allaah.
If this operation will cause harm, or it will cause complications for the cat, then it is not permissible. The prohibition against causing harm is general and includes harm against both humans and animals. There follow some of the ahaadeeth that indicate this:
It was narrated from Ibn ‘Umar (may Allaah be pleased with him) that the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him) said: “A woman entered Hell because of a cat which she tied up and did not feed, nor did she allow it to eat of the vermin of the earth.”
The vermin of the earth means mice, etc.
(Narrated by al-Bukhaari, 3140; Muslim, 2242. There is also a similar report from Abu Hurayrah).
It was narrated from Jaabir ibn ‘Abd-Allaah that a donkey whose face had been branded passed by the Prophet (peace and blessings of Allaah be upon him), and he said, “May Allaah curse the one who branded him.”
(Narrated by Muslim, 2217).
The scholars differed concerning the neutering of non-humans:
The Hanafis said that there is nothing wrong with neutering animals, because that benefits both the animals and humans.
The Maalikis said that it is permissible to neuter animals whose meat may be eaten, and it is not makrooh, because that makes the meat better.
The Shaafa’is made a distinction between animals whose meat is eaten and others. They said that it is permissible to neuter animals when they are small if they are animals whose meat is eaten, but it is haraam in other cases. They also stipulated the condition that this neutering should not cause the animal’s death.
As for the Hanbalis, it is permissible in their view to neuter sheep because that makes the meat better, but it was said that it is makrooh in the case of horses etc.
Imam Ahmad said: I do not like for a man to neuter anything, rather that is makrooh because of the prohibition on causing pain to animals.
See al-Majmoo’ 6/155; al-Adab al-Shar’iyyah, 3/144, 145; al-Fataawa al-Hindiyyah, 5/358)
There is also a comment on neutering cats: “If neutering cats will bring some benefit or ward off some harm, then there is nothing wrong with it, as it says in al-Kubra.”
(al-Fawaakih al-Dawaani, 2/346)
Hence we say that if there is some benefit in neutering the cat and if that will not cause its death, then it is permissible.
Shaykh Ibn ‘Uthaymeen (may Allaah have mercy on him) said:
If there are too many cats and they are a nuisance, and if the operation will not harm them, then there is nothing wrong with it, because this is better than killing them after they have been created. But if the cats are ordinary cats and are not causing a nuisance, perhaps it is better to leave them alone to reproduce.
Fataawa Islamiyyah, 4/448
And Allaah knows best.
Islam Q&A
Sheikh Muhammed Salih Al-Munajjid

Jedino mi ova boldirana rečenica zvuči kao odobravajuća a radi se baš o našem bosanskom mezhebu...
Firian

#1698 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Firian »

Pozdrav svima! :)

Nedavno sam udomila malog macka, star je oko 3 mjeseca, navodno je ruska plava, ali nema papire, pa se ne uzdam previse u to, a nije ni vazno, prelijep je i prava je maza. Posto nisam imala prije njega nikakvog iskustva sa mackama, interesiraju me neke stvari. Citala sam ovu temu, ali je bas bas duga, pa mozda pitam nesto sto je vec bilo, nadam se da ce neko biti dovoljno drag da mi ipak odgovori :)

Hranim ga Whiskas junior suhim kriketima, straasno ih voli, prvo sam kupovala whiskas vlaznu hranu, samo pomirise i ode. Barem jedan dan sedmicno mu dajem svjeze fasirano junece meso, i cesto mu dajem pilecih fileta jer ja inace zivim na piletini XD voli i mileram, jednom dnevno pojede malu kasicicu. Posto sam studentica i zivim sama, nemam bas previse novca da se razbacujem na Royal hranu ( citala sam to na ovoj temi), zanima me je li mu to dovoljno sto mu dajem, trebam li promijeniti hranu ili ubaciti jos neke dodatke.

Takodjer, posto otprilike jednom u 3 mjeseca putujem kuci na par dana i planiram i njega nositi(iz Sarajeva u Livno), zanima me hoce li to njemu biti stres i kako ce to podnijeti.

Sto se tice zdravlja, nisam primjetila nista zabrinjavajuce (mlad je a i mozda ja ne znam prepoznati znakove), kad treba da se cijepi, kako cu prepoznati ima li buhe (ponekad se cese nogicom ispod vrata), i sta je sa parazitima? Primjetila sam da ima neku maaalu svijetlo rozu kvrgicu na stomaku, izgleda kao vrlo mali pristic, bas sam poblize gledala da nije mozda krpelj, ali mislim da nije, vrlo je mala i ne povecava se niti mijenja boju.

To je to zasad, mozete dodati jso nesto sto trebam znati a nisam pitala. :-D

edit: primjetila sam da mu je njuskica uvijek vlazna, ne znam znaci li to nesto ili tako treba :-) i ponekad (jednom u 5 dana) kihne, ali samo jednom..
sones

#1699 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by sones »

cestitam na izboru, ruska plava je i meni odavno želja (sa papirima ili bez, svejedno).
Mislim da je to što maci već daješ dobro. Mace su izbirljive, neku hranu hoće, neku neće. Lično mislim da je dobro da jede drugu hranu osim konzervirane zbog dodataka koji se u nju stavljaju da bi se održale. A u krekerima dobiva sve ono što bi joj eventualno moglo nedostajati u hrani čisto od mesa (ako jede isključivo svježe meso može joj nedostajati b vitamina)
Što se tiče krpelja i buha, može se uzeti ogrlica ili front-line za mačke. Ako mačak ne izlazi napolje, mislim da nije ni neophodno (ako se ipak i pojave, može se onda intervenirati).
Za unutarnje parazite može dobiti tableticu za mačke koja se uzima kod veterinara.
Što se putovanja tiče, sve je stvar navike. Ja sam jedno vrijeme svog mačora vodila svaki vikend, ali udaljenost nije bila toliko velika.
Sve ostalo je po opisu kako treba.
Sretno. :)
P.S. ne zam planiraš li sterilizirati svoju mačku/mačka? Ja imam tri, sve su operirane (dva muška i jedna ženka), super su podnijeli operaciju, ništa se nije promijenilo u ponašanju. Jedino sam napravila grešku što sam ženku operirala nakon što je imala jednom mačiće, pa je sad debela i moram paziti šta joj dajem - što nije ni malo lako jer dođe za muškima i pojede sve što oni ostave...
Firian

#1700 Re: Macke: pitanja/odgovori i savjeti

Post by Firian »

Hvala na odgovoru :) ne izlazi nigdje izvan stana, uopce ne zeli, ponekad otvorim vrata balkona, on samo proviri i vrati se, a i draze mi je sto ne trazi da ide vani, bas me strah tih raznih buba i sta sve vec vreba :D

A za sterilizaciju... Strasno mi ga zao, koliko sam citala jos je mlad, to za neka 3-4 mjeseca bi trebalo, ali ne vjerujem da cu moci, bas mi ga nekako zao, osjecala bi se kao da idem protiv prirode... Ako mu ponasanje ne bude podnosljivo zbog toga sto nije steriliziran morat cu. Ljudi od kojih sam ga udomila su mi rekli da njegov otac nikad nije obavio nuzdu izvan pijeska, ni za vrijeme parenja, nije imao neke promjene u ponasanju, ali da ja ipak njega pratim, mozda on nece biti takav. Ne znam kako sterilizacija uopce utjece na zivotni vijek macke i na njeno zdravlje, psihicko i fizicko, ako sigurno poboljsava onda hocu.

Postoji li neka razlika ako se on pari, pa se tek nekad poslije uradi sterilizacija, jer sam vidjela dosta oglasa da ljudi traze ruskog plavog za parenje, volila bi pomoci, a i njemu bi bilo sigurno fino :lol:
Post Reply