Pitanje ateistima

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
terapija

#1676 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Vitamin C wrote: Izbjegavam temu Evolucija na ovom forumu, jer teoriju o kojoj je riječ na toj temi ne poznajem toliko da bih mogao oduzimati drugima prostor, a gubiti svoje vrijeme.
No, kada već želiš, na lijep način, tačno i nepristrasno, reci mi evolucijski put čovjeka, po darvinizmu. Kada je čovjek nastao i što je prvotno bio?
Upravu si, nije tema evolucija. Ali takodjer ne mozemo reci darvinizam = evolucija, kao sto ne mozemo reci ni newtonizam = fizika.

Sustina je uglavnom ta, da danasnji covjekoliki majmuni i mi (homo sapiens) imamo zajedniskog pretka. Ali to opet ne znaci da smo "postali od" tog zajednickog pretka.

Mislim, čuo si za pracovjeka, kao i za neandertalca. Dobro, necemo o neandertalcima, ionako se ne zna mnogo tacnih informacija o njima. pracovjek se takodjer razvio neovisno od neandertalaca, za koje se vecinom smatra da su se pojavili sasvim nezavisno.

Uglavnom, postoje brojni fosili pracovjeka. To je cinjenica i to je ono totalno dokazano. Ali opet glupo bo bilo i da kazemo postali smo od pracovjeka. Kontas me. homo sapiens nije pracovjek, ma koliko slican bio. isto kao sto nismo ni majmuni.

Znaci zelim da kazem ovim protivnicim evolucije, koji su samo zato protivnici jer "im govori da su postali od majmuna" da li im smeta sto su "postali od pra-covjeka".
Jer 100% je tacno da se covjek razvio iz pracovjeka, ali je opet glupo govoriti covjek je nekada bio pra-covjek. Covjek je mogao biti samo covjek. Ne vidim sta nije jasno.
Ateista

#1677 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Vitamin C wrote:
Ateista wrote:
Vitamin C wrote:Da želi da sve bude savršeno, spriječio bi i postojanje ateizma. Pokušaj zamisliti savršen svijet. Koji je smisao u tome? Očito je riječ o iskušenjima i prevazilaženju njih.
A koja je poenta iskusenja i revazilazenja istih? Zasto bi nas neko uopste stvarao i stvaljao na iskusenje?
Sta mislis o slobodnoj volji i paradoksu koji smo objasnjavali na prethodnim stranicama?

Naravno, sve ovo su pitanja ako si raspolozen za raspravu na ovu temu. Ako nisi i ako si dosao samo zbog one zezancije sa GRAS-om, nema frke, fol je super a pitanja mozes zanemariti. :thumbup: ;-)
Naravno. Kada me se ugodno pozove u raspravu, ne mogu odbiti. :)
Želim kao prvo reći da mi ustroj svijeta nije baš posve jasan, pa sam ga oduvijek pokušavao razumjeti, dokućiti mu objašnjenje, te me se kao takvog ne može uvrstiti u one koji potpuno vjeruju svemu onome što je religijom prezentirano. Vjerujem u tvorca, jer tako sve ima smisao, za razliku od, na primjer, naučnih teorija, koje vrijeđaju moju inteligenciju, govoreći mi da sam nekada bio majmun (ne pokušavam osporiti evoluciju niti je dokazati, jer nisam najupućeniji u nju, stoga izbjegavam temu Evolucija, a zbog vremena koje znam da će mi oduzeti i Pitanje vjernicima i Pitanje ateistima, jer imam iskustva sa tim), ali sam pesimista po pitanju nekih stvari koje se tiču religije, koja ima izuzetne manipulatorne mogućnosti.

Poenta iskušenja i prevazilaženja istih? Pa recimo da je to dosljednost Bogu, istrajnost u vjerovanju u njega, jer je, po religijama, on primarna stvar ovog svijeta, onaj kojem se robuje i koji je darovao život. Onaj koji pobijedi iskušenje ateizma, dosljedan je. Onaj koji zna da je ovaj svijet samo korak pred beskonačnost onog, pretrpiće odvratnu smrt svog djeteta i željeti mu ljepši život na onom svijetu. Još je tih primjera, ali vjerujem da si shvatio što želim reći spominjući iskušenja. Iz perspektive religije, naravno.
Hvala na odgovoru. ;-)

Kazes da vjerujes u tvorca jer tako sve ima smisao, sto vjerovatno znaci da vjerujes u to jer zelis da sve ti ima smisao, jeli tako? Zasto uopste mislis da mora biti neki visi smisao, zar nije dovoljan smisao postojanje sto bi se reklo u ovom zivotu i sve sto on nudi?

Sto se tice iskusenja, zasto mislis da bi jednom savrsenom i svemogucem bicu bilo bitno iskusenje i sve sto si naveo? Zasto bi nas uopste stavljao u neki tako igru i davao nam nejasne dokaze njegovog postojanja? Kakvo ti imas misljenje o slobodnoj volji i svemu sto smo iznijeli na tu temu na prethodnim stranicama?

Valjda te nisam upeglao. :D
Optimus Prime

#1678 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

Ateista wrote:
sarajlija8888 wrote:Ateista nisi mi odgovorio na pitanje konzumiras li drogu ili alkohol? da ili ne nemoj filozofirat,ne ide ti najbolje
Nisam vidio kad si me to pitao.
Kratko i jasno:
Drogu nikad nisam probao, ni jednu jedinu vrstu.
Nisam neki ljubitelj alkohola ali ga u rijetkim situacijama konzumiram u ogranicenim kolicinama.

To za filozofiranje cu samo ignorisati, ali ti bi meni mogao odovoriti vezano za slobodnu volju.
a mogo je vala i odgovoriti da li je moralno da bog muci cijelu vjecnost nevine ljude samo zato sto su bili skeptici, i ne mogu nista zbog toga posto su navodno takvi stvoreni.
Ateista

#1679 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

PeroKosoric wrote:
Ateista wrote:
PeroKosoric wrote:
Nisam niti poredio. Valjda vidis da sam komentarisao potrebu za prosvjetiteljstvom.
Nisi komentarisao vec provocirao, ali vec sam naviokao na to.

Ako hoces da komentarises, onda navedi zasto mislis da je lose ovo sto radimo, i zasto je to losije od religijske propagande?
Uopste ne mislim da je losije, mislim da je jednako vrlo lose.
Ok, posteno. Vjerovatno se onda slazemo da bi najbolje bilo kada ne bi bilo nikakve propagade, ni religijske ni ateisticke, ali problem je sto je religijska propaganda vec prisutna i pravo jaka, zbog toga smatram da je ova kontrapropagada neophodna zbog ravnoteze kako bi ljudi mogli da misle svojom glavom i da sami odaberu sta ce misliti, a ne da prihvataju jedinu ponudjenu teoriju.
terapija

#1680 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Vitamin C wrote: Izbjegavam temu Evolucija na ovom forumu, jer teoriju o kojoj je riječ na toj temi ne poznajem toliko da bih mogao oduzimati drugima prostor, a gubiti svoje vrijeme.
No, kada već želiš, na lijep način, tačno i nepristrasno, reci mi evolucijski put čovjeka, po darvinizmu. Kada je čovjek nastao i što je prvotno bio?
Upravu si, nije tema evolucija. Ali takodjer ne mozemo reci darvinizam = evolucija, kao sto ne mozemo reci ni newtonizam = fizika.

Sustina je uglavnom ta, da danasnji covjekoliki majmuni i mi (homo sapiens) imamo zajedniskog pretka. Ali to opet ne znaci da smo "postali od" tog zajednickog pretka.

Mislim, čuo si za pracovjeka, kao i za neandertalca. Dobro, necemo o neandertalcima, ionako se ne zna mnogo tacnih informacija o njima. pracovjek se takodjer razvio neovisno od neandertalaca, za koje se vecinom smatra da su se pojavili sasvim nezavisno.

Uglavnom, postoje brojni fosili pracovjeka. To je cinjenica i to je ono totalno dokazano. Ali opet glupo bo bilo i da kazemo postali smo od pracovjeka. Kontas me. homo sapiens nije pracovjek, ma koliko slican bio. isto kao sto nismo ni majmuni.

Znaci zelim da kazem ovim protivnicim evolucije, koji su samo zato protivnici jer "im govori da su postali od majmuna" da li im smeta sto su "postali od pra-covjeka".
Jer 100% je tacno da se covjek razvio iz pracovjeka, ali je opet glupo govoriti covjek je nekada bio pra-covjek. Covjek je mogao biti samo covjek. Ne vidim sta nije jasno.
Vitamin C

#1681 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

terapija i Pero Kosoriću, želite li mi govoriti o prvoj vrsti i njenom nastanku?
BHF_Manijak

#1682 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

@ateisti u kompletu,posebno Optimus,posto on se prvi sbugdje javlja :D :

hajde samo mi ovo objasni,cemu ta ateisticka propaganda?!mislim cemu vi to "pozivate"#,sta zelite postici time sto zelite milijarde ljudi da "uvjerite" da nema Boga...vi ne vjerujete i uredu,ali od cega zelite vi to da spasite ovaj svijet?!od "glupsoti"?ne kontam...po cemu ti mislis da bolje zivis od mene samo sto ti ne vjrujes a ja vjerujem?!po cemu je i kako to tvoj nacin zivota bolji od moga?!od ustrucavanja nekih,normi itd?pa drug moj,mene iskreno alkohol i ne privlaci sam od sebe,probao sam ako te bas interesuje ii...nije mi to to,tako da...gledajuci ovako vas,nije mi jasno,to isto da ja sad idem redom i djecu po ulcii govorim i ubjedjujem ih da nema babroge,deda mrza,batmana itd,mislim halo,sve dotle dok meni ne smetzaju nek vjeruju da to postoji,pa tako i vi...ako ti ne vjerujes ok,ali od cega to ti mene i ostale vjernikce "spasavas" i zasto imas cilj da ja satro progledam?!samo molim te bez kontra pitanja,jer vjernici druge ubjedjuju jer vjeruju u zivot poslije smrti,nagradu i kaznu,tako da i ima to logike i smisla,medjutim ateisticka ubjedjenja ne vjeruju ni u sta od tog,tako da ne vidim svrhu vase propagande,nek onda ovdje svak prozivi ONAKO KAKO HOCE jer ionako nema po vasem dalje,tako da,ne brinite vi za nas,kako cemo mi zivjeti...i ne znam iskreno,zasto toliko stereotipa glede vjernika,zar ti i ostali fakat mislite da se mi toliko aman zaman patimo u zivotu,da nam je strasno tesko,da nemamo zivota jer zaboga "nemamo vlastitih principa i morala,sve nam je to nametnuto"? :? :roll:

I jos jedno pitanje za tebe Opimuse,ali molim te,ISKRENO mi odgovori,da li si ikad,ikad popricao o vjerskim temama sa nekim strucnjakom iz te oblasit,ne obicnim hodzom/efendijom,vec bas sa nekim ko je doktor iz te oblasti?!

@Somethings,ako ti mislis da je to zivot,samo naprijed,imas svoje poglede na moral,pa bujrum...imao bih jos mnogo stosta reci,no ne da mi se fakat u ovom mubarek danu s tim jos peglati...a da je ateisticka propaganda jaka,to jeste,vidim po mnogim serijama,filmovima itd,samo sto je to satro ok,a vjerska uuh kakvi,sramota ovo ono,a i jos mi nije jasna "ateisticka propaganda",o toma sam gore napisao...
Vitamin C

#1683 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

Ateista wrote:
Vitamin C wrote:
Ateista wrote: A koja je poenta iskusenja i revazilazenja istih? Zasto bi nas neko uopste stvarao i stvaljao na iskusenje?
Sta mislis o slobodnoj volji i paradoksu koji smo objasnjavali na prethodnim stranicama?

Naravno, sve ovo su pitanja ako si raspolozen za raspravu na ovu temu. Ako nisi i ako si dosao samo zbog one zezancije sa GRAS-om, nema frke, fol je super a pitanja mozes zanemariti. :thumbup: ;-)
Naravno. Kada me se ugodno pozove u raspravu, ne mogu odbiti. :)
Želim kao prvo reći da mi ustroj svijeta nije baš posve jasan, pa sam ga oduvijek pokušavao razumjeti, dokućiti mu objašnjenje, te me se kao takvog ne može uvrstiti u one koji potpuno vjeruju svemu onome što je religijom prezentirano. Vjerujem u tvorca, jer tako sve ima smisao, za razliku od, na primjer, naučnih teorija, koje vrijeđaju moju inteligenciju, govoreći mi da sam nekada bio majmun (ne pokušavam osporiti evoluciju niti je dokazati, jer nisam najupućeniji u nju, stoga izbjegavam temu Evolucija, a zbog vremena koje znam da će mi oduzeti i Pitanje vjernicima i Pitanje ateistima, jer imam iskustva sa tim), ali sam pesimista po pitanju nekih stvari koje se tiču religije, koja ima izuzetne manipulatorne mogućnosti.

Poenta iskušenja i prevazilaženja istih? Pa recimo da je to dosljednost Bogu, istrajnost u vjerovanju u njega, jer je, po religijama, on primarna stvar ovog svijeta, onaj kojem se robuje i koji je darovao život. Onaj koji pobijedi iskušenje ateizma, dosljedan je. Onaj koji zna da je ovaj svijet samo korak pred beskonačnost onog, pretrpiće odvratnu smrt svog djeteta i željeti mu ljepši život na onom svijetu. Još je tih primjera, ali vjerujem da si shvatio što želim reći spominjući iskušenja. Iz perspektive religije, naravno.
Hvala na odgovoru. ;-)

Kazes da vjerujes u tvorca jer tako sve ima smisao, sto vjerovatno znaci da vjerujes u to jer zelis da sve ti ima smisao, jeli tako? Zasto uopste mislis da mora biti neki visi smisao, zar nije dovoljan smisao postojanje sto bi se reklo u ovom zivotu i sve sto on nudi?

Sto se tice iskusenja, zasto mislis da bi jednom savrsenom i svemogucem bicu bilo bitno iskusenje i sve sto si naveo? Zasto bi nas uopste stavljao u neki tako igru i davao nam nejasne dokaze njegovog postojanja? Kakvo ti imas misljenje o slobodnoj volji i svemu sto smo iznijeli na tu temu na prethodnim stranicama?

Valjda te nisam upeglao. :D
Ne, ne vidim smisao u postojanju samo ovog života i svega što on nudi, jer nije mi pojmljivo vjerovanje da je sve samo od sebe nastalo i da se samo od sebe razvija. Vjerovatnijom smatram opciju u kojoj postoji tvorac koji je otpočeo sve. Pitao sam Peru i terapiju da mi govore o prvoj vrsti i njenom nastanku, jer i meni nekog smisla ima konstantna progresija vrsta, ali idući regresijom, do čega ćemo doći? Recite mi, kako objasniti nastanak vrste, kako objasniti nastanak Zemlje, kako objasniti nastanak Sunčevog sistema, kako objasniti nastanak galaksije, ali, najvažnije, kako objasniti nastanak kosmosa?

Nisam čitao prethodne stranice, ali mogu reći da imam određeni stupanj slobodne volje. ;) :D
PeroKosoric

#1684 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

Vitamin C wrote:terapija i Pero Kosoriću, želite li mi govoriti o prvoj vrsti i njenom nastanku?
Zasto? Sta fali teoriji kaja se bavi drugom, trecom, cetvrtom itd vrstom? Darwinova Teorija o evoluciji putem prirodnog odabira ne bavi se pitanjem nastanka zivota, nego pitanjem nastanka vrsta, ali, na zalost kreacionista, i ona je skoro isto toliko "bolna" kao i pitanje nastanka zivota.

Osim toga je tesko OT, a i postoji vec tema na forumu.
terapija

#1685 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

BHF_Manijak wrote:@ateisti u kompletu,posebno Optimus,posto on se prvi sbugdje javlja :D :

hajde samo mi ovo objasni,cemu ta ateisticka propaganda?!mislim cemu vi to "pozivate"#,sta zelite postici time sto zelite milijarde ljudi da "uvjerite" da nema Boga...vi ne vjerujete i uredu,ali od cega zelite vi to da spasite ovaj svijet?!od "glupsoti"?ne kontam...po cemu ti mislis da bolje zivis od mene samo sto ti ne vjrujes a ja vjerujem?!po cemu je i kako to tvoj nacin zivota bolji od moga?!od ustrucavanja nekih,normi itd?pa drug moj,mene iskreno alkohol i ne privlaci sam od sebe,probao sam ako te bas interesuje ii...nije mi to to,tako da...gledajuci ovako vas,nije mi jasno,to isto da ja sad idem redom i djecu po ulcii govorim i ubjedjujem ih da nema babroge,deda mrza,batmana itd,mislim halo,sve dotle dok meni ne smetzaju nek vjeruju da to postoji,pa tako i vi...ako ti ne vjerujes ok,ali od cega to ti mene i ostale vjernikce "spasavas" i zasto imas cilj da ja satro progledam?!samo molim te bez kontra pitanja,jer vjernici druge ubjedjuju jer vjeruju u zivot poslije smrti,nagradu i kaznu,tako da i ima to logike i smisla,medjutim ateisticka ubjedjenja ne vjeruju ni u sta od tog,tako da ne vidim svrhu vase propagande,nek onda ovdje svak prozivi ONAKO KAKO HOCE jer ionako nema po vasem dalje,tako da,ne brinite vi za nas,kako cemo mi zivjeti...i ne znam iskreno,zasto toliko stereotipa glede vjernika,zar ti i ostali fakat mislite da se mi toliko aman zaman patimo u zivotu,da nam je strasno tesko,da nemamo zivota jer zaboga "nemamo vlastitih principa i morala,sve nam je to nametnuto"? :? :roll:

I jos jedno pitanje za tebe Opimuse,ali molim te,ISKRENO mi odgovori,da li si ikad,ikad popricao o vjerskim temama sa nekim strucnjakom iz te oblasit,ne obicnim hodzom/efendijom,vec bas sa nekim ko je doktor iz te oblasti?!

@Somethings,ako ti mislis da je to zivot,samo naprijed,imas svoje poglede na moral,pa bujrum...imao bih jos mnogo stosta reci,no ne da mi se fakat u ovom mubarek danu s tim jos peglati...a da je ateisticka propaganda jaka,to jeste,vidim po mnogim serijama,filmovima itd,samo sto je to satro ok,a vjerska uuh kakvi,sramota ovo ono,a i jos mi nije jasna "ateisticka propaganda",o toma sam gore napisao...
Pa isto ovo pitanje ateisti vec godinama postavljaju vjernicima ali nema fajde.

Vjeruj, niko ti ne brani, ali pusti drugacije od tebe da zive svoj zivot. Nemoj svoje vjerovanje gurati u javnost, jer to je privatna stvar.
terapija

#1686 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Vitamin C wrote:terapija i Pero Kosoriću, želite li mi govoriti o prvoj vrsti i njenom nastanku?
Naravno da zelim, ali ima tema "Evolucija" pa bolje da se tamo preselimo.
Ovdje cemo offtopic.
Pocni recimo tim, sta te zanima, o cemu tacno zelis da govorimo.
Vitamin C

#1687 Re: Pitanje ateistima

Post by Vitamin C »

Uredu. Prestajem, poštujući temu.
terapija

#1688 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

Vitamin C wrote:Uredu. Prestajem, poštujući temu.
OK, onda se vidimo na:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 0#p2923600
BHF_Manijak

#1689 Re: Pitanje ateistima

Post by BHF_Manijak »

terapija wrote:
BHF_Manijak wrote:@ateisti u kompletu,posebno Optimus,posto on se prvi sbugdje javlja :D :

Pa isto ovo pitanje ateisti vec godinama postavljaju vjernicima ali nema fajde.

Vjeruj, niko ti ne brani, ali pusti drugacije od tebe da zive svoj zivot. Nemoj svoje vjerovanje gurati u javnost, jer to je privatna stvar.
Fino sam objasnio pitanje,procitaj od pocetka do kraja ako vec zelis da se diskutuje...ako u nesto ne vjerujem,da nema nicega poslije ovog svijeta,onda nemam cemu ni pozivati,nek ovdje prozivi KAKO KO HOCE i to je to,ali vidim da kod ateista to nije slucaj,ennergicno pozivaju necemu,samo ne znam cemu,bezboznistvu,kao eto da cu ja ensto biti sretniji ukoliko ne vjerujem,pitam se onda,sto tu parolu neka zivi ko kako hoce i da svoja uvjerenja ne guramo u javnost vi ne uvazavate i to ne slijedite?!ovdje sam ja vise dozivio napada od strane ateiasta i vidio nego li ibrnuto,vi ste ti koji zagovaraju i pozivaju,a ne mi,bar ovdje ne..nek ako hoce u trotuar neko vjeruje sto se mene tice,samo nek emni ne smeta,to je moja parola!!reci cu kako jeste,pa neka uzme ili ostavi...vjera me uci toleranciji a ne drugacije,da postujem svacija prava i uvazava,najveci stupanj vjernika jeste da drugom zeli vise nego sebi,MA KOJE VJERE drugi bio i kaze Poslanik da je najbolji medju vjernicima onaj od cijeg jezika i ruku su rahat drugi ljudi,ne kazem drugi muslimani...to slijedim sto vise mogu,stoga,meni ne treba bezbozunistvo da bih bio doabr covjek,pa onda cemu pozivanje atezimu sa vase strane,nekako mi je nelogicno,ionako vi samo ovdje ocekujete zivot,pa je svejedno sta ce ko i kako radit!
PeroKosoric

#1690 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

hajde samo mi ovo objasni,cemu ta ateisticka propaganda?
Nisam prozvan, ali posto je javni forum, moze mali doprinos?

Ateisticka propaganda je reakcija na teisticku propagandu. Cemu teisticka propaganda? Ljudi nisu dovoljno inteligentni da odluce sta valja, a sta ne valja, nego se nasao Poslanik da im objasni? Negdje prije sam vec rekao da su mi obje propagande odvratne, i obicno nemaju veze sa stvarnim zivotom.
BHF_Manijak wrote:I jos jedno pitanje za tebe Opimuse,ali molim te,ISKRENO mi odgovori,da li si ikad,ikad popricao o vjerskim temama sa nekim strucnjakom iz te oblasit,ne obicnim hodzom/efendijom,vec bas sa nekim ko je doktor iz te oblasti?!
Nisam Optimus, ali opet mislim, javni forum. Jesi li ti ikad popricao o vjerskim temama sa nekim stvarnim strucnjakom iz te oblasti a da nije iz tvoje konfesije? I ako mozda i jesi s Vinkom Puljicem ili Reisom, da li si s nekim ateistom ili agnostikom ili gnostikom?

Po meni, religija nudi uprostene odgovore na iskonska pitanja, ako se to sto nudi uopste moze nazvati odgovorima (radije uspavankama za malu neposlusnu djecu).
terapija

#1691 Re: Pitanje ateistima

Post by terapija »

BHF_Manijak wrote: Pa isto ovo pitanje ateisti vec godinama postavljaju vjernicima ali nema fajde.

Fino sam objasnio pitanje,procitaj od pocetka do kraja ako vec zelis da se diskutuje...ako u nesto ne vjerujem,da nema nicega poslije ovog svijeta,onda nemam cemu ni pozivati,nek ovdje prozivi KAKO KO HOCE i to je to,ali vidim da kod ateista to nije slucaj,ennergicno pozivaju necemu,samo ne znam cemu,bezboznistvu,kao eto da cu ja ensto biti sretniji ukoliko ne vjerujem,pitam se onda,sto tu parolu neka zivi ko kako hoce i da svoja uvjerenja ne guramo u javnost vi ne uvazavate i to ne slijedite?!ovdje sam ja vise dozivio napada od strane ateiasta i vidio nego li ibrnuto,vi ste ti koji zagovaraju i pozivaju,a ne mi,bar ovdje ne..nek ako hoce u trotuar neko vjeruje sto se mene tice,samo nek emni ne smeta,to je moja parola!!reci cu kako jeste,pa neka uzme ili ostavi...vjera me uci toleranciji a ne drugacije,da postujem svacija prava i uvazava,najveci stupanj vjernika jeste da drugom zeli vise nego sebi,MA KOJE VJERE drugi bio i kaze Poslanik da je najbolji medju vjernicima onaj od cijeg jezika i ruku su rahat drugi ljudi,ne kazem drugi muslimani...to slijedim sto vise mogu,stoga,meni ne treba bezbozunistvo da bih bio doabr covjek,pa onda cemu pozivanje atezimu sa vase strane,nekako mi je nelogicno,ionako vi samo ovdje ocekujete zivot,pa je svejedno sta ce ko i kako radit!
A, ne ne ne...

isto je to na obje strane, nema nijedna vece privilegije.
A zna se kako su se pojedine religije propagirale, sta je misionarski posao, sta je bila inkvizicija i slicne "institucije".
Ovo je jos bezazleno ako mene pitas :P

Stoga, mojne mi samo opravdavanja jadnih religija, koje su u opasnosti od mrskih ateista :D
int21

#1692 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Evo BHF_Manijak, pokusacu ja da ti odgovorim:

Ko bolje zivi?

Pa to je sad tesko pitanje, i po mom misljenju vi bolje zivite jer za sve ono sto ne razumijete, vi kazete "bozija volja" ili "Bog stvorio".....i ne zamarate se vise. Vec sam jednom rekao: zao je i vjernicima i nevjernicima djeteta koje stane na minu, ali vjernici na kraju kazu: "bozija volja" i nema dalje rasprave. Zasto mora to biti bozija volja? Zasto nebi poceli traziti rjesenja da se takve stvari ne dogode opet?

Naravno, to su kompleksna pitanja, zasto se zamarati. Lakse spavamo ako kazemo "bozija volja".

A nekada davno cak i umiranje od gripe je bilo "bozija volja", pa smo je penicilinom izbjegli. Pa onda zarazne bolesti i epidemije: "bozija volja"...pa smo ih danas skoro iskorjenili. Samo paljenje vatre je prije nekoliko hiljada godina bilo bozija volja. Danas palimo vatre od 1000000 stepeni Celzijusa i ne govorimo to je bozija volja.

Zar ne vidite da se "bozija volja" pomjera.....odnosno da je mi pomjeramo. Da postoji neko toliko mocno ili svemoguce bice, nebi mi mogli da mu pomutimo volju. Je li tako? Ili vi mislite drugacije?
Optimus Prime

#1693 Re: Pitanje ateistima

Post by Optimus Prime »

hajde samo mi ovo objasni,cemu ta ateisticka propaganda?!mislim cemu vi to "pozivate"#,sta zelite postici time sto zelite milijarde ljudi da "uvjerite" da nema Boga...vi ne vjerujete i uredu,ali od cega zelite vi to da spasite ovaj svijet?!od "glupsoti"?ne kontam....
Ukratko:
Uvjeren sam da bi svijet ( a BiH pogotovo) bio puno bolje mjesto kada ne bi bilo praznovjerja.
int21

#1694 Re: Pitanje ateistima

Post by int21 »

Optimus Prime wrote:

hajde samo mi ovo objasni,cemu ta ateisticka propaganda?!mislim cemu vi to "pozivate"#,sta zelite postici time sto zelite milijarde ljudi da "uvjerite" da nema Boga...vi ne vjerujete i uredu,ali od cega zelite vi to da spasite ovaj svijet?!od "glupsoti"?ne kontam....
Ukratko:
Uvjeren sam da bi svijet ( a BiH pogotovo) bio puno bolje mjesto kada ne bi bilo praznovjerja.
Svi bi trazili rjesenje, ne bi samo odgovarali: "bozija volja"
PeroKosoric

#1695 Re: Pitanje ateistima

Post by PeroKosoric »

BHF_Manijak wrote: Fino sam objasnio pitanje,procitaj od pocetka do kraja ako vec zelis da se diskutuje...ako u nesto ne vjerujem,da nema nicega poslije ovog svijeta,onda nemam cemu ni pozivati,nek ovdje prozivi KAKO KO HOCE i to je to,ali vidim da kod ateista to nije slucaj,ennergicno pozivaju necemu,samo ne znam cemu,bezboznistvu,kao eto da cu ja ensto biti sretniji ukoliko ne vjerujem,pitam se onda,sto tu parolu neka zivi ko kako hoce i da svoja uvjerenja ne guramo u javnost vi ne uvazavate i to ne slijedite?!ovdje sam ja vise dozivio napada od strane ateiasta i vidio nego li ibrnuto,vi ste ti koji zagovaraju i pozivaju,a ne mi,bar ovdje ne..nek ako hoce u trotuar neko vjeruje sto se mene tice,samo nek emni ne smeta,to je moja parola!!reci cu kako jeste,pa neka uzme ili ostavi...vjera me uci toleranciji a ne drugacije,da postujem svacija prava i uvazava,najveci stupanj vjernika jeste da drugom zeli vise nego sebi,MA KOJE VJERE drugi bio i kaze Poslanik da je najbolji medju vjernicima onaj od cijeg jezika i ruku su rahat drugi ljudi,ne kazem drugi muslimani...to slijedim sto vise mogu,stoga,meni ne treba bezbozunistvo da bih bio doabr covjek,pa onda cemu pozivanje atezimu sa vase strane,nekako mi je nelogicno,ionako vi samo ovdje ocekujete zivot,pa je svejedno sta ce ko i kako radit!
Iz ovog tvog posta najbolje se vidi kako vjernici nastoje biti dobri ne zato sto tako treba, nego zato sto im je to naredio Poslanik, Isus, Jahve ili Buda, pod prijetnjom pakla ili podmicivanjem putem u raj.

Vidis, ateistima ne trebaju bozanski mito i korupcija. Moralni nazori postoje totalno neovisno od toga da li i u kojeg boga vjerujes. Ili valjas, ili ne valjas. A kamo li sto ateisti cuvaju dzokera u rukavu: bude li Boga, eto ih pravo u raj ako su valjali. Za razliku od vjernika, koji se penale na tesko razocarenje ne bude li poslije nicega. ;)
Ateista

#1696 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Vitamin C wrote: Ne, ne vidim smisao u postojanju samo ovog života i svega što on nudi, jer nije mi pojmljivo vjerovanje da je sve samo od sebe nastalo i da se samo od sebe razvija. Vjerovatnijom smatram opciju u kojoj postoji tvorac koji je otpočeo sve. Pitao sam Peru i terapiju da mi govore o prvoj vrsti i njenom nastanku, jer i meni nekog smisla ima konstantna progresija vrsta, ali idući regresijom, do čega ćemo doći? Recite mi, kako objasniti nastanak vrste, kako objasniti nastanak Zemlje, kako objasniti nastanak Sunčevog sistema, kako objasniti nastanak galaksije, ali, najvažnije, kako objasniti nastanak kosmosa?

Nisam čitao prethodne stranice, ali mogu reći da imam određeni stupanj slobodne volje. ;) :D
OK, znaci problem je sto ti je tesko prihvatiti da je nesto sam od sebe nastalo. Sto se tice razvoja vrsta, pocetka zivota, nastanka zemlje, suncevog sistema, galaksija, velikog praska, o svemu tome postoje teorije, vrlo osnovane, ne 100% dokazane ali osnovane. Cak postoje i neke teorije o samom potanku svemira i vremena, ali o njima sam smao nesto nacuo. Generalno, mislim da je to jedna od granica koju je tesko preci, tesko ce se otkriti kako je uopste nastalo svemir i materija i energija uopste. Ja na to gledam kao da je oduvijek postojalo, da mozemo ici beskonacno u proslost i nikad necemo doci do pocetka, kao sto kad idemo u buducnost nikad necemo doci do kraja (vremena).

E sad, ako neko ne moze da shvati pocetak necega i zbog toga vjeruje u nekog tvorca, postavlja se pitanje kako je taj tvorac nastao? Odgovor na to je uvijek isti - da on oduvijek postoji, sto je jako slicno mom tumacenju samog postojanja vremena i svemira, uopste materije i energije. E sad, meni je lakse prihvatiti da je oduvijek postojala jedna ogromna kolicina materije i energije koja stalno kruzi, vjerovatno se oduvijek desavaju veliki prasci i sirenje svemira, pa njegovo ponovno sabijanje dok opet ne dodje do velikog praska, sa svim sto taj veliki prasak nosi sa sobom, (nastajanje galaksija, zvijezda, planeta, zivota) nego da je oduvijek postojalo i sasvim slucajno nastalo neko savrseno i svemoguce bice. Nije mi jasno zasto neki vjernici odbijaju da prihvate mogucnost da je oduvijek postojao svemir, a prihvataju da je oduvijek postojalo jedno svemoguce bice?
zgubidann

#1697 Re: Pitanje ateistima

Post by zgubidann »

Uce mama i tata pricati svoje dijete: * Kako kaze macka? * Mjau, mjau... * Bravo! A kako kaze pas? * Vau, vau... * Super! A kako kaze mis? * Klik, klik... :)
Ateisti smatraju da religija kao društveni fenomen po svojoj prirodi štetna s obzirom da priječi racionalno razmišljanje, koči naučni napredak, te izaziva podjele i sukobe među ljudima.
Antireligioznost valja razlikovati od ateizma, s obzirom da ne-vjerovanje u Boga ili božanstva ne mora značiti suprotstavljanje religiji kao takvoj, s obzirom da ima ateista koji smatraju kako religija - bez obzira na to što je u svojoj osnovi pogrešna - može imati društveno korisnu funkciju (moral). Antireligioznost također valja razlikovati od antiteizma koji se suprotstavlja svakom teističkom vjerovanju umjesto religije.
Ateista

#1698 Re: Pitanje ateistima

Post by Ateista »

Ja sam na ovakva pitanja vise puta odgovarao, ali evo opet cu.

Vec sam govorio da smatram da religija koci ljude u mnogim stvarima. Znam da se sa ovim neces sloziti, ali to je moje misljenje. Pminjes alkohol, ne smatram da je on nesto toliko bitan, ali tu je puno stvari koje religija namece i brani a za sta ja smatram da nema pravog razloga. Naravno, ti ces za to naci razloge, ali mozemo na to i ovako gledati:

Ja kao ateista koji ne vjeruje u bilo kakvu kaznu poslije smrti za svoja djela, imam svoj moral koji mi ne dozvoljava da nanosim stetu drugim zivim bicima, a ni sebi, te sa tog aspekta se moze reci da iz svojih razloga postujem i neke religijske propise.

Ono sto ne postujem je sljedece: ne vjerujem u boga, ne molim mu se, ne idem u crkvu, dzamiju, na mise, dzume i slicno, nemam strah od boga, ne uzimam abdest, sexam se prije braka, ponekad konzumiram alkohol u rijetkim prilikama i u jako umjerenim kolicinama, jedem svinjetinu (izmedju ostalog), ne postim, nemam nikakve zabrane ni obavezne rituale, samo ono sto ja licno smatram da trebam da radim ili ne trebam.

E sad, i pored svega ovoga sto sam naveo, imam svoj vlastiti mir i zadovoljan sam sobom i svojim zivotom (i bez molitv, misa, dzuma i slicno), nisam dobio nikakvu spolno prenosivu bolest niti je doslo do nezeljeno trudnoce (i ako konzumiram sex prije braka, ali sa zastitom naravno i svom opreznoscu koja je potrebna), nisam alkoholicar i nemam nikakvih problema po tom pitanju (i ako mi niko ne brani da konzumiram alkohol), nemam nikakvu bolest ni bilo kakav problem zbog toga sto konzumiram i svinjske proizvode ili zato sto ne postim, i smatram da ne postoji nista po cemu je neki vjernik u prednosti (u ovom zivotu) u odnosu na mene.
Isto tako smatram da, koliko god da ti tvrdio da ti te stvari nisu bitne, uzivam u ovom zivotu vise nego oni koji se drze ovih propisa jer imam redovan sex, konzumiram neke pravo ukusne svinjske proizvode, ne patim se po ovim vrucinama da ne jedm citav dan i da se suzdrzavam od sexa i misli o sexu, ne gubim vrijeme na molitve i druge stvari i imam vise vremena da posvetim sebi i stvarima koje volim.

E sad, naravno da nisu svi ovakvi i ne mogu svi funkcionisati ovako, ali jako puno ljudi moze i smatram da se moze biti ateista bez bilo kakvih posljedica zbog ne prihvatanja bozijih zakona (ja sam dokaz za to), a opet uzivati u raznim ovozemaljskim stvarima kojih se vjernici suzdrzavaju. Naravno, ako bi bog postojao i postojala nagrada i kazna u iducem zivotu, to bi bilo vrijednije od ovoga, ali posto sam ja uvjeren da on ne postoji, pa tako ni kazna i nagrada, i posto nemam nikakvih posljedica o kojima si ti govorio kad si odgovarao na moja pitanja zasto bog trazi ovo, zabranjuje ono i slicno, a uzivam u svim stvarima koje sam naveo, smatram da su ateisti u prednosti i da imaju puno kvalitetniji zivot kakav bih zelio i drugima.

Znam da se neces sloziti sa mnom jer je ovo sve iz mog ugla, ali moras shvatiti da to nije nista drugacije od onoga sto ti zelis dobro drugim ljudima jer mislis da si kao vjernik koji postuje bozije zakone u prednosti jer ces imati nagradu u iducem zivotu i da te postovanje bozijih zakona stiti od nekih losih stvari.

Ja isto tako smatram da te nagrade nema, kao ni kazne, te da postovanje tih bozijih zakona ne garantuje imunost na sve te lose stvari, ali da zato uskracuje mnoge dobre stvari na ovom zivotu, a da se te lose stvari mogu izbjeci na puno lakse, efikasnije i bezbolnije nacine, sto sa gore i objasnio. ;-)
Butcher

#1699 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

“Oni ce dobiti dvostruku nagradu zato sto trpe i sto lijepim zlo uzvracaju i sto od onoga sto im dajemo udjeljuju; a kad cuju besmislicu kakvu , od nje se okrenu i reknu: „Nama nasa djela , a vama vasa djela; mir vama! Mi ne zelimo drustvo neukih.“
(Kur'an, XXVIII-54,55)
Butcher

#1700 Re: Pitanje ateistima

Post by Butcher »

U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!

Tako mi vremena -

čovjek, doista, gubi,

samo ne oni koji vjeruju i dobra djela čine,

i koji jedni drugima istinu preporučuju

i koji jedni drugima preporučuju strpljenje.

(Kur`an: 103;1-3)
Locked