BHF_Manijak wrote:@ateisti u kompletu,posebno Optimus,posto on se prvi sbugdje javlja

:
hajde samo mi ovo objasni,cemu ta ateisticka propaganda?!mislim cemu vi to "pozivate"#,sta zelite postici time sto zelite milijarde ljudi da "uvjerite" da nema Boga...vi ne vjerujete i uredu,ali od cega zelite vi to da spasite ovaj svijet?!od "glupsoti"?ne kontam...po cemu ti mislis da bolje zivis od mene samo sto ti ne vjrujes a ja vjerujem?!po cemu je i kako to tvoj nacin zivota bolji od moga?!od ustrucavanja nekih,normi itd?pa drug moj,mene iskreno alkohol i ne privlaci sam od sebe,probao sam ako te bas interesuje ii...nije mi to to,tako da...gledajuci ovako vas,nije mi jasno,to isto da ja sad idem redom i djecu po ulcii govorim i ubjedjujem ih da nema babroge,deda mrza,batmana itd,mislim halo,sve dotle dok meni ne smetzaju nek vjeruju da to postoji,pa tako i vi...ako ti ne vjerujes ok,ali od cega to ti mene i ostale vjernikce "spasavas" i zasto imas cilj da ja satro progledam?!samo molim te bez kontra pitanja,jer vjernici druge ubjedjuju jer vjeruju u zivot poslije smrti,nagradu i kaznu,tako da i ima to logike i smisla,medjutim ateisticka ubjedjenja ne vjeruju ni u sta od tog,tako da ne vidim svrhu vase propagande,nek onda ovdje svak prozivi ONAKO KAKO HOCE jer ionako nema po vasem dalje,tako da,ne brinite vi za nas,kako cemo mi zivjeti...i ne znam iskreno,zasto toliko stereotipa glede vjernika,zar ti i ostali fakat mislite da se mi toliko aman zaman patimo u zivotu,da nam je strasno tesko,da nemamo zivota jer zaboga "nemamo vlastitih principa i morala,sve nam je to nametnuto"?
I jos jedno pitanje za tebe Opimuse,ali molim te,ISKRENO mi odgovori,da li si ikad,ikad popricao o vjerskim temama sa nekim strucnjakom iz te oblasit,ne obicnim hodzom/efendijom,vec bas sa nekim ko je doktor iz te oblasti?!
@Somethings,ako ti mislis da je to zivot,samo naprijed,imas svoje poglede na moral,pa bujrum...imao bih jos mnogo stosta reci,no ne da mi se fakat u ovom mubarek danu s tim jos peglati...a da je ateisticka propaganda jaka,to jeste,vidim po mnogim serijama,filmovima itd,samo sto je to satro ok,a vjerska uuh kakvi,sramota ovo ono,a i jos mi nije jasna "ateisticka propaganda",o toma sam gore napisao...
Ja sam na ovakva pitanja vise puta odgovarao, ali evo opet cu.
Vec sam govorio da smatram da religija koci ljude u mnogim stvarima. Znam da se sa ovim neces sloziti, ali to je moje misljenje. Pminjes alkohol, ne smatram da je on nesto toliko bitan, ali tu je puno stvari koje religija namece i brani a za sta ja smatram da nema pravog razloga. Naravno, ti ces za to naci razloge, ali mozemo na to i ovako gledati:
Ja kao ateista koji ne vjeruje u bilo kakvu kaznu poslije smrti za svoja djela, imam svoj moral koji mi ne dozvoljava da nanosim stetu drugim zivim bicima, a ni sebi, te sa tog aspekta se moze reci da iz svojih razloga postujem i neke religijske propise.
Ono sto ne postujem je sljedece: ne vjerujem u boga, ne molim mu se, ne idem u crkvu, dzamiju, na mise, dzume i slicno, nemam strah od boga, ne uzimam abdest, sexam se prije braka, ponekad konzumiram alkohol u rijetkim prilikama i u jako umjerenim kolicinama, jedem svinjetinu (izmedju ostalog), ne postim, nemam nikakve zabrane ni obavezne rituale, samo ono sto ja licno smatram da trebam da radim ili ne trebam.
E sad, i pored svega ovoga sto sam naveo, imam svoj vlastiti mir i zadovoljan sam sobom i svojim zivotom (i bez molitv, misa, dzuma i slicno), nisam dobio nikakvu spolno prenosivu bolest niti je doslo do nezeljeno trudnoce (i ako konzumiram sex prije braka, ali sa zastitom naravno i svom opreznoscu koja je potrebna), nisam alkoholicar i nemam nikakvih problema po tom pitanju (i ako mi niko ne brani da konzumiram alkohol), nemam nikakvu bolest ni bilo kakav problem zbog toga sto konzumiram i svinjske proizvode ili zato sto ne postim, i smatram da ne postoji nista po cemu je neki vjernik u prednosti (u ovom zivotu) u odnosu na mene.
Isto tako smatram da, koliko god da ti tvrdio da ti te stvari nisu bitne, uzivam u ovom zivotu vise nego oni koji se drze ovih propisa jer imam redovan sex, konzumiram neke pravo ukusne svinjske proizvode, ne patim se po ovim vrucinama da ne jedm citav dan i da se suzdrzavam od sexa i misli o sexu, ne gubim vrijeme na molitve i druge stvari i imam vise vremena da posvetim sebi i stvarima koje volim.
E sad, naravno da nisu svi ovakvi i ne mogu svi funkcionisati ovako, ali jako puno ljudi moze i smatram da se moze biti ateista bez bilo kakvih posljedica zbog ne prihvatanja bozijih zakona (ja sam dokaz za to), a opet uzivati u raznim ovozemaljskim stvarima kojih se vjernici suzdrzavaju. Naravno, ako bi bog postojao i postojala nagrada i kazna u iducem zivotu, to bi bilo vrijednije od ovoga, ali posto sam ja uvjeren da on ne postoji, pa tako ni kazna i nagrada, i posto nemam nikakvih posljedica o kojima si ti govorio kad si odgovarao na moja pitanja zasto bog trazi ovo, zabranjuje ono i slicno, a uzivam u svim stvarima koje sam naveo, smatram da su ateisti u prednosti i da imaju puno kvalitetniji zivot kakav bih zelio i drugima.
Znam da se neces sloziti sa mnom jer je ovo sve iz mog ugla, ali moras shvatiti da to nije nista drugacije od onoga sto ti zelis dobro drugim ljudima jer mislis da si kao vjernik koji postuje bozije zakone u prednosti jer ces imati nagradu u iducem zivotu i da te postovanje bozijih zakona stiti od nekih losih stvari.
Ja isto tako smatram da te nagrade nema, kao ni kazne, te da postovanje tih bozijih zakona ne garantuje imunost na sve te lose stvari, ali da zato uskracuje mnoge dobre stvari na ovom zivotu, a da se te lose stvari mogu izbjeci na puno lakse, efikasnije i bezbolnije nacine, sto sa gore i objasnio.