Ko je smjestio Deda Mrazu

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Zelimo li Deda Mraza u zivotima nase djece i djece drugih?

Da, definitivno, idemo zajedno po poklone ( ho!ho!ho! )
196
71%
Ne, niposto, smrt crvenom potkupljivcu i njegovim jatacima!
14
5%
Ne u zivotu mog djeteta, ali ne zabranjujem drugima
45
16%
Svejedno mi je
20
7%

Total votes: 275

chuchumbamayumbe

#1676 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

Eh, evo ga, gotova i kahvica, sada se na miru moze palamuditi do besvjesti!
Nego, gdje smo ono stali?!
:)

Nesto kontam, na kraju ce sve ovo biti shuplja, obiljezice se NG u obdanistima, u nekima sa, a u nekima bez DM i na kraju ce ispasti da smo "mi" nastrani ustvari bili fakat pogresno obavijesteni i zaludjeni, a Arzija&co ce zadovoljno da ispadnu multi-kulti i tolerantni do bola.
vratnik

#1677 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by vratnik »

chuchumbamayumbe wrote:Eh, evo ga, gotova i kahvica, sada se na miru moze palamuditi do besvjesti!

Nesto kontam, na kraju ce sve ovo biti shuplja, obiljezice se NG u obdanistima, u nekima sa, a u nekima bez DM i na kraju ce ispasti da smo "mi" nastrani ustvari bili fakat pogresno obavijesteni i zaludjeni, a Arzija&co ce zadovoljno da ispadnu multi-kulti i tolerantni do bola.
Hoce ako vaspitacice to same organizuju...
Nego nesto me interesuje: ima li vaspitacica na ovom forumu, i da li ce organizovati u svojim obdanistima bez inicijative roditelja DM i kako? I sta ako jedan anoniman kaze NE DAM..
chuchumbamayumbe

#1678 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by chuchumbamayumbe »

vratnik wrote:
chuchumbamayumbe wrote:Eh, evo ga, gotova i kahvica, sada se na miru moze palamuditi do besvjesti!

Hoce ako vaspitacice to same organizuju...
Nego nesto me interesuje: ima li vaspitacica na ovom forumu, i da li ce organizovati u svojim obdanistima bez inicijative roditelja DM i kako? I sta ako jedan anoniman kaze NE DAM..
Znash onu...
One Bad - Milosh Dead.

Ne bi me zacudilo da bude:
One Bad - Djeda Mraz Dead.
united bosnae

#1679 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by united bosnae »

pure_love wrote:
Bajram slave 8-og Decembra - po Gregorianskom kalendaru koji ima nespojive veze i korijene sa Zapadnim Kriscanstvom.
Bajram se slavi po lunarnom kalendaru,,svake godine je drugi datum..prosli kurban bajram nije bio 8-og decembra? ovo sam ocekivao da svi znaju :run: :skoljka: :lol: :-)
Uffff, volimo se praviti pametnijim nego sto jesmo, ispravljati druge ... bez velike potrebe.
Nisam osjecao za shodno da moram pojasnjavati vec ranije napisano i ciniti ovu temu jos opsirnijom a ocito nisam bio dovoljno precizan u svom ranijem postu.

Elem, kada sam rekao da Bajram slave 8-og decembra, mislio sam na obicnog smrtnika ovog grada koji nije isao na posao 8-og decembra a ne 8-og (ili kojeg vec) Thul Hijjah-a jer je slavio svoj praznik.
Pri tome nisam ni mislio (niti sam to napisao) da se sam praznik racuna po Gregorianskom kalendaru.

Ocito prihvatamo (i citamo) ono sto nam u datom trenutku odgovara a sa gnusanjem odbijamo (ispravljamo) ono sto mislimo da nam ne treba i pored toga sto je identicno onom ranije prihvacenom.
Last edited by united bosnae on 10/12/2008 16:45, edited 1 time in total.
mIRCerka
Location: Bolje biti frustrirani mjesanac nego cistokrvni idiot.

#1680 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

Ih, kad doguramo na 100 stranica, to ce biti vec 25 postova puta sto stranica, 2,500 postova, i onda cemo organizovati da svako da jednu marku za jedan post na ovoj temi :D za paketice za dobro.ba :D
munevera44

#1681 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by munevera44 »

mIRCerka wrote:Ih, kad doguramo na 100 stranica, to ce biti vec 25 postova puta sto stranica, 2,500 postova, i onda cemo organizovati da svako da jednu marku za jedan post na ovoj temi :D za paketice za dobro.ba :D
Dajem 50 km samo recite gdje i kome
Abacija

#1682 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

istocnjak wrote:
Abacija wrote:
Mi se samo prepucavamo preko Djeda Mraza ali u stvari problem je vjeronauka u vrticima. I upravo to vodi ka unistavanju ovog drustva pa bi te zamolio da se zapitas da li si i ti (kao zagovornik te vjeronauke) jedan od onih sto unistavaju Bosnu i Hercegovinu.
Ko je zagovornik vjeronauke u školama? Gdje sam to napisao? A zna se ko je uništavao Bosnu i ko to i dan danas radi. Ispade po tebi da oni koji su kao maloljetnici bili u vojsci su sada protiv Bosne jer su vjernici???? Kakve to nebuloze pričaš? Odakle ti to tipkaš?
Takav sam utisak dobio iz tvog pisanja. Ali eto, odgovori mi sada: jesi li ti za uvodjenje vjeronauke u vrtice?

Ja mislim da se treba preispitati da li je uvodjenje vjeronauke u vrtice protivno nekoj povelji UN-a o zastiti djecijih prava. Jos da ponovim post od @blacka -
black wrote: ja vjerujem u Boga ali sam protiv uvodjenja vjeronauke u vrtice, i fakat mi nisu jasni ljudi koji to guraju, pa sam Poslanik je rekao da se djeca do 7 godine iskljucivo prepuste igri ...
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 3#p2307793
pure_love

#1683 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by pure_love »

ja vjerujem u Boga ali sam protiv uvodjenja vjeronauke u vrtice, i fakat mi nisu jasni ljudi koji to guraju, pa sam Poslanik je rekao da se djeca do 7 godine iskljucivo prepuste igri ...
viewtopic.php?p=2307793#p2307793
rekao sejh Avdic :D ,i od tada to vjesto prenose njegovi muridi(sljedbenici) po forumima :D
Banksy

#1684 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Banksy »

Ako Bosanci neće pare, hoće Slovenci.

Merkur (Stup), 21. i 28.12.2008, Djed Mraz, paketići, novogodišnja zabava za djecu, 11 - 13 h.

Ako je reklama, izbrišite.
shuriken

#1685 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

pure_love wrote:
ja vjerujem u Boga ali sam protiv uvodjenja vjeronauke u vrtice, i fakat mi nisu jasni ljudi koji to guraju, pa sam Poslanik je rekao da se djeca do 7 godine iskljucivo prepuste igri ...
viewtopic.php?p=2307793#p2307793
rekao sejh Avdic :D ,i od tada to vjesto prenose njegovi muridi(sljedbenici) po forumima :D
Me­li­ka Sa­li­hbeg Bo­snawi, po­zna­ta bo­san­sko­her­ce­go­va­čka knji­že­vni­ca i in­te­le­ktu­al­ka či­ja dje­la se pre­vo­de na svim je­zi­ci­ma svi­je­ta i mu­sli­man­ka - vjer­ni­ca di­gla je svoj glas pro­tiv uvo­đe­nja vje­ro­na­uka u vrti­će. Ra­zlog za po­tpi­si­va­nja Me­li­ke Sa­li­hbeg Bo­snawi je ka­ko ka­že - islam!

Sta­ro­sna dob

- Me­ni je žao da na­ši po­li­ti­ča­ri i fun­kci­one­ri ko­ji su sa­da ite­ka­ko gla­sni ni­su bi­li is­to ta­ko gla­sni u vri­je­me ko­mu­ni­zma ka­da se na sva­kom ko­ra­ku vrši­la ate­iza­ci­ja, na­gla­ša­va u ek­slu­zi­vnom raz­go­vo­ru za «San» Me­li­ka Sa­li­hbeg Bo­snawi ko­ja se ogra­đu­je od bi­lo ka­kve an­tii­slam­ske kam­pa­nje iz izmiš­lje­nih ili pos­to­je­ćih ra­zlo­ga!!!

- I da ži­vim u islam­skoj ze­mlji po­tpi­sa­la bih ovu pe­ti­ci­ju. Kur'aan u vi­še na­vra­ta is­ti­če da je po­slan od Bo­ga "ra­zu­mi­ma". Te­ško da dje­ca u sta­ro­snoj do­bi za vrtić ima­ju svoj ra­zum ra­zvi­jen do stu­pnja na ko­jem mo­gu pri­ma­ti vjer­sku po­uku. Po­sla­nik Mu­ham­med s.a.v.s. či­ja su iz­vješ­ća i dje­la dru­gi izvor pos­tu­pa­nja za mu­sli­ma­ne, po­učio je svo­je slje­dbe­ni­ke o od­go­ju dje­ce na na­čin da ih prvih se­dam go­di­na pre­pus­te is­klju­či­vo igri, dru­gih se­dam da ih stro­go od­ga­ja­ju u vje­ri i dru­gim ži­vo­tnim zna­nji­ma, a u tre­ćih se­dam da ih sa­mo sa­vje­tu­ju, jer od če­trna­es­te go­di­ne oni su svo­ji lju­di. Mu­sli­ma­ni-vjer­ni­ci vje­ru­ju da, sli­je­de­ći Po­sla­ni­ka Mu­ham­me­da a.s, sli­je­de sa­vrše­ni uzor svje­to­vi­ma, ka­ko ga atri­bu­ira i sa­ma knji­ga, Bo­žan­ski po­sla­na po nje­mu, pri­ča na­ša sa­go­vor­ni­ca i na­gla­ša­va da bi ona svo­je di­je­te pus­ti­la do se­dme go­di­ne da se is­klju­či­vo igra, ka­ko se ne bi po­sli­je igra­lo no­že­vi­ma i pi­što­lji­ma po tram­va­ji­ma i uli­ca­ma.

- Sma­tram da je pri­je­dlog o uvo­đe­nju vjer­ske po­uke u vrti­će uči­nak ili ne­zna­nja, ili je mo­ti­vi­ran ne­vjer­skim ra­zlo­zi­ma. Ja sam pe­ti­ci­ju pro­tiv uvo­đe­nja vje­ro­na­uka po­tpi­sa­la ne iz se­ku­lar­nih, već iz vjer­skih, po­bli­že islam­skih ra­zlo­ga, ko­ji su za­sno­va­ni na Bo­ži­joj knji­zi i na ka­zi­va­nju i pra­ksi Po­sla­ni­ka Mu­ham­me­da, ne­ka je bla­go­slov i mir na nj, i na nje­gov rod! - ka­že Sa­li­hbeg Bo­snawi.

Iako je oda­vno vje­ro­na­uk uve­den u ško­le po­zna­ta knji­že­vni­ca sma­tra da ni pos­to­je­ća vjer­ska po­uka u ško­la­ma ne bi tre­ba­lo da je u smi­slu ospo­so­blja­va­nja uče­ni­ka za pra­kti­ci­ra­nje re­li­gi­je, jer to je pre­ma nje­nom miš­lje­nju za­da­tak ro­di­te­lja i lju­di ko­ji ra­de u vjer­skim za­je­dni­ca­ma i bo­go­mo­lja­ma.
Compact

#1686 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Compact »

Ništa novo! I ja sam protiv toga iz istih razloga. Dosta vjernika dijeli to mišljenje! Djeca tih godina trebaju da se igraju, a ne da uče! Uopće ne razumiju, ali eto... :-)
sarajevac071

#1687 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by sarajevac071 »

ja tek sad skontah da je tema vjeronauka u vrtičima a ne djed mraz
nakon 69 stranica i 1567 postova i silnog vremena utrošenog na čitanje istih u nadi da če mi se razbistriti neke stvari shvatih sam da nisam toliko pametan koliko sam mislio ...
fulio temu i čak napisao nekoliko postova
ovo je za hrkljuša
izvinjavam se svima koji su se eventualno našli uvrijeđeni ili se zbunili mojim postovima
laHku vam noć želim
shuriken

#1688 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by shuriken »

sarajevac071 wrote:ja tek sad skontah da je tema vjeronauka u vrtičima a ne djed mraz
nakon 69 stranica i 1567 postova i silnog vremena utrošenog na čitanje istih u nadi da če mi se razbistriti neke stvari shvatih sam da nisam toliko pametan koliko sam mislio ...
ovo je za hrkljuša
izvinjavam se svima koji su se eventualno našli uvrijeđeni ili se zbunili mojim postovima
laHku vam noć želim
ne ovo je tema "Nasa djeca nemaju nista zajednicko, nekad su imala, ali na silu i sa gadjenjem, potrudit cemo se da se to vise nikada ne dogodi, vjeronaukom, djedom mrazom i betonskim zidom"
zonbirile

#1689 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

shuriken wrote:
sarajevac071 wrote:ja tek sad skontah da je tema vjeronauka u vrtičima a ne djed mraz
ovo je za hrkljuša
laHku vam noć želim
ne ovo je tema "Nasa djeca nemaju nista zajednicko, nekad su imala, ali na silu i sa gadjenjem, potrudit cemo se da se to vise nikada ne dogodi, vjeronaukom, djedom mrazom i betonskim zidom"
Pa manje stranica treba da se skonta da će na kraju završiti o ratu,ko je koga.Ja sam lijepo predložio moderatorima da sprže na cd sve stranice i pošalju svim domaćim i stranim političarima,da se vidi :

1. ozbiljnost teme-DM
2.žučljivost i nepomirljivost stavova
3.vjerski fanatizam
4.idiotizam
LSD

#1690 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by LSD »

zonbirile wrote:
shuriken wrote:
ovo je za hrkljuša
laHku vam noć želim
Pa manje stranica treba da se skonta da će na kraju završiti o ratu,ko je koga.Ja sam lijepo predložio moderatorima da sprže na cd sve stranice i pošalju svim domaćim i stranim političarima,da se vidi :

1. ozbiljnost teme-DM
2.žučljivost i nepomirljivost stavova
3.vjerski fanatizam
4.idiotizam
Lijepo i hrabro od tebe što si sam sebe svrstao u stavku br.4....trebali bi mnogi slijediti taj primjer ;-)
mIRCerka

#1691 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

LSD, zaista, malo spusti loptu.
Ova tema je jedna od najliberalnijih na forumu, takve vam stvari prolaze samo sa upozorenjem, al tefter radi...onda ste nagrabusili....
LSD

#1692 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by LSD »

mIRCerka wrote:LSD, zaista, malo spusti loptu.
Ova tema je jedna od najliberalnijih na forumu, takve vam stvari prolaze samo sa upozorenjem, al tefter radi...onda ste nagrabusili....
Hajd dobro,poslušat cu te.
mIRCerka

#1693 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by mIRCerka »

LSD wrote:
mIRCerka wrote:LSD, zaista, malo spusti loptu.
Hajd dobro,poslušat cu te.
Hvala. NE samo ti, vec svi vi. Nevjerovatno je koliko banova pada na temama tipa QFest, Deda Mraz, Zeljo Sarajevo...
bajdvej, jeste li spremili markice za vase postove na ovoj temi?
Abacija

#1694 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by Abacija »

istocnjak wrote:Idete u off topic tema je: "Brani šatro deda mraza, a piši sve protiv Arzije".
Sad će i ovaj iz Brčkog sa peticijom za smjenu Arzije, što se lafo brine za obdaništa u Sarajevu. :D
Ne prokomentarisa ti izjavu Me­li­ke Sa­li­hbegince koju je postavio @shuriken.
istocnjak

#1695 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

Abacija wrote:
istocnjak wrote:Idete u off topic tema je: "Brani šatro deda mraza, a piši sve protiv Arzije".
Sad će i ovaj iz Brčkog sa peticijom za smjenu Arzije, što se lafo brine za obdaništa u Sarajevu. :D
Abacija ...
Rekao bih ti nešto ... ono čisto da se malo našalimo ali ćeš se naljutiti ... :D
Last edited by istocnjak on 11/12/2008 11:20, edited 1 time in total.
zonbirile

#1696 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

lsd

znati služiti se PC,ne znači automatski kulturu dijaloga,a sveopšte znanje pogotovu.Da si sam rekao bih čudan tip,ali vas je više,iz iste matrice,ali nikako da mi date kratak odgovor,na više puta postavljeno pitanje.Ako je DM nasljeđe kršćanske tradicije,kako se tumači organizovani posjeti grobljima uz polaganje cvijeća.
LSD

#1697 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by LSD »

zonbirile wrote:lsd

znati služiti se PC,ne znači automatski kulturu dijaloga,a sveopšte znanje pogotovu.Da si sam rekao bih čudan tip,ali vas je više,iz iste matrice,ali nikako da mi date kratak odgovor,na više puta postavljeno pitanje.Ako je DM nasljeđe kršćanske tradicije,kako se tumači organizovani posjeti grobljima uz polaganje cvijeća.
ma ne pitaj me ništa...ne možeš ti to shvatiti...mani se ćorava posla,vec se prihvati knjige ili kakvog posla...budi malo društveno koristan,a ne na necijoj grbaci ko kakav parazit.
Btw...pitanje ti je klasicna grcka tragedija u 3 cina :(mene bi bilo stid takvo pitanje nekome postaviti ,a ti se još javno brukaš...evo mene stid zbog tebe pa se crvenim :oops: )
Odoh sad kulirati malo,da me mircerka nebi ružila 8-) ...vraticu se kasnije da provjerim kakvo je stanje medju skojevcima.
istocnjak

#1698 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by istocnjak »

Abacija wrote:
Po­sla­nik Mu­ham­med s.a.v.s. či­ja su iz­vješ­ća i dje­la dru­gi izvor pos­tu­pa­nja za mu­sli­ma­ne, po­učio je svo­je slje­dbe­ni­ke o od­go­ju dje­ce na na­čin da ih prvih se­dam go­di­na pre­pus­te is­klju­či­vo igri, dru­gih se­dam da ih stro­go od­ga­ja­ju u vje­ri i dru­gim ži­vo­tnim zna­nji­ma, a u tre­ćih se­dam da ih sa­mo sa­vje­tu­ju, jer od če­trna­es­te go­di­ne oni su svo­ji lju­di.

Nisam znao za ovo gore ... ali ako je ovo sahih i vjerodostojno, onda se u potpunosti slažem i tako bi trebalo i postupiti ... a naročito radi djece druge nacionalnosti da se ne osjećaju nelagodno.
Slažem se u potpunosti ako je vjerodostojna predaja tj. sahih.
zonbirile

#1699 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by zonbirile »

zonbirile wrote:
LSD wrote:
zonbirile wrote:lsd

ma ne pitaj me ništa...ne možeš ti to shvatiti...mani se ćorava posla,vec se prihvati knjige ili kakvog posla...budi malo društveno koristan,a ne na necijoj grbaci ko kakav parazit.
Btw...pitanje ti je klasicna grcka tragedija u 3 cina :(mene bi bilo stid takvo pitanje nekome postaviti ,a ti se još javno brukaš...evo mene stid zbog tebe pa se crvenim :oops: )
Odoh sad kulirati malo,da me mircerka nebi ružila 8-) ...vraticu se kasnije da provjerim kakvo je stanje medju skojevcima.

kad se iskuliraš, vjerovatno češ dati odgovor
na svim temama žešča nadobudna budala,bez prave diskusije,u konrfontaciji sa svima.Najbolje ignorisati budalu.
LSD

#1700 Re: Ko je smjestio Deda Mrazu

Post by LSD »

na svim temama žešča nadobudna budala,bez prave diskusije,u konrfontaciji sa svima.Najbolje ignorisati budalu.
Ne može svak biti žešča nadobudna budala koja je u konfrontaciji sa svima...a mora neko i to biti....bitno je da si ti pametan i profinjen,blago tebi...boli te kost :P
Locked