Avio kompanije all about
-
akcija007
#1676 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
detroit-mercy, iz Stuttgarta za BiH tj. Sarajevo ti leti samo Germanwings i to samo subotom , ne znam Keln koliko ti je blizu imas utorkom,cetvrtkom i nedjeljom, imas BH Airlines iz Frankfurta svaki dan osim utorka i petka i isti su ti dani i za nazad, pogledaj na netu www.germanwings.com i www.bhairlines.ba cijene i raspoloziva mjesta
-
nova_korisnica
#1677 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
dragi moj kospa...meni aerodromske takse nikada na karti ne izbaci preko 50 eura..
ne znam zaista koja im je politika cijena...pitam se koliko karata prodaju po "najnizoj cijeni" koliko po sljedecem razredu itd....
ja sam letjela par puta za dizeldorf i cirih....popunjenost kapaciteta nikakvaa
jednom nas je 6 bilo za njemacku...
vjeruj mi, ja bih milion puta radije davala novac bh-kompaniji nego njemackoj!! ali ako me ona kosta 100-150 KM vise, onda se to meni zaista ne isplati...letim recimo mjesecno..to je vec 1500 km godisnje...
nemaju apsolutna nista sta bi me moglo privuci
kako mogu praviti ovako banalne greske??? reklamirati nesto sto nemaju??
evo jedna banalna stvar: direktni marketing! svako ko jednom putuje sa njima zavrsi u njihovoj bazi podataka (mogao bi zavrsiti)...sta fali tim ljudima ponuditi neki kupon tipa: 10% off za sljedeci let ili nesto slicno??? ili ako vide da neko leti cesce, poslati im neku ponudu bla bla bla...tako rade drugi! znam da imaju neke miles...da li to funkcionise ne znam zaista...ali me ne bi cudilo i da ne funcionise :s
bez da me iko pogresno shvati, ja bih tako volila da se ta kompanija izgradi u respektabilnu avio kompaniju! da ima toliko putnika da linije mora pojacavati...ali mislim da nikako ne idu tim putem
ako i mnoge druge bh firme...a mogli bi...
ne znam zaista koja im je politika cijena...pitam se koliko karata prodaju po "najnizoj cijeni" koliko po sljedecem razredu itd....
ja sam letjela par puta za dizeldorf i cirih....popunjenost kapaciteta nikakvaa
vjeruj mi, ja bih milion puta radije davala novac bh-kompaniji nego njemackoj!! ali ako me ona kosta 100-150 KM vise, onda se to meni zaista ne isplati...letim recimo mjesecno..to je vec 1500 km godisnje...
nemaju apsolutna nista sta bi me moglo privuci
evo jedna banalna stvar: direktni marketing! svako ko jednom putuje sa njima zavrsi u njihovoj bazi podataka (mogao bi zavrsiti)...sta fali tim ljudima ponuditi neki kupon tipa: 10% off za sljedeci let ili nesto slicno??? ili ako vide da neko leti cesce, poslati im neku ponudu bla bla bla...tako rade drugi! znam da imaju neke miles...da li to funkcionise ne znam zaista...ali me ne bi cudilo i da ne funcionise :s
bez da me iko pogresno shvati, ja bih tako volila da se ta kompanija izgradi u respektabilnu avio kompaniju! da ima toliko putnika da linije mora pojacavati...ali mislim da nikako ne idu tim putem
- Koshpa
#1678 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ne mozes prvo low cost i komercijalne kompanije stavljat u isti kos, a cijene karte jedne komercijalne avio kompanije od 79 EUR za kartu je sasvim pristojna i po meni prejeftina, na to dolaze taxe od kojih BHA mislim ima 20 ili 30 Eur to je znaci 100 EUR do Frankfurta, e za 100 eur do Frankfurta pa i bus je skuplji, a nama kazem nama bosancima je i to skupo.nova_korisnica wrote:dragi moj kospa...meni aerodromske takse nikada na karti ne izbaci preko 50 eura..
ja sam letjela par puta za dizeldorf i cirih....popunjenost kapaciteta nikakvaajednom nas je 6 bilo za njemacku...
nemaju apsolutna nista sta bi me moglo privuci![]()
bez da me iko pogresno shvati, ja bih tako volila da se ta kompanija izgradi u respektabilnu avio kompaniju! da ima toliko putnika da linije mora pojacavati...ali mislim da nikako ne idu tim putemako i mnoge druge bh firme...a mogli bi...
U cijenu od 100 EUR po karti je ukljucen i prtljag ketering i sigurnosna taxa, a na low cost avio kompanijama toga nemas, hoces 1 kom prtljaga plati, hoces jest plati + + = 30 EUR ( ovo je otprilike nisam siguran koja je cijena ) Sto se tice putnika koji lete cesto na BHA letovima, ( dok se ne uvede miles&smiles ) ima ponuda da nakon svake 9-te karte putnik dobija 10-tu besplatnu, opet je i to nesto a mislim da na low cost toga nemas. Mislim da nam je svima u interesu da se domaca avio kompanija napravi respektabilna i da vecina nas koristi domace, i ja se nadam jednog dana da ce ista i biti takva. Vjerujem u uspijeh i mislim pozitivno i mislim da ce na kraju nesto biti od "nas"
-
nova_korisnica
#1679 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Koshpa wrote:Ne mozes prvo low cost i komercijalne kompanije stavljat u isti kos, a cijene karte jedne komercijalne avio kompanije od 79 EUR za kartu je sasvim pristojna i po meni prejeftina, na to dolaze taxe od kojih BHA mislim ima 20 ili 30 Eur to je znaci 100 EUR do Frankfurta, e za 100 eur do Frankfurta pa i bus je skuplji, a nama kazem nama bosancima je i to skupo.nova_korisnica wrote:dragi moj kospa...meni aerodromske takse nikada na karti ne izbaci preko 50 eura..
ja sam letjela par puta za dizeldorf i cirih....popunjenost kapaciteta nikakvaajednom nas je 6 bilo za njemacku...
bez da me iko pogresno shvati, ja bih tako volila da se ta kompanija izgradi u respektabilnu avio kompaniju! da ima toliko putnika da linije mora pojacavati...ali mislim da nikako ne idu tim putemako i mnoge druge bh firme...a mogli bi...
U cijenu od 100 EUR po karti je ukljucen i prtljag ketering i sigurnosna taxa, a na low cost avio kompanijama toga nemas, hoces 1 kom prtljaga plati, hoces jest plati + + = 30 EUR ( ovo je otprilike nisam siguran koja je cijena ) Sto se tice putnika koji lete cesto na BHA letovima, ( dok se ne uvede miles&smiles ) ima ponuda da nakon svake 9-te karte putnik dobija 10-tu besplatnu, opet je i to nesto a mislim da na low cost toga nemas. Mislim da nam je svima u interesu da se domaca avio kompanija napravi respektabilna i da vecina nas koristi domace, i ja se nadam jednog dana da ce ista i biti takva. Vjerujem u uspijeh i mislim pozitivno i mislim da ce na kraju nesto biti od "nas"
hajde i taj besplatni let je nesto...ali imas to i na germanwingsu...8 puta letis, 9. je besplatan...prtljag placas 8 eura po komadu...nekada mi cak i ne treba (dovoljan bude rucni)
ma i ja mislim pozitivno..recimo prvo pozovem njih da vidim koliko je kod njih karta za taj dan, pa ako je puno vise onda rezervisem germanwings...nazalost, dosad je svaki put bila bar 100 KM skuplja :s
u pravu si da se low-cost i komercijalne ne mogu u isti kos stavljati...nazalost, i usluga je bolja u low cost
ima jedna stvar sto je kod nasih usluznih kompanija veliki problem...i to je nesto sto ne kosta puno! a to je ljubaznost uposlenih!! djevojke koje rade u agenciji i koje sam zvala na tel su bile ok..stjuardese su isto vecinom ok..ali ima ih koje su toliko smrknute i da prostis "nadrkane" da im je bolje da su uzele bolovanje taj dan...
to je boljka nasih firmih...a to su stvari koje ne kostaju...moze se poceti na malim stvarima...i recimo da se aktualizira stranica...valjda to nisu velike investicije
- macan prvi
#1680 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Germanwings ce na svojim letovima, posebno ako su promotivni (19€), preuzeti takse za tebe jer aerodromi jednako naplacuju svoje takse bez obzira na to koju cijenu trazi sama aviokompanija. Na povratnim letovima za Sarajevo ili iz Sarajeva te aerodromske takse su preko 100€... S tim sto Germanwings zna na obracunu karte i smuljati takse, koliko sam vidio, pa ne napisati pod taksu sve sto jest taksa.nova_korisnica wrote:dragi moj kospa...meni aerodromske takse nikada na karti ne izbaci preko 50 eura..
Dakle, to je fiksni trosak koji dolazi po putniku. E sad - mislim da si vezano za cijene ipak potpuno u pravu. Ja sam davno na ovoj temi rekao da BH Airlines stvarno treba paziti na dostupnost tih jeftinijih karata, ne nuzno da budu u klasi najjeftinijih Germanwingsovih karata, ali da se ipak pogleda sta za slicne letove trazi Croatia Airlines, Malev, u posljednje vrijeme Austrian Airlines itd. Jer nema BH Airlines nikakvu korist ako proda par jeftinijih karata i ostanu samo one jako skupe koje niko ne kupuje. Bolje je prodati kartu po nizoj cijeni, nego ne prodati nikako, ali eto, valjda ce i to nekad skontati.
Inace, tvoji postovi su mi pravo zanimljivi jer pokazuju kako razmislja neko ko na stvari vezane za letove gleda mozda s drugog aspekta nego oni koji se time bave. Ima tu pametnog rezona, samo to treba poslusati.
@Koshpa: kad ce proraditi Miles&Smiles? Hoce li se moci koristiti milje od Miles&More? Znam da kompanije iz Star Alliancea dosta putnika privuku preko Miles&More tako da bi uvezivanje u taj program bilo dobra reklama za BH Airlines. Trenutno korisnici u Miles&More na letovima za/iz SJJ mogu rezervisati sve (OU, JP, OS, LH), ali nista s JA.
- Koshpa
#1681 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Trebalo je dabvno biti zavrseno sve sto se tice miles&smiles programa ali je zapelo negdje u Turskoj, razlog pravi ne znam iskreno, a koliko sam ja upucen svi milies&smiles programi ce biti povezani sa miles&more, jer je u THY to izvodljivo koliko se ja sjecam
- drndalo
#1682 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Cekaj, ne kazes ti, ali u zadnjih par saopstenja iz BH Airlinesa upravo spominju LCC princip... Naravno da je to jos jedna smijurija iz marketinga, i da su vjerovatno mislili na prodaju karata i u jednom pravcu bez "penala" kao prije kod "legacy" prevoznika... Ali se onda to malo drugacije napise, a ne ovako:Koshpa wrote:Ne mozes prvo low cost i komercijalne kompanije stavljat u isti kos, a cijene karte jedne komercijalne avio kompanije od 79 EUR za kartu je sasvim pristojna i po meni prejeftina
Letovi na obje destinacije odvijat će se šest puta sedmično i funkcionisaće na principu poslovanja niskobudžetnih evropskih avio-kompanija. Povratna karta na relaciji Sarajevo - Beograd koštaće 29 eura plus aerodromske takse, a na relaciji Sarajevo - Zagreb 30 eura bez aerodromske takse.
-
akcija007
#1683 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Vjerovali ili ne BH Airlines ima najbolji sendvic koji sam ikada pojeo u avionu. Bilo je to prosle godine na letu Sarajevo Prague da prste polizes i da se najedes.
Najveci konkurent BH Airlinesu je Malev i Austrian.
Najveci konkurent BH Airlinesu je Malev i Austrian.
- drndalo
#1684 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Jucerasnji let SJJ-ZAG, 07.06. u 18.45 = 11 putnika
Nakon promotivnog leta, i par natpisa novinara koji su bili na istom, nista, niti ko u SA zna da za ZAG ima avion 3x dnevno,, a jos manje u ZAG znaju da ima i varijanta da lete ujutro za SJJ obave posao, i vrate se isti dan... Promocija = 0
Ni na samoj ZL Zagreb, nema traga obavjesti o ovome...!
Code-share za Croatia-om ne postoji, pa se njeni putnici ako ne stignu zavrsiti posao do popodnevnog leta OU ne mogu jednostavno prebaciti na pogodniji JA let...
Nakon promotivnog leta, i par natpisa novinara koji su bili na istom, nista, niti ko u SA zna da za ZAG ima avion 3x dnevno,, a jos manje u ZAG znaju da ima i varijanta da lete ujutro za SJJ obave posao, i vrate se isti dan... Promocija = 0
Code-share za Croatia-om ne postoji, pa se njeni putnici ako ne stignu zavrsiti posao do popodnevnog leta OU ne mogu jednostavno prebaciti na pogodniji JA let...
-
jefferson
#1685 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Koliko puta treba ponoviti sljedece:drndalo wrote:Jucerasnji let SJJ-ZAG, 07.06. u 18.45 = 11 putnika![]()
BH AIRLINES JE DRZAVNA KOMPANIJA, i u skladu s time i funkcionise na taj nacina!!!
Direktor BH Airlines ja covjek koji je bio Minsitar za Izbjeglice u Vladi FBiH! To mu je referenca za taj posao i ko zna koliko daidzica i amidzica ima u toj firmi.
Ali najbolji gaf je da ima firma u SAD koja je "ekskluzivni" predstavnik BH Airlines, tj. ne mozes otici na internet i naci kartu da letis sa BH Airlinesom iz SAD, nego moras nazvati ovu firmu u St. Louisu, pa onda naci kartu. Eh onda kada dodje red na placanje, to je najbolji i najsmjesniji dio:
Kada sam upitao za nacin placanja, gospodja/gdjica mi je rekla, da ako hocu platiti karticom oni uzimaju dodanih 4%!!! Ako necu to, onda moram ici u banku i napraviti transfer. I tako ja opet sa Lufthansom, pa Croatia Airlines iz ZAG, a do tada nek BH Airline uspostavlja "ekskluzivne" ugovore i slicna sranja. Izgleda da je neko Nudzeimu Recici i ostalima zaboravio reci da ovo nije 1972 nego 2010!!!
-
akcija007
#1686 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
11 putnika za Zagreb, isto ko i za Prag proslog ljeta ,na kraju ce ukinuti let .
11 putnika kad se ne znaju reklamirati. Za taj let Zagreb im je primarno trziste oni se reklamiraju na internet stranici naseg aerodroma umjesto na zagrebackom... Apsurd !!!
11 putnika kad se ne znaju reklamirati. Za taj let Zagreb im je primarno trziste oni se reklamiraju na internet stranici naseg aerodroma umjesto na zagrebackom... Apsurd !!!
-
akcija007
#1687 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
BH Airlines se reklamira i na stranici zagrebackog aerodroma. Sarajevo od 30 eur
-
akcija007
#1688 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ove sedmice, BH Airlinesov boing nije zbog tehnickog kvara poletio iz Sarajeva za Kopenhagen a samim tim ni iz Kopnehagena za Sarajevo . 127 putnika ostalo " da visi u zraku". U Kopenhagenu su morali cekati za sutra dan taj let i BHA je placao hotel ali nije bilo govora o zbrinjavanju na druge kompanije via ZAG ili BUD ili via BEG .
- macan prvi
#1689 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ima li svaki dan letova za BEG/ZAG/BUD? Ne branim ihakcija007 wrote:Ove sedmice, BH Airlinesov boing nije zbog tehnickog kvara poletio iz Sarajeva za Kopenhagen a samim tim ni iz Kopnehagena za Sarajevo . 127 putnika ostalo " da visi u zraku". U Kopenhagenu su morali cekati za sutra dan taj let i BHA je placao hotel ali nije bilo govora o zbrinjavanju na druge kompanije via ZAG ili BUD ili via BEG .
- drndalo
#1690 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Sto ne mogu ? Naravno da mogu, ako ima mjesta u avionima, samo to onda moraju i platiti... Jedino ako nije bilo leta nakon onog vremena, kad su oni "saznali" da avion nece moci doci...
Hotel ih je sigurno kostao manje, pa je to bila njima bolja opcija...
Ko se osjeca ostecen, evo mu adresa sa pravima u EU... Sve kompanije koje lete u/iz EU moraju postupati po njima...
http://ec.europa.eu/transport/passengers/air/air_en.htm
Ko se osjeca ostecen, evo mu adresa sa pravima u EU... Sve kompanije koje lete u/iz EU moraju postupati po njima...
-
akcija007
#1691 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Koliko se ja razumijem u BHA, oni putnike mogu prebacivati samo na letove CSA,Adrie,JAT-a,Maleva i Croatia.
Malev via BUD za/iz CPH ima svaki dan; via LJU ima svako drugi dan,via ZAG ima utorkom,cetvrtkom,petkom i nedjeljom i via BEG ne znam koliko cesto ima
Malev via BUD za/iz CPH ima svaki dan; via LJU ima svako drugi dan,via ZAG ima utorkom,cetvrtkom,petkom i nedjeljom i via BEG ne znam koliko cesto ima
- macan prvi
#1692 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Htjedoh ovo napisati, ali vidim vec je tudrndalo wrote:Sto ne mogu ? Naravno da mogu, ako ima mjesta u avionima, samo to onda moraju i platiti... Jedino ako nije bilo leta nakon onog vremena, kad su oni "saznali" da avion nece moci doci...
Meni je njihova sluzbenica na Aerodromu Sarajevo isto rekla proslo ljeto, a posto je to bilo nakon sto mi je otkazan jedan fakat vazan let, dobro se sjecam sta su mi rekliakcija007 wrote:Koliko se ja razumijem u BHA, oni putnike mogu prebacivati samo na letove CSA,Adrie,JAT-a,Maleva i Croatia.
Jutros je let iz Istanbula u dolasku kasnio 80 minuta zbog cega je let za Kopenhagen kasnio 95 minuta pri polasku, nije prvi i garant ni zadnji put.
- drndalo
#1693 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Ma to stoji, ali 124 putnika iz CPH se svi vjerovatno nisu mogli prebaciti svakako... Za SJJ od Maleva obicno stize Q400 sa 70-ak sjedista, tesko da su imali >20 slobodnih mjesta u njemu... Croatia ako je imala CPH taj dan, svakako leti isto sa Q400, a tog dana (cini mi se da je cetvrtak bio, jer sam B734 vidio na parkingu, da ga sarafaju...)popodnevni let ZAG-SJJ je bio sa 9 praznih sjedista... Dekle mozda su ih i mogli prebaciti sviju, ali sa min. 5 razlicitih kompanija... I opet vjerovatno ne bi svi stigli taj dan... Cak ni sa LH i OS-om...
To ne znaci da ljude kojima se fakat zurilo nisu trebali na bilo koji nacin prebaciti za SJJ... Mada je vjerovatno bilo najvise "turista" iz Skandinavije...
To ne znaci da ljude kojima se fakat zurilo nisu trebali na bilo koji nacin prebaciti za SJJ... Mada je vjerovatno bilo najvise "turista" iz Skandinavije...
- illuminated
#1694 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
tuga ...ali ovo lici na nas....jefferson wrote:Koliko puta treba ponoviti sljedece:drndalo wrote:Jucerasnji let SJJ-ZAG, 07.06. u 18.45 = 11 putnika![]()
BH AIRLINES JE DRZAVNA KOMPANIJA, i u skladu s time i funkcionise na taj nacina!!!
Direktor BH Airlines ja covjek koji je bio Minsitar za Izbjeglice u Vladi FBiH! To mu je referenca za taj posao i ko zna koliko daidzica i amidzica ima u toj firmi.
Ali najbolji gaf je da ima firma u SAD koja je "ekskluzivni" predstavnik BH Airlines, tj. ne mozes otici na internet i naci kartu da letis sa BH Airlinesom iz SAD, nego moras nazvati ovu firmu u St. Louisu, pa onda naci kartu. Eh onda kada dodje red na placanje, to je najbolji i najsmjesniji dio:
Kada sam upitao za nacin placanja, gospodja/gdjica mi je rekla, da ako hocu platiti karticom oni uzimaju dodanih 4%!!! Ako necu to, onda moram ici u banku i napraviti transfer. I tako ja opet sa Lufthansom, pa Croatia Airlines iz ZAG, a do tada nek BH Airline uspostavlja "ekskluzivne" ugovore i slicna sranja. Izgleda da je neko Nudzeimu Recici i ostalima zaboravio reci da ovo nije 1972 nego 2010!!!
opet dajdzici i amidzici....
- drndalo
#1695 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Odavno ne napisasmo nista...
Strajk u Croatia Airlinesu, spominje se uzimanje par aviona za ispomoc od Maleva, CSA, BH Airlinesa, Dubrovnika...
Interesuje me od Koshpe, dal' ima istine u ovim natpisima, tj. hocel' se zaradit' koji dinar od CTN-a ??
Strajk u Croatia Airlinesu, spominje se uzimanje par aviona za ispomoc od Maleva, CSA, BH Airlinesa, Dubrovnika...
Interesuje me od Koshpe, dal' ima istine u ovim natpisima, tj. hocel' se zaradit' koji dinar od CTN-a ??
- ljubav_aha
#1696 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
drndalo wrote:Odavno ne napisasmo nista...
http://www.hspp.hr/
http://www.hspp.hr/images/PDF/Poslovna% ... lines2.pdf
-
akcija007
#1697 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
mozda je BHA posudio svoj ATR CRoatia-ji. Let BHA za ZAG je u 18:00h poletio prema redu letenja ali taj isti let koji se petkom vraca iz ZAG za SJJ je otkazan .
- Koshpa
#1698 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
BHA Radi jutarnju Croaitin ZAG i vecernji ZAG - SJJ, putnici s otkazanog JA Zagreba prebaceni na Croatiin u 22:00 koji leti BHAakcija007 wrote:mozda je BHA posudio svoj ATR CRoatia-ji. Let BHA za ZAG je u 18:00h poletio prema redu letenja ali taj isti let koji se petkom vraca iz ZAG za SJJ je otkazan .
- zambaklija
#1699 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
E,jes kompanija i partner...iz nanaseljenije pokrajine u SRNj niti jednog leta,dobar im koncept 100% 
- ljubav_aha
#1700 Re: TURKISH AIRLINES - STRATESKI PARTNER BH AIRLINESU
Last edited by ljubav_aha on 10/07/2010 00:59, edited 1 time in total.