Cijene stanova All about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Topla voda

#1676 Re: Cijene stanova All about

Post by Topla voda »

zonbirile wrote:sada ozbiljno,našao si se u makazama,a ja ti baš to spomenuo.Našao si stan od 35 kvadrata,ni ovamo ni tamo,nije za dvoje ako nisu par,a nije garsonjera.Zato ne izvodi računicu na tom stanu,potraži pravu garsonjeru,moj ti je savjet.
ma nisam ga ja nasao,nisam ni razmisljao o tome,nego familija seli,pa specijalna ponuda za mene :)

jebat ga,ne znam sta da radim :D
sabanss

#1677 Re: Cijene stanova All about

Post by sabanss »

Topla voda wrote: stoga pitam za savjet,ne pametujem :) jednostavno da ili ne.
ti bi to uradio?
dao bi 60 i kusur milja kesa za stan koji ce sigurno biti rentan za 300-400 kmova sljedecih 10 godina?

jednostavno da ili ne.

nemoj mi samo opet napisati da ne kontam :D
Mene nisi pitao ali ja bih, ukoliko ih ne znam pametnije uloziti i sa manje rizika.

Uostalom, kako su cijene imale pad (ma sta kazu neki o tome), imace i rast. Rentaj dok cijene ne porastu, prodaj i kupi nesto sto u tom trenutku bude imalo pad. :D
zonbirile

#1678 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

Topla voda wrote:
zonbirile wrote:sada ozbiljno,našao si se u makazama,a ja ti baš to spomenuo.Našao si stan od 35 kvadrata,ni ovamo ni tamo,nije za dvoje ako nisu par,a nije garsonjera.Zato ne izvodi računicu na tom stanu,potraži pravu garsonjeru,moj ti je savjet.
ma nisam ga ja nasao,nisam ni razmisljao o tome,nego familija seli,pa specijalna ponuda za mene :)

jebat ga,ne znam sta da radim :D
---------------------------
nešto ti se familija nije isprsila,toliko i ide neuređen/neadaptiran stan
alijagic

#1679 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

Topla voda wrote:@alijagicu
ma ne ljutim se,mene je gotovo nemoguce naljutiti :)
a i sto bih,ako pokusavas dobronamjerno da das savjet :)

al se nemoj ni ti ljutiti na konstataciju da si mi upravo otkrio da je taj potencijalni stan kapital,te da ga mogu prodati bilo kad.ispade da to nisam znao.
al ni ti mene ne razumijes.mene interesuje period za koji ja mogu da vratim novac.ne ono sto pise na novcanici nego stvarni novac.
ako dam 30 hiljada litara nafte ,koliko vremena mi treba da vratim tih 30 hiljada litara nafte i da istog trena prodam taj stan,to me interesuje,ako mi mozes odgovoriti,jer vidim da si u tim vodama.

ono sto ja tebi govorim je da novac sad i za 10 godina nece imati istu vrijednost.mislis li da ce cijene nekretnina,te cijene rente pratiti rast cijena svakodnevnih zivotnih troskova?
nisam rekao da cu kupiti hljeba i plina sad,nego da nisam siguran da cu moci kupiti istu kolicinu sad i tad,kakve god cijene da budu,a ako ne mogu,onda nisam siguran da je to najbolja investicija.kontas?
to mene interesuje :)
ne treba meni papir na kome pise veci broj i matematicka zarada,nego stvarna zarada.

pokusavam da pojednostavim stvari ,pa ispadam trivijalan i povrsan :-)
ovo ostalo sto sam napisao,je vise posljedica neuvjerenosti u ispravnost ovog poteza,ovo oko klijentele i slicno.

stoga pitam za savjet,ne pametujem :) jednostavno da ili ne.
ti bi to uradio?
dao bi 60 i kusur milja kesa za stan koji ce sigurno biti rentan za 300-400 kmova sljedecih 10 godina?

jednostavno da ili ne.

nemoj mi samo opet napisati da ne kontam :D

Druze, ti trazis odgovor na pitanje koje zahtijeva barem 4 do 5 sati kalulacija. Vidi: http://en.wikipedia.org/wiki/Financial_modeling. I naravno 20 i vise smislenih odgovora na pitanja koje bi ti strucan analiticar postavio. Na taj nacin bi dobio priblizno tacan odgovor (ali ne 100%) jer takvih nema, kada se radi o vjerovatnoci,vremenu i izboru. Naravno kod nas je malo takvih. (Ja se ne bavim takvim analizama)...
Ako hoces komentare tipa foruma, na pravom si mjestu. Sve ocjene su ugrubo i stvar common sense: http://en.wikipedia.org/wiki/Common_sense a najdublje informacije odnosno cinjenice su dubine: http://en.wikipedia.org/wiki/Main_Page.
Ako hoces sam da nadjes odgovor na svoje pitanje (a da ne gledas kasike) probaj zamisliti svoju finansijsku situaciju za 10 ili 15 godina. (lako zar ne) ali realno. :?:
zonbirile

#1680 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

čovjeka mantaš teškom mantrom,a svodi se na piljarsku računicu u 2-3 minute.
alijagic

#1681 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

Po formuli: M.Pelak.?
kockica_kockica

#1682 Re: Cijene stanova All about

Post by kockica_kockica »

Zanima me jedna stvar... Kupujem stan.. manji... zasto ljudi lazu po pitanju stanja u stanu... sinoc sam bila u soku... prije nego sam usla u stan receno mi je da je stan tip top renoviran i spreman za useljenje.. ja dosla a ono nidje veze oci moje lijepe... parket treba strugati i lakirati ili mijenjati... kuhinja ima plocice na zidovima i na podu koje odvojeno jesu lijepe ali zajedno ne idu ni pod razno ( ne kontam jeli covjek daltonista pa ne vidi)... kupatilo treba totalni makeover jer izgleda katastrofalno... agent prodaje americki plakar iz tog stana kao da je zasebna soba, kad sam dosla nidje veze sa americkim plakarom jer je to obicni ormar malo veci itd itd.... i jos me uvjerava kako za cijenu koju je naveo ja treba da budem zahvalna sto sam taj stan dobila :shock: a cijena mu je pozamasna s obzirom na stanje.... u stanu imaju sve boje od bijele do crne ... od podova do zidova, pa preko plocica kuhinjskih elemnata stolarije i "americkog plakara" :lol: u moje Mare svakave šare :lol:
EdnaMaric

#1683 Re: Cijene stanova All about

Post by EdnaMaric »

Mala ilustracija koliko su pale cijene stanova.
Prije godinu ipo dana garsonjera u Hrasnom (29 kvadrata, zuti neboder) kostala je oko 65 hiljada KM.
Prije tacno 7 dana ta ista garsonjera kupljena za 45 hiljada! Ovih dana pocinjemo renoviranje. Izdavacemo je za 250 KM (vec dogovorili).
Dakle, ako ne racunamo troskove renoviranja, trebace 15 godina da se garsonjera isplati izdavanjem. Nije bas nesto ali ostace barem djeci kad narastu.
alijagic

#1684 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

Ako u 2012 renta za taj stan bude 250 KM i u narednih 11 godina povecavas rentu godisnje za samo 10 KM (a realno ovo ce biti vise) trebace ti 11 godina kako bi samo kroz cistu rentu vratila ulozeni novac (bez renoviranja). Ovo je pojednostavljivanje. Za tacniju kalkulaciju naravno da treba uzeti jos veliki broj faktora. A da li ce cijene rasti. Nenam :?:
neki

#1685 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

alijagic wrote:Ako u 2012 renta za taj stan bude 250 KM i u narednih 11 godina povecavas rentu godisnje za samo 10 KM (a realno ovo ce biti vise) trebace ti 11 godina kako bi samo kroz cistu rentu vratila ulozeni novac (bez renoviranja). Ovo je pojednostavljivanje. Za tacniju kalkulaciju naravno da treba uzeti jos veliki broj faktora. A da li ce cijene rasti. Nenam :?:
Ti u svojim kalkulacijama ne uzimas jednu bitnu stavku a to je inflacija, tako da ce iduce godine 260 KM manje vrijediti nego 250 ove. kad povrati tih 45 000 KM za 11 godina one nece vrijediti ni blizu ko sad, tako da ce za povrat investicije ipak trebati puno vise..
zonbirile

#1686 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

a i ti i on ne kontate koliko će vrijediti stan.Misliš ispod 45000KM?.Uostalom skolastika se uvijek bavila problemom 4 bika na vrhu igle,a racionalisti,lovom.U svijetu rentijeri i rentijerstvo su uvijek in,samo se ovde pametuje.
alijagic

#1687 Re: Cijene stanova All about

Post by alijagic »

ja se satra objasnjavajuci a ljudi ne citaju...
neki

#1688 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

zonbirile wrote:a i ti i on ne kontate koliko će vrijediti stan.Misliš ispod 45000KM?.Uostalom skolastika se uvijek bavila problemom 4 bika na vrhu igle,a racionalisti,lovom.U svijetu rentijeri i rentijerstvo su uvijek in,samo se ovde pametuje.
Pretpostavljam da ce pored ostalih faktora, rastom inflacije sigurno rasti i cijene stanova, ali koliko vidim u edninom postu nema namjeru da ga prodaje nego ostavi djeci. Cilj je sto prije povratiti ulozenu vrijednost a to ce biti ipak duze od ovako ugrubo izracunatog perioda
zonbirile

#1689 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

alijagic wrote:ja se satra objasnjavajuci a ljudi ne citaju...
---------------------------------
postao si linkove,ne znam šta si objašnjavao.Prvi pogubljeni još od francuske revolucije su bili rentijeri.Pa i kod nas i danas svi tržni centri se rentaju,birvaktile Obala,Titova,Ferhadija,bile privatne zgrade sa "partajama"/stanovima za rentanje.Hajde objasni nam.
talić

#1690 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

neki wrote:
alijagic wrote:Ako u 2012 renta za taj stan bude 250 KM i u narednih 11 godina povecavas rentu godisnje za samo 10 KM (a realno ovo ce biti vise) trebace ti 11 godina kako bi samo kroz cistu rentu vratila ulozeni novac (bez renoviranja). Ovo je pojednostavljivanje. Za tacniju kalkulaciju naravno da treba uzeti jos veliki broj faktora. A da li ce cijene rasti. Nenam :?:
Ti u svojim kalkulacijama ne uzimas jednu bitnu stavku a to je inflacija, tako da ce iduce godine 260 KM manje vrijediti nego 250 ove. kad povrati tih 45 000 KM za 11 godina one nece vrijediti ni blizu ko sad, tako da ce za povrat investicije ipak trebati puno vise..
dobro kažeš, uz to ima 5% poreza na promet nekretnina, pa još 10% poreza na rentu. Zaboravlja se amortizacija objekta. Treba ponovo investirati, renovirati.
Klodovik

#1691 Re: Cijene stanova All about

Post by Klodovik »

zonbirile wrote:a i ti i on ne kontate koliko će vrijediti stan.Misliš ispod 45000KM?.Uostalom skolastika se uvijek bavila problemom 4 bika na vrhu igle,a racionalisti,lovom.U svijetu rentijeri i rentijerstvo su uvijek in,samo se ovde pametuje.
Tada će to biti stan u neboderu starom haman 50 godina. Vrijedit će koliko će vrijediti, ali ne znam da će baš biti neka izvanredna prilika za kupovinu.
zonbirile

#1692 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

ja budala, Importane,BBI,Altea,Al Šidi,Vila Park i ostali,pa đe ste bili da vas pitaju.Jarane u BBI jeste skupo,ali svaki put se nađe nova budala,koja će rentati i "bolje" voditi biznis.Od toga i žive,inače "budale" su uvijek živjele od vas pametnih.Normalno kafana i restoran je uvijek, po pravilu, kod investitora.Dobro je majka karala Muju što se vadio,a i Mao je vazio o pišanju uz vjetar.Onako bosanski,lupite još koji termin za nane sa Bistrika,ne bi li koja "budala" odustala od rentanja.Čuj amortizacija,maže li se to?
talić

#1693 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

sve je relativno, kupi negdje u nekoj sporednoj ulici poslovni prostor za 200 000 maraka pa ga rentaj za 1000 mjesečno a plati ga kreditom sa kamatom od 7% pa ćemo da vidimo koliko je to isplatan biznis. Prije svega govorilo se o rentanju stana a ne investicijama od 100 miliona eura. Vlasnici navedenih centara su investirali jeftin kapital sa cijenom do 2% . Isti je slučaj i sa hotelijerstvom, samo onaj ko ima jeftin kapital može ući u takve rizike. Moja logika je da je kupovina dionica profitabilne firme bolja od kupovine stana. Za 45000 maraka možeš kupiti 2000 dionica telekoma ili cementare Kakanj i imati godišnje preko 3000 KM dividende. Na dividendu ne plaćaš porez a dionice je uvjek lakše prodati i kupiti nego nekretninu.
neki

#1694 Re: Cijene stanova All about

Post by neki »

zonbirile wrote:ja budala, Importane,BBI,Altea,Al Šidi,Vila Park i ostali,pa đe ste bili da vas pitaju.Jarane u BBI jeste skupo,ali svaki put se nađe nova budala,koja će rentati i "bolje" voditi biznis.Od toga i žive,inače "budale" su uvijek živjele od vas pametnih.Normalno kafana i restoran je uvijek, po pravilu, kod investitora.Dobro je majka karala Muju što se vadio,a i Mao je vazio o pišanju uz vjetar.Onako bosanski,lupite još koji termin za nane sa Bistrika,ne bi li koja "budala" odustala od rentanja.Čuj amortizacija,maže li se to?
Mjesas kruske i jabuke...BBI, Alta, Al Shiddi i sl su napravljeni na haman pa poklonjenoj zemlji u samom centru grada na najatraktivnijoj lokaciji, sva investicija je bila gradjevinska vrijednost objekta i otkup lokacije u privatizaciji po bagatelnoj cijeni. Napravi BBI u Hrasnom na lokaciji kupljenoj po komercijalnoj cijeni i rentaj pa ces vidjet biznisa. Vila Park i Robot najbolji primjer. I opet rentanje pp nema veze sa rentanjem stanova, jer su oni BBI napravili po gradjevinskoj cijeni a stan kupujes po komercijalnoj koja je obicno duplo veca od gradjevinske.
Amortizacija je itekako bitna stavka u stanovima koji su napravljeni prije 60 godina, takvi objekti ce u narednih 20-max 30 godina morati proci kroz vecu rekonstrukciju i konsolidaciju konstrukcije, nije to samo promjeni stolariju i ofarbaj zidove nego puno veci zahvati
Trebam te

#1695 Re: Cijene stanova All about

Post by Trebam te »

Cijene stanova u Sarajevu su visoke prema zaradama i mogucnostima stanovnistva...ali definitivno je bolje kupiti nego rentati,

.
metar_drva

#1696 Re: Cijene stanova All about

Post by metar_drva »

Trebam te wrote:Cijene stanova u Sarajevu su visoke prema zaradama i mogucnostima stanovnistva...ali definitivno je bolje kupiti nego rentati,

.
između vraćanja rate 30 godina i rentanja stana u istom periodu, biram rentanje.
zonbirile

#1697 Re: Cijene stanova All about

Post by zonbirile »

talić wrote:sve je relativno, kupi negdje u nekoj sporednoj ulici poslovni prostor za 200 000 maraka pa ga rentaj za 1000 mjesečno a plati ga kreditom sa kamatom od 7% pa ćemo da vidimo koliko je to isplatan biznis. Prije svega govorilo se o rentanju stana a ne investicijama od 100 miliona eura. Vlasnici navedenih centara su investirali jeftin kapital sa cijenom do 2% . Isti je slučaj i sa hotelijerstvom, samo onaj ko ima jeftin kapital može ući u takve rizike. Moja logika je da je kupovina dionica profitabilne firme bolja od kupovine stana. Za 45000 maraka možeš kupiti 2000 dionica telekoma ili cementare Kakanj i imati godišnje preko 3000 KM dividende. Na dividendu ne plaćaš porez a dionice je uvjek lakše prodati i kupiti nego nekretninu.
------------------------------------------
a ko je pričao o zabačenom p.p. od 200 000KM.Nemoj OT,postavka je garsonjera 45000KM i renta od 300KM,ostali na znanje,nekad pogledati i predzadnji post.Nije upit,rata kredita i rentanje,nego investicija u stan i rentanje istog.
twity01

#1698 Re: Cijene stanova All about

Post by twity01 »

Da li na forumu ima neko ko je kupio stan firme BH Bau na Stupu da sa nama malo podjeli iskustva?
:)
kriticarka_nikova

#1699 Re: Cijene stanova All about

Post by kriticarka_nikova »

A da li neko zna bar otprilike koliko se krece kvadrat stana u Zenici (od jeftinijih zgrada pa do skupljih/novijih)
talić

#1700 Re: Cijene stanova All about

Post by talić »

kriticarka_nikova wrote:A da li neko zna bar otprilike koliko se krece kvadrat stana u Zenici (od jeftinijih zgrada pa do skupljih/novijih)
Zenica ?
Centar se drži na 1500, Radakovo, Crkvice, Blatuša 1000 do 1300: Novogradnja je preskupa, u zgradi kod parka koju je gradila Hypo Banka cijena je bila 1250 eura/m2 a u zgradi koja se završava u Sarajevskoj ulici je kvadrat bio 2400 Km/m2 i s obzirom da će pored te zgrade na samo par metara proći gradska magistrala ja tu stana ne bih ni upola cijene.
Ako te bude zanimala neka zgrada konkretno pitaj, saznat ću,....
Tu u zgradi do moje (Radakovo) komšija je kupio trosoban stan 72m2 za 70.000 a zgrada je relativno mlada gradnja mislim 1987. fasadna cigla, dobra izolacija. To je mislim povoljno.
Post Reply