Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
JThomas

#1676 Re: Pravni fakultet

Post by JThomas »

stvarno nije teško, frajer nema kriterija. jedan od najlakših ispita za položiti na PFSA.
anthraxQ
Location: sretan sam što osjećam,da nisam kao drugi,ne zatupljuju me medijima,u podsmijehu sam prvi

#1677 Re: Pravni fakultet

Post by anthraxQ »

hoće li mi neko objasniti kako da dodjem sa Autobuske stanice do Pravnog fakulteta? nisam nikada bio bas u Sa... pa veze nemam kako sta. bio bih zahvalan.
2407

#1678 Re: Pravni fakultet

Post by 2407 »

Image
Nadam se da ce pomoci.
LDxxxxxx

#1679 Re: Pravni fakultet

Post by LDxxxxxx »

raja moze li jedna mala pomoc,prva sam godina , imam prvu parcijalu iz soc, u uto,prof,mi je saltaga a ass,amila. sta da najvise spremam , ono sto saltaga diktira na predavanjima ili, u biti koja je tezina parcijale , i koja mogucnost prolazenja, unaprijef vam zahvaljujem na pomoci :)
lol_sa

#1680 Re: Pravni fakultet

Post by lol_sa »

Ima li neko knjigu prof. Nijaza Durakovića, Uporedni politički sistemi????
Potrebna mi je godina izdavanja i izdavač??????
plizz, hitno mi treba, a mrzi me otici do grada samo zbog toga....
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#1681 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Nijaz Durakovic, Uporedni politicki sistemi, Sarajevo 2007

Ne pise izdavac.
lol_sa

#1682 Re: Pravni fakultet

Post by lol_sa »

Hvala :)
dezurni_ucenik

#1683 Re: Pravni fakultet

Post by dezurni_ucenik »

.
Last edited by dezurni_ucenik on 21/03/2016 12:50, edited 1 time in total.
ja2

#1684 Re: Pravni fakultet

Post by ja2 »

A za ove sto misle da je na pravu najteze otvoriti vrata samo da kazem da se grdno varaju. Tome u prilog govori i prepuna sala prve godine, kada smo na predavanjima sjedili bukvalno po podu i po prozorskim daskama, a jos nas je toliko bilo koji nisu isli na predavanja nego na kahve. A na drugoj godini, da ne govorim na starijim godinama poluprazni amfiteatri. Iz moje generacije drugu godinu redovno upisalo dvoje studenata koje ja licno poznajem, a masa nas je obnovila prvu godinu. Do cetvrte godine od jednog lijepog drustvanca ostalo nas je samo par. Jest da nas ima mnogo nezaposlenih pravnika na birou, ali pravo je jedan medju tezim fakultetima. Naravno uvijek ima onih sa stelom i bubicama.
Eborg

#1685 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Je li jedan od težih - o tome bi se dalo diskutovati. Ali da je jedan od najviše frustrirajućih i maksimalno demotivirajućih - to svakako jeste. Džaba skripta od 60-tak stranica prelaganog gradiva kada znaš da će opet biti do profesorskog hira hoćeš li položiti ili ne a i kada diplomiraš 70% su šanse da ćeš biti na birou + činjenica da svi nipodaštavaju tvoj trud i smatraju te glupim jer to studiraš. :D I onda ti nije ni do života od tolike negativnosti a kamo li do neke duhovne nadgradnje putem studiranja, s te strane je teško. :-)

Ipak, mislim da oni koji se probiju žive kvalitetnije i zarađuju više od ostalih po organizovanijim i renomiranijim fakultetima pa se to nekako izjednači na kraju. :D
2407

#1686 Re: Pravni fakultet

Post by 2407 »

Po meni je pravo jedan od laksih fakulteta, mozda je samo FPN laksi od prava. Na pravu nema puno mudrovanja i filozofije, nauci, u velikoj vecini, skirptu kako treba i polozit ces od prve. Jedini prof koji pegla i kod kojeg i ako naucis imas sanse da padnes je Duvnjak i Lucic.

Na pravu nema predmeta za koje ti treba neko objsanjavati da bi skontao, ne moras ici na pradavanja i vjezbe, seminarski su maciji kasalj. Gradivo i nije nesto previse kompleksno. Uglavnom svo pravo se svodi na cisto bubanje bez puno filozofiranja.
Eborg

#1687 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

:thumbup:
ladyblue18

#1688 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

ja2 wrote:A na drugoj godini, da ne govorim na starijim godinama poluprazni amfiteatri.
Za starije godine mogu razumjeti, ali za prvu godinu fakat ne mogu opravdati bilo koga ko je obnovi, osim ako je imao stvarno neku tesku privatnu situaciju, zapeo na nekom predmetu pa ne ide, pa hajde...

Ali vecina onih koje znam i koji su obnovili prvu i koji je danas obnavljaju po ko zna koji put, je obnovila cisto zbog neucenja, hodanja po kafama, i jer su upisali da samo budu studenti, jer vjeruj mi na pravu meni se cini da ima puno manje onih koji su ga upisali jer su bas htjeli upisati pravo i koji ozbiljno shvataju, i uce.

Prva godina je prelagana kada se sagledaju starije godine, sve se moze rijesiti na parcijalama uz nekoliko dana ucenja prije testova, ispita.

Jedino treba rim ozbiljno uciti od prvog dana, i Durmiseviceve predmete malo vise.

Sto se tice ovoga kako se ne mora ici na predavanja i vjezbe, na vjezbe se mora ici inace neces dobiti potpis, jel.
A na predavanja kod dobrog broja profesora ne moras, ali postoje ispiti koje neces poloziti bez prisustva predavanjima pa i vjezbama, tipa Melihinih predmeta jer drugacije neces skontati zadatke, a pitanje je hoces li i tada.
ja2

#1689 Re: Pravni fakultet

Post by ja2 »

ladyblue18 ja se ne bih slozila sa tobom. Meni je prva godina bila najteza i ako sam imala samo cetiri ispita za poloziti. Medjutim, Ja sam po starom sistemu pa vjerovatno tu ima razlike. Treca i cetvrta godina su mi bile pre pre pre lake, jer sam ucila predmete i materiju zbog koje sam i upisala pravo.
A na prvoj i drugoj godini sam krv propisala (izvinite na izrazu) dok sam polozila sociologiju kod Saltage usmeno, Opcu historiju kod prof Festičke i Ekonomsku politiku kod Bajre usmeno, takodje. Starije generacije vjerujem da znaju o cemu pricam. Radi ova tri predmeta koja nemaju mnogo veze sa pravom sam izgubila nekoliko godina studiranja, dok sam gradjansko, obligacije, GPP, MPP i druge vazne strucne predmete polozila sa cejfom i bez ikakvih problema.
U nasoj generaciji prva i druga godina su bili svojevrstan filter za studente.

Joj kad se samo sjetim te socijlogije...osamdeset i kusur sociologa, o svakom na pamet moras znati sve od datuma i mjesta rodjenja pa do njegovih nebuloznih teorija. Ako ne pocnes da pricas lekciju kao u knjizi, Saltaga te istjera napolje uz dernjavu da ga pokusavas budalom praviti.
A knjiga napisana ne do Bog nikome. Uzela sam bila Klaicev rijecnik i prevodila riječ po riječ da bih dobila rečenicu koja nema smisla. Pa onda udri bubaj napamet, jer drugacije nije se moglo poloziti.
A Festicka....uh to je bila strava i uzas...znala je sa ispita izbaciti djevojku jer je dosla lijepo obucena i solidno nasminkana. Da nije umrla, ja se jos Opce historije ne bih rjesila.
ladyblue18

#1690 Re: Pravni fakultet

Post by ladyblue18 »

Ah pa to je vec drugo, nisam znala da si bila stari sistem, izvinjavam se. ;-)

Ja sam pricala za bolonju, iako je i nama sociologija na prvoj haos bila sa Tomicem, a evo vratio se Saltaga od ove godine kazu, znaci bit ce veselo. :-)

Sve ostalo sto si napisala, sve sam cula, citala i vjerujem ti. :|
ja2

#1691 Re: Pravni fakultet

Post by ja2 »

AKo vam Saltaga bude davao pismeni ispit, necete imati problema jer se moze, bar se moglo onda prepisati kad bi dao pismeni redovnim sutentima na predavanjima.
Na usmenom je horor

A ovaj par postova prije sto je rekao da je pravo najlaksi fakultet jer samo sto trebas je sjest i bubat, voljela bih njega vidjeti sa diplomom pravnika.
I meni se u toku studiranja cinilo da je na primjer arihtektura pre jednostavna jer ne moraju mjesecima spremati jedan ispit, imali su samo nesto da skrabaju i crtaju. Ili na primjer knjizevnost gdje se samo citaju nekakve knige i pisu eseje ili psihologija gdje citaju Frojda i posmatraju ludjake.... Al dok ne osjetis na vlasitoj kozi ne mozes nista komentarisati!!
Sigurna sam da svaki fakultet ima svoju tezinu i da ni jedan nije jednostavno zavrsiti bez mnogo truda i ucenja, pa cak i te političke nauke ne mogu se zavrsiti ako ne sjedis i nesto naucis.
Jedino mogu tvrditi da je medicina iznad svih ostalih fakulteta!

I nije istina da se na pravo samo "buba". Imamo mi i prakticnih radova. Npr Obligacije niko ne moze poloziti dok ne rjesi konkretan slucaj iz prakse, ne napise tuzbu i ugovor. A za to treba mnogo vise od "bubanja" teorije. Treba ti zdrava logika ali i upustva profesiora. Tako da su predavanja i vjezbe vise nego neophodne!
Last edited by ja2 on 30/10/2010 15:40, edited 1 time in total.
medvjed23

#1692 Re: Pravni fakultet

Post by medvjed23 »

[quote="ja2"]

A knjiga napisana ne do Bog nikome. Uzela sam bila Klaicev rijecnik i prevodila riječ po riječ da bih dobila rečenicu koja nema smisla. Pa onda udri bubaj napamet, jer drugacije nije se moglo poloziti.
[quote]

:x :x :x
medvjed23

#1693 Re: Pravni fakultet

Post by medvjed23 »

ja2 wrote:
I nije istina da se na pravo samo "buba". Imamo mi i prakticnih radova. Npr Obligacije niko ne moze poloziti dok ne rjesi konkretan slucaj iz prakse, ne napise tuzbu i ugovor. A za to treba mnogo vise od "bubanja" teorije. Treba ti zdrava logika ali i upustva profesiora. Tako da su predavanja i vjezbe vise nego neophodne!
:thumbup:

Ima i na pravu logiciranja. Spomenula si slučajeve koji se ne mogu riješiti ako se ispit spremao bubatorskom tehnikom. Takođe, neki profesori na usmenom ispitu postavljaju podpitanja na koja može odgovoriti samo student koji je razumio pročitano gradivo. Istina je da se većina ispita može položiti bubanjem i štrebanjem ali nije istina da se kompletno studiranje svodi na to.

Takva su moja iskustva sa predbolonjskim studiranjem. Žao mi je ako se bolonjsko studiranje svelo samo na štrebanje.
2407

#1694 Re: Pravni fakultet

Post by 2407 »

ja2 wrote: A ovaj par postova prije sto je rekao da je pravo najlaksi fakultet jer samo sto trebas je sjest i bubat, voljela bih njega vidjeti sa diplomom pravnika.
I meni se u toku studiranja cinilo da je na primjer arihtektura pre jednostavna jer ne moraju mjesecima spremati jedan ispit, imali su samo nesto da skrabaju i crtaju. Ili na primjer knjizevnost gdje se samo citaju nekakve knige i pisu eseje ili psihologija gdje citaju Frojda i posmatraju ludjake.... Al dok ne osjetis na vlasitoj kozi ne mozes nista komentarisati!!
Sigurna sam da svaki fakultet ima svoju tezinu i da ni jedan nije jednostavno zavrsiti bez mnogo truda i ucenja, pa cak i te političke nauke ne mogu se zavrsiti ako ne sjedis i nesto naucis.

Pa vidjet ces me uskoro, ne brini ;-)
Ne pisem ovo sa FIT-a iz Mostara nego sa Prava iz Sarajeva i pisem sve iz vlastitog iskustva. Ja i dalje tvrdim da je ovo Pravo lakrdija od fakulteta. Sjedi i nauci bez puno pametovanja i filozofije. Ako naucis proci ces ako ne past ces. Simple as that. Kad god sam naucio i polozio sam. Nikada me niko nije oborio kada sam znao. Prosjek mi je oko 7.
Na prvoj godini sam isao na jedno 30% predavanja, na drugoj na jedno 10% a ostale dvije nisam niti jednom otisao na bilo koje predavanje ili vjezbu. I to sve kao redovan student, cak nekada nisam isao ni po potpise nego su to drugi radili za mene. E ako ovo nije lakrdija od fakulteta, ja ne znam sta je onda.

Sto se tice zadataka niko ti ih ne treba objasnjavati, ako iole naucis gradivo i poznajes zakon odnosno sluzis se s njim, rjesenje zadatka ce ti doci samo. Nije to kvantna mehanika. Ponavljam opet niti jednom nisam otisao na predavanja ili vjezbe iz obligacija pa sam ih polozio bez vecih problema.

Da se razumijemo svaki fakultet zahtijeva truda a po meni pravo ne zahtijeva bas previse istog.
Mislim da je stvar u tome su su ljudi sujetni, pa se osjecaju povrijedjenim kad im neko kaze da je fakultet koji su zavrsili lagan(u ovom slucaju Pravo). Sto se mene tice volio bih da je pravo i lakse, a to sto drugi misle ili pricaju mogu slobodno macku o rep okaciti.
Lakat Jebić

#1695 Re: Pravni fakultet

Post by Lakat Jebić »

2407 wrote:
ja2 wrote: A ovaj par postova prije sto je rekao da je pravo najlaksi fakultet jer samo sto trebas je sjest i bubat, voljela bih njega vidjeti sa diplomom pravnika.

Ne pisem ovo sa FIT-a iz Mostara nego sa Prava iz Sarajeva i pisem sve iz vlastitog iskustva. Ja i dalje tvrdim da je ovo Pravo lakrdija od fakulteta. Sjedi i nauci bez puno pametovanja i filozofije. Ako naucis proci ces ako ne past ces. Simple as that. Kad god sam naucio i polozio sam. Nikada me niko nije oborio kada sam znao. Prosjek mi je oko 7.
Na prvoj godini sam isao na jedno 30% predavanja, na drugoj na jedno 10% a ostale dvije nisam niti jednom otisao na bilo koje predavanje ili vjezbu. I to sve kao redovan student, cak nekada nisam isao ni po potpise nego su to drugi radili za mene. E ako ovo nije lakrdija od fakulteta, ja ne znam sta je onda.

Sto se tice zadataka niko ti ih ne treba objasnjavati, ako iole naucis gradivo i poznajes zakon odnosno sluzis se s njim, rjesenje zadatka ce ti doci samo. Nije to kvantna mehanika. Ponavljam opet niti jednom nisam otisao na predavanja ili vjezbe iz obligacija pa sam ih polozio bez vecih problema.

Da se razumijemo svaki fakultet zahtijeva truda a po meni pravo ne zahtijeva bas previse istog.
Mislim da je stvar u tome su su ljudi sujetni, pa se osjecaju povrijedjenim kad im neko kaze da je fakultet koji su zavrsili lagan(u ovom slucaju Pravo). Sto se mene tice volio bih da je pravo i lakse, a to sto drugi misle ili pricaju mogu slobodno macku o rep okaciti.
meni je ovo jedna od pozitivnih stvari na nasem faxu. ne pegla te niko glupostima tipa prisustva, zadaca nego bujrum nauci kako god ti znas i umijes, dodji na ispit i polozi.
Irm@

#1696 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

Lakat Jebić wrote:
2407 wrote:

meni je ovo jedna od pozitivnih stvari na nasem faxu. ne pegla te niko glupostima tipa prisustva, zadaca nego bujrum nauci kako god ti znas i umijes, dodji na ispit i polozi.
ali to nije bolonja..meni su predmeti tipa nasljedno, gradjansko, obligacije, predmeti gdje je Izmirlija ass pokazatelji kako bi fax trebao izgledati.. jer nije smisao da zavrsimo fakultet a nista ne znamo.. fakultet svugdje u svijetu ima za cilj da nas kvalitetno pripremi za posao (pa zamisli da zavrsis medicinu a ne znas previti ranu) jer vecina ljudi koja zavrsi fakultet nema pojma sa zivotom i jos se fale sa tim.. to je SRAMOTA!
2407

#1697 Re: Pravni fakultet

Post by 2407 »

Irm@ wrote: ali to nije bolonja..meni su predmeti tipa nasljedno, gradjansko, obligacije, predmeti gdje je Izmirlija ass pokazatelji kako bi fax trebao izgledati.. jer nije smisao da zavrsimo fakultet a nista ne znamo.. fakultet svugdje u svijetu ima za cilj da nas kvalitetno pripremi za posao (pa zamisli da zavrsis medicinu a ne znas previti ranu) jer vecina ljudi koja zavrsi fakultet nema pojma sa zivotom i jos se fale sa tim.. to je SRAMOTA!
Ljepotice, ako kontas da se hvalim time sto nisam isao na predavanja, grdno se varas. Radio sam to jer je ovo pravo lakrdija prava, jer se nema uslova za predavanja(prima se desetorostruko veci broj studenata nego sto to ucionice primaju) i na kraju krajeva zato sto mi je to dopusteno bilo.

To vrijeme sam koristio za svoju dokolicu, ucenje i rad da zaradim sebi koji dinar ;-)

A sad da ti kazem jednu istinu, ono sto naucis na pravu ti treba mozda max. 5% kad se zaposlis, ako mi ne vjerujes uvjerit ces se kad pocnes raditi ;-)
Irm@

#1698 Re: Pravni fakultet

Post by Irm@ »

2407 wrote:
Irm@ wrote: ali to nije bolonja..meni su predmeti tipa nasljedno, gradjansko, obligacije, predmeti gdje je Izmirlija ass pokazatelji kako bi fax trebao izgledati.. jer nije smisao da zavrsimo fakultet a nista ne znamo.. fakultet svugdje u svijetu ima za cilj da nas kvalitetno pripremi za posao (pa zamisli da zavrsis medicinu a ne znas previti ranu) jer vecina ljudi koja zavrsi fakultet nema pojma sa zivotom i jos se fale sa tim.. to je SRAMOTA!
Ljepotice, ako kontas da se hvalim time sto nisam isao na predavanja, grdno se varas. Radio sam to jer je ovo pravo lakrdija prava, jer se nema uslova za predavanja(prima se desetorostruko veci broj studenata nego sto to ucionice primaju) i na kraju krajeva zato sto mi je to dopusteno bilo.

To vrijeme sam koristio za svoju dokolicu, ucenje i rad da zaradim sebi koji dinar ;-)

A sad da ti kazem jednu istinu, ono sto naucis na pravu ti treba mozda max. 5% kad se zaposlis, ako mi ne vjerujes uvjerit ces se kad pocnes raditi ;-)
Kolega, ja i radim i bash zato znam da mi je itekako korisno 70% onoga sto sam naucila na fakultetu...
nebitno svako ima svoje misljenje ali ljudi koji zavrse fakultet i hvale se tim da nista nisu naucili je meni porazavajuce.. upisi onda socijalni rad ili sigurnost ili kako vec i eto ga diploma ;-)
pravnicAM

#1699 Re: Pravni fakultet-UPIS

Post by pravnicAM »

Alfons Kauders wrote:
Hakuna Matata wrote:Pozz svima.... Interesuje me da li znate da li je i pravo po Bolonji ono 3 godine ?
Ako je po bolonji kako ide bodovanje i to, da li je koliko tezak pravni fakultet npr u odnosu na ekonomiju (ili je ekonomija teza) ? Jel se moze opstati ili :run: :lol: :sax:
pravni fax u sa ti je jedan od najgorih fakulteta u sarajevu... krs plan, krs profesori, krs sve... a ne zavrse ga samo oni koje satare tramvaj dok idu prijavit ispite, jer se dobar dio ispita moze poloziti nakon par dana ucenja... perspektiva 0 bodova...cuo sam da ga je prosle godine zavrsilo skoro 700 ljudi... ako na to dodas ostale pravne fakultete u drzavi, ispada da imamo par hiljada pravnika godisnje... vecina njih nikad nece dobiti dobar posao u struci, pa ti vidi isplati li se uloziti 4 godine zivota u bezvrijedan komad papira...

prijateljski savjet, ako te bilo sta drugo zanima, okani se upisa... generalno mani se svih fakulteta koji samo stancaju suficitarne kadrove...

A to si ti možda završio pravo pa iz iskustva ovo pišeš??????
Da se razumijemo Bolonja u našoj državi nije ni B od onoga kako se studira u drugim državama,,,,al eto čulo se za bolonju pa je pošto-poto i kod nas distribuiraju. Bolonjac (3+2) je u svakom slučaju manje rangiran od onoga ko je završio četverogodišnji studij.
Što se tiče Pravnog fakulteta,ko nije studirao i ne zna,a priče ''čula - kazala'' ostavi za tračarije uz kaficu......
S ponosom kažem da sam diplomirana pravnica :)) 29 ispita sjela i naučila ,sve se može kad se hoće.
P.S. svaki trud se isplati.
2407

#1700 Re: Pravni fakultet

Post by 2407 »

Irm@ wrote: Kolega, ja i radim i bash zato znam da mi je itekako korisno 70% onoga sto sam naucila na fakultetu...
nebitno svako ima svoje misljenje ali ljudi koji zavrse fakultet i hvale se tim da nista nisu naucili je meni porazavajuce.. upisi onda socijalni rad ili sigurnost ili kako vec i eto ga diploma ;-)
Ko se hvali da nije nista naucio :lol:

Uvjerio sam se vise puta da sa svojim mrsavim ocjenama znam puno vise od ostalih sa puno boljim ocjenama od mene ;-)
Na fakultetu sam ja naucio dosta teorije ali nisam naucio raditi i to je to, a u praksi mi ta teroija... hmmm i nije bog zna koliko koristila.

Mada svakom svacije... ja i dalje tvrdim da je Pravo, pravo smjesan fakultet u poredjenju s tehnickim, prirodnim, umjetnickim fakultetima... i ne treba mi socijalni rad i sigurnost za diplomu jer lako cu do iste na Pravu :-D
Post Reply