Ginekologija - sve o tome

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply

Koliko cesto posjecujete svog ginekologa/ginekologinju?

Vise od jednom godisnje
161
21%
Jednom godisnje (za PAPa test) + po potrebi
235
30%
Samo jednom godisnje za redovni pregled
36
5%
Pokusavam ici na godisnji pregled ali nekad su razmaci duzi
56
7%
Samo po potrebi
92
12%
Kad se sjetim
29
4%
Nisam nikad bila na ginekoloskom pregledu
153
20%
Moj porodicni ljekar obavlja sve moje testove, nisam bila kod ginekologa
15
2%

Total votes: 777

Gospoda Ministarka

#1676 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Gospoda Ministarka »

bez_ideje wrote:
Gospoda Ministarka wrote:
bez_ideje wrote:C vitamin 1000mg
Je li da unosim kroz ishranu?
Sta je Dida?

@Cherry lips,posljednji put, nekad na proljece, sam koristila Canesten 3 dana, i posto Canesten ubije svu floru i faunu :lol: :D bojim se da ne smijem ponovno. Sa Candidom se mucim vec 3-4 god. uvijek se vraca na promjenu godisnjih doba, osjecam evo vec 2 da samo sto nije se nije opet aktivirala, a zelim da to sprijecim na sto prirodniji nacin, najlakse je ubaciti vaginaletu.
Ne znam kako bi milju kroz ishranu unijela....ja zveknem tabletu :mrgreen:
dida je http://www.didacandidasupplement.co.uk/....20 KM kosta.....90 tableta.....ja sam tek prvu tablu popila....
Nije ni meni nista Lactogyn fercero
Zato i pitam. Vidim na toj stranici da su te tablete 19.95 funti, kako si ih ti dobila za 20KM, i koliko kosta dostava?
Kapri

#1677 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Ginekolog mni nije dao vaginalete a rekao je da imam jaku upalu.Ranije sam koristila Betadine i Neo penatren.Koje sada da kupim od te dvoje i za sta su koje?
niko_niko_kao_ja

#1678 Re: Ginekologija i vagine....

Post by niko_niko_kao_ja »

Kapri wrote:Ginekolog mni nije dao vaginalete a rekao je da imam jaku upalu.Ranije sam koristila Betadine i Neo penatren.Koje sada da kupim od te dvoje i za sta su koje?
pa sta ti je ginekolog rekao za tu upalu?
Kapri

#1679 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

Rekao da ce mi dati terapiju nakon papa testa jer mi je kada je uzimao papa test rekao da imam veliku upalu i krvarila sam ali kada je stigao nalaz dao mi je na hodniku rekao da imam upalu i otsao
:sad: :sad: :sad: :sad: :sad: :sad:
Gollum.
Location: Profil obrisan zbog terora administracije - Steel over and out!

#1680 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Gollum. »

nisam ni znao da su te vagine tako problematične... :shock:
fatamorgana

#1681 Re: Ginekologija i vagine....

Post by fatamorgana »

Gollum. wrote:nisam ni znao da su te vagine tako problematične... :shock:
:lol:
madnessa

#1682 Re: Ginekologija i vagine....

Post by madnessa »

:lol: :lol: :lol: :lol:

Jesi to pročitao svih 70str? :lol:
Čudna sorta

#1683 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Čudna sorta »

i mene kandida smori od februara mjeseca... smiri se svrbež i peckanje, iscjedak manje više stalno, i nakon mjesec-dva dana opet sve po starom :roll: , tačno osjećam juče i danas da se ponovo sprema :x

i ja sam čitala za bijeli luk na nekim drugim forumima, kažu djevojke da stvarno pomaže.

da spojim sve preporuke:

1. tampon umočen u jogurt, preko noći - pa nekoliko noći zaredom (samo da nije voćni :D )
2. kap-dvije eteričnog ulja čajevca na dnevni uložak
3. čehno bijelog luka u gazu pa kao tampon preko noći - alternativa su one gel kapsule bijelog luka
4. općenito - izbaciti iz upotrebe sav veš koji nije 100% pamučni, uske hlače, rafinisani sećer i brašno
5. C vitamin 1000mg
6. http://www.didacandidasupplement.co.uk/
7. i jogurta bilo kakvog sto češće
8. vaginalete čajevca za svrbež
9. spavati gologuza :-D

ne znam odakle da počnem, jer sam manje više koristila samo Canesten ili Nystatin... moram sad probati i ove kombinacije sa prirodnim lijekovima... i ove teblete... bijeli luk će mi ipak ostati kao posljednja opcija :D
dona

#1684 Re: Ginekologija i vagine....

Post by dona »

Kapri wrote:Rekao da ce mi dati terapiju nakon papa testa jer mi je kada je uzimao papa test rekao da imam veliku upalu i krvarila sam ali kada je stigao nalaz dao mi je na hodniku rekao da imam upalu i otsao

Pa idi s tim nalazom kod drugog doktora.
Meni je za upalu dao Albothyl vaginalete.
mumy

#1685 Re: Ginekologija i vagine....

Post by mumy »

Da dodam jos kantarionovo ulje(al bas ulje,ne vaginalete),meni cuda cini sto se tice svrabeza i peckanja plus pamucne gace(neka vam ne bude problem promjeniti ih kad ste van kuce).Baje vole vlazna mjesta ,zato drzite malu vazda u suhom. :lol:
niko_niko_kao_ja

#1686 Re: Ginekologija i vagine....

Post by niko_niko_kao_ja »

Kapri wrote:Rekao da ce mi dati terapiju nakon papa testa jer mi je kada je uzimao papa test rekao da imam veliku upalu i krvarila sam ali kada je stigao nalaz dao mi je na hodniku rekao da imam upalu i otsao

:shock: :shock:

mijenjaj doktora i to sto prije, nemoj bezveze nista na svoju ruku uzimati jer ne znas kakva je upala u pitanju.
Gollum.
Location: Profil obrisan zbog terora administracije - Steel over and out!

#1687 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Gollum. »

madnessa wrote:
:lol: :lol: :lol: :lol:

Jesi to pročitao svih 70str? :lol:
aha... :lol:

ps: moj hašim nikad kod doktora nije bijo, a zdrav ko dren neureko se... :D 8-)
pps: nikad više gohlum nijednoj neće ići down town... :cry:
Kapri

#1688 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Kapri »

U pravu ste,treba kod drugog doktora :? A ima svasta....evo mog slucaja :sad:
fatamorgana

#1689 Re: Ginekologija i vagine....

Post by fatamorgana »

Čudna sorta wrote:i mene kandida smori od februara mjeseca... smiri se svrbež i peckanje, iscjedak manje više stalno, i nakon mjesec-dva dana opet sve po starom :roll: , tačno osjećam juče i danas da se ponovo sprema :x

i ja sam čitala za bijeli luk na nekim drugim forumima, kažu djevojke da stvarno pomaže.

da spojim sve preporuke:

1. tampon umočen u jogurt, preko noći - pa nekoliko noći zaredom (samo da nije voćni :D )
3. čehno bijelog luka u gazu pa kao tampon preko noći - alternativa su one gel kapsule bijelog luka
4. općenito - izbaciti iz upotrebe sav veš koji nije 100% pamučni, uske hlače, rafinisani sećer i brašno
5. C vitamin 1000mg

ne znam odakle da počnem, jer sam manje više koristila samo Canesten ili Nystatin... moram sad probati i ove kombinacije sa prirodnim lijekovima... i ove teblete... bijeli luk će mi ipak ostati kao posljednja opcija :D
Kandida se razvija na "kiselom" terenu znači kad se ph od alkalnog/baznog pomjeri ka kiselom pa se stvori vrlo pogodan teren za njeno razmnožavanje.
Faktori zakiseljavanja organizma su svi šećeri, posebno bijeli, sve što sadrži kvasac kojim se gljivice hrane kao i šećerom, zatim antibaby pilula, kortizon, kao fluor iz zubne paste (u manjoj mjeri)

Ukoliko se ispravnom ishranom ph ne vrati prema baznoj vrijednosti kandida se poslije terapije opet vrlo lako vrati
za na nju pogodan teren.
Ma.Le.Na

#1690 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ma.Le.Na »

Čudna sorta wrote:i mene kandida smori od februara mjeseca... smiri se svrbež i peckanje, iscjedak manje više stalno, i nakon mjesec-dva dana opet sve po starom :roll: , tačno osjećam juče i danas da se ponovo sprema :x

da spojim sve preporuke:

5. C vitamin 1000mg

e jest fino kad neko sve lijepo sumira :thumbup: :)
Sunshine'90

#1691 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Sunshine'90 »

Pozdravljam sve cure, žene na ovoj temi :)
Znam da upadam u temu k'o iz vedra neba, možda ste i pisale o tome na nekim od ovih 70 strana, ali ja zaista nemam vremena to sve prostudirati :) Naime, zanima me je li neka od vas bila u ginekološkoj ordinaciji Vita u Vogošći? Tamo radi doktorica Amira Talić.. Osim što me zanimaju vaša iskustva sa dotičnom doktoricom, zanima ima li ko broj telefona na koji bih se mogla naručiti na pregled jer na onaj broj s njene web stranice niko se ne javlja.
Bila bih vam veoma zahvalna na bilo kakvoj informaciji! :)
Ma.Le.Na

#1692 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ma.Le.Na »

Bila sam ja.
Jako je detaljna i fino objasnjava.

Na zalost, poslije kada sam zvala ni meni se nije javljala - ili su promijenili broj ili..
Sunshine'90

#1693 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Sunshine'90 »

Hvala puno na brzom odgovoru!! :)
Ja sam pokušala na informacijama tražiti broj, ali kažu da ordinacija nije prijavljena :( Ništa, otići ću maksuz iz Sarajeva do Vogošće da vidim postoji li ordinacija još, jer drugim putem ne znam kako doći do nje, a voljela bih ići kod nje pogotovu sad kad znam da neko ima dobra iskustva sa njom :)
Gospoda Ministarka

#1694 Re: Ginekologija i vagine....

Nedozvoljena hrana

Šećer - Izbjegavati

Šećer znači mnogo više od jednostavnog prestanka dodavanja šećera u jelo ili čaj, to znači provjeravati prisutnost šećera u svim jelima kojima se hranimo. Najbolje je da se izbace svi oblici šećera, budući da oni promoviraju rast Candide. To su: bijeli i smeđi šećer, med. Izbaciti sve namirnice koje sadrže šećere (pročitati na deklaraciji: saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, manitol, sorbitol, galaktoza, monosaharidi, polisaharidi). Izbaciti; kekse, kolače, bombone, čokoladu, marmeladu.

Voće

Sadrži prirodni šećer koji je potreban za rast gljivica. Slijedeća se hrana treba izbaciti: smrznuto, konzervirano i suho voće, voćni sokovi, naranče i juice, dinja.

Kvasci

Hrana koja sadrži kvasac treba se izbaciti: pekarski i pivski kvasac, suplementi kvasca, pekarski proizvodi sa dodatkom kvasca. Izbaciti proizvode od bijelog brašna. Mogu se koristiti pekarski proizvodi od integralnih žitarica bez dodatka kvasca, ili sa dodatkom praška za pecivo.

Ocat - Ocat se proizvodi pomoću kultura kvasaca, stoga ga je potrebno izbaciti: sve vrste octa, majonezu, dresinge za salate, kečap, razne umake, soja umak, senf, kisele krastavce i ukiseljeno povrće, konzervirane masline.

Gljive - Izbaciti.

Kikiriki, maslac od kikirikija i pistacija - Često sadrže plijesni pa ih je potrebno izbaciti.

Alkohol - Alkoholna pića sadrže šećer koji je potreban za rast gljivica, a osim toga opterećuju jetru i druge organe. Treba izbaciti sve oblike alkohola: vino, pivo, žestoka alkoholna pića.

Kava, crni čaj - Kava i crni čaj nisu poželjni, treba izbaciti sve oblike, a izabrati druga pića: vodu, biljne juhe, svježe povrtne sokove, biljne čajeve.

Sirevi - Izbaciti zrele, pljesnive i procesirane sireve.

Mesni proizvodi - Izbaciti sve mesne proizvode: salame, slaninu, hrenovke, kao i konzerviranu i sušenu ribu.

Ostala konzervirana, obrađena i rafinirana hrana - Također je nepoželjna.

Hrana koja se treba ograničiti

Mliječni proizvodi - Candida može utjecati na metabolizam masnoća, tako da se unos mliječnih proizvoda treba umanjiti. Obično se eliminiraju slijedeći mliječni proizvodi: kravlje mlijeko, većina sireva (osim onih sa niskim sadržajem laktoze kao što su emental, mozarella), sladoled. Poželjan je organski nemasni jogurt koji sadrži povoljne bakterije.
A, ja kao idiot za dorucak hrenovke i sirni namaz, za rucak salatu sa sircetom, gljive, piletina, sinoc dvije Kiddy cokoladice i kikiriki, i sve mi se ovo jelo kao nikad :-) :|

EDIT:
Prestravila sam se..sta mislite ima li u ovom istine?
http://www.alternativa-za-vas.com/index ... ida-i-rak/
Ljuska_u_BaklaFi

#1695 Re: Ginekologija i vagine....

Post by Ljuska_u_BaklaFi »

Sto se tice C vitamina imam nekog u ampulama da li bih mogla taj iskoristiti, i da li bih smjela popiti taj ili da ipak kupim u apoteci onaj u tabletama. I sama sam muku mucila sa svim tim, sada samo sa bijelim pranjem, pojacanim, imam problema. Ali sam probala i sve to sto ste nabrojale pa i bijeli luk :-D i nesto je pomoglo ni sama ne znam sta :D Cak sam i obloge od meda stavljala, rekose da je dobar za upale. I,da puno pijem nevenovog caja......
kakav nered

#1696 Re: Ginekologija i vagine....

Post by kakav nered »

djevojke/žene... mene zanima kakav je dr. Naser Redžepi?? da li je itko išao kod njega??
vidjela sam ovdje samo jedan komentar o njemu... i nije bio baš pozitivan...
prilagodjena

#1697 Re: Ginekologija i vagine....

Post by prilagodjena »

kakav nered wrote:djevojke/žene... mene zanima kakav je dr. Naser Redžepi?? da li je itko išao kod njega??
čista komercijala,gleda samo da napravi "pazar"
male_okice

#1698 Re: Ginekologija i vagine....

Post by male_okice »

Gospoda Ministarka wrote:

EDIT:
Prestravila sam se..sta mislite ima li u ovom istine?
http://www.alternativa-za-vas.com/index ... ida-i-rak/
Hm...na koji dio teksta se ti vezes to da Candida kao izaziva rak ili da ga soda bikarbona lijeci? Posto je prosle zime meni stric umro od raka pluca, a svekar treuntno boluje od raka debelog crijeva vjeruj mi da obicna soda bikarbona im ne moze pomoci pa da popiju i cisternu citavu od toga nema nista. Vise mi je zalosno sto se ovakve informacije uopste sire i sto ce neko fakat povjerovati u ovo. Sto se tice Candide i raka sad i to mi je prica za sebe, u jednu ruku ko ce ga znati celije raka nisu nista drugo do podivljalje celije organizma koje se dijele nekontrolirano i mogu prodirati u druge celije, tako da...ko zna...mada opet mislim da barem sam ja imala to iskustvo kod nas doktori/ginekolozi cim odes odmah vriste candida prije nego sto zapravo urade i bilo kakve nalaze da dokazu to-to je npr kod mene bio slucaj gdje sam vise od 6 mjeseci hodala po doktorima sa dijagnozom candida dok napokon nisam uradila briseve na sve i svasta i otkrilo se da je zapravo bakterija u pitanju koja nema nikakve veze sa candidom tako da mogu oni reci candida a ono je zapravo nesto skroz deseto.
Gospoda Ministarka

#1699 Re: Ginekologija i vagine....

male_okice wrote:Hm...na koji dio teksta se ti vezes to da Candida kao izaziva rak ili da ga soda bikarbona lijeci?
Dobro si citirala kad sam pitala "sta mislite ima li u ovome istine" tako da ne razumijem zasto nisi shvatila da pitam Vas da li po Vasem misljenju tu ima istine, a ne da to i tvrdim.
wewa

#1700 Re: Ginekologija i vagine....

Post by wewa »

kakav nered wrote:djevojke/žene... mene zanima kakav je dr. Naser Redžepi?? da li je itko išao kod njega??
bila jednom, nikad vise.
Post Reply