Slike starog Sarajeva

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
nosara

#1676 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

neki wrote:
zikamu wrote:Godina bi mogla bit' '73. Neboderi u Kolodvorskoj (tada Darovalaca krvi) jos uvijek u izgradnjI... i tu cu provesti narednih frtalj stoljeca.... Uspomene... :(
Meni se cini da je ipak sredina 80tih..napravljena EP, loris, dvodijelni ceski tramvaji koji su se pojavili pred olimpijadu. Snimano je sa nebodera o kojim govoris a u izgradnji je park izmedju njih i glavne ulice
Nema sanse... Druga polovina sedamdesetih... Moj dio grada, znam svaku ciglu... :D

Zgrada EP je useljena 1978....
neki

#1677 Re: Slike starog Sarajeva

Post by neki »

nosara wrote:
neki wrote:
zikamu wrote:Godina bi mogla bit' '73. Neboderi u Kolodvorskoj (tada Darovalaca krvi) jos uvijek u izgradnjI... i tu cu provesti narednih frtalj stoljeca.... Uspomene... :(
Meni se cini da je ipak sredina 80tih..napravljena EP, loris, dvodijelni ceski tramvaji koji su se pojavili pred olimpijadu. Snimano je sa nebodera o kojim govoris a u izgradnji je park izmedju njih i glavne ulice
Nema sanse... Druga polovina sedamdesetih... Moj dio grada, znam svaku ciglu... :D

Zgrada EP je useljena 1978....
Ne bih bas rekao, prilicno sam siguran da su ovi tramvaji poceli voziti '82 ili '83, ali nek neko drugi kaze, mislim da MAN ima pouzdanije informacije vezano za Gras.
Cini mi se da ni zgrade Loris nije bilo prije olimpijade..
nosara

#1678 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

neki wrote: Ne bih bas rekao, prilicno sam siguran da su ovi tramvaji poceli voziti '82 ili '83, ali nek neko drugi kaze, mislim da MAN ima pouzdanije informacije vezano za Gras.
U pravu si, svaka cast... :thumbup:
zikamu

#1679 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Buni me kran koji se pojavljuje oko 25. sekunde... Uselio sam se '74. u tek zavrsen neboder iznad "Sentade". Onako visok kran na ovoj lokaciji je tu mogao biti samo zbog izgradnje nebodera, jer na toj lokaciji osim pomenuta cetiri nebodera nista drugo nije ni bilo, a opet ne vjerujem da je isti stajao tu godinama poslije zavrsene izgradnje...
Malo sam zbunit :? :D
MAN-lion's coach

#1680 Re: Slike starog Sarajeva

Post by MAN-lion's coach »

neki wrote: Ne bih bas rekao, prilicno sam siguran da su ovi tramvaji poceli voziti '82 ili '83, ali nek neko drugi kaze, mislim da MAN ima pouzdanije informacije vezano za Gras.
K2 su bili nabavljani od 1973 do 1983.
Image
Image
Image
Hadzi Lojo

#1681 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Hadzi Lojo »

Ima li neko sliku Izmirlijine kuce na Vratniku, koja se nalazila na mjestu danasnje robne kucice?
Sjecam se da je tu kucu srusio bivsi predsednik opcine Stari Grad, rodom sa Romanije, a koliko se sjecam on je naredio i rusenje trgovki, malo je falilo da srusi i Morica Han.
nosara

#1682 Re: Slike starog Sarajeva

Post by nosara »

zikamu wrote:Buni me kran koji se pojavljuje oko 25. sekunde... Uselio sam se '74. u tek zavrsen neboder iznad "Sentade". Onako visok kran na ovoj lokaciji je tu mogao biti samo zbog izgradnje nebodera, jer na toj lokaciji osim pomenuta cetiri nebodera nista drugo nije ni bilo, a opet ne vjerujem da je isti stajao tu godinama poslije zavrsene izgradnje...
Vjerovatno snimak datira negdje s pocetka 80.'...

Jel' savric postojao kad i neboderi...? Ako nije, eto otkud kran... :wink:
johntra

#1683 Re: Slike starog Sarajeva

Post by johntra »

MAN-lion's coach wrote: Image
neboderi u kojima sam odrastao... :thumbup:
hoćeli_ko_rasol

#1684 Re: Slike starog Sarajeva

Post by hoćeli_ko_rasol »

johntra wrote:
MAN-lion's coach wrote: Image
neboderi u kojima sam odrastao... :thumbup:
kadašnji su ovo neboderi..:? :)
zikamu

#1685 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

nosara wrote:
zikamu wrote:Buni me kran koji se pojavljuje oko 25. sekunde... Uselio sam se '74. u tek zavrsen neboder iznad "Sentade". Onako visok kran na ovoj lokaciji je tu mogao biti samo zbog izgradnje nebodera, jer na toj lokaciji osim pomenuta cetiri nebodera nista drugo nije ni bilo, a opet ne vjerujem da je isti stajao tu godinama poslije zavrsene izgradnje...

Ma Savric se pojavio u ranim 80-tim, koliko se sjecam, al' opet... kontam sta ce ovoliko visok kran... ne znam fakat...blokada mozga... :-)
MAN-lion's coach

#1686 Re: Slike starog Sarajeva

Image
MAN-lion's coach

#1687 Re: Slike starog Sarajeva

Image
MAN-lion's coach

#1688 Re: Slike starog Sarajeva

Image
MAN-lion's coach

#1689 Re: Slike starog Sarajeva

Image
MAN-lion's coach

#1690 Re: Slike starog Sarajeva

Image
MAN-lion's coach

#1691 Re: Slike starog Sarajeva

Image
slavkoimamodilera

#1692 Re: Slike starog Sarajeva

Post by slavkoimamodilera »

zikamu wrote:
nosara wrote:

Ma Savric se pojavio u ranim 80-tim, koliko se sjecam, al' opet... kontam sta ce ovoliko visok kran... ne znam fakat...blokada mozga... :-)
U 23.-24. sekundi snimke se vidi da Šentada još uvijek nije izgrađena do kraja, a vjerovatno ni Šavrić... snimak je s relativno niskog prozora (najvjerovatnije iz drugog nebodera - gledano iz smjera grada - bližeg glavnoj džadi) i zbog toga kran izgleda velik... osim toga ruši se zgrada odmah pored na mjestu koje će biti izgrađena ona dugačka niža zgrada isto bliže glavnoj džadi, odmah preko puta Treće... to je moje mišljenje... :thumbup:
zikamu

#1693 Re: Slike starog Sarajeva

Post by zikamu »

Ona dugacka zgrada blize glavnoj dzadi mislim da vec postoji (1:13) i vidi se iza ove sto se rusi. Ispred ove sto se rusi bila je manja zelena pojaca, a ribarnica je bila smjestena prva do ceste... Na snimku se ne vidi neboder Sentade, vec malo ispred, onaj dio sa prodavnicama uz cestu u produzetku Na-me... Tu su izmedju ostalih bili Koka-Varazdin, prodavnica boja i lakova, "cuveni" Serif sa svojim tasnama i novcanicima.... :D
Korisnicko ime

#1694 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Korisnicko ime »

MAN-lion's coach wrote:Image
Na ovoj slici se u donjem desnom uglu djelimicno vidi korito Kosevskog potoka. Volio bih vidjeti, a nigdje nisam naisao na neku sliku potoka prije nego je "zatrpan" od stadiona Kosevo (iza sjeverne tribine) pa sve do raskrsnice kod Higijenskog. Bas me interesuje kako je izgledao prije nego su ga prekrili stadion i Alipasina ulica...
lajkujMe

#1695 Re: Slike starog Sarajeva

Post by lajkujMe »

Mene zivo zanima kako je danasnja radon plaza izgledala prije rata premlad sam da znam a ono sto sam vidio prije je obicna kamara betona i armature znaci ako ima iko sliku kako je izgledao taj neboder hvala :)
MAN-lion's coach

#1696 Re: Slike starog Sarajeva

Image
chengaba

#1697 Re: Slike starog Sarajeva

Post by chengaba »

lajkujMe wrote:Mene zivo zanima kako je danasnja radon plaza izgledala prije rata premlad sam da znam a ono sto sam vidio prije je obicna kamara betona i armature znaci ako ima iko sliku kako je izgledao taj neboder hvala :)
Prije
Image

Poslije
Image

Sada
Image

:)
mayab

#1698 Re: Slike starog Sarajeva

Post by mayab »

Evo jos dvije, januar 2002.

Image

Image
Josko Domorocki

#1699 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Josko Domorocki »

MAN-lion's coach wrote:Image
najduzi objekat u dnu slike je VMC, jos stoji tamo.. odmah do nje sada je Bagatela pa 20 m ispred je Interex.. A ovo ogradjeno je zgrada Energoinvesta.. slika je starija mislim i prije 1 sv rata..Jer godina na ovoj radioni VMC je 1909 :)
Josko Domorocki

#1700 Re: Slike starog Sarajeva

Post by Josko Domorocki »

corvus_edin wrote:Znal' neko tacnu godinu?

Image
Crni trpez lijevo, sada skupstina BiH,pa iza toga FIL fax, pa evo vidi se muzej..
Nema ni Katolicke crkve na M.Dvoru,koliko vidim .. A na tom mjestu je prvo izgradjena Dalmatinska Vinaria,pa posle K.crkva.
Post Reply