Cigarete, odvikavanje

Sve o zdravlju...

Moderator: anex

Post Reply
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1676 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

quarterback wrote:vjeruj da bar u mom slucaju cigara nikada nije zaboravljena, uvijek sam na vrlo tankoj liniji koja me dijeli od cigare...
jedino sto me sprjecava su ove godine koje nisam zapalio, uvijek pomislim pa zar cu sada zapaliti, nisam vec toliko dugo...

zao mi je sto cu vam to reci ali bar u mom slucaju - cigaru nikada nisam zaboravio
Svejedno mnogi forumasi ti zavide :) 8 godina nije malo :)
Ja sam prestao prije nesto manje od 8 mjeseci i vise mi nikako ne pada napamet :-)
quarterback

#1677 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

kao sto neko gore napisa samo se nemojte preci pa krenuti sa onim ma jednu cu, ma hajd malo cu, ma hajd jednu i necu vise...

kada zapalite jednu vi vise niste nepusac nego ste od tog momenta pusac - makar jedan dim povukli...

sretno svima, zivot bez cigare je definitivno bolji samo je pitanje da li u njemu vise uzivamo...
vivax

#1678 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vivax »

Evo proslo je haman 7 dana ili 8 ne znam ni ja tacno koliko otkako sam zapalio posljednju cigaretu. Evo tacno vrijeme kad sam ugasio zadnju cigaretu je bilo 22/07/2012 03:11 jer sam tad ostavio post na ovu temu. Ovo bezveze pisem, jer uvijek kad neko pokrene raspravu na ovoj temi,ja osjetim neku potrebu da nesto napisem,pa eto, ovom prilikom bih htio da kazem, da sam izdrzao 7-8 dana..Jos uvijek nema nekih extremnih kriznih momenata, niti ih ocekujem,sve ide u najboljem redu.Jest da nekad nadođe da zapalim, ali uvijek kazem, da ne postoji ta samo jedna cigareta.Nadam se da me nece prevariti pa da je zapali.Evo jos jedno iskustvo, koje bi mozda moglo koristiti buducim ne pusacima.Par puta sam kupio zvake i zvakao kao u zamjenu za cigaretu.(to sam namjerno radio radi nekog testa).Moram vam reci da to i nije pametna ideja.Jer odma na neki nacin podstice misli na cigaretu.Eto toliko.Sretno vam svima, u namjeri za dobrim zdravljem.Pusa ..XD...:D..:P...
quarterback

#1679 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

:thumbup:
quarterback

#1680 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

evo mali doprinos od mene za vas, meni je ovo bio jedan od motiva

Image
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1681 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

quarterback wrote:vjeruj da bar u mom slucaju cigara nikada nije zaboravljena, uvijek sam na vrlo tankoj liniji koja me dijeli od cigare...
jedino sto me sprjecava su ove godine koje nisam zapalio, uvijek pomislim pa zar cu sada zapaliti, nisam vec toliko dugo...

zao mi je sto cu vam to reci ali bar u mom slucaju - cigaru nikada nisam zaboravio
To je osnovni problem METODE SNAGE VOLJE.
Postoje ljudi koji godinama ne puše - iz principa a istovremeno nisu raščistili sami sa sobom koliko su cigarete štetne i zašto nikada ne treba pomisliti na njih i kako JE LAKO NE PUŠITI.
Takvi ljudi PATE a prestali su metodom snage volje - nekima uspijeva , nekima ne - svi smo mi drugačiji.

Meni ne pada na pamet da bilo koga odgovaram od bacanja cigareta bilo kojom metodom.
Ali ismijavam sve one koji ismijavaju KNJIGU (očigledno apstraktan pojam kod nas - knjiga?) i preporučuju nekakve mačo metode.
"Snagom volje" iako sam prilično "čvrsta" (da ne laskam samoj sebi-karakterna) osoba, bez cigareta nisam mogla izdržati duže od četiri sata.
Nakon prostudirane knjige (desetak puta) "Lako je prestati pušiti" Sabina je bez cigarete dvadesettreći dan , ne traži mi se cigareta ni uz kafu ni kod čekanja ama nigdje i NIKADA VIŠE zdrave svijesti neću staviti cigaretu u usta.

Stoga od srca SVIMA preporučujem linkovanu knjigu , a i VAMA quarterback je preporučujem ukoliko ni nakon 8 godina niste "prelomili". Čisto da vidite koliko ste dobrog načinili u tih osam godina u odnosu na mene koja sam vukla kao ćiro. A sigurno ćete i "prelomiti" nakon čitanja.
Žao mi je svakog sekunda provedenog pušeći cigarete.
Srdačan pozdrav
Tkd

#1682 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Tkd »

Bi li pušać prestao pušiti kada bi mu komšija obolio od neke teške bolesti radi cigara ?

Rekao sam 2x, ponavljam i treći put, sve je to do volje i psihe. Ako želiš nešto to ćeš i postići, a ako ne , makar govorio želim a u podsvjesti ne, onda i nećeš uspjeti.

Niko ne umanjuje vrijednost knjige, ne daj Bože, no pomalo je "zanimljivo" da ljudima treba knjiga, tj da mu se crta sve kako bi prestao pušiti.

Ovo me podsjeća na us and a filmove, kada ljudi psihijatrima odlaze jer nemaju prijatelja da s njima pričaju pa traže utjehu kod "stručnjaka" :-D

Kako god, sretno svima u njihovim nastojanjima, no volje je ključ svega, ta ne treseš se ako prestaješ pušiti.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#1683 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by sabina1 »

Tkd wrote:Bi li pušać prestao pušiti kada bi mu komšija obolio od neke teške bolesti radi cigara ?

Rekao sam 2x, ponavljam i treći put, sve je to do volje i psihe. Ako želiš nešto to ćeš i postići, a ako ne , makar govorio želim a u podsvjesti ne, onda i nećeš uspjeti.

Niko ne umanjuje vrijednost knjige, ne daj Bože, no pomalo je "zanimljivo" da ljudima treba knjiga, tj da mu se crta sve kako bi prestao pušiti.

Ovo me podsjeća na us and a filmove, kada ljudi psihijatrima odlaze jer nemaju prijatelja da s njima pričaju pa traže utjehu kod "stručnjaka" :-D

Kako god, sretno svima u njihovim nastojanjima, no volje je ključ svega, ta ne treseš se ako prestaješ pušiti.
Još je "zanimljivije" koliko pušača nikada nije ni pokušalo prestati pušiti jer im je utuvljena u glavu glupost kako je to teško i kako se čovjek "lomi" pa su se predali unaprijed i što je najgore mnogi su umrli a da nisu ni probali prestati :sad:
Da , to se dešavalo kod ljudi koji nisu raščistili stvari do kraja a ostavljali su cigarete i košmar koji su preživljavali jednostavno su prenosili drugima.
Knjiga "raščišćava" ove pamflete na tako fin , kulturan i inteligentan način bez ikakvog prepadanja ili upozoravanja crnih pluća ili rečenicama "bitan je karakter i volja" i sl.
Svi smo mi drugačiji a i drugačijeg smo obrazovanja , nekima treba više a nekima manje da shvate neke stvari. Ukoliko pušenje shvatimo kao nešto što moramo odbaciti , pomenuta knjiga predstavlja fantastičnu stručnu pomoć i mnogo lakši put za SLOBODU...da se kaže aleeeeeeeeeeeeeeeeee :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
FiRaUn

#1684 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by FiRaUn »

Allen Carr je odlicna podrska. Knjigu sam preporucila svim prijateljima, i sama sam je dobila na preporuku drugarice. Jednostavno, ali vise nego efikasno stivo...Nema tog izgovora tipicnog pusaca kojeg nije naveo u knjizi, zajedno sa solucijom.
Mogu slobodno reci da ovdje gdje ja zivim (SAD), drustvo nalaze da je zaboga neizmjerno tesko prestati pusiti, jer jbg, svi zele da zarade na tebi. Oni zele da se vratis pusenju, da bi mogli da te lafo lijece od adikcije. Da ne pricam koliko ljudi, nepusaca, su postali bogatasi kupujuci dionice Philip Morris-a. Evo i na sami spomen ovog jebenog sistema, odmah se iznervirah....Uglavnom, knjiga je odlicna podrska u svim fazama odvikavanja, cak i nakon 8 godina za utvrdjivanje gradiva. Sve najbolje ljudi i samo naprijed! :)
FiRaUn

#1685 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by FiRaUn »

tvsabina wrote:
Tkd wrote:Bi li pušać prestao pušiti kada bi mu komšija obolio od neke teške bolesti radi cigara ?

Još je "zanimljivije" koliko pušača nikada nije ni pokušalo prestati pušiti jer im je utuvljena u glavu glupost kako je to teško i kako se čovjek "lomi" pa su se predali unaprijed i što je najgore mnogi su umrli a da nisu ni probali prestati :sad:
Da , to se dešavalo kod ljudi koji nisu raščistili stvari do kraja a ostavljali su cigarete i košmar koji su preživljavali jednostavno su prenosili drugima.
Knjiga "raščišćava" ove pamflete na tako fin , kulturan i inteligentan način bez ikakvog prepadanja ili upozoravanja crnih pluća ili rečenicama "bitan je karakter i volja" i sl.
Svi smo mi drugačiji a i drugačijeg smo obrazovanja , nekima treba više a nekima manje da shvate neke stvari. Ukoliko pušenje shvatimo kao nešto što moramo odbaciti , pomenuta knjiga predstavlja fantastičnu stručnu pomoć i mnogo lakši put za SLOBODU...da se kaže aleeeeeeeeeeeeeeeeee :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Tkd

#1686 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Tkd »

tvsabina wrote:

;-) :thumbup:

Svako je drugačiji. Kakav bi to svijet bio da smo svi isti. :mrgreen:
FrkiFrki

#1687 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by FrkiFrki »

Treci dana kako nisam zapalio...
Jebe me samo sto mi se non stop trazi,al idem dalje pa sta bude.
Najgore mi ujutru,pa do nekih 13 h,posle toga laganica.
I jel zna neko posle koliko dana nestaje ta zelja za cigarama?
vaučer

#1688 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by vaučer »

FrkiFrki wrote:Treci dana kako nisam zapalio...
Dan po dan, nemoj misliti dugo unaprijed jer ćeš pokleknuti.
Kad te zagrize želja potrudi se izdržati narednih desetak minuta, obično je dovoljno da prođe.
baustelac

#1689 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by baustelac »

Nadji sebi privremeno neku zamjenu, kad ti se trazi, jedi voce, pij vodu. Meni je voda pomogla. Ne cekaj i ne ocekuj taj klik kada ce da prodje zelja. Ako to budes iscekivao, brzo ces pokleknuti. Jednostavno rascisti sa sobom da vise ne zelis i neces nikad zapaliti cigaretu.

Tri dana si pregurao i krize treba da su manje i rjedje. Kriza traje nekoliko sekundi i nadji sebi nacin da odvratis misli. Odlucio si i napravio prvi korak, sada samo da sebe ubijedis da vise ne zelis pusiti. Vjerujem da vec mozes primjetiti pozitivne promjene kako ne pusis. Sigurno osjetis kako u ustima nemas vise onu gorcinu i da ne steze grlo kako kad si pusio. Jos kad ti se povrati potpuno culo mirisa, pa kad osjetis kako notorni pusac na sabahu smrdi, nema veceg motiva.

Sve je u glavi. Nakon tri dana ti si se vec skoro ocistio od nikotina, sad samo da "zaboravis" naviku, a zaboravit ces tako sto ces raditi i misliti na nesto drrugo, pametnije i zdravije. Sretno i ne posustaji
Vijetnamac13

#1690 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by Vijetnamac13 »

A kako ljudi vole komplikovati zivot :lol:
Samo nemoj pusiti i shvati kako sam sebe lazes da si ovisan i da ti treba cigareta. Prestani zivjeti u iluziji i prestat ces i pusiti.
UnscarD
Location: Na granici koja polako nestaje, tamo izmedju atoma i bita.

#1691 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by UnscarD »

Prolazis kroz skidanje sa fizicke ovisnsti jer ti je nikotin jos u sistemu. Lakse je druge sedmice a nakon 21 dan nikotina vise nema, ostaje psiha koja ukoliko si odlucio da vise ne pusis, ne bi trebala biti problem.
Cuvaj se okidac situacija (poslije jela, sex-a, kafana itd itd)...sretno.
bukimusic

#1692 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by bukimusic »

Ne pusim vec godinu i po dana, a pusio sam 19 godina 2-3 kutije dnevno iskljucivo jakih cigareta. Pre odluke o ostavljanju cigareta pusio sam i cetvrtu kutiju. Zelim da dam podrsku i podelim iskustva sa sviJea koji zele da ostave cigarete. Mogu vam reci sledece, bukvalno je sve lepse bez cigarete. Samo od jednom prekinite nikakvo smanjivanje itd kad tad se to nadoknadi.U prvim danima promenite sredinu. I okruzite sebe nepusacima. Ne razmisljate o tome kolko dugo ne pusite. NE BROJITE DANE. Promenite nacin razmisljanja. Ovisnost o cigaretama je ravna heroinskoj narocito zbog hemije koja povecava zavisnost, budite ponosni na svaki minut bez cigarete. Samo sam ponekad, u momentima krize uzimao zvake sa nikotinom.
ikota

#1693 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by ikota »

Vozdrica svima
Evo cetiri mjeseca i 9 dana kako sam bez cigara
Da se ne lazemo kriza ima,mislim malo manje na cigare nego prije dva mjeseca,ali mislim ,narocito ujutru
Generalno osjecam se bolje bez cigara,nema kasljanja ujutru,pljuvanja,kondicija bolja,trcim svaki drugi dan itd :D
Bacite smece,bice vam bolje :-D
I am Happy
Location: Profil/Postavke. Vracam avatar koji mi klix redovno izbrise

#1694 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by I am Happy »

:!:
quarterback

#1695 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by quarterback »

vaučer wrote:
Dan po dan, nemoj misliti dugo unaprijed jer ćeš pokleknuti.
Kad te zagrize želja potrudi se izdržati narednih desetak minuta, obično je dovoljno da prođe.
ne prestaje nikad, ja nisam zapalio 8 godina i nikad nisam prestao zeliti da zapalim...
PeekABoo

#1696 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by PeekABoo »

Danas 5-ti dan bez cigareta...
Osjećam se ok. Imam naleta da zapalim, ali nisu tako neodoljivi. Uspijem čak i kafu popiti, a da me ne prenese da zapalim. Zato sam pojela 2 kg košpica....
limunada25

#1697 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by limunada25 »

Ja bila prestala 7 mjeseci skroz, i zadnja 2 mjeseca mi se opet otvori apetit :roll: , prvo pocela uz kafu kad sam s momkom, pa uzmem od njega po 1 cigaru ili 2. I neki dan sam kupila 2 kutiju cigara, ovo ostalo sam se grebala od drugih :D ..uhh moram se opet vracati u ne pusace..opet sve izpocetka :-)
frameni

#1698 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by frameni »

limunada25 wrote:Ja bila prestala 7 mjeseci skroz, i zadnja 2 mjeseca mi se opet otvori apetit :roll: , prvo pocela uz kafu kad sam s momkom, pa uzmem od njega po 1 cigaru ili 2. I neki dan sam kupila 2 kutiju cigara, ovo ostalo sam se grebala od drugih :D ..uhh moram se opet vracati u ne pusace..opet sve izpocetka :-)

Nakon 4 godine pauze opet pocela slicno kao i ti,bas uz kafu.Mada nisam vise ni pokusavala prestati.
Mozda,nekad :roll:
condy

#1699 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by condy »

PeekABoo wrote:Danas 5-ti dan bez cigareta...
Osjećam se ok. Imam naleta da zapalim, ali nisu tako neodoljivi. Uspijem čak i kafu popiti, a da me ne prenese da zapalim. Zato sam pojela 2 kg košpica....

Ti naleti su zeznuti, i dolaziće povremeno i nakon sto prođe dva mjeseca bez cigara. Nakon toga psihički se potpuno odviknes.

Ja sam bez cigara skoro četri mjeseca, i odvikavanje od cigara je nesto najgore :D
condy

#1700 Re: Cigarete, odvikavanje

Post by condy »

Vijetnamac13 wrote:A kako ljudi vole komplikovati zivot :lol:
Samo nemoj pusiti i shvati kako sam sebe lazes da si ovisan i da ti treba cigareta. Prestani zivjeti u iluziji i prestat ces i pusiti.
Filozofski lijepo rečeno, ali istovremeno totalno naivno razmišljanje :)
Post Reply