Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Dozer

#1676 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Neki zaista moraju nauciti citati s razumijevanjem napisanoga.....

@drag_gost
Ne odgovori mi nista za onu keramiku i Mejsnerov efekat.

Btw, izgleda da lansiraju svoj satelit i pocinju s iskopavanjem onoga sto su detektovali u tom brdu na ranchu, a za sta sad sumnjaju da je srusena i raspadnuta letjelica.
belfy

#1677 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

emirolini wrote: 10/03/2026 23:34
belfy wrote: 10/03/2026 23:28
emirolini wrote: 10/03/2026 23:23

Kada onako pogledas u nocno nebo, sve je nekako nabacano, toliko puno zvijezda, ne znas gdje je Mars, gdje je Jupiter, Saturn... pa i dalje koje i koje sazvjedze, Orion, itd.? Ko je njima rekao? Nisu ustali i rekli eh.... danas cemo napraviti piramide, donesi kamenje pozicionirat cemo ih prema onim zvjezdama, djeluju interesatno. Neko ih je morao nauciti matematicki veoma preciznim stvarima. Ako predpostavimo da su se bavili primitivnim stvarima pokusavajuci da prezive onda je gledanje u zvijezde djelovalo veoma suvisno?
vec rekoh da sam nazivciran... to sto ti danas ne znas kako su to uradili je tako ponizavajuce za tebe, a jos je gore sto ne znas kako su oni znali. idi pogledaj za pocetak kako je Eratosten 3000 godina prije nove ere izracunao obim zemlje, pa pocni odatle. hebote (bukvalno gradivo osnovne skole)... jel moguce da ima ovoliko neobrazovanih ljudi? jesi ti bio na Dozerovom testu i da li je ispalo da si funkcionalno pismen...? (Dozer prijavi ga na test)

ne smijem dalje. zaradit cu ban bezveze...

odzdrav i odoh u troskocima!
Dakle, tvoji argumenti su licne uvrede? Ne brini se, ti si samo prosjek, cak i standard.

Drzi se ti cimburijade, pase ti, ili moras da pazis na holesterol, ne moze vise?
ne znam od kada su cinjenice postale licne uvrede, ali ajde... i takodjer ne znam sto bi neko pokusavao ponizavati Cimburijadu zbog komentara nekoga samo sto je iz Zenice. a tu sam onda siguran da je tesko da si iz Tuzle... vidis, ja sam studirao u Tuzli, vjerovatno grad koji premalo poznajes. nikada nisam naisao na osobu koja bi pokusala reci ovo sto ti govoris, jer Cimburijada jeste Zenicka, ali je takodjer i UNESCO nematerijalna bastovina... no, kako bi ti to znao, pa jel?

i da, ja cu se zaista drzati Cimburijade. to je moja tradicija i moj ponos. bit cu na istoj i sada tu, a nije mi kratak put do iste. a ti, iako si dobrodosao na istu, nisi ikakav materijal ni za rasprave na istoj. zato se i jesi lijepo prepoznao u onom postu sa Brankovim videom sto ga Evil postavi (prema tvom licnom priznanju). i, Branko je fin momak, mogu te i upoznati sa njim, a od njega ces vjerovatno dobiti isto misljenje kao i od mene. bilo povodom ove diskusije, bilo povodom Cimburijade, a bogumi i povodom nacina razmisljanja...

eto, ostaj mi pozdravljen. odoh ja opet odskakutati...
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#1678 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Chmoljo »

svako ko se interesuje oko ove teme super bi bilo za početak pogledati nešto od naučno popularne literature. zaista to sve nije moj fah, ali autori poput Sagana poprilično lijepo sve to poslože i objasne. bar da se ima neka osnovna ideja, kako, zašto, kada, ko.

od eratostena i aleksandrijske biblioteke, do keplera i kopernika.

posebno ciljati one autore koji su, poput njega, neskloni (para)naučnom senzacionalizmu.
belfy

#1679 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 10/03/2026 23:34
belfy wrote: 10/03/2026 23:24
Dozer wrote: 10/03/2026 23:14 @belfy
Naravno da vlade, i vlast generalno, svaka, lazu svakodnevno i o mnogo cemu. Bar se ovo ne mora dokazivati.
A zavisno od teme, tacnije njene vrijednosti u nekom smislu, bilo ekonomskom, bilo politickom, bilo vojnom, ili kombinovano, tada se vec formiraju i zavjere.
Nije da ih nije bilo, i nije da su nepoznate, a ko zna kakvih jos ima za koje se ni ne zna.

I tu stojim na ovoj tvrdnji, jer vrlo dobro znam kako to funkcionise, od najnizih do najvisih nivoa vlasti.
___

Za nebo i vjerovanja - da, ima i takvih vjerovanja, ali ima i onih koja nisu vezana za to.
Maloprije smo spomenuli Sumere i njihove bogove, Anunakije (u prevodu - oni koji su dosli s neba). A onda imamo i njihove crteze tih Anunakija, kao zivih bica.
Imamo indijske zapise o istom, ali vec smo to "obradjivali", da se nw ponavljamo.

Naravno, uvijek za sve to postoje razlicita tumacenja. Ali cinjenica je da je tumacenje mozda i nepotrebno, jer - sta ako je sve zapisano zaista takvo kako je zapisano?
evo jos samo ovaj komentar i dosta od mene za veceras. sam pogledaj sta si napisao u istom postu. znaci imamo vjerovanja koja nisu vezana za nebo, ali imamo one koji u prevodu znace da su dosli sa neba. sad me cak malo i zivciras jer je kasno, pa bi ti najradije rekao da ides zajebavat nekog drugog, ali sam sam kriv sto sam se ukljucio (a vec prije rekoh da cu se truditi da ovo ne radim).

svako dobro drug Dozer. :kakoste:
Natezes. Prvo se odnosilo na Mjesec, Sunce, itd.
pa dobro, evo ga onda opet i samo dva posta poslije. ne znam da li ces prepoznati pisca...
Dozer wrote: 11/03/2026 22:03 Niko to ne negira. Ali, ako sami ti mudraci ostave zapise da su ih mnogocemu naucili bogovi koji su dosli s neba, onda...jbg.. Nesto ne stima.
zaista nemam nikakv komentar na ovo, a mene je tesko ostaviti bez rijeci. obicno se uzdrzim samo da ne kazem nesto lose...
belfy

#1680 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 12/03/2026 23:39 svako ko se interesuje oko ove teme super bi bilo za početak pogledati nešto od naučno popularne literature. zaista to sve nije moj fah, ali autori poput Sagana poprilično lijepo sve to poslože i objasne. bar da se ima neka osnovna ideja, kako, zašto, kada, ko.

od eratostena i aleksandrijske biblioteke, do keplera i kopernika.

posebno ciljati one autore koji su, poput njega, neskloni (para)naučnom senzacionalizmu.
de ba drug Chmoljo, budi u toku i prati. svi su poceli sa AI kada sam ja rekao da ce se pretvoriti u "moj AI je bolji nego tvoj AI", a zapravo se svede na isto sto je bilo i prije samog AI. svi samo traze potvrde svojih misljenja. AI to sada samo brze odradi i, iako je zabranjen po forumskim pravilima, svi regularno kopiraju odgovore sa istog. glupost. malo... ne. pogresno je cak reci i malo. previse je malo onih koji zaista zele nesto da istraze sami, jer to zahtijeva trud i vrijeme. i, cak i kada sve to ucinis, onda dobijes odgovor: "meh, a sta onda ovo...?" i jos te pita da ti ispitas, jer zna da on niti moze niti zna.

isto tako, sta odgovoriti covjeku koji misli da su (recimo) Egipcani (ili Grci) bili budale koje nemaju pojma ni o cemu, iako su isti postavili sve osnovne fundamente danasnje nauke. kako pricati sa takvima? i na kraju zasto? ne javljaju se ovdje tinejdzeri zeljni znanja, nego ljudi sa konkretnim stavovima koje su razvijali godinama. stara narodna mudrost kaze: "staro drvo se ne moze ispraviti. moze se samo slomiti". tako i ovdje. jedino sto eventualno moze da uspije (a i to je ako) je da se te i takve gluposti, neobrazovanost i tvrdi stavovi slome preko koljena cinjenicno. pa cak i onda ne budu prihvaceni...

i tu dodjes u ovu "politicku korektnost" gdje sugovorniku ne smijes reci direktno da je glup ili neobrazovan (sto je djelimicno ok, jer neki nivo komunikacije mora postojati da bi ista bila odrzana, a onda ti taj isti odgovori zanemarujuci istu), nego moras ublaziti na nesto tipa "nevjerovatno netacan post", "totalno pogresno vidjenje", "nedovoljno poznavanje materije", itd...

mah, znam da bezveze pisem, ali sam morao reci...
Chmoljo

#1681 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Chmoljo »

nevjerovatno bespotrebno dug post sa beznačajnim uticajem :D :lol:

ama i ja svoje rekao, pa eto, neka ostane zapisano.

ja sam svojoj ženi rekao da ću joj smrtno zamjeriti ako npr. se desi situacija da se žestoko (terminalno) razbolim, a ona mi to prešuti jer je doktor sa njom otvoreno popričao a ne sa mnom. pa da ne bih pao u depresiju eto krije od mene.

što ovo spominjem?

pa isto mi je i za ove neke naučnoznanstvene činjenice. nemam ja ništa od holivudizacije prošlosti, nisam u potrazi za nekim unutarnjim mirom koji ću postići slaganjem povijesti i realnosti u neke okvire zavjera čija sam žrtva i gdje je sve isplanirano, izračunato i ciljano. ja nemoćan u sadašnjosti i budućnosti koja je već osmišljena. apologetizacija svojih budućih postupaka. naravno da je svijet, civilizacija i sve ovo što imamo generalno produkt haosa kojeg niko ne može u tolikoj mjeri kontrolisati i jasno zašto saznanje o tome može biti strašno i stvarati nemir.

e, ali ja više volim da znam šta me čeka i shodno tome, volim da znam šta je bilo. ali stvarno šta je bilo. a ne ono što bih volio da je bilo. zato i volim pročitati nekoga pametnog ko ne teži senzaciji i naučnoj kaubojštini.

eto, još jedan bespotrebno dug post sa beznačajnim uticajem. a trebo je biti kraći bogami. a moguće i da sam natrabunjo :D
belfy

#1682 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 13/03/2026 00:10 nevjerovatno bespotrebno dug post sa beznačajnim uticajem :D :lol:

ama i ja svoje rekao, pa eto, neka ostane zapisano.

ja sam svojoj ženi rekao da ću joj smrtno zamjeriti ako npr. se desi situacija da se žestoko (terminalno) razbolim, a ona mi to prešuti jer je doktor sa njom otvoreno popričao a ne sa mnom. pa da ne bih pao u depresiju eto krije od mene.

što ovo spominjem?

pa isto mi je i za ove neke naučnoznanstvene činjenice. nemam ja ništa od holivudizacije prošlosti, nisam u potrazi za nekim unutarnjim mirom koji ću postići slaganjem povijesti i realnosti u neke okvire zavjera čija sam žrtva i gdje je sve isplanirano, izračunato i ciljano. ja nemoćan u sadašnjosti i budućnosti koja je već osmišljena. apologetizacija svojih budućih postupaka. naravno da je svijet, civilizacija i sve ovo što imamo generalno produkt haosa kojeg niko ne može u tolikoj mjeri kontrolisati i jasno zašto saznanje o tome može biti strašno i stvarati nemir.

e, ali ja više volim da znam šta me čeka i shodno tome, volim da znam šta je bilo. ali stvarno šta je bilo. a ne ono što bih volio da je bilo. zato i volim pročitati nekoga pametnog ko ne teži senzaciji i naučnoj kaubojštini.

eto, još jedan bespotrebno dug post sa beznačajnim uticajem. a trebo je biti kraći bogami. a moguće i da sam natrabunjo :D
kad sam poceo citati tvoj odgovor pomislio sam da sam zaglibio i da postajem star (sto, naravno, niko ne voli da misli o sebi). a kada sam dosao do kraja sada vidim da smo, zapravo, na istom. isto sam pomislio nakon par recenica. mada si me sada kao pravnik i stari forumas dosta iznenadio. cuj ono dug post? pa jos i sam svoj ovaj opisati tako? e, to vec ne valja. barem ja mislim da ne valja... i da se necemo pretvoriti u tik-tok generacije. jer, ako se i desi, onda gasi forum i ukidaj domenu. sve ostalo ce ici preko X -a i ThruthSocial...

P.S. vidis, sada se zapitah i kako bi to izgledalo (nekada u buducnosti, iako je puno vjerovatnije da nece ubrzo). najavljano gasenje foruma... :kiss:
eto jedna neidentifikovana stvar o kojoj niko nista ne zna, a moze se truniti o istoj bas koliko i o ovoj drugoj neidentifikovanoj... doduse, nedostajati ce slike bilo prave ili ne... :mrgreen:
Chmoljo

#1683 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Chmoljo »

dužina posta je stvar relativiteta. ako čitaš dobru knjigu, onda je ono kratak tekst. ako tandaraš po forumu u jedan ujutro, umjesto da gledaš npr star trek TNG onda je itekako predug post :D
Dozer

#1684 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

belfy wrote: 12/03/2026 23:42
belfy wrote: 10/03/2026 23:24

evo jos samo ovaj komentar i dosta od mene za veceras. sam pogledaj sta si napisao u istom postu. znaci imamo vjerovanja koja nisu vezana za nebo, ali imamo one koji u prevodu znace da su dosli sa neba. sad me cak malo i zivciras jer je kasno, pa bi ti najradije rekao da ides zajebavat nekog drugog, ali sam sam kriv sto sam se ukljucio (a vec prije rekoh da cu se truditi da ovo ne radim).

svako dobro drug Dozer. :kakoste:
pa dobro, evo ga onda opet i samo dva posta poslije. ne znam da li ces prepoznati pisca...
Dozer wrote: 11/03/2026 22:03 Niko to ne negira. Ali, ako sami ti mudraci ostave zapise da su ih mnogocemu naucili bogovi koji su dosli s neba, onda...jbg.. Nesto ne stima.
zaista nemam nikakv komentar na ovo, a mene je tesko ostaviti bez rijeci. obicno se uzdrzim samo da ne kazem nesto lose...
Zaista ni ja nemam komentar na to da neko toliko ili ne konta razlike ili se namjerno pravi blesav...

Da, sve sto su gledali na nebu, u smislu nebeskih tijela, pa onda pravljenje nekih kalkulacija, crteza i zapisa na osnovu toga - stoji.

Ali, ako istovremeno postoje i zapisi i crtezi o tome da su im s neba sisli "bogovi" u naucili ih necemu, to je onda potpuno druga dimenzija i znacenje.

Ili nije...?
belfy

#1685 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 13/03/2026 01:08 dužina posta je stvar relativiteta. ako čitaš dobru knjigu, onda je ono kratak tekst. ako tandaraš po forumu u jedan ujutro, umjesto da gledaš npr star trek TNG onda je itekako predug post :D
da, kao sto je onda i duzina spolovila suprotno relativna. ako je kratak, onda tandaras, a ako nije, onda "citas dobru knjigu" u jedan ujutro... :mrgreen:

P.S. samo da se ogradim, ovo nisam zelio napisati, ali mi je mozgic sugerirao da bi ovo moglo izgledati kao dobra zahebancija. :D
P.P.S. znas li matematicarski vic o vadjenju korijena iz nepoznate (korijen iz x)? :mrgreen:
belfy

#1686 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 13/03/2026 07:36
Zaista ni ja nemam komentar na to da neko toliko ili ne konta razlike ili se namjerno pravi blesav...

Da, sve sto su gledali na nebu, u smislu nebeskih tijela, pa onda pravljenje nekih kalkulacija, crteza i zapisa na osnovu toga - stoji.

Ali, ako istovremeno postoje i zapisi i crtezi o tome da su im s neba sisli "bogovi" u naucili ih necemu, to je onda potpuno druga dimenzija i znacenje.

Ili nije...?
evo, ostavit cu po strani da ti skoro pa si na rubu toga da tvrdis da Sunce i Mjesec "nisu na nebu"... bez da uzmem u ozbir ostale tvrdnje o nebu od kada sam ih ja pomenu. evo ti sam ti protiv sebe:
Dozer wrote: 10/03/2026 22:36 Ima jedna caka @belfy - ne tvrdim nista ja, nego samo prenosim ono sto govore neki naucnici.
...
Dozer wrote: 10/03/2026 22:15 ...
Da, znam da masa stvari radi na tim frekvencijama, kao i da je 1.6 rezervisana za komunikaciju sa svemirom.
...
evo, vidis da tvrdis. da li bi barem priznao da, ovdje, ti nesto zaista tvrdis? a onda cemo korak po korak dalje...
Chmoljo

#1687 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 13/03/2026 21:45
Chmoljo wrote: 13/03/2026 01:08 dužina posta je stvar relativiteta. ako čitaš dobru knjigu, onda je ono kratak tekst. ako tandaraš po forumu u jedan ujutro, umjesto da gledaš npr star trek TNG onda je itekako predug post :D
da, kao sto je onda i duzina spolovila suprotno relativna. ako je kratak, onda tandaras, a ako nije, onda "citas dobru knjigu" u jedan ujutro... :mrgreen:

P.S. samo da se ogradim, ovo nisam zelio napisati, ali mi je mozgic sugerirao da bi ovo moglo izgledati kao dobra zahebancija. :D
P.P.S. znas li matematicarski vic o vadjenju korijena iz nepoznate (korijen iz x)? :mrgreen:
:lol:

Otiso sam na pravo jer nema matematike :mrgreen: ne, ne znam
Dozer

#1688 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

belfy wrote: 13/03/2026 21:56

Ili nije...?
evo, ostavit cu po strani da ti skoro pa si na rubu toga da tvrdis da Sunce i Mjesec "nisu na nebu"... bez da uzmem u ozbir ostale tvrdnje o nebu od kada sam ih ja pomenu. evo ti sam ti protiv sebe:
Dozer wrote: 10/03/2026 22:36 Ima jedna caka @belfy - ne tvrdim nista ja, nego samo prenosim ono sto govore neki naucnici.
...
Da, znam da masa stvari radi na tim frekvencijama, kao i da je 1.6 rezervisana za komunikaciju sa svemirom.
...
evo, vidis da tvrdis. da li bi barem priznao da, ovdje, ti nesto zaista tvrdis? a onda cemo korak po korak dalje...
Ne mislis li, da sad u pokusaju istjerivanja svoje "ispravnosti", ides u totalnu nebulozu?

Fakat se nemam namjeru natezati oko necega sto ti nisi ispravno shvatio, pa ces se sad upinjati da patronizacijama to, kao, dokazes.
Lakse je reci - OK, nisam dobro shvatio, i hajmo dalje.
belfy

#1689 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Chmoljo wrote: 13/03/2026 22:26

pa, vic kaze da je vrhunski matematicar onaj koji u 2 ujutro "vadi korijen iz nepoznate". znam da je lame, ali sta ocekivati od viceva koji matematicari naprave...
belfy

#1690 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 13/03/2026 22:37
belfy wrote: 13/03/2026 21:56

Ili nije...?
...
...
Ne mislis li, da sad u pokusaju istjerivanja svoje "ispravnosti", ides u totalnu nebulozu?

Fakat se nemam namjeru natezati oko necega sto ti nisi ispravno shvatio, pa ces se sad upinjati da patronizacijama to, kao, dokazes.
Lakse je reci - OK, nisam dobro shvatio, i hajmo dalje.
slazem se, jer je i meni dosadilo da se dopisujemo jer je jasno da je uzaludno. pozdrav drug Dozer. :kakoste:
Dozer

#1691 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

:lol: :lol: :thumbup:
Vozdra drug belfy :D
Chmoljo

#1692 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Chmoljo »

belfy wrote: 13/03/2026 22:38

pa, vic kaze da je vrhunski matematicar onaj koji u 2 ujutro "vadi korijen iz nepoznate". znam da je lame, ali sta ocekivati od viceva koji matematicari naprave...

E ja dobrog nisam n iznao da si ga vec ispricao :lol:

No dobro, ima i onaj za pravnike, odnosno advokate.

U sobi advokat, Hitler i Staljin imas dva metka. Kako ih upotrijebiti?

Oba u advokata da si siguran da je mrtav.
belfy

#1693 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Dozer wrote: 13/03/2026 22:40 :lol: :lol: :thumbup:
Vozdra drug belfy :D
mah, mi cemo se sresti prije ili poslije. mislim da jos uvijek imam tvoj broj (koji si ti vec, vjerovatno, zaboravio da si mi proslijedio)... i ovdje ne mislim nista lose, nego upravo suprotno.
Chmoljo wrote: 13/03/2026 22:42
belfy wrote: 13/03/2026 22:38

E ja dobrog nisam n iznao da si ga vec ispricao :lol:

No dobro, ima i onaj za pravnike, odnosno advokate.

U sobi advokat, Hitler i Staljin imas dva metka. Kako ih upotrijebiti?

Oba u advokata da si siguran da je mrtav.
e, pa ovo je gore i od matematicarskih... nije ni cudo da ljudi imaju averziju od pravnika... cuj gori i od matematicara... :mrgreen:

P.S. da napravim samo jedan otklon od vica iznad. ja sam samo dijelom matematicar... cisto da se dame ne javljaju unaprijed oko instrukcija... :D a ovdje se moze nadovezati onaj vic o obecanju (kada vec rece da nisi procitao niti jedan moj dobar, jer ih do sada nisam ni pisao i ovo jeste cudna tema za iste, ali ako nas je vec krenulo...).

znas li vic o obecanju?
Last edited by belfy on 13/03/2026 23:22, edited 6 times in total.
dale cooper

#1694 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by dale cooper »

Dobar ovaj matematičarski. :lol: :D
belfy

#1695 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

to je prvi o korjenovanju. ima i o kvadriranju, ali ne bih da pregonim. isti je, takoreci, cetiri puta veci... :D

pih, krenulo me i sada bi se najdraze sa Saganom druzio u kafani, a ovdje vec fajront... cak imam vic i na koji bi se on nasmijao (pored matematicarskog)...
Last edited by belfy on 13/03/2026 23:32, edited 6 times in total.
drag_gost

#1696 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 12/03/2026 09:43
@drag_gost
Ne odgovori mi nista za onu keramiku i Mejsnerov efekat.

Btw, izgleda da lansiraju svoj satelit i pocinju s iskopavanjem onoga sto su detektovali u tom brdu na ranchu, a za sta sad sumnjaju da je srusena i raspadnuta letjelica.
Nisam stigao ranije, nisam imao vremena, a i htio sam se malo vise posvetiti odgovoru. Osim sto sam ranije objasnio tu frekvenciju i najvjerovatnije uzrocnike, generalno treba biti jasno svima da svo javno znanj o Skinwalker Rancu uglavnom dolazi iz TV emisija i promotivnih klipova, ne iz nezavisno recenziranih radova sa kompletnim sirovim podacima. History serijal sam po sebi nije naucna publikacija, nego TV produkcija. Postoji i noviji tehnicki rad koji bas uzima njihove prijavljene anomalije i pokazuje da se dobar dio toga moze razmatrati kroz sasvim konvencionalne efekte poput refleksija GPS signala, atmosferskog ductinga i lokalnih EM anomalija, ali ni taj rad ne potvrduje nikakav NLO u brdu. Za GHz i Iridium satelitsku mrezu sam objasnio ranije, pa se ne bih opet bavio time.

Sto se tice keramike i Mejsnerovog efekta, tu je najbitnije razdvojiti tri stvari. Prvo, toplotne plocice Space Shuttlea jesu keramicki kompoziti, ali iz toga ne slijedi nikakva vanzemaljska implikacija.

Druga stvar, postoje keramicki superprovodnici (https://www.sciencedirect.com/topics/ma ... conductors), dakle sama rijec keramika nije problem. Koriste se u MRI, ubrzivacima cestica (LHA je najpoznatiji u CERN-u), itd. Superprovodnici su provodnici energije bez gubljenja energije, otkriveni pocetkom proslog stoljeca. Sam fenomen je otkrio Heike Kamerlingh Onnes, za sto je i dobio Nobelovu nagradu.

Trece i konacno, Mejsnerov efekat nije isto sto i svako cudno ponasanje pored magneta. Pravi Mejsnerov efekat znaci izbacivanje magnetnog polja iz unutrasnjosti materijala kada udje u superprovodno stanje. To je osnovna osobina superprovodnika. Ali da bi to tvrdio za neki uzorak, moras imati ozbiljna laboratorijska mjerenja, dakle kriticnu temperaturu, elektricni otpor koji pada na nulu, magnetizaciju, histerezu, stabilno ponavljanje testa i nezavisnu reprodukciju. Sam snimak da se komad nakon hladjenja ponasa cudno pored magneta nije dovoljan da kazes da je to superprovodnik (https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/41576537/). Da ne zaboravim, tvrdnja da se komad "hladio nekoliko minuta duze" od obicne keramike sama po sebi ne znaci nista bitno. Razliciti keramicki kompoziti mogu imati razlicitu toplotnu masu, poroznost, unutrasnju strukturu i prijenos toplote. Bez sastava materijala, kontrolnih uzoraka i laboratorijskih mjerenja to je samo zanimljivo zapazanje, ne dokaz nove fizike.

Oko pogona sada malo. Znaci i kad bi imao superprovodnu oplatu, ideja da se letjelica krece oslanjajuci se na Zemljino magnetno polje je veoma problematcna zato sto je Zemljino polje slabo, tipicno reda desetina mikrotesla (µT) pri povrsini. NOAA navodi da glavno geomagnetno polje dominira na povrsini Zemlje, ali govorimo o vrlo malim vrijednostima u odnosu na laboratorijske ili industrijske magnete. To je vise kao pozadinsko polje, ne kao nesto sto ti samo od sebe daje ozbiljan potisak. Za stvarni pogon na magnetnom principu trebaju ili ogromne struje ili mnogo jaca lokalna polja. Zato magnetno lebdenje (maglev*) radi iznad posebno napravljenih jakih magneta i vodilica, ne oslanja se na Zemljino polje. Prije 30 godina bismo konstruirali vozove cije se kretanje oslanja iskljucivo na Zemljino polje, da nije to slucaj. Evo za uporedbu, Zemljino magnetno polje na povrsini je nekoliko stotina slabije od magneta sa frizidera. Zato ga primarno koristimo za kompas i navigaciju. Detaljnije: https://www.ncei.noaa.gov/products/world-magnetic-model

Teoretski mozes mastati o nekoj ekstremno naprednoj elektromagnetnoj tehnologiji, ali iz ovih tvrdnji ne slijedi taj zakljucak. Mnogo je razumnije tvrditi da ako uzorak zaista ima neobicna magnetna ili termicka svojstva, onda ga treba dati vise nezavisnih laboratorija da objave kompletan sastav i mjerenja. Dok se to ne desi, price o zakopanom NLO-u i pogonu preko hladjene superprovodne oplate su prica za tv ekrane, spekulacija, a nikako rezultat provjerene fizike.

*Maglev, skracenica od "magnetic levitation". Tehnologija u kojoj voz ili objekat lebdi iznad pruge pomocu magnetnog polja, bez fizickog kontakta sa tlom. Najopoznatiji su sangajski Maglev koji ide do 450 km/h i japanski SCMaglev koji ide do 600 km/h.
Last edited by drag_gost on 13/03/2026 23:23, edited 1 time in total.
Dozer

#1697 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

Hvala na odgovoru.
Kao sto si mogao vidjeti, nisam ni ponudio nikakve zakljucke, nego samo pitanja o mogucnostima.

Koliko vidim, ovi su se bas zadali tamo, i najavili iskopavanja, pa cemo to valjda saznati u narednim mjesecima.

I, znam sta je Maglev ba, i kako fercera. Ne znam zasto smatras da pricas s nekim djetetom...

@belfy
Naravno da znam sa imas broj, i nemam sta pogresno shvatiti. Pa nisam ti :lol:
A ranicu te svakako :lol:
Last edited by Dozer on 13/03/2026 23:42, edited 1 time in total.
drag_gost

#1698 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by drag_gost »

Dozer wrote: 13/03/2026 23:20 Hvala na odgovoru.
Kaonsto si mogao vidjeti, nisam ni ponudio nikakve zakljucke, nego samo pitanja o mogucnostima.

Koliko vidim, ovi su se bas zadali tamo, i najavili iskopavanja, pa cemo to valjda saznati u narednim mjesecima.

I, znam sta je Maglev ba, i kako fercera. Ne znam zasto smatras da pricas s nekim djetetom...

@belfy
Nema na cemu.
Ne smatram, vjerujem ti da znas, medjutim drugi citaju, red je fusnontu objasniti.

Nisam u toku sa istrazivanjima danas, ali ako bi se naslo tamo nesto novo, naucno gledano to bi bilo odlicno. Ako se pokaze da je novi tip superprovodnika, cak i revolucionarno, jer oni rade samo na veoma niskim temperaturama. To bi bila nova disciplina. Licno mislim - jako tesko, ali ako je istina da istrazuju onda imaju dobre razloge, treba to postovati.
belfy

#1699 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by belfy »

Kaonsto si mogao vidjeti, nisam ni ponudio nikakve zakljucke, nego samo pitanja o mogucnostima.

@belfy
ranjavanje nije problem ako doneses dobre obloge za dezinfekciju... :mrgreen: mislim, gledao sam kako to Rambo radi sa barutom i 99% -im alkoholom, ali ja nisam Rambo. meni treba puno manje procenata... :lol:
Last edited by belfy on 13/03/2026 23:45, edited 1 time in total.
Dozer

#1700 Re: Potvrđeno postojanje NLO-a, a niko ni mukajet

Post by Dozer »

drag_gost wrote: 13/03/2026 23:24

@belfy
Nema na cemu.
Ne smatram, vjerujem ti da znas, medjutim drugi citaju, red je fusnontu objasniti.

Nisam u toku sa istrazivanjima danas, ali ako bi se naslo tamo nesto novo, naucno gledano to bi bilo odlicno. Ako se pokaze da je novi tip superprovodnika, cak i revolucionarno, jer oni rade samo na veoma niskim temperaturama. To bi bila nova disciplina. Licno mislim - jako tesko, ali ako je istina da istrazuju onda imaju dobre razloge, treba to postovati.
Pa napisah ti sta se sve desava s tim komadom "keramike".
Jedna strana privlaci, druga strana odbija metal.
Ohladjen u tecnom azotu, cini mi se na -190°, odskace od magnetnog polja.

Al' valjda cemo saznati.
Post Reply