Identitet Bosnjaka

Post Reply
Hajvan

#1676 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Hajvan »

The 51st State wrote:nacija i narod su isto.

The English people are a nation and an ethnic group native to England who speak the English language. The English identity is of early medieval origin, when they were known in Old English as the Angelcynn ("family of the Angles"). Their ethnonym is derived from the Angles, one of the Germanic peoples who migrated to Great Britain around the 5th century AD.[8] England is one of the countries of the United Kingdom, and the majority of people living there are British citizens.

nation, n. (14c)
1. A large group of people having a common origin, language, and tradition and usu. constituting a political entity. • When a nation is coincident with a state, the term nation-state is often used....

...

2. A community of people inhabiting a defined territory and organized under an independent government; a sovereign political state...
A nation is a stable community of people, formed on the basis of a common language, territory, history, ethnicity, or psychological make-up manifested in a common culture. A nation is distinct from a people,[1] and is more abstract, and more overtly political, than an ethnic group.[2] It is a cultural-political community that has become conscious of its autonomy, unity, and particular interests.

Bosnje/boshnjani/bosanci su i narod/nacija i etnicka grupa.

a aDd bice i nation-state :D
sad smo boasnski&herzegowanski drzavljani :lol:
512MB

#1677 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

The 51st State wrote:
512MB wrote:
The 51st State wrote:nacija i narod su isto.
Dobar vic :mrgreen:
TI ono bjese austrijanac?
Da, po svim vazecim zakonima civilizovanog svijeta.
The 51st State

#1678 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

:[/quote]

TI ono bjese austrijanac?[/quote]
Da, po svim vazecim zakonima civilizovanog svijeta.[/quote]

A zajodlas li I tako, ono kako se TI osjecas mimo zakona, sta te veze osim zakona, porijeklo, tradicija, ovo ono?
jeza u ledja

#1679 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

CPT wrote: Po peti ti objasnjavam, 3x sa citatom odakle dolazi taj broj. Isto toliko puta je receno da je to samo maksimalan moguc broj. U "totalnoj" populaciji je samo toliko ostalo da uoste mogu biti nacionalni Bosanci. Da ukljucimo tu sve ostale, da nema drugih naroda, itd. Znaci u najboljem slucaju od citave populacije moze biti 2.7%. Kontas? Ako govorimo samo o Bosnjacima (tj. muslimanima) radi se 0.6%. Kontas?
Tebi je trebalo nekoliko pokusaja odgovora na moje prvobitno pitanje odakle 97% da se sjetis da napises rijeci tipa "barem" ili "maksimalan", otprilike onoliko dugo koliko ti je trebalo da skontas kakvu si glupost napisao. Sada ponovo nastavljas sa koristenjem tog broja, pa te ja ponovo pitam sta on predstavlja.
Taj broj od 97% je tvoja izvedenica zasnovana na broju od 3%, a to je broj na koji se ja fokusiram. Mene ne zanima da li se po tvom shvatanju popisa "97% Bosnjaka izjasnilo kao Bosnjaci", da li je taj broj 97%, 95%, 50% ili 184%. Mislim ono, svaka cast, cestitam, sve najbolje, drago mi je da ti to uzdize nacionalni ponos. Ja nemam nikakav problem s tim da su Bosnjaci visoko nacionalno osvjesceni, ako to zelis dokazati. Mene zanima brojka od 3% i tvoja nakaradna dekonstrukcija iste, odnosno pretpostavke o toj brojci na osnovu kojih ti dalje oduzimas i sabiras da bi dosao do 97%.
CPT wrote: Nigdje se 100% nekog naroda ne izjasnjava kao X,Y ili Z. Uvijek se nadju pojednici... I kod vecine pitanja Popisa stanovnistva se ti moras (tj. trebas) opredijeliti zato se neki "tupan tako odredio".
Kod vecine pitanja se moras opredjeliti, ali se samo na pitanja o etnickoj/nacionalnoj pripadnosti i vjeroispovjesti izjasnjavas i samo za ta pitanja je doslovce napisana rijec "izjasnjavanje", uz sto je vezana i mogucnost neizjasnjavanja na pitanja o istim. Poenta je u izjasnjavanju, jer se ne radi o izricanju faktualnog stanja, tipa ima i prezime, najvisa zavrsena skola ili mjesto stanovanja, vec o izjasnjavanju o (ne)pripadnosti narodu ili vjeroispovijesti. To je namjerno tako formulisano, jer je "pripadnost narodu" drustvena konstrukcija, kao sto je i sam narod drustvena konstrukcija koja se mijenja kroz prostor i vrijeme. Ne moze se "Bosnjak izjasniti kao Hrvat", vec je Hrvat Hrvat zato sto se takvim izjasnjava. Ono kako se izjasnjava ga cini pripadnikom tog naroda ili da ne pripada nicemu, za potrebe popisa, a samim tim i za potrebe diskusija o brojnoscu pojedinih naroda u BiH. Drukcije inferencije pripadnosti narodima tako po definiciji mogu biti zasnovane samo na spekulacijama, predrasudama i zeljama, a radi vlastitih preferenci, politickih motivacija, itd, otprilike ovim sto ti iz posta u post pokazujes.
CPT

#1680 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

The 51st State wrote:A zajodlas li I tako, ono kako se TI osjecas mimo zakona, sta te veze osim zakona, porijeklo, tradicija, ovo ono?
Detalji, pih... Ko zeli postati nacionalan nesto, trenutno vise drzava prodaja "pripadnost naciji". Oni ti nazivaju (doslovce!) pasos/drzavljanstvo/papri ali eto to je haman isto sto i "pripadati naciji". Za akciji je trenutno:

Moldova launched citizenship by investment in Nov 2018 and expected to raise 1.3 billion euros from citizenship by investment

Montenegro government launched new citizenship by investment program in Jan 1, 2019 to limited 2000 applications. The scheme will be Grant + Investment model.

St Kitts and Nevis is the birth place of citizenship by investment and has one of the oldest platinum standard economic citizenship schemes in the world.

Antigua and Barbuda offers one of the best and cheapest citizenship by investment program in the Caribbean. The Government offers 50% discount by the end of Oct 2018, after that the prices will be increased to $200,000. Real estate can also be purchased jointly for $200,000 per person

Turkey launched citizenship by investment program in 2017 and in 2018, the minimum requirement was reduced to $250,000 in 2018

Malta

Cyprus

Dominica

St Lucia

Grenada

Ko ima novac moze do sutra postati dio destak nacija. Nema veze sto iste ne moze naci na geografskoj karti. :lol: Onda mozes kombinovati nacije u stilu Turcin Crnogorac Domenikanac sa malo Grenade :lol:
Dozer

#1681 Re: Identitet Bosnjaka

Post by Dozer »

Moj jeza... Ja mu sve to pokusavam objasniti na XY nacina vec danima, potkrepljujem ranzim dokazima, ukazujem na sve moguce greske koje pravi (i cak kojima sam negira ono sto tvrdi), ali dzaba...
I njemu i ostalima s njegovim mentalnim sklopom, razmisljanjem i "znanjem" o materiji :D
512MB

#1682 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

The 51st State wrote: A zajodlas li I tako, ono kako se TI osjecas mimo zakona, sta te veze osim zakona, porijeklo, tradicija, ovo ono?
Da svaki Austrijanac jodla :-)

Osjecam se kao gradjanin evropske unije sa BH korijenima.
Last edited by 512MB on 15/05/2019 16:47, edited 1 time in total.
CPT

#1683 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

jeza u ledja wrote:naroda u BiH. Drukcije inferencije pripadnosti narodima tako po definiciji mogu biti zasnovane samo na spekulacijama, predrasudama i zeljama, a radi vlastitih preferenci, politickih motivacija, itd, otprilike ovim sto ti iz posta u post pokazujes.
Nije lijepo lagati... ako bacis u search broj 97% i moj nick vidjet ces da petljas :wink: Mogu ti pomoci sa citatom ako zelis? Vise puta sam ti napisao sta predstavlja. Imas clanak koji nije moj gdje ti pise sta predstavlja. 97% predstavlja dio populacije BIH koji se izjasnio kao Bosnjak/Srbin/Hrvat. U preostalih 3% svi OSTALI. Oficielno 17 ostalih grupa.

Medju Bosnjacima, Muslimanima, bosanskim muslimanima ili muslimanima (kako zelis) ogromna vecina se izjasnila kao Bosnjaci (+99%). Preostali su se izjasnili kao Bosanaci, Jugoslaveni, Muslimani ili XYZ.
CPT

#1684 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
The 51st State wrote: A zajodlas li I tako, ono kako se TI osjecas mimo zakona, sta te veze osim zakona, porijeklo, tradicija, ovo ono?
Mozda je bio sarkastican? Ili drugi dio recenice nije napisao u boldu? Zakona, porijeklo, tradicija, ovo ono?
The 51st State

#1685 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

512MB wrote:
E sad vec pises ko bosnjo..., cega se frajer ufati pored jasno postavljenog pitanja.
CPT

#1686 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

ono kad Bosanac tj. "nacionalni Nijemac" ode u kupovinu :lol:
Last edited by CPT on 15/05/2019 16:51, edited 1 time in total.
512MB

#1687 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

The 51st State wrote:
512MB wrote:
E sad vec pises ko bosnjo..., cega se frajer ufati pored jasno postavljenog pitanja.
Odgovorio sam ti gore, izvinjavam se nisam razumio drugi dio recenice, ucio sam Bosanski kao dijete na dopunskoj nastavi u skoli pa mi nekad treba duze da skontam sta je pisac htio reci :mrgreen:

Al evo jos jednom:
"Osjecam se kao gradjanin evropske unije sa BH korijenima."
CPT

#1688 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:Odgovorio sam ti gore, izvinjavam se nisam razumio drugi dio recenice, ucio sam Bosanski kao dijete na dopunskoj nastavi u skoli pa mi nekad treba duze da skontam sta je pisac htio reci :mrgreen:

Al evo jos jednom:
ja nisam imao bosanski kao dopunski ali vidim pitanje... jer u boldu nije proslo da pokusamo u italics

sta te veze osim zakona, porijeklo, tradicija, ovo ono?
jeza u ledja

#1689 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

CPT wrote:
jeza u ledja wrote:
sadie_forever wrote:..u ostalom cak i medju tim Bosancima velika vecna se izjasnila islamske vjeroispovijesti
Mozes li ovo potkrijepiti nekim podatkom? Jer ovo sto ja pogledah nabrzaka govori nesto drugo. Dozvoljavam da nisam u pravu pa me edukuj :D .
Medju Bosanacima ima 6x vise muslimana nego pravoslavaca i 3x vise nego katolika sto ce reci da se procentualno velika vecina izjasnila da su islamske vjeroispovijesti. Onako nabrzaka.... A ti to provjeri malo, preracunaj pa javi.
Nisam tebe pitao, ali posto si se ti osjetio prozvanim...
Opet akrobatises sa matematikom i sklapas kruske s jabukama.
Ova recenica:
CPT wrote:Medju Bosanacima ima 6x vise muslimana nego pravoslavaca i 3x vise nego katolika
(koja je usput netacna, ovi omjeri su mnogo veci)
ne objasava ovu konstataciju:
CPT wrote:sto ce reci da se procentualno velika vecina izjasnila da su islamske vjeroispovijesti
(koja je takodje netacna).

Provjerio sam, postotak muslimana medju Bosancima ili Bosancima i Hercegovcima je cca 53%, a kad se tu ubace i oni koji su se izjasnili kao Jugosloveni taj procenat je 50.69% sto je gotovo identican procenat zastupljenosti Bosnjaka u popisu cijele populacije. Znaci nije u pitanju "velika vecina", vec jedva 50%.

Kakvo je porijeklo tih pola od onih "3%", a koliko vidim nije u pitanju 3%, vec 1.5% odnosno cirka 50k ljudi, mozemo samo spekulirati, kao sto mozemo spekulirati i o porijeklima sve i jedne osobe u BiH, ali sva sreca ne govorimo o vlastitom nahodjenju, vec o faktualnim podacima.

Veci je broj Bosnjaka koji se nisu izjasnili kao muslimani nego ukupna brojka Bosanaca, Bosanaca i Hercegovaca i Jugoslovena. Da li ja po tvojoj logici trebam o njima spekulisati da li su to mozda u stvari "Hrvati koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci" ili "Bosanci koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci"? Koliko se "Bosnjaka izjasnilo kao Srbi"? Koliko se "Albanaca izjasnilo kao Turci"? Kao sto vidis, mogucnosti spekulisanja su beskonacne.
The 51st State

#1690 Re: Identitet Bosnjaka

Post by The 51st State »

Mogu samo reci nemojte o brojkama sa jezem :)
512MB

#1691 Re: Identitet Bosnjaka

Post by 512MB »

CPT wrote:
512MB wrote:Odgovorio sam ti gore, izvinjavam se nisam razumio drugi dio recenice, ucio sam Bosanski kao dijete na dopunskoj nastavi u skoli pa mi nekad treba duze da skontam sta je pisac htio reci :mrgreen:

Al evo jos jednom:
ja nisam imao bosanski kao dopunski ali vidim pitanje... jer u boldu nije proslo da pokusamo u italics

Sta me veze za STA? :mrgreen:
CPT

#1692 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Da ponovim moj prvi post u vezi tih brojeva. Koji je usput copy paste. U BiH 50,11% Bošnjaka, 30,78% Srba, 15,43% Hrvata

(50,11% + 30,78 + 15,43% je = ?) Da nije 96,32%? Do 100% je koliko? Koliko je onda OSTALIH? Cca 3%? Nadam se da ces znati provjeriti odnos izmedju muslimana/Bosnjaka i porediti sa drugima. Mozda skontas da je muslimana puno vise (relativno) od ostalih.
CPT

#1693 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

512MB wrote:
CPT wrote:

Al evo jos jednom:

Sta me veze za STA? :mrgreen:
za jodlanje, naravno :thumbup:

taj rad
CPT

#1694 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

to je taj nacionalni Austrijanac :lol:
takojegovorio

#1695 Re: Identitet Bosnjaka

Post by takojegovorio »

Sve da ste i primili islam od Osmanlija ,ne razumem zašto se opravdavate! Na svim nacionalističkim portalima srbi i hrvati vas zovu poturice, što sa islamom nema nikakve veze.Ko u srcu nosi Bošnjaštvo i nije ga strah da to kaže i dokaže taj nema problem s tim.Sve dok u miru raspravljate ko je ko i šta je šta, to je u redu.Ako ste izdržali opsadu Sarajeva i agresiju na Bosnu ,onda ćete i ove šarlatane koi vam negiraju naciju,blago ćete skloniti u stranu.Opet što se tiče religije,srbi i hrvati su primili hrišćanstvo/kršćanstvo, i ne treba ih provocirati,što pojedini bošnaci rade, tako da se vrtite u krug iz kog nema izlaska.
Govoriti da je islam nabolja religija nije u redu,kao što nije u redu da vas zovu poturicama.
jeza u ledja

#1696 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

sadie_forever wrote:
Otprilike 75% islam i broj 2 ateisti,na mizernom neznacajnom mjestu krscani.izvor? Popis 2013.jedino sto je jasno jesti da SU se ateisti muslimanskog porijekla izjasnili bosancima..
Ne, nije.

U BiH je bilo 37,110 Bosanaca i jos 11,406 Bosanaca i Hercegovaca (ukupno 48,516). Njih 22,002 se izjasnilo kao pripadnici islamske religije i jos 3,713 kao pripadnici muslimanske religije (ukupno 25,715) ili 53.00%. Ako tu dodamo i jos nekoliko hiljada Jugoslovena, taj procenat pada na jedva iznad 50%. Sto znaci da se ne radi o "velikoj vecini" vec o pola.
Formulacija "ateist muslimanskog porijekla" je nonsens.

Ako trazis objasnjenje o tome ko je tih ostalih cca 50%, ono je vjerovatno u tome da je veca korelacija pravoslavaca i katolika sa Srbima i Hrvatima, respektivno, nego muslimana sa Bosnjacima (neznatno veca ali je veca). Drugim rijecima nesto veci postotak pravoslavaca i katolika veze svoju nacionalnu pripadnost sa svojom vjeroispovjescu, nego sto je to slucaj kod muslimana. Ovo se isto moze vidjeti u postocima ukupnog udjela pravoslavaca i katolika kod Srba i Hrvata. Stoga, prije bih zakljucio da je druga polovina te ukupne brojke Bosanaca upravo "ne-muslimanskog porijekla" ( :-) ) nego muslimanskog.

U svemu ovome, radi se o vrlo malom postotku ljudi koji su Bosanci, Bosanci i Hercegovci, Jugosloveni, Ostali, Neizjasnjeni ili im je pripadnost Nepoznata, manje od 3% ukupnog stanovnistva. Odnos broja Bosnjaka naspram ovih je skoro 20:1. Iz kog razloga se na temi o identitetu Bosnjaka ovoliko raspreda o tim ostalima?
sadie_forever

#1697 Re: Identitet Bosnjaka

Post by sadie_forever »

jeza u ledja wrote:
sadie_forever wrote:
Otprilike 75% islam i broj 2 ateisti,na mizernom neznacajnom mjestu krscani.izvor? Popis 2013.jedino sto je jasno jesti da SU se ateisti muslimanskog porijekla izjasnili bosancima..
Ne, nije.

U BiH je bilo 37,110 Bosanaca i jos 11,406 Bosanaca i Hercegovaca (ukupno 48,516). Njih 22,002 se izjasnilo kao pripadnici islamske religije i jos 3,713 kao pripadnici muslimanske religije (ukupno 25,715) ili 53.00%. Ako tu dodamo i jos nekoliko hiljada Jugoslovena, taj procenat pada na jedva iznad 50%. Sto znaci da se ne radi o "velikoj vecini" vec o pola.

Ako trazis objasnjenje o tome ko je tih ostalih cca 50%, ono je vjerovatno u tome da je veca korelacija pravoslavaca i katolika sa Srbima i Hrvatima, respektivno, nego muslimana sa Bosnjacima (neznatno veca ali je veca). Drugim rijecima nesto veci postotak pravoslavaca i katolika veze svoju nacionalnu pripadnost sa svojom vjeroispovjescu, nego sto je to slucaj kod muslimana. Ovo se isto moze vidjeti u postocima ukupnog udjela pravoslavaca i katolika kod Srba i Hrvata. Stoga, prije bih zakljucio da je druga polovina te ukupne brojke Bosanaca upravo "ne-muslimanskog porijekla" ( :-) ) nego muslimanskog.

U svemu ovome, radi se o vrlo malom postotku ljudi koji su Bosanci, Bosanci i Hercegovci, Jugosloveni, Ostali, Neizjasnjeni ili im je pripadnost Nepoznata, manje od 3% ukupnog stanovnistva. Odnos broja Bosnjaka naspram ovih je skoro 20:1. Iz kog razloga se na temi o identitetu Bosnjaka ovoliko raspreda o tim ostalima?
Jugoslovene i Bosance ali bas nikako ne mozes mjesati,prvi su vjerovatno stare komunjare i veca vjeroatnoca srpskog porekla.Bosanci su mahom mjesanog braka,ili ateisti bosnjackog porijekla..mizeran broj i jednih i drugih
jeza u ledja

#1698 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

sadie_forever wrote:
jeza u ledja wrote:
sadie_forever wrote:
Ne, nije.

Jugoslovene i Bosance ali bas nikako ne mozes mjesati,prvi su vjerovatno stare komunjare i veca vjeroatnoca srpskog porekla.Bosanci su mahom mjesanog braka,ili ateisti bosnjackog porijekla..mizeran broj i jednih i drugih
Sve super, ali nije tacno da su "velika vecina Bosanaca muslimani".
jeza u ledja

#1699 Re: Identitet Bosnjaka

Post by jeza u ledja »

CPT wrote:
jeza u ledja wrote:naroda u BiH. Drukcije inferencije pripadnosti narodima tako po definiciji mogu biti zasnovane samo na spekulacijama, predrasudama i zeljama, a radi vlastitih preferenci, politickih motivacija, itd, otprilike ovim sto ti iz posta u post pokazujes.
Nije lijepo lagati... ako bacis u search broj 97% i moj nick vidjet ces da petljas :wink: Mogu ti pomoci sa citatom ako zelis? .
Ne moras, evo ja cu tebi pomoci jos jednom:
jeza u ledja wrote:A ne ne, to NIJE ono sto si ti rekao. Ti si rekao, citiram:
CPT wrote: Ogromna vecina pomenute populacije (+97%) se iznasnjava kao Bosnjaci.
A pomenuta populacija je ova:
A ova ublehaska prica o nekakvom podmetanju bosanstva...mislim... samo pokazuje da ste pravo mladi i da nemate pojma sta pricate. Za vasu informaciju, upravo su oni koji se kasnije nazvase Bosnjacima, u rat 1992. usli pod nesto drugacijom pricom - da se bore za BiH. Nikakvih Bosnjaka nije bilo ni u tragovima sve do 1993., i sva se prica svodila na opstanak BiH kao drzave
I onda opet, citiram:
CPT wrote:
Dozer wrote:Jesi ti ikad upratio naslov ove teme...?
Glasi - "Identitet Bosnjaka".

Ja tebe sad pitam - o kojem identitetu Bosnjaka se prica? Onom od 1993., onom od 19. vijeka, ili i onom od prije 19. vijeka? O kojem identitetu hoces da pricamo?
Znaci uopste ne negiras narod? Narod je odlucio (+97%). THE END. Sve ostala prica je negiranje naroda (Bosnjaka). Zaista zelis u tom pravcu na javnom forumu?
Nisi govorio o populaciji BiH, vec o bosnjackoj populaciji. Pise, crno na bijelo.
CPT wrote: 97% predstavlja dio populacije BIH koji se izjasnio kao Bosnjak/Srbin/Hrvat.
Znaci nisi govorio o BHS, vec samo o Bosnjacima, a u kontekstu tih 97% i onih preostalih 3%.

Stoga:
CPT wrote:Nije lijepo lagati...
i
CPT wrote:vidjet ces da petljas :wink:
:wink:
CPT

#1700 Re: Identitet Bosnjaka

Post by CPT »

Znaci ipak ti moram pomoci... Podatak se prvi put pojavi na stranici 23 i citiram:

Postby CPT » 12/04/2019 01:05

Popis stanovnistva, zadnji i aktuelni:
50,11% Bošnjaka 15,43% Hrvata i Srba 30,78%. Onih koji se nisu izjasnili je 0,77%
50,7 posto građana islamske vjeroispovijesti, 15,19 posto su katolici, a 30,75 pravoslavci.

hoces pronaci svojih 97% i na koga se to odnosi?
Post Reply