U principu, ocekujes od njih da promijene mentalitet gradjana. I za to im dajes par mjeseci roka...mrgreen wrote: Slazem se sa Hakizom u ovom pogledu, kad u mojoj ulici ne bude nijednog parkiranog automobila u saobracajnim trakama, nikada, jer ce policija i pauk kruziti citav dan, bez da im ja moram slati slike Viberom, onda ce se moci reci da se ova vlada ne slika samo za Twitter vec da i nesto radi po pitanju tog svakodnevnog zivota.
Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#1676 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
-
mrgreen
#1677 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ocekujem da sprovode zakone i kaznjavaju redovno i sistematicno. Rok je proslo stoljece. Mentalitet ce se prilagoditi.
- Roccohljup
#1678 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Mislio sam da im ovaj osmisli cjelokupnu strategiju, nacin i kanale komunikacije, formira tim, itd., a da u skladu sa tim imaju ciravi tim za te stvari. Ovako nemaju nikakve strategije pa se dešavaju lapsusi, vazda su u defanzivi (hej ba oni se ko mala djeca pravdaju na SDA nebuloze), a što kažeš niko stvarno ne zna sta se dešava, sta rade, sta su prioriteti, trenutni projekti, rezultati, itd.mrgreen wrote:Treba im, ali kvalitetan infografik koji prenosi bitnu poruku u 30 sekundi ne moze uraditi ekspert za PR. Dobar graficki dizajner, data analyst, neko iz IT-a da. Imaju ljudi sigurno koji bi znali to uraditi. Onda taj PR ekspert to moze dodatno promovisati i iskomunicirati. Probaj iskomunicirati 69 stranica dokumenta, ni sa bismilom.Roccohljup wrote:Ja sam već spomenuo jednom da im trenutno najvise treba jedan kvalitetan expert za komunikacijsku strategiju i PR.mrgreen wrote:Jos jednom, rezimirajte uradjeno u 10-15 crtica, napravite prokleti infografik koji ce se moci shareovati po mrezama. Umjesto objave "vlada objavila dokument o uradjenom iz dokumenta o mjerama na 69 stranica", ljudi ce u 30 sekundi moci shvatiti sustinu uradjenog.
- drug_profi
#1679 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ukratko vlada je sranje. Isti qurac, bila SDA ili sestorka.
Jel to oficijelni zakljucak?
-
mrgreen
#1680 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Za mene to nije zakljucak, sto ne znaci da nema i ne bi smjelo biti mjesta kritici.
Kad spomenes SDA ili Hitlera, svaka diskusija prestaje, a ovdje bismo ipak da diskutujemo...
Kad spomenes SDA ili Hitlera, svaka diskusija prestaje, a ovdje bismo ipak da diskutujemo...
- drug_profi
#1681 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ma ok. Samo treba malo i odvaditi sa kritikama. Valjda smo svjesni u kakvoj smo dubiozi kao drustvo.mrgreen wrote:Za mene to nije zakljucak, sto ne znaci da nema i ne bi smjelo biti mjesta kritici.
Dobro je i samo to sto se okrenulo u pravom smjeru, makar slajdrali u mjestu.
-
Hakiz
#1682 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno da nije.drug_profi wrote:Ukratko vlada je sranje. Isti qurac, bila SDA ili sestorka.
- Styling
#1683 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Potrebno je puno rada i zalaganja da bi sa samo neutralisao sav krs koji je SDA ostavila za sobom a kamoli da se krene naprijed. Svaki pomak koji naprave je radikalan jer u posljednjih 25 godina vladavine SDA nista, ali apsolutno nista, nije uradila na poboljsanju kvaliteta zivota i infrastrukture u KS. Samo su izdavali dozvole svojim tajkunima za gradnju zgradurina i soping centara, tu i tamo pred izbore zakrpe koju ulicicu ili po hiljaditi put mijenjejunploce u Ferhadiji, penzionerima iz opstinskih budzeta podijele po petobanku i palamude. Za to vrijeme unisteno vodosnabdijevanje, javni prevoz, zagadjenje zbog bespravne gradnje otislo u nebesa, zdravstvena zastita nula bodova, itd. Itd..
- Roccohljup
#1684 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Moj nije....nudim samo konstruktivnu kritiku.drug_profi wrote:Ukratko vlada je sranje. Isti qurac, bila SDA ili sestorka.
- Ja_Ja
#1685 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Neka dvije godine donose zakone i jacaju pravni okvir za implementaciju odredjenih idea. Druge dvije godine mora biti pomaka i u realnom zivotu tj. prve dvije godine neka prave ili usavrsavaju pravni okvir (zakonima itd.) da slijedece dvije godine mogu sistematski da se nose s problemima od smeca, prevoza, parkinga, tezgarenja po carsiji, itd. Ako se za 3 godine od danas i dalje bude jahalo po trotoarima, parkiralo gdje ko hoce, itd. onda i nisu nista bolji. Kako god, ovo je ODLICAN start, i ja se nadam da ce samo ici naprijed.
- drug_profi
#1686 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Treba imati na umu da neće Forto ići pisat kazne, već treba natjerati onog prašinara da to radi svaki dan, svakom prekršiocu bez izuzetka... e tu na tom nivou vlada teško može šta uraditi jer će uvijek biti lijenosti i povlaštenih.
Za problem parkiranja bi rješenje bilo da se napravi komunalna služba koja bi samo o tome vodila računa.
Za problem parkiranja bi rješenje bilo da se napravi komunalna služba koja bi samo o tome vodila računa.
-
Hakiz
#1687 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Naravno da neće Forto ići i pisati kazne. Ali neki komandir stanice itd može dobiti otkaz zato što onaj prašinar iz stanice koja pokriva to područje nije napisao kaznu ili zato što ako već ne piše kaznu taj prašinar nije dobio otkaz kada autobus GRAS-a ne može da primi putnike zbog parkiranih automobila.drug_profi wrote:Treba imati na umu da neće Forto ići pisat kazne, već treba natjerati onog prašinara da to radi svaki dan, svakom prekršiocu bez izuzetka... e tu na tom nivou vlada teško može šta uraditi jer će uvijek biti lijenosti i povlaštenih.
Može li slučajno neki inspektor kada krene kući sa posla sjesti u kafanu, naručiti kafu, konobar mu donese kafu, ne donese račun, ispektor istog trenutka ustane, pokaže legitimaciju, kaže da gosti napuste kafanu i zatvori tu kafanu. Ili barem onako potiho nazove policiju da dođe, pa zatvori tu kafanu za 20 minuta, dok policija koja će inspektora štititi od gazde i konobara stigne. A ako ta kafana radi, neki ministar koji je nadležan toj ispekciji i koji je sljedeće jutro u istoj kafani dobio kafu bez računa pokrene postupak pa taj inspektor dobije otkaz jer nije zatvorio kafanu koja ne izdaje račune. Pa neka inspektor ima besplatna pića u toj kafani, kada dobije otkaz barem će imati vremena da ih ispija.
Ali, ja sam naivan, možda neizdavanje računa nakon radnog vremena inspektora nije prekršaj?
Možda karikiram, ali mislim da sam jasan.
Zar je za početak takvog pristupa stvarima potrebno 4 godine?
- Styling
#1688 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Mislim da sluzbene osobe po defaultu ne bi nikada trebale da su "van duznosti". Cak i kada nisu na duznosti trebali bi se voditi profesionalnom odgovornoscu i reagovati u okviru svojih nadleznosti.Hakiz wrote:Naravno da neće Forto ići i pisati kazne. Ali neki komandir stanice itd može dobiti otkaz zato što onaj prašinar iz stanice koja pokriva to područje nije napisao kaznu ili zato što ako već ne piše kaznu taj prašinar nije dobio otkaz kada autobus GRAS-a ne može da primi putnike zbog parkiranih automobila.drug_profi wrote:Treba imati na umu da neće Forto ići pisat kazne, već treba natjerati onog prašinara da to radi svaki dan, svakom prekršiocu bez izuzetka... e tu na tom nivou vlada teško može šta uraditi jer će uvijek biti lijenosti i povlaštenih.
Može li slučajno neki inspektor kada krene kući sa posla sjesti u kafanu, naručiti kafu, konobar mu donese kafu, ne donese račun, ispektor istog trenutka ustane, pokaže legitimaciju, kaže da gosti napuste kafanu i zatvori tu kafanu. Ili barem onako potiho nazove policiju da dođe, pa zatvori tu kafanu za 20 minuta, dok policija koja će inspektora štititi od gazde i konobara stigne. A ako ta kafana radi, neki ministar koji je nadležan toj ispekciji i koji je sljedeće jutro u istoj kafani dobio kafu bez računa pokrene postupak pa taj inspektor dobije otkaz jer nije zatvorio kafanu koja ne izdaje račune. Pa neka inspektor ima besplatna pića u toj kafani, kada dobije otkaz barem će imati vremena da ih ispija.
Ali, ja sam naivan, možda neizdavanje računa nakon radnog vremena inspektora nije prekršaj?
Možda karikiram, ali mislim da sam jasan.
Zar je za početak takvog pristupa stvarima potrebno 4 godine?
Govorim ovo iz iskustva jer mi se neki dan pozalila zena koja radi u malom granapu u mom komsiluku kojoj je dosao nozem naoruzani pljackas u radnju gdje se zatekao i jedna policajac "van duznosti", koji uopste nije htio reagovati da pokusa zaustaviti pljacku ili da potrci za pljackasem nego je hladno zeni kako on ne radi i kako treba da zove patrolu pa neka oni preuzmu a on je samo dosao da kupi cigare. Znaci, kada su policajci van duznosti, kriminalci mogu slobodno pljackati ili nekoga prebiti jer se mogu osloniti na to da policajci nece reagovati je "nisu na duznosti".
- Control panel
#1689 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ja razumijem sve vlade do sada kad se nesto nije uradilo ili pkusalo uraditi jer nije bilo para. Hoces poboljsati vodovod, trebaju pare, hoces prevoz poboljsati trebaju pare, hoces obnoviti asfalt, skolu, vrtic, bolnicu, trebaju pare..
Ali mi nikad nece biti jasno i tu sve vlade padanu kad im se pare same nude oni nece da ih uzmu. Uzimaj pare od budala kone svakosnevno parkiraju gdje god stignu,
Sta je oroblem kupiti jos kojeg paula, sta je problem da pauk sluzba radi 24 sata dnevno a ne do 16:00 i onda ovi kreteni znaju da mogu parkirati niko mu nista me moze. Pauk ne radi, policiju boli kitta.
Da policija pise kaze za to ne trebaju pare, cak naprotiv pune budzet.
Opet ponavljam hiljadu puta sam zvao cak i u gluho doba noci da kazne nepropisno parkiranje oni meni kazu imaju puno posla. Reko duga je noc, pa kad stignete. Ma kakvi. Nista. Boli ga ona stvar. Zna da mu je plata zaharantovana radio ne radio, pisao kazne ili ne, izasao iz golfa da proseta debele guzove ili sjedio i vozikao se cijelu smjenu plata ide.
E za ovo nijedna vlada nema opravdanje.
Forto i ministre pocnite rjesavati problem bahatog parkiranja.
Ali mi nikad nece biti jasno i tu sve vlade padanu kad im se pare same nude oni nece da ih uzmu. Uzimaj pare od budala kone svakosnevno parkiraju gdje god stignu,
Sta je oroblem kupiti jos kojeg paula, sta je problem da pauk sluzba radi 24 sata dnevno a ne do 16:00 i onda ovi kreteni znaju da mogu parkirati niko mu nista me moze. Pauk ne radi, policiju boli kitta.
Opet ponavljam hiljadu puta sam zvao cak i u gluho doba noci da kazne nepropisno parkiranje oni meni kazu imaju puno posla. Reko duga je noc, pa kad stignete. Ma kakvi. Nista. Boli ga ona stvar. Zna da mu je plata zaharantovana radio ne radio, pisao kazne ili ne, izasao iz golfa da proseta debele guzove ili sjedio i vozikao se cijelu smjenu plata ide.
- Styling
#1690 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To da "imaju puno posla" je postao klasicni izgovor za nerad. Vozikaju se u sluzbenim autima, svaki drugi ima viska kila pa sve i da hoce ne moze potrcati za kriminalcem, kada ih zovnete nece da dodju nego kazu dodjite vi u stanicu pa cemo napraviti zapisnik i sl. Ako stvarno imaju previse posla pa ne mogu doci na intervenciju kada vam neko obije auto ili stan jer oni "rade po prioritetima", onda ili u ovom gradu vlada toliki kriminal da su razbacani na sve strane baveci se "ozbiljnim" slucajevima ili nemaju dovoljno ljudi pa bi trebalo zaposliti jos. Ali, prije dodatnog zaposljavanja uraditi reviziju efikasnosti rada. Takodjer bih uvela da se svaka prijava na 122 snima pa da se moze sutra dokazivati rad/nerad i efikasnost.Control panel wrote:Ja razumijem sve vlade do sada kad se nesto nije uradilo ili pkusalo uraditi jer nije bilo para. Hoces ponokjsato vodovid, trebaju pare, hoces prevoz poboljsati trebaju pare, hoces obnoviti asfalt, skolu, vrtic, bolnicu, trebaju pare..
- Control panel
#1691 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Styling wrote:To da "imaju puno posla" je postao klasicni izgovor za nerad. Vozikaju se u sluzbenim autima, svaki drugi ima viska kila pa sve i da hoce ne moze potrcati za kriminalcem, kada ih zovnete nece da dodju nego kazu dodjite vi u stanicu pa cemo napraviti zapisnik i sl. Ako stvarno imaju previse posla pa ne mogu doci na intervenciju kada vam neko obije auto ili stan jer oni "rade po prioritetima", onda ili u ovom gradu vlada toliki kriminal da su razbacani na sve strane baveci se "ozbiljnim" slucajevima ili nemaju dovoljno ljudi pa bi trebalo zaposliti jos. Ali, prije dodatnog zaposljavanja uraditi reviziju efikasnosti rada. Takodjer bih uvela da se svaka prijava na 122 snima pa da se moze sutra dokazivati rad/nerad i efikasnost.Control panel wrote:Ja razumijem sve vlade do sada kad se nesto nije uradilo ili pkusalo uraditi jer nije bilo para. Hoces ponokjsato vodovid, trebaju pare, hoces prevoz poboljsati trebaju pare, hoces obnoviti asfalt, skolu, vrtic, bolnicu, trebaju pare..
Jednom-dvaput sam ih testirao. Dolazim sa puta oko 3-4 ujutri, gluho doba noci, mi i tisina, i nazovem da prijavim parkirane aute na trotoaru, zebri, zelenoj povrsini... kaze lik ne mozemo stici imamo puno posla?!
Pa reko ne morate odmah, posaljite patrolu kasnije jer ce ti auti biti tu dok ne krenu na posao. Naravno nikad nisu poslali.
E pa vlado i forto trebaju li za ovo pare. Trebaju linpare da policija provodi zakon za sta dobijaju platu.
- madner
#1692 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Mora da misle da nema toliko pjesaka oko 3 ujutru, pa ti parkirani ne ometaju toliko.
Inace, policija nije pod direktnom kontrolom vlade, kao ni tuzilastvo.
-
Hakiz
#1693 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Ali u 3 ujutro zbog parkiranih autombila hitna ili vatrogasci možda ne mogu prići dovoljno blizu da urade posao.
Često vidim parkirane automobile ispred ulaza u objekte, po trotoarima i samim ulicama na takav način da ako bi hitna došla i morala iznijeti osobu na noslilima ili onoj stolici za osobe s lomovima ekstremiteta, bolničari bi imali ozbiljan problem.
Ima posredan uticaj, a novac je jedan od oblika tog uticaja.
Pri tome ne mislim na mito nego, ako neka institucija ne radi, direktno se ne kontroliše ali plaća se iz kantonalnog budžeta potpuno ili djelomično, može se napraviti preraspodjela budžeta ili slične stvari, zar ne?
Ili, ako ti nešto zatreba, kao čelniku neke institucije ili samoj instituciji, nama se ne obraćaj za pomoć ako ovo ne odradiš.
Kako ono kažu, ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
A sve to može biti potpuno legalno, samo se institucija "izlobira" i "argumentuje joj se" da uradi nešto šta jeste u njenoj nadležnosti, ali bilo joj mrsko.
Vidiš, to bi bila promjena paradigme i nešto nečuveno za naše prilike: Plaćanje i institucija po učinku
Često vidim parkirane automobile ispred ulaza u objekte, po trotoarima i samim ulicama na takav način da ako bi hitna došla i morala iznijeti osobu na noslilima ili onoj stolici za osobe s lomovima ekstremiteta, bolničari bi imali ozbiljan problem.
Ima posredan uticaj, a novac je jedan od oblika tog uticaja.
Pri tome ne mislim na mito nego, ako neka institucija ne radi, direktno se ne kontroliše ali plaća se iz kantonalnog budžeta potpuno ili djelomično, može se napraviti preraspodjela budžeta ili slične stvari, zar ne?
Ili, ako ti nešto zatreba, kao čelniku neke institucije ili samoj instituciji, nama se ne obraćaj za pomoć ako ovo ne odradiš.
Kako ono kažu, ko hoće nađe način, ko neće nađe razlog.
A sve to može biti potpuno legalno, samo se institucija "izlobira" i "argumentuje joj se" da uradi nešto šta jeste u njenoj nadležnosti, ali bilo joj mrsko.
Vidiš, to bi bila promjena paradigme i nešto nečuveno za naše prilike: Plaćanje i institucija po učinku
-
addy_sa
#1694 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Jedan mandat nije dovoljan da se samo pobroje i konstatuju greške i malverzacije prethodnih Vlada i direktora a ne da se konkretno krene u akciju.
Takođe, ne može Vlada mijenjati mentalitet i razmišljanje našeg naroda koje se u globalu svodi na "kako koga da zeznem posebno državu".
Dva mandata da se eventualno neki sistem uspostavi.
Ovoj Vladi se broje sati i minuti ne dani i mjeseci a zna se ko je prethodnih godina vladao.
Takođe, ne može Vlada mijenjati mentalitet i razmišljanje našeg naroda koje se u globalu svodi na "kako koga da zeznem posebno državu".
Dva mandata da se eventualno neki sistem uspostavi.
Ovoj Vladi se broje sati i minuti ne dani i mjeseci a zna se ko je prethodnih godina vladao.
-
nebogori
#1695 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
je li vlada indirektno moze uticati da se kaznjavaju nepropisno parkirana vozila?
- Control panel
#1696 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
madner wrote:Mora da misle da nema toliko pjesaka oko 3 ujutru, pa ti parkirani ne ometaju toliko.
Eto nek si mi rekao. Nisam to znao.
Znam ja dobro ko je pod cijom kontrolom. To kad nesto neces da uradis samo kazes joj ja sam premijer, ja ne mogu nista tu uraditi ima ministar mupa, ministar kaze joj ni ja ne mogu uraditi ima komesar, komesar kaze joj...
U normalnoj zemlji, i da imamo normalne ljude to se zavrsi u sekundi. Ministre naredjujem ti da to zavrsis. Necu da vidim nijedno auto na trotoaru ni sluzbeno, ni guzonja, ni kabadahija. Ako ministre ti neces ima ko hoce.
Ali ja se bojim da to njima ne smeta i da im ne upada u oci.
Mnogim nasim seljacinama ne smetaju parkirani auti na trotoaru, zelenim povrsinama, ulazima zgrada, rampama za invalide, na parking mjestima za invalide, ispred kontejnera... to je kao normalna pojava. To sto je on svojim parkiranjem nekome uskratio pravo, ugrozio zivot, imovinu... to nema veze.
- cvrčak_na_hedonizmu
#1697 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Sveopsti raspad sistema, a oni o parkiranju
Vama bas dobro u zivotu
Vama bas dobro u zivotu
- Styling
#1698 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Red se zavodi tako sto se krene od sopstvenog mikrokosmosa pa ona sire.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Sveopsti raspad sistema, a oni o parkiranju
Vama bas dobro u zivotu
- Control panel
#1699 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
Kako ne kontas. Za ovo ne treba donositi zakon jer vec postoji, ne trebaju pare, tenderi, elaborati, studije, strategije, samo dobra volja, i jedno jutro izadje policija sa blokovima i pise kazne. I onda svi pjesaci, invalidi, slijepi, majke sa djecom, stari, bolesni, ce odahnuti i konacno ce imati slobodne trotoare.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Sveopsti raspad sistema, a oni o parkiranju
Vama bas dobro u zivotu
Gledam u mom naselju gospodja Q5 bijeli non stop parkira na trotoaru,koliko hoces praznih parking mjesta bukvalno 20 m dalje. Ali jok. Hoce na trotoar i bog.
Takve kretene samo po dzepu udariti.
- Styling
#1700 Re: Vlada(e) Kantona Sarajevo 2018-2022
To je ona kategorija koja bi najradije da svog ljubimca parkira u dnevni boravak. Makar to znacilo da blokraju izlaz invalidima koji je jasno naznacen, sto je cest slucaj ispred mog ulaza.Control panel wrote:Kako ne kontas. Za ovo ne treba donositi zakon jer vec postoji, ne trebaju pare, tenderi, elaborati, studije, strategije, samo dobra volja, i jedno jutro izadje policija sa blokovima i pise kazne. I onda svi pjesaci, invalidi, slijepi, majke sa djecom, stari, bolesni, ce odahnuti i konacno ce imati slobodne trotoare.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Sveopsti raspad sistema, a oni o parkiranju
Vama bas dobro u zivotu
Gledam u mom naselju gospodja Q5 bijeli non stop parkira na trotoaru,koliko hoces praznih parking mjesta bukvalno 20 m dalje. Ali jok. Hoce na trotoar i bog.
Takve kretene samo po dzepu udariti.