Vala ovakvih levata mi nije ni žao. Takvi ni nacrtanu ovcu ne bi znali sačuvati, a kamoli raditi u DHL-u.
Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- Radio Sarajevo
#1676 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
- HAVANA
- cendlerbing
#1678 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Kad se u poslu koriste nepotpune rečenice. 
- stakasa
#1679 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sama kaze da je imala zelju da ode ali nije uspjela u namjeri. Veliki je to korak. I kada si samac sa 21 godinom a ne zena sa muzem i djecom.detroit-mercy wrote: Iskreno, ako si 50+ bez neke velike akademske karijere pa da te neko izvana trazi onda sjedi s'mirom kod kuce. Tebi je ionako jos koja godina do penzije. Predpostavljam da su ti djeca u nekim 20tim mozda 30tim, neka se oni guraju za taj odlazak ako im je to cilj.
Ti vise nisi u godinama kad si u stanju da brzo ucis, da se prilagodjavas, da vuces, dajes 150% od sebe. Covjek ode u 20tim pa mu uzme minimum 5 godina da se prilagodi, starije osobe se nikada ne prilagode.
Gledaj da od toga dole izvuces sto bolje mozes.
Meni cesto bude zao ovakvih ljudi koje su iz rata izasli u nekim kasnim dvadesetim-ranim tridesetim, ostali dole cekajuci neku promjenu na bolje i onda prodje 20-25 godina a oni skontaju da bolje ne dolazi. Sta i kako dalje, tesko je ulicu promijeniti u tim godinama a kamoli drzavu, jezik ili kulturu.
-
Cookie85
#1680 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ko zadnji izadje nek ugasi svjetlo

- konjislav
#1681 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.animals wrote:Tvoj je problem sto nisi otisla na slijepo vani i trazila posao na licu mjesta..izgubljena dusa wrote:Hvala stakasa![]()
Nisam bas poravnila, cuci to u mojoj dusi i grize....boli
Samo pokusavam da to potisnem, a znam da je tu...neke zelje ostaju zauvijek
Prije ce biti da gradim svoj mikro svijet u kom nema mjesta za ovu i ovakvu drzavu...ona i sve njeno je na ignore....zauvijek
vecina nas je tako se snasla...
a iz Bosne probavati preko oglasa, mozda jedan od 100 tisuca..
Eh sada treba uzeti to u malo širi kontekst.
Ko ovdje u Bosni može uštedjeti 15 hiljada maraka i onda da ih potroši na provođenje 3 mjeseca u inostranstvu tražeći posao? I čak iako ga nađe, da li je moguće da na legalan način dobije radnu dozvolu?
Skupa je zajebancija koja se plaća 15k i onda strahuješ hoćeš li dobiti radnu dozvolu. Skupa je ljudima koji možda i imaju te pare, a kamoli onima koji nemaju, pa bi eventualno morali dići kredit ili posuditi od rodbine/prijatelja.
Ja lično imam ušteđeno više od toga, ali ne bih trošio te pare na jednu takvu avanturu. Mogu misliti da ni drugi ljudi također ne bi to radili.
Poenta je što je to otići negdje pa onda tražiti posao high risk, low reward opcija na koju se većina ljudi ne odlučuje.
-
Cookie85
#1682 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Moze se i iz Bosne naci poslodavac (ne da ides preko nekih organizacija ili sta vec). Znas svoju struku, trazis po net-u firme (malo jace ) i na njihovim stranicama vidis da li traze nesto sto bi ti mogao raditi pa apliciras. Mnogi su tako otisli.konjislav wrote:Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.animals wrote:Tvoj je problem sto nisi otisla na slijepo vani i trazila posao na licu mjesta..izgubljena dusa wrote:Hvala stakasa![]()
Nisam bas poravnila, cuci to u mojoj dusi i grize....boli
Samo pokusavam da to potisnem, a znam da je tu...neke zelje ostaju zauvijek
Prije ce biti da gradim svoj mikro svijet u kom nema mjesta za ovu i ovakvu drzavu...ona i sve njeno je na ignore....zauvijek
vecina nas je tako se snasla...
a iz Bosne probavati preko oglasa, mozda jedan od 100 tisuca..
Ko ovdje u Bosni može uštedjeti 15 hiljada maraka i onda da ih potroši na provođenje 3 mjeseca u inostranstvu tražeći posao? I čak iako ga nađe, da li je moguće da na legalan način dobije radnu dozvolu?
Skupa je zajebancija koja se plaća 15k i onda strahuješ hoćeš li dobiti radnu dozvolu. Skupa je ljudima koji možda i imaju te pare, a kamoli onima koji nemaju, pa bi eventualno morali dići kredit ili posuditi od rodbine/prijatelja.
Ja lično imam ušteđeno više od toga, ali ne bih trošio te pare na jednu takvu avanturu. Mogu misliti da ni drugi ljudi također ne bi to radili.
Poenta je što je to otići negdje pa onda tražiti posao high risk, low reward opcija na koju se većina ljudi ne odlučuje.
Da je jednostavno - NIJE, poslat ces Bog zna koliko aplikacija i dobit ces 80% odbijenice 15% nece ni odgovoriti, a ostalih 5% ce traziti intervju koji mozes prvi obaviti preko Skype, a drugi i treci krug ces morati da ides tamo. Neke firme ce platiti troskove dolaska i odlaska, a neke ne.
Ja sam tako otisao prije 3godine, aplicirao ni sam ne znam na koliko poslova, dok nisam nasao firmu koja ce mi vizu napraviti i sve uraditi samo da dodjem i radim za njih. Ljudi mi platili dolazak na testiranje , hotel, avionsku kartu, kasnije kad su me primili platili mi troskove selidbe...
Nego ko ima namjeru da ide van BiH, sredi CV i motivaciono i sjedi napravi kafu , i zovi najboljeg prijatelja Google
Sretno svima koji planiraju da idu.
- DzordzHodzic
#1683 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sto bi muha reko, dokle ste
-
numersi
#1684 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Mozete otici u Evropu bilo gdje raditi, ili kao turisti..... morate se znati sporazumijevat, i znati raditi ono za sta kazete da znate raditi, makar ispravno poceti da vide da niste neki jebivjetar...... jer takve niko nece. Normalno da to sve ne ide brzo, treba tu svasta nesto da bi se to sve savladalo, a prvo je da se ne laze, ne krade, jer oni su to sve davno prezvakali po sto puta. Ima posla za svakog, a i uvjek je bilo..... 
Preko posla se moze svugdje, ako si dobar u onome za sta kazes da znas, ovo sve drugo..... ne znam, moguce, ali znam da koga oni prime u posao, da oni i urgiraju za njega, tako su i mene sacuvali, inace bi me davno sutnuli, jebiga, tako to ide ovdje.
Preko posla se moze svugdje, ako si dobar u onome za sta kazes da znas, ovo sve drugo..... ne znam, moguce, ali znam da koga oni prime u posao, da oni i urgiraju za njega, tako su i mene sacuvali, inace bi me davno sutnuli, jebiga, tako to ide ovdje.
- konjislav
#1685 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja se slažem sa tobom što se tiče procedure koju si naveo, međutim to radi za struke gdje se neko znanje može provjeriti preko Skypa, što je slučaj kod IT-a, šta je za mašince, majstore raznih struka, varioce, ljude koji rade sa teškom mašinerijom, itd. Za njih ova procedura nije baš odgovarajuća. Ova avantura koju sam objasnio u prošlom postu važi za sve moguće profile ljudi i profesija. Tu teško da pomaže Skype.Cookie85 wrote:Moze se i iz Bosne naci poslodavac (ne da ides preko nekih organizacija ili sta vec). Znas svoju struku, trazis po net-u firme (malo jace ) i na njihovim stranicama vidis da li traze nesto sto bi ti mogao raditi pa apliciras. Mnogi su tako otisli.konjislav wrote: Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.
Da je jednostavno - NIJE, poslat ces Bog zna koliko aplikacija i dobit ces 80% odbijenice 15% nece ni odgovoriti, a ostalih 5% ce traziti intervju koji mozes prvi obaviti preko Skype, a drugi i treci krug ces morati da ides tamo. Neke firme ce platiti troskove dolaska i odlaska, a neke ne.
Ja sam tako otisao prije 3godine, aplicirao ni sam ne znam na koliko poslova, dok nisam nasao firmu koja ce mi vizu napraviti i sve uraditi samo da dodjem i radim za njih. Ljudi mi platili dolazak na testiranje , hotel, avionsku kartu, kasnije kad su me primili platili mi troskove selidbe...
Nego ko ima namjeru da ide van BiH, sredi CV i motivaciono i sjedi napravi kafu , i zovi najboljeg prijatelja Google
-
numersi
#1686 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
konjislav wrote:Ja se slažem sa tobom što se tiče procedure koju si naveo, međutim to radi za struke gdje se neko znanje može provjeriti preko Skypa, što je slučaj kod IT-a, šta je za mašince, majstore raznih struka, varioce, ljude koji rade sa teškom mašinerijom, itd. Za njih ova procedura nije baš odgovarajuća. Ova avantura koju sam objasnio u prošlom postu važi za sve moguće profile ljudi i profesija. Tu teško da pomaže Skype.Cookie85 wrote:Moze se i iz Bosne naci poslodavac (ne da ides preko nekih organizacija ili sta vec). Znas svoju struku, trazis po net-u firme (malo jace ) i na njihovim stranicama vidis da li traze nesto sto bi ti mogao raditi pa apliciras. Mnogi su tako otisli.konjislav wrote: Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.
- stakasa
#1687 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
numersi wrote:Mozete otici u Evropu bilo gdje raditi, ili kao turisti..... morate se znati sporazumijevat, i znati raditi ono za sta kazete da znate raditi, makar ispravno poceti da vide da niste neki jebivjetar...... jer takve niko nece. Normalno da to sve ne ide brzo, treba tu svasta nesto da bi se to sve savladalo, a prvo je da se ne laze, ne krade, jer oni su to sve davno prezvakali po sto puta. Ima posla za svakog, a i uvjek je bilo.....
Provaljen si bolan par stranica unazad, daba se trudis
-
numersi
#1688 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
stakasa wrote:![]()
Provaljen si bolan par stranica unazad, daba se trudis
Provalio si me kurac.
zajebite ovog, vec se snalazite.....
-
izgubljena dusa
#1689 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Jedna od opcija po savjetu konsultantice, je bila da upisem neku od tenickih skola (Collage, tertiary education) i kurs Francuskog jezika.konjislav wrote: Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.
Naravno da skola i boravak kostaju...mislim da je bilo negdje oko 15-20.000 CAD godisnje
Nakon dvije godine bi imala pravo da rjesavam drzavljanstvo i dovedem clanove porodice.
Cini mi se da sam imala pravo i na part-time posao.
Medjutim, djeca su imala 18+ godina. Njih nisam mogla voditi, oni su trebali da apliciraju sami. Svako za sebe...
I otprilike sam tu stala...vrijedi li otici i ostaviti djecu ovdje. Spasiti sebe i zaloziti njih???
-
numersi
#1690 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
izgubljena dusa wrote:
Jedna od opcija po savjetu konsultantice, je bila da upisem neku od tenickih skola (Collage, tertiary education) i kurs Francuskog jezika.
Naravno da skola i boravak kostaju...mislim da je bilo negdje oko 15-20.000 CAD godisnje
Nakon dvije godine bi imala pravo da rjesavam drzavljanstvo i dovedem clanove porodice.
Medjutim, djeca su imala 18+ godina. Njih nisam mogla voditi, oni su trebali da apliciraju sami. Svako za sebe...
I otprilike sam tu stala...vrijedi li otici i ostaviti djecu ovdje. Spasiti sebe i zaloziti njih???
Tesko je na ovo dati odgovor, jer je svasta u pitanju..... a mozda je i lako dati ti odgovor, meni kad bi tako kao tebi bilo je, da kad su djeca u pitanju je da nista nije vrijednije od njih, tako sam ja u nekim situacijama sredio stvari sam sa sobom, i onda to sve dodje na svoje mjesto.
Sretno, to je sve sto bi ti od mene normalno mogao odgovorit.
-
detroit-mercy
#1691 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
A sto ti nebi ostala a oni da iduizgubljena dusa wrote:Jedna od opcija po savjetu konsultantice, je bila da upisem neku od tenickih skola (Collage, tertiary education) i kurs Francuskog jezika.konjislav wrote: Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.
Sto oni ne idu na te 2 godine doskolovavanja u Kanadi.
-
Seyfo
#1692 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Sta sve ne procitah na ovoj temi...na zapadu kradu bicila,pijani voze i sta sve ne...nevjerovatno! A la selamet. Jos samo da mi neko kaze da se narod sverca po tramvajima.
-
numersi
#1693 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Seyfo wrote: Sta sve ne procitah na ovoj temi...na zapadu kradu bicila,pijani voze i sta sve ne...nevjerovatno! A la selamet. Jos samo da mi neko kaze da se narod sverca po tramvajima.
I ovdje se krade i laze i sverca, samo sto su zakoni izvrsni, ima ih ko izvrsiti, pa te traze dok te ne uhvate i odgovaras
-
Seyfo
#1694 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Aha...mislio sam da ne treba ici ali sad vidim da treba.
-
numersi
#1695 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Seyfo wrote: Aha...mislio sam da ne treba ici ali sad vidim da treba.
- irac300
#1696 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Haj' što su ispali telad, nego su napravili krivično djelo zbog pokušaja kupovanja certifikata.
- konjislav
#1697 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ja sam imao sličnu situaciju. Prijavljivao se nekoliko mjeseci na razne oglase u Americi i iako se radi o IT-u, vidim ja da nema hljeba od toga. Preko ljeta došao u Bosnu moj profesor koji mi je predavao na fakultetu, a onda se vratio u Ameriku (pokušao se vratiti u Bosnu i krenuo sa dobrim i perspektivnim programima, ali vidi da to ne ide ovdje, nisu mu dali da radi tako, i onda se čovjek opet vratio u Ameriku, vidi da se đaba vratio). On mi predložio da upišem fakultet tamo ili da dođem da radim kao asistent, pa onda nađem pravi posao u svojoj struci, i preko toga dobijem radnu dozvolu.izgubljena dusa wrote:Jedna od opcija po savjetu konsultantice, je bila da upisem neku od tenickih skola (Collage, tertiary education) i kurs Francuskog jezika.konjislav wrote: Ovo je definitivno najbolje, ali je i najteže, jer valja otići u drugu zemlju na par mjeseci, samo se prave troškovi, a ništa ne zarađuje. Ako se uzme da je potrebno oko 2 ili 3 mjeseca da se dođe do posla, to znači 2 - 3 mjeseca troškova, što i kako kojem gradu znači, ali otprilike od 1500€ mjesečno po nekim europskim gradovima do 3000$ mjesečno u nekim američkim gradovima, što izađe od 10k KM do 15k KM.
Ja sam ozbiljno o tome razmišljao jedno mjesec dana, i onda sam odustao od toga. Kako god da sam izračunao, najjeftiniji fakulteti zajedno sa troškovima života izađu me oko 45 - 50k$ za godinu dana koliko bi mi trebalo da završim Master, a i to je bezveze jer ću uskoro završiti master, još samo da odbranim tezu. Tamo bi bezveze plaćao pare za zavšavanje Mastera i onda eventualno tražio predmete koje sam već završio ovdje da mi bude lakše i da manje vremena trošim na studiranje, tako da mogu više tamo raditi. Kako god da skontam, ne sviđa mi se, jer mogu puno bolje od toga. I ja prestao ganjati Ameriku, iako bih volio tamo živjeti i raditi barem godinu, dvije, da vidim kako je tamo. Ganjao sam da idem u Kaliforniju. Ne dade se usranom do potoka.
-
numersi
#1698 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
irac300 wrote:Haj' što su ispali telad, nego su napravili krivično djelo zbog pokušaja kupovanja certifikata.
Ne ide to tako, niko nikog nigdje ne prima na nevidjeno, ako su zaineresovani za tebe, oni te zovnu u drzavu iz koje te zovu na kafu, prvo se sjedne snjima u njihovom sjedistu...... gdje se nalaze, svi ti se predstave imenom, telefonom i adresom, i potpisom i datumom, i tako vise puta, oni ti plate i put i kafu, da te vide i upoznaju...... tek onda moze nesto biti u vezi posla, a i ne mora nista biti
Ovo sredjivanje posla iz BiH nemoze, ne rade oni tako, ovi prevaranti iskoristavaju, pa ko naleti..... kod pravih je sve otvoreno, nema nikakvih problema, sve ti srede, dobijes sve na pismeno i sve znas, i oni stoje iza toga, bilo ti pozitivno ili negativno
Pazite se, ako je bilo sta sakriveno i ne mozes doci do tih podataka...... to je prevara.
-
moonca
#1699 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Ako je profesor bio voljan da ti licno pomogne, trebao si prihvatiti poziv.On mi predložio da upišem fakultet tamo ili da dođem da radim kao asistent, pa onda nađem pravi posao u svojoj struci, i preko toga dobijem radnu dozvolu.
- insomnia78
#1700 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?
Pa dobili su i ovi sve napismeno