100.000 maraka je ništa za fabriku kao što je Famos u Hrasnici. Mislim da to nije dovoljno ni da se krov napravi.megaman4 wrote:1996. godine su stranci davali 100.000 maraka da se Famos u Hrasnici pokrene i to odmah. Nasi prvo trazili da se od tih para ociste hale. Ljudi se samo pokupili i otisli.Guadalajara wrote:Znaš šta znači 900 radnika ? Ništa
Propao je:
- Famos u Hranisici
- Famos u Lukavici
- Famos na Palama
- Eneroinvest TAT na Stupu u Sarajevu
- Feroelektro
- Energoinvestova livnica armatura na Alipašinu
- Energoinvest u Lukavici
- Tvornica žice u Sarajevu
- Tvornica automobila Sarajevo
- Zrak je smanjio proizvodnju na minimum kapaciteta
ovo je samo u Sarajevu...Da ne idemo dalje...
Aluminij Mostar
Moderator: anex
-
Guadalajara
#1676 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
-
megaman4
#1677 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ovo ti je istina. Spasene su bile mnoge masine, samo je trebalo novca da se pokrene. Ali nasi hoce po svome i propade zadnja sansa da se obnovi Famos.Guadalajara wrote:100.000 maraka je ništa za fabriku kao što je Famos u Hrasnici. Mislim da to nije dovoljno ni da se krov napravi.megaman4 wrote:1996. godine su stranci davali 100.000 maraka da se Famos u Hrasnici pokrene i to odmah. Nasi prvo trazili da se od tih para ociste hale. Ljudi se samo pokupili i otisli.Guadalajara wrote:Znaš šta znači 900 radnika ? Ništa
Propao je:
- Famos u Hranisici
- Famos u Lukavici
- Famos na Palama
- Eneroinvest TAT na Stupu u Sarajevu
- Feroelektro
- Energoinvestova livnica armatura na Alipašinu
- Energoinvest u Lukavici
- Tvornica žice u Sarajevu
- Tvornica automobila Sarajevo
- Zrak je smanjio proizvodnju na minimum kapaciteta
ovo je samo u Sarajevu...Da ne idemo dalje...
Sad u njemu rade mahom male firmice sa cca 800 radnika, od prijeratnih 8.000.
- Maraschino
#1678 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Uplacuju li rudari svoje obaveze makar kroz pomoc od federacije, uplacuju. Isto kao Aluminij.vivaldi wrote:sinoc sam ti pokazao da su rudnici za 5-6 godina pojeli 400 miliona maraka narodnih, a osim toga gratis su nas castili sa par hiljada rakova pluca.Maraschino wrote:To sto rade rudari svi mi imamo indirektne koristi a sto radi Aluminij samo oni imaju koristi. Razlika ocita.
a sto se tice elektroprivrede, o njihovom postenju i zaposljavanju povremeno procitas u izvjestajima sipa-e
a osim toga nisi u pravu ni za alumij. njihove obaveze samo za pio i zdravstevo i to samo za onih 900 direktno uposlenih su oko 10-11 miliona maraka godisnje (to mozes izracunati po onom kvartalu od prosle ili pretprosle godine za koji im je vlada platila pio). samo po tom osnovu oni u fondove pio i zdravstva uplatili bar 150 miliona maraka od rata naovamo. samo po ta dva osnova. mislim da neki dan procitah da NOS-u godisnje uplacuju 20-25 miliona.
e sad sto ti nesto pamtis, a nesto drugo zaboravljas, nije do mene. ja ti samo ukazujem i na drugu stranu tj. zasto je tesko svakome ugasiti takvog giganta. bez obzira na ogormno licno bogacenje pojedinaca to ne moze biti razlog da se zaborave milijarde koje aluminij direktno ili indirektno upumpao u ekonomiji.
naravno, ti imas pravo da ga pamtis samo po dugu, ali oni koji donose odluke moraju razmisljati daleko sire. kad su kutnjak izvadi, velika rupa ostane
Rudari rade za tri puta manju platu a tezi posao da bi obezbijedili da ima dovoljno uglja za termoelektrane(dok ih imamo) a time i nesmetano snabdijevanje el.energijom. Sta rade u Aluminiju da mi imamo od toga koristi? Nemoj pa izvoz ovo ono. Nemoj izvoziti nista ako te trebamo stalno gurati a izvezes da naplatis i te pare podijelite izmedju sebe.
Da li bi trebali rudnici napraviti preciznu kalkulaciju koliko to kosta svaka isporucena tona uglja prema termoelektranama, treba. Svima bi bilo jasno da rudnici mogu poslovati samostalno sve dok se el.energija proizvodi u termoelektranama. Kolika ce cijena biti tog KW je druga prica. Uprosteno, ne pitajte za pare, mi cemo vas krpati a vi samo kopajte ugalj.
Sta cemo sa Aluminijem, i velike rupe brzo zarastu.
-
Guadalajara
#1679 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Gdje 8000 radnika ? Hoces da kazes da je u Hrasnici bio toliki broj zaposlenih u Famosu ili u kompletnom sistemu Famos koji je imao fabrike na vise lokacija ?megaman4 wrote:
Ovo ti je istina. Spasene su bile mnoge masine, samo je trebalo novca da se pokrene. Ali nasi hoce po svome i propade zadnja sansa da se obnovi Famos.
-
megaman4
#1680 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ukupno je radilo 12.000 ljudi u Famosu. Od toga samo 8.000 u Hrasnici na vise razlicitih lokacija.Guadalajara wrote:Gdje 8000 radnika ? Hoces da kazes da je u Hrasnici bio toliki broj zaposlenih u Famosu ili u kompletnom sistemu Famos koji je imao fabrike na vise lokacija ?megaman4 wrote:
Ovo ti je istina. Spasene su bile mnoge masine, samo je trebalo novca da se pokrene. Ali nasi hoce po svome i propade zadnja sansa da se obnovi Famos.
Ostalih 4.000 je radilo na Koranu na Palama.
- vivaldi
#1681 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
iako rekoh maloprije da smo zavrsili, neka ovo bude fusnota.Guadalajara wrote:Cekaj ti rece da si iz Banja Luke/RS ? Zasto ne spomenes nikad Aluminu iz Zvornika ili Boksit iz Milica ? Oni se ne bave rudama, metalima, energentima ? Kako oni iz Zvornika privuku investicije kao sto su https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-z ... /180507035 ili tvornica ukapljenog plina ?Nije to mnogo para, ali se ulaze, prosiruje prozvodnja.Budale u Zvorniku jer zele da imaju alternativne energente (ugalj iz Banovica, koks iz Gikila, plin od Rusa.Jesu li ono iz Boksita ucjeljivali ove u Alumini ?
ne nisam iz banjaluke i nisam iz rs-. to si izmislio jer ti se eto to ucinilo zgodno,
a sto se tice ostalog. cim se ovdje pojavi neka srbena sa pricom o ekonomskim uspjesima i supremacijom rs-a rado cu s njim prodiskutovati. ako mi slucajno takav promakne ti mi slobodno javi.
iz nekog razloga na forumu su vec godinama aktuelni samo ekonomski mitovi na krilima senzacionaistickih nebuloza pokupljenih sa slobodne bosne, faktora...
e sad smo stvarno gotovi
-
Bodkin
#1682 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ekonomska rasprava sa naslovnicom avaza. Budi ozbiljan 
-
megaman4
#1683 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Dzaba se kopracju kada im nema spasa. Trebalo je jos 1996 transformisati kombinat sa socijalistickog u kapitalisticki nacin rada. Oni to nisu, i sada mogu samo mahati usima.Bodkin wrote:Ekonomska rasprava sa naslovnicom avaza. Budi ozbiljan
-
Guadalajara
#1684 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ih kako bi pravili drugima posaomegaman4 wrote:Dzaba se kopracju kada im nema spasa. Trebalo je jos 1996 transformisati kombinat sa socijalistickog u kapitalisticki nacin rada. Oni to nisu, i sada mogu samo mahati usima.Bodkin wrote:Ekonomska rasprava sa naslovnicom avaza. Budi ozbiljan
- animus
#1685 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Po svemu sudeci sudbina Aluminija zavisi trenutno od toga ko ce ga kupiti. U stvari kupit ce samo dugove koji vrijede vise od imovine firme.
Glencor znaci propast u narednih nekoliko godina. Nista se nebi puno promijenilo u poslovanju. Izvlacile bi se pare do konacnog kraja.
Arapi imaju namjeru da uvedu u firmu odjel za ponovnu preradu reciklazu aluminija te da zaokruze poslovanje sa finalnom preradom aluminija. Ovi dodatni odjeli bi donijeli puno vecu vrijednost firmi i bili bi dugoročno vrlo profitabilni. Ovo bi skroz izmjenilo nacin poslovanja.
Jasno je kome bi trebalo prodati firmu ali ....
Pitanje je sada u kakvom je stanju firma tj moze li se politika jos igrati sa buducnosti firme ili je dogorilo do nokata pa nema vise vremena za nadmudrivanje.
Vidjet cemo narednih dana sta ce izabrati. Sve ce se samo kazati.
Glencor znaci propast u narednih nekoliko godina. Nista se nebi puno promijenilo u poslovanju. Izvlacile bi se pare do konacnog kraja.
Arapi imaju namjeru da uvedu u firmu odjel za ponovnu preradu reciklazu aluminija te da zaokruze poslovanje sa finalnom preradom aluminija. Ovi dodatni odjeli bi donijeli puno vecu vrijednost firmi i bili bi dugoročno vrlo profitabilni. Ovo bi skroz izmjenilo nacin poslovanja.
Pitanje je sada u kakvom je stanju firma tj moze li se politika jos igrati sa buducnosti firme ili je dogorilo do nokata pa nema vise vremena za nadmudrivanje.
-
Guadalajara
#1686 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Nisam izmislio, nemam potrebe za tim...Moguce da sam nekad davno pratio neku diskusiju na kojoj si ucestvovao i da je neko spomenuo da si iz BL. Nije bitno.vivaldi wrote:iako rekoh maloprije da smo zavrsili, neka ovo bude fusnota.Guadalajara wrote:Cekaj ti rece da si iz Banja Luke/RS ? Zasto ne spomenes nikad Aluminu iz Zvornika ili Boksit iz Milica ? Oni se ne bave rudama, metalima, energentima ? Kako oni iz Zvornika privuku investicije kao sto su https://www.klix.ba/biznis/privreda/u-z ... /180507035 ili tvornica ukapljenog plina ?Nije to mnogo para, ali se ulaze, prosiruje prozvodnja.Budale u Zvorniku jer zele da imaju alternativne energente (ugalj iz Banovica, koks iz Gikila, plin od Rusa.Jesu li ono iz Boksita ucjeljivali ove u Alumini ?
ne nisam iz banjaluke i nisam iz rs-. to si izmislio jer ti se eto to ucinilo zgodno,
a sto se tice ostalog. cim se ovdje pojavi neka srbena sa pricom o ekonomskim uspjesima i supremacijom rs-a rado cu s njim prodiskutovati. ako mi slucajno takav promakne ti mi slobodno javi.
iz nekog razloga na forumu su vec godinama aktuelni samo ekonomski mitovi na krilima senzacionaistickih nebuloza pokupljenih sa slobodne bosne, faktora...
e sad smo stvarno gotovi
Bitno je ono poredjenje Alumine/Aluminija.
Dobro da budemo politicki korektni ima i informacija sa Kapitala/BNa, jebes SB, Faktor/Stav/Avaz.
Ima mitova to ja nista ne osporavam. Nego ja malo vise iz tehnickog ugla posmatram...
poyy vivaldi
-
megaman4
#1687 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Uslov ce biti da se vrate prijeratni radnici ili nista od ovoga. Sudbina kombinata sve vise zavisi od samih Bosnjaka i njihovih politicara.animus wrote:Po svemu sudeci sudbina Aluminija zavisi trenutno od toga ko ce ga kupiti. U stvari kupit ce samo dugove koji vrijede vise od imovine firme.
- animus
#1688 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Poslije 27 godina nema nista od tih radnika. Kakvo vracanje ljudi koji su vecinom u penziji ili na kraju radnog vijeka. Jedino njihova djeca da se zaposle. Ali nema ovo toliko veze sa bosnjacima po mom misljenju. Krupni kapital je u igri i takve igrice su za ovaj tip investitora smiješne. Ali ako uspije mogla bi da bude dole fina investicija gdje bi svi profitirali.megaman4 wrote:Uslov ce biti da se vrate prijeratni radnici ili nista od ovoga. Sudbina kombinata sve vise zavisi od samih Bosnjaka i njihovih politicara.animus wrote:Po svemu sudeci sudbina Aluminija zavisi trenutno od toga ko ce ga kupiti. U stvari kupit ce samo dugove koji vrijede vise od imovine firme.
-
Guadalajara
#1689 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ako pokrenu reciklažu otpadnog aluminija koristit će srednje frekventne elektro-indukcione peći, slične kakve ima Željezara u Ilijašu za proizvodnju sivog liva ili kao što ima CIMOSova livnica u Zenici. Za topljenje otpadnog aluminija potrebno je manje el. energije nego za elektrolizu. Može se kombinovati aluminij proizveden elektrolizom sa otpadnim...
Elektro-indukciona peć u pogonu Cimosa/Zenica

Elektro-indukciona peć u pogonu Cimosa/Zenica

-
Guadalajara
#1690 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
http://jaw.ba - Jajce Alloy Wheel - Topionica aluminija u Jajcu
Prihodi: 70 miliona KM
http://grad-busovaca.com/ovo-je-20-najb ... m-kantonu/
http://grad-busovaca.com/jajce-alloy-wh ... g-drustva/
http://feal.ba - Široki Brijeg
Prihodi: 41 miliona KM
http://emerus.eu - Presal/Emerus - Široki Brijeg
Mostarski aluminij dalje se prerađuje u brojnim domaćim i stranim tvornicama. Tako se u poduzeću Jajce Alloy Wheels proizvode aluminijske felge za talijansko tržište, u poduzećima Presal i Feal aluminijski otvori, a u šibenskom TLM-u folije za pakiranje čokolade.http://www.impol-tlm.hr - Šibenik
https://www.klix.ba/vijesti/bih/milioni ... /070731031
Treba li ići u detalje koliko ove firme imaju radnika i kolika para obrnu ?
- General War
#1691 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
vivaldi wrote:ja tebe potpuno razumijem jer govoris iz svoje licne perspektive fizickog lica da ne kazem forumasa ili malog privrednog subjekta, a to znaci da je poptuno normalno da te boli kurac za sve druge. tvoj posao i tvoja briga je - u se, nase, podase.A_A_AKCIJA wrote:
Ukratko:
Itekako imam problem sa ruskom vanjskom politikom prema BiH, na biološkom nivou. Ne priznaju genocid u mojoj državi i rade u korist onih koji bi ga ponovili da mogu. Zbog Rusije i njihovih satelita, moja država nije u NATOu, što bi meni bio garant biološkog opstanka. Znaš gdje mi je ekonomija u tom kontekstu. Niđe!
Prst treba uperiti u onoga ko je zajebao, slažem se, a to je jako jednostavno u ovom slučaju. HDZ.
Bumerang je odavno bačen, bombe lete i pun mi je klinac da ja dobijam po glavi. Osjećam se idiotski da se mojim novcem finansira moj neprijatelj. BiH funkcionira na sistemu ucjena sa jedne strane i popuštanja sa druge i to će se morati prekinuti kad tad. Biće bolno i zajebano, ali se mora. I Bakir nije na ovoj strani, da se razumijemo. On je jedan obični uzurpator, a zapravo je najveći saveznik onih.
Željeznice, veliš? Firma koja je zadnji put kad sam gledao, izgubila cca 600 miliona KM kapitala, uz stotine miliona akumuliranog gubitka i Bog zna koliko dugovanja direktnih i indirektnih poreza? Da sidu liječimo rakom?
Isto tako, živo me zaboli za kooperante. Ne znam ni jednog koji radi sa Aluminijem, pogodi zašto? Zna se ko dobija poslove sa HDZovim firmama, a ima i onaj grafit sa psima...Još jedna ironija sudbine u kojoj će propast firme koju je HDZ etnički očistio i gulio kao zlatnu koku, zahvaljujući upravo toj samoizolaciji na etničkoj i političkoj osnovi, pogoditi upravo najviše te koji su se etnički i politički izolovali. I sada treba neko da uleti sa mojim novcem i vadi ih iz govana? Ma nema šanse!
Nikada, ali nikada se ne bih ugledao na Vučićeve ili HDZove ekonomske poteze. Mislim, zašto bacati novac u bunar, a ne subvencionirati zdrave privredne sektore? Šta misliš koliki bi ekonomski efekat imalo tih 400 miliona uloženih u: IT sektor, obnovljivu energiju, uspješne privredne priče? Uvijek bih dao novac Bingu, Preventu, AS-u, Staniću, koji dokazano znaju napraviti dodatnu vrijednost, nego uhljupima koji će ga proćerdati i još moj život učiniti gorim.
Govorim kao privrednik kojem država nije dala banke, kojem šalje inspekcije, uzima porez i hoće da ga da nekome ko je u dubiozi 400 miliona!!!
Pa čovječe, ja bih se do penzije obezbijedio jednom financijskom injekcijom u moj biznis od skromnih 100 hiljada, ali nikako da me zapadne, nekako...
što li..?
ali o ovim stvarima necemo odlucivat ni ti ni ja, vec neko kome je posao i briga daleko veca od par glava.
aluminij je dubioza. to je cinjenica. ali to je samo jedna od bezbroj cinjenica. ovdje smrdi svaki veci gigant. gikil ima havariju i ekolosku katastrofu svake godine bar jednom. ekoloska katasrofa nije "privatna stvar" koja ostaje u krugu fabrike, ali gikil redovno dobija ekoloske dozvole iako da se postovao zakon nikad nije smio ni proradit, a kamoli obnavljat dozvole polije bezbroj havarija. smrdi i zeljezara jer je privatna kompanija a ima privilegovanu cijenu struje. o rudnicima sam sinoc pisao. cega god da se dofatis, smrdi.
zasto to sve prolazi? pa zato sto vlada omerta. nije ljubav vec zakon sutnje poveznica sda, hdz, snsd...prije ili kasnije, svima njima treba da u jednom trenutku onaj drugi nakratko zazmiri. kad i ako jedan odluci da vise nece da zazmiri, jasno da vise nece zmiriti ni drugi. nema tu nikakvog merhametluka. to nikad nije spasavanje drugog jer je u pozadini uvijek spasavanje sebe.
sto se tice ovog dijela oko toga u sta bi ti trosio pare, to je druga prica i prilicno opsirna jer je tvoja polazna matematika pogresna.
Nikad nije ni bila stvar ekonomije vec politike i medjusobnog pokrivanja, koliko puta smo se ibretili na ovom forumu sto Bake ( a i Zlatko) u zadnji cas spasi Mileta nekoliko puta...stvarno je vec dosadno slusati i gledati prevare jednih pa drugih i njihove seljacke igre.
- problemnatravunu
#1692 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
http://ba.n1info.com/Vijesti/a354242/Mi ... lijen.html"Vrsni poznavaoci prilika te situacije znaju razloge i uzroke ovoga stanja. Aluminij je ratni plijen, to je činjenica. Činjenica je i da je politika HDZ-a učinila upravo da Aluminij dođe do ovog stanja. Oni su to kao ratni plijen okupirali i od države i bivših radnika zatvorili se kao kornjača u svoju čauru i nisu dozvolili ulazak ni institucijama BiH. Radili su kako su htjeli, uzurpirali su državni kapital i doveli do ovih enormnih gubitaka. Mi, obespravljeni radnici na to ukazujemo već 23 godine. Kad kažem mi, mislim na Bošnjake i Srbe, jer nam nije bilo dozvoljeno ni ući u firmu. Tada je pisalo da je Srbima, Bošnjacima i psima ulaz zabranjen. Sada taj nekadašnji hercegovački div je pao na koljena i danas mole Vladu FBiH da pomogne".
- spreca
#1693 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
vivaldi wrote:ne znam iz kojeg si razloga ovako bespotrebno zaostrio retoriku...Guadalajara wrote:Šta će oni sutra kad im se zavrnu balijski energenti ?
sta ce desiti? dobro pitanje, ali to onda trebas pitat ustase. kad pogledas na mapu, moze im svasta pasti na pamet. blokada ploca, granica, "pojacan" fitosanitarni nadzor...mozda cemo banane samo na televiziji gledat.
kada potegnes radikalan argument, valjda je logicno pomislit da ce ti se takvim i uzvratit.
i zeljezara i aluminij su oduvijek u top 5 firmi po prihodimaGuadalajara wrote:Šta se više u industriji koristi čelik ili aluminij ?
Pa nemoze Hr zatvarati granicu EU bas kako se njoj hoce,nije to tako jednostavno a a fito sanitarni nadzor i treba da je uvijek pojacan sa obe strane granice,zato i postoji ....mozda da se naguzimo da se neko nebi naljutio...koji vam je kurac ba
- problemnatravunu
#1694 Re: Privatizacija Aluminija - finale
More bit ne znaju đe je to .....Seyfo wrote:Radnici aluminija, umjesto da blokiraju M17 i protestuju pred federalnom vladom,trebali bi pred centralu HDZa i Covicu jebat mater. Ako su imalo upuceni u situaciju.
https://goo.gl/maps/ErrnsHYR8Uq3DigG7
-
hizo ramidovic
#1695 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Оно што је најстрашније у свему овоме јесте упорно одбијање муслиманских вођа да својој сиротињи, кроз редовне рачуне за домаћинство, наметну субвенцију којом би се покрила испорука јефтиније струје за хрватски комбинат Алуминиј.
Ако ово није мајоризација, онда заиста не знам шта јесте.
И онда се муслићи чуде што Хрвати и Срби не желе да живе у мрској и наметнутој беиха.
Буде ли се овај тренд наставио, ХР Херцег-Босна ће морати ревидирати свој статус у овој тзв. држави.
СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
И онда се муслићи чуде што Хрвати и Срби не желе да живе у мрској и наметнутој беиха.
Буде ли се овај тренд наставио, ХР Херцег-Босна ће морати ревидирати свој статус у овој тзв. држави.
СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
-
Bodkin
#1696 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Prijeratni radnicimegaman4 wrote:Uslov ce biti da se vrate prijeratni radnici ili nista od ovoga. Sudbina kombinata sve vise zavisi od samih Bosnjaka i njihovih politicara.animus wrote:Po svemu sudeci sudbina Aluminija zavisi trenutno od toga ko ce ga kupiti. U stvari kupit ce samo dugove koji vrijede vise od imovine firme.
-
Hafis
#1697 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Ima i te moj dobri Izudine, kakav sam i sam, hvala dragom Bogu.hizo ramidovic wrote:Оно што је најстрашније у свему овоме јесте упорно одбијање муслиманских вођа да својој сиротињи, кроз редовне рачуне за домаћинство, наметну субвенцију којом би се покрила испорука јефтиније струје за хрватски комбинат Алуминиј.
СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!
A mene najviše boli što hrvatski ekstremisti nisu napravili ustanovu po metodu kakav se primjenjuje u glavnom gradu, to jest da su svi uposlenici u njoj bošnjačke nacionalnosti, čime bi ta firma doživjela najveći mogući procvat i ujedno stekla renomirano priznanje - antifašističko-patrijotska.
Međutim, ne leži vraže. I unatoč uhodanoj praksi kakav vlada u slobodnom dijelu federacije, oni su firmu natrpali kojekakvim antidržavno i anti-antifašistički nastrojenim radnicima bosansko-katoličke vjeroispovjedi, koji čak možda i nemaju Džekin, Alijin, Selmin ili Hankin poster na zidu u kući.
- madner
#1698 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Sda ofirno priprema teren za nizu cijenu struje.
- mO k3
#1699 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Kako tumaciti da juce radnici nisu islu pred takozvanu "krovnu instituciju hrvata " HNS , nego u Sarajevo??
-
hizo ramidovic
#1700 Re: Gubitaš Alminiji na izdisaju: Rješenje? - formiranje vlasti SDA/ HDZ?
Апсолутно си у праву!Hafis wrote:
Ima i te moj dobri Izudine, kakav sam i sam, hvala dragom Bogu.
A mene najviše boli što hrvatski ekstremisti nisu napravili ustanovu po metodu kakav se primjenjuje u glavnom gradu, to jest da su svi uposlenici u njoj bošnjačke nacionalnosti, čime bi ta firma doživjela najveći mogući procvat i ujedno stekla renomirano priznanje - antifašističko-patrijotska.
Međutim, ne leži vraže. I unatoč uhodanoj praksi kakav vlada u slobodnom dijelu federacije, oni su firmu natrpali kojekakvim antidržavno i anti-antifašistički nastrojenim radnicima bosansko-katoličke vjeroispovjedi, koji čak možda i nemaju Džekin, Alijin, Selmin ili Hankin poster na zidu u kući.
Муслиманске вође неће свом народу да објасне да слање бивших муслиманских радника ХК Алуминиј у Хелиодром и Дретељ није било никакво слање у логор већ визионарски и хумани пројекат збрињавања технолошког вишка. Челници ХР ХБ имали су план да после агресије муслиманских екстремиста на ХР ХБ на подручју Хелиодрома направе нове производне погоне ХК Алуминиј те их тамо запосле. Али видиш колико је то незахвално и безобразно да су чак Хелиодром прогласили за логор. Невероватно!
А и онај натпис о забрани уласка у ХК Алуминиј Србима, муслиманима и псима већ одавно не стоји тамо нити је тачан јер неколико немачких овчара и пар хрватских торњака слободно и без икаквих проблема улазе у подручје ХК Алуминиј.
СТОП ТУРСКОМ ЗУЛУМУ!!!