Dobro si skontao. Nece imati pravo na taj licni odbitak niti ikakva druga prava u smislu zasticenosti kolektivnim ugovorom ili zdravstvene zastite i staza, ali ce zato imati sve obaveze.NikolaKZ91 wrote:Zar nije neko napisao da tim novim zakonom u BIH bi trebalo da imamo taj mjesecni iznos od 700 KM koji je oslobodjen haraca? Znaci ovako, zena koja radi u Bingu ce uvijek imati taj neki minimalac od 500 KM plus doprinose a frilenser ako zaradi 500 on ce ustvari da ima 300? Jesam dobro skontao?
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
neon-x
#1676 Re: Porez na dohodak na freelancing?
- drndalo
#1677 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Devizni maksuz otvorio zbog Vise i Paypal-a...vjesticanametli wrote:Jel ti islo na devizni il tekuci
- vjesticanametli
#1678 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Aha ok hvala hajde na pp javi pls sta i kako si odradio da imam info jer ce sigurno i meni doci iako nemam ni blizu 10 milja na deviznom
-
bosanka hercegovic
#1679 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako je neko zaposlen po ugovoru o radu i ako je na minimalcu poslodavac uplaćuje za njega za zdravstvo iz plate 12,5% ili 79,50 I ZA ZDRAVSTVO na platu 4% ili cca 25,45 što je kupno cca 105,00KM i čovjek je osiguran zdravstveno....a 'vamo ako se bavis freelancanjem možeš uplatiti i 500 KM mjesečno za ovo 4%, al nećes imati nikakva prava...zar ovi propisi ni su čisti tumor na mozgu?Indigont wrote:Realno nakon svih besjeda, ako uspijemo izganjati da plaćamo 10% i da nam se priznaju rashodi koje imamo, i da ne plaćamo tih 4% za zdravstveno ako od toga ne dobijemo osiguranje (a ne dobijemo kako je otkriveno), bićemo na konju, čak i da retroaktivno platimo do 2015.
Evo uzmimo da si izgubio pravo na zdravstveno sa biroa jer se nisi redovno javljao, kao mnogi. Ti sad plaćaš 4%, a OPET NEMAŠ ZDRAVSTVENO. Kako je to fer? Na veće cifre bi plaćao 100-200KM mjesečno za zdravstveno koje nemaš.
I kako je fer da neko ko radi u Telecomu i osiguran je, da mora plaćati dodatno 4% za zdravstveno zbog freelancanja sa strane?
-
NikolaKZ91
#1680 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znaci BiH postaje jedna od najgorih drzava za frilensing very soon.neon-x wrote:Dobro si skontao. Nece imati pravo na taj licni odbitak niti ikakva druga prava u smislu zasticenosti kolektivnim ugovorom ili zdravstvene zastite i staza, ali ce zato imati sve obaveze.NikolaKZ91 wrote:Zar nije neko napisao da tim novim zakonom u BIH bi trebalo da imamo taj mjesecni iznos od 700 KM koji je oslobodjen haraca? Znaci ovako, zena koja radi u Bingu ce uvijek imati taj neki minimalac od 500 KM plus doprinose a frilenser ako zaradi 500 on ce ustvari da ima 300? Jesam dobro skontao?
- Haris.ba
#1681 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne zamarajte se haracom za pio i zdrastveno.
Ljudi to zovu doprinosima, pa malim doprinosima i sl.
To je klasicni porez. Ko i tih 10%. Samo namjenski porez. Porez za pio i mio. Nesta ko akzica za cestarine.
Uveden je iz nekoliko razloga. Prvi je da malo pripomogne fondovima penzionim i zdrastvenim. Drugo je sa malo destimulira sklapanje ugovora o djelu.
Uglavnom je glupost. Ali tako je kako je.
(Da drzava zeli to urediti, samo bi onome ko radi omogucila oslobadjanje kod ugovora o djelu tih dodatnih nameta za fondove. To bi bila najbolja mjera poticaja zaposljavanja).
Cilj drzave je da sto vise ljudi zaposli. Ne samo zbog rjesavanja nezaposlenosti. Vec upravo zbog fondova u dubiozi. Ali, drzava ne bi bila da to ne zna uraditi kako treba.
Tzv. Freelancerima u biti je sve sada zakonski cisto, osim rashoda. Mada ja mislim da ne bi trebalo da bude diskriminacije i kod poreznog odbitka na godisnjoj prijavi.
Morate da shvatite kontekst kako drzava ramislja. Nedavno je natjerala trgovce na pijacama da se fiskaliziraju i placaju doprinose. A mjesecno su ti iznos prihoda i isto mizerni.
To je klasicni porez. Ko i tih 10%. Samo namjenski porez. Porez za pio i mio. Nesta ko akzica za cestarine.
Uveden je iz nekoliko razloga. Prvi je da malo pripomogne fondovima penzionim i zdrastvenim. Drugo je sa malo destimulira sklapanje ugovora o djelu.
(Da drzava zeli to urediti, samo bi onome ko radi omogucila oslobadjanje kod ugovora o djelu tih dodatnih nameta za fondove. To bi bila najbolja mjera poticaja zaposljavanja).
Cilj drzave je da sto vise ljudi zaposli. Ne samo zbog rjesavanja nezaposlenosti. Vec upravo zbog fondova u dubiozi. Ali, drzava ne bi bila da to ne zna uraditi kako treba.
Tzv. Freelancerima u biti je sve sada zakonski cisto, osim rashoda. Mada ja mislim da ne bi trebalo da bude diskriminacije i kod poreznog odbitka na godisnjoj prijavi.
Morate da shvatite kontekst kako drzava ramislja. Nedavno je natjerala trgovce na pijacama da se fiskaliziraju i placaju doprinose. A mjesecno su ti iznos prihoda i isto mizerni.
-
NikolaKZ91
#1682 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Sta je cisto da ti uzima 32% od svakog iznosa koji zaradis pa bio on i 100 KM hahah.Haris.ba wrote:Ne zamarajte se haracom za pio i zdrastveno.
- drndalo
#1683 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma nemam ni ja...vjesticanametli wrote:Aha ok hvala hajde na pp javi pls sta i kako si odradio da imam info jer ce sigurno i meni doci iako nemam ni blizu 10 milja na deviznom
Nego valjda unazad ovih par godina nekad po 200, nekad nista, nekad 1000 preko PayPala, pa prebacih 10kKM za par stoja...
U svakom slucaju cu pisati prigovore i zalbe, i onda morati platiti sta se moradne na kraju... Kako nisam ocekivao da me kaci ovaj prvi talas nisam ni citao s paznjom temu, dok ne udjoh kuci...
Sad nadoknadjujem...
By the way, ja vec vise godina radih na ugovoru o djelu i ovo placanje zdravstvenog ma koliko malo bilo ta 4%, me je hebalo u zdrav mozak... Svaki mjesec mi se plati 40-60 KM u Zdravstveni fond, ali da nisam imao zenu zaposlenu, i knjizicu preko njene firme mogao sam plakati... Dobro, imam i Cignu (ne treba mi nista, samo se hvalim), ali ona se placa dodatno na zeninu polisu... Ali od mene je konkretno u Fond uplacivano mjesecno vise para nego neki koji su na minimalac prijavljeni sa punim uplatama u Fond... I ja onda nemam knjizicu, a oni imaju... Toliko o Frankestajn sistemu drpanja ko koga stigne...
Last edited by drndalo on 23/07/2018 19:29, edited 1 time in total.
-
NikolaKZ91
#1684 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Jesi i ti zaradio 10k za 3 godine ili za godinu?drndalo wrote:Ma nemam ni ja...vjesticanametli wrote:Aha ok hvala hajde na pp javi pls sta i kako si odradio da imam info jer ce sigurno i meni doci iako nemam ni blizu 10 milja na deviznom![]()
Nego valjda unazad ovih par godina nekad po 200, nekad nista, nekad 1000 preko PayPala, pa prebacih 10kKM za par stoja...
U svakom slucaju cu pisati prigovore i zalbe, i onda morati platiti sta se moradne na kraju... Kako nisam ocekivao da je kaci ovaj prvi talas nisam ni citao s paznjom temu, dok ne udjoh kuci...![]()
Sad nadoknadjujem...
By the way, ja vec vise godina radih na ugovoru o djelu i ovo placanje zdravstvenog ma koliko malo bilo ta 4%, me je hebalo u zdrav mozak... Svaki mjesec mi se plati 40-60 KM u Zdravstveni fond, ali da nisam imao zenu zaposlenu, i knjizicu preko njene firme mogao sam plakati... Dobro, imam i Cignu (ne treba mi nista, samo se hvalim), ali ona se placa dodatno na zeninu polisu... Ali od mene je konkretno u Fond uplacivano mjesecno vise para nego neki koji su na minimalac prijavljeni sa punim uplatama u Fond... I ja onda nemam knjizicu, a oni imaju... Toliko o Frankestajn sistemu drpanja ko koga stigne...
- vjesticanametli
#1685 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Drndalo javim ti se na pp kasnije s mail adr. Da se cujemo
- Haris.ba
#1686 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moze ti uzimati i 100%. A moze i 0% ko sto je bilo godinama.NikolaKZ91 wrote:
Sta je cisto da ti uzima 32% od svakog iznosa koji zaradis pa bio on i 100 KM hahah.
-
NikolaKZ91
#1687 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne kontam sta si htio da kazes sa ovim.Haris.ba wrote:Moze ti uzimati i 100%. A moze i 0% ko sto je bilo godinama.NikolaKZ91 wrote:
Sta je cisto da ti uzima 32% od svakog iznosa koji zaradis pa bio on i 100 KM hahah.
- drndalo
#1688 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ma kakvu godinu... Valjda za tri... Bar sto se tice ovog deviznog... Domace valute vise, ali taj dio mi je po ugovoru o djelu bio redovno oporezovan koliko se mora, na realnu isplacenu zaradu...NikolaKZ91 wrote:
Jesi i ti zaradio 10k za 3 godine ili za godinu?drndalo wrote:Ma nemam ni ja...vjesticanametli wrote:Aha ok hvala hajde na pp javi pls sta i kako si odradio da imam info jer ce sigurno i meni doci iako nemam ni blizu 10 milja na deviznom![]()
U svakom slucaju cu pisati prigovore i zalbe, i onda morati platiti sta se moradne na kraju... Kako nisam ocekivao da je kaci ovaj prvi talas nisam ni citao s paznjom temu, dok ne udjoh kuci...![]()
Sad nadoknadjujem...
- NeKi_LiK
#1689 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A šta je sa ljudima koji prodaju nešto preko interneta i imali su velike promete... uzmimo da je neko prodavao 1000 komada nečega po 100KM, što znači da je imao 100.000 KM prometa. Znači da plaća 10.000 KM na promet, odnosno ako je radio za malu maržu da je radio besplatno?
-
NikolaKZ91
#1690 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Placa 14,000 a po novom zakonu ce placati valjda oko 40,000.NeKi_LiK wrote:A šta je sa ljudima koji prodaju nešto preko interneta i imali su velike promete... uzmimo da je neko prodavao 1000 komada nečega po 100KM, što znači da je imao 100.000 KM prometa. Znači da plaća 10.000 KM na promet, odnosno ako je radio za malu maržu da je radio besplatno?
-
rusmir.ba
#1691 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ako prodaje stvari profesionalno: 14%.NeKi_LiK wrote:A šta je sa ljudima koji prodaju nešto preko interneta i imali su velike promete... uzmimo da je neko prodavao 1000 komada nečega po 100KM, što znači da je imao 100.000 KM prometa. Znači da plaća 10.000 KM na promet, odnosno ako je radio za malu maržu da je radio besplatno?
Ako prodaje svoje stvari (tesko dokazivo) onda po Zakonu nema nista. Isto kao olx valjda.
Mozda bude nekih limita u iznosima, ali u sustini ko ti moze braniti da prodajes svoje stvari. Vjerovatno je lako dokazivo da se radi o razlicitim stvarima, odnosno ako neko prodaje 10 istih proizvoda beskonacno onda je vjerovatno u pitanju profi prodaja. Tesko je ovo zakonski uokviriti.
Jer imas opciju da kazes da je sve to poklon
-
pianist
#1692 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Haris.ba wrote:Moze ti uzimati i 100%. A moze i 0% ko sto je bilo godinama.NikolaKZ91 wrote:
Ovo me podsjeca na ono - suti, samo nek ne puca.... Boze sacuvaj komentara i komentatora
- NeKi_LiK
#1693 Re: Porez na dohodak na freelancing?
OK, znači naplaćuje punih 10% na cijeli promet ne pitajući koliki su tvoji ulazi i isto tako 4% na zdravstvo... što znači ako si na ovih 100.000 prometa radio na 10% bićeš u gubitku 4000KM ?NikolaKZ91 wrote:Placa 14,000 a po novom zakonu ce placati valjda oko 40,000.NeKi_LiK wrote:A šta je sa ljudima koji prodaju nešto preko interneta i imali su velike promete... uzmimo da je neko prodavao 1000 komada nečega po 100KM, što znači da je imao 100.000 KM prometa. Znači da plaća 10.000 KM na promet, odnosno ako je radio za malu maržu da je radio besplatno?
Ovo za 40.000 po novom zakonu baš nisam shvatio.
-
NikolaKZ91
#1694 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa ako budu doprinosi 32% +10% porez, moracemo da platimo 42% na svaki novcani priliv.
- freelancerusk
#1695 Re: Porez na dohodak na freelancing?
NikolaKZ91 wrote:Pa ako budu doprinosi 32% +10% porez, moracemo da platimo 42% na svaki novcani priliv.
Kada se očekuje ovaj novi zakon?
-
bosanka hercegovic
#1696 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Najvjerovatnije od 01.01.2019. ako prodje paralemtarnu procedurufreelancerusk wrote:NikolaKZ91 wrote:Pa ako budu doprinosi 32% +10% porez, moracemo da platimo 42% na svaki novcani priliv.
-
NikolaKZ91
#1697 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Postoji nacrt a kad ce na proceduru nzm. Ma opusti se, nece to procifreelancerusk wrote:NikolaKZ91 wrote:Pa ako budu doprinosi 32% +10% porez, moracemo da platimo 42% na svaki novcani priliv.
- Indigont
#1698 Re: Porez na dohodak na freelancing?
a kako znate da se po tom novom prijedlogu zakona status onih koji zaradjuju samostalno mijenja?
- kica
#1699 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Indigont wrote:a kako znate da se po tom novom prijedlogu zakona status onih koji zaradjuju samostalno mijenja?
http://www.bih-pravo.org/nacrt-zakona-o ... t2117.html
-
bosanka hercegovic
#1700 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Joj...nasla sam jos nesto korisno u Zakonu o porezu na dohoda, clan 30 stav 2: (2) Akontaciju poreza na dohodak po osnovi drugih samostalnih djelatnosti izbosanka hercegovic wrote:Evo nešto korisno iz Zakona o porezu na dohodak, član 15, stav 7:Floyd_666 wrote:Izvinjavam se na CAPSU unaprijed!
HAJDE DA SE PRESTANEMO BAVITI GLUPOSTIMA, PREPIRKAMA, BESKRAJNIM POLEMIKAMA, I DA SE FOKUSIRAMO NA KONKRETNE STVARI TJ ZAKON.
. Zato savjetujem svima vama da procitate zakone i pravilnike o porezu na dohodak i licnim doprinosima pa da onda iznosite misljenja jer sudeci po pojedinim postovima, vecina vas nije u stanju odvojiti jedan sahat i procitat 30-trak stranica teksta koji je od zivotnog znacaja.
J .
(4) Licima koja ostvaruju dohodak od povremene samostalne djelatnosti iz
člana 12. stav 4. tačka 3. ovog zakona, rashodi se priznaju u visini od 20% ostvarenog
prihoda.
i sad kad uvežete 70b član pravilnika od 20.04.2018."
(1) Porezni obveznici koji obavljaju samostalnu djelatnost iz člana 12. stav (4) tačka 3) zakona, a prihod ostvaruju neposredno iz inostranstva, dužni su na taj dohodak sami obračunati akontaciju poreza od samostalne djelatnosti, od ukupne naknade po stopi od 10% bez prava napriznavanje ličnog odbitka iz člana 24. ovog Zakona, i uplatiti je najkasnije naredni dan od dana kada su primili dohodak.
Dragi moji freelanceri imate argument za odbitak 20% rashoda na svoje prihode, i niko vam to ne može uskratiti....ni obrazac AMS( gdje nema 20% rashoda da se unese) jer je zakon iznad pravilnika ili što će reći ovaj pravilnik iz aprila nije usklađen sa zakonom ili se ovaj AMS odnosi na lica koja imaju registrovane obrte pa im se rashodi priznaju u ukupnom iznonsu???
članka 12. stavak (4) toč. 2) i 3) ovoga zakona obračunavaju, obustavljaju i uplaćuju isplatitelji dohotka po stopi od
10% prilikom svake isplate. Kod utvrđivanja akontacije poreza po ovoj osnovi ne uzima se u obzir osobni odbitak iz
članka 24. ovoga zakona." prema ovome porez su Vam trebali obustaviti i uplatiti isplatitelji...zato poreznu treba uputiti neka ode na pr. u Google i neka ih kazni sto nisu obustavili i platili akontaciju poreza na dohodak kada su nekom licu u BiH placali