Jesi li ti za to da Tito sve cetnike strelja?KENJAC wrote:Nadje li Fudo , sta nije ok u onom mom postu ?
Jugoslovenstvo
-
Fudo387
#1676 Re: Jugoslovenstvo
-
hAZNADAR
#1677 Re: Jugoslovenstvo
Tipicno za vas. Namjerno govorim u mnozini. Kao da ste iz iste sekte. Uvrede, spustanja, omalovazavanja su vam bila i ostala zastitni znak svaki put kada neko spomene kako skacete sebi u stomak.Novak20 wrote:Ako dobro vidim jedino se ti priglupo ceriš. Nego, nisi odgovorio na moje jednostavno pitanje.hAZNADAR wrote:Sto volim kada branite jedan drugog. A najvise kada navijate uz smajlije i palceve.Novak20 wrote:
Slabo pretpostavljaš i nimalo ne iznenađuješ.
Zašto bi se neko ko živi u BiH radovao još jednom raspadu države i ratu ? Tome su uvijek bliži nacionalisti i emigranti.
A pitanje je pretesko priznajem. Koliko mi je poznato - u Bih ima mnogo koji tu zive a raduju se raspadu drzave i to prizivaju. Zato sto vide alternativu u svom entitetu bio nezavisan ili pripojen. I to mi je jasno. Ono sto mi nije jasno je kada neko ne pripada(barem oficijelno) tom srpskom ili hrvatskom politickom krugu a propagira isto.
-
KENJAC
#1678 Re: Jugoslovenstvo
Fudo . Pitao sam te nesto ? Sta ne valja u inkriminisanom postu ? Fudo ti rece da ja suze ronim nad Djurisicem. Gdje to Fudo napisah. Sta to napisah.Fudo387 wrote:Jesi li ti za to da Tito sve cetnike strelja?KENJAC wrote:Nadje li Fudo , sta nije ok u onom mom postu ?
Fudo, moj djed , je zivot ostavio ganjajuci i proganjajuci cetnike. Fudo, moj djed je bio u cetnickom zatvoru. Fudo, jako je mucen. Tukli su ga po tabanima drskom od lopate. Cetiri rebra su mu slomili. Njegovog brata ubili. Fudo, meni si reko da suze ronim nad Djurisicem.
Fudo, nije ti ovo trebalo.
Jesam, ja sam da se streljaju svi , apsolutno svi cetnici. Ali Fudo, nemoj shvatit nista personalno ali ni takve ustase ko tebe ne bih postedio !
- Connaisseur Karlin
#1679 Re: Jugoslovenstvo

Tko je i zašto zagovarao jugoslavenstvo u različitim vremenima?
Vesna Drapač, viša predavačica povijesti na Sveučilištu u Adelaidi, u knjizi pokazuje tko je i zašto zagovarao jugoslavenstvo u različitim vremenima.
Također istražuje zašto uzastopni pokušaji stvaranja jugoslavenske nacije nisu uspjeli i zašto je, unatoč tome, ideja o jugoslavenskoj sintezi zadržala svoju privlačnost u inozemstvu, čak i kad se država raspala, kaže se u opremi knjige.
Povjesničar sa Sveučilišta 'Maquarie' u Australiji Danijel Džino rekao je da je autorica utvrdila kako u nastanku Jugoslavije nije uzeto ono jugoslavenstvo koje je nastalo oko Josipa Jurja Strossmayera na ruševinama ilirskog pokreta, nego ono nastalo na temelju putopisa pripadnika visokoga britanskog društva, među kojima posebnu ulogu imaju oni Arthura Johna Evansa.
'Evans vidi Srbe kao dominantnu naciju, pokazuje mržnju prema Hrvatima, a Bosnu i Hercegovinu vidi kao srpsku zemlju', istaknuo je Džino.
Mladen Ančić sa Sveučilišta u Zadru smatra da je tako oblikovano jugoslavenstvo Britanija iskoristila za promicanje svojih kolonijalnih interesa te kao bi spriječila prodor njemačkih interesa na jugoistočnu Europu. Čim su se britanski interesi promijenili, kao tijekom devedesetih godina prošlog stoljeća, srpski su povjesničari zapanjeno isticali da su Srbiju napustili oni koji su je stalno podupirali.
Srbija je bila 'najveći siledžija' na Balkanu, a Britanija ju je odvojila od Bugarske da zajedno ne budu prejake i kontrolirala ju je preko projekta Jugoslavije, smatra Ančić.
Jugoslavija je dakle u funkcionalnom pogledu egzistirala kao transnacionalni projekt, a u sadržajnome kao konstrukcija u kojoj su se potiskivale razlike koje je povijest stvorila na južnoslavenskim prostorima, smatra recenzent Srećko M. Džaja
Kada se promijenila europska strateška paradigma podjele Europe na dva međusobno suprotstavljena bloka, Jugoslavija je izgubila transnacionalni razlog opstanka, a konstrukcija koja se pozivala na navodnu kulturnu identičnost i 'bratstvo i jedinstvo', a zapravo je počivala na ideologiji, diktaturi i političkoj represiji, urušila se i za sobom ostavila 'kulturološki disparatno pučanstvo, nepripremljeno za demokratsku izgradnju međusobnih odnosa', smatra Džaja.
Takvo viđenje Jugoslavije nije samo izazov konceptu jugoslavenstva sa Srbima kao dominantnim narodom, nego i svim jugonostalgičarima koji su u Jugoslaviji vidjeli i vide jedinstven kulturološki prostor, a bujanje etnonacionalizama tumače kao manihejsku pojavu zla, a ne kao političke posljedice diktatura i represija dviju Jugoslavija, smatra Džaja.
Teze i zaključci Vesne Drapač alternativa su mnogim drugim tumačenjima Jugoslavije. Tu alternativu ne treba prihvatiti kao 'izbijanje klina klinom', nego kao konstruktivan prilog kritičkom diskursu, smatra Džaja.
-
Fudo387
#1680 Re: Jugoslovenstvo
Eto, dedi ti igranku na rebrima napravili i ti opet cmizdris za njima. Sto se tice mene kao "ustase", dacu ti fore da prvi zamahnes. Zivimo na istom kontinentu, pa, bujrum.KENJAC wrote:Fudo . Pitao sam te nesto ? Sta ne valja u inkriminisanom postu ? Fudo ti rece da ja suze ronim nad Djurisicem. Gdje to Fudo napisah. Sta to napisah.Fudo387 wrote:Jesi li ti za to da Tito sve cetnike strelja?KENJAC wrote:Nadje li Fudo , sta nije ok u onom mom postu ?
Fudo, moj djed , je zivot ostavio ganjajuci i proganjajuci cetnike. Fudo, moj djed je bio u cetnickom zatvoru. Fudo, jako je mucen. Tukli su ga po tabanima drskom od lopate. Cetiri rebra su mu slomili. Njegovog brata ubili. Fudo, meni si reko da suze ronim nad Djurisicem.
Fudo, nije ti ovo trebalo.
Jesam, ja sam da se streljaju svi , apsolutno svi cetnici. Ali Fudo, nemoj shvatit nista personalno ali ni takve ustase ko tebe ne bih postedio !
-
KENJAC
#1681 Re: Jugoslovenstvo
E moj Fudara. Da sam ja dao da me gnjide ko ti iznerviraju, nebi ja pedesetu bez ijedne sijede doceko !
-
Fudo387
#1682 Re: Jugoslovenstvo
Je cetnika i qrca, vadis se na godine.KENJAC wrote:E moj Fudara. Da sam ja dao da me gnjide ko ti iznerviraju, nebi ja pedesetu bez ijedne sijede doceko !
Zarizikaj.
Osveti Djurisica.
-
Novak20
#1683 Re: Jugoslovenstvo
Govori kako hoćeš, lupaj etikete u jednini i množini, lovi vještice ako te to ispunjava. I ja ću ovaj put upotrijebiti množinu.hAZNADAR wrote:Tipicno za vas. Namjerno govorim u mnozini. Kao da ste iz iste sekte. Uvrede, spustanja, omalovazavanja su vam bila i ostala zastitni znak svaki put kada neko spomene kako skacete sebi u stomak.Novak20 wrote:Ako dobro vidim jedino se ti priglupo ceriš. Nego, nisi odgovorio na moje jednostavno pitanje.hAZNADAR wrote:
Sto volim kada branite jedan drugog. A najvise kada navijate uz smajlije i palceve.![]()
A pitanje je pretesko priznajem. Koliko mi je poznato - u Bih ima mnogo koji tu zive a raduju se raspadu drzave i to prizivaju. Zato sto vide alternativu u svom entitetu bio nezavisan ili pripojen. I to mi je jasno. Ono sto mi nije jasno je kada neko ne pripada(barem oficijelno) tom srpskom ili hrvatskom politickom krugu a propagira isto.
Ne znam zašto si se ti našao uvrijeđenim. Valjda su uvrijeđeni i omalovažavani oni koje ti i tvoje kolege poredite danas sa četnicima a do jučer su bili dobri da se pokaže multi-kulti BiH, suživot i tolerancija.
Zašto bi takvi bili za raspad države i prizivali rat kad je izvjesno da bi prvi stradali u njemu. Nije vala da se radujem raspadu BiH iz, po mene i moju porodicu, praktičnih i zdravstvenih razloga.
Ima ljudi u BiH koji ne pripadaju srpskom, hrvatskom ali ni bošnjačkom političkom krugu a opet su ostali uz Bošnjake u ratu. Napravili ste ih, vi SHB, građanima drugog reda - ostalim. Nemaju drugog interesa osim pravne države koja im može garantovati (edit, istinsku ravnopravnost i) prava na život, rad i imovinu. U skladu s tim, ne rade ništa kontra države BiH.
Pa zašto onda da se danas ili sutra svrstavaju u bilo koji etnički tor koji radi protiv drugog tora, gleda da zezne druge i da se otcijepi ili poklopi sve ? Mislim, svrstali se ne svrstali, naći će se neko da olako nalijepi etiketu zbog koje glava ide sa ramena ili se puca u leđa. Zato, dogovorite se BHS o ulasku u NATO i EU ili završite šta ste započeli ali bez mene. Briga me.
Jel' ti sad jasnije ?
- insomnia78
#1684 Re: Jugoslovenstvo
Jah. Vidjeli smo u onom ratu dje se stradalo u zavisnosti od nacionalne pripadnosti. U Beljini si mog'o biti sto puta Jugosloven ako si se zvao Huso znamo dje si zavrsio
- insomnia78
#1685 Re: Jugoslovenstvo
I popustite hljeba vam sa tom supljom vise. Niko ne izjednacava Jugoslaviju i Jugoslovenstvo sa cetnicima. Svakom je jasno da bi BiH puno gore prosla da je bilo koja opcija osim partizana izasla kao pobjednik poslije rata ali to je zavrsena prica. Bosna je platila i najvecu cijenu tog Jugoslovenstva.
Na stranu sto od deset Jugoslovena na ovon forum od njih osam ne mozes naci ni jednog afirmativnog posta o Armiji, Bosni, ratu, Muslimanima. A i od tih osam sest ih ima ispade velikosrpstva
Na stranu sto od deset Jugoslovena na ovon forum od njih osam ne mozes naci ni jednog afirmativnog posta o Armiji, Bosni, ratu, Muslimanima. A i od tih osam sest ih ima ispade velikosrpstva
-
Novak20
#1686 Re: Jugoslovenstvo
Bosna je platila cijenu pokušaja realizacije velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalnog programa a ne jugoslovenstva.
- insomnia78
#1687 Re: Jugoslovenstvo
I koja je svrha sada promicati to "Jugoslovenstvo" Vidjeli smo devedesetih a gledamo i svakodnevno koliko je toga ostalo u praksi
- Edin H.
#1688 Re: Jugoslovenstvo
Bosna je profitirala, a ne bila zrtva jugoslovenstva. Kada im ne odgovara Jugoslavija koji klinac nacionalisti obiljezavaju i pozivaju se na Rezoluciju ZAVNOBiH-a 25 Novembra 1943. Neka obiljezavaju Dejtonski spporazum. 
-
Fudo387
#1689 Re: Jugoslovenstvo
Yutel, Nenad Kecmanovic...Edin H. wrote:Bosna je profitirala, a ne bila zrtva jugoslovenstva. Kada im ne odgovara Jugoslavija koji klinac nacionalisti obiljezavaju i pozivaju se na Rezoluciju ZAVNOBiH-a 25 Novembra 1943. Neka obiljezavaju Dejtonski spporazum.
Svi sa tri ciste u glavi su vas odmah podavili, jedino mi nesta kontali da ce ugrijati sunce.
I ugrija nam.
- insomnia78
#1690 Re: Jugoslovenstvo
Pogresno ste me shvatili. Bila je zrtva zato sto je i dalje vjerovala u jugoslovenstvo dok su se ovi vec uveliko pripremali za rat. Vjerovala je i kad je pocelo rokati po njima
- Edin H.
#1691 Re: Jugoslovenstvo
Kad si se ispalio?Fudo387 wrote:Yutel, Nenad Kecmanovic...Edin H. wrote:Bosna je profitirala, a ne bila zrtva jugoslovenstva. Kada im ne odgovara Jugoslavija koji klinac nacionalisti obiljezavaju i pozivaju se na Rezoluciju ZAVNOBiH-a 25 Novembra 1943. Neka obiljezavaju Dejtonski spporazum.
Svi sa tri ciste u glavi su vas odmah podavili, jedino mi nesta kontali da ce ugrijati sunce.
I ugrija nam.
-
Fudo387
#1692 Re: Jugoslovenstvo
Kasnije od tebe.Edin H. wrote:Kad si se ispalio?Fudo387 wrote:Yutel, Nenad Kecmanovic...Edin H. wrote:Bosna je profitirala, a ne bila zrtva jugoslovenstva. Kada im ne odgovara Jugoslavija koji klinac nacionalisti obiljezavaju i pozivaju se na Rezoluciju ZAVNOBiH-a 25 Novembra 1943. Neka obiljezavaju Dejtonski spporazum.
I ugrija nam.
Sto?
- ljevoruki
#1693 Re: Jugoslovenstvo
insomnia78 wrote:I popustite hljeba vam sa tom supljom vise. Niko ne izjednacava Jugoslaviju i Jugoslovenstvo sa cetnicima. Svakom je jasno da bi BiH puno gore prosla da je bilo koja opcija osim partizana izasla kao pobjednik poslije rata ali to je zavrsena prica. Bosna je platila i najvecu cijenu tog Jugoslovenstva.
-
Bodkin
#1694 Re: Jugoslovenstvo
Novak20 wrote:Bosna je platila cijenu pokušaja realizacije velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalnog programa a ne jugoslovenstva.
-
hAZNADAR
#1695 Re: Jugoslovenstvo
Ok,.. ali ja pricam o necemu drugom. O nasim stradanjima. Svi smo se borili protiv svih.Bodkin wrote:Novak20 wrote:Bosna je platila cijenu pokušaja realizacije velikosrpskog i velikohrvatskog nacionalnog programa a ne jugoslovenstva.
Opet - Bosnjaci prodjose najgore i desilo im se mnogo toga sto se drugima nije. I po obimu i nacinu. Hrvati su prosli opet bolje pod Srbima nego Bosnjaci, Srbi bolje pod Hrvatima nego Bosnjaci, Srbi i Hrvati bolje prodjose pod Bosnjacima nego obrnuto.
Razlika se u tretmanu ocituje i danas. Bosnjaci su jedini kojima se negira nacija, jezik, tumace se kao produkt okupacije, intelektualni skart, vjera im je il strana il opasna, kulturoloski se tumace kao nazadni,...
I to cujem od srpskih nacionalista, hrvatskih nacionalista, i Jugoslovena svih beckgrounda.
Samo jedan termin, jedno iskustvo je zajednicko svima.
Jugoslavija je izvor, korijen,... razlicitog vrednovanja naroda i rezultati toga su najvise pogodili BiH i Bosnjake.
Na ovom forumu od jugoslovena samo mozes cuti pljuvanje po Bosnjacima, omalovazavanje Bosnjaka, islamofobiju, a na ovoj temi zal sto nije uspjela vojna hunta i Bogicevic negativac, plus radost sto ce se BiH urusiti i niko je se nece sjecati.
Jugoslovene ne nazivam srpskim nacionalistima - samo tvrdim da i jedni i drugi imaju isti korijen u svojim svjetonazorima.
A do skora sam i sam imao iste predrasude koje sam prerastao - i znam o cemu pricam.
-
hAZNADAR
#1696 Re: Jugoslovenstvo
Gradjani drugog reda? Slazem se da je konstitutivnost nepravda - ali Sejdic i Finci su barem pokusali, barem nesto rade,.. sta su to radili ostali poput Jugoslovena, Bosanaca svih ovih godina gdje su mogli na milion legalnih nacina barem dati do znanja sta zele i napraviti makar peticiju, prijedlog u parlamentu,...Novak20 wrote:
Govori kako hoćeš, lupaj etikete u jednini i množini, lovi vještice ako te to ispunjava. I ja ću ovaj put upotrijebiti množinu.
Ne znam zašto si se ti našao uvrijeđenim. Valjda su uvrijeđeni i omalovažavani oni koje ti i tvoje kolege poredite danas sa četnicima a do jučer su bili dobri da se pokaže multi-kulti BiH, suživot i tolerancija.
Zašto bi takvi bili za raspad države i prizivali rat kad je izvjesno da bi prvi stradali u njemu. Nije vala da se radujem raspadu BiH iz, po mene i moju porodicu, praktičnih i zdravstvenih razloga.
Ima ljudi u BiH koji ne pripadaju srpskom, hrvatskom ali ni bošnjačkom političkom krugu a opet su ostali uz Bošnjake u ratu. Napravili ste ih, vi SHB, građanima drugog reda - ostalim. Nemaju drugog interesa osim pravne države koja im može garantovati (edit, istinsku ravnopravnost i) prava na život, rad i imovinu. U skladu s tim, ne rade ništa kontra države BiH.
Pa zašto onda da se danas ili sutra svrstavaju u bilo koji etnički tor koji radi protiv drugog tora, gleda da zezne druge i da se otcijepi ili poklopi sve ? Mislim, svrstali se ne svrstali, naći će se neko da olako nalijepi etiketu zbog koje glava ide sa ramena ili se puca u leđa. Zato, dogovorite se BHS o ulasku u NATO i EU ili završite šta ste započeli ali bez mene. Briga me.
Jel' ti sad jasnije ?
Sve se svodi na zatvaranje u svoj krug i izigravanje neke kulturoloske elite. Koja djeluje na forumu poput sekte - pa nesjecam se da je iko ikada se ogradio od izrecenih gluposti svog druga - aplaudira se na svaku mogucu glupost.
I kada covjek cuje sta jugosloveni pricaju, kako omalovazavaju Bosnjake, kako zale za propalom vojnom huntom, kako se raduju urusavanju BiH, ... pa nije ni cudo sto se osjecaju ugrozenim zato sto takve stavove nije pametno javno reci. Trebaju li i rasisti da se osjecaju gradjanima drugog reda zato sto im zakon i drustvene norme ne dopustaju da si daju oduska?
Kontam ja tebe ikekako i sve vas jugoslovene - mnogo bolje nego vi mene. Samo iz razloga sto sam ja prerastao iste zablude koje sam sa vama nekada dijelio. A za takav iskorak ne treba mnogo pameti, snage,... - samo volje za realnost.
Samo treba priznati da je Jugoslavija imala i dobre i lose strane. I da je ostavila mnogo pozitivnog ali i negativnog.
-
hAZNADAR
#1697 Re: Jugoslovenstvo
Ja postujem otvoreno i deklarativno jugoslovenstvo. Imam ih takvih i u familiji, medju prijateljima.insomnia78 wrote:I koja je svrha sada promicati to "Jugoslovenstvo" Vidjeli smo devedesetih a gledamo i svakodnevno koliko je toga ostalo u praksi
Ali imam razloga kritikovati sve zablude jugoslovenskog mentalnog sklopa koje su se konvertovale na razne nacine dalje.
-
hAZNADAR
#1698 Re: Jugoslovenstvo
Znas jako dobro zasto je izabran ZavnoBiH umjesto datum konstituisanja Republike BiH.Edin H. wrote:Bosna je profitirala, a ne bila zrtva jugoslovenstva. Kada im ne odgovara Jugoslavija koji klinac nacionalisti obiljezavaju i pozivaju se na Rezoluciju ZAVNOBiH-a 25 Novembra 1943. Neka obiljezavaju Dejtonski spporazum.
Poput himne, zastave,... Bosnjaci jedini prihvataju kompromisna rjesenja. Kako i koliko prolaze takva rjesenje je druga prica.
- uglavnomja
#1699 Re: Jugoslovenstvo
insomnia78 wrote:I popustite hljeba vam sa tom supljom vise. Niko ne izjednacava Jugoslaviju i Jugoslovenstvo sa cetnicima. Svakom je jasno da bi BiH puno gore prosla da je bilo koja opcija osim partizana izasla kao pobjednik poslije rata ali to je zavrsena prica. Bosna je platila i najvecu cijenu tog Jugoslovenstva.
evo ti prvi povlacis paralelu, i to izmisjas, imas prenose kao neki drugi, za koje se ne cudim, mozak im ne radi dalje od draze m ...
svi koji pisu protiv alije i svega sto je nastalo sa njim su svi proveli rat u bosni, vecina u armiji. i naravno zive-zivjeli su u bosni dovoljno dugo od kraja rata da skontaju da je sve otislo u qq. citav poslijeratni period ljudi bjeze vani, neki napr. u francusku ....
drugo, ko je zivio onaj rahatluk (prije kraja 80.), a onda proveo rat i poslijeratni period u bosni, vidio sta se desavalo, gledao kako se unistava kao prvo bosanska armija i pretvara u muslimansku, pa zatim citava zemlja, kako se pljacka, od donacija do privatizacije, kako se stvara povlasteni sloj prebogatih i nedodirljivih vjersko-nacionalnih poglavica sve sa svitom, kako se znanje i obrazovanje degradira, kako se pamet smatra manom, kako su sposobni nepozeljni .... i sve to jos zamotano u to da si gradjananin drugog reda ako ne ides u dzamiju/crkvu ... nece pricati pozitivno o ratu
da ponovim:
JUGOSLAVIJA JE TRAJALA 45 GODINA.
ZADNJA DESETINA POSTOJANJA NE MOZE PONISTITI ONIH PRVIH 9/10, KAD JE IZGRADJENO SVE STO OVI SADASNJI VLASNICI BOSANSKOG BLAGOSTANJA NE MOGU NI OFARBATI
-
Vipsilon
#1700 Re: Jugoslovenstvo
Za propast Jugoslavije zahvalite se Slovencima, Hrvatima i Srbima.