Vjeru će pokopati ZNANOST?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
skupljac_zeljeza

#1676 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by skupljac_zeljeza »

arzuhal wrote: Ne mogu da vjerujem...ORHANA BAJRAKTAREVIĆA!? NJEGA PRETUKLI!?? ON VEHABIJA, TERORISTA, BOMBAŠ!? To isto da su Rešida Hafizovića ili Enesa Karića umaltili, bukvalno isto.

Ako ti policajci koji su to uradili ne budu suspendovani onda...
Nekoliko portala je prenijelo. Poznajem ga i ja kao vrlo pametnog, duhovitog, vedrog i prijatnog insana i opet ono moglo se pogriješiti, ali baš ovako. Hm?!
arzuhal

#1677 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

skupljac_zeljeza wrote:
arzuhal wrote: Ne mogu da vjerujem...ORHANA BAJRAKTAREVIĆA!? NJEGA PRETUKLI!?? ON VEHABIJA, TERORISTA, BOMBAŠ!? To isto da su Rešida Hafizovića ili Enesa Karića umaltili, bukvalno isto.

Ako ti policajci koji su to uradili ne budu suspendovani onda...
Nekoliko portala je prenijelo. Poznajem ga i ja kao vrlo pametnog, duhovitog, vedrog i prijatnog insana i opet ono moglo se pogriješiti, ali baš ovako. Hm?!
Upravo surfam, tražim informacije, išao sam prvo na stranicu IZ BiH, kontam oni bi prvo reagovali valjda...
aurora313

#1678 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

skupljac_zeljeza wrote:Tuku nas, etiketiraju, vrijeđaju, a mi sve jači izlazimo iz svega toga. :mrgreen:
Jakako... tako su isto govorili i komunisti pa đe su sada! :D
arzuhal

#1679 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

aurora313 wrote:
skupljac_zeljeza wrote:Tuku nas, etiketiraju, vrijeđaju, a mi sve jači izlazimo iz svega toga. :mrgreen:
Forumaju, provociraju vjernike po bespućima Interneta, glume prosvjetljene jedinke i sve to što ide u rok službe... :mrgreen:
aurora313

#1680 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

Bosanac sa dna kace wrote:Molim vas je'l moze ban za ovog lika!
Ima nas sa smislom za sarkazam. :wink:
Bosanac sa dna kace

#1681 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bosanac sa dna kace »

aurora313 wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:Molim vas je'l moze ban za ovog lika!
Ima nas sa smislom za sarkazam. :wink:
Pisam se na taki sarkazam!
aurora313

#1682 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aurora313 »

arzuhal wrote:
aurora313 wrote:
Forumaju, provociraju vjernike po bespućima Interneta, glume prosvjetljene jedinke i sve to što ide u rok službe... :mrgreen:
Ko li nas to provali? :D
Bosanac sa dna kace

#1683 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Bosanac sa dna kace »

MyTao wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
MyTao wrote:Sta je to islamski naucnik?? :-) paradox je sastaviti te dvije rijeci zajedno...
Zato što predaju na fakultetu islamskih nauka. Studirao je na tri fakulteta i onda pisao i time dao doprinos naučnoj misli izuzev ako za tebe nije nauka samo biti hemičar, fizičar i bilolog.

http://www.fin.ba/bibliografije/old/orh ... arevic.htm
Za mene je naucnik neko ko izucava svijet oko sebe... nije naucnik neko ko uci nesto sto je utvrdjeno kao religija... Pravilo broj jedan svakog naucnika je da ide tu gdje ga dokazi nose... kako bogati nekog islamskog naucnika moze nesto odnijeti bilo gdje osim tu gdje mu knjiga kaze da ide?
Eto nek si nam ti definis'o sta je naucunik!
Hajd onda idji u kako ministarstvo pa trazi da se promijeni naziv Fakultetu politickih nauka!
:oops:
MyTao

#1684 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

Ma mogu oni sebe i nazivati Einstainom ako zele, ja samo iznosim cinjenicu koliko je to smijesno... Sta su to oni izucili? na cemu rade?
RNG_25

#1685 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by RNG_25 »

MyTao wrote:Za mene je naucnik neko ko izucava svijet oko sebe... nije naucnik neko ko uci nesto sto je utvrdjeno kao religija... Pravilo broj jedan svakog naucnika je da ide tu gdje ga dokazi nose... kako bogati nekog islamskog naucnika moze nesto odnijeti bilo gdje osim tu gdje mu knjiga kaze da ide?
Dobar.

Image
MyTao

#1686 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by MyTao »

RNG_25 wrote:
MyTao wrote:Za mene je naucnik neko ko izucava svijet oko sebe... nije naucnik neko ko uci nesto sto je utvrdjeno kao religija... Pravilo broj jedan svakog naucnika je da ide tu gdje ga dokazi nose... kako bogati nekog islamskog naucnika moze nesto odnijeti bilo gdje osim tu gdje mu knjiga kaze da ide?
Dobar.

Image
Pa dobro, moze li neki naucni rad? ono, hipoteza, test, zakljucak?? a da je zakljucak nesto totalno novo?

nije nauka nauciti knjigu napamet :roll:
belfy

#1687 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by belfy »

Bosanac sa dna kace wrote:
MyTao wrote:Sta je to islamski naucnik?? :-) paradox je sastaviti te dvije rijeci zajedno...
Fakultet politickih nauka!? Politika je nauka?

Islamske nauke je sirok aksiom. Hadis je sam za sebe nauka, da ne govorim o tefsiru-tumacenju Kur'ana, kelamu, akaidu itd.
A prof. Orhan itekako spada u naucnike ili bolje receno ucenjake islama!
ma ja ba... nauka je sirok aksiom... ti si neki novi "naucnjak" ovdje Dejo?
KIseljak12

#1688 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by KIseljak12 »

belfy wrote:
Bosanac sa dna kace wrote:
Fakultet politickih nauka!? Politika je nauka?

Islamske nauke je sirok aksiom. Hadis je sam za sebe nauka, da ne govorim o tefsiru-tumacenju Kur'ana, kelamu, akaidu itd.
A prof. Orhan itekako spada u naucnike ili bolje receno ucenjake islama!
ma ja ba... nauka je sirok aksiom... ti si neki novi "naucnjak" ovdje Dejo?
Ja neki dan uzeo aksioma na pijaci, tri za 5, ima kakvih hoces, sirokih, uskih, za kisu, jednobojnih, sarenih...
Zaitsev

#1689 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

arzuhal wrote:
aurora313 wrote:
Hihihi :D Zato vjernici ne forumaju, ne provociraju one što ne vjeruju po bespućima interneta, ne glume prosvijetljene jedinke, ne otvaraju 3 teme sedmično o religiji, ne pokušavaju naukom objasniti ama baš svaki ajet na koji nalete u Kur'anu, ne tumače jednu knjigu na 20 milijardi načina i sve što ide u rok službe, pa do Sudnjeg dana... :D
arzuhal

#1690 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Zaitsev wrote:
Hihihi :D Zato vjernici ne forumaju, ne provociraju one što ne vjeruju po bespućima interneta, ne glume prosvijetljene jedinke, ne otvaraju 3 teme sedmično o religiji, ne pokušavaju naukom objasniti ama baš svaki ajet na koji nalete u Kur'anu, ne tumače jednu knjigu na 20 milijardi načina i sve što ide u rok službe, pa do Sudnjeg dana... :D
Slažem se da među vjernicima ima svakakvih ljudi, počev od sebe...Već sam pominjao ovdje da sam više vatre progutao od strane svoje "braće u vjeri" nego od bilo kakvih nevjernika (zbog toga što sam više vremena provodio s vjernicima), to je tako...

No, evo, ja sam vjernik, klanjam beš-vakat, učim Kur'an, nastojim da izbjegavam sve harame koliko to mogu i da se držim halala, i to ne radim: ne provociram ateiste, ne nastojim da ih uvedem u vjeru, ne nastojim da im objašnjavam kako nisu u pravu, ne prijetim im "Božijom kaznom i džehenemom", ne vrijeđam ih zbog njihova izbora i svjetonazora, ne nazivam ih "ispranim mozgovima" ili, možda, "ispraznih srca" i sl. osim ovako neke polušale kao što je ova na koju si reagirao, kad već naleti :mrgreen:

Pogotovo mi ne pada na um ići na teme (a o forumima da i ne pričam, imaju li neki forumi mahsus za ateiste?) koje tretiraju ateizam ili nešto slično pa da želim nekakvu raspravu u kojoj bih "polemizirao vješto", što rek'o Štulić, ili još gore da samo dobacujem, citiram mudre izreke, ovo-ono.

A takav sam i u stvarnom životu, nikome ništa ne namećem, dapače...

Stoga sam i pitao forumaša @SamoVasGledam da li je on nekada bio musliman, pa odatle zna tako podrobno o islamu (povijest islama, ajeti i hadisi, tefsiri i zbirke hadisa, itd.), ili se uputio u izučavanje i saznavanje o islamu kako bi mogao polemizirati s muslimanima s ciljem i namjerom da im dokaže i pokaže sve zablude, rupe i slabosti islama koje oni ne vide zavedeni dogmatizmom i nesposobni da kritički promišljaju.

Odgovor mi treba za folder "Ono kada ateisti povlače argumente o sebi kao strani koja je pasivna po pitanju nečije vjere, ne dira nikog, ne započinje i samo se brani od nasrtaja vjerskih misionara..."

I zbog svih tih stvari koje ja, kao vjernik-musliman, ne radim i ne želim da radim i da postupam spram ateista (ili pripadnika drugih nekih vjera, jer ne napadam niti kritikujem ni hrišćanstvo, budizam...) na načine na koje ne bih želio da neko postupa prema meni, zadržavam pravo da otresem svakog onog koji se zahebava na račun moje vjere na način i u čas kada sam odlučim da odreagujem.

Dakle nešto kao i @HAVANA, moj blizanac u svijetu ateista: čovjek uopće nešto ne navraća na Religiju i teme koje tretiraju vjeru, nije opterećen time da nekome nešto kontrira i dokazuje, ponekad dođe i nešto malo šarne, ali ne dozvoljava da njemu neki vjernik soli pamet, da mu ograničava njegovu slobodu i dovodi u pitanje nejgov izbor. I otrese takvog k'o ništa. Tako i treba.
Zaitsev

#1691 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Zaitsev »

I je l' besmisleno to trpanje u isti koš svih? Vjernika kao i ateista ima različith i to u velikom broju različitih. Niti moraš biti vjernik da bi bio čovjek, niti moraš biti ateista da bi bio čovjek. Generalizovanje je uvijek njesra! Više puta sam poredio forumaša ibrahimagu i njegov pristup, njegove postove i njegovu tu neku smirenu retoriku, nasuprot pojedinih drugih, agresivnih, egoističnih, egocentričnih...

Ne smeta ni meni što neko tumači religiju na način na koji je tumači, sve dok to ne počne nametati. Pisao sam i ranije da smatram bi religija trebala biti stvar čovjekove individualne duhovne nadgradnje, a ne predmet i tema na forumima ili općenito u javnom životu.

Nažalost, pojedini "izgore" u toj svojoj vjeri i željom za nametanjem iste drugima, pa kada se upuste u neku dublju diskusiju i kada im se kažu stvari koje se mogu naučno objasniti, opet im je izgovor religija, samo vjerovanje, te po automatizmu, svi koji ne vjeruju u ono što i oni su glupi, primitivni, ne poznaju logiku i slično.

Što se tiče tvog foldera, ja mogu govoriti u svoje ime. Nikada ne bih spomenuo ateizam niti bih ikako pričao o religiji da me ne povuku pojedini sa: "NASA priznala! Mjesec je u prošlosti bio rascijepljen! Evo i dokaza!" i tako tim primjerima. Mišljenja sam da takvi "vjerski misionari" nanose više štete samoj vjeri nego koristi, ali eto, znaš kako se kaže za mišljenje... :D

Tebi svaka čast i imaš puno pravo da otreseš svakog ko se zajebava na račun tvoje vjere, ali nemoj se osjećati uvrijeđenim kada tebe neko otrese ako se zajebavaš na račun nečeg što se kosi s tvojim uvjerenjima.

Što se tiče komentara oko druga Havane, sve zavisi kako ko gleda na to. Meni nije opterećenje da pričam s ljudima i iznosim svoje mišljenje, kao ni da čitam tuđa. Ako se ne slažem s nečim, to i napišem, ne da bih kontrirao ili dokazivao išta, jer sam vrlo dobro svjestan da je ubjeđenja jako teško promijeniti, nego eto, tako, valjda je i forum za te stvari. Ne znam na šta bi ličilo bilo šta, ne samo forum, da neko nešto napiše a onda "niko ništa ne kontrira i ne dokazuje" tj. svi se slažu i klimaju glavom. Opet kažem, smatram da sve zavisi kako gledaš na sve to. Niti mi ko može soliti pamet, pogotovo ograničiti slobodu, a ponajmanje dovesti u pitanje moj izbor. Zato lično nemam potrebu da otresam ikoga. Svakoga mogu saslušati, reći mu šta mislim, sve dok taj neko na normalan, racionalan i civilizovan način iznosi svoje mišljenje. Štaviše, uživam u tome. Valjda se, između ostalog, po tome razlikujemo od hajvana... :D

Meni lično, kao ateisti, nikad nije i nikad neće smetati bilo koja vjera. Nažalost, nikad neću shvatiti zašto velikoj većini vjernika smeta ateizam.
arzuhal

#1692 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by arzuhal »

Družimo se, ćakulamo, šta'š... :mrgreen: Nekog banuju, pretjera valjda, i tako to... :mrgreen:
Smrcak15

#1693 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

Naučnici u Bocvani će kravama na stražnjicama crtati oči

U eksperimentu koji bi im "trebao otvoriti oči", australski naučnci u Bocvani crtaju oči na zadnjicama goveda kako bi istražili hoće li to lavove odvratiti od napada. Biolozi sa univerziteta Novog Južnog Valesa nadaju se da će lavovi tako pomisliti da ih je netko opazio te odustati od lova. Biolog Nail Džordan tvrdi da se lavovi sve češće približavaju farmama jer njihova tradicionalna lovišta postaju sve manja i ograničenija. "Lavovi love iz zasjede, vrebaju, približe se i neopaženo skaču na plijen. Ali nije uvijek tako. Jednom je impala primijetila lavicu, koja je, shvativši da ju je lovina opazila, odustala od lova", rekao je Džordan. "Predatora u prirodi od lova i napada može odvratiti svijest o tome da je primijećen. Poznato je da uzorci koji podsjećaju na oči na leptirovim krilima odvraćaju ptice, a u Indiji drvosječe nose maske na potiljku kako bi potaknuli tigrove da ih primjete", dodaje Džordan. Naučnici su u prvom pokušaju nacrtali oči na trećini krda od 62 goveda. U dva i po mjeseca lavovi su usmrtili tri goveda, ali nijedno od njih nije imalo nacrtane oči. Potaknuti rezultatom, Australci se ovaj mjesec vraćaju u Bocvanu i natavljaju s eksperimentom.

Više detalja na: http://www.nezavisne.com/zivot-stil/ziv ... oci/377835

i neko opet pocne vjerovati da evolucija slucajnim dogadjajima crta oci na zivotinja kako bi odvratila predatore od njih

veliko crno lazno oko kod repa, malo pravo oko maskirano crnom linijom
Image
¨
Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

zaba sa laznim ocima na guzi
Image

Pauk sa licem covjeka ili zivotinja, oci, nos, usta, a mozda i obrve spojene kao u Krajisnika :D a koga to nebi prepalo
Image

Image

pauk sa laznim ocima i velikim osmijehom
Image
Image

Image

sa laznim ocima, nosom i ustima
Image
Image

Image

Image

Image

Image

ociti primjeri da su upletene ruke inteligentnog Tvorca, ali eto vi i dalje vjerujte da je evolucija slucajnim dogadjajima kreirala dva lazna oka, pa cak i nos i usta na tacnim pozicijama
Last edited by Smrcak15 on 08/07/2016 10:45, edited 1 time in total.
mirzaaa33

#1694 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Pa što nije i kravama nacrto oči na guzici :lol:
Smrcak15

#1695 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

mirzaaa33 wrote:Pa što nije i kravama nacrto oči na guzici :lol:
pa eto krave imaju obicaj da pasu po savanama same bez pastira , onako da zivi same za sebe ko antilope i ostale zivotinje :-)

krave su namijenjene da budu blizu covjeka uz pastire, a na da same se bore za svoj opstanaka po africkim stepama a one onako plaho "brze" pa bi se upsjele spasiti od predatora.

A da je Bog dao lazne oci na kravama, da sve krave imaju to, bilo bi, zamjerka, sto ce im to kad su i onako vecinom u selima kod ljudi i neizlazu se predatorima tako lahko sobzirom da imaju i pastiri.

Umjesto da se zapitas vaznije pitanje a to je otkud bas Ovako u ovolikim mjerama da zivotinje imaju lazne oci cak i usta i nos kako bi prestrasili predatore a ti se pitas sto krave nemaju :-)
shbc

#1696 Re: RE: Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by shbc »

Zato sto su krave cafiri zivotinjskog svijeta. To je njima kazna od Allaha. Ima neki ajet garant da se tako protumaci.
aditon

#1697 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by aditon »

Smrcak15 wrote:
pa eto krave imaju obicaj da pasu po savanama same bez pastira , onako da zivi same za sebe ko antilope i ostale zivotinje :-)

krave su namijenjene da budu blizu covjeka uz pastire, a na da same se bore za svoj opstanaka po africkim stepama a one onako plaho "brze" pa bi se upsjele spasiti od predatora.

A da je Bog dao lazne oci na kravama, da sve krave imaju to, bilo bi, zamjerka, sto ce im to kad su i onako vecinom u selima kod ljudi i neizlazu se predatorima tako lahko sobzirom da imaju i pastiri.

Umjesto da se zapitas vaznije pitanje a to je otkud bas Ovako u ovolikim mjerama da zivotinje imaju lazne oci cak i usta i nos kako bi prestrasili predatore a ti se pitas sto krave nemaju :-)
Smrcak, šta pokušavaš dokazati? Stvarno te ne razumijem.

Svaka životinja i biljka ima neki svoj odbrambeni mehanizam. Nekad i više istih. Ovi insekti i vodozemci su evolucijom razvili svoj obrambeni sistem a to su u ovom slučaju šare na njihovim tijelima koja podsjećaju (ljudski mozak uvijek traži smisao u nečemu što vidi) nas ljude na lice, oči itd.

Krave imaju rogove, to je njihov odbrambeni mehanizam. Krave, konji, psi, kokoši, ovce itd su ljudi pripitomili i prilagodili svojim potrebama. Te su životinje u svojoj prošlosti bile slobodne poput drugih slobodnih životinja danas. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi te životinje bez utjecaja čovjeka danas izgledala. Ne previše drugačije ali vrlo moguće da bi neke dodatne mehanizme zaštite od predatora razvile.

Međutim, opet te pitam, šta je poenta svih onih slika koje si u ranijem postu postavio? Šta ustvari želiš dokazati time.
mirzaaa33

#1698 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by mirzaaa33 »

Šta je starije smrčak, krave ili ljudi
Smrcak15

#1699 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by Smrcak15 »

aditon wrote:
Smrcak15 wrote:

Smrcak, šta pokušavaš dokazati? Stvarno te ne razumijem.

Svaka životinja i biljka ima neki svoj odbrambeni mehanizam. Nekad i više istih. Ovi insekti i vodozemci su evolucijom razvili svoj obrambeni sistem a to su u ovom slučaju šare na njihovim tijelima koja podsjećaju (ljudski mozak uvijek traži smisao u nečemu što vidi) nas ljude na lice, oči itd.

Krave imaju rogove, to je njihov odbrambeni mehanizam. Krave, konji, psi, kokoši, ovce itd su ljudi pripitomili i prilagodili svojim potrebama. Te su životinje u svojoj prošlosti bile slobodne poput drugih slobodnih životinja danas. Bilo bi zanimljivo vidjeti kako bi te životinje bez utjecaja čovjeka danas izgledala. Ne previše drugačije ali vrlo moguće da bi neke dodatne mehanizme zaštite od predatora razvile.

Međutim, opet te pitam, šta je poenta svih onih slika koje si u ranijem postu postavio? Šta ustvari želiš dokazati time.

evo da Tebe pitam,

kako Ovako masovno da zivotinje imaju lazne oci pa cak i nos i usta?

Kako to da priroda koja nema razum daje zivotinjama inteligente forme koje predstavljaju vecu zivotinju kako bi mozda prepale predatora ili cak prevarili predatora da su oceni pa da nepokusavaju napadati.
SamoVasGledam

#1700 Re: Vjeru će pokopati ZNANOST?

Post by SamoVasGledam »

Bez zezanja mene je oduvek zanimalo da li postoji raj i pakao za životinje. Mogu li i životinje biti muslimani, hrišćani i ateisti i šta će se dogoditi ako vuka ili lava muslimana ubacimo u obor sa svinjama. :?:
Locked