AUTENTIČNOST vs DOGMA, (islam, Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
salik79

#1676 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

arzuhal wrote:
salik79 wrote:Jos jednom, uz napomenu da je prof.dr. Ahmed el-Kubeisi jedan od najuticajnijih i najpriznatijih (top 500) sunitskih alima, cijela istina i laz u 2 minute i 20 sekundi:
Znaš kako su ljudi ovdje, na ovom forumu, i forumima širom dunjaluka, započinjali svoju borbu protiv islama? Prvo krenu s pričom protiv vehabija/selefija/tekfirdžija/itd. Taj uvod je najlakši da se pokažeš kao zabrinuti musliman, vjernik, šta li...Što je sasvim za očekivati s obzirom na njihova tumačenja islama, kao i praksu. O terorizmu da i ne govorimo.

Tu se slože svi, i sunije.

A onda se, preko vehabija kao odskočne daske, krene na rušenje ehli-suneta. Provjeri, tako su (ne svi na isti način, doduše..) započinjali i @Diwan, i @zagor, i @prenosnik/@dadinjo33, i brojni drugi. Oproban recept: prvo po vehabijama (niko ih neće braniti ni žaliti, osim oni sami sebe, udri po ibn Tejmiji, ibn Kajimu, Muhamdeu b. Abdulvehabu, po Saudima...), a onda pređeš i na sve sunije (tu kreću napadi na ulemu, Buhariju, Muslima, hadise, ashabe...). Braniš jedino onaj "sunizam" koji paše, ako paše, tvojoj stvari...

Ovdje ne govorim o tebi, ali govorim tebi (i drugima koji čuju i razumiju).

Ja cijelo vrijeme nastojim da prekinem priču, ali ti nastavljaš jer imaš potrebu da dođeš do istine, da ukažeš na istinu, jel de...Pa de...
U pravu si. Izvinjavam se ako je neko i moje upise na taj nacin protumacio. Da ne bi bilo sumnje, za mene su svi ashabi Bozijeg Poslanika s.a.v.a.v.s., od prve cetverice halifa r.a. do majki vjernika r.a. ,velikani islama i o njima sve najljepse. Moja kritika je vezana iskljucivo za zlocinacku Umejevicku lozu i njihove skutonose. Zato molim sve ucesnike u raspravi da tako razumiju bilo koji upis na ovu temu (ili bilo koju drugu). Znam koja pitanja mogu uslijediti od pojedinih, ali ih molim da me postede bespotrebnih objasnjavanja i naklapanja. :kiss:
dadinjo33

#1677 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

Idemedosumom wrote:Ponekad mi te žao dadinjo, vidi se da si načitaniji od prosječnog forumaša, da se trudiš prilikom sastavljanja ovih upisa, doduše uglavnom jednu te istu priču vrtiš, ali svejedno, nikako da ti za rukom pođe, da nam oči otvoriš :D

Nego, de nam opet ispričaj kako je koza pojela pola Kur'ana, ili kako ono već ide?

:zjev:
Ad hominem, i to onaj pateticni je najjaci muslimanski argument od Adema do danas.

Pa valjda ti bolje znas hadis o tom konzumentu mushafa-skupine listova. Ipak si ti valjda musliman, a to su muslimanski izvori i knjige.

Jedan cak kaze, vezano za taj dogadjaj i istorijsko nekriticko i podanicko slijedjenje od 'uleme' servirane dogme od strane muslimana: Koza je pojela jedan list, a ostatak prepustila ovcama.
Last edited by dadinjo33 on 30/06/2017 08:34, edited 1 time in total.
arzuhal

#1678 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

salik79 wrote: U pravu si. Izvinjavam se ako je neko i moje upise na taj nacin protumacio. Da ne bi bilo sumnje, za mene su svi ashabi Bozijeg Poslanika s.a.v.a.v.s., od prve cetverice halifa r.a. do majki vjernika r.a. ,velikani islama i o njima sve najljepse. Moja kritika je vezana iskljucivo za zlocinacku Umejevicku lozu i njihove skutonose. Zato molim sve ucesnike u raspravi da tako razumiju bilo koji upis na ovu temu (ili bilo koju drugu). Znam koja pitanja mogu uslijediti od pojedinih, ali ih molim da me postede bespotrebnih objasnjavanja i naklapanja. :kiss:
:kiss: :)
Idemedosumom

#1681 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Diwan wrote: Sve je manje više jasno, k'o dan, samo treba imati muda pa izaci iz te hodžinske stolječne matrice i lafine. Nije lako, posebice ako je večina oko tebe na heroinu ... nije se lako sam skinuti s toga.

Hz. Alija a.s., Ghadir Hum, Sekifa su mjesto gdje se odvaja žito od kukolja, vjera od munafikluka i gdje se raspoznaje pravo stanje stvari i otkrivaju prava lica poznatih ličnosti unutar islama. Želim svima hrabrosti da se upuste u putovanje ka istini i bijeg iz zatočeništva dogme, ideologije i laži.
Nije mi stvarno jasan tvoj stav. Ti si na ovoj temi dosta vremena proveo u kritikovanju i odbacivanju hadisa. A sada se, izmeđuostalog, pozivaš na događaj kod Ghadir Huma, tu je navodno sva istina skrivena, a zle hodže Velići i njemu slični to žele sakriti.

Jel hadis valjan izvor Islama ili nije?
asurbanipal

#1682 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by asurbanipal »

Idemedosumom wrote:
Diwan wrote: Sve je manje više jasno, k'o dan, samo treba imati muda pa izaci iz te hodžinske stolječne matrice i lafine. Nije lako, posebice ako je večina oko tebe na heroinu ... nije se lako sam skinuti s toga.

Hz. Alija a.s., Ghadir Hum, Sekifa su mjesto gdje se odvaja žito od kukolja, vjera od munafikluka i gdje se raspoznaje pravo stanje stvari i otkrivaju prava lica poznatih ličnosti unutar islama. Želim svima hrabrosti da se upuste u putovanje ka istini i bijeg iz zatočeništva dogme, ideologije i laži.
Nije mi stvarno jasan tvoj stav. Ti si na ovoj temi dosta vremena proveo u kritikovanju i odbacivanju hadisa. A sada se, izmeđuostalog, pozivaš na događaj kod Ghadir Huma, tu je navodno sva istina skrivena, a zle hodže Velići i njemu slični to žele sakriti.

Jel hadis valjan izvor Islama ili nije?

Pričam nedavno s jednim medinskim studentom o događaju na Ghadir Humu, i navodim mu autore koji prenose detalje tog događaja. Uglavnom, njegova je bila da ništa od toga što se desilo nije istina, negira i sami događaj Ghadir Huma, i da konzensus "učenjaka" (saudijskih) ide ka tome da se radi o lažnoj predaji. Tako da možeš miran biti. Ulema će se zdgovoriti. :lol:
Idemedosumom

#1683 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Idemedosumom »

Istina je, da je današnja ulema sebi svašta nešto ušerijatila, naročito ovi al Saud poslušnici. Bez obzira smatram da ste pretjerali s tom hampom :)
Diwan

#1684 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

Idemedosumom wrote:Istina je, da je današnja ulema sebi svašta nešto ušerijatila, naročito ovi al Saud poslušnici. Bez obzira smatram da ste pretjerali s tom hampom :)

To pitanje je itekako važno, ništa manje važnije od šehadeta, bez obzira ima li on svoju valjanost uopšte u nepatvorenoj vjeri. Čak i da uzmemo to kao znak 'vjere', on nije potpun bez onog Muhamedu resuluhu - dakle nije dovoljno samo 'La Ilahe ilallah'.

Tako isto je i sa Hz. Alijom a.s. MOžeš reći , meni je dovoljan Bog i samo je to bitno i ne treba mi ništa drugo, ali na taj način ne zadovoljavaš 'uslove' čak i ovog islama koji je mainstream, jer kao što smo rekli postoji i 'Muhamedu resuluhu'. Upravo ovo 'Muhamedu resuluhu' je bolna tačka munafika, a shodno tome će biti i HZ. Alija a.s. kao onaj na kojem se očituje dodatno razlika između onih koji se pokoravaju i koji su se pokorili i onih koji su to odbili, a istovremeno zadržavajući status 'muslimana,vjernika .... bilo čega'.

Dakle, po njihovom, može se i nepokoriti a istovremeno samog sebe i druge koji djele istu ideju nepokoravanja ukrasiti epitetima (vjera,predanost) koji uopšte ne odgovaraju onima koji se nisu pokorili

Hz. Alija a.s. je po nekim tumačenjima Siratul Mustekin, i baš se na njemu očitava ta razlika, iako se u tefsirima naravno u ajetima koji slijede u nastavku Fatihe to dovodi u vezi sa hrišćanima i jevrejima.

Dakle, to nije nikava hampa, nego stvar oko koje se pravi razlika i raspoznavanje, tas i vaga, od koje su pobjednici-munafici napravili kao da nije big deal i uopšte nebitna stvar za vjerovanje.

Odbijajući HZ. Aliju a.s. ti odbijaš i ono 'Muhamedu resuluhu'
dadinjo33

#1685 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

A zašto bi bila toliko važna odanost Aliji ako svi muslimani, uključujući i Alijeve baška poklonike, svakog dana potvrđuju, izgovarajući ajet 33:33 (Allah želi, o ehli bejte, da vas čišćenjem očisti prljavštine” (33:33) da Allah već 1400 i kusur godina želi, ali ne uspijeva da očisti ehli bejt, uključujući i Aliju kao pripadnika ehli bejta?

Neko bi mogao reći da su oni već možda očišćeni, ali kako je Kur'an navodno istinit i vječni Božiji govor, onda je istinita i današnja recitacija ajeta 33:33 koja kaže da su oni i dalje prljavi.
Irsar

#1686 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Irsar »

dadinjo33 wrote:
Irsar wrote:Evo vam jedan ajet za razmišljanje.

*8 Kur'an, ajet 16:44 (Mustafa Mlivo):
Sa jasnim dokazima i zeburima. I objavljujemo tebi Opomenu,16:44 da objasniš ljudima ono šta im se objavljuje, i da bi oni razmišljali.
Poslanik se trudio s razlogom da prenese i objasni Kur'an svojim sljedbenicima, ali objasniti se može samo objasnivo (odnosno shvatljivo) i trud ima smisla samo ako može polučiti rezultat, a rezultat je upravo objašnjenost. Sve ovo bi bilo nemoguće da je svaki ajet neshvatljiv, ili da ne postoji osnova u Kur'anu koja je dostatna za Islam kao religiju.

Na vašu žalost, Kur'an sadrži ajete koji su jasni većini ljudi, jer da nije tako, onda ne bi moglo biti Islama kao Religije, jer ako se većina ljudi ne može složiti u nekim fundamentalnim stvarima, onda te stvari ne može ni biti.

Možda ste ipak vi ti koji trebate napraviti pauzu i vidjeti da li ovo što pišete ima nekog smisla. Možda ste vi među onima koji jednostavno ne mogu shvatiti ove stvari. Jer 1,5 milijardi ljudi dobro razumije povelik broj ajeta iz Kur'ana i neće biti naročito impresionirani vašim nihilizmom i tvrdnjama o neshvatljivosti tih ajeta.

Zapravo, ovo je sve metafizika, samo što sami to ne uviđate, nego se vrtite u krug pokušavajući demantirati Kur'an samim Kur'anom, a nekako ne vidite besmislenost i nemogućnost takve rabote.
Da, ajet 16:44 je vrlo zanimljiv. Muhamedu se objavljuje da objasni ljudima ono sto se njima objavljuje.
Ali, naravno, vecina onih koji vjeruju u Allaha i uopste ljudi, ne kontaju, ako je vjerovati Kuranu.
To što "ne kontaju" ne izuzima Poslanika od dužnosti da im objasni, ili bar pokuša da objasni. Zapravo, Poslanik je dovoljno dobro objasnio stvari. To što razumijevanje tih stvari ne ovisi samo o objašnjenju, već i o individualnim sposobnostima prihvatanja i razumijevanja objašnjenja, nam samo govori ono što sam već objasnio na primjeru 3:7 - to što je nešto jasno samo po sebi ne znači nužno da će biti jasno svima.

No činjenica je da je dovoljan broj ljudi shvatio, u suprotnom ne bi ni imali Islama.
dadinjo33

#1687 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

Čini mi se iz konteksta da brkaš pojmove islam i islamska religija. Muslimani kažu da su današnji jevreji oni koji nisu razumjeli Musaa, kršćani oni koji nisu razumjeli Isaa...pitanje je ko su današnji muslimani.
Diwan

#1688 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

dadinjo33 wrote:A zašto bi bila toliko važna odanost Aliji ako svi muslimani, uključujući i Alijeve baška poklonike, svakog dana potvrđuju, izgovarajući ajet 33:33 (Allah želi, o ehli bejte, da vas čišćenjem očisti prljavštine” (33:33) da Allah već 1400 i kusur godina želi, ali ne uspijeva da očisti ehli bejt, uključujući i Aliju kao pripadnika ehli bejta?

Neko bi mogao reći da su oni već možda očišćeni, ali kako je Kur'an navodno istinit i vječni Božiji govor, onda je istinita i današnja recitacija ajeta 33:33 koja kaže da su oni i dalje prljavi.
Ako znas istinu onda znas ono što je neistina. A ne može biti obratno. A sad razguli :D
dadinjo33

#1689 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

Diwan wrote:
Ako znas istinu onda znas ono što je neistina. A ne može biti obratno. A sad razguli :D
Ma ne znam istinu, nemam pojma. Možeš li objasniti to oko obaveze prema Aliji, iako je, kaže Allah, prljav? Iz čega proizilazi ta obaveza?
arzuhal

#1690 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
Diwan wrote:
Ma ne znam istinu, nemam pojma. Možeš li objasniti to oko obaveze prema Aliji, iako je, kaže Allah, prljav? Iz čega proizilazi ta obaveza?
Ja mislim da se on možda i ne slaže s tobom, al' si mu simpatičan nekako, to je očito... :mrgreen:

Ne, ozbiljno, ovakvi (i slični) postovi su razlog zašto (ako ti to išta znači! :mrgreen: ) osobno imam i nekog poštovanja prema tebi, odnosno zašto pravim razliku između tebe i Diwana (i nekih drugih): ti mu ašćare kažeš kako je hazreti Alija prljav, a on se tebi umilno smješka, kobajagi tjerajući te...A puna mu usta Ehli-bejta...
dadinjo33

#1691 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote:
Diwan wrote:
Ja mislim da se on možda i ne slaže s tobom, al' si mu simpatičan nekako, to je očito... :mrgreen:

Ne, ozbiljno, ovakvi (i slični) postovi su razlog zašto (ako ti to išta znači! :mrgreen: ) osobno imam i nekog poštovanja prema tebi, odnosno zašto pravim razliku između tebe i Diwana (i nekih drugih): ti mu ašćare kažeš kako je hazreti Alija prljav, a on se tebi umilno smješka, kobajagi tjerajući te...A puna mu usta Ehli-bejta...
Da, ali ne pišeš po meritumu teme. Pišeš o tome koga od forumaša i zašto poštuješ, da ne ulazimo u cinizam, sarkazam ili šta već tog pisanja, jer to nebitno. To je offtopic i prikriveni ad hominem i prijaviću ovaj post i molim te da to više ne radiš, ipak si ti moderator, pa ne bi škodilo malo profesionanog pristupa. Pusti šuplju.
arzuhal

#1692 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote: Da, ali ne pišeš po meritumu teme. Pišeš o tome koga od forumaša i zašto poštuješ, da ne ulazimo u cinizam, sarkazam ili šta već tog pisanja, jer to nebitno. To je offtopic i prikriveni ad hominem i prijaviću ovaj post i molim te da to više ne radiš, ipak si ti moderator, pa ne bi škodilo malo profesionanog pristupa. Pusti šuplju.
Ne, ja vidim u tome nešto božansko, dakle pišem u skladu s temom.
dadinjo33

#1693 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

arzuhal wrote:
dadinjo33 wrote: Da, ali ne pišeš po meritumu teme. Pišeš o tome koga od forumaša i zašto poštuješ, da ne ulazimo u cinizam, sarkazam ili šta već tog pisanja, jer to nebitno. To je offtopic i prikriveni ad hominem i prijaviću ovaj post i molim te da to više ne radiš, ipak si ti moderator, pa ne bi škodilo malo profesionanog pristupa. Pusti šuplju.
I ja vidim, negativnom i time za temu prihvatljivom analogijom da nema ništa božansko u tvom zloupotrebljavanju funkcije moderatora i korištenju za istresanje ličnih frustracija.
arzuhal

#1694 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

dadinjo33 wrote:
arzuhal wrote:
I ja vidim, negativnom i time za temu prihvatljivom analogijom da nema ništa božansko u tvom zloupotrebljavanju funkcije moderatora i korištenju za istresanje ličnih frustracija.
Ne znam zašto si toliko opsjednut mnome... :?
Diwan

#1695 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by Diwan »

dadinjo33 wrote:
Diwan wrote:
56:77. Uistinu, on je Kur’an plemeniti,
56:78. U Knjizi skrivenoj
56:79. Koju ne dotiču, izuzev očišćeni,

ovdje se kaže da je čiščenje završeno čak i ako bi se povodio za tvojim malicioznim namjerama.

The Prophet (P.B.U.H) said, “Ali (A.S) is with the Qur’an, and the Qur’an is with Ali.

Reference:” Al-Bukhari, 5/19; Muslim, 2/360; Al-Tirmidhi, 5/304; Mustadrak Al-Sahihain of Al-Hakim Al-Nisabori, 3/109; Ibn Majah, 1/28; Musnad Ahmad, 3/328

Over and out

Inače, postojei takva mišljenja koja govore da je preko 300 ajeta koji govore o Ehli Bejtu a.s. izbačeno iz ovoga što se sada zove Kur'an.
dadinjo33

#1696 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

Diwan wrote:
56:77. Uistinu, on je Kur’an plemeniti,
56:78. U Knjizi skrivenoj
56:79. Koju ne dotiču, izuzev očišćeni,

ovdje se kaže da je čiščenje završeno čak i ako bi se povodio za tvojim malicioznim namjerama.
Pa ne kaže baš. Ajet 33:33 kaže da Allah i danas želi da očisti ehli bejt od prljavštine, a ako knjigu dotiču očišćeni, to su onda neki drugi, a ne ehli bejt.

To ti je isto kao ono "uputi nas na pravi put". Dok god to moliš, činiš to iz pozicije zabludjelog.
Diwan wrote:The Prophet (P.B.U.H) said, “Ali (A.S) is with the Qur’an, and the Qur’an is with Ali.

Reference:” Al-Bukhari, 5/19; Muslim, 2/360; Al-Tirmidhi, 5/304; Mustadrak Al-Sahihain of Al-Hakim Al-Nisabori, 3/109; Ibn Majah, 1/28; Musnad Ahmad, 3/328

Over and out

Inače, postojei takva mišljenja koja govore da je preko 300 ajeta koji govore o Ehli Bejtu a.s. izbačeno iz ovoga što se sada zove Kur'an.
Što se tiče hadisa, njima se, uz ciljana tumačenja, može "dokazati" bilo šta, kao što znaš i sam.

Sve ovo što pišeš je kitabijstvo i robovanje starim istorijskim pričama.

No dobro, ako ti je tako lijepo.
arzuhal

#1697 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by arzuhal »

Diwan wrote:
:thumbup:
salik79

#1698 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by salik79 »

dadinjo33 wrote:A zašto bi bila toliko važna odanost Aliji ako svi muslimani, uključujući i Alijeve baška poklonike, svakog dana potvrđuju, izgovarajući ajet 33:33 (Allah želi, o ehli bejte, da vas čišćenjem očisti prljavštine” (33:33) da Allah već 1400 i kusur godina želi, ali ne uspijeva da očisti ehli bejt, uključujući i Aliju kao pripadnika ehli bejta?

Njemacki prijevodi:

1. Vidi(te)/Pogledajte, Allah vas zeli od svega losega sacuvati, o Ehli Bejte, i potpuno ciste vas odrzati/ocuvati.

2. Allah hoce sve lose od vas odstraniti (uciniti da nestane), vi Ehli Bejte, i neprestano/stalno vas u potpunosti (u potpunom smislu/na potpun nacin) cistim cuvati (drzati).
dadinjo33

#1700 Re: BOŽANSKA VJERA vs Islam, (Hriščanstvo, Judaizam itd.)

Post by dadinjo33 »

salik79 wrote:
Njemacki prijevodi:

1. Vidi(te)/Pogledajte, Allah vas zeli od svega losega sacuvati, o Ehli Bejte, i potpuno ciste vas odrzati/ocuvati.

2. Allah hoce sve lose od vas odstraniti (uciniti da nestane), vi Ehli Bejte, i neprestano/stalno vas u potpunosti (u potpunom smislu/na potpun nacin) cistim cuvati (drzati).
Korkut je tursko prezime, ali pošto u Njemačkoj ima dosta Turaka, imaju i oni svoje korkute :lol:

Ma znam, kad šejtan "yudlil", on "odvodi u zabludu", a kad Allah "yudlil", on "ostavlja u zabludi". Nekom ko poznaje izvorni jezik prevodi na druge ništa ne znače, mada govornici izvornog jezika vjerovatno nisu ni ciljna grupa te apologetike sa ušminkanim jezički netačnim prevodima. Ciljna grupa su prije oni koji zbog nepoznavanja originala ne mogu provjeriti šta im se podvaljuje, pa su skloniji prihvatanju tih tefsirskih, a ne primarno lingvističkih prevoda.

Elem, u originalu Allah želi da od ehli bejta odstrani ridžs (najgoru prljavštinu u najširem smislu riječi, što se vidi iz upotrebe te riječi u Kur'anu) i da ih očisti čišćenjem.

Sve drugo je apologetsko muljanje.
Post Reply