Ne, nisi, rekao si da čopor postaje agresivan kad ga neko napadne. Uopće nije riječ o agresiji, nego o odbrani teritorija.sizifinho wrote: Pa jesam li ili nisam spomenuo čoporski mentalitet?
Pa ovo je apsurd stvarno, izvini, stani da se citiram da samo pokažem kako vi obraćate pažnju na to šta ko piše.
Problem pasa lutalica vol 2
-
haos1
#1676 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Last edited by haos1 on 01/09/2016 15:45, edited 2 times in total.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1677 Re: Problem pasa lutalica vol 2
i ova stoji

-
Nadzorna_ploca
#1678 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Ta je vec za drugi podforum.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#1679 Re: Problem pasa lutalica vol 2
i te što glume kad vide psa da ih je strah zapravo seru po svoj djeci koju je zaista strah i koju zaista ganjaju psi... valjda što su manji ili što ih nekad zadirkuju djeca
recimo moj pas je mrzio djecu a nikad mu nijedno dijete nije naudilo
ko će znati životinja je to
recimo moj pas je mrzio djecu a nikad mu nijedno dijete nije naudilo
ko će znati životinja je to
-
sizifinho
#1680 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Sad već i lažeš.haos1 wrote:Ne, nisi, rekao si da čopor postaje agresivan kad ga neko napadne.sizifinho wrote: Pa jesam li ili nisam spomenuo čoporski mentalitet?
Pa ovo je apsurd stvarno, izvini, stani da se citiram da samo pokažem kako vi obraćate pažnju na to šta ko piše.
Evo da ponovim, ovo sam napisao:
Također, nisam napisao da čopor postaje agresivan kad ga neko napadne, već da je dovoljan jedan agresivan pas u čoporu koji je benevolentan da taj čopor postane agresivan.sizifinho wrote:Pošto psi rade na čoporskom mentalitetu, dovoljno je da jedan pas krene lajati pa da i ostali krenu.
No vi ne razumijete da životinja ne razmišlja kao čovjek. Da je psu dovoljno da ga jednom čovjek kamenom pogodi pa da postane agresivan na ljude. Ne shvatate da se na taj način, zbog jednog kamena, može čopor od 7 benignih cuka pretvoriti u agresivne.
Ne shvatate da ste i vi ljudi životinje, i da i vi ljudi podlježete istom čoporskom mentalitetu. Bože, je li toliko teško prihvatiti činjenicu da nije pas kriv već čovjek.
Teritorijalna agresija je jedan od oblika agresije koja se javlja kod pasa, slažem se, ali nije JEDINA.
Znači da ustanovimo, ako svi čopori nisu agresivni, znači da teritorijalna agresija nije nagon kod svih pasa.
Pošto ne napadaju svi čopori, očito postoji neki razlog zašto neki napadaju a neki ne.
I to sam naravno pojasnio činjenicom da kao i ljudi, postoje različiti psi. Neki su agresivni BEZ RAZLOGA, ili teritorijalno. Ali neki su agresivni iz straha. Iz gladi.
Stvarno poradi na informacijama prije rasprave:haos1 wrote: Uopće nije riječ o agresiji, nego o odbrani teritorija.
http://pets.webmd.com/dogs/guide/aggression-dogs#2
Ako nije agresija, šta je onda ovo pod Territorial Agression? Garant politički termin za banifikaciju bilo kojeg stranog organizma unutar teritorije jednog zapišanog stabla.
-
lavic
#1681 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Počinješ svoj komentar sarkazmom.lavic wrote:sizife,
cini mi se da pored azila bi trebali uvesti I psiho terapiju za lutalice.
Sta mislis nije tako losa ideja kad uzmes u obzir da za svo zlo koje je zateklo lutalice su krivi ljudi, a i zaposlili bi brojne nezaposlene strucnjake.
Hajde budi realan, I vidi kako ovaj problem rjesavaju drugi, pametniji, bogatiji, I sve drugo sto mi kao drustvo nismo.
A ne shvataš da nisi svjestan šta sam napisao.
Osjećam se kao u osnovnoj školi sa djecom kad pričam:
Veliki problem mi imamo u komunikaciji, zato nam i jest sve tako kako jest.[/quote]
SIZIFE,
izvini molim te sto nismo na tvom mentalnom nivou. Hoces li nam molim te reci sta radis u Bosni I Hercegovini kad si takav strucnjak, ili uzivas u svojoj velicini I mentalnoj superiornosti nad nama "neandertalcima".
Koristi iskljucivo proste recenice da te mozemo razumjeti.
Hvala
-
haos1
#1682 Re: Problem pasa lutalica vol 2
@sizifinho
Nije to agresija, nego teritorijalno ponašanje, ne možeš ga liječit i niko nije odgovoran za to. Jednostavno im je u prirodi da tjeraju potencijalne uljeze. Ako to ne znaš ili nisi informisan, ili si pristran. Nema treće.
Nije to agresija, nego teritorijalno ponašanje, ne možeš ga liječit i niko nije odgovoran za to. Jednostavno im je u prirodi da tjeraju potencijalne uljeze. Ako to ne znaš ili nisi informisan, ili si pristran. Nema treće.
Last edited by haos1 on 01/09/2016 16:06, edited 1 time in total.
-
sizifinho
#1683 Re: Problem pasa lutalica vol 2
lavic wrote:Počinješ svoj komentar sarkazmom.lavic wrote:sizife,
Sta mislis nije tako losa ideja kad uzmes u obzir da za svo zlo koje je zateklo lutalice su krivi ljudi, a i zaposlili bi brojne nezaposlene strucnjake.
Hajde budi realan, I vidi kako ovaj problem rjesavaju drugi, pametniji, bogatiji, I sve drugo sto mi kao drustvo nismo.
Veliki problem mi imamo u komunikaciji, zato nam i jest sve tako kako jest.
SIZIFE,
izvini molim te sto nismo na tvom mentalnom nivou. Hoces li nam molim te reci sta radis u Bosni I Hercegovini kad si takav strucnjak, ili uzivas u svojoj velicini I mentalnoj superiornosti nad nama "neandertalcima".
Hvala[/quote]
Pa ne razumijem što se ponašaš uvrijeđen, ako nije tako?
Ja se ne vrijeđam na tvoj, nadasve originalan i uistinu bolan komentar o mojoj stručnosti i "mentalnoj superiornosti".
Naravno, neandretalce nisam spomenuo, no po običaju izvlačite iz konteksta.
naravno, nisi mi replicirao ni na jednu tačku komentara koji je vezan za temu, ali, kao i tvoj prethodni kolega, si skrenuo temu na sitne pojedinosti, izvukao ih iz značenja i predstavio ih u drugom svjetlu.
Kako vam se lahko raspadne fasada kada neko pokuša raspravljati bez da reaguje na vaše provokacije.
-
sizifinho
#1684 Re: Problem pasa lutalica vol 2
http://pets.webmd.com/dogs/guide/aggression-dogs#2haos1 wrote:@sizifinho
https://www.cesarsway.com/dog-behavior/ ... torial-dog
https://positively.com/dog-behavior/agg ... ggression/
Apsolutno si upravu. Stručnjaci kažu da je to teritorijalna agresija, ali ako ti kažeš da to nije tako - onda nije, slažem se.
Ja nisam informisan u tom slučaju i vjerovatno sam pristran (na šta, zanima me). Nema trećeg.
-
lavic
#1685 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Pa ne razumijem što se ponašaš uvrijeđen, ako nije tako?sizifinho wrote:lavic wrote:Počinješ svoj komentar sarkazmom.lavic wrote:sizife,
Veliki problem mi imamo u komunikaciji, zato nam i jest sve tako kako jest.
SIZIFE,
Hvala
Ja se ne vrijeđam na tvoj, nadasve originalan i uistinu bolan komentar o mojoj stručnosti i "mentalnoj superiornosti".
Naravno, neandretalce nisam spomenuo, no po običaju izvlačite iz konteksta.
naravno, nisi mi replicirao ni na jednu tačku komentara koji je vezan za temu, ali, kao i tvoj prethodni kolega, si skrenuo temu na sitne pojedinosti, izvukao ih iz značenja i predstavio ih u drugom svjetlu.
Kako vam se lahko raspadne fasada kada neko pokuša raspravljati bez da reaguje na vaše provokacije.[/quote]
Mi nemamo o cemu ovdje raspravljati, ti pokusavas dokazati ne dokazivo.
Ne koristim nikakvu fasadu I ne pokusavam kvazi naucnim tezama pobiti druge I sebe predstaviti kao autoritet.
Stvar je ovdje cista i jasna, KRO Rad, kafilerija I trajno uklanjanje pasa, sve lutalice uklonit, ako zaluta koji rasni cuvati do 15 dana, ako se gazda ne javi spavanjac.
Registrovati trgovce zivotinjama, porez na drzanje ziotinja u gradovima i obavezno cipovanje.
Ovako se radi u normalnim zemljama, a I mi cemo valjda to biti u dogledno vrijeme.
Ti sad nastavi prosipat pamet, i dokazivat kako smo "mi" ljudi krivi.
-
sizifinho
#1686 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Stani bolan čovječe božiji, hajde jednu sekudni nemoj biti subjektivan prema meni.
GDJE na planeti ZEMLJI sam ja napisao da ovo
Hajde, eto, rasprave radi - pretraži moje komentare i nađi gdje sam se ja protivio ovome - pa ću ti reći da si upravu.
Halo bolan, pa ja o ovome pričam od početka.
Naravno da je čovjek kriv. Čovjek je pustio psa na ulicu, čovjek nije reagovao dok je broj lutalica bio podnošljiv, čovjek krade pare koje se uplate za azile, čovjek udari kera.
Apsolutno je iracionalno u svijetu u kojem potpunu dominaciju ima čovjek - kriviti nekog drugog.
Ali ja idalje tvrdim da se psi nikad neće skloniti sa ulice i da će oni ostati bar još desetljeće dio naših asfalta, čisto zato što pas koji sjedi u fotelji i pas koji glasa za tog psa u fotelji nastavljaju sa svojim indolentnim zavijanjem i prebacivanjem kosti u tuđe dvorište.
A u sve to vrijeme ljudi hodaju u čoporima po ulicama i napadaju jadne pse.
Je li ovo hoćeš da napišem? Ovo je jedini scenarij u kojem tvoj dragocjeni homo sapijens nije kriv za situaciju.
Davati toliku važnost i utjecaj životinji ograničene svijesti u svijetu koji je uspravni čovjek stvorio - to je meni stvarno smiješno.
A ti nastavi braniti čovjeka.
Kad ti u naselju razvale sve klupe i kad se dijete u parku nabode na iglu narkomana, kad ti ženskog iz porodice (da Bogda ti se nikad ovo ne desilo) neko napadne u haustoru i otme joj ogrlicu, i auto ti isparaju jer su ljubomorni - ti idalje govori kako je "problem pasa lutalica" a ne "problem bosanskog neobrazovalca"
Ovdje se mora komplet mentalitet mijenjati, imamo isuviše monstruma i predatora u društvu i bez pasa lutalica.
Naravno, čovječe božiji, da je sramota gledati čopor od 10 - 15 životinja u centru grada i naravno, brate mili, da se ti psi trebaju skloniti bar do nekog podnošljivog broja.
Naravno da se ljudi boje, koga jednom vruć pas ujede i u mlaku mačku puše.
Ali shvati da je ovdje generalno ogroman problem nerazvijenost kritičke svijesti. Ti ako vjeruješ da će se to što si napisao, ta razumna rješenja, implementirati ovdje u skorije vrijeme - onda si stvarno ćorav (bez uvredee) na naše društvo.
Imamo danas kazne za prelazak ceste na nedozvoljenim mjestima - pa ih rijetko ko fasuje.
Imamo danas kazne za nepropisno parkiranje, pa ti hodi u moje naselje i pogledaj gdje parkiraju.
U ovom apsurdistanu ne vrijede pravila normalnog i zdravog svijeta.
GDJE na planeti ZEMLJI sam ja napisao da ovo
nije rješenje?Stvar je ovdje cista i jasna, KRO Rad, kafilerija I trajno uklanjanje pasa, sve lutalice uklonit, ako zaluta koji rasni cuvati do 15 dana, ako se gazda ne javi spavanjac.
Registrovati trgovce zivotinjama, porez na drzanje ziotinja u gradovima i obavezno cipovanje.
Ovako se radi u normalnim zemljama, a I mi cemo valjda to biti u dogledno vrijeme.
Hajde, eto, rasprave radi - pretraži moje komentare i nađi gdje sam se ja protivio ovome - pa ću ti reći da si upravu.
Naravno da je čovjek kriv. Čovjek je pustio psa na ulicu, čovjek nije reagovao dok je broj lutalica bio podnošljiv, čovjek krade pare koje se uplate za azile, čovjek udari kera.
Apsolutno je iracionalno u svijetu u kojem potpunu dominaciju ima čovjek - kriviti nekog drugog.
Ali ja idalje tvrdim da se psi nikad neće skloniti sa ulice i da će oni ostati bar još desetljeće dio naših asfalta, čisto zato što pas koji sjedi u fotelji i pas koji glasa za tog psa u fotelji nastavljaju sa svojim indolentnim zavijanjem i prebacivanjem kosti u tuđe dvorište.
Je li ovo hoćeš da napišem? Ovo je jedini scenarij u kojem tvoj dragocjeni homo sapijens nije kriv za situaciju.
Davati toliku važnost i utjecaj životinji ograničene svijesti u svijetu koji je uspravni čovjek stvorio - to je meni stvarno smiješno.
Kad ti u naselju razvale sve klupe i kad se dijete u parku nabode na iglu narkomana, kad ti ženskog iz porodice (da Bogda ti se nikad ovo ne desilo) neko napadne u haustoru i otme joj ogrlicu, i auto ti isparaju jer su ljubomorni - ti idalje govori kako je "problem pasa lutalica" a ne "problem bosanskog neobrazovalca"
Ovdje se mora komplet mentalitet mijenjati, imamo isuviše monstruma i predatora u društvu i bez pasa lutalica.
Naravno, čovječe božiji, da je sramota gledati čopor od 10 - 15 životinja u centru grada i naravno, brate mili, da se ti psi trebaju skloniti bar do nekog podnošljivog broja.
Ali shvati da je ovdje generalno ogroman problem nerazvijenost kritičke svijesti. Ti ako vjeruješ da će se to što si napisao, ta razumna rješenja, implementirati ovdje u skorije vrijeme - onda si stvarno ćorav (bez uvredee) na naše društvo.
Imamo danas kazne za prelazak ceste na nedozvoljenim mjestima - pa ih rijetko ko fasuje.
Imamo danas kazne za nepropisno parkiranje, pa ti hodi u moje naselje i pogledaj gdje parkiraju.
Last edited by sizifinho on 01/09/2016 16:30, edited 1 time in total.
-
haos1
#1687 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Vi od psa pokušavati napraviti ono što nije. Ej, pazite ovo, mjerilo zdravlja psa je postalo koliko on gricka, laje, maše repom ahahah. Teritorijalnu agresiju ne liječiš, nego čovjeka učiš kako da pokaže ko je gazda, nema tu drugog. Ako ne vjeruješ, gledaj Cezara Milana kako je rješavao agresivne pse, tako što je učio vlasnike da postanu vođa čopora. Jer se vrti sve oko toga ko je glavni afla. Hehe, ili su ljudi glavni, ljudske ulice, ili su psi-pseće ulice. To ti je.
-
sizifinho
#1688 Re: Problem pasa lutalica vol 2
da si potrošio sekundu vremena da provjeriš ono što sam ti zalijepio vidio bi da između TRI linka ima jedan link cezara milana koji priča upravo o teritorijalnoj agresiji za koju ti tvrdiš da ne postoji.haos1 wrote:Vi od psa pokušavati napraviti ono što nije. Ej, pazite ovo, mjerilo zdravlja psa je postalo koliko on gricka, laje, maše repom ahahah. Teritorijalnu agresiju ne liječiš, nego čovjeka učiš kako da pokaže ko je gazda, nema tu drugog. Ako ne vjeruješ, gledaj Cezara Milana kako je rješavao agresivne pse, tako što je učio vlasnike da postanu vođa čopora. Jer se vrti sve oko toga ko je glavni afla. Hehe, ili su ljudi glavni, ili su psi, njegove su ulice. To ti je.
Čak što više, bojim se da pričaš o istoj stvari o kojoj i ja, ali prosto zbog činjenice da nisi subjektivan, ne želiš prihvatiti pojam "teritorijalne agresije" koji je tu kao posljedica nečeg a ne kao urođeni nagon.
Ako je urođen nagon, zašto ga nemaju svi psi?
Svi psi imaju nagon za plivanjem, lajanjem i zavijanjem, hranjenjem i parenjem, spavanjem... hmm i svi psi pokazuju da imaju taj nagon.
No svi psi nisu agresivni. Zašto? Ako im je to nagon, trebali bi biti.
https://www.cesarsway.com/dog-behavior/ ... torial-dog
No nisi. I kako onda raspravljati o problemu.
Nije cilj nametnuti svoje mišljenje, već naći ispravno mišljenje.
Last edited by sizifinho on 01/09/2016 16:37, edited 1 time in total.
-
haos1
#1689 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Šta priča o teritorijalnog agresiji? Nismo mi šaptači psima, niti smo vlasnici uličnih pasa. Kao građani smo dužni imati čiste i sigurne ulice.
Pa kako su uopće nastali psi? Domestifikacijom vukova i kontroliranjem njihovog nagona, i kad ih pustiš na ulicu ponovo im proradi taj iskonski nagon za samoodržanjem kojeg kao psi ovisni o ljudskoj zajednici ne moraju imati.
Pa kako su uopće nastali psi? Domestifikacijom vukova i kontroliranjem njihovog nagona, i kad ih pustiš na ulicu ponovo im proradi taj iskonski nagon za samoodržanjem kojeg kao psi ovisni o ljudskoj zajednici ne moraju imati.
Last edited by haos1 on 01/09/2016 16:42, edited 1 time in total.
-
sizifinho
#1690 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Nisi. Niko i ne očekuje da ti se uhvatiš u koštac sa njima.haos1 wrote:Šta priča o teritorijalnog agresiji? Nismo mi šaptači psima, niti smo vlasnicici uličnih pasa. Kao građani smo dužni imati čiste i sigurne ulice.
No ti sve vrijeme pišeš kao da sam ja protiv sklanjanja pasa sa ulica. Nisam.
Ja sam za uklanjanje agresivnih, bolesnih pasa, pasa iz područja centra grada. Da se mene pita ostavio bih benevolentne pse , tipa onih klasičnih mahalskih pasa. To je samo da se mene pita, ne kažem da je to ispravno. No ne vidim razloga zašto ubiti psa kojeg su recimo moje komšije apsolutno prihvatile, svi ga tu paze i nije agresivan.
Slažem se da je to sebično i kukavički. Ja imam dva psa u kući, ali eto komšije su konkretno ovog počeli hraniti, napravili mu kućicu i ljudi su ga prihvatili. Pas je sterilisan. Da li je sad potrebno ići i pričati kako su oni kukavice što ga hrane a ne udome? Mislim, koja svrha?
No, s druge strane svakog agresivnog bih sklonio odmah.
I ti se pozivaš na šintore.
Zadnji put kad su bili aktivni, došli su na alipašino i od čopora od 5 pasa, odveli su samo najmirniju kujicu koja im je sama prišla.
2 agresivna nisu ni dohvatili.
Toliko o tome. Naravno, nije čovjek problem, nikako.
No ja samo želim da vi shvatite da i ako bi se psi sklonili, zato što su ljudi ostali isti, vrlo brzo bi se problem ponovo stvorio.
I to nije ograničeno samo na pse.
-
lavic
#1691 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Sizife,sizifinho wrote:Stani bolan čovječe božiji, hajde jednu sekudni nemoj biti subjektivan prema meni.
GDJE na planeti ZEMLJI sam ja napisao da ovonije rješenje?Stvar je ovdje cista i jasna, KRO Rad, kafilerija I trajno uklanjanje pasa, sve lutalice uklonit, ako zaluta koji rasni cuvati do 15 dana, ako se gazda ne javi spavanjac.
slazem se sa gore navedenim 100%, u pravu si, znam ja nas,j... ti nas.
S tobom sam usao u raspravu iz razloga sto nacin na koji posmatras problem pasa lutalica lako mogao iskoristitikao izgovor za zadrzavanje postojeceg stanja.
Ljudi su krivi sa donosenjem loseg zakona I jos losijom implementacijom, koju vrhunski koriste "bolesnici" za kerovima I manipulatori/korisnici para.
Zbog toga sam ja za radikalne poteze, jer to nazalost samo kod nas prolazi, ekipe na teren, policijska pratnja I kazne za ometanje ukljanjana pasa.
Uraditi po principu sad je ovako, a kasnije cemo pricati.
Sizife, nema potrebe za uzrujavanjem.
LP
-
haos1
#1692 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Do god ima pasa na ulicama, biće i onih bolesnih i agresivnih. A bgm i ujedenih.
-
sizifinho
#1693 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Naravno da se ne uzrujavam, ja raspravu shvatam kao mentalnu gimnastiku. Sve dok ne ode na neki personalni nivo.
Nipošto ne pokušavam zadržati postojeće stanje.
Da li ti smatraš ovo moje iracionalnim:
1. ukloniti pse sa udarnih lokacija kao što je centar grada, spomenici itd.
2. ukloniti sve pse koji pokazuju znake agresije
3. ukloniti bolesne i stare pse
4. implementirati zakone za vlasnike pasa, za brutalnost nad životinjama
5. ostaviti lokalne pse na koje se ljudi ne žale, pod uvjetom da je izvržena sterilizacija
peta tačka je obično škakljiva, ali ja mislim da je to najjednostavnije rješenje koje će narod prihvatiti s obje strane miljacke.
Nipošto ne pokušavam zadržati postojeće stanje.
Da li ti smatraš ovo moje iracionalnim:
5. ostaviti lokalne pse na koje se ljudi ne žale, pod uvjetom da je izvržena sterilizacija
peta tačka je obično škakljiva, ali ja mislim da je to najjednostavnije rješenje koje će narod prihvatiti s obje strane miljacke.
-
sizifinho
#1694 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Pa fino napraviš hot lajn, i svako može zovnuti i prijaviti - čim se prijavi, ukoliko se pokaže uistinu agresivnim, ili ukoliko je napao i ujeo - odmah ga skloniti.haos1 wrote:Do god ima pasa na ulicama, biće i onih bolesnih i agresivnih. A bgm i ujedenih.
-
haos1
#1695 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Ukloniti sve pse.sizifinho wrote: Da li ti smatraš ovo moje iracionalnim:
-
Innovation
#1696 Re: Problem pasa lutalica vol 2
http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160901107Uginuli pas u Tuzli nije silovan, roditelji dječaka najavili podizanje tužbi
-
sizifinho
#1697 Re: Problem pasa lutalica vol 2
Nakon što je u jednoj privatnoj veterinarskoj stanici obavljen detaljan tjelesni pregled, nalaz je pokazao da je pas najvjerovatnije preminuo usljed posljedica crijevnog oboljenja.Innovation wrote:http://www.klix.ba/vijesti/crna-hronika ... /160901107Uginuli pas u Tuzli nije silovan, roditelji dječaka najavili podizanje tužbi
Mislim - detaljni pregled a da ne znaš konkretno i decidno od čega je umro?
Ne kontam. U praksi to ne ide tako. Nema navodno, možda, vjerovatno. Sve se zna. Lahko se prepozna smrt usljed crijevnog oboljenja.
Da se razumijemo, naši mediji su haos loši, možda stvarno djeca nisu silovala cuku - ali pristupiti jednoj grani nauke kao što je veterina sa silnim "možda" "vjerovatno" je dno dna.
Eutanazija za sve pse? A kako to misliš izvesti?haos1 wrote:Ukloniti sve pse.sizifinho wrote: Da li ti smatraš ovo moje iracionalnim:
Moram ponovo naglasiti, pričajmo ovdje objektivno. Da li misliš da je moguće u BiH u jednom kratkom vremenskom periodu izvršiti ubistvo toliko pasa?
Vjeruj mi da nije.
Do sad smo se mogli uvidjeti kako su sposobni iz Dog Trust, AvMau i čeg već ne. To su ljudi gdje deset njih, dvadeset u vrh glave zaustavi izglašavanje jednog zakona. Ogromne pare bi se uložile u marketing, inostranstvo bi znalo za Bosnu kao za državu u kojoj se ubijaju beskurpulozno psi, vjeruj mi da je to što ti kažeš nemoguće izvršiti.
Umjesto što gledamo kako uraditi nešto nemoguće, hajmo razmišljati kako uraditi nešto moguće.
Pa za pet godina opet pokušati. Ili deset. Svejedno. Promjena neće doći preko noći.
-
kakavdanakneiskustvu
- KB9
#1699 Re: Problem pasa lutalica vol 2
mahala prihvatila psa al niko da ga uzme za sebe?
zar nije to malo dvolicno, cak onako i bezobrazno na kraju krajeva, sta kazes sizife?
zar nije to malo dvolicno, cak onako i bezobrazno na kraju krajeva, sta kazes sizife?
-
AmirBaa
#1700 Re: Problem pasa lutalica vol 2
druze nemoj se uvrijediti ali pises pravo duge postove a nista ne kazes s njima. "kojeg su recimo moje komšije apsolutno prihvatile, svi ga tu paze i nije agresivan. " da su ga prihvatile drzali bi ga u kuci/stanu, a ne na ulici gdje se mora "susresti" sa svim ostalim ljudima koji ti prolaze komsilukom, a to nije uredu. To je cijela poenta, barem moje, pricesizifinho wrote:Nisi. Niko i ne očekuje da ti se uhvatiš u koštac sa njima.haos1 wrote:Šta priča o teritorijalnog agresiji? Nismo mi šaptači psima, niti smo vlasnicici uličnih pasa. Kao građani smo dužni imati čiste i sigurne ulice.
No ti sve vrijeme pišeš kao da sam ja protiv sklanjanja pasa sa ulica. Nisam.
Ja sam za uklanjanje agresivnih, bolesnih pasa, pasa iz područja centra grada. Da se mene pita ostavio bih benevolentne pse , tipa onih klasičnih mahalskih pasa. To je samo da se mene pita, ne kažem da je to ispravno. No ne vidim razloga zašto ubiti psa kojeg su recimo moje komšije apsolutno prihvatile, svi ga tu paze i nije agresivan.
Slažem se da je to sebično i kukavički. Ja imam dva psa u kući, ali eto komšije su konkretno ovog počeli hraniti, napravili mu kućicu i ljudi su ga prihvatili. Pas je sterilisan. Da li je sad potrebno ići i pričati kako su oni kukavice što ga hrane a ne udome? Mislim, koja svrha?
No, s druge strane svakog agresivnog bih sklonio odmah.
I ti se pozivaš na šintore.
Zadnji put kad su bili aktivni, došli su na alipašino i od čopora od 5 pasa, odveli su samo najmirniju kujicu koja im je sama prišla.
2 agresivna nisu ni dohvatili.
Toliko o tome. Naravno, nije čovjek problem, nikako.
No ja samo želim da vi shvatite da i ako bi se psi sklonili, zato što su ljudi ostali isti, vrlo brzo bi se problem ponovo stvorio.
I to nije ograničeno samo na pse.