Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post Reply
Styling

#1676 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

Connaisseur Karlin wrote:
Styling wrote:[quote="Connaisseur Karlin"

Islam se danas prkticira,kao sto se prakticirao od vremena plemena i manjih zajednica,a Islam u vrijeme Muhameda nije djelovao na nivou drzave,jer tad nije bilo njedne islamske drzave.Vrlo je pogrsno razmisljati kako je Islam kao religija neodvojiv od drzavnog drustveng sistema! Mnoge prethodne religije su prakticirale isto sto prakticira dasanji Islam,zato nema potrebe ,opet,podvlaciti kako je Islam drugaciji od ostalih religija! To jednostavvno nije tacno!
Naravno da je drugaciji. U fundamentu je drugaciji, jer se bavi i svjetovnim i duhovnim za razliku od drugih religija.
Nije tacno,jer je hriscantstvo bilo prvo koje je imalo identicne ideje,a Islam ih je nastavio prakticirati. :)[/quote]

Ma,naravno da je tacno. Pa nigdje u Bibliji ne pise kako uredjivati drustvo i odnose u drustvu, porodicne odnose, recimo pravo nasljedstva i slicno, kao sto je to receno u Kur'anu.
Drugo je to sto su hriscani pod okriljem Biblije htjeli urediti drustvo kako njima odgovara ali Biblija se time ne bavi.
Ali Kemal

#1677 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

dustaban wrote:Haj na stranu sve, ali meni nikad nece biti jasno - otkud pokrivenoj muslimanki zelja da bude TV voditeljica?!
Pa radio se ubio za takve !
:?
To je meni brate nekako kontradiktarno. Vamo se sakrivas od pogleda, a vamo trazis posao gdje ce te sto vise ljudi gledati ?!
Sasvim logično u BiH, najvažnije je da je što više muslimana, slično što se raduju nasljeavanjem Arapa, tako i te voditeljice žele da šire i popularišu taj način oblačenja.
Sad što nema nikakve veze sa istinskom religioznošću, koga briga :oops:
U cijeloj BiH je opšte prisutna turbo-religija, tj duboke podjele, netolerancija, brojanje krvnih zrnaca i sve ostale najgore pojave medjunacionalne netrpeljivosti sprovodjenje iza maske vjernika, uz obavezno zapišavanje teritorija gradjenjem vjerskih objekata.
Connaisseur Karlin

#1678 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Styling wrote: Ma,naravno da je tacno. Pa nigdje u Bibliji ne pise kako uredjivati drustvo i odnose u drustvu, porodicne odnose, recimo pravo nasljedstva i slicno, kao sto je to receno u Kur'anu.
Drugo je to sto su hriscani pod okriljem Biblije htjeli urediti drustvo kako njima odgovara ali Biblija se time ne bavi.
Grijesis,u Bibliji postoje temelji zakona,koji su kasnije doneseni,kao sto ni u Islamu nisu zakoni doneseni na osnovu pukog citanja Kurana,vec na osnovu odluka donesenih od vijeca autoriteta koji su tako interpretirali Kuran. Hriscanstvo je imalo indirektan pristup,a islam se posatvio direktno i agresivnije. Npr. mozes naci u Bibliji detalje o nasljedstvu,kao i u Kuranu. Razlike nema!
Hakiz

#1679 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

Ali Kemal wrote:Muslimani kao što je ABH017 koji apsolutno nekritički komentarišu teme vezane za islamsku problematiku nemuslimanima Islam čine samo daljim.
Svaljivanje krivice na sve druge osim na njim same i konstantno isticanje neke anti-islamske bjelosvjetske zavjere je totalno kontraproduktivno.
Time se neće ništa riješiti, položaj muslimana neće sigurno biti bolji, šta je onda poenta :roll:
To je normalno. Muslimani su u zadnje 2 decenije na jakom udaru i normalan je odbrambeni mehanizam. I ti bi se tako ponašao ako bi ti neko kritikovao situaciju u kući i porodici.
Ali Kemal

#1680 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

Hakiz wrote:
Ali Kemal wrote:Muslimani kao što je ABH017 koji apsolutno nekritički komentarišu teme vezane za islamsku problematiku nemuslimanima Islam čine samo daljim.
Svaljivanje krivice na sve druge osim na njim same i konstantno isticanje neke anti-islamske bjelosvjetske zavjere je totalno kontraproduktivno.
Time se neće ništa riješiti, položaj muslimana neće sigurno biti bolji, šta je onda poenta :roll:
To je normalno. Muslimani su u zadnje 2 decenije na jakom udaru i normalan je odbrambeni mehanizam. I ti bi se tako ponašao ako bi ti neko kritikovao situaciju u kući i porodici.
To samo pokazuje da je kod nas konstruktivni dijalog nemoguća stvar, a muslimani su ipak najbrojniji u BiH te je njihova odgovornost i najveća.
Kako može pola miliona katolika da bude prijetanja muslimanima kojih je 4 puta više :oops:
dustaban

#1681 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

Hakiz wrote:
Ama, ako smijem primjetiti, sva ova prica nije zbog "petljanja u kucu i porodicu" vec upravo suprotno, zbog religijskog insistiranja da se "ostatak svijeta prilagodi kuci"!
ABH017

#1682 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

Sva ova priča je skretanje sa pravih tema.
Koliko sam ja shvatio, zakon postoji jako dugo, ali je neko, zbog vlastitog šićara, prekršio zakon i zaposlio žene koje nose hidžab.
Pokrivene žene ne trebaju raditi u sudu i tu priča završava.
@Ali Kemal
Moje (ne)kritičko osvrtanje na islamske teme nema za cilj približavanje istog, tebi i drugim nemuslimanima. Koliko vidim, ti već imaš svoj stav, izgrađen na temelju medijskih i mahalskih priča o Islamu i muslimanima, što pokazuje upravo tvoje objašnjenje mog pisanja ovdje.
KB9

#1683 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by KB9 »

legendo ljudi imaju oci, vide te razne paradzematlije koje vodaju kraj sebe zene prerusene u satore, ne vrijede im zakoni, ne vrijedi im islam kakav treba da bude, zivi se onako kako zeli a ne kako moze i smije, salju ljudi da ginu za ciljeve tamo nekih placenika, regrutuju narkomani i sitni lopovi koji naglo spoznaju taj njihov islam itd, nema tu formiranja misljenja na osnovu medija i mahale
ABH017

#1684 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by ABH017 »

KB9 wrote:legendo ljudi imaju oci, vide te razne paradzematlije koje vodaju kraj sebe zene prerusene u satore, ne vrijede im zakoni, ne vrijedi im islam kakav treba da bude, zivi se onako kako zeli a ne kako moze i smije, salju ljudi da ginu za ciljeve tamo nekih placenika, regrutuju narkomani i sitni lopovi koji naglo spoznaju taj njihov islam itd, nema tu formiranja misljenja na osnovu medija i mahale
Dobro legendo, ako sam ja protiv istih i imam stotine upisa ovdje, kontra spomenutih, kakvu dioptriju trebaš koristiti, da bi me vidio isto kao i "paradžematliju"?
Ako se i IZ, koja ima podršku 95% (odoka) muslimana u BiH, ograđuje od takvih i poziva ih na vraćanje u okvire zakona, šta je parametar za formiranje mišljenja?
KB9

#1685 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by KB9 »

ne mozes samo pozivat, to je isto ko da kriminalce pozivas samo da se ne bave kriminalom bez ikakvih drugih mjera, u tom grmu lezi zec, ko i kakve koristi ima od tih ljudi, ko im stoji iza ledja, nema sanse da oni mogu radit sto rade bez strasno jake pozadine, kako finansijski tako i u drzavnim zakonskim organima

a obicni ljudi mogu samo ... ma ko sisa obicne normalne ljude, svijet treba dat neobicnim, sto vise nakaza koji se bore za neka svoja prava to ce da nam bude bolje, ni slucajno ih dirat i ometat pri tome
Idriz

#1686 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Idriz »

Mi treba da prepisemo zakone iz Svajcarske. Ne kaze li se cesto da bi BiH mogla biti CH?

Kao sto sam na ovoj temi vise puta napomenuo, prava zena ugrozena su od strane njihovih primitivnih porodica. Od oceva kao u ovom slucaju

http://www.klix.ba/vijesti/svijet/svica ... /160304029

Ili od muzeva, ili od zajednice.

Drzava mora da stane u odbranu tih maltretiramih zena a ne da pod krinkom toboze "ona sama hoce da bude predmet" omogucava tu torturu i uvodi serijat na mala vrata.

Nema zene koja se samovoljno pokriva a da ne zeli serijat osim ako je glupa i licemjerna pa vadi iz vjerskih propisa ko sa svedskog stola sto znaci opet da samo tjera pasjaluk.
GeeTnT

#1687 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by GeeTnT »

Idriz wrote:Mi treba da prepisemo zakone iz Svajcarske. Ne kaze li se cesto da bi BiH mogla biti CH?

Kao sto sam na ovoj temi vise puta napomenuo, prava zena ugrozena su od strane njihovih primitivnih porodica. Od oceva kao u ovom slucaju

Drzava mora da stane u odbranu tih maltretiramih zena a ne da pod krinkom toboze "ona sama hoce da bude predmet" omogucava tu torturu i uvodi serijat na mala vrata.

Nema zene koja se samovoljno pokriva a da ne zeli serijat osim ako je glupa i licemjerna pa vadi iz vjerskih propisa ko sa svedskog stola sto znaci opet da samo tjera pasjaluk.
Sve to jos nista nije gotovo, a novinari su ovo malo prenapuhali...
Skola ce jos da plati Tahirovicu debelo za svaki provedeni dan u zatvoru...samo prati situaciju do kraja.
LBVIEW

#1688 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by LBVIEW »

Bodkin wrote:
insomnia78 wrote:Pa koja je razlika oko cega se glodjes?
I da Kurdi dobiju zemlju dembeliju tebi opet valja zivjeti u BiH sa takvim politicarima i narodom
Vidis li poentu?
Nikakve razlike od tebe koji umjesto da se brines o problemima u francuskoj, brines se o problemima u bosni u kojoj ne zivis.

Nikakve razlike od kikija.
Isto bi valjda trebalo vrijediti i za one preko bare,ili smo mozda uveli rangiranje dijaspore na osnovu mjesta boravka/ideoloske pripadnostl? :D
Styling

#1689 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

Idriz wrote:Mi treba da prepisemo zakone iz Svajcarske. Ne kaze li se cesto da bi BiH mogla biti CH?

Ja tebe kad citam, a da ne znam stanje stvari, rekla bih da su muslimanke koje nose hidzab zene bez mozga i pameti, maltretirane i ubijene u pojam od strane porodice, muza i okoline, bez samosvjesti o tome sta zele u zivotu. Smanji dozivljaj. Pogotovo sto ocigledno ne poznajes nijednu od tih zena niti si sa njima razgovarao i pitao ih zbog cega su pokrivene i sta je njihov izbor u zivotu.

Ovaj primjer iz Svicarske pokazuje koliko zapadno drustvo ulazi u sve pore drustva, porodice, odgoja djece, itd. Ne moze mene niko natjerati da svoje dijete posaljem na skijanje, plivanje, skakanje s trambuline ako ja to necu. To je ta zapadnjacka demokratija o kojoj sam vec jednom ranije pisala.
LBVIEW

#1690 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:
Hakiz wrote:
Ama, ako smijem primjetiti, sva ova prica nije zbog "petljanja u kucu i porodicu" vec upravo suprotno, zbog religijskog insistiranja da se "ostatak svijeta prilagodi kuci"!
Sto,je li to mozda nosenje marame postala obaveza i za "kjafirke" i ove sto se se ne pridrzavaju "propisa"? :-D
Idriz

#1691 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Idriz »

Styling wrote:

Ja tebe kad citam, a da ne znam stanje stvari, rekla bih da su muslimanke koje nose hidzab zene bez mozga i pameti, maltretirane i ubijene u pojam od strane porodice, muza i okoline, bez samosvjesti o tome sta zele u zivotu. Smanji dozivljaj. Pogotovo sto ocigledno ne poznajes nijednu od tih zena niti si sa njima razgovarao i pitao ih zbog cega su pokrivene i sta je njihov izbor u zivotu.

Ovaj primjer iz Svicarske pokazuje koliko zapadno drustvo ulazi u sve pore drustva, porodice, odgoja djece, itd. Ne moze mene niko natjerati da svoje dijete posaljem na skijanje, plivanje, skakanje s trambuline ako ja to necu. To je ta zapadnjacka demokratija o kojoj sam vec jednom ranije pisala.
Pitao sam tebe i dala si mi odgovor koji potvrđuje moju tezu. Osim toga ti i u ovom komentaru pokazujes kako dijete tretiras kao predmet, kao vlasnistvo roditelja. Takvo shvatanje svijeta je super za Saudijske Arabije a ne za Evropu.
Styling

#1692 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Styling »

Idriz wrote:
Styling wrote:

Pitao sam tebe i dala si mi odgovor koji potvrđuje moju tezu. Osim toga ti i u ovom komentaru pokazujes kako dijete tretiras kao predmet, kao vlasnistvo roditelja.
Sta sam ti odgovorila, podsjeti me, molim te.
Roditelj ima pravo da donosi odluke u ime djeteta dok dijete ne sazrije da to radi samo. Ili mozda kad rodimo dijete da ga odmah damo drzavi na brigu i dignemo ruke.
Bodkin

#1693 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Bodkin »

LBVIEW wrote:
Bodkin wrote:
insomnia78 wrote:Pa koja je razlika oko cega se glodjes?
I da Kurdi dobiju zemlju dembeliju tebi opet valja zivjeti u BiH sa takvim politicarima i narodom
Vidis li poentu?
Nikakve razlike od tebe koji umjesto da se brines o problemima u francuskoj, brines se o problemima u bosni u kojoj ne zivis.

Nikakve razlike od kikija.
Isto bi valjda trebalo vrijediti i za one preko bare,ili smo mozda uveli rangiranje dijaspore na osnovu mjesta boravka/ideoloske pripadnostl? :D
Trebalo bi :thumbup: ko to spada? :D
dustaban

#1694 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

LBVIEW wrote:
dustaban wrote: Ama, ako smijem primjetiti, sva ova prica nije zbog "petljanja u kucu i porodicu" vec upravo suprotno, zbog religijskog insistiranja da se "ostatak svijeta prilagodi kuci"!
Sto,je li to mozda nosenje marame postala obaveza i za "kjafirke" i ove sto se se ne pridrzavaju "propisa"? :-D
Ne, ovdje se ne radi o religijskoj, vec o nekoj drugoj obavezi.
Ako dopustite da ima i nekih drugih obaveza osim religijskih.
Connaisseur Karlin

#1695 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Connaisseur Karlin »

Styling wrote:
Idriz wrote:
Styling wrote:

Pitao sam tebe i dala si mi odgovor koji potvrđuje moju tezu. Osim toga ti i u ovom komentaru pokazujes kako dijete tretiras kao predmet, kao vlasnistvo roditelja.
Roditelj ima pravo da donosi odluke u ime djeteta dok dijete ne sazrije da to radi samo. Ili mozda kad rodimo dijete da ga odmah damo drzavi na brigu i dignemo ruke.
Styling,roditelji imaju pravo,ali nemaju svi roditelji jednaku odgovornost,zato je Svajcarska preuzela odgovornost,jer su u EU zabiljezeni slucajevi prisilnog pokrivanja djevojcica,a koji se decenijama registruju.
LBVIEW

#1696 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by LBVIEW »

dustaban wrote:
LBVIEW wrote:
dustaban wrote: Ama, ako smijem primjetiti, sva ova prica nije zbog "petljanja u kucu i porodicu" vec upravo suprotno, zbog religijskog insistiranja da se "ostatak svijeta prilagodi kuci"!
Ne, ovdje se ne radi o religijskoj, vec o nekoj drugoj obavezi.
Ako dopustite da ima i nekih drugih obaveza osim religijskih.
Obaveza,kazes.
Pa zakon koji to regulira jeste diskriminirajuci,tu nikakva malogradanska kuknjava u "ugrozavanju" sekularnosti te uvodenju serijata na "mala vrata" ne pomaze.Da ne spominjem kako su se ovi sto se sad pozivaju na zakon naprasno istog sjetili,nakon sto se desetina zena s marama vec zaposlila.Pred nama je moguci rasplet u Strazburu,nije prvi put,zivi bili pa vidjeli. :D
Inace,zanima me kad ce se zaista krenuti u borbu za sekularne vrijednosti,nije valjda marama najveci udarac istoj pored zivih crkava na povratnickim imanjima,krsnih slava,od kokosinjaca do zgrade vlade.
Ali Kemal

#1697 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Ali Kemal »

Toliko o slobodi izbora...

Tahirović insisitra da njegova četranestogodišnja kćerka nosi hidžab, a plivanje nije dozvoljavao jer bi, kako je rekao, dijelovi njenog tijela bili vidljivi čak i kad bi nosila kostim. On svojoj kćerki nije dozvoljavao ni da ide na časove skijanje na Alpama.

Rukovodstvo škole u mjestu St Margrethen u kantonu St Gallen ranije je upozorilo Tahirovića da mora dozvoliti da njegova kćerka bude jednako tretirana kao i sva druga djeca, ili će snositi posljedice. Neimenovani čelnik škole u izjavi za lokalne medije je rekao da škola više nije mogla praviti ustupke Tahiroviću, prenosi Daily Star.

Cijeli slučaj je završio na sudu, a Tahirović je osuđen na četiri mjeseca zatvora zato što je "spriječio svoju kćerku da se integriše u društvo i oduzeo joj pravo na školovanje prema planu i programu".

Tahirovićev advokat se žalio na presudu ističući da čelnici škole nisu bili dovoljno uvjerljivi u objašnjenju koliko bi zapravo ozbiljne bile posljedice za dijete ukoliko ne bi išlo na plivanje i skijanje. Dodao je da su čelnici škole Tahirovića u samom početku označili kao ekstremistu.
Hakiz

#1698 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by Hakiz »

Styling wrote:
Država uzme djecu roditeljima ako joj se ne sviđa kako ih roditelji odgajaju. Tako da u stvari država odgaja djecu, roditelji samo obavljaju tu funkciju u ime države.

Država sebi ne može dozvoliti da izgubi radnu snagu, topovsko meso i sve ono za šta joj ljudi već služe.

Tako da ti imaš samo privid da ti odgajaš svoju djecu.
GeeTnT

#1699 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by GeeTnT »

Ali Kemal wrote:Toliko o slobodi izbora...

Tahirović insisitra da njegova četranestogodišnja kćerka nosi hidžab, a plivanje nije dozvoljavao jer bi, kako je rekao, dijelovi njenog tijela bili vidljivi čak i kad bi nosila kostim. On svojoj kćerki nije dozvoljavao ni da ide na časove skijanje na Alpama.

Rukovodstvo škole u mjestu St Margrethen u kantonu St Gallen ranije je upozorilo Tahirovića da mora dozvoliti da njegova kćerka bude jednako tretirana kao i sva druga djeca, ili će snositi posljedice. Neimenovani čelnik škole u izjavi za lokalne medije je rekao da škola više nije mogla praviti ustupke Tahiroviću, prenosi Daily Star.

Cijeli slučaj je završio na sudu, a Tahirović je osuđen na četiri mjeseca zatvora zato što je "spriječio svoju kćerku da se integriše u društvo i oduzeo joj pravo na školovanje prema planu i programu".

Tahirovićev advokat se žalio na presudu ističući da čelnici škole nisu bili dovoljno uvjerljivi u objašnjenju koliko bi zapravo ozbiljne bile posljedice za dijete ukoliko ne bi išlo na plivanje i skijanje. Dodao je da su čelnici škole Tahirovića u samom početku označili kao ekstremistu.
Nesto tu nedostaje... U normalnim okolnostima, ako postoji to famozno "sprecavanje integracije", onda vlasti oduzimaju dijete od roditelja i dijete bude smjesteno u sigurnu kucu. Adresu znaju samo ovlastene osobe koje rade na tom programu...

Znaci, ovde se radi o sudskom procesu izmedju skole i Tahirovica, ...moguce je da je Tahirovic dobio 4 mjeseca zbog nepostivanja suda ili zbog neodazivanja, a pravi epilog kompletne situacije ce se saznati kasnije ....nakon presude...

Ako Tahirova kcerka da izjavu (obzirom da ima 14 god) da nije bilo prisile kako to novinari opisuju, onda ce skola morati debelo da plati....
dustaban

#1700 Re: Odluka VSTV-a o zabrani nošenja hidžaba

Post by dustaban »

LBVIEW wrote: Inace,zanima me kad ce se zaista krenuti u borbu za sekularne vrijednosti,nije valjda marama najveci udarac istoj pored zivih crkava na povratnickim imanjima,krsnih slava,od kokosinjaca do zgrade vlade.
... mesdzida u svakoj instituciji itd.

Da, slazem se s tobom, ovo je zaista prevrsilo svaku mjeru. Religije treba vratiti gdje im je mjesto kako bi smo uveli reda u sekularno drustvo.
Post Reply