Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

(H)istorija/povijest Bosne i Hercegovine, regiona, itd...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Locked
PM72

#1676 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by PM72 »

Pametnom je i išaret dosta...čuj ja dao legitimitet plebiscitu...ne kaže narod da je džaba staro krpit' i budalu sjetovat'.
Ali Kemal

#1677 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Intense82

#1678 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Intense82 »

LBVIEW wrote: A ti bi dao dupeta samo da je ostala Juga,makar i ona veliosrpska-Slobina.No,pros'o voz/vlak,ne dadose ustase i mundzosi,sad mozes samo kmecati.
Pa tako reci. Karte na sto da odmah znamo s' kim imamo posla. Jos samo da nam otkrijes ciji si tacno. Ustasa ili mundzos, pitanje je sad? Mada, isto sr*nje drugo pakovanje. Cega se pametan stidi...
malimbi

#1679 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

PM72 wrote:Pametnom je i išaret dosta...čuj ja dao legitimitet plebiscitu...ne kaže narod da je džaba staro krpit' i budalu sjetovat'.
Znas isto da se kaze: cega se pametan stidi fukara se hvali .
LBVIEW

#1680 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

A "profesor" inace pun argumenata koje salta 180 stepeni ovisno od medija kojem daje intervju.Da bi se,ne samo nezavisni intelektualac, vec covjek uopce uzimao u obzir potreban je minimum kredibiliteta,nesto sto je on davno izgubio,ako je ikad i imao.Ono sto zastupa u knjizi gore potpuno opovrgava kad kapne marka ekstra od strane serpskih medija.A ovima treba svaka slamka spasa kako bi k'o biva dokazali da su bili za mir,kalonono Borba" tvrdi,sve skupa sa slikom bombardiranja Dubrovnika.
malimbi

#1681 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

Ali Kemal wrote:
I tu bivsu Jugoslaviju su unistili Beograd i Milosevic. Zar nisi do sada cuo za Baendeterovu komisiju gdje je odluceno da je njihovo djelovanje: upad u platni sistem, rusenje Republickih i Pokrajinskih vlasti kroz " jogurt revoluciju ", i sve ono ostalo iz kuhinje velike srbije uzrokovalo rusenje Jugoslavije ?
Tako da to sto si ti postavio i za cime ljudi zale je unistio Beograd davno prije odluke vecine glasaca u Bosni i Hercegovini da odbiju da budu dio velike srbije.
Ali Kemal

#1682 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

malimbi wrote:Pa kada ima postavi ga ti . Postavi zakon gdje stoji da samo onaj koji ima najveci broj glasova moze da bude Predsjednik Predsjednistva, bujrum. A i da jeste, postavi dokaz da je rahmetli predsjednik IZetbegovic nelegalno , na silu ili na prevaru natjerao zlocinca Fikreta da odustane od tog mjesta ?
A ti reci gdje stoji kad neko zasjedne na mjesto jednogodisnjeg mandata Predsjednika Predsjednistva da moze da ga uzurpira i neda drugim clanovima predsjednistva da se rotiraju?
AI nije bio Predsjednik BiH, nego samo jedan medju jednakim i poslije godinu dana trajanja mandata morao je predati to mjesto slijedecem
Drugo, SDA je zvala Fikreta Abdica da im pristupi, da dobije glasace, a poslije su ga odjebali i nisu jebavali njegove prijedloge ni 2%, tako da nije ni cudo sto je okrenuo ledja sarajevskoj centrali, tako da je jako neinteligento pricati o Fikretovoj izdaji, kada je prije svih bio izdan sam Fikret.
Njegova zivotna greska je pristupanje SDA, tako da mi ga sa te strane i nije zao. Sam pao, sam se ubio, sa djavolom tikve sadio i time je zajebo ne samo sebe, nego i gradjane BiH.
malimbi wrote: Tako da to sto si ti postavio i za cime ljudi zale je unistio Beograd davno prije odluke vecine glasaca u Bosni i Hercegovini da odbiju da budu dio velike srbije.
I SFR Jugoslavija se moze, ko to hoce da posmatra tako, da se dozivi kao velika Srbija, mnogi to i tumace tako, valjda su se zbog toga i pojavilie stranke kao sto je SDA, koja nije nastala tek tako odjednom, nego je ta ideja (SDA) bila prisutna mnogo ranije.
Medjutim, eto i ovi tvoji su imali 20 godina mira, sa ogromnom pomoci medjunarodne zajednice, prije svega u parama, da naprave nesto, osim da kradu, pa su komentari sa ulice sasvim primjerni i tacni. Nesloboda, siromastvo i sto je najgore totalna bezperspektiva. :oops:
Last edited by Ali Kemal on 22/01/2016 15:58, edited 1 time in total.
Nekako s proljeća

#1683 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Nekako s proljeća »

Postavio sam u predhodnim komentarima jedan citat iz knjige Biljane Plavšić, inače osuđene za ratne zločine pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali do sada niko nije primijetio izrečenu laž u toj izjavi. Očito je da se slabo vlada materijom, pa se diskusija svede na komentarisanje tek da se komentariše.
Da je ponovim još jednom:
''Plavšić doslovno kaže kako je usvajanje Memoranduma 15. oktobra 1991. bilo klasična muslimansko-hrvatska “prevara”, odnosno “prevara najvišeg ranga” (str. 90). Nakon što je to na takav način okvalificirala Plavšićeva nastavlja: “Prema tome, odgovor na tri pitanja koja se i danas postavljaju od strane mnogih ljudi (...) a to su: koji je događaj provocirao rat? Kada se to desilo? Ko je to uradio? Prevara u Skupštini od 14. i 15. oktobra 1991. Ovo su uradili muslimanski i hrvatski poslanici (...) To bi bio odgovor na tri pitanja” (str. 91). Zatim nastavlja: “Iza ovog nasilja nad Skupštinom, nad Ustavom, Srbi su osetili nesigurnost (...) Srbi su tražili od svojih izabranih predstavnika odgovor na to nasilje” (str. 92). ''

Image
Image
Image
Image

Last edited by Nekako s proljeća on 22/01/2016 16:05, edited 1 time in total.
Gojeni H

#1684 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

PM72 wrote: Što reče prof.dr.mr.doc.akademik Filipović :" Ako se nismo mogli dogovoriti 1990 i 1991,što smo se onda dogovorili 1995 sa tim istim Srbima ,nakon 100 000 mrtvih,1 000 000 raseljenih i izbjeglih,uništene zemlje i privrede...

Pobjegulje,dezerteri i dijaspora što nije okusila baruta reći će "dovela ih Armija BiH pred svršen čin" :-) na šta ću ja dobiti osip...
Historija nas uci da pregovara samo onaj ko ima silu. Onaj ko je nema, slusa sta mu drugi govori i ljubi skute gospodara.
Armija od 150 000 ljudi je bila dobra zaledjina za bilo kakve pregovore.
Ali Kemal

#1685 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Gojeni H wrote:
PM72 wrote: Što reče prof.dr.mr.doc.akademik Filipović :" Ako se nismo mogli dogovoriti 1990 i 1991,što smo se onda dogovorili 1995 sa tim istim Srbima ,nakon 100 000 mrtvih,1 000 000 raseljenih i izbjeglih,uništene zemlje i privrede...

Pobjegulje,dezerteri i dijaspora što nije okusila baruta reći će "dovela ih Armija BiH pred svršen čin" :-) na šta ću ja dobiti osip...
Historija nas uci da pregovara samo onaj ko ima silu. Onaj ko je nema, slusa sta mu drugi govori i ljubi skute gospodara.
Slabo ucis, Kutiljerov plan ili Lisabonski sporazum je bio mnogo, mnogo povoljniji za sve gradjane BiH, nego Dejtonski sporazum.
Pored toga zanemarujes 100.000 mrtvih, unistenu infrastrukturu, ekonomiju, raseljenost, unutrasnje demografske promjene i relokacije stanovnistva u homogene etnicke cjeline itd. jedna opsta katastrofa. Eto to je konacni rezultat, kristalno jasan.
malimbi

#1686 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

Ali Kemal wrote: A ti reci gdje stoji kad neko zasjedne na mjesto jednogodisnjeg mandata Predsjednika Predsjednistva da moze da ga uzurpira i neda drugim clanovima predsjednistva da se rotiraju?
AI nije bio Predsjednik BiH, nego samo jedan medju jednakim i poslije godinu dana trajanja mandata morao je predati to mjesto slijedecem
Drugo, SDA je zvala Fikreta Abdica da im pristupi, da dobije glasace, a poslije su ga odjebali i nisu jebavali njegove prijedloge ni 2%, tako da nije ni cudo sto je okrenuo ledja sarajevskoj centrali, tako da je jako neinteligento pricati o Fikretovoj izdaji, kada je prije svih bio izdan sam Fikret.
Njegova zivotna greska je pristupanje SDA, tako da mi ga sa te strane i nije zao. Sam pao, sam se ubio, sa djavolom tikve sadio i time je zajebo ne samo sebe, nego i gradjane BiH.
Kada mu je istekao mandat koji je trebao da prepusti ?
malimbi wrote:
I SFR Jugoslavija se moze, ko to hoce da posmatra tako, da se dozivi kao velika Srbija, mnogi to i tumace tako, valjda su se zbog toga i pojavilie stranke kao sto je SDA, koja nije nastala tek tako odjednom, nego je ta ideja (SDA) bila prisutna mnogo ranije.
Medjutim, eto i ovi tvoji su imali 20 godina mira, sa ogromnom pomoci medjunarodne zajednice, prije svega u parama, da naprave nesto, osim da kradu, pa su komentari sa ulice sasvim primjerni i tacni. Nesloboda, siromastvo i sto je najgore totalna bezperspektiva. :oops:
Tacno se zna sta je SFRJ i tacno se zna ko ju je srusio i kako , i to je bio Beograd na celu sa Milosevicem. To sto ti i drugi zelite da tvrdite da je SFRJ= Velika Srbija to je vas problem.

Imali su moji 20 godina mira a prije toga su imali tvoji pa rusili i pali 3.5 godine da se unistilo ono sto je napravljeno u prijasnjih 40 godina, kada vec spominjes moje i tvoje. Ko je onda vise unistio ovu zemlju ?
Last edited by malimbi on 22/01/2016 16:09, edited 1 time in total.
malimbi

#1687 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by malimbi »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:

Slabo ucis, Kutiljerov plan ili Lisabonski sporazum je bio mnogo, mnogo povoljniji za sve gradjane BiH, nego Dejtonski sporazum.
Pored toga zanemarujes 100.000 mrtvih, unistenu infrastrukturu, ekonomiju, raseljenost, unutrasnje demografske promjene i relokacije stanovnistva u homogene etnicke cjeline itd. jedna opsta katastrofa. Eto to je konacni rezultat, kristalno jasan.
Kad je bio bolji sto ga nisu i cetnici prihvatili ? Taj je plan bio za cetnike samo nacin da ozakone podjelu zemlje ali nisu zeljeli da prihvate karte vec su zeljeli da ih promjene na silu ? Imas to dokazano u Haagu ali vidim da takvi kao ti to ne citate, ili je problem u necemu drugome ?
Gojeni H

#1688 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Ali Kemal wrote:
Gojeni H wrote:

Ja ipak dobro pamtim, nisam cetnik ni jugonostalgicar, a ne bolujem od PTSP-a. Tu pricu pricaj po Srbiji.
Znam ja dobro kad ste proglasili SAO oblasti i kad vas je JNA pocela naoruzavati. Mnogo, mnogo prije referenduma i bilo kakvih pregovora.
Srpski robovi nismo htjeli biti i nismo.
Nekako s proljeća

#1689 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Image

08.09.1991
Gojeni H

#1690 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Gojeni H »

Nekako s proljeća wrote:Postavio sam u predhodnim komentarima jedan citat iz knjige Biljane Plavšić, inače osuđene za ratne zločine pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali do sada niko nije primijetio izrečenu laž u toj izjavi. Očito je da se slabo vlada materijom, pa se diskusija svede na komentarisanje tek da se komentariše.
''Plavšić doslovno kaže kako je usvajanje Memoranduma 15. oktobra 1991. bilo klasična muslimansko-hrvatska “prevara”, odnosno “prevara najvišeg ranga” (str. 90). Nakon što je to na takav način okvalificirala Plavšićeva nastavlja: “Prema tome, odgovor na tri pitanja koja se i danas postavljaju od strane mnogih ljudi (...) a to su: koji je događaj provocirao rat? Kada se to desilo? Ko je to uradio? Prevara u Skupštini od 14. i 15. oktobra 1991. Ovo su uradili muslimanski i hrvatski poslanici (...) To bi bio odgovor na tri pitanja” (str. 91). Zatim nastavlja: “Iza ovog nasilja nad Skupštinom, nad Ustavom, Srbi su osetili nesigurnost (...) Srbi su tražili od svojih izabranih predstavnika odgovor na to nasilje” (str. 92). ''

Image
Prema svjedocenjima KOljevica, Buhe, Karadzica i ostalih "praagmaticnih" zlocinaca, cetnicka babuskara je bila pravi rasisticki ideolog, koja je i u najtezim trenucima po agresora i kvislinske kmetove i dalje trunila o "rasnoj inferiornosti" Bosnjaka.
Ali Kemal

#1691 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

malimbi wrote:
Ali Kemal wrote: A ti reci gdje stoji kad neko zasjedne na mjesto jednogodisnjeg mandata Predsjednika Predsjednistva da moze da ga uzurpira i neda drugim clanovima predsjednistva da se rotiraju?
Kada mu je istekao mandat koji je trebao da prepusti ?
Cuj kad mu je istekao jednogodisnji mandat :lol:
malimbi wrote:
Ali Kemal wrote: I SFR Jugoslavija se moze, ko to hoce da posmatra tako, da se dozivi kao velika Srbija, mnogi to i tumace tako, valjda su se zbog toga i pojavilie stranke kao sto je SDA, koja nije nastala tek tako odjednom, nego je ta ideja (SDA) bila prisutna mnogo ranije.
Tacno se zna sta je SFRJ i tacno se zna ko ju je srusio i kako , i to je bio Beograd na celu sa Milosevicem. To sto ti i drugi zelite da tvrdite da je SFRJ= Velika Srbija to je vas problem.

Imali su moji 20 godina mira a prije toga su imali tvoji pa rusili i pali 3.5 godine da se unistilo ono sto je napravljeno u prijasnjih 40 godina, kada vec spominjes moje i tvoje. Ko je onda vise unistio ovu zemlju ?
Moji nisu nista rusili, tako da tu pricu prodaji nekome drugom, moj stav je da je dolazak klero-nacionalnih stranaka unistio svaku perspektivu za BiH, sto se i pokazalo tacnim.

malimbi wrote:Kad je bio bolji sto ga nisu i cetnici prihvatili ? Taj je plan bio za cetnike samo nacin da ozakone podjelu zemlje ali nisu zeljeli da prihvate karte vec su zeljeli da ih promjene na silu ?
Kakve su ovo nebuloze :-)
Ako raspolazes sa imalo logickog rasudjivanja i mogucnosti da uporedis Lisabonski i Dejtonski sporazum, onda ce ti biti jasno koji sporazum vise ozakonjuje podjelu BiH, koja je ocigledno morala na neki nacin reformisati administrativnu unutrasnju organizaciju poslije dolaska na vlast klero-nacionalista, koji ne mogu da vode zajedno unitarno uredjenu zemlju, to je sasvim van svake logike, jer se time dovodi u pitanje sama smisao postojanja nacionalnih stranaka.
Stranka jednog naroda mora da ima teritoriju na kojoj vlada, tako da je iluzija i najvec glupost da stranka jednog naroda vlada nad pripadnicima drugih naroda. U to moze da vjeruje samo budala.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#1692 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

LBVIEW wrote:A "profesor" inace pun argumenata koje salta 180 stepeni ovisno od medija kojem daje intervju.Da bi se,ne samo nezavisni intelektualac, vec covjek uopce uzimao u obzir potreban je minimum kredibiliteta,nesto sto je on davno izgubio,ako je ikad i imao.Ono sto zastupa u knjizi gore potpuno opovrgava kad kapne marka ekstra od strane serpskih medija.A ovima treba svaka slamka spasa kako bi k'o biva dokazali da su bili za mir,kalonono Borba" tvrdi,sve skupa sa slikom bombardiranja Dubrovnika.
Sta si nam ti po struci pa sebi dajes za pravo da osporavas neciju profesuru?

I to ne profesuru nekoga sa diplomom iz Travnika ili Foce, nego akademika, profesora emeritusa :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1693 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

malimbi wrote: Kad je bio bolji sto ga nisu i cetnici prihvatili ? Taj je plan bio za cetnike samo nacin da ozakone podjelu zemlje ali nisu zeljeli da prihvate karte vec su zeljeli da ih promjene na silu ? Imas to dokazano u Haagu ali vidim da takvi kao ti to ne citate, ili je problem u necemu drugome ?
:facepalm:
Nekako s proljeća

#1694 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Gojeni H wrote:
Nekako s proljeća wrote:Postavio sam u predhodnim komentarima jedan citat iz knjige Biljane Plavšić, inače osuđene za ratne zločine pred međunarodnim sudom pravde u Hagu, ali do sada niko nije primijetio izrečenu laž u toj izjavi. Očito je da se slabo vlada materijom, pa se diskusija svede na komentarisanje tek da se komentariše.

Image
Prema svjedocenjima KOljevica, Buhe, Karadzica i ostalih "praagmaticnih" zlocinaca, cetnicka babuskara je bila pravi rasisticki ideolog, koja je i u najtezim trenucima po agresora i kvislinske kmetove i dalje trunila o "rasnoj inferiornosti" Bosnjaka.
'' Na zasijedanju Skupštine BiH 14. i 15. oktobra 1991. se raspravljalo o Platformi o položaju Bosne i Hercegovine u budućem ustrojstvu jugoslovenske zajednice. A Prema njenoj interpretaciji, ta skupština i odluke na njoj donesene su primjer sporazuma Hrvata i Muslimana prtiv Srba, i samim tim su vodile rušenju Jugoslavije i odvelo zemlju u rat!
U skladu sa tako postavljenom tezom '' Hajde da prevarimo ovog trećeg, pa kud puklo da puklo'', nameću se pitanja:
- ko je napustio zasjedanje Skupštine? Da li su to učinili svi poslanici Srbi ili, možda samo poslanici SDS i SPO? Da li je neko od poslanika Srba ostao na zasjedanju i glasao za Memorandum o suverenitetu? Kako je tekla sjednica Skupštine i šta joj je prethodilo? Ko je sve s kime pregovarao tokom trajanja te sjednice?
Prije svega, valja naglasiti da je Skupština o kojoj Biljana Plavšić govori i koju interpretira kao događaj na kojem su “muslimani” i Hrvati postigli sporazum protiv Srba, počela sa zasjedanjem 10. oktobra, te nakon pauze tokom vikenda nastavljena 14. i trajala do ranih jutarnjih sati 15. oktobra, a ne samo 14. i 15. oktobra 1991. godine. To je poznata Osma zajednička sjednica vijeća Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine, na kojoj je Radovan Karadžić izjavio da muslimanski narod može nestati u ratu.

Na ovom je zasjedanju razmatrano nekoliko inicijativa:
-Platforma Predsjedništva SRBiH, koju je izložio Ejup Ganić,
- Izdvojeno mišljenje srpskih članova Predsjedništva SRBiH, gospođe Biljane Plavšić i Nikole Koljevića,
- Inicijativa za mirno rješenje jugoslavenske krize tzv. Beogradska inicijativa,
- Stajalište SDP o mogućem mirnom rješenju krize koje je izložio Miro Lazović,
- Memorandum – pismo o namjerama SDA.
Postoji stenogram sa ovoga zasjedanja i može se provjeriti kako je tekla diskusija, a Karadžićeve prijetnje smo imali prilike toliko puta slušati i gledati na televiziji. U vrijeme ovoga zasjedanja Skupštine već bilo formirano niz srpskih autonomnih oblasti koje su obuhvatale veći dio Bosne i Hercegovine i koje su vodile podjeli ove zemlje. U vrijeme samoga zasjedanja nije postignut nikakav hrvatsko-muslimanski sporazum protiv Srba, nego je nakon višednevnog zasjedanja (naglašavam, sjednica je počela 10. oktobra i trajala sve do 23:40, pa napravljen prekid preko vikenda i nastavila sa radom 14. oktobra i trajala do ranih jutarnjih sati 15. oktobra) skupštinska većina usvojila Memorandum o suverenosti, izveden iz Platforme Predsjedništva SRBiH, te odbacila Beogradsku inicijativu( niko nije glasao za '' inicijativu za mirno rješenje jugoslovenske krize i za donošenje Ustava Jugoslavije''. Protiv je bilo 124, uz 12 suzdržanih). Treba objasniti da je ova “Inicijativa”, pokrenuta 12. avgusta 1991. na sastanku Slobodana Miloševića s predsjednicima skupština Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine. Cilj te inicijative je bio stvaranje Jugoslavije koju bi činile Srbija, Crna Gora i Bosna i Hercegovina. Ta inicijativa, koja bi vodila stvaranju Jugoslavije bez Hrvatske, Slovenije i Makedonije, je odbačena na zasjedanju Skupštine SRBiH jer bi to bilo stvaranje jedne posve nove države koja sa Jugoslavijom ne bi imala ništa zajedničko. Bilo bi to stvaranje proširene Srbije.
Nakon prekida skupštinskog zasjedanja 10. oktobra u 23:40 sati, održan sastanak čelnika SDA i SDS tokom 12. i 13. oktobra na kojem se pokušavalo naći zajedničko rješenje. Nisu uopće držani razgovori “muslimanskih i hrvatskih stranaka”, nego, dakle, “muslimanskih i srpskih”. Ali, sporazum nije postignut jer lideri SDS jednostavno nisu željeli podržati nijedan dokumenat koji bi mogao voditi ka stvaranju suverene Bosne i Hercegovine. Oni su uporno ostajali pri stavu da BiH mora ostati u Jugoslaviji, pa makar se ta Jugoslavija svela samo na Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, plus srpski krajevi u Hrvatskoj. Zna se čija je to bila politika. Zbog bojkotiranja i prekida Skupštine, koju je majstorski izveo Momčilo Krajišnik, prijetila je opasnost da Bosna i Hercegovina svojim nečinjenjem jednostavno ostane u “krnjoj” Jugoslaviji. Zbog toga je Mariofil Ljubić preuzeo vođenje Skupštine, a poslanici SDS i SPO (dakle ne svi srpski poslanici) su demonstrativno napustili Skupštinu SRBiH, a ostali poslanici su usvojili Platformu o položaju Bosne i Hercegovine u budućem ustroju jugoslavenske zajednice i Memorandum izveden iz Platforme, te odbacili Beogradsku inicijativu . Zašto je došlo do izglasavanja ovih dokumenata? Zato što je to bilo krajnje vrijeme da se iznese stav BiH o rješenju jugoslavenske krize. Ubrzo nakon toga, 18. oktobra 1991. u okviru Konferencije o Jugoslaviji prezentiran je dokument pod naslovom '' Okviri za generalno rješenje jugoslovenske krize'' u kojemu se predviđala uska suradnja suverenih i nezavisnih republika. Slobodan Milošević je odbacio taj dokument, ali su odluke Skupštine BiH usvojene u rano jutro 15. oktobra 1991, bile osnova za kasniju poziciju BiH u procesu međunarodnog priznanja. Te odluke nisu bile rezultat hrvatsko-muslimanskog dogovora usmjerenog protiv Srba, nego je njihov historijski smisao u stvaranju uvjeta za osamostaljenje Bosne i Hercegovine i stjecanje ravnopravne pozicije sa ostalim jugoslavenskim republikama, pogotovo nakon što su 8. oktobra 1991. Slovenija i Hrvatska proglasile nezavisnost. ''ZA'' te odluke nisu glasali poslanici SDS i SPO. Tvrdnja da su te odluke usvojili samo Muslimani i Hrvati, koji su se udružili protiv Srba, jednostavno nije tačna. Bilo bi dobro da nam neko objasni kako su glasali Srbi poslanici koji nisu bili članovi SDS i SPO!
Osim toga, usvojena Platforma o položaju Bosne i Hercegovine u budućem ustroju jugoslavenske zajednice, bio je dokument koji je predviđao da Bosna i Hercegovina “kao moderna država ima potrebu i interes da ostvaruje ekonomsku i političku integraciju sa svim drugim takvim državama. U tom smislu svakako je najprirodnija i najprioritetnija politička integracija koju će naša Republika ostvariti sa državama – članicama sadašnje Jugoslavije. Oblik i intenzitet te integracije potrebno je dogovorom utvrditi”. No, SDS-u nije odgovaralo ništa osim ostanka u Jugoslaviji bez Hrvatske i Slovenije. A svi znamo da to nije Jugoslavija.
Upravo stvaranje takve “krnje” Jugoslavije bio je cilj Inicijative za mirno rješenje jugoslovenske krize i za donošenje Ustava Jugoslavije, koja je odbačena na ovom skupštinskom zasjedanju 15. oktobra 1991. Ova inicijativa se javlja odmah nakon propalog pokušaja ''historijskog sporazuma Muslimana i Srba'' , koji su pokušali dogovoriti Zulfikarpašić i Filipović sa Karadzićem i Miloševićem od jula do avgusta 1991. Miloševiću je bilo bitno da na ''Beogradsku inicijativu'' dođe predsjednik Skupštine Bosne i Hercegovine Momčilo Krajišnik i tako dobije na legalitetu, a što nije htio doći Izetbegović, prosto ga je bolila neka stvar. On je imao svoje planove i igrače. Zato i jeste ''balkanski kasapin'' kojeg je svrgao njegov narod a sudio međunarodni sud u Hagu.

Eto, to je prava pozadina konstrukcije priče o tome ''kako smo se varali'' , pa sada pokušava nas da zavaraju prebacivanjem krivice za izbijanje rata sa ključnih krivaca na druge.
LBVIEW

#1695 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by LBVIEW »

_BataZiv_0809 wrote:
LBVIEW wrote:A "profesor" inace pun argumenata koje salta 180 stepeni ovisno od medija kojem daje intervju.Da bi se,ne samo nezavisni intelektualac, vec covjek uopce uzimao u obzir potreban je minimum kredibiliteta,nesto sto je on davno izgubio,ako je ikad i imao.Ono sto zastupa u knjizi gore potpuno opovrgava kad kapne marka ekstra od strane serpskih medija.A ovima treba svaka slamka spasa kako bi k'o biva dokazali da su bili za mir,kalonono Borba" tvrdi,sve skupa sa slikom bombardiranja Dubrovnika.
Sta si nam ti po struci pa sebi dajes za pravo da osporavas neciju profesuru?

I to ne profesuru nekoga sa diplomom iz Travnika ili Foce, nego akademika, profesora emeritusa :-)
Nisam ja niti moje zvanje tema emisije,no to sto radim radim svakako konsekventno,a ne k'o ovaj gore.
I nisam osporio njegovo znanje vec moralni kredibilitet i intelektualni integritet koji se u
naucnim krugovima podrazumijevaju.Nekad,covjek za svaki rezim,od branitelja markzima nekoc do
jednog od vodecih ljudi u MBO i opozicije Aliji,pa do,kako je sam jednom istakao,diplomate istog.
Danas,covjek za svaki medij koji dobro plati: u jednom brani sporazum sa Slobom,kuka nad Jugoslavijom,u drugom
Dodika...Taj da na sudu svjedoci,lagao bi u korist one strane koja vise plati,a ti se pozivas na istog. :-)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#1696 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by _BataZiv_0809 »

Nije tema ni to sto ti pricas.
Nekako s proljeća

#1697 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Tema je svo vrijeme sugerirajućeg sadržaja od strane učesnika koji imaju razmišljanje koje je svojstveno ženama, odnosno šta bi bilo kad' bi bilo, sa glavnom crtom da je trebalo postići sporazum dva naroda protiv trećeg. Svaka ideja koja se pokuša ostvariti silom je unaprijed osuđena na propast, ima vijek trajanja samo koliko ta sila traje.
hhaarree

#1698 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by hhaarree »

Nekako s proljeća wrote:Tema je svo vrijeme sugerirajućeg sadržaja od strane učesnika koji imaju razmišljanje koje je svojstveno ženama, odnosno šta bi bilo kad' bi bilo, sa glavnom crtom da je trebalo postići sporazum dva naroda protiv trećeg. Svaka ideja koja se pokuša ostvariti silom je unaprijed osuđena na propast, ima vijek trajanja samo koliko ta sila traje.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

ova tema je apsolutni hit, najbolji mamac za dijabole na citavom forumu. Molim vas nastavite
Ali Kemal

#1699 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Post by Ali Kemal »

Nekako s proljeća wrote:Tema je svo vrijeme sugerirajućeg sadržaja od strane učesnika koji imaju razmišljanje koje je svojstveno ženama, odnosno šta bi bilo kad' bi bilo, sa glavnom crtom da je trebalo postići sporazum dva naroda protiv trećeg. Svaka ideja koja se pokuša ostvariti silom je unaprijed osuđena na propast, ima vijek trajanja samo koliko ta sila traje.
Ti ne shvatas da tema nije sta je dovelo do rata, nego sta nije ucinjeno da ne dodje do rata.

Klero-nacionalisti se uvijek rado hvataju rata i lazno su zabrinuti nad sudbinom samo svog naroda, koji po pravilu na kraju opljackaju, samo da bi opravdali svoj nacionalizam u kome uzivaju, dok nikada ne razmatraju opcije mira, saradnje, sporazuma, ustupaka i tolerancije i sta je sve propusteno da se uradi u tom smislu, zarad toga da buduce generacije ne dozive slicna ratna stradanja, nego da idu u prosperitet.
Umjesto toga truju djecu od malena i uce ih da mrze neku drugu djecu :oops:
Nekako s proljeća

#1700 Re: Ostanak BiH u "krnjoj" Jugoslaviji

Hajd' ti fino rasčisti sa sobom neke stvari pa me ponovo ''kvotaj'.
Locked