Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

asurbanipal

#1676 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Prosipa se mitologija... :mrgreen:

Image
r_faruk

#1677 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

Smrcak, ako vrijede zakoni fizike i termodinamike i ostalog, onda je nemoguce ovo sto ti pricas. ko ce onu kapiju u raju variti, odakle im struja?

da bi na bilo koji nacin razgovarali o raju koji je opisan u vjerskim knjigama, morali bi iskljuciti sve zakone koji vrijede u svemiru. pa jasno ti je da se energija ne moze ni stvoriti ni unistiti...

s obzirom da je razvoj ekstreman u zadnjih stotinu godina, vjerujem da ce za par stotina godina (prije sam mislio da ce to biti za 1000-2000 godina) nestati religija u potpunosti...

ako te zanima koja je svrha ljudi (nema je), da nas nestane nista se ne bi promijenilo. s druge strane da nestane nekih insekata, ili zaba, nastao bi haos. religija nije donijela nista dobro, cak su i arapi, koji su bili vrhunski matematicari i astronomi, poceli propadati kada je religija krenula da zabranjuje i izdaje fetve. tako od 11-12 stoljeca pa na ovamo, arapi su propali ko zeton... kako stoje stvari i dan danas propadaju... pa majka mu stara svi bjeze sa istoka u krscansku europu, kunu se u angelu merkel :-)
skupljac_zeljeza

#1678 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

asurbanipal wrote:Prosipa se mitologija... :mrgreen:
Zar nije prvi čovjek znao za džennet? Prenosilo se i pričalo se sa koljena na koljeno, a i Objave osvježavale. :wink:
skupljac_zeljeza

#1679 Re: Svijet bez religija

r_faruk wrote:...cak su i arapi, koji su bili vrhunski matematicari i astronomi, poceli propadati kada je religija krenula da zabranjuje i izdaje fetve. ....
A šta su bili prije toga? Nevjernici? :P
asurbanipal

#1680 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:
asurbanipal wrote:Prosipa se mitologija... :mrgreen:
Zar nije prvi čovjek znao za džennet? Prenosilo se i pričalo se sa koljena na koljeno, a i Objave osvježavale. :wink:

Sad nam je osvježavaju ovakvi kao sa ovog dole videa. Nema šta, pravo "osvježenje"...

skupljac_zeljeza

#1681 Re: Svijet bez religija

asurbanipal wrote: Sad nam je osvježavaju ovakvi kao sa ovog dole videa. Nema šta, pravo "osvježenje"...
Ko njih uzima za reprezente islama, tu priča prestaje. Koliko oni čine promila u ummetu?
asurbanipal

#1682 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:
asurbanipal wrote: Sad nam je osvježavaju ovakvi kao sa ovog dole videa. Nema šta, pravo "osvježenje"...
Ko njih uzima za reprezente islama, tu priča prestaje. Koliko oni čine promila u ummetu?

Sasvim dovoljan broj da naprave belaj. A bojim se da ih iz dan u dan ima više i više. Islam je dedžaliziran, a muslimani polako jedžudžizirani i medžudžizirani...
r_faruk

#1683 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

skupljac_zeljeza wrote:
r_faruk wrote:...cak su i arapi, koji su bili vrhunski matematicari i astronomi, poceli propadati kada je religija krenula da zabranjuje i izdaje fetve. ....
fetvama i kojekakvim zabranama im je bilo uskraceno da se bave naukom...
Last edited by r_faruk on 17/03/2016 10:01, edited 2 times in total.
skupljac_zeljeza

#1684 Re: Svijet bez religija

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Sasvim dovoljan broj da naprave belaj. A bojim se da ih iz dan u dan ima više i više. Islam je dedžaliziran, a muslimani polako jedžudžizirani i medžudžizirani...
Nije ovo prvi puta kroz povijest čovječanstva da su ljudi iskrivili vjeru. Na mjestu gdje je Ibrahim a.s. sagradio hram gdje će se slaviti jedan Bog, Arapi napraviše 360 idola, a onda dođu 'učeni' pa kažu kako je islam nastao od tog idolopoklonstva, mitova i legendi.
skupljac_zeljeza

#1685 Re: Svijet bez religija

r_faruk wrote:
skupljac_zeljeza wrote:
fetvama i kojekakvim zabranama im je bilo uskraceno da se bave naukom...
Ko je donio te fetve? Ko je mogao biti obavezan njima?
r_faruk

#1686 Re: Svijet bez religija

Post by r_faruk »

obavezan je onaj kome glava leti ako ne ucini kao sto mu se naredi... potrazicu kasnije

fulio sam malo period
Last edited by r_faruk on 17/03/2016 10:02, edited 2 times in total.
asurbanipal

#1687 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

skupljac_zeljeza wrote:
Nije ovo prvi puta kroz povijest čovječanstva da su ljudi iskrivili vjeru. Na mjestu gdje je Ibrahim a.s. sagradio hram gdje će se slaviti jedan Bog, Arapi napraviše 360 idola, a onda dođu 'učeni' pa kažu kako je islam nastao od tog idolopoklonstva, mitova i legendi.

Konkretnih arheoloških dokaza nema da je Ibrahim a.s. sagradio hram baš na tom mjestu. Ostaju samo predaje i legende, a sad koliko ima istine u njima pitanje je oko kojeg i ne treba razbijati glavu. Neko je spomenuo, čini mi se Eliade, da u svakom mitu ima barem zrno istine.
Smrcak15

#1688 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

r_faruk wrote:Smrcak, ako vrijede zakoni fizike i termodinamike i ostalog, onda je nemoguce ovo sto ti pricas. ko ce onu kapiju u raju variti, odakle im struja?

da bi na bilo koji nacin razgovarali o raju koji je opisan u vjerskim knjigama, morali bi iskljuciti sve zakone koji vrijede u svemiru. pa jasno ti je da se energija ne moze ni stvoriti ni unistiti...

s obzirom da je razvoj ekstreman u zadnjih stotinu godina, vjerujem da ce za par stotina godina (prije sam mislio da ce to biti za 1000-2000 godina) nestati religija u potpunosti...

ako te zanima koja je svrha ljudi (nema je), da nas nestane nista se ne bi promijenilo. s druge strane da nestane nekih insekata, ili zaba, nastao bi haos. religija nije donijela nista dobro, cak su i arapi, koji su bili vrhunski matematicari i astronomi, poceli propadati kada je religija krenula da zabranjuje i izdaje fetve. tako od 11-12 stoljeca pa na ovamo, arapi su propali ko zeton... kako stoje stvari i dan danas propadaju... pa majka mu stara svi bjeze sa istoka u krscansku europu, kunu se u angelu merkel :-)
Smrcak, ako vrijede zakoni fizike i termodinamike i ostalog, onda je nemoguce ovo sto ti pricas. ko ce onu kapiju u raju variti, odakle im struja?
nisu isti zakoni ni fizike ni termodinamike, nego su potpuno novi prirodni zakoni

bas ono sto naucnici govore kad tvrde da je moguce da postoje drugi univerzumi sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima.
kao sto sam rekao , nisu isti zakoni
ako te zanima koja je svrha ljudi (nema je), da nas nestane nista se ne bi promijenilo. s druge strane da nestane nekih insekata, ili zaba, nastao bi haos. religija nije donijela nista dobro, cak su i arapi, koji su bili vrhunski matematicari i astronomi, poceli propadati kada je religija krenula da zabranjuje i izdaje fetve. tako od 11-12 stoljeca pa na ovamo, arapi su propali ko zeton... kako stoje stvari i dan danas propadaju... pa majka mu stara svi bjeze sa istoka u krscansku europu, kunu se u angelu merkel
nasa svrha nije povezana sa zemljom, pa ako nas nema nista se nebi promjenilo, ko eto nasa svrha odrzavanja zemlje, pa ako nas nema nebi je imao ko odrzavati.
greska

nasa svrha nema veze sa zemljom, nasa svrha je testiranje, znaci mi smo na zemlji da bi bili pod testom a ne da bi bili dio ekosistema gdje kad nas nestane srusi se ekosistem.
religija nije donijela nista dobro, cak su i arapi, koji su bili vrhunski matematicari i astronomi,
oni su postali vrhunski matematicari nakon islama a ne prije islama, jer im Kuran naredjiva da postanu astronomi i naucnici
tako od 11-12 stoljeca pa na ovamo, arapi su propali ko zeton...
zato sto su odstranili se od islama, jer islam prijeti onima koji se nebudu bavlio razmisljanjem o stvaranju zemlje i nebesa

pa majka mu stara svi bjeze sa istoka u krscansku europu, kunu se u angelu merkel
nema to veze sa islamom, nego sa ratovima i nepravdama koje pogadjaju njihove zemlje a to nije produkt islama, nego nametnutih diktatura
skupljac_zeljeza

#1689 Re: Svijet bez religija

r_faruk wrote:
obavezan je onaj kome glava leti ako ne ucini kao sto mu se naredi... potrazicu kasnije
Dok tražiš ne zanemari biblioteke i škole od Bagdada do Kordobe.
asurbanipal

#1690 Re: Svijet bez religija

Post by asurbanipal »

Ma kakvi Arapi. Ponajmanje oni sa poluotoka. Perzijanci su dali najveći doprinos nauci, onda imamo Sjever Afrike, Andaluziju, Jevreje. Arapa sa poluotoka što se tiče nauke nema ni na mapi.
Smrcak15

#1691 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

Konkretnih arheoloških dokaza nema da je Ibrahim a.s. sagradio hram baš na tom mjestu. Ostaju samo predaje i legende, a sad koliko ima istine u njima pitanje je oko kojeg i ne treba razbijati glavu. Neko je spomenuo, čini mi se Eliade, da u svakom mitu ima barem zrno istine.
pa biblija cak spominje mekku i hadzdz jos prije Muhammeda, a isto tako spominje da Abraham bio u tom podrucju kad je ostavio svoju zenu Hadzeru i sina ismaila.

pa ako to sve spominje sto je onda tesko povjerovati da je on sagradio?
skupljac_zeljeza

#1692 Re: Svijet bez religija

asurbanipal wrote:
skupljac_zeljeza wrote:

I ja kažem da u vjerovanju idolopoklonika u Mekki ima tragova Ibrahimovog monoteističkog nauka. Ali da su ga dobro iskrivili....jesu.
Dozer

#1693 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote:
Dozer wrote:Smrcak... A kako ti znas kako je tamo? Bio? Vidio? Pricao ti neko ko se malo vratio otamo da ti prenese utiske? :D
Znam zato sto nas je Allah informisao preko Kur'ana a muhammed je licno ulazio u dzennet u noci miradza oreko svoje astralne projekcije i poslije opisivao sve sta je vidio.

Imamo takve informacije da se zna skoro do najsitnih detalja kako je sve opisano. Pa cak imaju razgovori zapisani izmedju dzenetlija o cemu ce pricati i kako ce e prisjecati zivota na ovom svijetu izmedju ostalog zajedno dok budu sjedili i uzivali u rajskim uzivanjima.

Toiko sam saznao informacija da vise neznam sta bi jos trebao saznati osim sto bi vomio to vidjeti svojim ocima :) tolino je raj atraktivan da ce covjek Allaha u lice lagati samo da udje u raj. Samo kad bi stao pred kapijom raja pomislio bi sigurno kad je ovako ogromnih propocija i velicanstveno kako li je tek unutra.
Mila majko... Image
Ali, zaista zasluzujes i Image

Znas sta ti samo fali? Empirijska potvrda tih "informacija" koje imas :D
Dozer

#1694 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

Smrcak15 wrote: evo slikovito da ti docaram

zamisli da svi imamo ovakve kuce na zemlji i da nam se svima svidjaju
Image

pa ja tebi pocnem pricati o dzennetu i posto neznam za druge kuce osim takvim pocnem postirati takve slike kuca jer neznam za ljepse jer nisam vidio ljepse od te. Pa ti kazes, kakva je poenta da mi postiras takve kuce ako vec imamo na ovom svijetu, ali ja ti kazem, ako se tebi svidja takva kuca na ovome svijetu, jedna kuca od blata i suhe zivotinjske balege

kako bi ti se tek svidjala jedna ovakva kuca
Image

eh upravo to hocu da kazem, ako se ljudima svidjaju ovakve kuce na zemlji
Image

ako pretpostavimo da su dzennetu kao ta gore sa bazenom i palmama ispred kako bi se tek te svidjale. Jer razlika je u kucama veca izmedju najljepse kuce na svijetu i kuce u dzennetu, nego sto je razlika izmedhu te africke kolibe i te gore vile sa bazenom.

razumijes li sad?
Crni Smrcak... Ti ne razumijes da mnogi ovdje zapravo sve ovo i te kako razumiju, ali da si upravo ti taj koji ne razumijes ono sto sam pricas :D

Ti postavljas slike danasnjih bogatunskih ljepota, i poredis ih s danasnjih sirotinjskim varijantama.
E, hajde sad se vrati nesto manje od 1500 godina unazad, pa zamisli tu identicnu postavku koju je neko, na neki opisni nacin (kako je npr. u Kur'anu uradjeno) postavio tadasnjim ljudima, a koji su u 99% slucajeva zivjeli pod satorima ili u nastambama s tvoje sirotinjske danasnje varijante.

Prostom logikom, uopste nije tesko shvatiti zasto su ljudi tada bez ikakvih problema mogli povjerovati u te bajke.
Ali, vjerovati danas u isto... Opet zasluzujes Image
Towelie

#1695 Re: Svijet bez religija

Post by Towelie »

Smrcak, impresionira mene Dzennet, ali ne i njegove dunjlalucke predstave. Doduse, da mi jedna hurija bude Adriana Lima apsolutno ne ih imao nista protiv.
Dje je ona Karlin sto rece da nema hurija tamo??
Smrcak15

#1696 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:
Znas sta ti samo fali? Empirijska potvrda tih "informacija" koje imas :D

Pitanje je sad kako cemo znati da je ovo tacno sto islam govori i Kuran?

Znaci moras se vratiti na pitanje, jeli Kur'an od Allaha ili nije, ako potvrdis da je od Allaha znaci dokazima iz kur'ana pa sve do nauke , a ja sam se uvjerio da je Kur'an od Allaha studirajuci ga evo 20 i nesto Godina, a jos je i neiskrivljen sto je bitno.
Kad se uvjeris u to, onda je lakse povjerovati da ono sto stoji u Kuranu je istina, a Kuran opisuje po dobro dzennet.

Ali Allah da da cak i ljudi iz naseg vremena mogu da dozive ono sto je poslanik dozivio Preko astralne projekcije gdje se dusa odvaja od tijela i odlazi u vece nebeske sfere

evo primjer Muderisa gdje je tokom iskustva bliske smrti to jeste astralnom projekcijom, kad je dusa izasla iz tijela mogao da vidi dzennet
prica o tom dogadjaju od 33 minute
Smrcak15

#1697 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote: Crni Smrcak... Ti ne razumijes da mnogi ovdje zapravo sve ovo i te kako razumiju, ali da si upravo ti taj koji ne razumijes ono sto sam pricas :D

Ti postavljas slike danasnjih bogatunskih ljepota, i poredis ih s danasnjih sirotinjskim varijantama.
E, hajde sad se vrati nesto manje od 1500 godina unazad, pa zamisli tu identicnu postavku koju je neko, na neki opisni nacin (kako je npr. u Kur'anu uradjeno) postavio tadasnjim ljudima, a koji su u 99% slucajeva zivjeli pod satorima ili u nastambama s tvoje sirotinjske danasnje varijante.

Prostom logikom, uopste nije tesko shvatiti zasto su ljudi tada bez ikakvih problema mogli povjerovati u te bajke.
Ali, vjerovati danas u isto... Opet zasluzujes Image
lakse je sad vjerovati u to nego tad

zasto, pa zato sto Kuran dolazi i pocne pricati kako ce ljudi u dzennet kako cemo ozivljeni biti ponovo nakon sto postanemo istruhle kosti pod zemljom itd, to je tesko bilo povjerovati ljudima u to vrijeme a sad je lakse jer se dokaza ima daleko vise nego sto su oni imali u to vrijeme.

uopste nepoznajes stvarnost kako je sve teklo, u to vrijeme teze je bilo da se povjeruje nego danas, pa posto nisu imali dokaza kao sto mi imamo, tad su cuda poslanika Muhammeda odigrala ulogu kao dokaz njegovog poslanstva i da govori istinu da dolazi zaista od Boga.
jer mi znamo stvari o Kuranu danas sto drugi nisu mogli ni zamisliti. tako da grijesis u razmisljanju jer mislis da su lakse mogli vjerovati prije nego danas. cak sta vise znamo stvari sto vjerovatno siguran sam 100% ni muhammed nije znao da ima u Kur'anu od naucnih , brojcanih cuda, do simetricnih struktura i prstenastih kompozicijskih struktura i sta sve ne.
Dozer

#1698 Re: Svijet bez religija

Post by Dozer »

A da li ti je palo na pamet da sve to ima veze s energijom koja je, kao sto znamo, neunistiva i samo moze mijenjati oblik?
Znas li da je cak i naucno dokazano, jos 1907-e, da ljudsko tijelo u momentu smrti "izgubi" 21 g., a sto je nazvano "tezinom duse"? - https://en.wikipedia.org/wiki/Duncan_Ma ... 8doctor%29
Naravno, od tada do danas postoje razne kontroverze oko ovoga, ali se ta cinjenica nije promijenila, tj. da ljudsko tijelo u momentu smrti izgubi 21 g. na tezini.

E, sad bi nam ti trebao dati citat iz Kur'ana u kojem se spominje ovaj 21 g..

Naravno, meni sve sto si nabrojao samo govori da su nasi bogovi i poslanici oduvijek bili vanzemaljci, naprednija vrsta od nas.
Smrcak15

#1699 Re: Svijet bez religija

Post by Smrcak15 »

Dozer wrote:Smrcak,
A da li ti je palo na pamet da sve to ima veze s energijom, koja je, kao sto znamo, neunistiva i samo moze mijenjati oblik?
Znas li da je cak i naucno dokazano, jos 1907-e, da ljudsko tijelo u momentu smrti "izgubi" 21 g., a sto je nazvano "tezinom duse"? - https://en.wikipedia.org/wiki/Duncan_Ma ... 8doctor%29
Naravno, od tada do danas postoje razne kontroverze oko ovoga, ali se ta cinjenica nije promijenila, tj. da ljudsko tijelo u momentu smrti izgubi 21 g. na tezini.

E, sad bi nam ti trebao dati citat iz Kur'ana u kojem se spominje ovaj 21 g..
moguce, dusa nemoze umrijeti, dusa si ti a tvoje tijelo je prevozno sredstvo za Tebe to jeste tvoju dusu, koja kad ide ide sa njom i tvoja memorija i sve ono sto si ti.
AleksoMKD

#1700 Re: Svijet bez religija

Post by AleksoMKD »

Smrcak15 wrote:
AleksoMKD wrote:Kao sto sam pisao, "zivi fosili" ipak evoluiraju, slicno telo ostaje jer je osnovni dizajn dobar ali genetski ima razvoja.

Mozes li mi dati neki link za ovaj takozvani "homo erectus" iz Malezije je ne mogu nista da nadjem?
http://m.harunyahya.com/tr/works/592/Da ... gin-of-Man
Dokazanog lazova ne mogu uzeti kao ozbiljnog naucnika.

Oprosti, ali covek je mrtav hladan ubacivao slike vestackih mamaca za ribe kako bi "dokazao" da nema evolucije. Bar da je upotrebio fotoshop.

Image
Image
Image

Mislim jebiga.
Locked