http://www.klub-susacana.hr/revija/clan ... Num=69&C=9

"Kad smo krenuli raditi Baltazara, ideja je bila smjestiti ga u neku urbanu sredinu i kad smo razmišljali što je sve bitno da jedan takav grad ima, nekako nam je odmah na pamet padala Rijeka. Ja sam tada već dosta puta boravio u Rijeci i ona me uvijek ponovo oduševljavala kao jedan izuzetno uredni, "cifrani" građanski grad, s tom svojom širokom i dugačkom centralnom ulicom, na čijim se stranama nalaze te velike lijepe starinske zgrade, s lukom koja je odmah pored i na čijem kraju susrećete veliku željeznu brodinu. Sve to Rijeci daje pomalo surealistični izgled koji nam je baš odgovarao za našu ideju o Baltazar-gradu. Naravno, neki drugi detalji u scenografiji "inspirirani" su drugim gradovima – primjerice tvrđava po uzoru na onu dubrovačku, Dravski most i slično.
No, Rijeka je od svih primorskih gradova zapravo uvijek imala nešto drugačije, nešto proletersko, nešto više građansko, možda i zbog te prisutnosti luke, koje je neobična, bučna, pravi živi organizam – važan za cijeli taj grad i njegove stanovnike. Bila je tu i blizina vode, što također grad čini još privlačnijim za stanovanje. Rijeku sam uvijek gledao i kao grad kulture, vjerojatno zato jer sam puno puta gostovao u kazalištu HNK Ivan pl. Zajca. Ali ima tu još nešto, barem meni, strašno interesantno u Rijeci. Fascinirali su me u to doba i Tvornica papira i Torpedo – koji su na neki način predstavljale veliki civilizacijski korak u odnosu na ostatak zemlje. Toliko je radnika u gradu živjelo od te industrije i u tim okvirima tragalo za boljim životom. To je bilo savršeno za Baltazara – lik kojem smo u zadatak stavili da rješava probleme "malih" ljudi, objasnio nam je iscrpno Zlatko Bourek kako je prenio svoj doživljaj Rijeke u ctrić koji će postati nezaobilazni dio odrastanja nekoliko idućih generacija."