Srebrenik rules. Otimaju nam brand.sumirprimus wrote:Ovo je uvreda za obracuna.zna se koji je najnolji smoki i orginal smoki na dunjaluku.corn flips.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Gojeni H
#1676 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Gojeni H
#1677 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Stoji i ta prica, ali i stoji da investitoru garanciju mora dati pravna drzava. Ukoliko jedan (ili vise) visokopozicionirani politicar stalno prijeti secesijom, onda potencijalni investitor bjezi od takve drzave makar imala sve resurse svijeta, i imala 100% obrazovano stanovnistvo.5 0 5 wrote:a ko stavi potpis na ovakav sistem? republika bosna i hercegovina nije imala ni entitete ni kantone. nasljedili iz srboslavije? kako izgradise shopping centre koje hvalis? srbi se nisu protiv toga bunili. jedino im smetaju fabrike?burger_pasa wrote: Pa bolan nebio, kako god stvari da okrenes, kako god da zabusis, dolazis do pocetne tacke da nam nevalja drzavno uredjenje, da je cetnitet rs rak rana razvoja drzave itd... itd... sve te tvoje price o neulaganjima, o krcmjenju budzeta, kradjama itd... omogucava ovakvo uredjenje drzave... pa i da smo uredjeniji, toga ce biti, ali u ovako uredjenoj drzavi je to nemoguce...
U bivskoj srboslaviji je bila diktatura, morao si sutit inace na Goli Otok... to je bilo vrijeme prije 50 godina, kada je svijet izgledao drugacije, kada su zaprezna kola vozila po putevima.
Zato su danasnji uspjesi firmi poput Bimal, Violeta, BektoPreciza itd primjer kako smo mi radna i talentovana zemlja u kojoj je uspjeh moguc, pa cak i u neurednom kvazi sistemu.
A da je kod nas kojim slucajem drzava bila jedinstvena imali bi mi i 500 km autoputa... a ta hrvatska je jarane izgradila autoput od stranog kredita koji danas grca vracajuci... a vidis mi taj problem nemamo, jer smo ga gradili sopstvenim znanjem i sopstvenim novcem...
Bilo bi dobro da malo ohanes sa tom srboslavijom i da pozitivnije gledas na okruzenje u kom zivis, ako vec zivis ovdje![]()
![]()
Nije da su se Izetbegovic i Lagumdzija pretrgli pisajuci ekonomske programe i utvrdjujuci sisteme za lakse otvaranje poslova, manje poreze, ...
Just saying.
- spreca
#1678 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Bio je samo Ljubljana -Postojina ...obilaznica kod Zagreba i jedan dio od Beograda prema HR granici ...gdje namotaste 740 kmDozer wrote: Oooooo pateticaru neprevazidjeni![]()
![]()
![]()
Ima 740, ako te bas zanima, a to je predaleko od tvojih "ni metra"![]()
@piupiu
Deder nam zrakni da ovaj Fudo i Burgeras nisu jedan te isti sreco
-
PM72
#1679 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gojeni H,Sto se tice bosanskog sela, daleko je bolja infrstruktura nego sto je bila u SFRJ.
Niko od nas nije znao ko je predsjednik opštine u kojoj smo živjeli.Tada je bila skupština opštine XY a načelnik se zvao sekretar SO.Sad znamo i ko nam je predsjednik MZ jer smo ga mi birali a on nam svašta obećao zauzvrat.Znaš i sam priču " ako me izaberete i podržite asfaltiraću vam put ","provesti kanalizaciju,dovesti vodu,rasvjetu" i slične stvari.Načelnik opštine je mali Bog u sredini u kojoj živi jer može sve da ti sredi,od posla do seoske infrastrkuture.Naravno,ne od svojih para nego zahvati iz opštinske sehare a najsmješnije mi je opravdanje jednog načelnika kako je sredio nekom donaciju od 5000 KM jer to nisu pare iz budžeta nego iz "rezerve načelnika"???.Čuj ima i svoju rezervu? Naravno,nije uštedio tako što je ostavljao platu sa strane nego zahvatio 50 000 iz budžeta da bi mogao drugima začepljavati usta i ispunjavati data obećanja.
E zato je sad bolja seoska infrastruktura jer ako je načelnik iz neke vukojebine,lokalna firma koja postavlja asfalt potrudiće se da do načelnikove straćare dođe asfalt jer znaju da će zauzvrat pogurati kakav tender...
- skupljac_zeljeza
#1680 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Imali ste dobru tahan halvu što je Takovo pravilo i Skopje simpatična čaršija, ali dovoljno da odeš na aerodrom do Skopskog Petrovca pa ona sela okolo aerodroma da te u depresiju bace. Jel' se šta gradilo i mijenjalo?AleksoMKD wrote: Al eto, imamo stadion i 1864 antickih statua i 10ak baroknih zgrada.
- Dozer
#1681 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Meni je Fudo kralj, Tita mi
Polomio se da nam dokaze kako je BiH danas bolja od Juge, pa kad nije uspio, sad se prebacio na Makedoniju i da dokaze da su oni tamo, jadni, krepavali od gladi u Jugi
A i to mu ne ide, ne ide, pa stane

Polomio se da nam dokaze kako je BiH danas bolja od Juge, pa kad nije uspio, sad se prebacio na Makedoniju i da dokaze da su oni tamo, jadni, krepavali od gladi u Jugi
A i to mu ne ide, ne ide, pa stane
-
PM72
#1682 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hebeš zemlju kojoj je Albanija zapad...ovo je naravno šala,makedonci su mi uvijek bili simpatični osim u ratnom periodu jer su podržavali Slobinu politiku prema Bosni.Iskreno govoreći,nisu nam se pokazali kao neki golemi prijatelji,više su nam valjali bugari (prvi nas priznali).izbjeglice iz Bosne su šutali kao i ove jadnike iz Sirije.
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#1683 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Gojeni H wrote:Ma nije ba tacno. Ne cudi me da ne znas, drugarice komesarka, nisam ni ja, dok nisam poslom morao upoznavati svoju domovinu.tvsabina wrote:
U BIH je 1945 godine Fudo bilo JEDVA dvadesetak kilometara asfaltnog druma uopšte a po gradovima - kaldrma.
Uzmi Fudo historijske knjige i komunističke i antikomunističke , uzmi Fudo popise i pročitaj.
Četrdeset godina poslije svako selo je imalo asfaltni put a mi smo bili domaćini Zimskih Olimpijskih Igara i BEZ autoputa.
Sto se tice bosanskog sela, daleko je bolja infrstruktura nego sto je bila u SFRJ.
Do kraja Drugog Svjetskog Rata kod nas su bile samo pruge uzanog kolosijeka , one šireg smo uspješno pravili sami počevši od legendarne brčko-Banovići.
Asfalt.....asfalt je bio nepoznat pojam a asfaltni put naučna fantastika.
Komunisti
- Gojeni H
#1684 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Stoji ali i prije je bilo privilegovanih sela i dijelova grada.PM72 wrote:Gojeni H,Sto se tice bosanskog sela, daleko je bolja infrstruktura nego sto je bila u SFRJ.
Niko od nas nije znao ko je predsjednik opštine u kojoj smo živjeli.Tada je bila skupština opštine XY a načelnik se zvao sekretar SO.Sad znamo i ko nam je predsjednik MZ jer smo ga mi birali a on nam svašta obećao zauzvrat.Znaš i sam priču " ako me izaberete i podržite asfaltiraću vam put ","provesti kanalizaciju,dovesti vodu,rasvjetu" i slične stvari.Načelnik opštine je mali Bog u sredini u kojoj živi jer može sve da ti sredi,od posla do seoske infrastrkuture.Naravno,ne od svojih para nego zahvati iz opštinske sehare a najsmješnije mi je opravdanje jednog načelnika kako je sredio nekom donaciju od 5000 KM jer to nisu pare iz budžeta nego iz "rezerve načelnika"???.Čuj ima i svoju rezervu? Naravno,nije uštedio tako što je ostavljao platu sa strane nego zahvatio 50 000 iz budžeta da bi mogao drugima začepljavati usta i ispunjavati data obećanja.
E zato je sad bolja seoska infrastruktura jer ako je načelnik iz neke vukojebine,lokalna firma koja postavlja asfalt potrudiće se da do načelnikove straćare dođe asfalt jer znaju da će zauzvrat pogurati kakav tender...
Kladanj, Gracanica i Krajina se nisu mogli razvijati tamo do 80-ih jer su ocijenjeni kao ustaska mjesta/krajevi ... da se ne lazemo.
- Gojeni H
#1685 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Tacno, ali pricali smo o selu.tvsabina wrote:Gojeni H wrote:Ma nije ba tacno. Ne cudi me da ne znas, drugarice komesarka, nisam ni ja, dok nisam poslom morao upoznavati svoju domovinu.tvsabina wrote:
U BIH je 1945 godine Fudo bilo JEDVA dvadesetak kilometara asfaltnog druma uopšte a po gradovima - kaldrma.
Uzmi Fudo historijske knjige i komunističke i antikomunističke , uzmi Fudo popise i pročitaj.
Četrdeset godina poslije svako selo je imalo asfaltni put a mi smo bili domaćini Zimskih Olimpijskih Igara i BEZ autoputa.
Sto se tice bosanskog sela, daleko je bolja infrstruktura nego sto je bila u SFRJ.druže politički , samo činjenice....
Do kraja Drugog Svjetskog Rata kod nas su bile samo pruge uzanog kolosijeka , one šireg smo uspješno pravili sami počevši od legendarne brčko-Banovići.
Asfalt.....asfalt je bio nepoznat pojam a asfaltni put naučna fantastika.
Komunisti
Sto se tice pruge Brcko-Banovici, da je poslijeratna vlast to pokusala napraviti doslo bi do "revolucije roditelja" te "slomiste ledja nasoj djeci".
A i ovi mlitavi eUropski demokrati nam ne bi dozvolili "upotrebu robovske radne snage". Da se i tu ne lazemo.
-
PM72
#1686 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Da se ne lažemo,Gojeni H wrote:Stoji ali i prije je bilo privilegovanih sela i dijelova grada.PM72 wrote:Gojeni H,Sto se tice bosanskog sela, daleko je bolja infrstruktura nego sto je bila u SFRJ.
Kladanj, Gracanica i Krajina se nisu mogli razvijati tamo do 80-ih jer su ocijenjeni kao ustaska mjesta/krajevi ... da se ne lazemo.
Da smo kojim slučajem pobjedili u ovom ratu,ko bi uložio marku na Palama ili Vozući? Da li bi oni bili obilježeni za sva vremena ?
- Ali Kemal
#1687 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zato je najbolje nista ne radit, osim krast.Gojeni H wrote:Sto se tice pruge Brcko-Banovici, da je poslijeratna vlast to pokusala napraviti doslo bi do "revolucije roditelja" te "slomiste ledja nasoj djeci".
A i ovi mlitavi eUropski demokrati nam ne bi dozvolili "upotrebu robovske radne snage". Da se i tu ne lazemo.
- Gojeni H
#1688 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ode ti u "sta bi bilo, kad bi bilo". Mozemo i tako, ali 'nas ...PM72 wrote: Da se ne lažemo,
Da smo kojim slučajem pobjedili u ovom ratu,ko bi uložio marku na Palama ili Vozući? Da li bi oni bili obilježeni za sva vremena ?
-
Fudo387
#1689 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma izmisljaju bezveze, samo se jos vise ukopavaju.spreca wrote:Bio je samo Ljubljana -Postojina ...obilaznica kod Zagreba i jedan dio od Beograda prema HR granici ...gdje namotaste 740 kmDozer wrote: Oooooo pateticaru neprevazidjeni![]()
![]()
![]()
Ima 740, ako te bas zanima, a to je predaleko od tvojih "ni metra"![]()
@piupiu
Deder nam zrakni da ovaj Fudo i Burgeras nisu jedan te isti sreco
Danasnja Bosna je za onu budalastu zemlju strogi zapad.
Recimo, na sarajevski aerodrom slijecu austrian airlines, lufthansa, turkish airlines, united itd...prije jarane svake prestupne sleti jat i najdalja destinacina podgorica.
Mislim, ne znam kojeg su vraga i to imali, ko bi normalan letio do podgorice kad si mogao u onim makedonskim autobusima
Sad sam nesta guglao, oni original autobusi sto ih aleksa reklamira isti iz ko to tamo peva.
- Klavikula
#1690 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
bori se Fudo ko lav
Fudo ne daj da te ovi zajebavaju. uz tebe smo
Fudo ne daj da te ovi zajebavaju. uz tebe smo
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#1691 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hvala vam braco Makedonci za Kafetin i BekutanAleksoMKD wrote:
I ko sto napisa kolega Dozer, duhan, poljoprivreda (ljudi su kuce izgradili i decu iskolovali od poloprivrede), celik, rudnici, sve sto je sada propalo.
-
sumirprimus
#1692 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
I to je sve losa konkurencija domachoj proizvodnji.
- Ommadawn
#1693 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A hajde mi objasnite ovo:
U Jugoslaviji je sluzbeni jezik bio srpskohrvatski/hrvatskosrpski, zatim slovenacki te makedonski a nesto kasnije je i Albancima kao vecinskoj manjini donekle priznat albanski jezik i ako su zeljeli da se akademski obrazuju odnosno napreduju, mogli su to samo na srpskohrvatskom jeziku.
Mi, u Bosni i Hercegovini, ucili smo srpskohrvatski jezik te dva pisma, cirilicu i latinicu. Kako to da, ukoliko smo se smatrali i zvali civilizovanom i ravnopravnom drzavom nismo u skolama ucili niti slovenacki niti makedonski jezik? Koliko ja znam, a znam po tome sto sam dobar broj Slovenaca i Makedonaca upoznao, Slovenci odnosno Makedonci su ucili srpskohrvatski jezik.
Kosovske Albance sam tek upoznao u izbjeglistvu u Svedskoj, neki od njih su znali a neki nisu znali srpskohrvatski jezik (uglavnom djeca sa ruralnih podrucja Kosova) i kada bi god dosli na temu o zivotu SFRJ prema kojem su imali tada (a govorimo o devedesetim) jako negativno misljenje (mada se ono nije znatno promijenilo ni danas) oni bi meni znali reci "A eto kad smo vec zivjeli u istoj drzavi, sta znas ti o Kosovu?". Sta sam znao o Kosovu, osim da su tamo zivjeli Albanci i Srbi i da je to bila najsiromasnija regija. Ono sto sam cuo preko TV-a sto nam je servirano iz Beograda o tome kako su Srbi tamo ugrozeni od krvozednih albanskih terorista nije moglo nikako biti ispravno, sto sam srecom vrlo brzo shvatio te nisam postavio barijeru prema tim ljudima. Oni su znali za nase pop/rock grupe, te narodnjake, a ja nisam ni za jednu njihovu grupu. Moj dobri prijatelj Gëzim mi je tokom zajednickog putovanja pustio kasetu njihovog rock benda Gjurmët, da se covjek posrami da nije znao za njih. Ako se uzme u obzir da sam ja dozivio ono najlosije doba socijalizma, dakle kada su sve socijalisticke greske polako isplivale na povrsinu, mozda ne bih trebao biti referentan.
Ali ni moji roditelji nisu previse znali o Albancima niti nekim drugim manjinama. Njihov susret s tim ljudima bio je kroz JNA (moj otac), te kroz radni odnos po terenu (gradila se Rilindja u Prishtini) i kroz buregdzinice i slasticarne. I to je to.
Druzeci se tako sa Albancima, pokazivali su mi fotografije Prishtine iz tog vremena, zgrade poput Grand Hotela, gradske biblioteke te sportskom dvoranom Boro i Ramiz, koje su mi (tad) izazivale divljenje toj modernoj arhitekturi. No jedan od njih, a odrastao je u selu kod Vucitrna, je to sve prokomentarisao "A kakvu sam ja korist imao od toga na selu? Kod nas pola kuca nije imalo struju ni vodu a telefon i asfalt samo pojam" na sto su ovi drugi usutjeli.
U Jugoslaviji je sluzbeni jezik bio srpskohrvatski/hrvatskosrpski, zatim slovenacki te makedonski a nesto kasnije je i Albancima kao vecinskoj manjini donekle priznat albanski jezik i ako su zeljeli da se akademski obrazuju odnosno napreduju, mogli su to samo na srpskohrvatskom jeziku.
Mi, u Bosni i Hercegovini, ucili smo srpskohrvatski jezik te dva pisma, cirilicu i latinicu. Kako to da, ukoliko smo se smatrali i zvali civilizovanom i ravnopravnom drzavom nismo u skolama ucili niti slovenacki niti makedonski jezik? Koliko ja znam, a znam po tome sto sam dobar broj Slovenaca i Makedonaca upoznao, Slovenci odnosno Makedonci su ucili srpskohrvatski jezik.
Kosovske Albance sam tek upoznao u izbjeglistvu u Svedskoj, neki od njih su znali a neki nisu znali srpskohrvatski jezik (uglavnom djeca sa ruralnih podrucja Kosova) i kada bi god dosli na temu o zivotu SFRJ prema kojem su imali tada (a govorimo o devedesetim) jako negativno misljenje (mada se ono nije znatno promijenilo ni danas) oni bi meni znali reci "A eto kad smo vec zivjeli u istoj drzavi, sta znas ti o Kosovu?". Sta sam znao o Kosovu, osim da su tamo zivjeli Albanci i Srbi i da je to bila najsiromasnija regija. Ono sto sam cuo preko TV-a sto nam je servirano iz Beograda o tome kako su Srbi tamo ugrozeni od krvozednih albanskih terorista nije moglo nikako biti ispravno, sto sam srecom vrlo brzo shvatio te nisam postavio barijeru prema tim ljudima. Oni su znali za nase pop/rock grupe, te narodnjake, a ja nisam ni za jednu njihovu grupu. Moj dobri prijatelj Gëzim mi je tokom zajednickog putovanja pustio kasetu njihovog rock benda Gjurmët, da se covjek posrami da nije znao za njih. Ako se uzme u obzir da sam ja dozivio ono najlosije doba socijalizma, dakle kada su sve socijalisticke greske polako isplivale na povrsinu, mozda ne bih trebao biti referentan.
Ali ni moji roditelji nisu previse znali o Albancima niti nekim drugim manjinama. Njihov susret s tim ljudima bio je kroz JNA (moj otac), te kroz radni odnos po terenu (gradila se Rilindja u Prishtini) i kroz buregdzinice i slasticarne. I to je to.
Druzeci se tako sa Albancima, pokazivali su mi fotografije Prishtine iz tog vremena, zgrade poput Grand Hotela, gradske biblioteke te sportskom dvoranom Boro i Ramiz, koje su mi (tad) izazivale divljenje toj modernoj arhitekturi. No jedan od njih, a odrastao je u selu kod Vucitrna, je to sve prokomentarisao "A kakvu sam ja korist imao od toga na selu? Kod nas pola kuca nije imalo struju ni vodu a telefon i asfalt samo pojam" na sto su ovi drugi usutjeli.
- skupljac_zeljeza
#1694 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Albanci su mogli diplomirati na mnogo fakulteta u Prištini, a da nisu morali znati riječi srpskog. Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski. Studentske demonstracije 1981. u Prištini su dijelom i zbog toga što su Albanci odjednom dobili veliki broj visoko obrazovanih koje nisu imali gdje zaposliti jer je Kosovo bilo izuzetno pasivno. Što se tiče te tri zgrade, Priština je samo to i imala i donekle se moglo prošetati Sunčanim brijegom koji je bio elitno naselje poslastičara rasutih po cijeloj SFRJ. Iza gimnazije uz prugu si imao naselja od lima i kartona. Ubilo se za Kusturicinih filmova. Većina ostalih mjesta je bila poput Vučitrna.Ommadawn wrote:A hajde mi objasnite ovo:
- Ommadawn
#1695 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
U pravu si, do mene je, zajeb´o sam se tu kod akademika na Kosovu. Nisam imao priliku jos da posjetim Prishtinu (i Kosovo), za sve to znam samo sa slika i prica.skupljac_zeljeza wrote:Albanci su mogli diplomirati na mnogo fakulteta u Prištini, a da nisu morali znati riječi srpskog. Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski. Studentske demonstracije 1981. u Prištini su dijelom i zbog toga što su Albanci odjednom dobili veliki broj visoko obrazovanih koje nisu imali gdje zaposliti jer je Kosovo bilo izuzetno pasivno. Što se tiče te tri zgrade, Priština je samo to i imala i donekle se moglo prošetati Sunčanim brijegom koji je bio elitno naselje poslastičara rasutih po cijeloj SFRJ. Iza gimnazije uz prugu si imao naselja od lima i kartona. Ubilo se za Kusturicinih filmova. Većina ostalih mjesta je bila poput Vučitrna.Ommadawn wrote:A hajde mi objasnite ovo:
-
5 0 5
#1696 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
kako mislis, mi smo morali uciti sh-hs jezik? pa to je nas maternji jezik. jesi li ti albanac, pa si bio primoran da ucis sh-hs, a nisi imao mogucnost da studiras na svom maternjem, (albanskom) jeziku u sarajevu? to mi jedino ima smisla.skupljac_zeljeza wrote: Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski.
- skupljac_zeljeza
#1697 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Od kada je srpski ili hrvatski jezik moj jezik? Moji djedovi su učili bosanski. Piše ti lijepo redom: Vjeronauka, Bosanski, Njemački....i to na Stipinom Svjedočanstvu u Livnu školske 1900/01.5 0 5 wrote:kako mislis, mi smo morali uciti sh-hs jezik? pa to je nas maternji jezik. jesi li ti albanac, pa si bio primoran da ucis sh-hs, a nisi imao mogucnost da studiras na svom maternjem, (albanskom) jeziku u sarajevu? to mi jedino ima smisla.skupljac_zeljeza wrote: Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski.

- kamberovica polje
#1698 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ma zajebano je to kad moraš učit strani jezik, nije jednostavno izbacit h iz riječi tek tako.5 0 5 wrote:kako mislis, mi smo morali uciti sh-hs jezik? pa to je nas maternji jezik. jesi li ti albanac, pa si bio primoran da ucis sh-hs, a nisi imao mogucnost da studiras na svom maternjem, (albanskom) jeziku u sarajevu? to mi jedino ima smisla.skupljac_zeljeza wrote: Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski.
- skupljac_zeljeza
#1699 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Dosta si iznio tačnog i zanimljivog samo sam imao potrebu da ovaj dio ispravim. Albanski jezik je bio prvi na Kosovu pa srpski i turski. Mnoge kasirke nisu htjele pričati srpski iako su shvatale da im mušterija ne zna albanski.Ommadawn wrote: U pravu si, do mene je, zajeb´o sam se tu kod akademika na Kosovu. Nisam imao priliku jos da posjetim Prishtinu (i Kosovo), za sve to znam samo sa slika i prica.
- skupljac_zeljeza
#1700 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ako si tih godina išao u Hrvatskoj u školu ili na fakultet zbog napisane ili izgovorene tačke umjesto točke ili avgusta umjesto kolovoza, mogao si dobiti jedinicu ili pasti. Te su ti riječi obavezno podvlačene crvenom kao netačne. U Smederevu prodavačce nisu znale šta je podkošulja.kamberovica polje wrote:Ma zajebano je to kad moraš učit strani jezik, nije jednostavno izbacit h iz riječi tek tako.5 0 5 wrote:kako mislis, mi smo morali uciti sh-hs jezik? pa to je nas maternji jezik. jesi li ti albanac, pa si bio primoran da ucis sh-hs, a nisi imao mogucnost da studiras na svom maternjem, (albanskom) jeziku u sarajevu? to mi jedino ima smisla.skupljac_zeljeza wrote: Mi u Bosni smo morali učiti srpsko-hrvatski.