Makedonija

Post Reply
uglavnomja

#1676 Re: Makedonija

Post by uglavnomja »

zanimjiv tekst, malo podug, ali ima informacija i "informacija" :D

kolega denijaz ne mora citati, nema turske ni njene dominacije u svakom pogledu, ni psanja istorije samo polsije turaka i samo u vezi turaka, a narocito njihove ljubavi prema bh, kao odskocnoj dasci prema europi (koju su popusili kad nisu nastavili sa hrvatima po pravilima eu) ... itd, uglavnom nema turske u prici uopste :izet:

Što to Grčka ima protiv Makedonije (Grčka verzija)

Dnevnik bet - Sri, 02/04/2008 - 14:48
Glasujte
Komentari 16 dodaj komentar

Već i ranije, ali posebno nakon osamostaljenja Makedonije, jedne od republika bivše SFRJ, Grčka je otvoreno izražavala nezadovoljstvo nekim okolnostima oko postojanja te države. U prvi plan uvijek je gurano pitanje imena nove samostalne države, pri čemu se Grčka protivila upotrebi imena Makedonija (Macedonia), za koje smatraju da pripada povijesnom nasljeđu Grčke. Iako ostale europske zemlje od početka nisu pokazivale puno razumjevanja za Grčki „kapric“ i otvoreno izražavale nezadovoljstvo stvaranjem krize iz ničega, Grčka je uspjela izboriti da se osamostaljena Makedonija nazove dugačkim hibridnim imenom FYROM (Former Yugoslavian Republic of Macedonia). Od tada su se Makedonci borili za povrat imena svoje države za koje misle da joj pripada – Makedonija.

Taj jedistveni konflikt gotovo je pao u zaborav, da bi opet izbio na površinu ovih dana u vezi s summitom NATOa u Bukureštu, gdje bi Makedonija, zajedno s Hrvatskom i Albanijom, trebala biti pozvana u članstvo NATO alijanse. Uz ostale pukotine u jedinstvu alijanse, Grčka je pridodala još jednu, otvoreno se protiveći pozivanju Makedonije u članstvo NATOa i prijeti ulaganjem veta na poziv, dokle god se politički konflikt izmedju dviju zemalja ne riješi.

Pod američkim pritiskom, pregovori su intenzivirani i živa diplomatka aktivnost vodjena je do pred sam početak NATO summita. Na stolu se našlo nekoliko prijedloga imena, od kojih se je najdalje došlo s imenom Makedonija (Skopje), s kojim je Makedonija zadovoljna i koji je namjeravala diskutirati u nacionalnom parlamentu. Ali, Grčka to ime ne prihvaća. Koliko je autoru poznato, do početka summita u Bukureštu jučer 1. travnja, nije nađeno definitvno rješenje i ostaje da se vidi što će se dogoditi.

U vezi s ovim političkim problemom, percepcija šire europske a i hrvatske javnosti se uglavnom zaustavlja na iracionalnom i gotovo djetinjastnom inzistiranju Grčke na problemu imena susjedne države. Da bi promjenili dominirajuću perspektivu u javnosti, Grčki političari i diplomati nastoje objasniti poziciju Grčke, za koju naravno smatraju da je ispravna i da predstavlja legitimnu zaštitu grčkih interesa bez imalo iracionalnosti. Jedan od grčkih veleposlanika u EU, Dimitris Contoumas, tvrdi da pitanje imena jest glavni problem, ali da iza njega stoje neke znatno važnije implikacije. Ovdje prenosimo njegovu punu argumentaciju grčkog stava prema makedonskom problemu:

Teritorij FRYOM nikada kao cjelina nije bio dijelom povijesne Makedonije, koja predstavlja zemljopisno područje koje se prostire unutar granica Grčke, Bugarske i FRYOM. Za vrijeme Osmanlijskog perioda (sve do balkanskih ratova 1912-13), Skopje je bilo glavni grad provincije Kosovo. Nakon balkanskih ratova, provincija je nazvana Južna Srbija a poslije Vardarska Banovina.

Nakon Drugog Svjetskog rata, Tito je osnovao Makedoniju, kao republiku u sastavu Federalne Republike Jugoslavije. Tito je u suradnji sa Staljinom pokušao iskoristiti gradjanski rat koji se je vodio u Grčkoj da osigura izlaz Jugoslavije na Egejsko More, kroz ujedinjenje Makedonije. „Oslobodjenje“ Makedonije i teritorijalne pretenzije predstavljale su važan element u vezi s osnivanjem Republike Makedonije.

Nažalost, ta ideologija dominira i nakon osamostaljenja FRYOM. Nove generacije u FRYOM hrane se idejom og makedonskom ujedinjenju, koje makedonskom narodu onemogućuju zli susjedi Grčka i Bugarska.

Uz to grubo se falsificira povijest, predstavljajući Aleksandra Velikog u FRYOM predstavlja kao „jedog od naših“, iz čega se izvlače zaključci da su današnji slavenski Makedonci potomci antičkih Makedonaca, usprkos činjenici da su Slaveni na taj teritorij došli 900 godina kasnije, u 6. stoljeću. Takvi povijesni falsifikati služe da bi se stvorilo potrebno povijesno utemeljenje za „nacionalna prava“. Kada se zna da je Aleksandar Veliki govorio grčki i širio grčku kulturu, krajnje neuvjerljiva je tvrdnja da je to zajedničko kulturno nasljeđe modernih Grka i slavenskih Makedonaca.

Pitanje se postavlja, čega se jedna „velika i jaka“ Grčka ima bojati od jedne „male“ zemlje kao FRYOM? Na Balkanu je oduvijek, a i sada, razvoj situacije bio i jest izuzetno nepredvidljiv.Tko bi mogao i pomisliti prije 20 godina onako krvav raspad Jugoslavije i potrese koji su ti dogadjaji stvorili na Balkanu?

Što se tiče članstva FRYOM u NATOu, treba podrcrtati da je NATO jedna obrambena alijansa, sa dvostrukom crtom ispod riječi alijansa. Svi se slažemo da svi članovi trebaju imati medjusobno dobre odnose. Usprkos tome što je Grčka najveći trgovinski partner i strani ulagač u FRYOM, ta zemlja nastavlja upotrebom imena Makedonija svoju teritorijalnu ideologiju "oslobodjenja" i time prijeti sigurnosti regije. Grčka se nada da će nacionalistički krugovi u FRYOM uskoro uvidjeti da im definitivno ne koristi kada u školama uče djecu da su Thessaloniki, Halkidiki, Olympos i druga Grčka područja „pod grčkom okupacijom“.

Od čitave argumentacije, kulturno-povijesni dio se čini najprihvatljivijim: Naime, ako su današnji stanovnici Republike Makedonije slavenskog porijekla, jasno je da nikakve veze nemaju s antičkom makedonijom i Aleksandrom Velikim (Makedonskim) . Ali, u ambasadorovoj argumentaciji nije baš sasvim jasno kako to mala Makedonija može ugroziti sigurnost regije, ako stanovništvo Makedonije u Bugarskoj i Grčkoj ne pokazuje nikakvu spomena vrijednu želju za ujedinjenjem u zajedničku državu u granicama povijesne Makedonije. Nije čak sasvim sigurno u kojoj su mjeri navodne nacionalističke i teritorijalno ekspanzionističke ideje s makedonske strane raširene i koliko imaju podrške u makedonskom stanovništvu.

Vide li možda Grci rizik od sličnog zahtjeva Albanskog naroda za ujedinjenje na svom povijesnom teritoriju koji obuhvaća, osim države Albanije i Kosova, jedan veliki dio Makedonije i sjeverne Grčke. U svakom slučaju, očigledno je da se svim sredstvima želi spriječiti čak i započimanje bilo kakve diskusije o granicama u regiji, što implicira da se priča o granicama na Balkanu još uvijek smatra Pandorinom kutijom i nipošto se ne smatra završenom
duh_sa_sjekirom

#1677 Re: Makedonija

Post by duh_sa_sjekirom »

Denijaz1254 wrote:

RS sto se mene tice moze uzeti svoj komad. Mi smo glavni grad i sve sto je vrijedno u BiH osigurali. Ako malo pogledas mapu BiH u 3D obliku na google earth vidijet ces da 80% cine planine i stijene. Sve ukupno postoji samo 8 bazena gdje je zivot i ekonomski razvitak moguc. To je Sarajevski, Mostarski, Zenicko-Visocki, Tuzlanski, Bihacki, BanjaLucki, Bijelinski i Livanski. Mi kontrolisemo 5 od tih 8 bazena. Sa tim sto Livanski bazen ima potencijal za razvitak ali samo 10.000 stanovnika. Ostatak BiH je pustinja cista.
Što se mene tiče, ti možeš uzet dedin ZK izvadak i dijeliti kome šta hoćeš.
Od ostalog sikter!
:D
radostan dan

#1678 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

Jel Kiki navracO?
Denijaz1254

#1679 Re: Makedonija

Post by Denijaz1254 »

radostan dan wrote:Jel Kiki navracO?

Nesmije od mene. Previse je Turskog uticaja prisutno ovih dana. Nije mu dobro za zeludac. :lol:
hamzabosnjacki202

#1680 Re: Makedonija

Post by hamzabosnjacki202 »

da su shiptari udarili na srbe kad je bio ratu BIH i Hrvatskoj bilo bi puno lakse ostvariti nesto, ovako tesko ce bit ako se umesaju pravoslavne zemlje na strani Makedonije i Srbije
Denijaz1254

#1681 Re: Makedonija

Post by Denijaz1254 »

hamzabosnjacki202 wrote:da su shiptari udarili na srbe kad je bio ratu BIH i Hrvatskoj bilo bi puno lakse ostvariti nesto, ovako tesko ce bit ako se umesaju pravoslavne zemlje na strani Makedonije i Srbije
Koje pravoslavne zemlje?
llull

#1682 Re: Makedonija

Post by llull »

Srbi i Makedonci bez obzira na sve su veoma povezani, definitivno ima razilazenja ali su povezani.

Javna je tajna da su u sukobima 2007, 2012, i 2015. Uz makedonske snage bezbjednosti ucestvovali i pripadnici srpske zandarmerije i jedinica za posebne namjene. Cak je i oruzje vandredno dovlaceno iz Srbije iako tada te dvije zemlje nisu bile bas u sjajnim odnosima.
U svakoj konfrontaciji makedonaca sa albanicima vlada iz Skoplja ce imati podrsku Beograda, ko god da bude na vlasti u Srbiji.
KENJAC

#1683 Re: Makedonija

Post by KENJAC »

A sto se djeca nalupase na ovoj temi .....
AleksoMKD

#1684 Re: Makedonija

Post by AleksoMKD »

Denijaz1254 wrote:
hamzabosnjacki202 wrote:da su shiptari udarili na srbe kad je bio ratu BIH i Hrvatskoj bilo bi puno lakse ostvariti nesto, ovako tesko ce bit ako se umesaju pravoslavne zemlje na strani Makedonije i Srbije
Koje pravoslavne zemlje?
Grcka :D
Branice svoju anticku bracu :lol:
llull wrote:Srbi i Makedonci bez obzira na sve su veoma povezani, definitivno ima razilazenja ali su povezani.

Javna je tajna da su u sukobima 2007, 2012, i 2015. Uz makedonske snage bezbjednosti ucestvovali i pripadnici srpske zandarmerije i jedinica za posebne namjene. Cak je i oruzje vandredno dovlaceno iz Srbije iako tada te dvije zemlje nisu bile bas u sjajnim odnosima.
U svakoj konfrontaciji makedonaca sa albanicima vlada iz Skoplja ce imati podrsku Beograda, ko god da bude na vlasti u Srbiji.
Ova prica se provlaci jos od 2001 godine ali dosada nije ponudjen ni jedan jedini dokaz. No jedan vojnik ili policajac nikada nije video ni jednog Srpskog specijalca kao ni Ruskog dobrovoljca.

Jedini su Ukrajinci kao piloti 2001 bili ali su za to uredno placeni.

Kao sto je placen svaki komad oruzja bez razlike odakle smo ga kupili, dali iz Ukrajine ili iz Srbije.

Doduse Nemacka je donirala stotinak oklopnih transportera i planirane su jos vece donacije raznog oruzja ali su nasi brilijantni politicari pitali nemce dali se deo donacija moze prenameniti tako da se umesto kamiona i pusaka doniraju mercedesi :D pa su svabe digli ruke od toga.

I svakako Turska koja je donirala puno komunikacione opreme, kamiona kao i obuke, t.j. Makedonski oficiri i vojnici kao i policajci redovno idu na obuku, specijalizaciju i skolovanje u Tursku.
Last edited by AleksoMKD on 28/04/2017 16:39, edited 1 time in total.
Denijaz1254

#1685 Re: Makedonija

Post by Denijaz1254 »

Ako se umjesaju pravoslavne zemlje ima da podjele makedoniju zajedno sa Albancima na 4 dijela. Nezna se koja od 3 pravoslavnih zemalja uz susjeda bi radije Makedoniju podijelila. :lol:
muzicar_iz_parka

#1686 Re: Makedonija

Post by muzicar_iz_parka »

AleksoMKD wrote:
Denijaz1254 wrote:
Koje pravoslavne zemlje?
Grcka :D
Branice svoju anticku bracu :lol:
Poslaće diviziju kralja Filipa sa 10 000 konjanika.
radostan dan

#1687 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

Denijaz1254 wrote:
radostan dan wrote:Jel Kiki navracO?

Nesmije od mene. Previse je Turskog uticaja prisutno ovih dana. Nije mu dobro za zeludac. :lol:
I Kikija Gligorova znas?
Odavno se strucnjak ovakvog.kalibra nije.pojavio na forumu...cestitke.

No, braćo...Kiro, jel navracO?
uglavnomja

#1688 Re: Makedonija

Post by uglavnomja »

KENJAC wrote:A sto se djeca nalupase na ovoj temi .....
:thumbup:

nazalost ... nista nece ni nauciti :roll: to se nauceno rodilo, odgojeno u crnobijelom fildzanu.

bar da procitaju nesto istorije (i ono prije turaka, naravno) prije nego pocnu lupati
radostan dan

#1689 Re: Makedonija

Post by radostan dan »

@Reis1, vaskrO opet, rok upotrebe ogranicen, po obicaju... :mrgreen:
Alfaromeo

#1690 Re: Makedonija

Post by Alfaromeo »

Ako pukne kod brace
ide sve u 3 p m
Connaisseur Karlin

#1691 Re: Makedonija

Post by Connaisseur Karlin »

AleksoMKD wrote:
AleksaMKD, kako si :kiss: sto se konkretno desava kod tebe :roll:
CSKA

#1692 Re: Makedonija

Post by CSKA »

Sada cemo mi naplacivati smjestaj.

100e soba,upotreba kupatila i kuhinje.Plus rezije naravno :D
Sanjarko

#1693 Re: Makedonija

Post by Sanjarko »

CSKA wrote:Sada cemo mi naplacivati smjestaj.

Pa ovo ti je normalna kirija za nase uslove. Vecinom u Ze kirija ti je oko sto eura. Nek me neko ispravi ako grijesim. Malo mozda niza.

To mislis bit ratni profiter. :shock:
CSKA

#1694 Re: Makedonija

Post by CSKA »

Vizionar 1985 wrote:
CSKA wrote:Sada cemo mi naplacivati smjestaj.

Pa ovo ti je normalna kirija za nase uslove. Vecinom u Ze kirija ti je oko sto eura. Nek me neko ispravi ako grijesim. Malo mozda niza.

To mislis bit ratni profiter. :shock:
Mislis da je 100e malo ? Da dignemo ? Pa u Begisu je soba oko 150e...ne mozemo sada 500e da trazimo.

Planiram da budem biznismen;

Image
Sanjarko

#1695 Re: Makedonija

Post by Sanjarko »

CSKA wrote:
Mislis da je 100e malo ? Da dignemo ? Pa u Begisu je soba oko 150e...ne mozemo sada 500e da trazimo.

Planiram da budem biznismen;

http://www.oldschool-samp.com/slike/images/rene.jpg
Ma ne znam. Ali znam da su svi biznismeni profiteri. :evil:
CSKA

#1696 Re: Makedonija

Post by CSKA »

Ako u slucaju nekog novog rata/belaja ostanes u BiH/Balkanu imas dvije opcije.Da budes ovca ili biznismen...na tebi je da odlucis.
golman

#1697 Re: Makedonija

Post by golman »

A na čijoj strani su Sparta i Troja?
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#1698 Re: Makedonija

Post by japin_mutapi »

Dakle - Bivša Srpska Južna Pokrajina Makedonija.
animals

#1699 Re: Makedonija

Post by animals »

Albanci se previse usklincili..
da ne dobiju po usima..
Denijaz1254

#1700 Re: Makedonija

Post by Denijaz1254 »

sherbett wrote:A ova teorija da je Srbija prirodni saveznik Makedoniji.. prvo, grohotom se smijem.. podsjetilo me na jednu zgodu kada sam sam putovala sa Kosova u Bg.. nadjem se s jednim prijateljima.. dugo se nismo vidjeli.. pa pitaju odakle dolazim.. reko evo .. bila sam u vasoj bivsoj juznoj pokrajini.. i posto znam da ih boli, fino se iskezim.. kazu oni meni.. ajel? Pa sta si radila u Makedoniji?
Lele al mi se kez naglo ispravio :lol:

Osim sto nisu prebolili balkanske ratove, Srbima je koliko sam ja stekla dojam, trn u oku i odvajanje makedosnke pravoslavne crkve.
Kako sam shvatila, Srbi ih ni ne prihvacaju kao narod.. kazu.. izmisljena nacija.. znaci.. kad putujes tako Balkanom i pricas s ljudima, zapravo shvatis kako tu svak svakog, a ponajvise sebe, izetuje u mozak.
Pustolovina samo takva.. kakav Pariz, Bec i Rim! Umirem od dosade.. Balkan rules!!
Pa to samo pokazuje koliko je to glup narod (Srbi). Turci su im taj kompleks nabili (Citaj Bosnjaci). Nakon 500 godina sputavanja oni su probali da postanu ponovo faktor (kao za vrijeme Dushana) i to im nije uspijelo. Ostala je gusla i mitomanija i sami sebe tako opijaju. Albanci su mnogo bolji igraci. Oni nemaju tu mitomaniju ali poklapaju zemlju po zemlju; jako mlado stanovnistvo sa uticajem od Ankare preko Rima do Washingtona. Srbi su se zbog svojih kompleksa zavadili i sa svojim najvecim saveznikom Britancima a i Francuzi su ih bombardovali. Mislim da 1991. Bosnjaci i Albanci ni u snu nisu mogli sanjati da ce dokrajciti Srbe na ovim prostorima. A to se upravo desava. Crna Gora u NATO-u danas a na njihovo more su Turci vec dovukli Emiracane kao upumpace kapitala. Probali su Rusi sprijeciti ali nije uspijelo. I vidi sada portala koji se otvaraju i vidi koja sila se profilira u Crnoj Gori:

http://www.crnagoraturska.com/

Ako Albanci dobiju nadmoc u Makedoniji, a interes svih veliki sila osim Rusije je upravo takav, onda je balkan u cijelini rijesena stvar.

:D
Last edited by Denijaz1254 on 29/04/2017 01:45, edited 1 time in total.
Post Reply