Islam - pitanja i odgovori

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Niemand

#1676 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Niemand »

zagortenej wrote: :kiss:
Ish, haram to :diva: :lol:
:kakoste:
arzuhal

#1677 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Niemand wrote:
arzuhal wrote:
Zašto bih ti zamjerio, to bi bilo ružno i pogrešno s moje strane, ima Onaj koji svemu mjeru određuje i nadahnjuje ;-)
Nemoj bolan onako covjeka ismijavati, radije nam napisi nesto lijepo ko i prije. Ja i sad odem na neke starije teme dje su izmedju ostalog i tvoji postovi, poucni i lijepi. Ako sam te uvrijedila halali, al stvarno nije fino vidjeti, pogotovo od tebe, jer se iz starijih postova vidi da imas znanja.

Selam.
Ja poštujem, kao što sam rekao, sve ljude i uvažavam njihove stavove i pozicije kada govorimo o različitim vjerama i uvjerenjima i sl. Razgovaram sa svakim i ne diram nikoga samo zato što je musliman ili kršćanin, budista, Jehovin svjedok, sunija/šiija/vehabija, ateista ili agnostik...Ili pričam sasvim normalno i ozbiljno, ili se nastojim malo našalit i odmah se izvinem ako sam pogrešno shvaćen, ili se uopće ne javljam, ne upadam ljudima u raspravu.

Ali to je samo spram ljudi koji drže do sebe i do drugog, ma kako se izjašnjavali. Sa hinjama ne mogu ljudski razgovarat, to je moj problem, moja falinka, moja mahana i zla kob: mene hinjaluk nervira, skroz negativnio utječe na mene ta ljigavost. Zato ja reagujem kako reagujem spram zagora.

Hoćeš li ti mene shvatiti ili ćeš me ružiti i kuditi zbog toga, do tebe je, na volju ti :)

We alejkumu selam :)
Niemand

#1678 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Niemand »

arzuhal wrote:
Ja poštujem, kao što sam rekao, sve ljude i uvažavam njihove stavove i pozicije kada govorimo o različitim vjerama i uvjerenjima i sl. Razgovaram sa svakim i ne diram nikoga samo zato što je musliman ili kršćanin, budista, Jehovin svjedok, sunija/šiija/vehabija, ateista ili agnostik...Ili pričam sasvim normalno i ozbiljno, ili se nastojim malo našalit i odmah se izvinem ako sam pogrešno shvaćen, ili se uopće ne javljam, ne upadam ljudima u raspravu.

Ali to je samo spram ljudi koji drže do sebe i do drugog, ma kako se izjašnjavali. Sa hinjama ne mogu ljudski razgovarat, to je moj problem, moja falinka, moja mahana i zla kob: mene hinjaluk nervira, skroz negativnio utječe na mene ta ljigavost. Zato ja reagujem kako reagujem spram zagora.

Hoćeš li ti mene shvatiti ili ćeš me ružiti i kuditi zbog toga, do tebe je, na volju ti :)

We alejkumu selam :)
Ne mogu ti ja nista reci, nemam ni godina ni pameti za to. Al samo mogu reci da ne mozes nikad biti siguran jel neko hinjo il se mali nevidljivi poigravaju s tvojim nefsom. Zato je ruzno vidjeti. Al sve i da jes arzuhale, mi to ne mozemo nikad sa sigurnoscu znati. Bilo je ovde ba ljudi koji su nijekali neke imanske stvari, tvoje je jednom da kazes, sve ostalo vodi gorim stvarima. Valjda razumijes sta pokusavam reci.

Helem nejse, nastavite, bezveze vam pokvari diskusiju.

Selam :cao:
Towelie

#1679 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Towelie »

Neka si pokvarila, nije bila neka diskusija. :wink:
m_l

#1680 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

kritichar wrote:Ko su tradicionalni bosanski muslimani?
Koja je važnost i vrijednost tih tradicionalnih, a koji su grijesi i zablude onih netradicionalnih?
Zašto se taj termin stalno ponavlja od zvaničnika IZ-a?

http://www.akos.ba/u-fokusu/kolumna-ko- ... -muslimani
Valjda se pod tradicionalnim islamom misli na onaj koji se izucava u nasim mektebima, medresama, FINu. Vec sam spominjala, meni je iskreno zao sto su KSA i IR Iran zloupotrijebile nasu ratnu i poratnu patnju za propagiranje svojih ideologija. Nemojte mi samo reci sve je to na temelju Kur'ana i sunneta, jer prica je mnogo sira od toga. To nam nije trebalo na ovoj vjetrometini, poslije svega sto smo prozivjeli. Ovaj narod je i bez njih dovoljno raspamecen. Koliko smo duhovno labilni mozda najbolje pokazuje desetine hiljada onih koji su birvaktile promarsirali Zetrom da bi od Torabija dobili lijek.

Istina jeste da su drugi, ma koga pod njima podrazumjevali, bili mnogo aktivniji u sirenju dave. IZ je, nazalost, najvise zakazala kod mladih ljudi, tog nekog adolescentnog doba. Ne pohadja svako medresu, ali ima potrebu da uci o svojoj vjeri. Kada neko zavrsi sa mektebom prepusten je sam sebi, a u mektebu se malo toga nauci vezano za svakodnevne prilike. Neki se okrenu kulturi Granda, a neki vrlim daijama.

Problem, takodjer, nastaje kada nasa ulema, od hodza pa nadalje, nije dosljedna u onome sto propagira. Nedavno smo imali na rijasetovom sajtu odlican tekst o Lejletul-regaibu, medjutim istovremeno u dzematima potpuno druga prica.

Imamo neke ukorijenjene obicaje, a pod plastom sufizma.

Uglavnom, muslimani BiH - ummet u malom.

Nama treba jaka, dosljedna i pozrtvovana IZ koja ce biti u sluzbi ljudima, prije svega omladini.
arzuhal

#1681 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by arzuhal »

Niemand wrote: Ne mogu ti ja nista reci, nemam ni godina ni pameti za to. Al samo mogu reci da ne mozes nikad biti siguran jel neko hinjo il se mali nevidljivi poigravaju s tvojim nefsom. Zato je ruzno vidjeti. Al sve i da jes arzuhale, mi to ne mozemo nikad sa sigurnoscu znati. Bilo je ovde ba ljudi koji su nijekali neke imanske stvari, tvoje je jednom da kazes, sve ostalo vodi gorim stvarima. Valjda razumijes sta pokusavam reci.

Helem nejse, nastavite, bezveze vam pokvari diskusiju.

Selam :cao:
Hvala tebi na javljanju, alejkumu selam :)
asurbanipal

#1682 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by asurbanipal »

zagortenej wrote:a šta ćemo sa ovom izjavom, hoće li se ko od ovoga ograditi?
Jedan od primjera ove derogacije je ajet o kamenovanju, čiji je tekst derogiran, a propis je ostao na snazi. Ajet je u prijevodu glasio: “Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.” Allah najbolje zna.
znamo sta Allah kaze za one koji mijenjaju njegovu vjeru :)

Oni su samo nastavili sa onim gdje su stali. Iz vremena džahilijeta... :mrgreen:
Kroksica

#1683 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Kroksica »

kritichar wrote: svaka čast dedama koji su sačuvali islam na ovim prostorima

ako nam je islam spao na dede, onda mu je ovdje vrijeme odbrojano
islam u Bosni se sveo na hodže i dede, to je moglo funkcionisati za vrijeme komunizma, ali vrijeme je da se mijenja nešto
džamije sa tradicionalni bosanskim muslimanima su prazne, dok su vehabijske džamije pune
Problem vas vehabija je sto ste umislili da je vasa odgovornost da sirite Islam, pa ga sirite i gdje je vec odavno prosiren ali na neki vama svojstven i neprirodan nacin, krijuci se iza "poslanikova sunneta" koji, sve da je i autentican, vrijedi samo za poslanikov vakat i podneblje. Kur'an, s druge strane, je univerzalna pouka, koju vi ogranicavate na vec spomenuti vakat i pokusavate da zivite u tom vaktu a velis da je vrijeme da se mijenja nesto.

Slazem se, vrijeme je da se uvedu neke promjene, pocevsi od misljenja svojom glavom i preispitivanje svega sto ti hodze, daije, mule i alimi serviraju. Vehabijska propaganda je toliko jaka, da se insan koji sve to sa strane gleda ne moze nacuditi koliko je truda i sredstava tu ulozeno, valjda - ima se, moze se a nas napaceni narod posegne za prvim sto mu je dostupno, bez truni kritickog razmisljanja jer mu je podvuceno da se to ne smije i ode to dje ne treba.

Upratih na drugoj temi da si trazio definiciju vehabizma, ko biva ne priznajes ti to i ne volis da te etiketiraju kao vehabiju dok si u ovom postu bez problema, radi uspjesne komparacije i sam iskoristio taj nemili termin. Sto?

džamije sa tradicionalni bosanskim muslimanima su prazne, dok su vehabijske džamije pune

Ovo je vjerovatno tacno, ali jesi li se zapitao zbog cega je to tako ili si samo zakljucio da je to zbog toga sto su vehabije bolji muslimani? Nije ti palo na pamet da je tih "vehabijskih" dzamija puno manje nego ovih "tradicionalnih"? Tradicionalnu dzamiju ima haman pa svaka mahala dok vehabijsku vjerovatno ima par opstina i svi ce te vi radije otici tamo dje je raja te preskociti 17 tradicionalnih, da bi bili u svom na svom i onda se busati u prsa kako su vam dzamije pune. Neki sam dan na autobuskoj stanici nehoticno upratila dio razgovora izmedju "tradicionalnog" muslimana i "brata". Kaze mu brat: Odoh, zurim u xy dzamiju da stignem na podne, ezan samo sto nije. Kaze mu tradicionalni: Hajmo bola tu (yz dzamija), blize je a ovaj mu odgovara: Ma jok, cuo sam da je tu imama Sija. Doso mi autobus i ne znam sta dalje bjese, ali sam ostala zatecena razgovorom.
RNG_25

#1684 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:
RNG_25 wrote:
zagortenej wrote:njih ne interesuje istina, oni imaju svoju ideologiju, svoj projekat, svi ko zombiji samo izvrsavaju slijepo.
Isto ko' meleci (meleki?)?
ili kao šejtani :wink:
Oboje, ja bih rekao.
RNG_25

#1685 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:a šta ćemo sa ovom izjavom, hoće li se ko od ovoga ograditi?
Jedan od primjera ove derogacije je ajet o kamenovanju, čiji je tekst derogiran, a propis je ostao na snazi. Ajet je u prijevodu glasio: “Kad starac i starica (oženjeni i udata) učine zinaluk, kamenujte ih! To je kazna od Allaha, a Allah je silan i mudar.” Allah najbolje zna.
znamo sta Allah kaze za one koji mijenjaju njegovu vjeru :)
Ne znamo, vjeruje se...
zijancer

#1686 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zijancer »

truth unites, falsehood divides :P
kritichar

#1687 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

salik79 wrote: A nasi Alimi, a sejh Ahmed Didat r.a. (kojeg cak i vi cijenite),..., nisu bili suniti?!

Ne, pitao si me, citiram:"Sta ces ti u tradicionalnoj dzamiji?".
Didat je stara škola i već r.a., a i postoje vjerovatno neki učenjaci još uvijek koji blagonaklono na to sve gledaju, jedinstvo muslimana i te stvari, ali npr. Svjetska unija učenjaka, odnosno oni koji su bitni su uvidjeli o čemu se radi i nema više pokušaja ujedinjavanja

pitanje jeste tako postavljeno zbog Bugarija jer on nešto simpatiše Homeinija.
kritichar

#1688 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

Kroksica wrote: Problem vas vehabija je sto ste umislili da je vasa odgovornost da sirite Islam, pa ga sirite i gdje je vec odavno prosiren ali na neki vama svojstven i neprirodan nacin, krijuci se iza "poslanikova sunneta" koji, sve da je i autentican, vrijedi samo za poslanikov vakat i podneblje. Kur'an, s druge strane, je univerzalna pouka, koju vi ogranicavate na vec spomenuti vakat i pokusavate da zivite u tom vaktu a velis da je vrijeme da se mijenja nesto.

Slazem se, vrijeme je da se uvedu neke promjene, pocevsi od misljenja svojom glavom i preispitivanje svega sto ti hodze, daije, mule i alimi serviraju. Vehabijska propaganda je toliko jaka, da se insan koji sve to sa strane gleda ne moze nacuditi koliko je truda i sredstava tu ulozeno, valjda - ima se, moze se a nas napaceni narod posegne za prvim sto mu je dostupno, bez truni kritickog razmisljanja jer mu je podvuceno da se to ne smije i ode to dje ne treba.

Upratih na drugoj temi da si trazio definiciju vehabizma, ko biva ne priznajes ti to i ne volis da te etiketiraju kao vehabiju dok si u ovom postu bez problema, radi uspjesne komparacije i sam iskoristio taj nemili termin. Sto?

Ovo je vjerovatno tacno, ali jesi li se zapitao zbog cega je to tako ili si samo zakljucio da je to zbog toga sto su vehabije bolji muslimani? Nije ti palo na pamet da je tih "vehabijskih" dzamija puno manje nego ovih "tradicionalnih"? Tradicionalnu dzamiju ima haman pa svaka mahala dok vehabijsku vjerovatno ima par opstina i svi ce te vi radije otici tamo dje je raja te preskociti 17 tradicionalnih, da bi bili u svom na svom i onda se busati u prsa kako su vam dzamije pune. Neki sam dan na autobuskoj stanici nehoticno upratila dio razgovora izmedju "tradicionalnog" muslimana i "brata". Kaze mu brat: Odoh, zurim u xy dzamiju da stignem na podne, ezan samo sto nije. Kaze mu tradicionalni: Hajmo bola tu (yz dzamija), blize je a ovaj mu odgovara: Ma jok, cuo sam da je tu imama Sija. Doso mi autobus i ne znam sta dalje bjese, ali sam ostala zatecena razgovorom.
Kao prvo, vrijeđaš me nazivajući me vahabijom, ako ti to išta znači.

Drugo, koristio sam izraz vehabija jer samo taj izraz razumijete, kao što sam koristio i izraz bradonja, pa mi mrsko uvijek stavljat navodnike.

Treće, ti sa takvim stavovima, nijekanja hadisa i ne priznavanje uleme, autoriteta, ne spadaš u grupu tradicionalnih bos, muslimana.

Četvrto, ne možemo ti i ja kao dva muslimana ni o čemu konstruktivno da raspravljamo, a zbog ove treće stvari.
Diwan

#1689 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Čiko (akademik Esad Durakovic) sve lijepo objasnio. Gledati od 8 minute

https://www.youtube.com/watch?v=b9-0POVv-J8
zagortenej

#1690 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Kroksica wrote: Neki sam dan na autobuskoj stanici nehoticno upratila dio razgovora izmedju "tradicionalnog" muslimana i "brata". Kaze mu brat: Odoh, zurim u xy dzamiju da stignem na podne, ezan samo sto nije. Kaze mu tradicionalni: Hajmo bola tu (yz dzamija), blize je a ovaj mu odgovara: Ma jok, cuo sam da je tu imam Sija. Doso mi autobus i ne znam sta dalje bjese, ali sam ostala zatecena razgovorom.
:lol: čuva vjeru da mu šija ne otme
zagortenej

#1691 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

kritichar wrote:
salik79 wrote: A nasi Alimi, a sejh Ahmed Didat r.a. (kojeg cak i vi cijenite),..., nisu bili suniti?!

Ne, pitao si me, citiram:"Sta ces ti u tradicionalnoj dzamiji?".
Didat je stara škola i već r.a., a i postoje vjerovatno neki učenjaci još uvijek koji blagonaklono na to sve gledaju, jedinstvo muslimana i te stvari, ali npr. Svjetska unija učenjaka, odnosno oni koji su bitni su uvidjeli o čemu se radi i nema više pokušaja ujedinjavanja

pitanje jeste tako postavljeno zbog Bugarija jer on nešto simpatiše Homeinija.
Sad Didat vise nije šejh Didat, jer govori pozitivno o šijama, kad je on preselio, podmetnut je Zakir Naik kao njegov "ucenik", a sreli se jednom u zivotu, k'o biva da ga zamijeni, a nidje veze. sejh Buti je ubijen, Karadavi je odradio svoj ulogu, sad je i star, nema ga vise nigdje. nema vise prave uleme, samo smutljivci i podobni. sad su ubaceni vasi ljudi, "alimi", anonimusi koji se promoviraju kao veliki ucenjaci, a ne znaju dvije sastaviti, koji trebaju da sve rasture i da izazovu sukobe medju muslimanima.
zagortenej

#1692 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

Diwan wrote:Čiko (akademik Esad Durakovic) sve lijepo objasnio. Gledati od 8 minute

https://www.youtube.com/watch?v=b9-0POVv-J8
covjek naveo glavni problem muslimana, a opet vecina muslimana radi ovo:

Image
zagortenej

#1693 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

m_l wrote: Valjda se pod tradicionalnim islamom misli na onaj koji se izucava u nasim mektebima, medresama, FINu. Vec sam spominjala, meni je iskreno zao sto su KSA i IR Iran zloupotrijebile nasu ratnu i poratnu patnju za propagiranje svojih ideologija. Nemojte mi samo reci sve je to na temelju Kur'ana i sunneta, jer prica je mnogo sira od toga. To nam nije trebalo na ovoj vjetrometini, poslije svega sto smo prozivjeli. Ovaj narod je i bez njih dovoljno raspamecen. Koliko smo duhovno labilni mozda najbolje pokazuje desetine hiljada onih koji su birvaktile promarsirali Zetrom da bi od Torabija dobili lijek.
.
hajd budi iskrena pa navedi ko je od te 2 zemlje više iskoristio našu patnju i propagirao svoju ideologiju, u procentima ako može.
koji je omjer vehabija i šija u bosni? ko ide u siriju pa se vraća, pravi probleme ovdje i da ne navodim sve?
Last edited by zagortenej on 15/05/2015 16:13, edited 1 time in total.
kritichar

#1694 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by kritichar »

m_l wrote: Valjda se pod tradicionalnim islamom misli na onaj koji se izucava u nasim mektebima, medresama, FINu. Vec sam spominjala, meni je iskreno zao sto su KSA i IR Iran zloupotrijebile nasu ratnu i poratnu patnju za propagiranje svojih ideologija. Nemojte mi samo reci sve je to na temelju Kur'ana i sunneta, jer prica je mnogo sira od toga. To nam nije trebalo na ovoj vjetrometini, poslije svega sto smo prozivjeli. Ovaj narod je i bez njih dovoljno raspamecen. Koliko smo duhovno labilni mozda najbolje pokazuje desetine hiljada onih koji su birvaktile promarsirali Zetrom da bi od Torabija dobili lijek.

Istina jeste da su drugi, ma koga pod njima podrazumjevali, bili mnogo aktivniji u sirenju dave. IZ je, nazalost, najvise zakazala kod mladih ljudi, tog nekog adolescentnog doba. Ne pohadja svako medresu, ali ima potrebu da uci o svojoj vjeri. Kada neko zavrsi sa mektebom prepusten je sam sebi, a u mektebu se malo toga nauci vezano za svakodnevne prilike. Neki se okrenu kulturi Granda, a neki vrlim daijama.

Problem, takodjer, nastaje kada nasa ulema, od hodza pa nadalje, nije dosljedna u onome sto propagira. Nedavno smo imali na rijasetovom sajtu odlican tekst o Lejletul-regaibu, medjutim istovremeno u dzematima potpuno druga prica.

Imamo neke ukorijenjene obicaje, a pod plastom sufizma.

Uglavnom, muslimani BiH - ummet u malom.

Nama treba jaka, dosljedna i pozrtvovana IZ koja ce biti u sluzbi ljudima, prije svega omladini.
Da to što se izučava kod nas u institucijama IZ-a je vjerovatno taj "bosanski islam", međutim taj islam se sveo samo na tu ulemu, kod nas je normalno da samo hodžinica bude pokrivena i da samo hodža ne smije da popije, tek se sad poslije rata malo svijest mijenja, zahvaljujući pojavi malo "žešćih" muslimana.
Ti koji su išli torabiju, eto to je slika današnjih bosanskih muslimana, običnog svijeta, ili sada znam slučaj kada su se žene za 1. maj žalile zašto je mevlud dat odmah 2. maja,a razlog je bit će ljudi pjani

kako KSA i IR šire svoju propagandu, to ne znam, i puno me ne zanima, mene zanima da li je ispravno ili ne (tumačenje vjere)
i kako sad ti možeš nekome reći nemoj to raditi, a to od sunneta, evo najviše ovim našim domaćim smeta brada, kraće pantalone i izlazak poslije farza, mada su to smanjili, ali sve to troje ima jako uporište u sunnetu, dok IZ kaže da se drži hanefijskog fikha, ali ima nekih stvari koje se kod nas praktikuju a nisu od Ebu Hanife, i kad ti neko kaže da to nije uredu da je to novotarija, šta možeš nego priznati

slažem se i da IZ slabo radi na širenju islama, na dawi, to im je ostalo od komunizma, kad se nije smjelo, ali vrijeme je da se to mijenja
tu su tanki, sve se svelo na hutbe i mevludove.
zagortenej

#1695 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

kritichar wrote: Da to što se izučava kod nas u institucijama IZ-a je vjerovatno taj "bosanski islam", međutim taj islam se sveo samo na tu ulemu, kod nas je normalno da samo hodžinica bude pokrivena i da samo hodža ne smije da popije, tek se sad poslije rata malo svijest mijenja, zahvaljujući pojavi malo "žešćih" muslimana.
Ti koji su išli torabiju, eto to je slika današnjih bosanskih muslimana, običnog svijeta, ili sada znam slučaj kada su se žene za 1. maj žalile zašto je mevlud dat odmah 2. maja,a razlog je bit će ljudi pjani

kako KSA i IR šire svoju propagandu, to ne znam, i puno me ne zanima, mene zanima da li je ispravno ili ne (tumačenje vjere)
i kako sad ti možeš nekome reći nemoj to raditi, a to od sunneta, evo najviše ovim našim domaćim smeta brada, kraće pantalone i izlazak poslije farza, mada su to smanjili, ali sve to troje ima jako uporište u sunnetu, dok IZ kaže da se drži hanefijskog fikha, ali ima nekih stvari koje se kod nas praktikuju a nisu od Ebu Hanife, i kad ti neko kaže da to nije uredu da je to novotarija, šta možeš nego priznati

slažem se i da IZ slabo radi na širenju islama, na dawi, to im je ostalo od komunizma, kad se nije smjelo, ali vrijeme je da se to mijenja
tu su tanki, sve se svelo na hutbe i mevludove
.
nek si nam rekao kakvi smo. bitno je da ste jedino vi na "pravom" putu. IVZ je slabo radila svoj posao zadnjih godina, ali vehabizam/selefizam/formalizam nisu i ne mogu biti alternativa IVZ.
Last edited by zagortenej on 15/05/2015 17:14, edited 2 times in total.
RNG_25

#1696 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zijancer wrote:truth unites, falsehood divides :P
Eh, da je tako...
zagortenej

#1697 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by zagortenej »

RNG_25 wrote:
Eh, da je tako...
I ne budite kao oni koji su se razdijelili i razišli, nakon što su im došli dokazi jasni...
m_l

#1698 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by m_l »

kritichar wrote: kako KSA i IR šire svoju propagandu, to ne znam, i puno me ne zanima, mene zanima da li je ispravno ili ne (tumačenje vjere)
Jeste jadno da se muslimani zbog trivijalnih stvari poput duzine brade, kracih pantalona, itd., medjusobno ne podnose, a zivimo u zemlji gdje je moral opcenito na jako niskom nivou. :-) Ja nemam s tim problema, niti ljude mjerim po tome. Ono sto im ja zamjeram, pogotovo glavnim medju njima, a postoje takvi pojedinci, znaci ne svi, sto nemaju osjecaj za mjesto i vrijeme. Ovo je sekularna drzava, a ne serijatska. Sjecam se jedne fetve gdje jedna zena/djevojka pita da li je dozvoljeno studirati u nasim uslovima obrazovanja tj. gdje su muskarci i zene zajedno na predavanjima. I vrli alim odgovara da zena ne treba studirati dok se ne stvore uslovi da zene budu odvojeno od muskaraca. A istovremeno znaju reci da zena treba iskljucivo ici zenskom ginekologu, doktoru opcenito. Mislim helooouuu! Kako oni zamisljaju da neko stekne potrebne kvalifikacije, diplome ne padaju s neba?! Takvim stavom pravi ogromnu stetu svojoj zajednici. Ili slucaj kada covjek ostavi zenu i djecu i ode u Siriju. :cry:

@Zagor
Pitaj profesora Durakovica, upravo u videu koji si kvotao, nicim izazvan rece: "Uzgred da kazemo, nemojmo zaboraviti, i siitska zajednica je vrlo aktivna u BiH, ali na jedan drugi nacin." :wink:
RNG_25

#1699 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by RNG_25 »

zagortenej wrote:
RNG_25 wrote:
Eh, da je tako...
I ne budite kao oni koji su se razdijelili i razišli, nakon što su im došli dokazi jasni...
A ti takvi će imati kaznu užasnu,
A ko li su "ti takvi"...? Kada jedinstvena grupa se razdijeli na dvije, "kazna užasna" je za "samo" jednu od njih, ili za obe...?
Diwan

#1700 Re: Islam - pitanja i odgovori

Post by Diwan »

Kad se sve sabere i oduzme, a pametnom i sa nurom dovoljan i išaret bez ikakvog računanja, glavni problem muslimana su vehabije i to nije ništa novo, i korumpirana ulema/hodže, izdajice i prostitutke vjere, muslimana i naroda, počev od glavonje pa do muftija i drugih visoko pozicioniranih 'provjetitelja'. Oni su prodali vjeru i muslimane svojom šutnjom i svojom pohlepom za novcem.

Njihovo jedino božanstvo je novac i radi tog božanstva će prodati i vjeru, i istinu, i islam, i Boga i Poslanika a.s., sve sve, kao što su to i uradili i kao što to rade.

Zatim u tu grupu spadaju i kojekakvi svršenici 'islamskih' fakulteta koji su diljem tkz islamskog svijeta sticali krivovjerje, koje su opet širili dalje. Naravno, nisu svi krivi i ne generalizujem, neki su i sami žrtve zablude, ali opasno je ostajati u zabludi i nastojati je svim silama očuvati i prikazivati kao istinu.

Nije lako proći kroz katarzu čiščenja od religijskih dogmi, ideologija, smeća, zabluda, neistina i krivovjerja, kad je večina nas odgajana na superlativ temeljima posebnosti i nedodirljivosti hadisa,ashaba, tefsira Kur'ana, uleme, IZ-e itd.

Sve je prikazano top noch i tip top – nema šta da se pitaš i sikiraš, 100% provjereno i virus free, hahahah koja ironija. Najveći virus muslimani su pokupili baš sa strane od koje se i ne nadaju – od samih sebe, od tkz. muslimana.

Uglavnom, vjerske prostitutke i kurve koji zarad para skrivaju istine i kvare vjeru, ili oni koji iz vlastite sljepoće, neznanja i oholosti, odvračaju od Božijeg puta su takođe dio spektakla zvani vehabizam.
Post Reply