PROTESTI!!! - aktuelnosti

Post Reply

Šta su za vas najbitniji ciljevi protesta poput ovog u Tuzli?

Smanjenje troškova administracije na sve moguće načine a posebno kroz smanjenje plata političarima, te ukidanje svih povlastica (paušala, naknada, itd)
204
26%
Postavljanje stručnih i odgovornih, a ne podobnih kadrova na odgovorne funkcije (ukidanje stranačke raspodjele)
124
16%
Oduzimanje nelegalno stečene imovine i revizija privatizacije, te prodaja oduzete imovine radi namirivanja radničkih potraživanja
159
21%
Sudski progon i kažnjavanje odgovornih za privatizacijski kriminal, te procesuiranje i kažnjavanje svih slučajeva nepotizma i korupcije
89
11%
Efikasnije sudstvo u službi građana (a ne političara i tajkuna)
36
5%
Ukidanje kantona i jačanje države, uz puno uvažavanje etničkih prava
49
6%
Ravnomjerno a ne proporcionalno povećanje penzija i socijalnih davanja
19
2%
Ostavke onih prema kojima su protesti usmjereni (kantonalne vlade, ministri)
18
2%
Uvođenje prijevremenih izbora kao opcije za promjenu vlasti, te objedinjavanje općih i općinskih izbora
22
3%
Nasilne smjene vlasti s ciljem dokazivanja vlastodršcima da su oni u službi građana, a ne obrnuto
54
7%

Total votes: 774

ExNihilo

#1676 Re: PROTESTI!!!

Post by ExNihilo »

goran16v wrote:
ExNihilo wrote:
goran16v wrote:U zadnjih x strana ove teme sa na vise mjesta procitao mudrosti prosvjetng radnika iz oblasti sabacaja i ostalih kako se omladina pokusava prikazati kao huligani. Ja ne znam kakav njemu vakuum u glavi vlada, ali znam(vjerujem da nisam jedini) bar 30 neposrednih ucesnika u unistavanju imovine (naravno sa kapuljacom na glavi), mahom pripadnika raznih navijackih grupa koji nisu nista drugo nego drustveni paraziti cija je jedina funkcija, bez obzira na sistem i stanje u drzavi, da uz povremeno koristenje opjata smisljaju gdje i s kim zakuhat' i belaj napravit', a ako to ukljucuje organe reda motiv je veci.
Da bi cijela ideja protesta bila ispravna i cestita prije svega treba javno i deklarativno da se ogradi od ovih grupa, da trazi njhovu odgovornost za stetu, a onda da krene sa zahtjevima. A ovako sve dok se ti javljaju kao neformalna grupa gradjana kojima je zao za stetu, ali traze da se puste i aboliraju oni koji su popalili grad - sve je kara Musanva od koje ce se mnogi suzdrzati.
Ti, zajedno sa dobrim dijelom javnosti, ne shvataš dvije stvari.

Prvo, političare kurac boli jesu li to ili nisu huligani, njima je stalo da javnost misli kako je to šljam s dna kace, neovisno od toga šta je zaista istina, jer na taj način diskredituju proteste.

Drugo, huligani imaju svoju funkciju u društvu. Istina, destruktivnu funkciju. Međutim, to što je destruktivna, ne znači da je obavezno i negativna. Nije bilo negativno kada ste 92. angažovali lokalne jalijaše da brane grad, jelde? Ni ovo paljenje ne mora biti negativno ako će probuditi narod i utjerati strah u kosti najvećim huliganima - onima koji su pokrali trilione maraka.

Kao mi ćemo biti samokritični, distancirat ćemo se od huligana. Pa đe bila samokritičnost glavonjama kad su zgrtali bagerom milijarde ?

Ma da, kao dio javnosti ne shvata dvije stvari, ali zato ti ne shvatas prvu i osnovnu stvar: bez obzira sta je stalo ovoj vlasti i sta je istina huligani jesu sljam sa dna kace tako da sav dalji elaborat o njihovoj pozitivnoj i negativnoj funkciji mozes nabit na neku stvar.
p.s. Nauci sta je jalijas, a sta huligan i razliku izmedju njih pa ce ti biti jasno da je lokalnog jalijasa angazovao veci jalijas od njega, a ne huligan. Ja znam par prijeratnih uglednim huligana (generacija 70 - 71), svi su se 92. uredno ispalili od Holandije preko Njemacke do Amerike.
Pazi sintagme: ugledni huligan. Bokte. :lol:

Jedino mi nije jasno jel ih uglednim čini to što su generacija 70-71, to što ih ti znaš ili što su se ispalili? :D
homar

#1677 Re: PROTESTI!!!

Post by homar »

Ovo već znate, ali da se podsjetimo kako žive naše paše i veziri: http://www.index.hr/vijesti/clanak/odak ... 26500.aspx
starii

#1678 Re: PROTESTI!!!

Post by starii »

homar wrote:Ovo već znate, ali da se podsjetimo kako žive naše paše i veziri: http://www.index.hr/vijesti/clanak/odak ... 26500.aspx
to je ono sto znamo, al gdje su stanovi po turskoj :-)
daxon

#1679 Re: PROTESTI!!!

Post by daxon »

@ gorane, ti vidiš upravo ono što mediji pod kontrolom političkih stranaka žele da vidiš, drugim riječima, nemaš svoje mišljenje, tj. žargonski "ograničen si ko lavor".
Nego da te pitam, jesu li ovi omladinci postali huligani prije nego su krvnički pobacani u Miljacku ili nakon što su izašli iz nje?
guber90

#1680 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

Sa ovim potezom je sve u hepeka otislo:

http://tuzlanski.ba/bosanski-lonac/83-b ... odine.html

Ko ovo pise, ko ovo smislja ja ne znam, ali ljudi kao da ne zive u BiH, nego u nekoj utopiji gdje se ovo moze desiti, RS se nece u skorije vrijeme ukinuti mirnim putem, a ne moze sigurno ni nasilnim, jer ovo je, sahovski govoreci, pat situacija, iz koje nema izlaza i dok se mi ne pomirimo sa tim necemo napredovati.
Nokian808

#1681 Re: PROTESTI!!!

Post by Nokian808 »

Danas u 12h ispred predsjednistva nastavak - dodjite svi jer ovo sve sto se desilo ne smije biti uzalud.
Pravila: nema kamenovanja i nasilja, nema nerealnih zahtjeva o ukidanju entiteta, vracanju R BIH, podjela po nacionalnosti i strankama itd...

Zahtjevi:
1. Javno izvinjenje Bakira i Niksica za lazi koje su iznjeli na Face TV o protestantima s 12 kg droge i priznanje da se radi o buntu NARODA
2. Federalna vlada mora hitno donijeti uredbu o ogranicenju plata svih budjetskih korisnika na MAKSIMALNO 3000 KM, ukidanju naknada za rad u raznoraznim komisijama i ukidanje prava na "bijeli hljeb" odnosno naknade 12 mjeseci nakon prestanka mandata.
3. Povecanje minimalne penzije na 400 KM
4. Pustanje uhapsenih demostranata i prestanak fabrikovanja lazi o istim s tim da oni pojedinci koji su iskoristili opravdani bunt za kradju trebaju odgovarati.

Ovo su konkretni i lako ostvarivi zahtjevi koji ne traze nikakve izmjene ustava ili saglasnost iz RS!
guber90

#1682 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

Nokian808 wrote:Danas u 12h ispred predsjednistva nastavak - dodjite svi jer ovo sve sto se desilo ne smije biti uzalud.
Pravila: nema kamenovanja i nasilja, nema nerealnih zahtjeva o ukidanju entiteta, vracanju R BIH, podjela po nacionalnosti i strankama itd...

Zahtjevi:
1. Javno izvinjenje Bakira i Niksica za lazi koje su iznjeli na Face TV o protestantima s 12 kg droge i priznanje da se radi o buntu NARODA
2. Federalna vlada mora hitno donijeti uredbu o ogranicenju plata svih budjetskih korisnika na MAKSIMALNO 3000 KM, ukidanju naknada za rad u raznoraznim komisijama i ukidanje prava na "bijeli hljeb" odnosno naknade 12 mjeseci nakon prestanka mandata.
3. Povecanje minimalne penzije na 400 KM
4. Pustanje uhapsenih demostranata i prestanak fabrikovanja lazi o istim s tim da oni pojedinci koji su iskoristili opravdani bunt za kradju trebaju odgovarati.

Ovo su konkretni i lako ostvarivi zahtjevi koji ne traze nikakve izmjene ustava ili saglasnost iz RS!
Ja bi na vasem mjestu ubacio jednu bitnu stavku, za samozastitu demonstranat, naglasite da cete svakog ko bude bacao kamenje ili pravo nerede bilo koje vrste licno predati policiji, ali i trazite od policije da ne primjenjuje silu na mirne proteste, kao sto su radili u Tuzli prvog dana.
EDIT: Mozda zatraziti i ostavke navedenog dvojca koji je poceo protestante nazivati narkomanima i govoriti kako su isti pomahnitali od sipda, a ne od muke...
Nokian808

#1683 Re: PROTESTI!!!

Post by Nokian808 »

Oni koji su bili juce izmedju 16 i 19:30 dobili su sasvim konkretno upozorenje od nas nekoliko i mene licno a to je da cu licno prebiti svakog ko baci kamen. Imam 140 kg i bijesan sam pa ko voli nek izvoli...
kakavdanakneiskustvu

#1684 Re: PROTESTI!!!

Post by kakavdanakneiskustvu »

Nokian808 wrote:Oni koji su bili juce izmedju 16 i 19:30 dobili su sasvim konkretno upozorenje od nas nekoliko i mene licno a to je da cu licno prebiti svakog ko baci kamen. Imam 140 kg i bijesan sam pa ko voli nek izvoli...

:thumbup:
guber90

#1685 Re: PROTESTI!!!

Post by guber90 »

Nokian808 wrote:Oni koji su bili juce izmedju 16 i 19:30 dobili su sasvim konkretno upozorenje od nas nekoliko i mene licno a to je da cu licno prebiti svakog ko baci kamen. Imam 140 kg i bijesan sam pa ko voli nek izvoli...
Podrzavam te u potpunosti :). Poruka je poslana, potrebe za daljnjim eskalacijama nasilja nema.

Sretno Srajevo, svaki iole normalan gradjanin ove usrane nam Drzave je sa vama.
prstenizlatnilanac

#1686 Re: PROTESTI!!!

Post by prstenizlatnilanac »

crnoplavo wrote:evo repriza na tv1 bakir-prvo kako se udario, ali kaze da je dobro, nosi flaster,

kuka za arhivom, mozda ce i ovdje spomenut brzinu
LAZE KRIMINALAC LAZE-
starii

#1687 Re: PROTESTI!!!

Post by starii »

KvaziExpert wrote:Svašta nešto udrobljeno
Grupa građana Udar i Revolt, u manifestu “Nova Bosna i Hercegovina”, zahtijeva fundamentalne promjene u zakonodavstvu, ustavu i trenutnom demokratskom poretku u BiH.

- Stanje u državi je katastrofalno. Narod živi na rubu egzistencije a poredak države uspostavljen Dejtonskim sporazumom je neodrživ – navedeno je.

Ovi građani zahtijevaju oslobađanje mirnih demonstranata iz zatvora, ostavku premijera USK Hamdije Lipovače, reviziju ušteđevine funkcionera stečene na funkcijama, reviziju davanja ministarstava poljoprivrednicima, nevladinim organizacijama, pojedincima i retroaktivno oduzimanje nelegalno dodijeljenih sredstava.

Traže i smanjenje plata političarima na apsolutni minimum sve dok država ne postigne cifru od deset posto nezaposlenih, reviziju budžeta na svim nivoima, uspostavu antikorupcijske policije.

Uvođenje većih poreza na uvozne artikle, osim na one koji se ne mogu proizvoditi na domaćoj teritoriji, te promocija domaćih proizvoda, također su na listi zahtjeva.

Ovi građani traže besplatno zdravstveno osiguranje za sve državljane, te izglasavanje propisa o obaveznom izlasku na izbore. (Fena)

najpostenije bi bilo organizovati izbore pa biraj koga hoces,ako ne izades na izbore suti i poklopi se al' sta ako opet na izborima pobjede isti ko i do sada....
Rene Higuita

#1688 Re: PROTESTI!!!

Post by Rene Higuita »

Ono što izaziva bunt!
GAME OVER: Šta nam se to dešava (u 10 tačaka)?

Kada bogati pljačkaju siromašne, to je biznis a kada sirotinja uzvrati, onda je to nasilje

Piše: Selvedin Avdić
Može li se situacija nazvati anarhijom?

Komotno, demonstranti se sukobljavaju s policijom, građani razvaljuju društvenu imovinu (ako se ona više smije tako nazvati), saobraćajnice su blokirane, barikade se podižu na sve strane, gore vatre, u plamenu su vladine zgrade, sirene zavijaju, službeni automobili plivaju u rijeci, dim se vije na sve strane...

Ima li nasilja?

Kada bogati pljačkaju siromašne, to je biznis a kada sirotinja uzvrati, onda je to nasilje.

Je li nasilje nekontrolirano?

Jašta je, policija palicama mlati sve oko sebe, kamenje ne bira kome će pasti na glavu, suzavac svima štipa oči, demonstranti nasrću na civile koje sumnjiče da su policajci, napadaju novinare, otimaju kamere, policija hapsi sve što uhvati...

Ima li među demonstrantima huligana i vandala?

Zašto se nazivaju huliganima oni koji demoliraju kancelariju neke državne institucije, a ugledni građani su oni koji su demolirali cijelu državu, rasprodali i opljačkali imovinu, radnike izbacili na ulicu, uništili živote stotinama hiljada ljudi...

Ima li među njima maloljetnika?

Teško je odrediti godine, očigledno je da su brzi, snažni i glasni. I jako bijesni. Nasrću ko poljska konjica.

Da li je sve ovo očekivano?

Samo autisti i sarajevski kantonalni premijer Zeljković iznenađeni su ovim dešavanjima. Socijalne razlike su ogromne i nepremostive. Bosna i Hercegovina je zemlja u kojoj postoji viša klasa koju čine političari, srednja u kojoj uživaju državni službenici, a svi ostali (čak i “biznismeni”) plaše se sutrašnjice.

Da li su ovolike razmjere destrukcije očekivane?

Golovi Edina Džeke bili su jedine lijepe stvari koje su građani dobijali od državnog grba.

Država decenijama uzima sve što može od građana i zauzvrat ne daje ni ono što bi mogla.

U državu ne vjeruju čak ni njeni najviši službenici koji javno izjavljuju da ona ne treba da postoji.

Čitav sistem je nelogično ustrojen, počiva na nepravdi, neprestano se ljulja. Teško je odoljeti i ne pogurati tu klimavu konstrukciju.

Da li su demonstranti instrumentalizirani od neke političke opcije?

U ovom momentu ne vjerujem da postoji neki političar čije bi instrukcije poslušali bijesni demonstranti.

Čak i da nema povišenog adrenalina, mislim da u Bosni i Hercegovini ne postoji autoritet oko kojeg postoji konsenzus naroda.

Ipak, treba sačekati pa vidjeti ko će prvi pokušati osvojiti simpatije naroda. X faktor je otvoren.

Kako će se okončati?

Kako ja to mogu znati?

Jeste li znali sve ovo što sam napisao?

Naravno da jeste.

Ali, zašto se onda toliki čude?

http://zurnal.ba/novost/17814/game-over ... -10-tacaka
kakavdanakneiskustvu

#1689 Re: PROTESTI!!!

Post by kakavdanakneiskustvu »

.
Rene Higuita

#1690 Re: PROTESTI!!!

Post by Rene Higuita »

ANALIZA: Može li pobuna prerasti u revoluciju radničke klase koja će uzdrmati Evropu?

Radnici i radnička klasa moraju se osloniti samo na sebe. Nitko im sa strane ne želi dobro, nitko ne želi njihov trijumf i raditi će na sve načine da im bacaju klipove pod noge, da ih zakoče i razjedine. Oni koji su spremni na pobunu u BiH, bilo bi im najbolje da ugase TV i potpuno ignoriraju sve "mrkve i batine"

Piše: D. Marjanović (advance.hr)
Zadnja tri dana svjedoci smo važnim i brzim događajima u susjednoj BiH. Nakon spontane pobune obespravljenih radnika u Tuzli, i pokušaja gušenja te pobune silom, kao požar proširili su se prosvjedi potpore diljem BiH. Dva iduća dana u Tuzli došlo je do dodatne eskalacije, prosvjednici su krenuli na zgradu Vlade i druge državne zgrade. Lokalna policija je u jednom trenutku uvidjela kako nema smisla suprotstavljati se, položili su svoje štitove i kacige te zgrade doslovno "prepustili" prosvjednicima koji su ih pak demolirali i zapalili.

Jučer smo slične scene vidjeli i u Sarajevu, Zenici i Mostaru. Kada je pala noć na ulice Tuzle i Sarajeva izašli su pripadnici specijalne policije te je prosvjed tada prestao, no danas se očekuje ponovni izlazak naroda na ulice, vjerojatno još i u većem broju.

SVJEDOČIMO LI REVOLUCIJI

Stvari se odvijaju veoma brzo i ostavljaju nam malo vremena za konkretnu analizu. S druge strane, u zadnjih 48 sati dogodilo se toliko toga da bismo mogli danima raspravljati o tim događajima.

Brojna su pitanja na koja se moramo osvrnuti, no jedno se ipak najsnažnije ističe - svjedočimo li revoluciji u BiH? Pravi odgovor još uvijek nemamo, biti će potrebno vidjeti što će se dešavati danas, no, sve do sada ukazuje na autentično revolucionarno djelovanje, gotovo "udžbenički" primjer. Imamo obespravljenu radničku klasu na koju je vršen pritisak godinama i sada je taj pritisak eksplodirao.

Neki će reći, pa ne sudjeluju radnici u napadima na Vladine zgrade, već mahom relativno mladi ljudi. I? Zar nisu i oni radnička klasa? Da li za njih postoji bilo kakva bolja budućnost nego okrutna stvarnost s kojom se bore njihovi očevi i majke? Oni su možda još i u najgorem položaju - mogu vidjeti svoje nadolazeće dane i godine te su svjesni kako im ne nose ništa dobro, nikakvu nadu ili mogućnost okretanja na bolje.

U suštini ovo je autentična pobuna koja nastupa kao direktan proizvod okolnosti i aktualne situacije. Ovim događanjima ne upravlja ideologija, stranka, pokret ili pojedinci - ovo je čista reakcija na podražaj i zato ona jest revolucionarna. Ima svoju rušilačku komponentu, u to nema sumnje, ali i ona je dio reakcije.

Za jedne je to revolucija, za druge "vandalizam". Nije teško ustanoviti tko će ovu pobunu okarakterizirati kao nešto pozitivno, a tko kao negativno. Prateći pomno jučerašnje izvještavanje nekih od vodećih medija u BiH, kao i izjave političara, mogao se - kao nikada do sada - osjetiti autentičan strah cijelog jednog establišmenta.

Vodeći mediji su, očekivano, pokazali još jednom koliki su sustavni dio tog establišmenta. Prosvjednike se nazivalo "vandalima", "huliganima" i raznim drugim pogrdnim nazivima. Optužuje ih se kako "uništavaju svoju imovinu" - to je posve pogrešno, oni koji su jučer rušili gradovima BiH nisu rušili "svoju imovinu", već sinonim za eksploatacijsku strukturu koja ruši njihove živote svakoga dana.

Nitko ne zagovara nasilje, no da li bi premijer Tuzlanskog Kantona onako ekspresno podnio ostavku da su na ulicama bili "mirni prosvjedi"? Da li bi ta panika koja danas vlada u redovima vladajuće klase i njihovih poltrona bila zaista takva da se jučer nije desilo što se desilo? To su legitimna pitanja koja je nemoguće izbjeći.

I dok još vodimo debate o tome da li je u BiH krenula revolucija ili nije, mnogi već nastoje aktualnosti eksploatirati za svoje vlastite oportunističke ciljeve, kako u samoj BiH, tako i u susjedstvu. U BiH se počinje spekulirati o tome "kojoj će stranci ovo pogodovati", dok se u Hrvatskoj na priproste načine vodi kampanja u stilu "Evo Bosna, kada ćemo mi?". Pa nije Bosna ustala zato jer je netko rekao "Evo Ukrajina, kada ćemo mi?" - BiH ustaje točno onda kada je trebala, kada je donja klasa spontano i bez previše riječi ujedinjena i spremna na ulicama se boriti za svoj život, svoja prava, a ako treba i za cijeli jedan novi sistem.

MRKVE, BATINE I ANALITIČARI
Spomenuo sam to i u zadnjem osvrtu o BiH prije dva dana (vidi: Pobuna radnika u Tuzli i žestoko gušenje silom: četvrt stoljeća pljačke i napada na radničku klasu bivše SFRJ i stvaranje otpora), spomenuti ću i sada - nije narod glup, izaći će i boriti se za sebe, za svoje interese i to će učiniti najviše i najžešće upravo onda kada postane svjestan da mu se prostor za takvu borbu i nudi. Neće narod ustajati kako se "nekome prdne" i neće jurišati na policijske kordone i Vladine zgrade samo zato jer je jednom dijelu osakaćene buržoazije ponestalo novca na računima.

Nakon svih podvala, lažnih "revolucija", buržujskih ratova i sličnih obmana, mora doći vrijeme za autentično buđenje potlačene klase koja neće dopustiti da se na nju utječe bilo kakvim političkim ili medijskim pritiskom.

Još jednom - radnici i radnička klasa moraju se osloniti samo na sebe. Nitko im sa strane ne želi dobro, nitko ne želi njihov trijumf i raditi će na sve načine da im bacaju klipove pod noge, da ih zakoče i razjedine. Oni koji su spremni na pobunu u BiH, bilo bi im najbolje da ugase TV i potpuno ignoriraju sve "mrkve i batine", sve vrle "analitičare" koji im - mada je prošlo tek 48 sati od eskalacije - prodaju svakojaka rješenja, ali nikada rješenje za dobrobit njihove klase.

"Bravo Bosno, ali treba nam evolucija, ne revolucija", nariču već danas razni buržujski elitisti koji misle da je narod njihova municija i artiljerija, oni koji misle da će putem naroda vršiti pritisak na establišment da im vrati njihove "Bogom dane" privilegije i lagodan život. Neka ta gospoda "evoluiraju" u miru, a narod neka napravi onako kako osjeća da mora.

Postoji još bezbroj načina na koji se zadnjih 48 sati pokušava otupiti oštrica radničkog ustanka u BiH. Jedan od popularnijih je onaj "I što će sada time postići?". Što će postići? Prije nego pokušamo odgovoriti na to pitanje, pitajmo se ovo - tko uopće postavlja ovakva pitanja? U pravilu isti oni iz gornjeg paragrafa - oni koji žele boljitak za sebe kao pojedinca, a za probleme klase nije ih ni najmanje briga.

Radnik koji nema što izgubiti može itekako puno postići, a oni koji nariču o "evoluciji" možda uvide da je evolucija već stasala - kada radnici shvate da mrvice sa stola nisu dovoljne te kako im pripada ne samo cijeli stol, već i kuhinja i smočnica, to je onda zaista evolucija, a revolucija biti će samo završni potez.

Kako se situacija odvija brzo, tako isto brza mora biti i organizacija prosvjednika na ulicama. Pobjeda koju su jučer prosvjednici ostvarili, padom nekih dužnosnika, može biti sačuvana samo novim i većim pobjedama. Svako odustajanje i korak unazad bi ovom trenutku bio prava katastrofa.

Prosvjednici moraju biti u što kompaktnijem kontaktu jedni s drugima. Ako se ovo nastavi kako je počelo, moraju sami preuzeti kontrolu nad disciplinom i redom na ulicama - moraju se što brže organizirati protiv sitnih kriminalaca i policijskih provokatora jer kaos će raditi protiv njih.

Ako govorimo o teoriji, onda možemo konstatirati kako se u ovakvim situacijama otvara niz mogućnosti - ako prosvjednici preuzmu kontrolu nad cijelim gradom, mogu raditi na hitnoj implementaciji direktne demokracije koja će zamijeniti onu buržujsku. Nadalje, tu je kontrola radnih mjesta, poduzeća, industrije, rudnika, banaka.

Ne može se prosvjednicima ništa sugerirati, oni do tih spoznaja moraju doći sami, no reći kako "ništa ne mogu postići" je samo laž ili defetizam. U stvarnosti oni mogu revolucijom toliko toga postići da njihovi potezi mogu protresti cijelu Europu.

TEST KLASNE SVIJESTI

Ovo je test klasne svijesti, ona ili postoji ili ne postoji, i za to mjerenje nam ne trebaju nikakve političke stranke, pokreti i druge organizacije. Razina te svijesti otkriti će se sama, štoviše, već se otkriva. Jedan od grafita u Tuzli (ili Sarajevu, nisam siguran) ističe "Smrt nacionalizmu!" - to je test, to je uspješno položen test. Ova pobuna nema ni nacionalnu, ni političku ni vjersku ni nikakvu drugu dimenziju - samo klasnu revolucionarnu dimenziju.

Svakim danom, pa i satom, pokušavati će se razbiti ta klasna dimenzija, u nju će se pokušati nagurati sve one druge koje vode u razdor i propast. Opet, nema smisla govoriti "prosvjednici to ne smiju dopustiti", naravno da ne smiju, ali sada je već kasno za takva upozorenja, sada ćemo vidjeti jesu li zreli za odbacivanje svih prljavih obmana koje su lomile njihovo jedinstvo već četvrt stoljeća. Ako se te otrovne parole počnu od njih odbijati, ako ne uspiju prodrijeti u srž ove pobune, onda više nemamo što filozofirati - BiH jest u stanju revolucije.

Uz dozvolu uredništva prenosimo sa advance.hr

http://zurnal.ba/novost/17818/analiza-m ... ati-evropu
Rene Higuita

#1691 Re: PROTESTI!!!

Post by Rene Higuita »

iPod wrote:Obavezno pazljivo pogledati ako treba 100 puta.

Prof. Mujkić na Al Jazeera Balkans:

http://bcove.me/p4rg7yd4

:thumbup: :bih:
VjecitiStudent

#1692 Re: PROTESTI!!!

Post by VjecitiStudent »

Kao i kamen, petardu, topovski udar ...
Dozvoljene su samo pjesma, riječi i pištanje.
starii

#1693 Re: PROTESTI!!!

Post by starii »

Zbog sigurnosnih razloga
Otkazan protest boračkih organizacija KS

Zbog sigurnosnih razloga, Koordinacioni odbor boračkih organizacija Kantona Sarajevo otkazao je proteste zakazane za danas.

Kako je saopćeno, Koordinacioni odbor boračkih organizacija KS-a donio je odluku da se odustane od mirnog protestnog skupa koji je bio najavljen za danas u 11 sati.

- Protest na relaciji od Mosta Suade Dilberović i Olge Sučić, preko Skenderije, zatim Obalom Kulina Bana, Radićevom i Titovom ulicom do institucija Kantona Sarajevo i Predsjedništva, otkazan je zbog sigurnosnih razloga učesnika ovog skupa, saopćio je Koordinacioni odbor boračkih organizacija KS-a.
udar

#1694 Re: PROTESTI!!!

Post by udar »

VjecitiStudent wrote:
Kao i kamen, petardu, topovski udar ...
Dozvoljene su samo pjesma, riječi i pištanje.
Slažem se u potpunosti!
Danas od podne cijeli svijet izravno prenosi vijesti iz bosne, biti će gledanije od olipiskih igara.
Urazumimo se, budimo dostojanstveni i u što većem broju.
Rene Higuita

#1695 Re: PROTESTI!!!

Post by Rene Higuita »

Ustanak
Aleksandar Hemon | 08/02/2014

Evo, petak je ujutro u Chicagu. Uživo pratim vijesti iz Bosne i Hercegovine, gdje je u toku ustanak koji uključuju i rasturanje državne imovine u Tuzli, Sarajevu, Zenici, Mostaru. Rano je za sudove, prekasno za utiske, ali evo brzih misli:

Niko se još dosada nije obratio demonstrantima, niti je iko iz vlasti na bilo kojem nivou pokušao da sa njima stupi u kontakt. To se čini kao uobičajeni i očekivani kukavičluk, ali je isto tako standardna operativna procedura, kao što se to moglo vidjeti prošle godine za vrijeme JMBG protesta kada je vlast zdušno ignorisala demonstrante i njihove zahtjeve. Mislili su bezbeli: Ne može nam niko ništa, jer vazda znamo kako ćemo ih prevariti! Kao što sad čekaju da sve ovo prođe, pa da nastave sa neradom. A šta ako ne prođe?

Pokušao se demonstrantima u Sarajevu obratiti potpredsjednik Federacije Mirsad Kebo, ali su ga ovi odjebali. Mete ustanika su primarno kantonalne vlade, gdje ima više izvršne vlasti i gdje se nesposobnost i korupcija ne mogu sakriti iza sistemskih laži na državnom nivou. Biće da demonstranti tačno znaju sve komplikovane načine na kojima im država ne funkcioniše.

Prema slikama koje vidim, značajnu ulogu igra omladina. Evo, recimo dva mladića izbacuju kroz prozor papire i elektronsku opremu, lica im prekrivena, ali se vidi da su djeca. U Tuzli su ulice pune srednješkolaca. Hoće li oni ikad moći vjerovati da žive u državi koju mogu zvati svojom? Sad kolabira vlast, a uskoro bi mogla i država. I šta će onda biti? Možda su ta djeca spremna za rat a da to ni ne znaju.

Jaz

Ono što ja već neko vrijeme ne mogu da vjerujem je da su oni na vlasti – na potezu od tradicionalno umobolne desnice do diskreditovane lagumdžijske ljevice – nekako mislili da dejtonska pljačka može trajati u nedogled, da je narod dobro obučen da bude zadovoljan kolačima svojih etniciteta, da su svojim građanima nisu ništa dužni, a najmanje poštovanje. Ozbiljno je potcijenjen bijes koji se nakuplja već par decenija, a koji se hrani siromaštvom, nezaposlenošću i odsustvom čak i lažno obećane budućnosti. Političke partije čiji kadrovi zauzimaju udobne pozicije na vlasti zahtijevaju od građana i glasača da ćute i trpe, zato što bi moglo biti gore. I evo sad je gore, pod njihovim jarmom. Kako su dakle mogli misliti da se ovo neće desiti? Koliko zaluđeni su bili svojom moći i bezobrazlukom da vjeruju da se taj bijes može držati pod kontorlom i preobratiti u podršku njihovom samoubilačkom projektu? Ako narodu uzmeš sve, nema onda više šta izgubiti. Ako nemaju ništa, onda je impuls da se sve sruši kako bi se ustanovila uravnilovka. To je format skoro svake revolucije.

Bosna je postala Ukrajina za manje od tri dana. Bijes je toliko metastazirao, da je teško zamisliti kako će se sve to moći smiriti. U BiH ne postoji infrastruktura koja može taj bijes pretvoriti u neku političku moć ili produktivnu djelovanje. Širi se kao šumski požar. Ako padne krv, povratka nema.

Jaz između građana i države koja bi, budući nominalno demokratska, trebalo da bude njihova je nepromostiva. Budući da za državu radi pola od svih zaposlenih, jasno je odakle dolazi mržnja prema simbolima i institucijama vlasti, izražena, evo danas, vatrom. Gori vatra, sad u nama!

Nakon što je demolirana zgrada Kantonalne vlade, sarajevski demonstranti trenutno napreduju prema Predsjedništvu, koje je iza ćoška, gdje sigurno dobro biti neće. U međuvremenu, u drugim krajevima Sarajeva, ljudi sjede i piju kafu – k’o biva: Neće, neka nas. Miris suzavca se širi gradom, pošto su demonstranti zapalili policijski auto pun suzavca. Moraće se, izgleda, kafa s mirom piti negdje drugo, možda u inostranstvu.

Konačno, i prekasno, premijer i Vlada tuzlanskog Kantona su podnijeli ostavku. A i vlada Zeničko-dobojskog kantona. Hoće li i neko drugi?

Živko Budimir ne može da stupi u kontakt sa Predsjednikom Vlade Federacije, a ne javljaju se ni neki drugi. Kaže: „To je realnost sa kojom mi živimo u Bosni i Hercegovini“. Kaže da nema političara koji nije odgovoran za ovo što se sada dešava, ali da postoje razlike u stepenu odgovornosti. Koji li je njegov stepen? Nije veliki, on misli. Na pitanje novinarke: „Ko ovo može zaustaviti?“, Budimir kaže: „Oni koji su ovo započeli“, to jest demonstranti. Budimir ne misli da su ostavke rješenje. Nije, dakle, do njega i njegovih. „Vrijeme je da hladnih glava krenemo u rješavanje problema koji su doveli do ovoga“, kaže Budimir. Ma neka, Živko, nije hića! Popij kafu.

A šta ako?

Niko iz partija na vlasti u Federaciji nije našao za shodno da se obrati javnosti. Niko, to jest, osim Ministra Fahre Radončića, pod čijem je nadležnošću policija i koji je stoga progovorio na televiziji. Ruži korupciju i pljačku i političare na vlasti. Policija ima naredbu da ne koristi silu. Vlast je de fakto kolabirala. Pokušaj državnog udara nije van pameti. Ili barem povoljnija preraspodjela vlasti. Ili sve isto k’o i prije, do sljedećeg puta.

Već više od dvadeset godina nasilje je u različitim formama potka bosansko-hercegovačkog društva, zadatog i obilježenog ratom. Čitave generacije su odrasle u društvu u kojem su mržnja, nasilje i nepoštovanje zakona ne samo tolerisani, nego su bili i profitabilni, kao što se to vidi kako iz izopačenog oblika dejtonske BiH tako i iz potpunog odsustva odgovornosti za očiglednu i galopirajuću korupiciju. BiH kakva sada jeste pokazuje da se nasilje i nepoštovanje zakona isplate. Nema više drugih modela za učestvovanje u društvu. Država, oni koji u njoj učestvuju i oni kojima vladaju, postaju samo akteri u darvinističkoj borbi za opstanak. Ko preživi, pričaće i štampati sebi pare.

Federalni premijer Nermin Nikšić će se večeras (sinoć, op.pr) na konferenciji za štampu obratiti javnosti, dugo nakon što je sve počelo.

U Sarajevu pedeset devet povrijeđenih. Novinari pretučeni i kamere razbijene diljem zemlje. Uskoro će se u spaljene zgrade ušunjati berači željeza.

Specijalna policija je u Sarajevu intervenisala i rastjerala demonstrante. Na ulicama se teško diše. U Tuzli se također smirilo. Tamo su demonstranti skandirali: „Idemo u Sarajevo!“

U Sarajevu se na Ferhadiji večernja šetnja odvija po rasporedu.

U Banja Luci, mirni protesti okončani.

A šta ako svi krenu u Sarajevo?

Radio Sarajevo, 08.02.2014
Havatar

#1696 Re: PROTESTI!!!

Post by Havatar »

palermo wrote:
Kikibombona wrote:
Pretpostavljam na sta aludiras. Faraon?

Gnjida kao i svi ostali.

Da se pitam, insistirao bih da se zahtjeva da na vlast dodju ljudi koji do sada nisu bili dio vlasti. Trulez se mora eliminisati, nikako maskirati.

Mada, znamo da to nije realno. Treba traziti realna rjesenja.

Sve i da se nista ne desi, dobro je da se narod budi, postaje aktivan.
.
Pa ko se pita, ako nisi ti ??? Kad kažem ti,mislim,općenito na ljude koji su od početka uključeni u proteste. Nije zar da opet ima neko drugi ko se pita ??

Kakvo je to sad pa pozivanje na realnost i realna rješenja ??? Neka nova priča.....

Naravano da je dobro da se narod buni i postaje aktivan, nažalost ovi protesti nisu dokaz za to,jer kao prvo nisu imali dovoljnu masovnost (agresija nije jednaka masovnosti) , a kao drugo politizacija je dovela do sumnje u motive samih protesta
escobar__

#1697 Re: PROTESTI!!!

Post by escobar__ »

U Tuzli danas nastavak protesta, u 13 sati najavljeno okupljanje na dobro poznatom mjestu. :D
udar

#1698 Re: PROTESTI!!!

Post by udar »

Hitno tražiti nove izbore, pod uvjetom da se kandidiraju isključivo oni koji se nisu nikada bavili politikom!!!!
Oni će slušat glas naroda, a narod će ih poučavati kako da rade!
Corto Maltese

#1699 Re: PROTESTI!!!

Post by Corto Maltese »

udar wrote:Hitno tražiti nove izbore, pod uvjetom da se kandidiraju isključivo oni koji se nisu nikada bavili politikom!!!!
Toga sam se i bojao.
Last edited by Corto Maltese on 09/02/2014 10:35, edited 1 time in total.
Drvosjeca iz Dejcica

#1700 Re: PROTESTI!!!

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Corto Maltese wrote:
udar wrote:Hitno tražiti nove izbore, pod uvjetom da se kandidiraju isključivo oni koji se nisu nikada bavili politikom!!!!
Toga sam se i bojao.
Novih izbora? Što?
Post Reply