Dozer wrote:E, ovako Edouarde...
Ali, istovremeno, ti ovdje zapravo insinuiras da su svi ljudi oduvijek vjernici. Slozicemo se da se oko ovoga ne slazemo, jer cinjenice govore nesto totalno drugo. Pogotovo nisu bili pripadnici hriscanstva i islama.
Ništa ja ne insinuiram. Svaki ćovjek je po svojoj naravi kako moralno, tako i religiozno biće, ima potrebu za Transcendencijom koju ne mora ni znati definirati. Kako se razvijala ljudska svijest općenito, razvijala se njegova i moralna i religiozna svijest. Već kod primitivnog čovjeka uz ognjište pronalazi se također i žrtvenik.
Nažalost, ateizam s pogubnim posljedicama negira tu istinu o čovjeku, tu izvornu ljudsku potrebu.
Evo ti moj licni primjer - garantujem ti zivotom da sam moralniji od 90% "vjernika", u svakom mogucem smislu. Pri tome sam i apsolutno slobodan, na svaki nacin.
Što se tiče ocjene nečije moralnosti, moramo znati da su objekt, nakana i okolnosti konstitutivni elementi moralnosti ljudskih čina.
Kako je vrlo teško poznavati u detalje sva ta tri elementa o kojima ovisi moralnost, onda je bolje suzdržati se u donošenju moralnog suda i ne reći ja sam bolji od njih 90%.
1. Ateizam se nema sta prihvacati ili ne prihvacati. Ateizam se zasniva ne nevjerovanju u ono sto teizam tvrdi da je istina, iz cega i dolazi sama rijec "ateizam". Znas ono - simpatican/Antipatican, terorizam/Antiterorizam, simetricno/Asimetricno, itd.. Dakle - susta suprotnost. A kako teizam nema ni jednog jedinog dokaza da je ono sto tvrdi istina, samim tim ni ateizam nema sta da prihvaca ili ne prihvaca.
2. Ateizam nije = religija, iako ga mnogi smatraju time. Ateizam je prije nereligioznost u bilo kojem smislu.
3. Iz 1. i 2. je jasno da ateizam ima i te kakvo kriticko misljenje prema svemu, ukljucujuci i sam ateizam, a ne samo prema teizmu, dok istovremeno teizam nema nikakvo kriticko misljenje prema samom sebi, nego ono "svoje" smatra apsolutnom istinom. I to sve - bez i jednog jedinog stvarnog dokaza i cinjenice.
Što se ovoga tiče, o ateizmu, mene jako čudi ta neprincipijelnost ateista.
Naime, ateisti kažu, ono, nema valjanog dokaza koji upućuju na Božju opstojnost, nema evidentnosti, i zato mi ne vjerujemo u to što vjeruju vjernici.
Međutim, kao što rekoh, čudi me ta njihova neprincipijelnost, jer također nemaju valjanog dokaza, evidencije, da je svekolika ljudska stvarnost uključujući i čovjeka i sve ono eminentno ljudsko, ljudske nematerijalne fenomene (misao, svijest, slobodu, ljubav, empatiju, dobrotu...), da je sve to isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, te čvrsto vjeruju u to.
A da je svekolika ljudska stvarnost isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, to ne tvrdi ni nauka, ne potvrđuje ni ljudsko iskustvo, pa ni intuicija. Ali pored svega toga, i usprkos tomu, ateisti vjeruju u to. I što reći na to?
[/quote]