Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
MyTao

#1676 Re: Ateizam

Post by MyTao »

nece religija I dogma nestati jos dugi broj godina... Nema to veze sa ljevica vs desnica ili liberali vs konzervativci...

Jedna od najnovijih vjera danas je New Age movment... koji se nimalo ne razlikuje od klasicne vjere, a za to se obicno lijepe liberali. To su oni ljudi koji vjeruju u ancient aliens, Teslu kao nekog nadnaravnog bica koji je mogao rijesiti sve problem svijeta da nije bilo Edisona :D itd itd...

Uvijek ce biti ljudi koji ne mogu misliti za sebe, plasit ce se smrti i uvijek ce traziti objasnjenje za ono sto ne znamo... klasicne vjere vise nemaju mjesto u modernom svijetu, jer ih je nauka prevazisla, ali pitanja i dalje postoje... Tako da umjesto da prihvatimo da za neka pitanja jednostavno nemamo odgovore ljudi ce radije izmisliti sebi nesto sto ce ih ciniti sretnim iako je to totalna fabrikacija...

Nema nikakve razlike izmedju takvih i klasicnih vjernika...
irac300

#1677 Re: Ateizam

Post by irac300 »

r_faruk wrote:
Pri tom se ovo odnosi na globalni nivo, jer mislim da ce i arapski svijet koji se jos uvije drzi u srednjem vijeku na ovaj, ili onaj nacin razbiti okove islama.
misljenja sam da se to vec desava ali samo u bogatim slojevima. vremenom, kako si to i napisao, ce doci i do sitne buranije. kada je u pitanju islam i bogatasi u arapskom svijetu, oni se ne pokrivaju, piju alkohol, rade sta im je volja, medjutim, za malog covjeka hiljadu nekih zabrana....
Upravo tako. Religija je oduvijek i bila predviđena za upravljanjem sitnom bOranijom. Nešto slično kao u vojsci, ko je služio. Nikad vojniku ne daj da razmišlja, uvijek ga nečim uposli. Isti klinac i sa religijom.
triconja

#1678 Re: Ateizam

Post by triconja »

MyTao wrote:nece religija I dogma nestati jos dugi broj godina... Nema to veze sa ljevica vs desnica ili liberali vs konzervativci...

Jedna od najnovijih vjera danas je New Age movment... koji se nimalo ne razlikuje od klasicne vjere, a za to se obicno lijepe liberali. To su oni ljudi koji vjeruju u ancient aliens, Teslu kao nekog nadnaravnog bica koji je mogao rijesiti sve problem svijeta da nije bilo Edisona :D itd itd...

Uvijek ce biti ljudi koji ne mogu misliti za sebe, plasit ce se smrti i uvijek ce traziti objasnjenje za ono sto ne znamo... klasicne vjere vise nemaju mjesto u modernom svijetu, jer ih je nauka prevazisla, ali pitanja i dalje postoje... Tako da umjesto da prihvatimo da za neka pitanja jednostavno nemamo odgovore ljudi ce radije izmisliti sebi nesto sto ce ih ciniti sretnim iako je to totalna fabrikacija...

Nema nikakve razlike izmedju takvih i klasicnih vjernika...
Tesla je imao mnoga psihicka oboljenja, cuo je svakakve glasove i imao halucinacije nake ( garant mu neko stavio drogu u kokain) ali eto bar je nesto i napravio. To sto je kasnije mogao u zicama zavrsit to se presucuje :lol:

Lakse je procitati knjigu od 300 strana koja je napisana kao djecija bajka nego zagrnuti rukave i prouciti 10ak kakvih matematickih knjiga i 10ak iz fizike.
Last edited by triconja on 28/02/2017 15:55, edited 1 time in total.
triconja

#1679 Re: Ateizam

Post by triconja »

irac300 wrote:
r_faruk wrote:
Pri tom se ovo odnosi na globalni nivo, jer mislim da ce i arapski svijet koji se jos uvije drzi u srednjem vijeku na ovaj, ili onaj nacin razbiti okove islama.
misljenja sam da se to vec desava ali samo u bogatim slojevima. vremenom, kako si to i napisao, ce doci i do sitne buranije. kada je u pitanju islam i bogatasi u arapskom svijetu, oni se ne pokrivaju, piju alkohol, rade sta im je volja, medjutim, za malog covjeka hiljadu nekih zabrana....
Upravo tako. Religija je oduvijek i bila predviđena za upravljanjem sitnom bOranijom. Nešto slično kao u vojsci, ko je služio. Nikad vojniku ne daj da razmišlja, uvijek ga nečim uposli. Isti klinac i sa religijom.
Prvi koji kazu da je marksisticka tvrdnja o religiji netacna su ti koji imaju itekako koristi od religije.
HardcoreMX

#1680 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dozer wrote:
HardcoreMX wrote: -Realno,evo ja promišljam kako je fino čuti da se ne ljutiš, iako počesto pardoniram jer mi često sjedneš na volej, pomislim da se nećeš naljutiti zbog toga. Fino je da ipak nije tako. :D
Ih...ti si meni stalno na voleju, ali ja sve štopom... :D
-Eto vidiš.Ti sa čike na djeda sa štapom. :D Čangrizalo koje stalno galami na svijet. Neće biti da su te djeca prutevima zaganjala pa si se naljutio, a nekad davno bješe kad uvredljiv nisi bio ili si barem tvrdio tako. :D
Dozer wrote:Nego, da se vratim na neka svoja pitanja od ranije, cisto da jos jednom pokusam dobiti neke odgovore...
Dozer wrote:Eh...ja imam jedno ozbiljno pitanje, iz vise dijelova, logicno, a odgovor, tj. pojasnjenje bih volio cuti od vjernika na temi...
-Ja bih kao i uvijek dao odgovore, ali od mene nisi tražio, doduše imam od ranije ovih postova što si naškrabao prvo da prevedem pa ću ti onda odgovoriti ako budem stigao. Ja bih i ranije, ali ovi razbace poslije ove tapiserije od postova, jedne te iste, znaš da su ti poznati od nekad davno pa pomisliš da ne kasniš mnogo.
Nomad123

#1681 Re: Ateizam

Post by Nomad123 »

Religija je stari način kontrole, sada su to mnogi drugi efikasniji i inteligentniji načini. Ateizam kakav se trenutno predstavlja masama, isti je kao i religija. Kada odbacim ljubav, moral, strah, potrebe, zadatke, želje kakve se danas nameću i predstavljaju mogu krenuti u istrazivanje, ne shvatiti nego djelovati.
Zaitsev

#1682 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

:lol: :lol: :lol:

Ono kad drug HCMX kaže nekome da je čangrizalo... :lol:
Dope_Man

#1683 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Zaitsev wrote::lol: :lol: :lol:

Ono kad brat Tvrdokorni kaze da bi on dao odgovore :lol: :lol: :lol:
HardcoreMX

#1684 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

-U retrovizoru vazda naći svakavih, isfrustiranih likova pa i takvih sa upaljenim dugim emotikonima.
:D :lol:
beni-bu-man

#1685 Re: Ateizam

Post by beni-bu-man »

Dope_Man wrote:
Zaitsev wrote::lol: :lol: :lol:

Ono kad brat Tvrdokorni kaze da bi on dao odgovore :lol: :lol: :lol:
molim Zaitsev-a i Dope_Man-a da se u hashtag-u izjasne :mrgreen:
Zaitsev

#1686 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HardcoreMX wrote:-U retrovizoru vazda naći svakavih, isfrustiranih likova pa i takvih sa upaljenim dugim emotikonima.
:D :lol:
Sad ti i emotikoni smetaju? :lol: A vidi kako su fini, žuti i zeleni... :D Pravo si čangrizalo... :skoljka:
HardcoreMX

#1687 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Ma jok, tko će imati šta protiv čangrizavog djeda i njegovog umaženog unuka koji se lagano truckaju natrpani emotikonima.
:D
Dope_Man

#1688 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Samo ti svoje.. mi nesto ovamo o nekim pitanjima i nekim tipovima koji izbjegavaju odgovarati. Naravno, nije rijec o tebi, o veliki i posteni vjernice, ti nikad ne iskuliras pitanja :lol: :lol: :lol: :lol:
Edouard

#1689 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dozer wrote:E, ovako Edouarde...
Ali, istovremeno, ti ovdje zapravo insinuiras da su svi ljudi oduvijek vjernici. Slozicemo se da se oko ovoga ne slazemo, jer cinjenice govore nesto totalno drugo. Pogotovo nisu bili pripadnici hriscanstva i islama.
Ništa ja ne insinuiram. Svaki ćovjek je po svojoj naravi kako moralno, tako i religiozno biće, ima potrebu za Transcendencijom koju ne mora ni znati definirati. Kako se razvijala ljudska svijest općenito, razvijala se njegova i moralna i religiozna svijest. Već kod primitivnog čovjeka uz ognjište pronalazi se također i žrtvenik.
Nažalost, ateizam s pogubnim posljedicama negira tu istinu o čovjeku, tu izvornu ljudsku potrebu.
Evo ti moj licni primjer - garantujem ti zivotom da sam moralniji od 90% "vjernika", u svakom mogucem smislu. Pri tome sam i apsolutno slobodan, na svaki nacin.
Što se tiče ocjene nečije moralnosti, moramo znati da su objekt, nakana i okolnosti konstitutivni elementi moralnosti ljudskih čina.
Kako je vrlo teško poznavati u detalje sva ta tri elementa o kojima ovisi moralnost, onda je bolje suzdržati se u donošenju moralnog suda i ne reći ja sam bolji od njih 90%.
1. Ateizam se nema sta prihvacati ili ne prihvacati. Ateizam se zasniva ne nevjerovanju u ono sto teizam tvrdi da je istina, iz cega i dolazi sama rijec "ateizam". Znas ono - simpatican/Antipatican, terorizam/Antiterorizam, simetricno/Asimetricno, itd.. Dakle - susta suprotnost. A kako teizam nema ni jednog jedinog dokaza da je ono sto tvrdi istina, samim tim ni ateizam nema sta da prihvaca ili ne prihvaca.
2. Ateizam nije = religija, iako ga mnogi smatraju time. Ateizam je prije nereligioznost u bilo kojem smislu.
3. Iz 1. i 2. je jasno da ateizam ima i te kakvo kriticko misljenje prema svemu, ukljucujuci i sam ateizam, a ne samo prema teizmu, dok istovremeno teizam nema nikakvo kriticko misljenje prema samom sebi, nego ono "svoje" smatra apsolutnom istinom. I to sve - bez i jednog jedinog stvarnog dokaza i cinjenice.
Što se ovoga tiče, o ateizmu, mene jako čudi ta neprincipijelnost ateista.
Naime, ateisti kažu, ono, nema valjanog dokaza koji upućuju na Božju opstojnost, nema evidentnosti, i zato mi ne vjerujemo u to što vjeruju vjernici.
Međutim, kao što rekoh, čudi me ta njihova neprincipijelnost, jer također nemaju valjanog dokaza, evidencije, da je svekolika ljudska stvarnost uključujući i čovjeka i sve ono eminentno ljudsko, ljudske nematerijalne fenomene (misao, svijest, slobodu, ljubav, empatiju, dobrotu...), da je sve to isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, te čvrsto vjeruju u to.
A da je svekolika ljudska stvarnost isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, to ne tvrdi ni nauka, ne potvrđuje ni ljudsko iskustvo, pa ni intuicija. Ali pored svega toga, i usprkos tomu, ateisti vjeruju u to. I što reći na to?
[/quote]
Dope_Man

#1690 Re: Ateizam

Post by Dope_Man »

Edouard wrote: Međutim, kao što rekoh, čudi me ta neprincipijelnost ateista, jer oni također nemaju valjanog dokaza, evidencije, da je svekolika ljudska stvarnost uključujući i čovjeka i ljudske nematerijalne fenomene (misao, svijest, slobodu, ljubav, empatiju, dobrotu...) isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, pa ipak čvrsto vjeruju u to.
Da je svekolika ljudska stvarnost isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, to ne tvrdi ni nauka, ne potvrđuje ni ljudsko iskustvo, pa ni intuicija. Ali pored svega toga, i usprkos tomu, oni ipak vjeruju u to svoje. I što reći na to?
[/quote]

E ovdje ti, i svi vjernici, grijesite. Ateista ti moze samo reci sljedece: Ne postoji nikakav dokaz da postoji ikakav bog i zbog toga nema smisla vjerovati u njega/njih, bojati ga/ih se i klanjati mu/im se. Sto se tice stvarnosti, ono sto do sada znamo je da je sve sacinjeno od materije/energije koja prozima cijeli svemir, od cvrstih stvari poput stijena do neopipljih stvari kao sto su moje misli koje su rezultat interakcije te materije u mozgu.

Da li postoji nesto vise, i koje je porijeklo cijelog ovog svemira: NE ZNAM.

I tu sve staje, ne znamo i zato ne tvrdimo da nesto izvan jeste, kao vi. Ako nemo misli da ima nesto vise onda treba dati dokaz za to. Ono sto znamo sigurno je da su religijske knjige pune pogresnih informacija i prema tome ocito su ljudskog porijekla, stoga nema smisla uzimati za ozbiljno ono sto govore.
Edouard

#1691 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dope_Man wrote:
Edouard wrote: Međutim, kao što rekoh, čudi me ta neprincipijelnost ateista, jer oni također nemaju valjanog dokaza, evidencije, da je svekolika ljudska stvarnost uključujući i čovjeka i ljudske nematerijalne fenomene (misao, svijest, slobodu, ljubav, empatiju, dobrotu...) isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, pa ipak čvrsto vjeruju u to.
Da je svekolika ljudska stvarnost isključivo materijalnog porijekla, rezultat materijalnih procesa, to ne tvrdi ni nauka, ne potvrđuje ni ljudsko iskustvo, pa ni intuicija. Ali pored svega toga, i usprkos tomu, oni ipak vjeruju u to svoje. I što reći na to?
Dope_Man wrote:
E ovdje ti, i svi vjernici, grijesite. Ateista ti moze samo reci sljedece: Ne postoji nikakav dokaz da postoji ikakav bog i zbog toga nema smisla vjerovati u njega/njih, bojati ga/ih se i klanjati mu/im se. Sto se tice stvarnosti, ono sto do sada znamo je da je sve sacinjeno od materije/energije koja prozima cijeli svemir, od cvrstih stvari poput stijena do neopipljih stvari kao sto su moje misli koje su rezultat interakcije te materije u mozgu.

I tu sve staje, ne znamo i zato ne tvrdimo da nesto izvan jeste, kao vi. Ako nemo misli da ima nesto vise onda treba dati dokaz za to. Ono sto znamo sigurno je da su religijske knjige pune pogresnih informacija i prema tome ocito su ljudskog porijekla, stoga nema smisla uzimati za ozbiljno ono sto govore.
[/quote]

Nema greške Dope. Mene ovdje ne zanima prvenstveno ono što ateisti ne vjeruju, već ono u što oni bez dokaza vjeruju.
Nešto o dosljednosti. Sve donedavno ateisti su čvrsto vjerovali, bez ikakvog naučnog dokaza, da je svemir, ovakav kakav jest, determiniran, vječan, da nema vremenskog početka. Vjerovali su upravo onako kao stari Grci prije 2500 godina, dok je vjera pripadnika abrahamskih religija od početka bila da je svemir stvoren, da ima svoj vremenski početak.
Kad je u naučnoj zajednici prihvaćena teorija Velikog praska nastala u prvoj polovici prošlog stoljeća, usput, koju je utemeljio belgijski katolički svećenik, matematičar i astronom Georges Lemaitre, tek onda ateisti prestaše sa svojim vjerovanjem u vječnost svemira.
....ono sto do sada znamo je da je sve sacinjeno od materije/energije koja prozima cijeli svemir, od cvrstih stvari poput stijena do neopipljih stvari kao sto su moje misli koje su rezultat interakcije te materije u mozgu....
Ovo mi je objašnjenje kao da rečeš da konj trči po prašnjavoj cesti zbog prašine koja se diže iza njega.
Dope, ne budi smiješan. Što to mi, i koji mi, znamo? Da su ljudske misli, svijest, sloboda, ljubav, empatija... rezultat interakcije te materije u mozgu?
Tko je taj koji to zna, i koje je valjano objašnjenje za to?
Tu se ne radi ni o kakvom znanju, tu nema ni dokaza ni razumnog objašnjenja, tu se radi o čistom ateističko materijalističkom vjerovanju, pravoj dogmi.
Last edited by Edouard on 01/03/2017 12:45, edited 1 time in total.
Edouard

#1692 Re: Ateizam

Post by Edouard »

Dope_Man wrote:
Edouard wrote:
HardcoreMX

#1693 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Dope_Man wrote: E ovdje ti, i svi vjernici, grijesite. Ateista ti moze samo reci sljedece: Ne postoji nikakav dokaz da postoji ikakav bog i zbog toga nema smisla vjerovati u njega/njih, bojati ga/ih se i klanjati mu/im se. Sto se tice stvarnosti, ono sto do sada znamo je da je sve sacinjeno od materije/energije koja prozima cijeli svemir, od cvrstih stvari poput stijena do neopipljih stvari kao sto su moje misli koje su rezultat interakcije te materije u mozgu.

:)
-Djelomično si u pravu, kad kažeš da 'nema boga', samo ti još fali da kažeš 'osim Allah-a'(عز و جل).
-Napreduješ i kad kažeš da svemir ima porijeklo.
-Stajati ne možeš ili napreduješ naprijed ili se vraćaš unazad. Dalje koristiš svoje kognitivne sposobnosti.
Sara03

#1694 Re: Ateizam

Post by Sara03 »

HardcoreMX wrote:
Dope_Man wrote: E ovdje ti, i svi vjernici, grijesite. Ateista ti moze samo reci sljedece: Ne postoji nikakav dokaz da postoji ikakav bog i zbog toga nema smisla vjerovati u njega/njih, bojati ga/ih se i klanjati mu/im se. Sto se tice stvarnosti, ono sto do sada znamo je da je sve sacinjeno od materije/energije koja prozima cijeli svemir, od cvrstih stvari poput stijena do neopipljih stvari kao sto su moje misli koje su rezultat interakcije te materije u mozgu.

:)
-Djelomično si u pravu, kad kažeš da 'nema boga', samo ti još fali da kažeš 'osim Allah-a'(عز و جل).
-Napreduješ i kad kažeš da svemir ima porijeklo.
-Stajati ne možeš ili napreduješ naprijed ili se vraćaš unazad. Dalje koristiš svoje kognitivne sposobnosti.
:thumbup:

Na pola puta su.
Zaitsev

#1695 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

HCMX prijatelju, nema boga osim allaha i svjedočim da je muha (pbuh) božji rob i božji poslanik. Vjerujem u boga i njegove meleke, u njegove objave, u njegove poslanike, u sudnji dan i da sve što se dešava biva njegovom voljom i njegovim određenjem. Proklet da je Ebu Leheb!!!
belfy

#1696 Re: Ateizam

Post by belfy »

Zaitsev wrote:HCMX prijatelju, nema boga osim allaha i svjedočim da je muha (pbuh) božji rob i božji poslanik. Vjerujem u boga i njegove meleke, u njegove objave, u njegove poslanike, u sudnji dan i da sve što se dešava biva njegovom voljom i njegovim određenjem. Proklet da je Ebu Leheb!!!
od ovog trenutka za tebe nema vise seksa prije braka. :D
raoul duke

#1697 Re: Ateizam

Post by raoul duke »

:lol: :lol: :lol:
Zaitsev

#1698 Re: Ateizam

Post by Zaitsev »

belfy wrote:
Zaitsev wrote:HCMX prijatelju, nema boga osim allaha i svjedočim da je muha (pbuh) božji rob i božji poslanik. Vjerujem u boga i njegove meleke, u njegove objave, u njegove poslanike, u sudnji dan i da sve što se dešava biva njegovom voljom i njegovim određenjem. Proklet da je Ebu Leheb!!!
od ovog trenutka za tebe nema vise seksa prije braka. :D
Smije se to. Ne smije se samo svinjetina jest i psovati dragi Allah.
HardcoreMX

#1699 Re: Ateizam

Post by HardcoreMX »

Zaitsev wrote: :lol: :lol: :lol:
Ja ne kontam ništa, ali su svi oko mene glupi... Interesantna rečenica... :lol:
Mani se postavljanja pitanja HCMX prijatelju moj. Dok ne odgovoriš na moje pitanje jesi li jebao prije braka, ne očekuj više nikakve odgovore od mene.
I na ono tvoje da je čovjek nastao od majmuna - :lol: :lol: :lol:
Nevjerovatno je koliko puta ti je nacrtano i u detalj objašnjeno da nikad i niko (ne računajući takve poput tebe - "upućene") nije rekao niti će kad reći da je čovjek nastao od majmuna, a ti uporno ponavljaš tu rečenicu. Ima epitet i za takve, ali ne bih da impliciram... :lol:
Pardoniram dvojako, prvo što upadam u tvoju diskusiju hcmx, drugo što sporo odgovaram, ali nek' si podsjetio....

-Mora ti biti interesantna rečenica, ako je tvoj opis... :mrgreen:
-Ne moraš odgovoriti, bliještiš od emotikona.
-Ja tebi govorio da si postao od majmuna?! To ateisti govore.. Evo upravo pogledaj par stranica unazad, imamo jedan broj @raigor koji ima čak i vulgarne tripove incesta nejasnog porijekla te ideje, takodjer njegove neobjašnjive strahove od crvenkapice i imamo @broj dva koji postira da u majmunima ima zajedničkog pretka. Oni impliciraju da su ateisti. Ti repliciraš takodjer isto. Šta ćeš ti od toga uzeti i ako ti to hoćeš nazvati ateizam 21 stoljeća, do tebe je..
-Ti si rekao da nisi ispovjednik pa da ti se netko ispovjeda, možda si jedino malo eto tračibaba i dokazano petljaš , sad ako kontaš i da jesi ispovjednik tko će se takvom ispovjediti, razumi malo ljude i kad ti se podsmijavaju....
:bih:
Towelie

#1700 Re: Ateizam

Post by Towelie »

Treba bit fin prema ateistima. Oni imaju prvu polovinu sehadeta (nema boga), jos im fali druga polovina "osim Allaha." :-D
Post Reply