juga 1950.-1990.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Sezam

#1676 Re: juga 1950.-1990.

Post by Sezam »

Ovaj 'radosni se ufuro da je ovo njegova tema.

Fudo, ignorisi trola :mrgreen:
DanskiBosnjaci

#1677 Re: juga 1950.-1990.

Post by DanskiBosnjaci »

@stakasa
@Sezam
@Ommadawn

Hvala vam na odgovorima. A zanima me jos nesto. Za izbore 1990 da li se moze iskoristiti neki obrazac sto se tice ljudi koji su glasali? Jeste vi javno pricali ko je za koga glasao? Ko je najvise glasao za nacionalne stranke? Ko je glasao za reformiste i komuniste? Kakvi su to ljudi, gdje su zivjeli, koliko su bili obrazovani.. da li je to imalo veze? Zasto su se komunisti i reformisti razdvojili?

Nasao sam da su rezultati bili ovakvi:

Stranka demokratske akcije 711.075 31,5
Srpska demokratska stranka 590.431 26,1
Hrvatska demokratska zajednica 362.855 16,1
Savez komunista BiH 278.027 12,3
Savez reformskih snaga Jugoslavije 201.018 8,9

Kad je poceo nacionalizam u Banja Luci? Kad ste vi poceli shvatati da ce biti lose? Jel ima taj neki period kad prezir javnosti prema SDS prelazi u obozavanje SDS od strane javnosti.
nosara

#1678 Re: juga 1950.-1990.

Post by nosara »

Fudo387 wrote:Daj ba Kenjac, lupio si glupost...u redu je.

Vidi sto su ovo bili fini pioniri, ispade da niko nije citao Vroci Kaj, sve nesta pregled programa, itd.... :-) :D
Gluposti ovdje lupas uglavnom ti... i sved, standardno... :D
Gojeni H wrote:
Sve ti vjerujem, ali znam masu raje koja je zivjela u barakama i cekala stambene komisije.
Masa moje generacije su odrasli u garsonjerama.

I opet, nismo svi isto prosli ni u onom sistemu.

Najzesca mi Dozerova provala o odlascima u Spaniju i Grcku. :D
NIKO od mojih drugova i drugarica iz srednje skole nije tada bio u Spaniji i Grckoj, a sve djeca tuzlanskih direktora, nastavnika i profesora.
NIKO od moje raje u to vrijeme nije bio ni u kakvoj Spaniji ili Grckoj. Trst, a kasnije Pecuh je bilo najdalje sto se dobacivalo.
Postujem... Ja sam iz Sarajeva, stari radio u jakoj firmi, moj slucaj... Ko je radio u TAT-u, npr. vidio je i dozivio i bolje stvari...

A zasto bi, pored naseg Jadrana, neko isao u Grcku, Spaniju...? Druga stvar, s crvenim pasosem se moglo svugdje...
Fudo387

#1679 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

Sezam wrote:Ovaj 'radosni se ufuro da je ovo njegova tema.

Fudo, ignorisi trola :mrgreen:
:thumbup:
vazi

#1680 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

radostan dan

#1681 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Danguba wrote:
za marendu

Image

i sok od jagode. :P
a šta ti hoćeš...raskuko se, a jelo euroblok i sok za marendu... :zoka: a radosni krišku pekmeza ili paštete za užinu u školi. i to dok nije otkrio čarobni svijet panini sličica, pa više nije imO ni užinu.
jadni otac redovno slao po sinu pare za užinu, a sin gladan, al pun džep kempesa, brajtnera, rumenigea, krojfa...
još na velikom odmoru ispilja amatere u -cio/pola- i -slike/gole-. :mrgreen:
Last edited by radostan dan on 05/03/2015 20:42, edited 1 time in total.
Fudo387

#1682 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

nosara wrote:Gluposti ovdje lupas uglavnom ti... i sved, standardno...
De nam pricaj kako je vkv majstoru nudjen peterosoban stan :lol:
...a on odbio, pa se smjestio u potkrovlje. :roll:
radostan dan

#1683 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

jebeš radosnog što se ufuro za temu, šta ćemo sa ovima što su se ufurali da je forum njihov? :mrgreen:
Fudo387

#1684 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

radostan dan wrote:jebeš radosnog što se ufuro za temu, šta ćemo sa ovima što su se ufurali da je forum njihov? :mrgreen:
opa, da se ne sprema opet kakva racija?
:D
stakasa

#1685 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

DanskiBosnjaci wrote:@stakasa
@Sezam
@Ommadawn

Hvala vam na odgovorima. A zanima me jos nesto. Za izbore 1990 da li se moze iskoristiti neki obrazac sto se tice ljudi koji su glasali? Jeste vi javno pricali ko je za koga glasao? Ko je najvise glasao za nacionalne stranke? Ko je glasao za reformiste i komuniste? Kakvi su to ljudi, gdje su zivjeli, koliko su bili obrazovani.. da li je to imalo veze? Zasto su se komunisti i reformisti razdvojili?

Kad je poceo nacionalizam u Banja Luci? Kad ste vi poceli shvatati da ce biti lose? Jel ima taj neki period kad prezir javnosti prema SDS prelazi u obozavanje SDS od strane javnosti.
Ne poznajem nikoga ko je priznao da je glasao za nacionalnu stranku.
A narod voli pobjednike... Kad su pobjedili nije im puno trebalo da zadobiju simpatije. Temelji sebicnosti su vec bili udareni
KENJAC

#1686 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

Vidi sto su ovo bili fini pioniri, ispade da niko nije citao Vroci Kaj, sve nesta pregled programa, itd.... :-) :D
Ako imas sta u brojevima ok a ako nemas onda upotrijebi standardnu retoriku tipa "Van Basten , volej ...."
Jos uvijek ocekujem tvoju tezu koja dokazuje suprotno od , od mene ponudjene, glede npr. standarda gradnje !
stakasa

#1687 Re: juga 1950.-1990.

Post by stakasa »

KENJAC wrote:

Ako imas sta u brojevima ok a ako nemas onda upotrijebi standardnu retoriku tipa "Van Basten , volej ...."
Jos uvijek ocekujem tvoju tezu koja dokazuje suprotno od , od mene ponudjene, glede npr. standarda gradnje !
Mozemo nastavit, nije problem
vazi

#1688 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

@Sezam
@Ommadawn

Pricalo se javno ko je za koga glaso, tj mi , raja na poslu pricali smo o tome i svi se kleli da istinu govorimo a poslje se ispostavilo da su mnogi lagali. Glasala sam za reformiste i od tih izbora vise ne glasam.

Ja sam ovu temu dozivljavala kao sjecanje na neke bolje dane a ne kao politicku. Ali, posto ode u tom pravcu, da kazem ovo: Da je taj sistem bio idealan - nije . A moze li jedan sistem biti idealan i perfektan ako znamo da sistem "pravi" covjek koji po rodjenju nije niti moze biti ni idelan ni perfektan ?

Sve sto pricate o vikendicama i guzinjinim sinovima jeste tako kako kazete. Medjutim , to je bila nus pojava kasnog perioda, sve do nekie mozda 1978 svi smo zivjeli super, ja ne znam sirotinju iz tog perioda. Prvo dijete smo dobili 1976 i nicega nam nije falilo, mogli smo sta smo htjeli...Drugo dijete je rodjeno 1980 tada vec nije vise bilo kupiti banana...Ali to su detalji, sve to treba staviti u kontekst vremena, raspado se istocni blok, neko je povlacio konce...I svi ti komunisticko "profiteri" su bile sitne ribe za danasnje nezasite tajkune...Socijalne razlike su bile kud i kamo manje...

Sto se tice sistema, moja najveca zamjerka je Nikoletina Bursac :) cuj majko od danas vise nema, cu cu cu :) To se nije smjelo tako...Radila sam u vrticu gdje se jednom sedmicno , petkom, kuho grah sa malo slanine . Sva su djeca jela mada ih veliki broj nije jeo svinjetinu ali ko je smio sta reci...I tako bi ja, taj dan, sebi uzela u posluzi sendvic..I onda se na jednom partijskom postavi pitanje zasto to radim, kao nije pedagoski da djeca gledaju :roll: Vratila sam partijsku i sebi rekla nikad vise ni u jednu partiju.

U toj drzavi je bila masa dobrih stvari i vise dobrih nego losih, samo se , po mom skromnom misljenju, morala vise postovati volja pojedinca...

Ali Kemal

#1689 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

@Sezam
@Ommadawn

Hvala vam na odgovorima. A zanima me jos nesto. Za izbore 1990 da li se moze iskoristiti neki obrazac sto se tice ljudi koji su glasali? Jeste vi javno pricali ko je za koga glasao? Ko je najvise glasao za nacionalne stranke? Ko je glasao za reformiste i komuniste? Kakvi su to ljudi, gdje su zivjeli, koliko su bili obrazovani.. da li je to imalo veze?
Javno medju mjesovitom rajom nije niko govorio da ce glasati za nacionalne stranke, jer je svakome jasno, pa i onima koji glasaju za iste, da je to papanski :D
Jasno je da je vecina lagala za koga ce da glasa, tako da je to jedna tema za doktorata iz sociologije i psihologije, kada ljudi znaju da je to sve naopako, ali ipak se opredjeljuju za to.

Inace kako rece Radosni, nisam ni ja za novu Jugu, jer generalno nismo dorasli jednom takvom civilizacijskom dostignucu, kao sto su dorasli npr narodi zapadne Evrope pa stvorili EU. Kod nas jos uvijek primitivizam vlada, koji kad popusti sila podivlja.
Ovo je tema da se podsjeti da je ona drzava bila mnogo bolja, humanija, ljudi sretniji, slobodniji, zaposleniji.
Fudo387

#1690 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

KENJAC wrote:

Ma nema smisla, stvarno.
Broj zrtava ne zavisi iskljucivo od jacine zemljotresa i gradjevinskih standarda, koji nema sanse da su bolji u Crnoj Gori tog vremena od
danasnjih italijanskih.
Recimo, ovaj u Crnoj Gori desio se u pola sedam ujutro, a ovaj kojeg spominjes u Italiji poceo je u tri sata ujutro.
Logicno, vise je ljudi budno u pola sedam nego u tri... :D
radostan dan

#1691 Re: juga 1950.-1990.

Post by radostan dan »

Fudo387 wrote:
radostan dan wrote:jebeš radosnog što se ufuro za temu, šta ćemo sa ovima što su se ufurali da je forum njihov? :mrgreen:
opa, da se ne sprema opet kakva racija?
:D
ne znam, valjda imaš kontakt sa štabom, znam samo da bi voljeli da nas nema, ovih što jugi daju prolaznu ocjenu, bez obzira na ime... :kiss:
KENJAC

#1692 Re: juga 1950.-1990.

Post by KENJAC »

U pola sedam ujutro , u nedelju u Crnoj Gori ! I ... to bi trebao bit protu-argument ? Dobro , argument prihvacen ! Hajmo o necem drugom !
Fudo387

#1693 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

KENJAC wrote:Dobro , argument prihvacen ! Hajmo o necem drugom !
Nema problema.

Pa de, evo ti nesto drugo,
vazi wrote:Sto se tice sistema, moja najveca zamjerka je Nikoletina Bursac cuj majko od danas vise nema, cu cu cu To se nije smjelo tako...Radila sam u vrticu gdje se jednom sedmicno , petkom, kuho grah sa malo slanine . Sva su djeca jela mada ih veliki broj nije jeo svinjetinu ali ko je smio sta reci...I tako bi ja, taj dan, sebi uzela u posluzi sendvic..I onda se na jednom partijskom postavi pitanje zasto to radim, kao nije pedagoski da djeca gledaju Vratila sam partijsku i sebi rekla nikad vise ni u jednu partiju.
Je li ovo u redu ovako?
vazi

#1694 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

u Jugi smo svi imali jednake plate, nije bilo razlike medju polovima a vidi danasnje evropske svakodnevnica

http://www.klix.ba/biznis/eurozona/zene ... /150305075

U Francuskoj, "zemlji libérté égalité franternité", zene su dobile pravo glasa 1944 a tek 1964 pravo da otovre svoj racun u banci ili da se zaposle bez pismenog pristanka muza :-)

http://www.regardsdefemmes.com/Document ... Femmes.pdf
Ali Kemal

#1695 Re: juga 1950.-1990.

Post by Ali Kemal »

Eto onda je problem bio sto se svinjetina morala jesti, sto nije u redu, a sada je problem sto se nema sta jesti :oops:
Eto sta ti je religija :-)
vazi

#1696 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

Ali Kemal wrote:Eto onda je problem bio sto se svinjetina morala jesti, sto nije u redu, a sada je problem sto se nema sta jesti :oops:
Eto sta ti je religija :-)
@Kemo, poenta je u postivanju izbora pojedinca , kontas :?

Nego, @Fudo, zaista ne znam cemu ti sva ta prica i sto nam kvarite temu?

Svi su politicari isti, ovi evropski su gori od ansih, samo ima je vazno da sacuvaju svoju stolicu sto duze, U Jugi je politika diktirala ekonomiju a sada je obratno, ekonomija diktira politiku jedne zemlje a ekonomija je banka, je veliki gazda , je udruzenje velikih gazda ...na trzistu gdje svakodnevno velike ribe gutaju male...Vidi samo sta radi monastno , pa otrovase nas :?

Ova tema nije na politici prema tome otvori temu na politici, nek s eprebace ovi postovi pa cemo tamo do mile volje razgovarati a oviu nam temu ostavite cistu.

Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1697 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

nosara wrote:
A zasto bi, pored naseg Jadrana, neko isao u Grcku, Spaniju...? Druga stvar, s crvenim pasosem se moglo svugdje...
Ići pored našeg Jadrana u neku drugu zemlju na more je bilo van pameti, malte ne izdajnički i papanski, ali se vani sa tim pasošem išlo u šoping ture i provod po Njemčiji i Italiji. A danas?
Fudo387 wrote:ne vjerujem u te redove pred kontejnerom, i nisam ti ja sin, pazi malo kako se izrazavas...da ne bi presli na drugi nacin komunikacije
pa ces se onda zaliti upravi.
Super nećemo više samo ovim boldovanim si sve rekao. I previše da kažem :oops:
Fudo387

#1698 Re: juga 1950.-1990.

Post by Fudo387 »

vazi wrote:Nego, @Fudo, zaista ne znam cemu ti sva ta prica i sto nam kvarite temu?
Cekaj, jesi li ti malo prije pricala kako si krisom kupovala sendvice jer nisi htijela jesti slaninu pa su te pozvali na partijski sastanak i
liferovali iz skj, ili sam ja to pisao?
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#1699 Re: juga 1950.-1990.

Post by Domaci izdajnik »

Nisi opet skontao. Zbog licemjerja pojedinaca je napustila tu istu partiju, tj karijerista i većih komunista od Marksa i Engelsa.
vazi

#1700 Re: juga 1950.-1990.

Post by vazi »

Fudo387 wrote:
vazi wrote:Nego, @Fudo, zaista ne znam cemu ti sva ta prica i sto nam kvarite temu?
Cekaj, jesi li ti malo prije pricala kako si krisom kupovala sendvice jer nisi htijela jesti slaninu pa su te pozvali na partijski sastanak i
liferovali iz skj, ili sam ja to pisao?
jesam, pa sta ?

sve ti zbuckurisas :-)

jedno ne sprjecava drugo , kontas? Ni muz mi nije 100% po mom kroju ali ga volim i zajedno smo 40 godina, kao i svi bracni parovi . Tako i domovina, svjesna sam njenih mana ali je volim, kao i moja bivsa domovina Juga .

Ako cemo po tvojim parametrima onda ti sada ovoj vladi BiH nemas pravo uputiti nikakvu kritiku? Znas li ti sta je to drugarska kritika?

Stvarno bih voljela da admini sve politicke postove s ove teme prebace na novu temu na politici.
Locked