Sufizam

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1676 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote:Neka on provocira (oh vidi napisao sam "on" :lol: ) to mu je poso ali ne možeš spamati po temi glupostima , kao sa onim gore što sam snapovao ...pa nema smisla ni kulture
pa dobro, samo si potvrdio da je "hu" ili "huwe" proizvoljno uzeto iz kur'ana, tacnije uopste iz arapskog jezika da po necijoj pameti bude bozije ime. inace, huwe, u kur'anu i drugdje u arapskom jeziku, prosto znaci "on", zamjenica koja se, kao sto vidimo i iz kur'ana koristi za bilo koga ili sta muskog roda, pa tako imamo izreke "huwe šeruun"-on je zlo, on je kafir. naime, ne proizilazi iz toga sto si naveo ni teolosko ni logicno objasnjenje...ali, dobro, i to je odgovor...
sufizam se ne bavi teologijom, već suštinom i batinskim -skrivenim unutrašnjim značenjima Kur'ana
Tu nema ništa proizvoljno ni po pameti ...
prenosnik

#1677 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: sufizam se ne bavi teologijom, već suštinom i batinskim -skrivenim unutrašnjim značenjima Kur'ana
nego po cemu?
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#1678 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: sufizam se ne bavi teologijom, već suštinom i batinskim -skrivenim unutrašnjim značenjima Kur'ana
nego po cemu?
Već sam to objasnio na ovoj temi puno puta , na razne načine i ako je tebi dosadno ako si usamljen ja nemam više vremena da te zabavljam , pa eto ako te baš zanima odi pa čitaj sa početka teme šta sam pisao i šta smo pisali ...možda skontaš koliko su tvoji spamovi "zanimljivi"
selam alejkum
prenosnik

#1679 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Već sam to objasnio na ovoj temi puno puta , na razne načine i ako je tebi dosadno ako si usamljen ja nemam više vremena da te zabavljam , pa eto ako te baš zanima odi pa čitaj sa početka teme šta sam pisao i šta smo pisali ...možda skontaš koliko su tvoji spamovi "zanimljivi"
selam alejkum
ne zabavljas ti mene radi mene, nego radi sebe ;)
prenosnik

#1680 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:Neka on provocira (oh vidi napisao sam "on" :lol: ) to mu je poso ali ne možeš spamati po temi glupostima , kao sa onim gore što sam snapovao ...pa nema smisla ni kulture
kad bi razumio ovo sto si napisao, bio bi nadomak shvatanja znacenja Ya Huu, a po tom shvatanju vidio bi stvari kakve jesu...
Nurudin

#1681 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
kad bi razumio ovo sto si napisao, bio bi nadomak shvatanja znacenja Ya Huu, a po tom shvatanju vidio bi stvari kakve jesu...
Ne možeš ih vidjeti . Kao što je Allah rekao Musau "len Terani"
Nemaš murakabe kod sebe , dakle ne vidiš sebe onakav kakav jesi , tek je onda mušaheda- osvjedočenje
prenosnik

#1682 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Ne možeš ih vidjeti . Kao što je Allah rekao Musau "len Terani"
Nemaš murakabe kod sebe , dakle ne vidiš sebe onakav kakav jesi , tek je onda mušaheda- osvjedočenje
da ti imas murakabu ili mušahedu kod sebe, onda bi znao da covjek moze vidjeti stvari kakve jesu, cak ti i sufijska teorija govori o tome nazivajuci to "gledanje bozijim vidom". iz onog sto zovete beqa bi vidio kakva je magarnost fenaa (neki to povezuju sa magarcem, a neki sa turskom rijecju za pecinu). shvatio bi znacenje bozijeg imena ez-zahir (vidljivi, jasni). shvatio bi znacenje hadisa o ihsanu, in len tekun teranii...tj. kako uobicajeno prevode "ako ti mene ne vidiš...", dok ibn arebi isti tekst npr. prevodi "ako ti nisi, onda me vidis..." ali, dok o tome samo citas, prljajuci cak i te tekstove koji su samo mrtva slova svojim umskim pogresnim predstavama o njima, neces razumjeti ni musaa, ni muhameda, ni rumija kad kaze da nije musliman, niti ibn arebija kad kaze da je njegovo srce hram idolima...shvatio bi znacenje tevhida i sta te od njega odvaja...
Diwan

#1683 Re: Sufizam

Post by Diwan »

prenosnik wrote:
Diwan wrote:
srceparajuće
pravo govoreci, mene bas briga, ali reisu kavazovicu se vjerovatno bi slomilo srce da vidi kakve sve sekte, koje ni sahih hadise ne priznaju, ordiniraju na teritoriji koja mu je duhovno povjerena.
Jest doduše, ima ovaca i za tu priču - k'o što kažu dok je prostitutki biće i mušterija,
Nurudin

#1684 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ne možeš ih vidjeti . Kao što je Allah rekao Musau "len Terani"
da ti imas murakabu ili mušahedu kod sebe, onda bi znao da covjek moze vidjeti stvari kakve jesu, cak ti i sufijska teorija govori o tome nazivajuci to "gledanje bozijim vidom". iz onog sto zovete beqa bi vidio kakva je magarnost fenaa (neki to povezuju sa magarcem, a neki sa turskom rijecju za pecinu). shvatio bi znacenje bozijeg imena ez-zahir (vidljivi, jasni). shvatio bi znacenje hadisa o ihsanu, in len tekun teranii...tj. kako uobicajeno prevode "ako ti mene ne vidiš...", dok ibn arebi isti tekst npr. prevodi "ako ti nisi, onda me vidis..." ali, dok o tome samo citas, prljajuci cak i te tekstove koji su samo mrtva slova svojim umskim pogresnim predstavama o njima, neces razumjeti ni musaa, ni muhameda, ni rumija kad kaze da nije musliman, niti ibn arebija kad kaze da je njegovo srce hram idolima...shvatio bi znacenje tevhida i sta te od njega odvaja...
Ja sam to upravo tebihtio reći, tako da je vjerovatno riječ o reflexiji . sufija je ogledalo, eto sad vidiš sam sebe ..
Ti si čak evidentno više načitan od mene i to je lijepo ali očigledno te je zavelo intelektualiziranje i ego koji ti šapuće da si ti baš taj kapacitet ibn Arebija k.s. i da ga sve kontaš ...a nije tako.
To znam iz toga što ne kapiraš njegov stih "srce mi je postalo primateljkom svakog oblika"
I to je isto ono što i hz.Rumi kaže , slično jako, a što ti i dalje ne kontaš i bukvalizuješ njegov bejt o gubljenu forme, a ljepiše se uskogrudno i uskovidno za to što je napisao da je izgubio i formu "muslimanstva"
Dakle isti je slučaj i ovdje samo si slijep kod očiju , jer kad postaneš primatelj svakog oblika , to je isto kao i kad izgubiš svaki oblik, svaku formu , jer ako zadržiš neku formu, nisi u stanju da primiš drugu...ograničio si se ,a tevhid je gubljenje granica, naročito tevhid-u-zat i zato da bi pokušali da nam približe neizrecivo koriste se riječima krajnosti

pašnjakom za gazele, samostanom za monahe,
panteonom za idole, Ka‘bom za hodočasnike,
Pločom Tore i Knjigom Kur‘ana.
Ja razglašujem religiju ljubavi,
pa kamogod deve ljubavi da krenu,
ondje je moja vjera i moj Vjerozakon.

koje se kod zahiren muslimana doživljavaju kao bogohulne , a kod tebe isto jer gledaš samo spoljašnju stranu tih riječi
Nisi skonto, samo misliš da jesi , šejtan ti je dao nekakvu intelektulanu predstavu kojom se samozavaravaš , a intelekt u izražavanju toga je nemoćan , zato se i zove "sirr"
prenosnik

#1685 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

vidi, nurudine, onaj koji je spoznao govori iz sebe, te nije ovisan o tudjim opisima ili teorijama i zato su poslanici "nepogresivi". ali, upravo zato sto zna istinu, sve ih razumije. "kad upoznas istinu, onda znas ko ju slijedi". ali, neko ko je citao rumijeve stihove o odsustvu forme u kojoj nema muslimanstva, ako to stanje ne svjedoci sobom, onda o tom stanju govori na osnovu svog intelekta, razmisljanja itd. i nalazi nacine da to stanje, koje ne razumije, svede u okvire svog uma i svog stanja muslimanstva, tj. pripadnika islamske religije. kao kad daltonista plavu boju svede na crno-bijelo. on u tom nema krivice. "kad sismis kaze da sunca nema, on istinu govori, za njega ga nema". ali je problem sa takvim sismisom sto nece da bude iskren prema sebi i prizna da je sismis. sto daltonista ne priznaje da je daltonista, nego raspravlja o plavoj boji i tome u kojoj nijansi crno-bijelog ju on vidi.

to sto zoves tewhidi zatom je najveci stepen onog sto zoves sirkom. i ljudi na tim stepenima su najveci neprijatelji poslanika.

kad rumi kaze da nije musliman, onda to znaci upravo to.
prenosnik

#1686 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Nisi skonto, samo misliš da jesi , šejtan ti je dao nekakvu intelektulanu predstavu kojom se samozavaravaš , a intelekt u izražavanju toga je nemoćan , zato se i zove "sirr"
kakav bolan sejtan, pa nisi ga ni upoznao.
arzuhal

#1687 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

Nagovori se čovjek svima, bez srkleta :mrgreen:
Nurudin

#1688 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:vidi, nurudine, onaj koji je spoznao govori iz sebe, te nije ovisan o tudjim opisima ili teorijama i zato su poslanici "nepogresivi". ali, upravo zato sto zna istinu, sve ih razumije. "kad upoznas istinu, onda znas ko ju slijedi". ali, neko ko je citao rumijeve stihove o odsustvu forme u kojoj nema muslimanstva, ako to stanje ne svjedoci sobom, onda o tom stanju govori na osnovu svog intelekta, razmisljanja itd. i nalazi nacine da to stanje, koje ne razumije, svede u okvire svog uma i svog stanja muslimanstva, tj. pripadnika islamske religije. kao kad daltonista plavu boju svede na crno-bijelo. on u tom nema krivice. "kad sismis kaze da sunca nema, on istinu govori, za njega ga nema". ali je problem sa takvim sismisom sto nece da bude iskren prema sebi i prizna da je sismis. sto daltonista ne priznaje da je daltonista, nego raspravlja o plavoj boji i tome u kojoj nijansi crno-bijelog ju on vidi.

to sto zoves tewhidi zatom je najveci stepen onog sto zoves sirkom. i ljudi na tim stepenima su najveci neprijatelji poslanika.

kad rumi kaze da nije musliman, onda to znaci upravo to.
Upravo ti o tome pričam ...tako je i šejtan rezonovao pa je odbio pasti na sedždu Ademu
Pokušavaš umom obuhvatiti transcendentnost , a to je nemoguće ....Znači dobar si materijal za vehabije
Nurudin

#1689 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:Nagovori se čovjek svima, bez srkleta :mrgreen:
:-D
HadiRa

#1690 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

Uhhh, ja miline čitati vas . :D

Allah će reći: " šta te spriječilo da o toj i toj stvari kažeš svoju riječ ?"

- Bojao sam se ljudi.

- Bilo ti je preče da se Mene bojiš!"
HadiRa

#1691 Re: Sufizam

Post by HadiRa »

@ prenosnik, i meni dugujes objašnjenje, zašto si pokvario stare svoje postove

:)
prenosnik

#1692 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Upravo ti o tome pričam ...tako je i šejtan rezonovao pa je odbio pasti na sedždu Ademu
Pokušavaš umom obuhvatiti transcendentnost , a to je nemoguće ....Znači dobar si materijal za vehabije
sta, um ti kaze da njime ne mozes obuhvatiti transcendentnost?

ko se protiv koga bori kad se tekijas bori protiv svoga nefsa (jastva)?

melek-adem-dzinn-sejtan...sta si ti u toj tudjoj prici?
Nurudin

#1693 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Upravo ti o tome pričam ...tako je i šejtan rezonovao pa je odbio pasti na sedždu Ademu
sta, um ti kaze da njime ne mozes obuhvatiti transcendentnost?

ko se protiv koga bori kad se tekijas bori protiv svoga nefsa (jastva)?

melek-adem-dzinn-sejtan...sta si ti u toj tudjoj prici?
Ne, srce mi kaže ...a tebi um kaže da možeš. Također tebi kaže da si najveći neprijatelj poslanika, kao što Allah dž.š. kaže u svojoj knjizi "šejtan vam je doista otvoreni neprijatelj"

U toj priči što pitaš....ja sam sve , kao i ti .Potencijalno si sve ali ako u toj priči nema Ruha , fali ti jedna i najbitnija dimenzija kao što slikama ljudi fali jedna dimenzija, treća dimenzija , da bi bili stvarni ljudi . Šejtan je u domenu imaginacije, slika, a čovjek ako mu preda kuvvet , postaje njegov konj ili šejtanska konjica ako ti je to romantičnije
tako imaš ljude koji su nutrinom
-hajvani
-džinni (šejtane ili džinne koji su muslimani vanjštinom)
Džin je veći stupanj od hajvana jer ima intelekt ali može da bude šejtan ili ako se pokorava šerijatu -vjernik
ali oni ne poznaju ni jedni ni drugi unutrašnjost svoju "znaju samo zahir dunjaluka" , jer to je već dimenzija više, kao kod slika..Oni koji spoznaju svoju nutrinu su izašli iz te dvije domene ali nisu još dospjeli do Zata i ili su na efalu ili na sifatima
a Zat je šejtanima zabranjen tj ne mogu mu uopće prići ni blizu , a kamo li da ehlu-zat budu neprijatelji poslanika i da ih ubijaju.
To rade samo hajvani i džini šejtani
prenosnik

#1694 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: Ne, srce mi kaže ...a tebi um kaže da možeš. Također tebi kaže da si najveći neprijatelj poslanika, kao što Allah dž.š. kaže u svojoj knjizi "šejtan vam je doista otvoreni neprijatelj"

U toj priči što pitaš....ja sam sve , kao i ti .Potencijalno si sve ali ako u toj priči nema Ruha , fali ti jedna i najbitnija dimenzija kao što slikama ljudi fali jedna dimenzija, treća dimenzija , da bi bili stvarni ljudi . Šejtan je u domenu imaginacije, slika, a čovjek ako mu preda kuvvet , postaje njegov konj ili šejtanska konjica ako ti je to romantičnije
-hajvani
Džin je veći stupanj od hajvana jer ima intelekt ali može da bude šejtan ili ako se pokorava šerijatu -vjernik
ali oni ne poznaju ni jedni ni drugi unutrašnjost svoju "znaju samo zahir dunjaluka" , jer to je već dimenzija više, kao kod slika..Oni koji spoznaju svoju nutrinu su izašli iz te dvije domene ali nisu još dospjeli do Zata i ili su na efalu ili na sifatima
a Zat je šejtanima zabranjen tj ne mogu mu uopće prići ni blizu , a kamo li da budu neprijatelji poslanika i da ih ubijaju.
da, vjerujem da to sve tako pise, fino si to izbiflao. nepismeni poslanik bas se nasalio s vama kada vam je ostavio da slijedite knjige u kojima se bog sprda sa sljedbenicima knjige...a usput nalozio da jos njega slijedite...

ne razumijes raspored uloga meleka, dzinna, adema, sejtana...

da razumijes, ne bi bio tu gdje jesi...

a citao si i o zatu...sta o njemu znas osim onog sto si citao i slusao druge da pricaju?
arzuhal

#1695 Re: Sufizam

Post by arzuhal »

@prenosniče, baška je konstruktivna provokacija koja poziva da se razmisli o onome što se govori, a baška nadmenost u nastupu, tu vazda ljudi padaju :)
Nurudin

#1696 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:@prenosniče, baška je konstruktivna provokacija koja poziva da se razmisli o onome što se govori, a baška nadmenost u nastupu, tu vazda ljudi padaju :)
pa pogodilo ga ...u zat :-D
prenosnik

#1697 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

arzuhal wrote:@prenosniče, baška je konstruktivna provokacija koja poziva da se razmisli o onome što se govori, a baška nadmenost u nastupu, tu vazda ljudi padaju :)
kad te neko razocara, ako si iskren prema sebi, priznas da je taj neko-taj neko, a da se tvoje razocarenje sastoji od nepoklapanja onog sto se u stvarnosti dogadja sa tvojim ocekivanjima ili nadanjima (predstavama). onda skontas da te nije razocarao, niti uopste moze, taj neko, nego tvoja losa procjena. taj neko je taj neko i sta ti imas s tim...dakle, samo se na sebe mozes ljutiti, a ni to, ako si pametan.

eto, da ti onako neobavezno i to kazem, bez moguceg ulaska u motive ili fakticku ispravnost tog sto si naveo ;)
prenosnik

#1698 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote: pa pogodilo ga ...u zat :-D
kaze stulic "sloboda nije uzajamno milovanje idiotskih glava", ako me (ga ;)) razumijes ;)
Nurudin

#1699 Re: Sufizam

Post by Nurudin »

prenosnik wrote:
Nurudin wrote: Ne, srce mi kaže ...a tebi um kaže da možeš. Također tebi kaže da si najveći neprijatelj poslanika, kao što Allah dž.š. kaže u svojoj knjizi "šejtan vam je doista otvoreni neprijatelj"

-hajvani
a Zat je šejtanima zabranjen tj ne mogu mu uopće prići ni blizu , a kamo li da budu neprijatelji poslanika i da ih ubijaju.
da, vjerujem da to sve tako pise, fino si to izbiflao. nepismeni poslanik bas se nasalio s vama kada vam je ostavio da slijedite knjige u kojima se bog sprda sa sljedbenicima knjige...a usput nalozio da jos njega slijedite...

ne razumijes raspored uloga meleka, dzinna, adema, sejtana...

da razumijes, ne bi bio tu gdje jesi...

a citao si i o zatu...sta o njemu znas osim onog sto si citao i slusao druge da pricaju?
Znam da se zat ne može znati ...pa kako bih onda i pričao o tome išta?
Naravno, ti "znaš" i tvoje srce je "primatelj svakog oblika" , samo što ne podnosiš Kabu, Poslanike itd ;-)
prenosnik

#1700 Re: Sufizam

Post by prenosnik »

Nurudin wrote:Znam da se zat ne može znati ...pa kako bih onda i pričao o tome išta?
Naravno, ti "znaš" i tvoje srce je "primatelj svakog oblika" , samo što ne podnosiš Kabu, Poslanike itd ;-)
pa napricao si se o zatu, nemoj reci da nisi, kad nastupa, ko ga ima, ko nema, ko ne moze imati itd. tona teorije.
ustvari ti ne podnosis kabu, poslanike itd. onakve kakvi jesu, ali si lud za svojim predstavama o njima. i onda branis allaha od allaha, rumija od rumija, zato sto se ono sto su i sto kazu da su ne poklapa sa tvojim predstavama njih...a te predstave si bas razradio i bas ispadas ucen zbog njih pred onim sto znaju jos manje od tebe...
Locked