prenosnik wrote:Nurudin wrote:
Ne možeš ih vidjeti . Kao što je Allah rekao Musau "len Terani"
Nemaš murakabe kod sebe , dakle ne vidiš sebe onakav kakav jesi , tek je onda mušaheda- osvjedočenje
da ti imas murakabu ili mušahedu kod sebe, onda bi znao da covjek moze vidjeti stvari kakve jesu, cak ti i sufijska teorija govori o tome nazivajuci to "gledanje bozijim vidom". iz onog sto zovete beqa bi vidio kakva je magarnost fenaa (neki to povezuju sa magarcem, a neki sa turskom rijecju za pecinu). shvatio bi znacenje bozijeg imena ez-zahir (vidljivi, jasni). shvatio bi znacenje hadisa o ihsanu, in len tekun teranii...tj. kako uobicajeno prevode "ako ti mene ne vidiš...", dok ibn arebi isti tekst npr. prevodi "ako ti nisi, onda me vidis..." ali, dok o tome samo citas, prljajuci cak i te tekstove koji su samo mrtva slova svojim umskim pogresnim predstavama o njima, neces razumjeti ni musaa, ni muhameda, ni rumija kad kaze da nije musliman, niti ibn arebija kad kaze da je njegovo srce hram idolima...shvatio bi znacenje tevhida i sta te od njega odvaja...
Ja sam to upravo tebihtio reći, tako da je vjerovatno riječ o reflexiji . sufija je ogledalo, eto sad vidiš sam sebe ..
Ti si čak evidentno više načitan od mene i to je lijepo ali očigledno te je zavelo intelektualiziranje i ego koji ti šapuće da si ti baš taj kapacitet ibn Arebija k.s. i da ga sve kontaš ...a nije tako.
To znam iz toga što ne kapiraš njegov stih "srce mi je postalo primateljkom
svakog oblika"
I to je isto ono što i hz.Rumi kaže , slično jako, a što ti i dalje ne kontaš i bukvalizuješ njegov bejt o gubljenu forme, a ljepiše se uskogrudno i uskovidno za to što je napisao da je izgubio i formu "muslimanstva"
Dakle isti je slučaj i ovdje samo si slijep kod očiju , jer kad postaneš primatelj svakog oblika , to je isto kao i kad izgubiš svaki oblik, svaku formu , jer ako zadržiš neku formu, nisi u stanju da primiš drugu...ograničio si se ,a tevhid je gubljenje granica, naročito tevhid-u-zat i zato da bi pokušali da nam približe neizrecivo koriste se riječima krajnosti
pašnjakom za gazele, samostanom za monahe,
panteonom za idole, Ka‘bom za hodočasnike,
Pločom Tore i Knjigom Kur‘ana.
Ja razglašujem religiju ljubavi,
pa kamogod deve ljubavi da krenu,
ondje je moja vjera i moj Vjerozakon.
koje se kod zahiren muslimana doživljavaju kao bogohulne , a kod tebe isto jer gledaš samo spoljašnju stranu tih riječi
Nisi skonto, samo misliš da jesi , šejtan ti je dao nekakvu intelektulanu predstavu kojom se samozavaravaš , a intelekt u izražavanju toga je nemoćan , zato se i zove "sirr"