Pelet u BiH - cijene i gdje

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
belfy

#1676 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Streptokok wrote: ps. Alfa mi vecinu vremena radi na 6-7w, i za par sezona ce se otplatiti a ona bi trebala raditi dugo godina.
kao sto rekoh - pitam samo da odmjerim ulozeno - dobiveno. naravno da ce svako uzeti kvalitetnije ako to moze. potrosnja svake pumpe je neznatna, svakako, pitanje su performanse i modalibilnost (ako je nekome bitna). bitno je da si rijesio problem. ja samo kazem da uvijek treba krenuti od osnovnih stavki, koje ne izvlace pare.
sabanss

#1677 Re: RE: Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

missko wrote:
sabanss wrote:
missko wrote:Jel se zna sad poluzvanicno koji je pelet najbolji? Ja evo 5 god ne mogu da pitrefim

Gesendet von meinem SM-G935F
Tri sezone FIS-ov ima ujednacen kvalitet. Nije jeftin ali izgleda da drze standard.
Kod mene je fisov sada al tesko se pali

Gesendet von meinem SM-G935F
Kako mislis tesko se pali?
domi2016

#1678 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by domi2016 »

Pozdrav

Vidim da si vi ovdje dobro razumijete u te stvari oko grijanja, pa ako moze pomoc....

Imam centrometalovu pec 40kw na drva, staru 8 god. Planirao sam kupiti novu na pelet, pa mi neki savjetuju da samo kupim plamenik (i ostalo sta vec ide) i "dogradim" ovu postojecu pec. Jedan mi je lik ponudio centrometalov set sa ugradnjom i pustanjem u rad za 1700KM. E sad, da li se to isplati ili ne?? Nesto me strah te improvizacije.

Grijem otprilike 200-220 kvadrata, kuca nema stiripor, stolarija je solidna- pvc, krov je dobro izoliran, dosad sam trosio cca 30 metara drva.

Svaka pomoc dobrodosla...
belfy

#1679 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

domi2016 wrote:Pozdrav

Vidim da si vi ovdje dobro razumijete u te stvari oko grijanja, pa ako moze pomoc....

Imam centrometalovu pec 40kw na drva, staru 8 god. Planirao sam kupiti novu na pelet, pa mi neki savjetuju da samo kupim plamenik (i ostalo sta vec ide) i "dogradim" ovu postojecu pec. Jedan mi je lik ponudio centrometalov set sa ugradnjom i pustanjem u rad za 1700KM. E sad, da li se to isplati ili ne?? Nesto me strah te improvizacije.

Grijem otprilike 200-220 kvadrata, kuca nema stiripor, stolarija je solidna- pvc, krov je dobro izoliran, dosad sam trosio cca 30 metara drva.

zavisi kakav centrometalov kotao imas. ako je kombinovani, onda ne bi trebalo biti problema, jer se u tom slucaju mijenjaju samo vrata lozista i dodaje pelet set (plamenik, automatika i spremnik sa puznim dodavacem). mislim da na kotlu te snage 1700 KM za pelet set nije puno, cak mozda previse jeftino. provjeri kolike je snage pelet set prije svega. za grijanje te kvadrature mislim da je dovoljan pelet set od 35kW. sto se tice potrosnje to zavisi od jako mnogo stvari, ali ako si za drva placao oko 2000 KM ocekuj da ce za pelet izdvajati barem 25-30% vise. mada mi je za tu kvadraturu to dosta velika potrosnja i u drvima i u peletu. vjerovatno radi nedostatka fasade...
Streptokok

#1680 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

teško je dati bilo kakav savjet. taj kotao nikad neće imati iskorištenog kotla namijenjenog samo za pelet. s druge strane, imaš alternativu u slučaju divljanja cijena peleta.
belfy

#1681 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Streptokok wrote:

teško je dati bilo kakav savjet. taj kotao nikad neće imati iskorištenog kotla namijenjenog samo za pelet. s druge strane, imaš alternativu u slučaju divljanja cijena peleta.
:thumbup:
zaboravih ovo spomenuti. iskoristivost mu zaista dosta niza od cistog pelet kotla.
domi2016

#1682 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by domi2016 »

Hvala na pomoci.
I da...majstor kaze da u toj cijeni dobijem ploce koje su ugradjuju u pec radi bolje iskoristenosti
Kondenzator

#1683 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Kondenzator »

Streptokok wrote:
Kondenzator wrote:[

Znaci jedini problem koji mi mozemo imati je buka u cijevima ? Nikakve druge posljedice?

Da li je 100% da cemo imat to pistanje u cijevima s ovom "glupom" pumpom ili ne ?
problem zbog čega?

pištanja će biti u kombinaciji sa termoventilima.
Da to je bilo moje pitanje. Ako zamijenimo obicne ventile sa termoventilima, a imamo glupu pumpu koju si vidio u postovima prije ovog da li je moguce da i u tom slucaju necemo imat pistanje ili cemo ga u toj kombinaciji imat sigurno?

korisnik belfy je cini mi se rekao da se to desava samo na velikim sistemima gdje su cijevi razlicitog precnika?

prevedeno sve ovo gore... bacio si nas u nedoumicu da li da uzimamo termoventile sad odmah ili ne, a razlog je finansijske prirode. Ne bi bas da mijenjamo pumpu i termoventile odjednom.

Trebamo zamijenit cca 13 obicnih kutnih ventila za isto toliko termostatskih kutnih.

Po komadu nas dodje 35 KM.

25 KM ventil + 10 KM ruke po ventilu.
Streptokok

#1684 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

Ne znam sta bi ti rekao. Moji su pistali. Nije to sad neko pistanje da se cuje do ulice ali zna smetati, pogotovo ujutro.

Raspitaj se jos o ovome prije neko udjes u trosak.

proguglaj malo, ima o ovome dosta po forumima, posebno na forum,hr
belfy

#1685 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

Kondenzator wrote:
Streptokok wrote:
Kondenzator wrote:[

Znaci jedini problem koji mi mozemo imati je buka u cijevima ? Nikakve druge posljedice?

Da li je 100% da cemo imat to pistanje u cijevima s ovom "glupom" pumpom ili ne ?
problem zbog čega?

pištanja će biti u kombinaciji sa termoventilima.
Da to je bilo moje pitanje. Ako zamijenimo obicne ventile sa termoventilima, a imamo glupu pumpu koju si vidio u postovima prije ovog da li je moguce da i u tom slucaju necemo imat pistanje ili cemo ga u toj kombinaciji imat sigurno?

korisnik belfy je cini mi se rekao da se to desava samo na velikim sistemima gdje su cijevi razlicitog precnika?

prevedeno sve ovo gore... bacio si nas u nedoumicu da li da uzimamo termoventile sad odmah ili ne, a razlog je finansijske prirode. Ne bi bas da mijenjamo pumpu i termoventile odjednom.

Trebamo zamijenit cca 13 obicnih kutnih ventila za isto toliko termostatskih kutnih.

Po komadu nas dodje 35 KM.

25 KM ventil + 10 KM ruke po ventilu.
ja bih predlozio da mijenjas samo dio ventila i vidis kako se sistem ponasa. promijeni 5-6 na termoglave i vidi sta se desava. misljenja sam da sve dok imas barem 2-3 obicna ventila otvorena non-stop (bilo da su susaci u pitanju ili kombinovani bojler) da ne bi trebalo biti problema. stavljanje termoglava u najudaljenije prostorije od razvoda bi trebale imati najmanji ucinak na sistem. i onda jedno po jedno. ako vidis da ti nakon ugradnje nekih termoglava to stvara problem vratis stare ventile i cekas za pametnu pumpu ili AVDO bajpas ventil (mada meni ova opcija jos uvijek nije najjasnija kod kucnih sistema).

elem, korak po korak, tako da znas sta si zadnje napravio i koje posljedice imas (pozitivne ili negativne). nezgodno je raditi ove promjene u doba minusa kada ti grijanje treba, mrvica opreznosti je sasvim dovoljna. cak i tada je lako je iskljuciti jedan radijator iz sistema da se problem otkloni, nego ici sve odjednom. a ujedno je i ekonomicnije zbog rasporedjivanja troskova.
Streptokok

#1686 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

Mozda to i nije lisa ideja.

Ovo sa avdo ventilom bi islo ako ima jedna grana koja redom napaja sve radijatore. Ako je u pitanju razdjelnik pa pisebno vod na svaku radijator onda ne znam kako bi to islo.
adoadop

#1687 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by adoadop »

domi2016 wrote:Hvala na pomoci.
I da...majstor kaze da u toj cijeni dobijem ploce koje su ugradjuju u pec radi bolje iskoristenosti
Vec su ti dosta toga rekli. Al evo , kod mene je bila ista peć al sam uzeo Thermoflux 25 KW na pelet i doduše sa termofasadom otprilike trošim isto novaca za grijanje nekih 170 kvadrata.
Moj komisija vec nekoliko godina koristi centrometalovu sa dodatkom za pelet i sad kaže da će kupiti samo za pelet. Manje će trošiti i reče da ima često problema sa paljenjem ujutro.
Sretno
golfiista

#1688 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
S obzirom na navedeno, planiram kupobinu i ugradnju kotla na pelet 35 kW.
Pitanje: Koliku potrosnju peleta mogu ocekivati, naravno trazim odgovor u tonu + /- hvala.
TDK-90

#1689 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by TDK-90 »

golfiista wrote:Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
Pitanje: Koliku potrosnju peleta mogu ocekivati, naravno trazim odgovor u tonu + /- hvala.
Na 270 m2 cca 5-6 Tona peleta da bi se uglavnom ugrijao :D
+ malo veci racun za struju ventilator , grijac za paljenje
golfiista

#1690 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

TDK-90 wrote:
golfiista wrote:Grijem vec godinama cca 250 - 270 m2 prostora sa Centrometalovom peci od 50 kW na ugalj. Za jednu sezonu potrosim cca 10 tona uglja i uglavnom se ugrijem. Radijatori su u predimenzionirani ( na 1m2 - 1,5 rebra ), prozori su plasticni tro i cetvorokomorni, dok je pola objekta sa termo fasadom 5 cm dok je druga polovica obicna neka sminkerska ( jbg takav projekat).
Na 270 m2 cca 5-6 Tona peleta da bi se uglavnom ugrijao :D
+ malo veci racun za struju ventilator , grijac za paljenje
Uglavnom se ugrijem, mislim na prosjecnu temp 25/26 stepeni :D, dakle bas se ugrijem.
Znaci 35 kW pec je dovoljna? A zadovoljan bi bio i sa 7 tona peleta, jer i ovako platim ugalj 1800 KM + potpala i nesto drva sveukupno 2000 KM. Trud i čađ ne bih ni spominjao.
belfy

#1691 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

sa tom kvadraturom mislim da tesko mozes proci ispod 8t peleta sa polufasadom, sto je okvirno oko 2600 KM za pelet. u zavisnosti od temperature sa kojom si zadovoljan...
rovac13

#1692 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by rovac13 »

Ovo zadnje ima logike.

Ako si trosio 2000 KM na ugalj,sigurno da ces na pelet trositi vise.Koliko vise tesko je reci.Ali s obzirom da imas 270 m2 da pola kuce nema izolaciju,a i druga polovica nema neku vrhunsku izolaciju,da volis 26*C......... moglo bi se tu potrosit peleta dosta :-D

Ovih dana moji roditelji u 90m2 sa 5cm izolacijom trose malo jace od 2 vrece dnevno.......a nemaju 26*C
golfiista

#1693 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by golfiista »

belfy wrote:
sa tom kvadraturom mislim da tesko mozes proci ispod 8t peleta sa polufasadom, sto je okvirno oko 2600 KM za pelet. u zavisnosti od temperature sa kojom si zadovoljan...
8t peleta po 250 KM je 2000 KM, ili ja nesto ne kontam? Zar je pelet skuplji od 250 KM/t?
belfy

#1694 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by belfy »

golfiista wrote:
belfy wrote:
8t peleta po 250 KM je 2000 KM, ili ja nesto ne kontam? Zar je pelet skuplji od 250 KM/t?
ja odavno nisam vidio nista ispod 275 KM/t. obicno oko 300, u zavisnosti od daljine prodavaca...
Filter

#1695 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Filter »

golfiista wrote:
ako nabavljas u maju ili junu cijene se krecu od 250KMica. ako se zeznes u racunici, pa te potkaci mart bez peleta... mozes nagurati i do 400KM.
270m2 sa ima/nema izolacije, a naucio si se na dobro grijanje... racunaj na 7-8 paleta po sezoni.
Streptokok

#1696 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by Streptokok »

sračunaj sam. ukalkuliši kaloričnost uglja koji si do sada trošio (banovići 5kwh, kakanj 4, miljevina 4) i iskorištenost oko 80%. kaloričnost peleta je oko 5 kwh i iskorištenost oko 92%.

ovo ti je najpreciznija moguća računica.
creambox

#1697 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by creambox »

Pozdrav. Novi sam korisnik Thermoflux Pelling 35kW Standard peci pa me zanimaju vasa iskustva. Grijem cca 215- 220 mkv sa 23 izlaza (radijatori i dva bojlera u dva kupatila). Imam bežični termostat Emos. Trenutno grijem u periodu 6 - 22 h (22.4 stepena) i ekonomični 22 - 6 h (21.4 stepena). Temperatura kotla 63. Standby on - znaci gasi kotao. Snaga 5. Pumpa mi se pali na 50 stepeni. E sad da pitam za vasa misljenja da li je to ok i da li bi trebalo nesto jos podesavati. Na ovim minusima trosi 2,5 -3 vrece.
Da li je ok da se pumpa pali na 50 stepeni, ako je temperatura kotla 63-65 stepeni. Uspije postici temp. 62 stepena kada je podesena na 63. Ali kad termostat da signal za gasenje onda ona ispisuje "cekanje hladjenje" i hladi do 54 stepena. Pumpa jos radi i kad se temp spusti gasi je i ceka novi zahtjev.
Koja su po vama najbolja podesavanja. Unaprijed se zahvaljujem na svakoj pomoci. LP
sabanss

#1698 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Ako sam dobro shvatio to je mehanizam zastite. Inace ako pumpa zatvori i pec jos grije imao bi naglo povecanje pritiska i mogucu eksploziju.
creambox

#1699 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by creambox »

jeste. ali kad pec postigne zadanu temp. kotla npr 65 stepeni, termostat da signal da je postignuta temp 22.6 kod mene. tad ispisuje "cekanje hladjenje" i spusta temp. na 58. Pumpa i dalje radi sve dok ne spadne temp na 47.
Zasto npr pec nebi odrzavala temp na 65 pa kad termostat da signal da pali samo ukljuci pumpu.
Probao sam i sa "Stanby off" tad pec radi u medulaciji kad postigne temp. 65 i tada spusta temperaturu sve do 47 pa podize opet na 50 i tako. Ali ne ide dalje od 50. To nije dobro za kotao koliko sam dosad citao na ovu temu.
Iz tog razloga bi volio da cujem misljenja i drugih. Hvala
sabanss

#1700 Re: kvalitet i cijena peleta u BiH

Post by sabanss »

Kotao na pelet je poprilicno inertan te mislim da to kako si ti zamislio nije moguce u praksi.

Jednostavno se treba pomiriti da to nije plin koji moze iskljuciti plamenik i pumpu i ukljuciti je trenutno. Moj savjet ti je da smanjis snagu peci pa ce rjedje ici u modulaciju ili gasiti pumpu i dugorocno ce trositi manje peleta.

Ja sam postimao snage da za promjene temperature od par stepeni vani uzimajuci u obzir moju izolaciju mogu imati temperaturu vode u kotlu od oko 53 stepena. Pumpa doduse radi non stop ali ne primjecujem na racunu za struju neku pretjeranu razliku.

Problem kod ovakvog pristupa je moguca pojava kondenza na kotlu ali meni je kamin unutar stana tako da nemam problema sa tim.
Post Reply