Unicredit banka - sve o tome
Moderator: anex
-
arelinho
#1676 Re: Unicredit banka, all about
Hvala svima na informacijama.
- rovac13
#1677 Re: Unicredit banka, all about
Koja je procedura da ponovo proradi aplikacija za mobilno bankarstvo.Resetovao sam telefon.
Kucao sam nekakve brojeve iz papira od banke ali ne ide.
Sad se sjetih da je bio i nekakav sms od njih.Ali i sms je otisao sa resetom
- dufa
#1678 Re: Unicredit banka, all about
moraš do banke otići, nema drugerovac13 wrote:Koja je procedura da ponovo proradi aplikacija za mobilno bankarstvo.Resetovao sam telefon.
-
chemix
#1679 Re: Unicredit banka, all about
Ne moraš ići...sve se preko telefona sada završi. Nazovi onaj besplatni broj sa njihove stranice 0800....
- Nisrin
#1680 Re: Unicredit banka, all about
Je li neko od vas isao da "azurira" podatke u banci i onda potpisao onaj drugi list da mu se podaci koriste u marketinske svrhe?! Zbog cega se MORA potpisati taj papir?
Kao to gdje pise koristenje podataka u marketinske svrhe se moze prekriziti, ali ostatak dokumenta potpisati?!!!
Kao to gdje pise koristenje podataka u marketinske svrhe se moze prekriziti, ali ostatak dokumenta potpisati?!!!
- hadzinicasa
#1681 Re: Unicredit banka, all about
pretpostavljam harmonizacija s EU i ogromnim problemom koji je svim firmama napravio novi Zakon o zastiti licnih podataka koji je donesen prosle godine, a striktno se primjenjuje od sredine ove godine. Buduci da su banke u BiH clanice raznih grupacija, duzne su prilikom dostave bilo kakvih podataka o klijentima ispostovati ovaj zakon.Nisrin wrote:Je li neko od vas isao da "azurira" podatke u banci i onda potpisao onaj drugi list da mu se podaci koriste u marketinske svrhe?! Zbog cega se MORA potpisati taj papir?
- Nisrin
#1682 Re: Unicredit banka, all about
Jeste, zbog toga se azuriraju podaci i potpise se papir gdje ti izjavis da su svi dati podaci 100% tacni, ali zasto zahtijevaju jos jedan dokument da se potpise gdje vidjeh da ce podatke davati u marketinske svrhe i trecim licima...hadzinicasa wrote:
pretpostavljam harmonizacija s EU i ogromnim problemom koji je svim firmama napravio novi Zakon o zastiti licnih podataka koji je donesen prosle godine, a striktno se primjenjuje od sredine ove godine. Buduci da su banke u BiH clanice raznih grupacija, duzne su prilikom dostave bilo kakvih podataka o klijentima ispostovati ovaj zakon.
- hadzinicasa
#1683 Re: Unicredit banka, all about
pa upravo zato. ne smiju bez tvog odobrenja koristiti tvoje podatke niti ich davati trecim licima.Nisrin wrote:Jeste, zbog toga se azuriraju podaci i potpise se papir gdje ti izjavis da su svi dati podaci 100% tacni, ali zasto zahtijevaju jos jedan dokument da se potpise gdje vidjeh da ce podatke davati u marketinske svrhe i trecim licima...hadzinicasa wrote:
pretpostavljam harmonizacija s EU i ogromnim problemom koji je svim firmama napravio novi Zakon o zastiti licnih podataka koji je donesen prosle godine, a striktno se primjenjuje od sredine ove godine. Buduci da su banke u BiH clanice raznih grupacija, duzne su prilikom dostave bilo kakvih podataka o klijentima ispostovati ovaj zakon.
tacnost podataka je jedno (to je papir na kojem azuriraju tvoje podatke) - rad s podacima je drugo.
ne znam kako tacno izgleda taj papir, ali trebalo bi da je podijeljen na najmanje tri dijela:
1) dozvoljavas da banka koristi tvoje podatke i proaktivno ti pristupa s ponudama
2) dozvoljavas da se tvoji podaci daju trecim licima
3) ne dozvoljavas koristenje tvojih podataka
- Nisrin
#1684 Re: Unicredit banka, all about
hadzinicasa wrote:
pa upravo zato. ne smiju bez tvog odobrenja koristiti tvoje podatke niti ich davati trecim licima.
tacnost podataka je jedno (to je papir na kojem azuriraju tvoje podatke) - rad s podacima je drugo.
ne znam kako tacno izgleda taj papir, ali trebalo bi da je podijeljen na najmanje tri dijela:
1) dozvoljavas da banka koristi tvoje podatke i proaktivno ti pristupa s ponudama
Upravo 3- ne dozvoljavam i zato necu da potpisem, sto me oni prisiljavaju i jos kao pa prekrizit cemo to za marketinske svrhe
Nista, otvorit cu novi racun, prebaciti novac i to je to...nemam vremena za rasprave sa njima, a nisu ni svim ljudima oko mene dali da to potpisu, tako da ne moram nista!
Last edited by Nisrin on 12/09/2018 11:46, edited 1 time in total.
- hadzinicasa
#1685 Re: Unicredit banka, all about
jel' to nisu stavili opciju da ne dozvoljavas???Nisrin wrote:hadzinicasa wrote:
pa upravo zato. ne smiju bez tvog odobrenja koristiti tvoje podatke niti ich davati trecim licima.
Upravo 3- ne dozvoljavam i zato necu da potpisem, sto me oni prisiljavaju![]()
Nista, otvorit cu novi racun, prebaciti novac i to je to...nemam vremena za rasprave sa njima.
- Nisrin
#1686 Re: Unicredit banka, all about
.
Last edited by Nisrin on 12/09/2018 13:35, edited 2 times in total.
- hadzinicasa
#1687 Re: Unicredit banka, all about
to je tacno da svi moraju potpisati. ali opciju koju oni odaberu. jer po zakonu trebas reci licima koja posjeduju tvoje podatke sta (ne) smiju raditi s njima.Nisrin wrote:hadzinicasa wrote:
jel' to nisu stavili opciju da ne dozvoljavas???
Iskreno bila sam bas ljuta jer su mi prijetili da ce mi blokirati racun ako ne dodjem u poslovnicu "sutra do kraja radnog vremena, jer su mi slali obavijest i na kucnu adresu"...tacno da su slali, ali sam u maju mijenjala karticu, dala licnu, cackala je po kompu 15 min, sta je radila ako niej azurirala podatke?
I od te silne ljutine bacila sam letimicno pogled na taj papir i spominje se davanje podataka trecim licima, koristenje podataka u marketinske svrhe i ja sam odbila da potpisem, kao pa mora se, rekoh ne moram..potpisala sam papir da su mi podaci tacni, ovaj ne zelim...i tako je tamo napisao!
Plus, POTPISUJE SE U JEDNOM PRIMJERKU, sto je nebuloza...i prekrizio je "marketinske aktivnosti", ali eto svejedno nisam htjela potpisati..i sad me zove direktor..ma daj! Evo, jedva cekam izostati s posla zbog takvih gluposti!
Opravdanje "svi potpisuju, i uposlenici Unicredita i svi" me uopste ne zanima! Necu i postoji opcija gasenje racuna, prebacivanje novca i dovidjenja!
ako hoces da im zagorcas zivot: mozes traziti da izbrisu tvoje podatke iz svih sistema i svega unazad 7 godina. iz svake datoteke u kojoj su ih koristili sa svakog hard diska svakog uposlenika u kojem je ikad stajalo ista o tebi. i to ne samo licne nego sve podatke. i da trazis dokaz. i da im kazes good luck with that.
- Nisrin
#1688 Re: Unicredit banka, all about
hadzinicasa wrote: to je tacno da svi moraju potpisati. ali opciju koju oni odaberu. jer po zakonu trebas reci licima koja posjeduju tvoje podatke sta (ne) smiju raditi s njima.
ako hoces da im zagorcas zivot: mozes traziti da izbrisu tvoje podatke iz svih sistema i svega unazad 7 godina. iz svake datoteke u kojoj su ih koristili sa svakog hard diska svakog uposlenika u kojem je ikad stajalo ista o tebi. i to ne samo licne nego sve podatke. i da trazis dokaz. i da im kazes good luck with that.
E nema opcije da napisem NE DAM MOJE PODATKE NI U KAKVE SVRHE...Vjerujem ja da je to sve nametnula neka institucija, nije to njihova interna ideja, ali me ne moze niko prisiliti da nesto potpisem ako ne zelim, i to u 1 primjerku!
- hadzinicasa
#1689 Re: Unicredit banka, all about
nemoguce. to su nasa posla. ili nisha (rupa) u zakonodavstvu BiH koju oni koriste jer im je u interesu.Nisrin wrote:hadzinicasa wrote: to je tacno da svi moraju potpisati. ali opciju koju oni odaberu. jer po zakonu trebas reci licima koja posjeduju tvoje podatke sta (ne) smiju raditi s njima.
E nema opcije da napisem NE DAM MOJE PODATKE NI U KAKVE SVRHE...Vjerujem ja da je to sve nametnula neka institucija, nije to njihova interna ideja, ali me ne moze niko prisiliti da nesto potpisem ako ne zelim, i to u 1 primjerku!
tvoje je pravo prema zakonu da ne dozvolis. obrati se Unicredit grupaciji, jer ako bespravno koriste tvoje podatke bez tvoje dozvole (a mogu to u samo 3 jasno definirana slucaja) platice nenormalno veliku kaznu.
- Nisrin
-
azdralovic
#1691 Re: Unicredit banka, all about
Ako je u pitanju uskladjenost sa GDPR , pored potpisivanja saglasnosti, morate imati mogucnosti i povuci je...
Znaci potpises i trazis da je povuces

Znaci potpises i trazis da je povuces
-
ado_sar
#1692 Re: Unicredit banka, all about
Haha kakva smo mi rupcaga
-
shandrprcSA
#1693 Re: Unicredit banka, all about
cini mi se da i RF isto trazi
-
azdralovic
#1694 Re: Unicredit banka, all about
ovo nam je EU nametnula...ado_sar wrote:Haha kakva smo mi rupcaga
- Nisrin
#1695 Re: Unicredit banka, all about
Kada pokazu u skladu s kojim zakonom je da MORAS potpisati saglasnost da tvoje podatke mogu koristiti u marketinske svrhe i davati trecim licima, ja cu potpisati, dotad necu, makar mijenjala 10 banaka! Ne mogu da vjerujem da nisu stavili opciju "ne zelim da koristite moje podatke"...
-
ado_sar
#1696 Re: Unicredit banka, all about
EU nam nametnula da ne mozemo odabrati da se nasi podaci ne koriste u marketinske svrheazdralovic wrote:ovo nam je EU nametnula...ado_sar wrote:Haha kakva smo mi rupcaga
-
azdralovic
#1697 Re: Unicredit banka, all about
Vise sam mislio regulativu... to sto se ne snalazimo sa njom jer smo ni vamo ni tamo je druga pricaado_sar wrote:EU nam nametnula da ne mozemo odabrati da se nasi podaci ne koriste u marketinske svrheazdralovic wrote:ovo nam je EU nametnula...ado_sar wrote:Haha kakva smo mi rupcaga
- drag_gost
#1698 Re: Unicredit banka, all about
GDPR trenutno, koliko znam, samo utice na EU gradjane.azdralovic wrote:Ako je u pitanju uskladjenost sa GDPR , pored potpisivanja saglasnosti, morate imati mogucnosti i povuci je...
Znaci potpises i trazis da je povuces![]()
-
azdralovic
#1699 Re: Unicredit banka, all about
Utice na procesore podataka koji su iz EU, i sve njihove clanice koje rade sa podacima gradjana EUdrag_gost wrote:GDPR trenutno, koliko znam, samo utice na EU gradjane.azdralovic wrote:Ako je u pitanju uskladjenost sa GDPR , pored potpisivanja saglasnosti, morate imati mogucnosti i povuci je...
Znaci potpises i trazis da je povuces![]()
Utice na procesore podataka koji nisu iz EU ali podatke drze i procesiraju u EU
Da bi sama Banka bila uskladjena mora to provesti, bez obzira sto ti nisi EU gradjanin
- drag_gost
#1700 Re: Unicredit banka, all about
OK, onda je do mene. Izvinjavam se.