Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
- Dozer
#1676 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Znam za ovo pisanje, ali i dalje nisam siguran da se radilo o Strijeli. I maljutka napravi slican haos. Ali, svasta je moguce.
-
Tromblon
#1677 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Do mene halalite. Bila je strijela. Pukom igrom slycaja prezivio Sarajmenov bivsi komsija is mebodera. A prog bio emitovan na semi
pjevali da Su "jaci od sudbine I da I'm zolja nista be moze".
Strijele prelo piste unesene u februaru 93 I zaistavile ofanzivu na azice.
pjevali da Su "jaci od sudbine I da I'm zolja nista be moze".
Strijele prelo piste unesene u februaru 93 I zaistavile ofanzivu na azice.
- Nekako s proljeća
#1678 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012

U grad je unesen lanser i 5 raketa “Crvena strijela”, 3 „Zolje“,6 kumulativnih mina za RPG, 4 kontejnera za „Osu“;
Izvor: AARBiH, Komanda 1. korpusa, Dopuna borbenog izvještaja, Str.pov.broj: 05/6-98, 21.2.1993.
Krajem januara 1993 , snage VRS-a intenzivirale su i dejstva po linijama odbrane 1. korpusa u gradu Sarajevu. Jak pješadijski napad, pojačan s dva tenka T-55 i jednim oklopnim transporterom, izvele su 28. januara iz pravca Zabrđa i kasarne Rajlovac prema Lemezovom brdu. Pješadiju su činile jurišne grupe opremljene pancirima. Uspjeli su probiti liniju odbrane 2. mtbr na Lemezovom brdu i ubaciti se u desetak prvih kuća. U daljem toku borbenih dejstava snage 2. mtbr su uspjele do jutra povratiti sve izgubljene položaje.
Na području Azića napadi su počeli i bivali stalno pojačavani od 11. februara. U jutarnjim satima 14. februara snage VRS-a otpočele su pregrupisavanje i koncentraciju oklopnih i pješadijskih snaga iz više pravaca prema rejonu odbrane u Azićima, i to pravcima Bare − Pilana (tenk, oklopni transporter i pješadija) i Otes − gaz na r. Dobrinji (2 tenka, 2 OT i pješadija).
Napadu je prethodila jaka artiljerijska priprema. Na ispoljenu koncentraciju neprijatelja jedinice 1. korpusa dejstvovale su minobacačima i raspoloživom artiljerijom s vatrenih položaja susjednih jedinica u gradu i jedinica iz sastava OG „Igman“.
Ovim dejstvima napad VRS-a samo je privremeno zaustavljen, one su u nastavku napada uspjele preći rijeku Dobrinju s jednim tenkom i jednim oklopnim transporterom. Došlo je do prekida linije odbrane snaga 1. korpusa duž rijeke Dobrinje. Borbena dejstva viđena su sve do večernjih sati. Pokušaj da se ponovo zauzmu izgubljeni položaji nije uspio. Nakon toga donesena je odluka da se uspostavi nova linija odbrane na pravcu Karitas − Čarapara− željeznička pruga.
Na ovom dijelu bojišta srpske snage su nakon artiljerijske pripreme ponovo napale 18. februara u rejonu Čarapare u Azićima. Napad je odbijen nakon što su napadaču uništena dva tenka i naneseni gubici u živoj sili. Neprekidna artiljerijska dejstva i jake oklopne snage ponovljenim napadima do kraja su ugrozile odbranu 1. korpusa na ovom području, ali je ona ipak izdržala. Veliki doprinos u tome predstavljala su protivoklopna sredstva prikupljena u OG „Igman“ i koja su borci 4. mtbr u rizičnoj akciji unijeli u grad preko aerodromske piste.
-
caco372
#1679 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Tek ovako ,sa vremenske distance od 26 godina,sa ovim podacima o unesenom MTSu se vidi koliko je ARBiH bila inferiornija
a istovremeno i bila jaka da se nosi sa tehnički jačim neprijateljem,i uspjela da se odbrani !
Drago mi je da se ovi istorijski podaci javno objavljuju i omogućavaju svakom da ima uvid u ove činjenice.
Takođe bih volio da se objave i imena jedinica koja su učestvovala u svim tim ratnim dejstvima,jer mi nekako nedostaje da se spomenu manevarske jedinice u okviru 1.Korpusa koje nisu imale konkretnu liniju a bogami su dale veliki doprinos u odbrani Sarajeva.Jedna od tih zona odgovornosti je konkretno i ova u Azićima,a bilo ih je i na Dobrinji juni 92. i decembar 92.;Žući juli 93. itd....
a istovremeno i bila jaka da se nosi sa tehnički jačim neprijateljem,i uspjela da se odbrani !
Drago mi je da se ovi istorijski podaci javno objavljuju i omogućavaju svakom da ima uvid u ove činjenice.
Takođe bih volio da se objave i imena jedinica koja su učestvovala u svim tim ratnim dejstvima,jer mi nekako nedostaje da se spomenu manevarske jedinice u okviru 1.Korpusa koje nisu imale konkretnu liniju a bogami su dale veliki doprinos u odbrani Sarajeva.Jedna od tih zona odgovornosti je konkretno i ova u Azićima,a bilo ih je i na Dobrinji juni 92. i decembar 92.;Žući juli 93. itd....
-
Tromblon
#1680 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
To je drugs posiljka strijela. Znam sigurno her Su tog 21. februara prvi put djelovale po Azicima.Nekako s proljeća wrote:
U grad je unesen lanser i 5 raketa “Crvena strijela”, 3 „Zolje“,6 kumulativnih mina za RPG, 4 kontejnera za „Osu“;
Izvor: AARBiH, Komanda 1. korpusa, Dopuna borbenog izvještaja, Str.pov.broj: 05/6-98, 21.2.1993.
Krajem januara 1993 , snage VRS-a intenzivirale su i dejstva po linijama odbrane 1. korpusa u gradu Sarajevu. Jak pješadijski napad, pojačan s dva tenka T-55 i jednim oklopnim transporterom, izvele su 28. januara iz pravca Zabrđa i kasarne Rajlovac prema Lemezovom brdu. Pješadiju su činile jurišne grupe opremljene pancirima. Uspjeli su probiti liniju odbrane 2. mtbr na Lemezovom brdu i ubaciti se u desetak prvih kuća. U daljem toku borbenih dejstava snage 2. mtbr su uspjele do jutra povratiti sve izgubljene položaje.
Na području Azića napadi su počeli i bivali stalno pojačavani od 11. februara. U jutarnjim satima 14. februara snage VRS-a otpočele su pregrupisavanje i koncentraciju oklopnih i pješadijskih snaga iz više pravaca prema rejonu odbrane u Azićima, i to pravcima Bare − Pilana (tenk, oklopni transporter i pješadija) i Otes − gaz na r. Dobrinji (2 tenka, 2 OT i pješadija).
Napadu je prethodila jaka artiljerijska priprema. Na ispoljenu koncentraciju neprijatelja jedinice 1. korpusa dejstvovale su minobacačima i raspoloživom artiljerijom s vatrenih položaja susjednih jedinica u gradu i jedinica iz sastava OG „Igman“.
Ovim dejstvima napad VRS-a samo je privremeno zaustavljen, one su u nastavku napada uspjele preći rijeku Dobrinju s jednim tenkom i jednim oklopnim transporterom. Došlo je do prekida linije odbrane snaga 1. korpusa duž rijeke Dobrinje. Borbena dejstva viđena su sve do večernjih sati. Pokušaj da se ponovo zauzmu izgubljeni položaji nije uspio. Nakon toga donesena je odluka da se uspostavi nova linija odbrane na pravcu Karitas − Čarapara− željeznička pruga.
Na ovom dijelu bojišta srpske snage su nakon artiljerijske pripreme ponovo napale 18. februara u rejonu Čarapare u Azićima. Napad je odbijen nakon što su napadaču uništena dva tenka i naneseni gubici u živoj sili. Neprekidna artiljerijska dejstva i jake oklopne snage ponovljenim napadima do kraja su ugrozile odbranu 1. korpusa na ovom području, ali je ona ipak izdržala. Veliki doprinos u tome predstavljala su protivoklopna sredstva prikupljena u OG „Igman“ i koja su borci 4. mtbr u rizičnoj akciji unijeli u grad preko aerodromske piste.
Prva strijela je zavrsila u Igmanu. Druga sprzila tenk otprilike kod skole uBarama. Nesto kasnije tog Dana unisten Jos jedan tenk I transporter.
Poslije toga nikad vise oklop nisu upotrijebili.
-
Tromblon
#1681 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
caco372 wrote:Tek ovako ,sa vremenske distance od 26 godina,sa ovim podacima o unesenom MTSu se vidi koliko je ARBiH bila inferiornija
Konkretno Azici februar 93.: Vikicevci, Laste, Jurisnici Ramiza Cele, ceta iz Doma ljiljana plus tadasnja prva I treca mtbr sto Su dole drzali liniju. Zaboravih I jukine iz staba ede omerovica.
-
caco372
#1682 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
A jedinica koja je bila rasformirana Vojna policija(Kdant Kerim Lučarević,a potom Ismet Bajramović),pa prebačena u kasarnu Viktor Bubanj i formirana kao 5.bataljon 101.bbr?Kdir čete Š.Č.kasnije komandant bataljona koji je nastao fuzijom 4. i 5.bataljona(ranije bio Kdant 4. rahmetli Enis Srna koji će biti kasnije Kdant 143.lahke brigade)?Malo se kasnije sjetih se da smo taj peroid bili 1.samostalni bataljon 1.Korspusa Kdant Sifet Podžić,godine šta li??
Sjećate li se te hladne zime u čarapari i naradžastih uniformi?E u tim uniformama smo bili mi pripadnici te jedinice koja će ići u pomoć i na Žuć,i
na Zvijezdu,Jasen,Polom,Debelo brdo,Gušića halu,Treskavicu,Lupoč,Krajinu(Bos.Krupa)...Ovo su činjenice koje treba spomenuti da se ne zaboravi.
Sjećate li se te hladne zime u čarapari i naradžastih uniformi?E u tim uniformama smo bili mi pripadnici te jedinice koja će ići u pomoć i na Žuć,i
na Zvijezdu,Jasen,Polom,Debelo brdo,Gušića halu,Treskavicu,Lupoč,Krajinu(Bos.Krupa)...Ovo su činjenice koje treba spomenuti da se ne zaboravi.
-
PM72
#1683 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Između svih herojskih akcije gore pomenute jedinice mogao si spomenuti i vod vojne policije koji je čuvao stan u Hrasnom za potrebe smještaja porodice komandanta Podžića...srpski oficirski stan,krcat tehnikom,namještajem i garderobom dannoćno su čuvali da se u njega smjesti Podžićeva majka i sestra koji su trebali doći iz Žepe...
-
caco372
#1684 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Komandanti su se mijenjali a ostajali su isti borci,a takve stvari nit su me interesovale niti sam znao za to.
Ako želiš diskutovati i pričati o Podžiću imaš tamo o DFu i njihovim marifetlucima ,a o ovoj jedinici i njenim pripadnicima
trebaš imati bar malo respekta.Poginuli iz te jedinice su Garbo Mirsad,Đelkić Muhamed,teško ranjeni Memko Babić,Hamza Ražnatović je bio ranjen na Otesu 92.,Pašić Adis poginuo na Dobrinji,...na Žući je poginuo Berin Poljo,ovo sam se na brzinu sjetio a ako treba upotpuniću spisak,da bi ti neku jedinicu okvalifikovao kao jedinicu koju treba poštovati i mrtve koji su bili u toj jedinici.
Ako želiš diskutovati i pričati o Podžiću imaš tamo o DFu i njihovim marifetlucima ,a o ovoj jedinici i njenim pripadnicima
trebaš imati bar malo respekta.Poginuli iz te jedinice su Garbo Mirsad,Đelkić Muhamed,teško ranjeni Memko Babić,Hamza Ražnatović je bio ranjen na Otesu 92.,Pašić Adis poginuo na Dobrinji,...na Žući je poginuo Berin Poljo,ovo sam se na brzinu sjetio a ako treba upotpuniću spisak,da bi ti neku jedinicu okvalifikovao kao jedinicu koju treba poštovati i mrtve koji su bili u toj jedinici.
-
PM72
#1685 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Paša moj,istina nikom ne odgovara...nisam ti ništa rekao za poginule već za žive...Boli me klinac za Podžićem,papak sitnog zuba koji se okoristio ratom i stradanjima.
-
caco372
#1686 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
E u tome se slažemo: i on Podžić i njegov predsjednik Komšić.
A poenta je u tim istinama, gdje su obični ljudi heroji a ne spominju se nigdje.
A šupka sam spomenuo samo zbog jedinice i ništa više.Trebo je je biti bijen kad nam je došao i reko da su
ga iz Korpusa poslali za komandanta?!Al eto šta ćeš takva nam sudbina bila.Naravno da znam da je iskoristio sve
što je mogao a pogotovo u SDAu koja mu je skoro sve dala i onda kad nije mogao više hapati ode u DF ,isto ko i njegov predsjednik u SDPu.
Ali to je već druga tema.
A poenta je u tim istinama, gdje su obični ljudi heroji a ne spominju se nigdje.
A šupka sam spomenuo samo zbog jedinice i ništa više.Trebo je je biti bijen kad nam je došao i reko da su
ga iz Korpusa poslali za komandanta?!Al eto šta ćeš takva nam sudbina bila.Naravno da znam da je iskoristio sve
što je mogao a pogotovo u SDAu koja mu je skoro sve dala i onda kad nije mogao više hapati ode u DF ,isto ko i njegov predsjednik u SDPu.
Ali to je već druga tema.
- Dozer
#1687 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
U Azicima je bio i HVO. Cisto da se zna. I krpili su se dobro prva 2 dana, do momenta kada ih vise maltene nije ni bilo jer su bili vise nego desetkovani.
Sto se Podzica tice - sve se zna.
Sto se Komsica tice, koliko sam cuo, od izvora kojima vjerujem, on je bio fighter, a ne neki tzv, komandant. I nije mi poznato da se okoristio u ratu ili od rata... Volio bih da se iznesu podaci o tome, a ne neke pausalne stvari vezane za period od 10+ godina nakon rata.
Sto se Podzica tice - sve se zna.
Sto se Komsica tice, koliko sam cuo, od izvora kojima vjerujem, on je bio fighter, a ne neki tzv, komandant. I nije mi poznato da se okoristio u ratu ili od rata... Volio bih da se iznesu podaci o tome, a ne neke pausalne stvari vezane za period od 10+ godina nakon rata.
-
PM72
#1688 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Treba biti pošten pa reći da se ni u čemu ne mogu mjeriti Podžić i Komšić.Komšić je bio u rovu a Podžić mu se nije primako ni na izviđanju.Komšić je bio borac a Podžić - šupak sa činovima.Komšić dobio Zlatni ljiljan za hrabrost a Podžić je isti mogao dobiti samo ako kupi minđuše sa ljiljanom.Komšićeva majka poginula od četničke granate a Podžićevoj vod vojne policije čuv'o stan u Hrasnom da ima gdje guzove smjestit kad dođe u grad.Komšić je gradsko dijete a Podžić seljačina željna asfalta.Komšić i sad živi u materinom stanu u Hrasnom a Podžić se namjenjao tuđih stanova ( a ni za jedan nije dao marku).
Ja Komšiću zamjeram samo što je narcis i što je razjebao SDP a to što je na parlamentarnim jaslama u zadnjih 15 godina...i ja bih da mogu.Gdje ćeš porediti Podžića i Komšića,pa samo kad vidiš Sifeta i mrsku mu facu skontaš da je on dokaz tvrdnji da je insan postao od majmuna.
Ja Komšiću zamjeram samo što je narcis i što je razjebao SDP a to što je na parlamentarnim jaslama u zadnjih 15 godina...i ja bih da mogu.Gdje ćeš porediti Podžića i Komšića,pa samo kad vidiš Sifeta i mrsku mu facu skontaš da je on dokaz tvrdnji da je insan postao od majmuna.
- Dozer
#1689 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Tacno tako. Zato i kazem da se ne povlace paralele izmedju necega u ratu s necim 10+ godina nakon rata.
Podzic bio paksu i onda, a to je i danas.
Komsic onda bio borac, i to pravi, a ne bih rekao da je i danas paksu. Mjeriti nekoga po nekakvim politickim arsinima je malo nategnuto. Ali, ako ce se mjeriti cak i po tome, onda se Komsicu moze eventualno zamjerati samo sto nije krao. Ako je to mjerilo...
Podzic bio paksu i onda, a to je i danas.
Komsic onda bio borac, i to pravi, a ne bih rekao da je i danas paksu. Mjeriti nekoga po nekakvim politickim arsinima je malo nategnuto. Ali, ako ce se mjeriti cak i po tome, onda se Komsicu moze eventualno zamjerati samo sto nije krao. Ako je to mjerilo...
Last edited by Dozer on 17/07/2018 11:29, edited 1 time in total.
-
aldinjo
#1690 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Zna li neko je li Juka išta pogodio 2. decembra 1992. godine sa onim Sultanom na Igmanu? Na onom snimku se čuje da spominje zgradu Viktoriju, pa je li barem nju pogodio? 
-
Tromblon
#1691 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
aldinjo wrote:Zna li neko je li Juka išta pogodio 2. decembra 1992. godine sa onim Sultanom na Igmanu? Na onom snimku se čuje da spominje zgradu Viktoriju, pa je li barem nju pogodio?
Onim sultanom koji je oteo od Armije RBiH ¿ Dont dream dreams.
-
aldinjo
#1692 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Vjerovatno je to taj. Postoji snimak kada ispaljuju granate iz istog.Tromblon wrote:aldinjo wrote:Zna li neko je li Juka išta pogodio 2. decembra 1992. godine sa onim Sultanom na Igmanu? Na onom snimku se čuje da spominje zgradu Viktoriju, pa je li barem nju pogodio?
-
Tromblon
#1693 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Nista ti Juka nije uradio za Otes. Manekensko snimanje nista drugo.aldinjo wrote:Vjerovatno je to taj. Postoji snimak kada ispaljuju granate iz istog.Tromblon wrote:aldinjo wrote:Zna li neko je li Juka išta pogodio 2. decembra 1992. godine sa onim Sultanom na Igmanu? Na onom snimku se čuje da spominje zgradu Viktoriju, pa je li barem nju pogodio?
Preko svojih četničkih taldžija je izvukao na slobodu svoje ljude koji su zarobljeni na Otesu.
Zar nije vise dosta mitova o ovom izdajniku?
-
aldinjo
#1694 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
A je li bio izdajnik na početku rata kada je iznio veliki teret sa svojom mnogobrojnom vojskom?Tromblon wrote: Nista ti Juka nije uradio za Otes. Manekensko snimanje nista drugo.
Preko svojih četničkih taldžija je izvukao na slobodu svoje ljude koji su zarobljeni na Otesu.
Ja pitao je li šta pogodio a ti odgovori nešto drugo.
-
Tromblon
#1695 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
I tad je pljačkao šta je stigao. A i o tome šta je iznio (osim iz fruktala i zore) može se diskutovati. Bilo je hvala bogu kod njega dobrih momaka koji su se hrabro i časno borili.aldinjo wrote:A je li bio izdajnik na početku rata kada je iznio veliki teret sa svojom mnogobrojnom vojskom?Tromblon wrote: Nista ti Juka nije uradio za Otes. Manekensko snimanje nista drugo.
Ja pitao je li šta pogodio a ti odgovori nešto drugo.
Realno odavno mi na racq idu te priče juka ovo ono.
-
PM72
#1696 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Na današnji dan,03.12.1992 izginula je grupa Jukinih BORACA i to namjerno pišem velikim slovom.Stradali su na potezu od spomenika do mjesta gdje se uliva Željeznica u Bosnu,na mjestu zvanom Sastavci.Prije toga su se pošteno krpili sa četnicima,uništili su jedan tenk i zapalili pragu.Pala je granata u tranšeju a nakon tog su pogođeni iz ose preko rijeke.Nekolicina ih se izvukla i to iskasapljeni.Da su imali još sanduk municije i bar dvije zolje - garantujem životom da četnici tu ne bi prošli.
-
Milenkov buraz
#1697 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Neka je slava i rahmet svim palim braniocima Otesa. Dobar drug iz naselja je stradao na liniji na Otesu 04.12.1992, vidim i ovdje se pominje. Rahmet mu duši.
-
PM72
#1698 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Borbe na Otesu trajale su od 01.12 do 04.12.1992.Ispaljeno je,po mom nekom sjećanju,bar 10 000 granata za ta četiri dana na prostor od 1,5 km puta 2.Naselje je bilo totalno uništeno.
- Spartan17
#1699 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Baš prošli vikend sam bio kod rođaka, prije par godina napravili kuću u Azićima. Vidim okolo između onih devastiranih kuća nikle nove kuće, ali se vidi da se tu baš rokalo. Kontam kako su baš Bože ljudi uspjeli da odbrane ovo, ravno kao tepsija, gotovo idealno za tenkove, ako se ne varam možda jedini tenkoprohodni dio na sarajevskom ratištu, bez adekvatnih protuoklopa, šanse ravne nuli za nekoga ko se brani na takvom terenu. Pratim vas redovno šta pišete na svim ovim ratnim temama, romani bi se mogli napisati o vašim ratnim danima 
- bleee_sa
#1700 Re: Otes 04.12.1992 - 04.12.2012
Ja ću samo reći Ivandić Karlo.
Eto nek vam je na volju dalje, njega Juka ne stiže preko "svojih" četnika izvući...
Eto nek vam je na volju dalje, njega Juka ne stiže preko "svojih" četnika izvući...