iz dna duše wrote:Možda je neko i pisao o tome...ali, šta je sa djecom iz "miješanih" brakova? Ko su oni? Prisiljava li ih se da se izjasne kao pripadnici jednog od tri konstitutivna naroda ili će potpasti pod "Ostali" ako se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, što će većina učiniti, znam pouzdano iz svog okruženja. Nije li nefer da ovi potomci "mješovitih brakova" budu pod ostalim ili da se moraju odlučiti za jedan narod, jednog od roditelja?
Nisam u toku, pa bih molila one koji su ovo malo više pratili da mi pojasne kako je zamišljeno i šta sa "miješanom" djecom, kojih je veliki broj u BiH?
Miješani sam namjerno stavila pod navodnike jer je za mene brak-brak, djeca, djeca-djeca, ali kod nas, u državi koja nije građanska nego država tri konstitutivna naroda i ostalih, na to se nema pravo...a čak i ako se takvo uslovno rečeno dijete, izjasni prema naciji jednog roditelja, broje mu se krvna zrnca i opet nije ravnopravan, jer nije "čistokrvan"...
U slučaju da je neko, nedao dragi bog, produkt miješanog braka može se izjasniti kao Bosanac i Hercegovac. Za njega će se naći razumijevanja kada se izjasni kao Bosanac i Hercegovac, jer njega niko ne želi. Čisti narodi, od popisa 2013. nacije, ne vole "mješano meso". To je za njih pokazatelj da to biće ima gene nestabilnih ličnosti, onih koji su izdali svoj narod. Doduše, oni "viđeniji" u narodima se tajno nadaju da je veliki broj navedenih emigrirao iz BiH, tako da ih "kopilad" previše ne zanima.
Problem su zabludjeli čistokrvni pripadnici naroda, pardon, nacija. Za njih treba pronaći rješenje i utuviti im u glavu da "intelektualci i patrioti" puno bolje razumiju ko su oni od njih samih.