Za predane Životu

Rasprave o filozofskim temama.
Post Reply
Great Cornholio

#1676 Re: Za predane Životu

Post by Great Cornholio »

Bio sam na ovom koncertu, i zanimljivo je to što se ni do dan danas nisam promijenio, još uvijek se naježim kad slušam ovakve stvari, neću ja izgleda nikad "odrast" :-?

prijatno veče svima, od mene za danas toliko :)
odr0n

#1677 Re: Za predane Životu

Post by odr0n »

Challenger__

#1678 Re: Za predane Životu

Post by Challenger__ »

A sada, jedna omiljena od mog starog, od koga sam mnogo naučio, kako u mizici tako i šire:

;-)
bizet

#1679 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ama Cornholio samo sam htjela da povezem znacaj pravilnog disanja, nisam htjela da umanjim velicinu molitve, nego da podvucem ovu dimenziju koje smo svi cesto nesvjesni - pravilno disanje

@challenger, Josipa odlicno pjeva, ali nije ona za sevdaha, sve je to skolski, hladno odradjeno....za nju je to bio vise kao eksperiment
od starih sevdalija tesko mi je izdvojiti samo jednog....Himzo brate sa svojim slavujskim mekanim glasom i Nada Mamula ...a ima ih jos
a od novijih samo Amira Medunjanin....voli ona zapjevati na koncertu i makedonske, al' dzaba bolan njen je glas samo za sevdaha...kad je slusam dusa puna i smijala bi se i plakala u isto vrijeme
unuk od Imamovica rahmetli mi se nikako ne dopada u svojoj nekoj ulozi modernog sevdalije....a imao je najbolje uzore...i otac mu je lijepo pjevao...a ja sto on zastrani, bolje da ga nikad nisam cula kad pjeva
fatamorgana

#1680 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:ama Cornholio samo sam htjela da povezem znacaj pravilnog disanja, nisam htjela da umanjim velicinu molitve, nego da podvucem ovu dimenziju koje smo svi cesto nesvjesni - pravilno disanje
Možda se Cornholio plaši da bi prodis'o, :D
bizet

#1681 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:ama Cornholio samo sam htjela da povezem znacaj pravilnog disanja, nisam htjela da umanjim velicinu molitve, nego da podvucem ovu dimenziju koje smo svi cesto nesvjesni - pravilno disanje
Možda se Cornholio plaši da bi prodis'o, :D
u svojim mislima nisam otisla ovako daleko, misa mu :lol: ...pravilno disanje nam olaksava svakodnevne radnje, dolazi vise kisika do mozga, jednostavno bolje funkcionisemo...nije u mojim rijecima bilo nikakve dubine

ali kad smo kod ove tvoje recenice...svi se mi plasimo necega i vjerujem da svi zivimo onako kako zelimo, ma koliko mi zeljeli bolje za nas...za bilo sta bolje treba ne samo zelja, nego i volja i snaga da mijenjamo i naravno pozeljno je zrno mudrosti
ali vrlo cesto zaboravimo da je svaka promjena dobra

mozda Cornholio dise bolje i od tebe i od mene, jesi pomislio na to?...ja znam da bi voljela da prodisem
Great Cornholio

#1682 Re: Za predane Životu

Disanje je refleksna aktivnost, čovjek ne mora učiti disati, iako mi možemo svjesno uticati na disanje, po potrebi disati dublje i sporije, ipak je takvo disanje neprirodno, i takvo disanje se ne može prakticirati u stvarnom životu, kad je čovjek u situaciji da rješava neke vanjske probleme, kad nije u mogućnosti da se "isključi" iz vanjskog svijeta, tako da vježbe disanja imaju samo trenutno i kratkotrajno dejstvo.

Ako ima problema sa "disanjem", čovjek se mora prihvatiti onakvim kakav jeste, ili se promijeniti "dubinski", površne promjene, poput privremenog bijaga od stvarnosti, a to i jesu te vježbe relaksacije i disanja, više su usmjerene na zadržavanje stanja onakvim kakvo jeste.

Možda ovo nije tačno, ali ja tako mislim.
fatamorgana

#1683 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
mozda Cornholio dise bolje i od tebe i od mene, jesi pomislio na to?...ja znam da bi voljela da prodisem
Za tebe ne znam ali od mene ne dise bolje, ja disem bolje i od samog sebe, :lol:
fatamorgana

#1684 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Možda ovo nije tačno, ali ja tako mislim.
Ovo prvo stos' reko, ;-)
bizet

#1685 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

ti Cornholio bas u svemu trazis neku dubiozu, a ja mislila da sam ja ozbiljna
ama svi mi disemo...dokazano :lol: ...ipak cesto nismo svjesni da nepravilno disemo...neces ti provesti dan razmisljajuci kako uzimas zrak ali dobro jedte ako u momentima bilo koje vrste tjeskobe ili nervoze ili u pauzi osvjezimo nas organizam sa vise kisika tako sto cemo pravilo prodisati...momentalno cemo se osjecati bolje
i to nisu nikakve vjezbe, sigurno ne znaci disi duboko kao na ljekarskom pregledu i sl. greske kije cesto pravimo, a onda se desava sto se tebi desilo na relaksacijskim vjezbama, sasvim suprotan efekt, umor
bitno je da je cijelo tijelo opusteno, posebno ramena, i jednostavno zamislimo da mirisemo nesto lijepo...i to je to :)
pri takvoj jednostavnoj vjezbici, ali pazimo da se ramena ne dizu, mi uzimamo najpravilnije moguce zrak...jednako pravilno disemo jos jedino kad spavamo...zbog toga se cesto insistira na nekim relaksacijskim vjezbama u lezecem polozaju, jer tad organizam sam dise najpravilnije, ima razlike Cornholio i mene cudi kako vas na faxu nisu ucili disanju, jer ono takodje igra prilicnu ulogu u samom govoru, a ti kao logoped bi trebao znati svoje pacijente optimalno pripremiti za vjezbe govora
Last edited by bizet on 08/02/2013 11:08, edited 1 time in total.
bizet

#1686 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:
bizet wrote:
Za tebe ne znam ali od mene ne dise bolje, ja disem bolje i od samog sebe, :lol:
:lol: suti bolan, cuce te Cak Noris
fatamorgana

#1687 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote: :lol: suti bolan, cuce te Cak Noris

Nemoj da mu ja dodjem pa da ga isp...... naucim kako se dise, :oops:
bizet

#1688 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

fatamorgana wrote:

:lol: neko je danas dobre volje :thumbup:
fatamorgana

#1689 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

bizet wrote:
fatamorgana wrote:

:lol: neko je danas dobre volje :thumbup:

Vrlina vodi na poene, :wink:
bizet

#1690 Re: Za predane Životu

Post by bizet »

uvijek :)
Great Cornholio

#1691 Re: Za predane Životu

Rekoh, nekome nešto godi, a nekome drugom to isto ne godi. Vježbe relaksacije i disanja nekome pomažu, a nekome ne, nekome pomaže otvorena, iskrena , svih kočnica i strahova oslobođena priča, a nekome trećem pomaže nešto što zahtijeva pojačanu fizičku aktivnost.

Najbolje bi bilo kad se čovjek ne bi morao prilagođavati okolini, kad bi bio u mogućnosti da okolinu prilagođava sebi, tad ne bi morao nikoga i ništa trpjeti ( moderno rečeno tolerisati), ne bi se u njemu gomilao stres, napetost, nezadovoljstvo, i tad mu ne bi trebao nikakav "ispušni ventil", tad bi mogao "disati punim plućima", a tako nešto je moguće tek poslije ovog života, u svijetu u kojem živimo to nije moguće.

Jedan moj prijatelj prisutvovao nekoj seansi nekakvog bioenergetičara, i to ne nekog bezveznog već stranca , i tako čekao on na svoj red da bude podvrgnut "moćima" tog bioenergetičara, čekao, čekao, dok se nisu svi izredali, i kad je on došao na red i kad ga je taj bioenergetičar pitao da li osjeti nekakvu toplinu, koju su navodno osjetili svi njegovi prethodnici, on je odgovorio " Jarane, ne osjetim ja ništa, možda ti je op'o napon :-? :D :lol: ".

Eto da i jednu šalu, poučnu, zbijem :D
fatamorgana

#1692 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote: ...a tako nešto je moguće tek poslije ovog života, u svijetu u kojem živimo to nije moguće.
Vidim razmišlja se i o selidbi, ;-)
Great Cornholio

#1693 Re: Za predane Životu

@bizet, slažem se s tobom kad je u pitanju onaj Zaimov unuk, ja brate dragi kad počne one face slagati kad pjeva, ko biva on to nešto duboko doživljava, proživljava :-) Da sam gdje u blizini, poviknuo bih " Muzika, prekini, a ti momak ostavi taj mikrofon i gitaru da ne bi bilo triješća :x :lol: "

Meni je Mustafa Šantić :thumbup:

Great Cornholio

#1694 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote: ...a tako nešto je moguće tek poslije ovog života, u svijetu u kojem živimo to nije moguće.
Vidim razmišlja se i o selidbi, ;-)
Da, mora se čovjek i za to spremati, jer nikad ne znaš kad ti valja poći :)
fatamorgana

#1695 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Poselami kad stigneš, :lol:
Great Cornholio

#1696 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Poselami kad stigneš, :lol:
Ja stvarno vjerujem u život poslije ovog, al' ne u nekom drugom obliku, kornjače npr. :P :lol:
fatamorgana

#1697 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Great Cornholio wrote:
Ja stvarno vjerujem u život poslije ovog, al' ne u nekom drugom obliku, kornjače npr. :P :lol:
Bujrum, :wink:
Great Cornholio

#1698 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:
Great Cornholio wrote:
Bujrum, :wink:
nije to tako lako ;-)

fatamorgana

#1699 Re: Za predane Životu

Post by fatamorgana »

Evo jedno ozbiljno pitanje, šta ti misliš da li na tom hipotetiĆkom drugom svijetu diše ili ne diše? Dobro pitanje ha?
Great Cornholio

#1700 Re: Za predane Životu

fatamorgana wrote:Evo jedno ozbiljno pitanje, šta ti misliš da li na tom hipotetiĆkom drugom svijetu diše ili ne diše? Dobro pitanje ha?
Ne znam, ali sigurno znam da neće biti vježbi disanja :x :lol:

Odoh na rekreaciju, da išutam loptu, meni to pomaže da se relaksiram.
Post Reply