Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
kox
#16726 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Poštovani,
Pročitao sam vaš komentar na portalu Radio Sarajeva :
http://radiosarajevo.ba/novost/129509/k ... ao-sustinu
ali nisam siguran da sam shvatio šta konkretno predlažete da se uradi kako bi se pomoglo roditeljima i djeci iz Konjević Polja, te kako bi se prema vašem mišljenju trebao riješiti njihov problem ?
Pročitao sam vaš komentar na portalu Radio Sarajeva :
http://radiosarajevo.ba/novost/129509/k ... ao-sustinu
ali nisam siguran da sam shvatio šta konkretno predlažete da se uradi kako bi se pomoglo roditeljima i djeci iz Konjević Polja, te kako bi se prema vašem mišljenju trebao riješiti njihov problem ?
-
Pedja Kojovic
#16727 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
kox
Rjesenje za konkretan problem Konjevic Polja, u okviru postojeceg sistema obrazovnog sistema, je jednostavno ali je primjena tog rjesenja na sve slicne situacije skoro nemoguca.
kao sto sam i napisao u tekstu u kojem se pozivate - BiH ima tri sluzbena jezika i dva pisma i obaveza je skole da ih u podjednakoj mjeri predaje. Koncept "nacionalne grupe predmeta" treba napustiti jer nema ni naucnu ni pedagosku osnovu.
p.k.
Rjesenje za konkretan problem Konjevic Polja, u okviru postojeceg sistema obrazovnog sistema, je jednostavno ali je primjena tog rjesenja na sve slicne situacije skoro nemoguca.
kao sto sam i napisao u tekstu u kojem se pozivate - BiH ima tri sluzbena jezika i dva pisma i obaveza je skole da ih u podjednakoj mjeri predaje. Koncept "nacionalne grupe predmeta" treba napustiti jer nema ni naucnu ni pedagosku osnovu.
p.k.
-
rahmanjin
#16728 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Odavno nisam bio na ovoj temi, ali kad sam procitao ovo za Despotovica nisam mogao da vjerujem.Pedja Kojovic wrote:area 51
Licno, slazem se s djelovima vaseg posta.
Aspiracije g. Ajnadzica ste tacno opisali ali se ja ne bih slozio s vasom tvrdnjom da ih uspjeva ostvariti.
Varjin profinjen manir ponasanja ljudi pogresno tumace kao njenu slabost ili naivnost.
Nedeljko Despotovic je imenovan za savjetnika upravo zbog bogatog iskustva koje ste vi djelimicno tacno naveli.
Njegova lojalnost politickim principima Nase stranke je za nas neupitna iz prostog razloga sto su ona identicna sa njegovim licnim uvjerenjima.
Iskreno, i ja bih volio da smo bili u prilici da imenujemo mladje ljude, sa vise energije i zelje za dokazivanjem.
(Volio bih da su mladji - kao sto bi i oni, vjerovatno). Mislim, nadam se, da smo i sami toga svjesni, da smo prosli fazu u kojoj smo vise bili skloni iskustvu nego entuzijazmu.
Varja je na funkciju izabrana na osnovu sporazuma ali je mogucnost izbora bila izuzetno smanjena zakonskim zahtjevima o etnickoj strukturi organa lokalne samouprave.
Nedjeljko bi, vrlo vjerovatno, bio savjetnik i u slucaju da je na to mjesto izabran bilo ko drugi a iz Nase stranke.
p.k.
G. Pedja koja crna lojalnost politickim principima? Covjek je bio ministar, ambasador, radio u Elektroprivredi BiH, Privrednoj komori... garant preko konkursa g.Fincija i njegove agencije. Ja zaista ne znam sta ce vam takav covjek, koji gleda samo svoju korist i nista vise. Kakvi principi i bakraci.
- Maystor
#16729 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Libero, iako nista od ove diskusije nije upuceno meni, hajde da pokusamo biti iskreni i konzistentni. Ako je jedino vazno ko ce na kraju uzeti glas, cemu onda drvlje i kamenje na SDA? Ako imamo dvije debatantice koje se implicitno kandiduju za forumsku elitu, a kriterij za izbor stranke im je - ko od forumasa podrzava istu ... onda tu nesto ne valja. A da odemo korak dalje, pa (hipoteticki) prihvatimo takav kriterij, onda bi bilo posteno priznati da opet pobjedjuje SDA. Jer je evidentno da npr. Innovation djeluje kompetentnije od jabuka na vagi iz NS.-LIBERO- wrote:Komentarisat cu, mada me niko nije pitao za bilo sta![]()
Pedja, ne znam zasto si tako odreagovao na ovak Katarinin post? Ja znam, da je KK cesto ostro ulazila u razgovor, i kritikovala, cak i osudjivala ili etiketirala. Ne tako rijetko sam imao ostre duele sa njom bas na ovoj temi. Ali...
Meni je jako pozitivna cinjenica da je svoje politicke afinitete ocito priblizila NS, tj. vjerovatno ce i pokusati da ih artikulise kroz neku buducu podrsku vama na izborima.
Nije li to bitniji momenat u cijeloj ovoj prici -rekao bih cak i poenta- nego taj osvrt na njen licni dozivljaj odnosa ka patriotizmu nekih clanova NS.?
Patriotizam? Nije li to zapravo jako rastezljiva forma?
Ja se licno nikada ne bih uvrijedio na necije subjektivno etiketiranje moga patriotizma. Jer na patriotizam, kao i vecinu drugih stvari, gledam kao na licnu stvar mene spram moje okoline, drustvene zajednice i drzave.
Moj odnos spram patriotizma ne podudara se sa odnosom prema patriotizmu, i pogledu na to, sa mojim ocem. A da ne kazem koliko se ne podudara sa nekim drugovima i drugaricama, poznanicim, radnim kolegama i slicno. Ali ne smatram da je to toliko neprelazna prepreka da se recimo razumijemo, slazemo i ako treba organizujemo, po 90% drugih tema.
A mislim da je to puno, puno bitnije.
LP PK.
Pozdrav
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#16730 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja prosto ne mogu vjerovati sta si ti sve pomijesao i izmjesao.
, i kao jos tezu od toga razvio.
- Shahab
#16731 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Kojoviću,Pedja Kojovic wrote:kox
p.k.
Očigledno ne razumiješ mentalitet bosanskog seljaka.
Sirotinja iz Konjević Polja jedino želi da se dočepa Švedske. Kakve Koalicije 1 mart i ublehe o povratku. U RS su se vratili samo totalni nesretnici i gubitnici. Svako ljeto im dolaze rođaci, sretnici iz Švedske sa najnovijim Volvo i Audi automobilima, i pričaju im o blagodetima života u uređenom evropskom društvu. Tamo im ne pada na pamet da traže nacionalnu grupu predmeta nego kada i dođu u BiH, namjerno se pretvaraju kako su zaboravili bosanski i govore švedski, kako bi domaću fukaru još više degradirali i ponizili. Šta se dešava kada povratnik dođe u svoju jadnu kuću bez struje i fasade, žena mu konstantno nabija na glavu situaciju što se oni nisu dokopali švedske kao "Hazim" i "Mujesira" i ostali "Šveđani" koji svako ljeto dođu sa Volvom da im vade mast i pristaju na muku. Sada oni u improvizovanom logoru mole Boga da ih primi neka skandinavska zemlja. Čim bi se dokopali skandinavskog dženeta odmah bi zaboravili i majku i babu, a ne bosanski i nacionalnu grupu predmeta....
- Shahab
#16732 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Izgleda da ce slijedeci izbori biti prvi na kojima ce se moci glasati za stranke koje su se otele iz izdajnickih kandzi i sada imaju patriotski odnos prema Bosni i Hercegovini. Veliko su osvjezenje novi ljudi u Nasoj stranci, Gratz i Zuhric, zatim nova stranka Zivka Budimira, zatim SDU, ako se Pecanac uspije osloboditi ubacenih provokatora Mire Lazovica, Ive Komsica, Emira Zlatara.... Jedino je steta sto se Kljujic nasao u losem drustvu.
Nadajmo se da ce i Koalicija prvi mart ostati na ispravnom kursu.
Slijedi odlican intervju Albina Zuhrica, Generalnog sekretera Nase stranke, jednog od mladih veoma obrazovanih kadrova, kakvih je sve vise u BiH politici.
http://www.vijesti.ba/intervjui/174988- ... cjene.html
Nadajmo se da ce i Koalicija prvi mart ostati na ispravnom kursu.
Slijedi odlican intervju Albina Zuhrica, Generalnog sekretera Nase stranke, jednog od mladih veoma obrazovanih kadrova, kakvih je sve vise u BiH politici.
http://www.vijesti.ba/intervjui/174988- ... cjene.html
- Maystor
#16733 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
G. Pedja, hocete li podrzati inicijativu za smjenu gradonacelnika Sarajeva?
-
udrch
#16734 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
čudim se što frajer nije u stanju da zapamti da je većina prijeratnih stanovnika u Šicarskoj, a u Švedskoj koliko znam nema nijedan i da ti ljudi nisu sirotinja, nego obespravljeni građani ove zemlje..
a onda pročitam ovo sranje što piše od juče i ne mogu sebi da dođem:
Kakve Koalicije 1 mart i ublehe o povratku.
pa ovaj frajer je puko skroz..jedan ispod drugog post i potpuna suprotnost..Nadajmo se da ce i Koalicija prvi mart ostati na ispravnom kursu.
-
Pedja Kojovic
#16735 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
maystor
Takva je odluka donesena na predsjednistvu NS-a prije sedam dana.
p.k.
Takva je odluka donesena na predsjednistvu NS-a prije sedam dana.
p.k.
-
weredsf
#16736 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Komunista izgubio kursudrch wrote:čudim se što frajer nije u stanju da zapamti da je većina prijeratnih stanovnika u Šicarskoj, a u Švedskoj koliko znam nema nijedan i da ti ljudi nisu sirotinja, nego obespravljeni građani ove zemlje..
Kakve Koalicije 1 mart i ublehe o povratku.pa ovaj frajer je puko skroz..jedan ispod drugog post i potpuna suprotnost..Nadajmo se da ce i Koalicija prvi mart ostati na ispravnom kursu.
-
udrch
#16737 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
gospodine Kojoviću kakva nam je situacija oko budućnosti Akademije, doma zdravlja Kumrovec i dvije škole koje su se trebale dovršiti onim kreditom od 10 miliona..
jel čekamo sljedeće izbore ili budžet za sljedeću godinu..
ima li iko u tvom preduzeću od vas 34 da ga to pitanje uopće zanima ili je to nebitna stvar..
jel čekamo sljedeće izbore ili budžet za sljedeću godinu..
ima li iko u tvom preduzeću od vas 34 da ga to pitanje uopće zanima ili je to nebitna stvar..
- drug_profi
#16738 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Ja bih samo da upitam da li se ista desava po pitanju ispravljanja nepravedne (nezakonite) odluke o nacinu obracuna cijene vode?
Ili je pojeo vuk magarca, a da se gradjani sami bore na sudovima, ko ima para za advokate.
Ili je pojeo vuk magarca, a da se gradjani sami bore na sudovima, ko ima para za advokate.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#16739 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Prvo Kate, pa Shahab...sa vjerom u NS. Znaci cuda se desavaju.

-
Pedja Kojovic
#16740 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drugi profil
Na prethodnoj sjednici, na inicijativu SDP-a i 13 potpisnika(medju kojima i nasa dva), upucena je apelacija Ustavnom sudu sa zahtjevom da preispita da li sadasnji model naplate vode diskriminira gradjane u mnogobrojnim porodicama.
Neposredno prije pocetka jucerasnje sjednice obavjesteni smo da je sud zaprimio zahtjev i poceo pripreme za odrzavanje rocista. Juce je medju potpisnicima apelacije postignut i dogovor o profesionalnom zastupanju na rocistu.
Iako su moja ocekivanja, uzimajuci u obzir pravne cinjenice, mala, ostaje da se vidi sta ce sud odluciti.
Vlada, kako sam cuo, priprema jednu malu korekciju metoda naplate ali se ona sastoji samo u tome da se potrosnja od 10 i vise m3 do 30m3 izjednaci u cjeni. Sta je motiv i sta se zeli postici ovom najavljenom intervencijom, meni je nejasno.
Iz dosadasnje analize je jasno da je jedan dio "veceg od najavljenog" poskupljenja uzrokovan postupcima gradjana (stambeni objekti sastavljeni od vise stambenih jedinica su prilikom trazenja gradjevinske dozvole i komunalnih usluga, prijavljeni kao jedan stambeni objekat, gubitak vode zbog lose izvedenih ili neispravnih instalacija, itd.).
Mi, i dalje, smatramo , da je model po kome se svaki prikljucak opterecuje obaveznom pretplatom (aproksimativno 3m3) koja se placa i u slucaju nekoriscenja prikljucka a potom se voda napalacuje progresivno u skladu s potrosnjom, s tim da se svakom clanu domacinstva omogucava prvih 5m3 po osnovnoj cijeni, najprikladniji.
p.k.
Na prethodnoj sjednici, na inicijativu SDP-a i 13 potpisnika(medju kojima i nasa dva), upucena je apelacija Ustavnom sudu sa zahtjevom da preispita da li sadasnji model naplate vode diskriminira gradjane u mnogobrojnim porodicama.
Neposredno prije pocetka jucerasnje sjednice obavjesteni smo da je sud zaprimio zahtjev i poceo pripreme za odrzavanje rocista. Juce je medju potpisnicima apelacije postignut i dogovor o profesionalnom zastupanju na rocistu.
Iako su moja ocekivanja, uzimajuci u obzir pravne cinjenice, mala, ostaje da se vidi sta ce sud odluciti.
Vlada, kako sam cuo, priprema jednu malu korekciju metoda naplate ali se ona sastoji samo u tome da se potrosnja od 10 i vise m3 do 30m3 izjednaci u cjeni. Sta je motiv i sta se zeli postici ovom najavljenom intervencijom, meni je nejasno.
Iz dosadasnje analize je jasno da je jedan dio "veceg od najavljenog" poskupljenja uzrokovan postupcima gradjana (stambeni objekti sastavljeni od vise stambenih jedinica su prilikom trazenja gradjevinske dozvole i komunalnih usluga, prijavljeni kao jedan stambeni objekat, gubitak vode zbog lose izvedenih ili neispravnih instalacija, itd.).
Mi, i dalje, smatramo , da je model po kome se svaki prikljucak opterecuje obaveznom pretplatom (aproksimativno 3m3) koja se placa i u slucaju nekoriscenja prikljucka a potom se voda napalacuje progresivno u skladu s potrosnjom, s tim da se svakom clanu domacinstva omogucava prvih 5m3 po osnovnoj cijeni, najprikladniji.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#16741 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
udchr
Kako su u toku dva procesa (rebalans budzeta 2013. i nacrt budzeta za 2014. godinu) Vlada ce, ako joj je stalo do ovih projekata, kao stonama jeste, uloziti napor da ta sredstva obezbjedi.
Nasa politika moratorija na daljna kreditna zaduzivanja ima vrlo malo izuzetaka i oni se, skoro iskljucivo, odnose na investicije
koje se mogu realizovati u "besplatnom"(grace) periodu i poceti samotplacivati kredit na osnovu kojeg su nastale.
(Tako, na primjer, mi smo spremni podrzati zaduzenje KS za 24 miliona km ukoliko ce taj novac biti ulozen u izgradnju garaze kod NP i biti kantonalno, dakle, javno vlasnistvo).
p.k.
Kako su u toku dva procesa (rebalans budzeta 2013. i nacrt budzeta za 2014. godinu) Vlada ce, ako joj je stalo do ovih projekata, kao stonama jeste, uloziti napor da ta sredstva obezbjedi.
Nasa politika moratorija na daljna kreditna zaduzivanja ima vrlo malo izuzetaka i oni se, skoro iskljucivo, odnose na investicije
koje se mogu realizovati u "besplatnom"(grace) periodu i poceti samotplacivati kredit na osnovu kojeg su nastale.
(Tako, na primjer, mi smo spremni podrzati zaduzenje KS za 24 miliona km ukoliko ce taj novac biti ulozen u izgradnju garaze kod NP i biti kantonalno, dakle, javno vlasnistvo).
p.k.
-
udrch
#16742 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
a realno kakve su šanse da se to desi? ako to progurate i šuknete Mulićima obezbjediću vam bar 10 glasova..(ja ne mogu jer glasam u PC-u, znači Koalicija 1.mart)..Pedja Kojovic wrote:udch
p.k.
glede ova četiri objekta gore spomenuta, stvarno mi nije jasno da ste našli da se inatite baš na njima..
postoji desetine drugih stvari gdje ste mogli ganjati principe, a anrodu dati škole, dom zdravlja i akademiju..
-
StupskaBitanga
#16743 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
zar niko vam nije javio da nije moguće zbog zgrade NP praviti tu garažu?(Tako, na primjer, mi smo spremni podrzati zaduzenje KS za 24 miliona km ukoliko ce taj novac biti ulozen u izgradnju garaze kod NP i biti kantonalno, dakle, javno vlasnistvo).
-
Pedja Kojovic
#16744 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
udrch
Mislim da su argumenti za apelaciju slabi i da ce do promjene metoda naplate vode prije doci promjenom vlasti nego sudskom presudom.
Nase odbijanje da podrzimo daljne zaduzivanje KS nije inat nego politika bazirana na ekonomskim argumentima.
Ona se odnosi na sve investicije koje ne ispunjavaju uslov koji sam naveo u prethodnom postu.
Skoro svi projekti koji su trebali biti finansirani zaduzenjem imaju ne samo nasu podrsku nego ih mi smatramo odlicnim.
Mi, ili bilo koja druga vlast koja radi u interesu gradjana, bi i u ovakvom, redukovanom, budzetu od sigurno pronasla sredstva za njihovu realizaciju. Mi smo prilikom rasprave naveli neke od tih mogucnosti.
(Pronaci 2.5 miliona km za osnovnu skolu u budzetu koji prelazi 500 miliona nije trazenje igle u plastu sjena).
p.k.
Mislim da su argumenti za apelaciju slabi i da ce do promjene metoda naplate vode prije doci promjenom vlasti nego sudskom presudom.
Nase odbijanje da podrzimo daljne zaduzivanje KS nije inat nego politika bazirana na ekonomskim argumentima.
Ona se odnosi na sve investicije koje ne ispunjavaju uslov koji sam naveo u prethodnom postu.
Skoro svi projekti koji su trebali biti finansirani zaduzenjem imaju ne samo nasu podrsku nego ih mi smatramo odlicnim.
Mi, ili bilo koja druga vlast koja radi u interesu gradjana, bi i u ovakvom, redukovanom, budzetu od sigurno pronasla sredstva za njihovu realizaciju. Mi smo prilikom rasprave naveli neke od tih mogucnosti.
(Pronaci 2.5 miliona km za osnovnu skolu u budzetu koji prelazi 500 miliona nije trazenje igle u plastu sjena).
p.k.
-
Pedja Kojovic
#16745 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
stupskabitanga
Jako smo dobro upoznati sa zahtjevnoscu gradnje u blizini objekata nulte zastite.
Dozvola za izgradnju garaze je vec data, a realizacija zaustavljena zbog imovinsko pravnih problema.
Potpis ministra Krmpotica (SBiH) kojim je nelegalno data ova koncesija kostace KS 10 miliona KM, u najboljem, a 50 miliona km u najgorem slucaju. U mom postu je navedena samo kao primjer investicije za koju bi mi podrzali nova kreditna zaduzenja.
p.k.
Jako smo dobro upoznati sa zahtjevnoscu gradnje u blizini objekata nulte zastite.
Dozvola za izgradnju garaze je vec data, a realizacija zaustavljena zbog imovinsko pravnih problema.
Potpis ministra Krmpotica (SBiH) kojim je nelegalno data ova koncesija kostace KS 10 miliona KM, u najboljem, a 50 miliona km u najgorem slucaju. U mom postu je navedena samo kao primjer investicije za koju bi mi podrzali nova kreditna zaduzenja.
p.k.
-
StupskaBitanga
#16746 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
pa zašto se ne traži od sudskih organa da se gdin Krmpotic ispita i pokrene istraga?
- drug_profi
#16747 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Pedja, hvala na informaciji. Slazem se sa vasim prijedlogom i sugerisem da se iskoriste podaci iz popisa stanovnistva za utrdjivanje broja clanova domacinstva.
Mada je dugorocno u nasem neuredjenom sistemu sa kadrom koji je vecinom inertan ili nesposoban ili oboje, tesko odrzati database azurnom, i ko zna na sta ce to liciti za godinu-dvije.
Mada je dugorocno u nasem neuredjenom sistemu sa kadrom koji je vecinom inertan ili nesposoban ili oboje, tesko odrzati database azurnom, i ko zna na sta ce to liciti za godinu-dvije.
- ljevoruki
#16748 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Gosp. Kojovicu,
Iako sam rijetko posjecivao ovu temu moram priznati da mi vasi odgovori i nacin komunikacije daju nadu da ce ovom gradu i drzavi biti bolje kad se vise mladih i pametnih ljudi, kao vi, angazuje u politici i pocne raditi za dobrobit cijele zajednice.
Nisam od onih koji cesto i kurtoazno daju pohvale, vise sam kriticar i cinik, ali vama moram skinuti kapu do poda jer treba imati strpljenja, znanja i takta za ovaj vid komunikacije.
U svakom slucaju, iako zivim vani, potrudicu se da imate moj glas na narednim izborima.
Lijep pozdrav.
Iako sam rijetko posjecivao ovu temu moram priznati da mi vasi odgovori i nacin komunikacije daju nadu da ce ovom gradu i drzavi biti bolje kad se vise mladih i pametnih ljudi, kao vi, angazuje u politici i pocne raditi za dobrobit cijele zajednice.
Nisam od onih koji cesto i kurtoazno daju pohvale, vise sam kriticar i cinik, ali vama moram skinuti kapu do poda jer treba imati strpljenja, znanja i takta za ovaj vid komunikacije.
U svakom slucaju, iako zivim vani, potrudicu se da imate moj glas na narednim izborima.
Lijep pozdrav.
-
Pedja Kojovic
#16749 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
drugi profil
Popis, kao makroekonomska alatka, ne moze posluziti u te svrhe.
Ne samo zbog toga sto je ukljucio i one clanove domacinstva koji ne zive na dresi (otsutni stalno ili privremeno) nego i zbog toga sto ne rjesava problem.
Komunalne, kao i sve druge usluge na trzistu, su roba i njihovo naplacivanje ne moze biti drugacije. Svaki gradjanin koji koristi komunalnu uslugu je tu uslugu obavezan platiti u mjeri u kojoj je koristio.(Koliko sam sam ja, odnosno, moje domacinstvo, potrosio vode, toliko treba da platim, kao sto treba da platim za svaki kvadrat stana koja toplana zagrijava, pa cak i kolicinu smeca koje proizvodim treba dovesti u proporciju sa mjesecnim racunom za odvoz).
Kada tako, ekonomski opravdano i pravedno, uspostavimo sistem onda mozemo razmisljati o korekcijama baziranim na principu socijalne solidarnosti ili, recimo, ekoloske politike.
Dugo se na ovom forumu vodila polemika oko moje izjave da je sistem koji cijenu komunalnih usluga subvencionira u podjednakoj mjeri penzioneru i bogatasu nepravedan. Moj stav je bio, i jeste, da ce najveci finansijski teret reformi i borbe protiv siromastva u BiH ponijeti najimucnija klasa drustva. Sistem naplate koji je sada uveden ide u potpuno suprotnom smjeru i teret popravka i odrzavanja vodovodnog sistema prebacuje na mnogobrojnije porodice i zivotne zajednice koje su po pravilu losijeg finansijskog stanja. U isto vrijeme, vlasnici nekretnina u kojima niti rade niti borave su cinom nepotrosnje vode oslobodjeni i troskova popravke i odrzavanja infrastukture.
U bilo kojoj firmi sa makar i malim dijelom privatnog kapitala takav propust je nedopustiv.
(BH Telecom ce vam uredno dostaviti "osnovni racun" i za mjesece u kojima uopste niste koristili kucni telefon).
Meni, licno, je tesko i zamisliti okolnosti u kojima se ovaj naplatni sistem njegovim autorima ucinio kao dobra ideja.
p.k.
Popis, kao makroekonomska alatka, ne moze posluziti u te svrhe.
Ne samo zbog toga sto je ukljucio i one clanove domacinstva koji ne zive na dresi (otsutni stalno ili privremeno) nego i zbog toga sto ne rjesava problem.
Komunalne, kao i sve druge usluge na trzistu, su roba i njihovo naplacivanje ne moze biti drugacije. Svaki gradjanin koji koristi komunalnu uslugu je tu uslugu obavezan platiti u mjeri u kojoj je koristio.(Koliko sam sam ja, odnosno, moje domacinstvo, potrosio vode, toliko treba da platim, kao sto treba da platim za svaki kvadrat stana koja toplana zagrijava, pa cak i kolicinu smeca koje proizvodim treba dovesti u proporciju sa mjesecnim racunom za odvoz).
Kada tako, ekonomski opravdano i pravedno, uspostavimo sistem onda mozemo razmisljati o korekcijama baziranim na principu socijalne solidarnosti ili, recimo, ekoloske politike.
Dugo se na ovom forumu vodila polemika oko moje izjave da je sistem koji cijenu komunalnih usluga subvencionira u podjednakoj mjeri penzioneru i bogatasu nepravedan. Moj stav je bio, i jeste, da ce najveci finansijski teret reformi i borbe protiv siromastva u BiH ponijeti najimucnija klasa drustva. Sistem naplate koji je sada uveden ide u potpuno suprotnom smjeru i teret popravka i odrzavanja vodovodnog sistema prebacuje na mnogobrojnije porodice i zivotne zajednice koje su po pravilu losijeg finansijskog stanja. U isto vrijeme, vlasnici nekretnina u kojima niti rade niti borave su cinom nepotrosnje vode oslobodjeni i troskova popravke i odrzavanja infrastukture.
U bilo kojoj firmi sa makar i malim dijelom privatnog kapitala takav propust je nedopustiv.
(BH Telecom ce vam uredno dostaviti "osnovni racun" i za mjesece u kojima uopste niste koristili kucni telefon).
Meni, licno, je tesko i zamisliti okolnosti u kojima se ovaj naplatni sistem njegovim autorima ucinio kao dobra ideja.
p.k.
- drug_profi
#16750 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal
Postovani Pedja, jedini izvodiv sistem naplate u nasim okolnostima je da i prvi i zadnji kubik bude po istoj cijeni. Fiksni trosak po mjernom mjestu ili domacinstvu moze posluziti kao stalni prihod namjenjen za servisiranje mreze.
Ne znam je li dovoljno naglasiti da je nuzno bilo na prvom mjestu svesti primanja uposlenih i njihove benefite na nivo firme gubitasa. Dakle onako kako bi im se desilo da se kojim slucajem nalaze na slobodnom trzistu.
Ne znam je li dovoljno naglasiti da je nuzno bilo na prvom mjestu svesti primanja uposlenih i njihove benefite na nivo firme gubitasa. Dakle onako kako bi im se desilo da se kojim slucajem nalaze na slobodnom trzistu.