A TCL??Qler wrote: ↑29/12/2020 10:24
Nisam nesto u tematici vjest ni aktuelan ali bih isao sa nekom hajmo reci drugom ili srednjom klasom tv. Prema mom nekom shvatanju i skromnom znanju, to izgleda ovako:
Premium klasa: Sony, LG, Samsung;
Prva klasa: Philips, Panasonic, Toshiba itd..(nekad premiumi koji sada zaostaju iz raznih razloga);
Druga klasa: Grunding, Telefunken, Sharp (stari brendovi pod novim vlasnicima);
Treca klasa: Tesla, Vox, Fox, Elit, Vivax (novi igraci).
TV uređaji - sve o tome
Moderator: Benq
-
mashina44
#16726 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
- Qler
#16727 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Pogresno si quotao
mene 
Ali TCL je neka druga klasa, po meni
Ali TCL je neka druga klasa, po meni
-
merkato
#16728 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
I ja sam danas obavila kupovinu kod njih, i bas su super.. čak su se ponudili da mi odvezu kuci,iako sam rekla da ću preuzeti u radnji.. i ako ne mogu doći u radnom vremenu,da ce me sacekati koliko treba.. nakon tehnomaga koji nisu ni na mail odgovorili ovo je pravo osvježenjemuxa wrote: ↑29/12/2020 15:22 Kapa do poda za Tehnomax iz Zenice!
Jedan kolega sa foruma je bio zainteresovan za moj TV al mu se žurilo tako da je već naručio prije nego sam mu ja stigao odgovoriti na poruku.
Javim se Tehnomax-u da vidim jel imaju odgovarajući nosač za moj TV i objasnim im kompletnu situaciju.
Momak mi kaže da imaju odgovarajući nosač i da navratim do njih.
Danas otišao, kažu ljudi nosač je gratis i neće da naplate, a ako mi i tako ne bude odgovarala veličina TV da im se javim pa će naći rješenje, samo će TV morati računati manje jer ga oni ne mogu prodavati kao nov TV.
Svaka čast na profesionalizmu i korektnosti, pogotovo kad se sjetim da su pojedini članovi ovdje pisali da su im neke radnje prodavale rabljeni pod nov TV.
-
Nedzada
#16729 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Malo off ali da pitam.
Ispala mi prilika da iznajmim tv lcd 32" na 4-5 dana.
Koliko da tražim para?

Ispala mi prilika da iznajmim tv lcd 32" na 4-5 dana.
Koliko da tražim para?
- dzeko1
#16731 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nov TV sa 3 godine garancije, 32 incha neki dan 149,90km, nezz u kom sam trznom centru vidio, ja ne bih dao 10km za njeg po danu da ga jbs 
-
Cvikeras
#16732 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Da li se rtings moze koristiti kao neka baza ili pocetna tacka odakle bih krenuo u pravilnu i mom oku prihvatljivu kalibraciju tva? Imam osjecaj da su ove boje malo i jace nego sto bi trebale biti, ili je mozda samo do procesa privikavanja. Tnx
- Nadzornik
#16733 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Naravno da je do procesa privikavanja jer poznajem dosta ljudi koji samo kupe TV i upale ga bez ikakve kalibracije i tako guraju dok im TV traje tj. dok se ne pokvari a oni sasvim zadovoljni slikom koja je u najblazu ruku nikakva...
Rtings mozes u svakom slucaju koristiti kao pocetnu bazu mada ja preporucujem kao pocetnu bazu samo Film mode a sve ostalo po svom ukusu osim profesionalne kalibracije koja naravno dodatno kosta ali se i isplati.
-
merkato
#16734 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Zdravo.. sony 55" jel normalno da je na postolju malo nagnut naprijed? Nije puno, ne utječe na kvalitet slike ,ali cudno mi
I nije stabilan skroz ,kao da ga možeš rukom zaljuljati
I nije stabilan skroz ,kao da ga možeš rukom zaljuljati
- skafiskafsnjak
#16735 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
pa polozi ga i provjeri jesu li dobro nozice zavrnute i to ....
U mene uspravno stoji ...tv...
-
NecuVise
#16736 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Od rtingsa ili bilo koje druge stranice možeš preuzeti neke generalne postavke slike, ali podešavanje konkretno boja ne možeš jer se razlikuje od TVa do TVa. To ti svakako piše i na njihovoj stranici. U suštini će ti trebati nekoliko dana da se navikneš na sliku jer će ti biti zućkasta ali kasnije to i ne primjetiš.
- Nadzornik
#16737 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
IPS vs VA panel
Najbolji videozapis na YouTube-u koji prikazuje razliku u crnoj boji,IPS u odnosu na VA panel...
Budget QLED vs Nanocell black level test,LOOK at the difference!
Najbolji videozapis na YouTube-u koji prikazuje razliku u crnoj boji,IPS u odnosu na VA panel...
Budget QLED vs Nanocell black level test,LOOK at the difference!
- vatrogasac
#16738 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Imam oba i ako ti je dobar ulazni signal u pitanju su nijanse. Standardno IPS je za osvijetljenu prostoriju i ako se gleda sa strane mada nije nikada isto kao i direktno, a VA panel je dobar za tamne prostorije i daje nešto jači kontrast kada su filmovi i serije na ekranu, ali je lošija slika iz ugla, a i nije da nećeš ništa vidjeti. Prvo sam kupio IPS pa VA zbog serija i filmova i valjda sam više očekivao od VA panela pa me nije oborio s nogu u odnosu na IPS jer to i dalje nisu plasma ili OLED sa crnom.
Last edited by vatrogasac on 29/12/2020 23:26, edited 1 time in total.
- MeanMachine
#16739 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Možda nisam potpuno razumljivo napisao: Chromecast ti je zapravo samo "gateway" za streamove koji dolate iz eksternih aplikacija. Dakle, uštekaš Chromecast u TV, podesiš mu wifi konekciju i time dobiješ mogućnost direktnog streama sadržaja sa telefona, tableta ili laptopa na TV. Da bi taj stream bio kako treba aplikacjie sa podrškom za Chromecast su posebno označene u Play Store-u i takav stream bude besprijekoran. Danas imaš nekoliko stotina aplikacija koje možeš instalirati na npr. svoj android telefon i sa kojih bi mogao na Chromecast direktno baciti stream, čak i u 4K ako je Ultra verzija Chromecasta i naravno ako ti je wifi dovoljno jak za takav sadržaj._BataZiv_0809 wrote: ↑29/12/2020 11:38E hvala brudaMeanMachine wrote: ↑29/12/2020 11:36
Chromecast je uređaj koji se ušteka u HDMI ulaz na TV-u i koji na neki način od starijeg modela TV-a koji nema smart opcije napravi neku varijantu smart TV-a. Konkretno, sa Chromecastom imaš mogućnost da uradiš stream sa npr. mobitela, laptopa, tableta direktno na TV, a isto tako imaš i aplikacije u Play Store-u koje su posebno "skrojene" za Chromecast i tu su ti, uglavnom, pokirveni svi bitniji streaming servisi isl. Osnovna verzija je 1080p (dakle, Full HD), a ima i Chromecast Ultra koji podržava streaming u 4K formatu.posto su kod mene smart TV, LG sa WebOS-om a telefon android, koju bi mi aplikaciju preporucio?
![]()
Pošto ti već imaš WebOS na LG-u pitanje je da li ti treba ovaj hepek jer je više namijenjen u situacijama kada hoćeš malo stariji TV da osvježiš sa smart opcijama, ali svakako je dobar i kada je npr. trenutni OS na TV-u sporiji i ne vrti aplikacjie kako treba, ili ako app store na TV-u nema neke bitne aplikacije koje su popularne (Youtube, Netflix, HBO, Spotify itd.).
-
zippoo87
#16740 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Nanocell je meni vrh...i dobro su iz LGa rekli prije 2-3 godine da je to buducnost
Meni je i bolja tehnologija od OLEDa,jer ima vrhunsku dubinu crne boje a nema boljke koje ima OLED,tipa burn in
Jedino su za sada poskupi ali mozda slijedeci TV bude bas nanocell
-
NecuVise
#16741 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ti si tu nešto pomiješao
- Tesla Edison
#16742 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
E ovako imam pitanje. Imam Samsung Galaxy A40 mobitel sa OLED (SAMOLED) tehnologijom. Jednostavno nakon ovog telefona ne pomišljam više ikad imati LCD telefon
.
E sad nešto razmišljam za TV sa nekom od OLED tehnologija i muči me nekoliko stvari.
Prva je ta što su ti paneli podložni burn-in efektima. Na mobitelu sam riješio taj problem tako što mi je wallpaper čista crna boja (nikakva slika i sl), osvjetljenje je na auto i evo hamam 2 godine, nema toga efekta. Tv sa druge strane nije mobitel i to ne mogu. Koliko se često na OLED TV prijemnicima javlja takav problem i da li priznaje garancija?
Drugo je cijena. Da li je kvalitet crne isti na svim OLED TV prijemnicima? Pitam iz razloga što bi u tom slučaju tražio najjeftiniji OLED. Ako se i ti TV prijemnici razlikuju u kvaliteti slike zavisno od marke i cijene, onda bi malo sačekao pa kupio neki provjereniji. Fazon je što ima dosta jeftinih VOX i Vivax OLED TV prijemnika i imaju garanciju svi na 3 godine.
E sad nešto razmišljam za TV sa nekom od OLED tehnologija i muči me nekoliko stvari.
Prva je ta što su ti paneli podložni burn-in efektima. Na mobitelu sam riješio taj problem tako što mi je wallpaper čista crna boja (nikakva slika i sl), osvjetljenje je na auto i evo hamam 2 godine, nema toga efekta. Tv sa druge strane nije mobitel i to ne mogu. Koliko se često na OLED TV prijemnicima javlja takav problem i da li priznaje garancija?
Drugo je cijena. Da li je kvalitet crne isti na svim OLED TV prijemnicima? Pitam iz razloga što bi u tom slučaju tražio najjeftiniji OLED. Ako se i ti TV prijemnici razlikuju u kvaliteti slike zavisno od marke i cijene, onda bi malo sačekao pa kupio neki provjereniji. Fazon je što ima dosta jeftinih VOX i Vivax OLED TV prijemnika i imaju garanciju svi na 3 godine.
-
NecuVise
#16743 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
TESLA_EDISON wrote: ↑30/12/2020 07:17 E ovako imam pitanje. Imam Samsung Galaxy A40 mobitel sa OLED (SAMOLED) tehnologijom. Jednostavno nakon ovog telefona ne pomišljam više ikad imati LCD telefon.
Burn in na tv nije problem osim ako ćeš i dan i noć držati na istom tv kanalu ili igrati fife. Garancija to ne priznaje. Imaš na rtings.com burn in test nakon preko 10 000 sati da vidiš kako to izgleda, i to nekada se bukvalno 10 000 sati vrti jedan te isti sadržaj. Napomena da pročitaš pisani test jer je on ažuriran dok video test koji imaju je zastario.
Oled panele proizvodi jedna te ista firma i tu nema razlike ali ima razlike od TVa do TVa jer nije procesiranje slike isto. Ja ne bih išao na te vivax i vox olede. TV se ne mijenja kao telefon i kada već kupuješ premium TV onda kupi kako treba.
- MeanMachine
#16744 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
@zippoo87 je vjerovatno mislio na Micro LED što je tehnologija koja tek treba da se ozbiljno komercijalizuje i na neki način zamijeni OLED (ili barem da bude prava alternativa po kvaliteti slike), samo ga je naziv nanocell na trenutak malo zbunio.NecuVise wrote: ↑30/12/2020 07:01Ti si tu nešto pomiješaoniti je budućnost, niti ima dubinu običnog va panela a kamo li oleda.
- MeanMachine
#16745 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ako već ideš na varijantu OLED-a onda po mom mišljenju nemoj ulaziti u bespotrebne kompromise i kupovati neku "Ž" klasu TV-a (VOX, Vivax isl.) radi kratkoročne uštede. Radije uštedi malo više love i onda uzmi kvalitetan OLED: LG ili Sony (alternativno možeš pogledati i neki jači QLED od Samsunga koji nije na nivou OLED-a sa generalnim parametrima slike ali je sigurno dobra alternativa ako ti je budžet limitiran - jedino serija Q90 je poskupa i već preblizu OLED-u). Što se tiče burn-in efekta iz istog razloga ni sam nisam uzeo OLED jer su mi trenutne potrebe i navike gledanja / korištenja TV-a sa priličnim rizikom da se nakon nekoliko godina pojavi na panelu. S druge strane, ako relativno normalno koristiš TV, plus imajući u vidu da je kompletna tehnologija u OLED televizorima znatno napredovala, ne bi trebao imati nikakvih problema u tom pogledu.TESLA_EDISON wrote: ↑30/12/2020 07:17 E ovako imam pitanje. Imam Samsung Galaxy A40 mobitel sa OLED (SAMOLED) tehnologijom. Jednostavno nakon ovog telefona ne pomišljam više ikad imati LCD telefon.
- Tesla Edison
#16746 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
NecuVise wrote: ↑30/12/2020 09:00TESLA_EDISON wrote: ↑30/12/2020 07:17 E ovako imam pitanje. Imam Samsung Galaxy A40 mobitel sa OLED (SAMOLED) tehnologijom. Jednostavno nakon ovog telefona ne pomišljam više ikad imati LCD telefon.
Burn in na tv nije problem osim ako ćeš i dan i noć držati na istom tv kanalu ili igrati fife. Garancija to ne priznaje. Imaš na rtings.com burn in test nakon preko 10 000 sati da vidiš kako to izgleda, i to nekada se bukvalno 10 000 sati vrti jedan te isti sadržaj. Napomena da pročitaš pisani test jer je on ažuriran dok video test koji imaju je zastario.
Oled panele proizvodi jedna te ista firma i tu nema razlike ali ima razlike od TVa do TVa jer nije procesiranje slike isto. Ja ne bih išao na te vivax i vox olede. TV se ne mijenja kao telefon i kada već kupuješ premium TV onda kupi kako treba.
Hvala vam puno obojici, uzeću sve napisano u razmatranje. Fazon je taj što TV korisnim za gledanje kablovske DVB-C i satelitske (vjerujem da svi TV prijemnici imaju oba tunera) te za igranje plejke (doduše trojka je ali biće i petica) svega 2 igrice, GTAV i FIFA. Ono što je meni najbitnije je ta crna, koja je fakat na OLED-ima fantazija. Ne ganjam sad neke ektra fičere jer svakako sav sadržaj koji pratim je 1080p budući da HBO još ništa nema u 4K a kablovsku ćemo se načekati da bude 4K kanal.MeanMachine wrote: ↑30/12/2020 09:38Ako već ideš na varijantu OLED-a onda po mom mišljenju nemoj ulaziti u bespotrebne kompromise i kupovati neku "Ž" klasu TV-a (VOX, Vivax isl.) radi kratkoročne uštede. Radije uštedi malo više love i onda uzmi kvalitetan OLED: LG ili Sony (alternativno možeš pogledati i neki jači QLED od Samsunga koji nije na nivou OLED-a sa generalnim parametrima slike ali je sigurno dobra alternativa ako ti je budžet limitiran - jedino serija Q90 je poskupa i već preblizu OLED-u). Što se tiče burn-in efekta iz istog razloga ni sam nisam uzeo OLED jer su mi trenutne potrebe i navike gledanja / korištenja TV-a sa priličnim rizikom da se nakon nekoliko godina pojavi na panelu. S druge strane, ako relativno normalno koristiš TV, plus imajući u vidu da je kompletna tehnologija u OLED televizorima znatno napredovala, ne bi trebao imati nikakvih problema u tom pogledu.TESLA_EDISON wrote: ↑30/12/2020 07:17 E ovako imam pitanje. Imam Samsung Galaxy A40 mobitel sa OLED (SAMOLED) tehnologijom. Jednostavno nakon ovog telefona ne pomišljam više ikad imati LCD telefon.
Ovo mi je za LG privlačno pa ću pogledati šta nude.
Ako kupim šta skuplje, prije toga moram dobro uložiti u kablovsku infrastrukturu u kući i moram je uzemljiti. Ako opali grom u blizini, to je kraj
-
NecuVise
#16747 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
MicroLED je budućnost i to je prava alternativa oledu, sve drugo su kompromisi. Ako je na to mislio to je skroz drugo. Samo je problem što microled po prihvatljivim cijenama neće baš zadugo jer je komplikovan za proizvodnju.MeanMachine wrote: ↑30/12/2020 09:30
@zippoo87 je vjerovatno mislio na Micro LED što je tehnologija koja tek treba da se ozbiljno komercijalizuje i na neki način zamijeni OLED (ili barem da bude prava alternativa po kvaliteti slike), samo ga je naziv nanocell na trenutak malo zbunio.
Ja koliko vidim ti i ne gledaš ništa posebno pa ne znam zašto bi išao na oled? Ako nećeš gledati filmove i serije visoke produkcije ili igrati razne video igre onda ti i ne treba OLED, ili uopćeno neki high end TV. To je nešto kao da kupiš Mercedes s klasu a ideš sa njim s posla na posao i do prodavnice. Bit će bolje ali nećeš iskoristiti potencijal.TESLA_EDISON wrote: ↑30/12/2020 09:46
Hvala vam puno obojici, uzeću sve napisano u razmatranje. Fazon je taj što TV korisnim za gledanje kablovske DVB-C i satelitske (vjerujem da svi TV prijemnici imaju oba tunera) te za igranje plejke (doduše trojka je ali biće i petica) svega 2 igrice, GTAV i FIFA. Ono što je meni najbitnije je ta crna, koja je fakat na OLED-ima fantazija. Ne ganjam sad neke ektra fičere jer svakako sav sadržaj koji pratim je 1080p budući da HBO još ništa nema u 4K a kablovsku ćemo se načekati da bude 4K kanal.
Ako kupim šta skuplje, prije toga moram dobro uložiti u kablovsku infrastrukturu u kući i moram je uzemljiti. Ako opali grom u blizini, to je kraj![]()
- Tesla Edison
#16748 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
HBO GO gledam stalno i najviše zbog filmova i uzimam. Samo mana HBO-a je u tome sto nema 4K sadržajaNecuVise wrote: ↑30/12/2020 10:06MicroLED je budućnost i to je prava alternativa oledu, sve drugo su kompromisi. Ako je na to mislio to je skroz drugo. Samo je problem što microled po prihvatljivim cijenama neće baš zadugo jer je komplikovan za proizvodnju.MeanMachine wrote: ↑30/12/2020 09:30
@zippoo87 je vjerovatno mislio na Micro LED što je tehnologija koja tek treba da se ozbiljno komercijalizuje i na neki način zamijeni OLED (ili barem da bude prava alternativa po kvaliteti slike), samo ga je naziv nanocell na trenutak malo zbunio.
Ja koliko vidim ti i ne gledaš ništa posebno pa ne znam zašto bi išao na oled? Ako nećeš gledati filmove i serije visoke produkcije ili igrati razne video igre onda ti i ne treba OLED, ili uopćeno neki high end TV. To je nešto kao da kupiš Mercedes s klasu a ideš sa njim s posla na posao i do prodavnice. Bit će bolje ali nećeš iskoristiti potencijal.TESLA_EDISON wrote: ↑30/12/2020 09:46
Hvala vam puno obojici, uzeću sve napisano u razmatranje. Fazon je taj što TV korisnim za gledanje kablovske DVB-C i satelitske (vjerujem da svi TV prijemnici imaju oba tunera) te za igranje plejke (doduše trojka je ali biće i petica) svega 2 igrice, GTAV i FIFA. Ono što je meni najbitnije je ta crna, koja je fakat na OLED-ima fantazija. Ne ganjam sad neke ektra fičere jer svakako sav sadržaj koji pratim je 1080p budući da HBO još ništa nema u 4K a kablovsku ćemo se načekati da bude 4K kanal.
Ako kupim šta skuplje, prije toga moram dobro uložiti u kablovsku infrastrukturu u kući i moram je uzemljiti. Ako opali grom u blizini, to je kraj![]()
- Idemedosumom
#16749 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Ja koliko sam razumio, burn in je rezultat potrošenosti određenih sub-piksela.
Ovo trošenje je brže što je veći brightness. Oledi trenutno svakako imaju dosta manji peak brightness od lcd-a, pa ih je vjerovatno bolje ne uzimati kao glavni tv u osvijetljenom dnevnom boravku.
Kod mene u kući se (po slobodnoj procjeni) u 80% vremena gledaju 2 ista kanala, koji imaju statične logotipove. Dnevni boravak je dobro osvijetljen, pa bi se brightness trebao pojačati. Zato ću se ja vjerovatno ipak odlučiti za lcd s local dimmingom.
Ovo trošenje je brže što je veći brightness. Oledi trenutno svakako imaju dosta manji peak brightness od lcd-a, pa ih je vjerovatno bolje ne uzimati kao glavni tv u osvijetljenom dnevnom boravku.
Kod mene u kući se (po slobodnoj procjeni) u 80% vremena gledaju 2 ista kanala, koji imaju statične logotipove. Dnevni boravak je dobro osvijetljen, pa bi se brightness trebao pojačati. Zato ću se ja vjerovatno ipak odlučiti za lcd s local dimmingom.
-
clio_dci120
#16750 Re: LED TV, KOJI UZETI ?
Kojim sredstvima se smije brisati LCD tv? Dosada uvijek papirnom maramicom, ali ima par "muzgica".
Laptop uvijek cistim Arfom, na ubrus naspricam i ocistim, ali reko da ne zajebem TV.
Laptop uvijek cistim Arfom, na ubrus naspricam i ocistim, ali reko da ne zajebem TV.