Kosarkaska reprezentacija BiH

Košarka u BiH, NBA liga, NLB liga, Euroliga,...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Post Reply
nema me tamo

#16701 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by nema me tamo »

Rob_Atl wrote:De nek neko nabrzaka objasni ove kvalifikacije, dakle zavrsimo u top 3 opet se neke grupe stvaraju, jel nakon toga se ide na svjetsko? Jebo te igramo hejbet nekih kvalifikacija.

Sad prolaze 3 kao sto kazes od 4 i onda opet grupa 4 gdje smo mi i 4 u drugoj grupi..

I eto 2 najbolje prolaze ili 3 nisam siguran..ili ce naredni krug biti 5 repki.. :D
geoxx

#16702 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by geoxx »

It_is_a_Leclerc wrote:[*]
mist wrote:Pojedinci stvarno pretjerivaju sa pljuvanjem Muse,jbg njemu je ipak 18 godina a od njega se ocekuje da nosi igru.
Sto mi mozemo ici iz krajnosti u krajnost malo je reci :roll:
Možda sam pretjerao izborom riječi, ali je po meni apsolutno nevjerovatno da neko kome se prognozira blistava karijera, u važnim utakmicama, gotovo redovno ostane u sjeni. I to na način da ima 1 poen, i nula iz igre. To je, ili stvar psihologije kako je neko primijetio, ili stvar manjka kvaliteta.

Musa mora sada preuzeti ulogu lidera. Ko će, ako neće on. Nije liderstvo samo u galami na timeoutu.
Haj ti meni nabroj koje su to vazne utakmice?
It_is_a_Leclerc

#16703 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by It_is_a_Leclerc »

Rusija u Mejdanu, Švedska uslovno, sad ovo.

Mislim da je ljudski biti iskren i ne davati prolaznu ocjenu kad je neko ne zaslužuje. A Musa večeras nije zaslužio. On je sirovi talent, i to niko ne spori. Ali to mora nekad isplivati i protiv Francuske, a ne uvijek protiv Alkara, Šibenika, Trogira i Mornara.

Opet kažem - da bog da mu svi željeli "zla" koliko mu je želim, ali jednostavno postavljam pitanje - da ovako padne mrak u jednoj bitnoj utakmici za koju se danima nabrijava, meni nije jasno i ne može mi to niko objasniti time da su ga Francuzi čuvali išta bolje od Rusa.
geoxx

#16704 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by geoxx »

Ne mozes ti igracu od 17 godina koji igra prve utakmice za seniorsku reprezentaciju zamjeriti losu utakmicu protiv Rusije sa NBA i euroligaskim igracima. Kad Svedska?
Godinu dana poslije, nakon jos jedne seniorske sezone i nakon par mjeseci ove sezone gdje je vec ozbiljan seniorski kosarkas se desila ova Francuska i to mu mozemo brojati.
Ne znam koliko ga pratis u Cedeviti ali tu je uvijek bio na nivou protiv Partizana, Zvezde i te elite.
Musa ima 18 godina i kao takav tesko da je odigrao neki broj velikih utakmica da bi ga neko mogao proglasiti igracem za male ili velike utakmice.

Nisu ga Francuzi cuvali nista posebno. Odlicna odbrana svakako ali nije to glavni razlog. Dodje dan igracu kad mu nista ne polazi za rukom, ma koliko se on nabrijavao. Mozda je i bolje sto je taj dan bio danas nego protiv Belgije.
Phantasy

#16705 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Phantasy »

Evo hrasnog evo ludila :D
Mustang1

#16706 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Mustang1 »

animus wrote:I da se sjetim mame onima iz reg. agencije koji dopustaju monopol sportklubu tj. Telemachu i to godinama. Djubrad prodana.
Bolje monopol i profesionalizam, nego da moram gasiti ton kad gledam utakmicu na nekom nasem kanalu. Nemamo komentatora da valja, ako je neko smrdio na dobro otisao je..
Tomahawk11
Globalni moderator

#16707 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Tomahawk11 »

Haman je teško shvatiti da su mu Franci ušli u glavu. Pa Musa kasnije više nije smio uzeti ni otvoreni šut nego je dodavao Stipanoviću i Kikanoviću da završe. Imao je onaj jedan ulaz koji je završio na ivici table. Ko penzioner na basketu.
Ali ja mu to ništa ne zamjeram. Ovo mu je škola, ovako se peče igrač. Možda je više sinoć naučio nego da je zabio 25 poena.
strong69

#16708 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by strong69 »

Tomahawk11 wrote:Haman je teško shvatiti da su mu Franci ušli u glavu. Pa Musa kasnije više nije smio uzeti ni otvoreni šut nego je dodavao Stipanoviću i Kikanoviću da završe. Imao je onaj jedan ulaz koji je završio na ivici table. Ko penzioner na basketu.
Ali ja mu to ništa ne zamjeram. Ovo mu je škola, ovako se peče igrač. Možda je više sinoć naučio nego da je zabio 25 poena.
Musa ima cudan mentalitet i previse vatren temperament kojem dozvoljava da gospodari njime. Da, u pravu si, siguran sam da bi igrac njegovih kvaliteta ali drugacijeg mentaliteta naucio mnogo iz sinocnje utakmice ali nisam siguran za Musu. Ako mu ne pomognu da nauci da gospodari temperamentom i da se podredi radu na tom polju onda ce imati problema. Emocije su dobre, ali on se potpuno odvoji od utakmice kada ga obuzme ljutnja sto mu ne ide a kasnije i strah pa ocaj. Momak je dobar, strasan je igrac, emotivan sto je i dobro do jedne granice.

Ja se nadam da ce Musa sve to prebroditi i da su ovo "pubertetski problemi i da on biti jednako dobar kao i Luka Doncic.
Tomahawk11
Globalni moderator

#16709 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Tomahawk11 »

strong69 wrote:
Tomahawk11 wrote:Haman je teško shvatiti da su mu Franci ušli u glavu. Pa Musa kasnije više nije smio uzeti ni otvoreni šut nego je dodavao Stipanoviću i Kikanoviću da završe. Imao je onaj jedan ulaz koji je završio na ivici table. Ko penzioner na basketu.
Musa ima cudan mentalitet i previse vatren temperament kojem dozvoljava da gospodari njime. Da, u pravu si, siguran sam da bi igrac njegovih kvaliteta ali drugacijeg mentaliteta naucio mnogo iz sinocnje utakmice ali nisam siguran za Musu. Ako mu ne pomognu da nauci da gospodari temperamentom i da se podredi radu na tom polju onda ce imati problema. Ja se nadam da ce Musa sve to prebroditi i da su ovo "pubertetski problemi i da on biti jednako dobar kao i Luka Doncic.
Da, što bi rekli, voli se qrčiti.
A imamo već jednog takvog.
Nurk je otišao u NBA, qrčio se, pa je tako, recimo, naletio na Marca Gasola i dan danas ga odučava od košarke.
Ali se malo smirio, manje se kesla i unosi u facu protivničkim igračima. Naučio je da ispoštuje.
Musa je još mlad da bi neke stvari tako lahko primio. Istina je da mu ovo ne treba. Kad spominješ Dončića, i on još uvijek plače kad fuli šut pred kraj utakmice, pa Real izgubi. Djeca su to još.
Dupli_skalp

#16711 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Dupli_skalp »

Romanista 101% wrote:kakve su nekad Hrvati imali komentatore gospoda ljudi bili, a gledaj ove sad, ustasluk im iz usta izlazi ko im je kriv sto su zijanili obje utakmice i sto su postali truba u kosarci
uživao sam dok su ih holanđani i talijani čerečili na proste faktore, pogani ustašluk im je dnevna doza.
shalla

#16712 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by shalla »

Samo što ovo boldirano razumije možda 5-6 ljudi na ovoj temi ;-) I ne mislim konkretno samo na ovu utakmicu već generalno na ove kvalifikacije.
Ljudi ba, jebenih 18 godina, o kakvoj vi psihičkoj stabilnosti, liderstvu pričate? Upoređujete ga sa Dončićem ne shvatajući pritom da je Dončić nešto što se rodi svakih 30-40 godina :-) Uporedite Musu sa svojim vršnjacima pa da vidimo njihove uloge. Gdje je Sergi Martinez (jel se tako zvao onaj što je protiv nas u polufinalu imao 20-20 utakmicu), gdje su Bajo, Velička itd itd... Naravno da je psihički labilan samo što pritom nervira što je kurčevit do bola, nervira nas sviju to ali polako, kako bude sazrijevao mislim da će se to dosta promijeniti, pa pred njim je još jedno 15 godina karijere, uskočiće on uskoro na mjesto lidera reprezentacije, dok god ga budu trenirali pravi stručnjaci. Gledam protiv Rusa, vadi ga Dule poslije 5 minuta i govori mu "ne možeš da ne igraš odbranu", drži ga do kraja četvrtine na klupi, ovaj kasnije stisne odbranu i zabije 18 poena. Sinoć je naletio na fizički 2x jače igrače što je realno uvijek bila glavna odlika francuza i očigledno se protiv takvih igrača ne snalazi najbolje ali ovakvih ekipa u evropi je vrlo malo... Proces sazrijevanja i igračkog odrastanja ne može biti strelovit al jbg, mi valjda očekujemo da Musa redovno zabija 20ak poena, i opet nisam siguran da bi zadovoljio sve naše forumske kritičare...

Što se tiče priče oko Diawa, vazda je izgledao kao da je došao na basket ispred zgrade i otprilike tako i igra, na majstorstvo jbg...

P.S. Ne kontam priču oko hrvatskog komentatora? Zar nemate opciju da promijenite zvuk kanala, kod mene je i protiv rusa i sinoć bio srpski komentator kojeg je uživancija slušati :thumbup:
pemanapemani

#16713 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by pemanapemani »

Ne znam kako smo od predviđanja da će nas Švedska i Armenija poderati u pretkvalifikacijama, došli do toga da je sramota izgubiti od Francuza (tri medalje na zadnja tri prvenstva) u gostima?

Mi imamo sistem rada sa mladim igračima u kojem je do prije 5 godina bilo važnije da na europsko prvenstvo seniora ode familija od čelnika Saveza, nego da postoji kadetska reprezentacija.
Onda očekivati od dječaka, koji je odrastao u takvom sistemu, da nakon nekoliko seniorskih utakmica bude vođa ekipe i podere Francuze u gostima je čisti bezobrazluk, da ne napišem nešto gore.
Musa je malo forsirao protiv Rusije i bio kritikovan da se previše kurči. Sinoć ga nije išao šut i dijete nije htjelo forsirati da mu svekolika "stručna" javnost nebi jebavala mater. Opet, trudio se u odbrani i pokušao u nekoliko navrata proigrati suigrače.

Pitam se kako bi se sinoć postavio naš veliki kapiten Teletović? - Šutirao sa parkinga, a u odbrani granao rukama i vrtio glavom u znak negodovanja ili svaljivanja krivice na druge igrače.

Ove dvije utakmice su škola i pokazatelj da se može igrati sa svima i da se uz veliki napor može otići na Svjetsko prvenstvo.
Thorgerson

#16714 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Thorgerson »

nema me tamo wrote:
Rob_Atl wrote:De nek neko nabrzaka objasni ove kvalifikacije, dakle zavrsimo u top 3 opet se neke grupe stvaraju, jel nakon toga se ide na svjetsko? Jebo te igramo hejbet nekih kvalifikacija.

Sad prolaze 3 kao sto kazes od 4 i onda opet grupa 4 gdje smo mi i 4 u drugoj grupi..

I eto 2 najbolje prolaze ili 3 nisam siguran..ili ce naredni krug biti 5 repki.. :D
Sto ga ti zakomplikova.

Trenutno je u toku prva runda kvalifikacija. 8 grupa sa po 4 zemlje. Dalje idu 3.

U drugi krug ce dakle proci 24 reprezentacije, koje ce oformiti 4 nove grupe sa po 6 zemalja. Na svjetsko idu po tri najbolje iz svake grupe. To je dakle ukupno 12 reprezentacija koje idu iz Evrope na SP. :)

I ono sto je zanimljivo jeste da se bodovi iz prvog kruga prenose u ovaj drugi krug.

To je to ukratko. E sad naravno ovakav sistem i nije los, jer daje koliko toliko prostora za popravni. Sto mozda nama i odgovara.

I bitno je mozda napomenuti da se drugi krug kvalifikacija igra od septembra 2018 do februara 2019. Ovo znaci da bi mozda mogli imati i Teletovica i Nurkica u timu koju utakmicu, obzirom da sezona pocinje krajem oktobra. Samo svjetsko ce se igrati od 31. aug do 15. sept 2019. godine.
Thorgerson

#16715 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Thorgerson »

pemanapemani wrote:Ne znam kako smo od predviđanja da će nas Švedska i Armenija poderati u pretkvalifikacijama, došli do toga da je sramota izgubiti od Francuza (tri medalje na zadnja tri prvenstva) u gostima?

Mi imamo sistem rada sa mladim igračima u kojem je do prije 5 godina bilo važnije da na europsko prvenstvo seniora ode familija od čelnika Saveza, nego da postoji kadetska reprezentacija.
Onda očekivati od dječaka, koji je odrastao u takvom sistemu, da nakon nekoliko seniorskih utakmica bude vođa ekipe i podere Francuze u gostima je čisti bezobrazluk, da ne napišem nešto gore.
Musa je malo forsirao protiv Rusije i bio kritikovan da se previše kurči. Sinoć ga nije išao šut i dijete nije htjelo forsirati da mu svekolika "stručna" javnost nebi jebavala mater. Opet, trudio se u odbrani i pokušao u nekoliko navrata proigrati suigrače.

Pitam se kako bi se sinoć postavio naš veliki kapiten Teletović? - Šutirao sa parkinga, a u odbrani granao rukama i vrtio glavom u znak negodovanja ili svaljivanja krivice na druge igrače.

Ove dvije utakmice su škola i pokazatelj da se može igrati sa svima i da se uz veliki napor može otići na Svjetsko prvenstvo.
Bas tako.

Ja sam do sada prezadovoljan. :thumbup: A isto tako sam siguran da je neki drugi trener na mjestu Vujosevica, da bi bili kanta za nabijanje.

Momci su drzali haman egal 3 cetvrtine. Ja sam mislio da ce nas oni razvaliti odmah u startu. Jeste ovo oslabljena njihova ekipa, ali sta je to nasa bolja? Pa i nama nedostaju bitni igraci. :-) Mada opet, bitna je ekipa. To se sada vidi. Mi smo i sa boljim rosterom igrali 10 puta slabije u nekim tekmama.
pemanapemani

#16716 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by pemanapemani »

Thorgerson wrote:
pemanapemani wrote:Ne znam kako smo od predviđanja da će nas Švedska i Armenija poderati u pretkvalifikacijama, došli do toga da je sramota izgubiti od Francuza (tri medalje na zadnja tri prvenstva) u gostima?

Bas tako.

Ja sam do sada prezadovoljan. :thumbup: A isto tako sam siguran da je neki drugi trener na mjestu Vujosevica, da bi bili kanta za nabijanje.

Momci su drzali haman egal 3 cetvrtine. Ja sam mislio da ce nas oni razvaliti odmah u startu. Jeste ovo oslabljena njihova ekipa, ali sta je to nasa bolja? Pa i nama nedostaju bitni igraci. :-) Mada opet, bitna je ekipa. To se sada vidi. Mi smo i sa boljim rosterom igrali 10 puta slabije u nekim tekmama.
O tome pričam.
Naša odlika je bila da se ne možemo vratiti kada spadnemo ispod 10 razlike, jer niko više nije htio igrati odbranu.
Treća četvrtina nam je bila boljka više od desetljeća.
Nismo imali skoro nikakav rad sa mlađim selekcijama 20 godina.
Financijski problemi - prije svakih kvalifikacija ili prvenstva se postavlja pitanje hoće li biti para da se plati hotel i avion, pa se puno puta prelazilo autobusom po 2000 km.

Onda skupe djecu koja pokažu nevjerovatnu želju i muda do poda, posebno u pretkvalifikacijama, i opet "stručnjacima" ne odgovara.
Dupli_skalp

#16717 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Dupli_skalp »

šta mene recimo čudi je što opet i nanovo tražimo stranca pleja, a imamo solidnog gordića i momka kojem svaka minuta na terenu život znači - gegića. i još tu možemo dodati i čamparu kad se vrati. zašto momke sputavati sa strancem?

škripi najviše na poziciji beka šutera i krilnog centra, tu je trebalo tražiti rješenje.
bingov buraz

#16718 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by bingov buraz »

Kad ekipa pogodi onoliko suteva u zadnjoj sekundi kao Francuzi sinoc i to na korektno postavljenu odbranu nemas sanse nikakve.

Pretjeruje se sa kritikovanjem Muse,dijete je on jos i sto neko napisa moze mu ovo vise valjati nego da je zabio 25.Desni ulaz dok ne savlada ne moze sa Doncicem u istu recenicu nikako.
Podbacila je omladina sinoc osim donekle Atica a i on moze duplo bolje.
Ne znam koji je djavo usao u Gordica ali nek potraje,igra na euroligaskom nivou.
shalla

#16719 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by shalla »

eyesburn wrote:šta mene recimo čudi je što opet i nanovo tražimo stranca pleja, a imamo solidnog gordića i momka kojem svaka minuta na terenu život znači - gegića. i još tu možemo dodati i čamparu kad se vrati. zašto momke sputavati sa strancem?

škripi najviše na poziciji beka šutera i krilnog centra, tu je trebalo tražiti rješenje.
Wilbekin nije klasični plej (doduše nije ni Gordić) već "shoot first" varijanta pleja ali realno škripi tu, koliko god me Amar oduševio protiv Rusa, sinoć je pokazao da je ipak još uvijek premlad i neiskusan da to kvalitetno pokrije...
arzuhal

#16720 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by arzuhal »

Tomahawk11 wrote:
It_is_a_Leclerc wrote:Misa još jednom pokazao da je igrač za male utakmice, za Armeniju i Slovačku.

Imati nula iz igre stravično. S njegovim učinkom bismo valjda bili egal.

Sramota.
Pa, ne bih se složio.
Mislim, treba ga kritikovati, naravno.
Ali, Diaw i društvo su mu vješto ušli u glavu i to je bilo gotovo. Stari lisac je skonto kako će malog naguziti.
Musin je problem što ne shvata kakvih sve mangupa ima u ovom svijetu, pa kad digneš visoko glavu, ljudi te spuste da tri dana plačeš u hotelskoj sobi.
Biće bolje :thumbup: sve je to škola.
Slažem se, dobro je to sve...
Diwan

#16721 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Diwan »

Pa u suštini, mi smo na dobitku u ove dvije utakmice gdje je večina mislila da će biti 0:2 rezultat, tako da ovaj poraz od Francuske ne treba da 'boli'.

Možda je moglo bolje u nekim segmentima, ali imam utisak da smo utakmici prišli sa nekom rezervom. Drago mi je zbog Atića što je odigrao po meni dobru utakmicu i što dobija na sigurnosti. Bolje djeluje u odnosu na pretkvalifikacije. Musa ima još uvijek puno bubica u glavi i zasigurno je bolje da je sada otrešen kako netko napisa nego da je dao 25 poena, i da ga kao sada nitko više ne može čuvati, kao što je skoro izjavio.

Imamo dobru bazu i ovi momci samo treba da igraju što više u svojim klubovima.
Thorgerson

#16722 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Thorgerson »

It_is_a_Leclerc wrote:[*]
mist wrote:Pojedinci stvarno pretjerivaju sa pljuvanjem Muse,jbg njemu je ipak 18 godina a od njega se ocekuje da nosi igru.
Sto mi mozemo ici iz krajnosti u krajnost malo je reci :roll:
Možda sam pretjerao izborom riječi, ali je po meni apsolutno nevjerovatno da neko kome se prognozira blistava karijera, u važnim utakmicama, gotovo redovno ostane u sjeni. I to na način da ima 1 poen, i nula iz igre. To je, ili stvar psihologije kako je neko primijetio, ili stvar manjka kvaliteta.

Musa mora sada preuzeti ulogu lidera. Ko će, ako neće on. Nije liderstvo samo u galami na timeoutu.
Pretjerujes.

I ne znam zasto se uporno Musa poredi sa Doncicem. Mislim cemu odmah poredjenje sa najtalentovanijim igracem koji se pojavio na evrospkom tlu mozda jos od Petrovica. Cemu to? Jer vidim evo svako drugi komentar ide ako hoce kao Doncic, ako hoce ovo, ako hoce ono.

Ajmo ga porediti i sa nekim drugim igracima njegovog godista, pa cemo onda vidjeti gdje je i sta je.

Musi se smijesi blistava karijera i to je cinjenica. Mlad je jos i ocekuj od njega puno jos tekmi za repku gdje ce nas nositi i protiv Armenije i Slovacke, ali i protiv jacih ekipa.
Thorgerson

#16723 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Thorgerson »

Gledam nesto raspored, ove na ljeto tekme realno bi mogli doci Nurkic i Teletovic. Probati dobiti Belgiju kuci, onda s Rusijom sta bude. I ostaju ove dvije tekme na ljeto, gdje bi fkt dobro bilo da dodju Juka i Mirza.

22. februar 2018. BiH – Belgija,

25. februar 2018. Rusija – BiH,

29. juni 2018. BiH – Francuska,

2. juli. 2018. Belgija – BiH.
DaysleepeR

#16724 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by DaysleepeR »

kaže jedan novinar

5 Bosnians scored in double figures today against France. Led by Nemanja Gordic and his 16pts. The problem is the other 7 BiH players combined for 1 pt going 0-13 from the field. Dzanan Musa has had two of his worst games as a pro against France and their athleticism, giving scouts a red flag when it comes to his transition to NBA basketball in the future.
Tomahawk11
Globalni moderator

#16725 Re: Kosarkaska reprezentacija BiH

Post by Tomahawk11 »

Thorgerson wrote:Gledam nesto raspored, ove na ljeto tekme realno bi mogli doci Nurkic i Teletovic. Probati dobiti Belgiju kuci, onda s Rusijom sta bude. I ostaju ove dvije tekme na ljeto, gdje bi fkt dobro bilo da dodju Juka i Mirza.

22. februar 2018. BiH – Belgija,

25. februar 2018. Rusija – BiH,

29. juni 2018. BiH – Francuska,

2. juli. 2018. Belgija – BiH.
Jusuf i Mirza i potući se sa Francima u Skenderiji.
I ovaj Wilbekin, recimo :D
Post Reply