Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Dobro, ovo izgleda poprilično kompleksno. Nije atomska fizika ali treba lijepo isplanirati, dobar radijus i dijametar odabrati kontaktne mreže. Što se tiče linija 103 i 104 i 107 prolaze glatko. 108 lagano za Dobrinju, tricky ka Otoci, 102 manje više bez problema malo sa Otoke pripaziti. Isto važi i za 101. Bile su i svojevremeno špekulacija da zglobni trolejbusi neće moći na Dobrinju nakon izgradnje kružnog toka, bilo je manjih poteškoća prvih dana, evo sada radi perfektno. Veći problem je saobraćajna nekultura i nerijetko će motke spadati radi toga što trola neće moći ispravno ući u kružni radi učesnika u saobraćaju koji blago rečeno nemaju pojma šta znači kružni tok.
Mislim da će ovdje moći proći pa vidjećemo šta će skontati. Motke svakako ne padaju sa mreže bez razloga, u 99% slučajeva je to na "skretnicama" koje će biti postavljene nešto dalje od kružnog na ravnom dijelu kontaktne mreže.
Kratak osvrt na Komercijale.
Prošao je skoro mjesec kako je na Dobrinjskoj komercijali uveden red. Hvala Bogu. Sada saobraća ukupno 12 vozila u špicama, 8 van špice i 4 vozila uvečer iza 20 časova. Sa nešto dužim pauzama jer je red vožnje morao biti prilagođen Centrotransu jer se doista sporo kreću u saobraćaju sa nekim pauzama kod vozača. U prosjeku sa CTS-om stiže se Vijećnica-Dobrinja 45-50 minuta, ponekad i 55, a sa GRAS-om 35-40 minuta, nekad se zna desiti 45. Interval nailaska je sada 10 minuta u špici tačno u bobu u 6 prvi polazak sa oba terminusa, polaske u 00,20,40 održava CTS, a 10,30,50 GRAS, van špice 00,30 CTS, 15,45 GRAS, uvečer na cijelo CTS 21,22,23, a GRAS na pola 21:30,22:30,23:30. Do prije mjesec dana vladala je takva anarhija da su u 10 minuta znala proći 3-4 pa i 5 autobusa, potom 20 i kusur minuta ništa. Jedino što se zna desiti sada je da GRAS kreće u 15:30 npr sa Vijećnice, a CTS je krenuo u 15:20, oko Nedžarića GRAS prestiže CTS radi stila i brzine vožnje te efikansoti naplate i uključivanja u saobraćaj.
Hrasnička ilegalna komercijala funkcioniše, tu je GRAS uzvratio ozbiljan udarac uvođenjem polazaka 10 minuta prije Centrotransovih, tipa u 7,8,9,10 ide CTS svako sat ide ova linija, a GRAS ide 6:50, 7:50, 8:50... Poprilično je tu i dalje neki nered. ovu liniju treba ili ukinuti ili regularno registrovati na Oba prijevoznika i legalizovati je u intervalu od 30 minuta. Te CTS "natjerati" da počne naplaćivati "normalnu cijenu" od 1,60KM, a ne 2,00 KM.
Naravno , baš kao i u slucaju kruznog toka na Dobrinji svojevremeno . Potrebno je shvatit sustinu zasto motke spadaju . Mozda bude lakse .
ok...ne bih ulazio u raspravu o tome, vidim da si superpametan, argumenti sami izlaze iz tebe
vrijeme ce pokazati..
Nemam trenutno inspiraciju voditi diskusiju sa tobom o svom poslu inače , koji je meni , i da ga ne radim i gledam stalno , mnogo bliži nego tebi.
Dokaz da sam ja u pravu , je tvoja paušalna tvrdnja.
Pozdrav.
Imam jedan genijalan prijedlog - pomjeranje trolejbuskog skretanja kod Bosmala. Koliko sam upoznat rijeseni su imovinskopravni odnosi i bukvalno treba samo 100 metara asfaltirati. Ni za gras ne bi trebala biti prevelika investicija.
Forumerrer wrote:Imam jedan genijalan prijedlog - pomjeranje trolejbuskog skretanja kod Bosmala. Koliko sam upoznat rijeseni su imovinskopravni odnosi i bukvalno treba samo 100 metara asfaltirati. Ni za gras ne bi trebala biti prevelika investicija.
Sto bi neko preuzimao tudje obaveze projekte planove i unaprijed planirana sredstva?
Ondje je ostalo jos sitnica osim samog asvaltiranja,osim toga Gras nije gradjevinska firma niti ima sredstva da uredjuje javne puteve.
Osim toga opet bi bio problem izmjestanja kad se bude radilo od kruznog toka do Mojmila onaj dio. Doduse ne moze se ocekivati da to bude za barem 2 godine. Ista stvar bi se desila i da se prebaci 108 u ulicu Kraljice Jelene iako je to bolja varijanta jer gore nema bas velikog saobracaja tako da bi trola svakako isla brze nego sto je to sada da kruzi preko Hrasnog.
trambusek88 wrote:Ma nema potrebe, ići će ovdje bez problema.
Biće vjerovatno više prekida trolejbuskog saobraćaja, ali kad bude gotovo sve će biti u dure.
Neki su objasnjavali kako kad se radila longitudinala nece ni biti u funkciji , a kad se krenulo sa jednom stranom , kontaktna mreza je uvece iza 12 izmjestena u desno , i sve je bilo spremno prije izlaska prvog vozila iz garaze.
Tako isto je bilo i sa drugom kad je jedna bila gotova.
Ovdje ti samo moze doci do vikend prekida kad se vecina grubih radova napravi , a ako se rastegne bice vec i raspust uveliko , a sigurno da hoce.
supercali wrote:Kruzni na dobrinji i taj kod asa se ne mogu porediti kad je u pitanju trolejbuski saobracaj
Na raskrnici kod AS-a trole već idu "u svim" pravcima. Meni kao laiku bi bilo najjednostavnije samo napraviti malo veći razmak jer će se sredina raskrsnice malo šire obilaziti, ne pravi trola nigdje puni krug.
supercali wrote:Kruzni na dobrinji i taj kod asa se ne mogu porediti kad je u pitanju trolejbuski saobracaj
Na raskrnici kod AS-a trole već idu "u svim" pravcima. Meni kao laiku bi bilo najjednostavnije samo napraviti malo veći razmak jer će se sredina raskrsnice malo šire obilaziti, ne pravi trola nigdje puni krug.
I ja sam laik al i kao laik vidim kako je sada spojeno a kako bi trebalo biti spojeno kad ima kruzni
Socijalno, Čengić Vila, Malta, Kampus, proradila je bila i u starom "objektu" pa je sad veća modernija postavljena. Na Marijin dvoru radi kao i na Skenderiji, Baščaršiji, Katedrali, Banci, Higijenskom. Kod GRAS-a već ima, i onda ima izvjestan dio linije tj pruge bez prodajnog mjesta sve do Stupa. što je po meni nefer. Smatram da bi u Nedžarićima trebalo biti prodajno mjesto i za pojedinačne karte. Nisam siguran da li ostale oblžnje trafike na tom potezu prodaju tramvajske karte kao što to rade na Higijenskom, Banki, Katedrali.
GRAS-ove trafike su:
Ilidža, Stup, Remiza, Otoka, Čengić Vila, Malta, Socijalno, Kampus, Marijin dvor, Baščaršija, Katedrala.
Uz podršku policije u subotu navečer je Stuttgarter Straßenbahnen AG (SSB), gradsko saobraćajno poduzeće Stuttgarta, organiziralo opsežnu akciju kontrole karata među putnicima.
Rezultat kontrole na uzorku od 7.300 putnika upalio je alarm gradskih vlasti: Svaki 15. putnik tramvaja i gradske željeznice vozio se "na crno"!
Znatno bolje je prošla kontrola karata u gradskom autobuskom saobraćaju: Kontrolirano je 230 putnika, a samo trojica nisu imala ispravnu kartu.
Neki dan u komercijali grasovoj, primjetim šok!!- cist autobus, kantica, radio muzika itd.
Eh sad moje je pitanje: Zar je moguce da kada je centro poceo sa tim, da su se i ovi uhljupi pokrenuli?? Zar zaista treba neko da ti pokaze kakav ambijent tokom gradske voznje, sto inace standard, treba da odrzavas... Samo djabe platu primaju.
A da ne pricas o onim trafikicama gdje im je sjediste, vise lici kao nesto iz horor igrica.
artime wrote:Neki dan u komercijali grasovoj, primjetim šok!!- cist autobus, kantica, radio muzika itd.
Eh sad moje je pitanje: Zar je moguce da kada je centro poceo sa tim, da su se i ovi uhljupi pokrenuli?? Zar zaista treba neko da ti pokaze kakav ambijent tokom gradske voznje, sto inace standard, treba da odrzavas... Samo djabe platu primaju.
A da ne pricas o onim trafikicama gdje im je sjediste, vise lici kao nesto iz horor igrica.
haha komrcijala je ekskluzivna linija i u njoj se ne voza smrad i ološ kao u tramvajima i autobusi su uvijek čisti
i kad se već praviš pametan ovo nije trafika nego portirnica