Rekonstrukcija tramvajske pruge

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
DaysleepeR

#16676 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

Jeste na izdisaju.
Šta je dovelo do tog izdisaja i koliko će vremena biti potrebno da se i to sanira.
To je pravo pitanje.
Možda se i previše traži trenutno. Doći će na red, bitno je da se počelo ozbiljno raditi.
Možda bi radije da se vratimo nazad na stanje kad se ništa ne radi a propadanje i dalje napreduje?
Pa se onda nema kakav napredak ni kritikovati?
vjeshalica

#16677 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 12:35 Jeste na izdisaju.
Šta je dovelo do tog izdisaja i koliko će vremena biti potrebno da se i to sanira.
To je pravo pitanje.
Možda se i previše traži trenutno. Doći će na red, bitno je da se počelo ozbiljno raditi.
Možda bi radije da se vratimo nazad na stanje kad se ništa ne radi a propadanje i dalje napreduje?
Preciziraj sta se tacno radi na rjesavanju problema autobuskog i minibuskog saobracaja?
Nema nikakvih investicija! Vozila se ne kupuju. Sadasnja nisu dovoljna niti pouzdana
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16678 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Prpa.ba wrote: 09/07/2024 12:25 Bjeloruski trolejbusi su nize kvalitete, prosli su zbog baterije koju se ni za sta konkretno ne koristi, i na kraju jos zrtva geopolitickih okolnosti gdje servisa za ovo necemo vidjeti pa ce postepeno ispadati iz saobracaja kako bude dolazilo do kompleksnijih kvarova. Nazalost, promasena investicija, djelimicno zbog lose procjene ministarstva (baterije), djelimicno zbog vise sile.

Novi tramvaji su i vise kvalitete, i imaju neometanu logistiku. Sigurno ce biti jos problema u njihovom saobracanju, dok je garancije i strucnog servisa, ici ce to dobro. Donirani turski tramvaji dominiraju jer imaju primitivnu elektroniku, pa njih ni omladina ni GRAS-ova struka nisu uspjeli nimalo ostetiti. :mrgreen:

Sad mi slobodno zalijepite kolo ispred doniranih autobusa.
zašto kad ništa nisi slagao ni tendenciozno napisao?
DaysleepeR

#16679 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 13:09
To je pravo pitanje.
Preciziraj sta se tacno radi na rjesavanju problema autobuskog i minibuskog saobracaja?
Nema nikakvih investicija! Vozila se ne kupuju. Sadasnja nisu dovoljna niti pouzdana
Mi smo građani Sarajeva.
Hoćemo sve i odmah jer mi to zaslužujemo.
Dolazli singapurćani pa uništavali vozila, nismo mi.
Neko drugi glasao za SDA 30 godina pa se nije ulagalo.
Mi zaslužujemo da se rode odmah svi tramvaji, trolejbusi, autobusi i minibusevi.
Ali bez da se krediti dižu. To ne smije. Nego da Šteta rodi.
vjeshalica

#16680 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

DaysleepeR wrote: 09/07/2024 13:17
To je pravo pitanje.
Mi smo građani Sarajeva.
Mi zaslužujemo da se rode odmah svi tramvaji, trolejbusi, autobusi i minibusevi.
Nego cemo cekati 30 godina da otpocne proces nabavke sredstava za rad koja su bitna za tekuce poslovanje?
BadBoy

#16681 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Thorgerson wrote: 09/07/2024 12:13 Jbt na ovom forumu imam osjecaj da je 90% ove botovske bagre iz svih tabora.

Napises nesto sto si vidio i odmah skacu. Pa covjek vidio tramavaj da ga slepaju. Sta je problem? Mislim ne znamo razlog slepanja. Ali ako je covjek vidio. Pa budimo realni, nije ni da nije smijesni jbt.

Prokisnjava trola ili je kondens, nebitno. U cemu je problem? Jel to nemoguc zajeb?

To je placeno nasim novcem. I boli me briga ko ih je kupio. Jel sda il sestorka il trojka. Jebe mi se.

Al necemo sad jbmu bit slijepi i pravit se da je sve med i mlijeko.

Generalno, meni se trole ne svidjaju. Uopste ne lice na vozila proizvedena u 2023 godini. Dizajn im je ruzan haos. Dodatno su ih sjebali sa onim reklamama. Neki dan stoji neki stari trola i ja gledam, izgleda mi modernije od ovog novog. Unutra su nenormalno bucni. Nenormalno. Znaci sjedim s covjekom, upali se ventilacija i ne mozes normalno pricati. Meni ono ne izgleda ok. Nekom botu mozda je ok. Ali meni nije. I ne zelim odgovor, eh eto nek su prosle trole bile bolje. Nije u tome kvaka. Ako se vec kupovalo, onda se trebalo znati sta se kupuje. Super stvar je to sto imaju bateriju pa mogu ici na struju. To je veliki plus. Al sljedece trole ne nabavljati do ove firme.

Tramvaji su druga prica, izgledaju moderno, udobni su.

Opet kazem. Svaka cast ministarstvu, pokrenuto je nesto sto je stajalo 30 godina. Al dobronamjerna kritika moze samo poboljsati njihov rad. Nista vise.
A šta fali i da se šlepao Štadler? Ko zna iz kojeg razloga. Čak i da je kvar, otklonit će se. Ok vidio čovjek da se šlepa i to je to: vidio novi tramvaj da se šlepa. Šta fali?

Drugo, nove trole se ni meni ne sviđaju. Isti problem imam sa bukom unutra. Starije trole su toliko tihe da čuješ muhu kako zuji. I ne sviđa mi se još jedna stvar koju ne znam kako da kažem stručno pa ću opisati laički: kad vozač daje gas ili koči, to je tako naglo. I ne, nije do vozača jer sam upratio to na svim novim trolama, neovisno od vozača. Isto kao da im je i kočnica i gas preosjetljiv. Starije trole puno blaže i ubrzavaju i koče. Nove baš bacaju raju naprijed-nazad.

Ali je 100 puta bolje i sa njima nego bez njih.

Jedino što mislim da je EBRD odabrao ove Bjelruse, čini mi se da Ministarstvo KS nije imalo ništa s tim.
vjeshalica

#16682 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by vjeshalica »

Porediti Kiepe elektroniku sa nekom bjeloruskom harabatiljom to samo mogu u Sarajevu
DaysleepeR

#16683 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by DaysleepeR »

vjeshalica wrote: 09/07/2024 13:36
DaysleepeR wrote: 09/07/2024 13:17

Mi smo građani Sarajeva.
Nego cemo cekati 30 godina da otpocne proces nabavke sredstava za rad koja su bitna za tekuce poslovanje?
Čekaćemo to je sigurno.
Da će se nešto konačno desiti, i to je sigurno.
Hakiz

#16684 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Hakiz »

Nedavno se tako žestoko pravdala i branila nabavka vozila iz Bjelorusije.

Sada, kada se pokazalo da vozila, ipak, nisu kvalitetna kako se tvrdilo da će biti, i ljude koji su govorili da je bila greška se više ne može napadati da su botovi i mrziitelji jer se pokazuje i dokazuje da su bili u pravu, traže se novi izgovori i nova opravdanja.

Opet stara priča o Muju, klađenju, vađenju itd.
F&N
Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...

#16685 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by F&N »

Hakiz wrote: 09/07/2024 14:26 Nedavno se tako žestoko pravdala i branila nabavka vozila iz Bjelorusije.

Sada, kada se pokazalo da vozila, ipak, nisu kvalitetna kako se tvrdilo da će biti, i ljude koji su govorili da je bila greška se više ne može napadati da su botovi i mrziitelji jer se pokazuje i dokazuje da su bili u pravu, traže se novi izgovori i nova opravdanja.

Zahiragicu jesi to ti
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#16686 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by Chmoljo »

Hakiz wrote: 09/07/2024 14:26 Nedavno se tako žestoko pravdala i branila nabavka vozila iz Bjelorusije.

bjeloruske trole su svakako bolje od nikakvih, jer je svakako išlo prema tome.

niko razuman nikada nije tvrdio da su bolje od Solarisa npr. ali činjenica je da je bilo koliko para toliko muzike.

baterije na trolama bi se mogle pokazati korisnima kada bude gotova kontaktna mreža za Vogošću i iskakanje trole bi pravilo haos. a ovako ne bi trebalo jer prosto može nastaviti voziti.
nepass1

#16687 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

Prvi put usao u novu trolu odmah ovdje napisao bolji oni iz svice stari.
nepass1

#16688 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

Chmoljo wrote: 09/07/2024 14:32

bjeloruske trole su svakako bolje od nikakvih, jer je svakako išlo prema tome.

niko razuman nikada nije tvrdio da su bolje od Solarisa npr. ali činjenica je da je bilo koliko para toliko muzike.

baterije na trolama bi se mogle pokazati korisnima kada bude gotova kontaktna mreža za Vogošću i iskakanje trole bi pravilo haos. a ovako ne bi trebalo jer prosto može nastaviti voziti.
I sad dosta voze na bateriju
izbjeglica_iz_besmisla

#16689 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Zar nije Kalem (SDA) odabrao bjeloruse?

Ali sad to na stranu, ko god da ih je odabrao je vjerovatno odlucio lose - cak i bez ovih sad sankcija koje su zadesile bjelorusiju. Jedino mislim da je odabir opcije s baterijom bio OK, pod uslovom da one rade kako treba.

Ne znam puno o ovoj bransi i sta ima dobra trola, al prilicno sam siguran da ce nam ispasti da najskuplje izadje oko sto se jeftino plati. Vidi se razlika Stadlera i ovih bjelorusa, od servisiranja do nivoa testiranja prije pustanja u promet
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16690 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konektovan »

BKM je los pravo. Neki dan se vozio, od udobnosti, do nekih zvukova koje pravi ovjes na njemu, bas los3, imam osjecaj da nece dugo potrajati.
Kad uporedim one svicarce..doslovno mercedes za njih..
BadBoy

#16691 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

Onaj tramvajtrojka će znati sigurno ali, ponavljam, mislim da je ove bjeloruse odabrao EBRD i da su oni provodili tenderski postupak. Nismo se mi tu puno pitali

I još jednom ponavljam: kakvi god da su meni su super jer mi je bolje imati trolu na svakih 5 minuta nego na svakih 35. Kraj priče.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#16692 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by konektovan »

Ma nikoga direktno ne optuzujem..jeste ebrd se pitao, izabrali su nabolju ponudu..ne i najbolji trolejbus.
tramvajtrojka

#16693 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 09/07/2024 15:25 Onaj tramvajtrojka će znati sigurno ali, ponavljam, mislim da je ove bjeloruse odabrao EBRD i da su oni provodili tenderski postupak. Nismo se mi tu puno pitali

I još jednom ponavljam: kakvi god da su meni su super jer mi je bolje imati trolu na svakih 5 minuta nego na svakih 35. Kraj priče.
Steta raspisao sa ebrd natjecaj islo se na odmah na Solaris, doslo do smjene vlade dosao petak 13, kalem dadne posao rekonstrukcije pruge na MD ok bau i zelju, i odabere bkm-ove ispred Solarisa, u tom dodje vracanje trojke ebrd natjecaj je bio gotov i šteta je morao potpisati ugovor da nam ne bi propale pare

A razlika tada izmedju solarisa i bkm-a je bila manja od dva miliona km, i sljedeća nabavka ce biti Solaris

Image
Image
Image

Trebao je biti trollino trece generacije kao u Budimpešti, al u sljedećim nabavkama ce biti on jer vec imamo pare of raskinutog ugovora sa bkm-om za desetak trola, i bice para za jos dodatne jedinice
NediM17

#16694 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... smo-695025

Ovdje na forumusu ih životom branili da su te BKM trole ustvari Stadleri. :-)
BadBoy

#16695 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by BadBoy »

NediM17 wrote: 09/07/2024 16:48 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... smo-695025

Nemoj ni ti spinovati toliko. Ljudi su samo bili sretni da se nešto dešava a ima klasa ljudi koji pljuju po svemu
tramvajtrojka

#16696 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

BadBoy wrote: 09/07/2024 17:33
NediM17 wrote: 09/07/2024 16:48 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/sar ... smo-695025

Nemoj ni ti spinovati toliko. Ljudi su samo bili sretni da se nešto dešava a ima klasa ljudi koji pljuju po svemu
Image

Objašnjeno milion puta kako je isao proces i kako je kalem u zadnjoj sedmici svoga mandata usrao sefa i stanicu na gotov posao :zzzz:

Steta ispregovarao sa ebrd kredit, kredit odobren, pokrenuta nabavka, steta smijenjen, došao kalem, kalem odabrao bkm i zakljucio ugovor, steti ostao potpis ugovora
izbjeglica_iz_besmisla

#16697 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

@tramvajtrojka zasto je raskinut ugovor s BKM-om za tih deset trolejbusa?

Problemi zbog sankcija ili?
NediM17

#16698 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by NediM17 »

BadBoy wrote: 09/07/2024 17:33

Ne spinujem, pronadji stare postove gdje se pisalo da je BKM joint venture sa Stadlerom i da je to haman pa Stadler.
tramvajtrojka

#16699 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by tramvajtrojka »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 09/07/2024 18:43 @tramvajtrojka zasto je raskinut ugovor s BKM-om za tih deset trolejbusa?

Problemi zbog sankcija ili?
Zbog sankcija najvise jer im je ebrd dozvolio da dovrše poslove kod nas, u rumuniju, bugarskoj i jos nekoliko zemalja gdje su nafatali ebrd natječaje

Image
Image

ove su isporucili u bugarsku poslije nasih i tjt

A sto se tice suradnje između stadlera i bkm-a ona je usporena tokom 2023e gdje su obje strane bas imale visok udarac, posebno stadler koji je u bkm postrojenjima gradio nove metro vagone, i vozove za Azerbejdžan, finsku, Bjelorusiju, tako da su obje tu strane izgubile sto se nas tice to nam otvara trziste za solaris il kao alternativu skodu sor il temsu,

jer nam je Hess i da imamo kesha nedostupna stvar jer jedna Hess trola kosta 2,6 miliona €, solaris oko 800000 a bkm je bio oko 650000€
nepass1

#16700 Re: Rekonstrukcija tramvajske pruge

Post by nepass1 »

NediM17 wrote: 09/07/2024 09:10
Haris.ba wrote: 09/07/2024 08:25 To ono na Skenderiji? Ja mislio crko Ceh. Kako su skinuli onu plastiku kojq sakriva kuku za slepanje? Koliko im je trebalo?
Ne bih znao, ja ih vidio malo iza 8, skrecu u remizu.
Sad vidjoh ide stari tramvaj iza njega priljubljena nova 10ka. Pa sad je li ovaj tegli ili novi gura pojma nemam. Skrenuse u remizu
Post Reply