''Poštenje'' je rastezljiv pojam. Ne ulazeći u detalje profilacije, najpoštenije je reći da je većina onih koji su glasali za SDA na neki način povezana sa strankom ili ovisna o njoj kroz privatne interese zapošljavanja, školovanja, donacija, dotacija, subvencija, popusta, tendera, interesno - zavičajnih skupina, itd.palermo wrote:većina ljudi su poštena, bez ikakve sumnje.....sad, da li se ta većina poštenih generira samo iz skupine koju si ti opisala.....dozvoli mi da posumnjam u tu teorijuBanksy wrote:
Ako je s druge strane kriminalna, pljačkaška mafija, ostrašćeno jednonacionalna, ruralna u svakom smislu, profila tvrde desnice, onda griješiš. Ima nas više nego što misliš.
Demokratska fronta Željko Komšić
- Banksy
#16676 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
-
parangal_
#16677 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
koja demagogija. a imas li i jedan dokaz za svoje tvrdnje i objasnjenje kako to samo sda stitio opstanak naroda?Lokman wrote:Kolega naivan si ako misliš da su principi važniji od interesa, a vrhunski interes je biološki opstanak bošnjačkog naroda. Ne zaboravi da je politika umijeće mogućeg i da postoji opasnost da zbog silne ideološke mržnje ptema SDA zanemariš jasnu egzistencijalnu opasnost za bošnjački narod koju predstavlja ulazak Ćovićevog, Dodikovog i Vućićevog vazala u vlast kao predstavnika bošnjačkog naroda spremnog na kapitulaciju pod plaštom rješavanja izmišljenog i nepostojećeg hrvatskog pitanja.
-
palermo
#16678 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Pa kako onda SDP propade, pa petanest godina su uhljebljavali svoje kadrove pa opet tropa.....kako to da SDA dobiaj u Mostaru a gubi u Sarajevu, nije zar da ćeš mi reći da je gro svojih sredstava i čega li već SDA uložila u Mostar i uhljebljavanje svojih kadrova, a jadne sarajlije ostavila po strani ne dajući im ni hljeba ni subvencija, pa onda nije ko imao glasati za SDA.....to da bi slijed ovoga što ti opisuješ negdje mogao završiti i na tome da su, recimo, mostarci ruralni, nazadni,korumpirano-vatikansko-mafijaški sloj društva....to ću zaboraviti...Banksy wrote:
''Poštenje'' je rastezljiv pojam. Ne ulazeći u detalje profilacije, najpoštenije je reći da je većina onih koji su glasali za SDA na neki način povezana sa strankom ili ovisna o njoj kroz privatne interese zapošljavanja, školovanja, donacija, dotacija, subvencija, popusta, tendera, interesno - zavičajnih skupina, itd.
Ne valjaju vam teorije,nisu tačne, i ukoliko se DF bude držao teorija koje vas nekolicina ovdje izlaže, neće daleko...
- Banksy
#16679 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Bude li se DF držao SDA, neće daleko.palermo wrote:
Ne valjaju vam teorije,nisu tačne, i ukoliko se DF bude držao teorija koje vas nekolicina ovdje izlaže, neće daleko...
Svako je slobodan da bira ono što želi i što mu se dopada - ti SDA i Bakira Izetbegovića, ja DF i Željka Komšića, i svako nosi na svojim leđima teret odluka i posljedica koje njihovi izabrani učine u njihovo ime.
Ne znam kako ti, ali ja zasad mirno spavam.
Preuzme li Komšić na svoja i moja leđa dio SDA tereta, moj glas, i ne samo moj, sigurno više neće dobiti.
I ne znam šta bih ti više o tome mogla reći.
- Lokman
#16680 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Utopisti vjeruju u svoje fantazije a izazovi stvarnog života neumoljivo traže konkretne odgovore. Oni koji kriminaliziraju SDA ignorišu dvije činjenice:
1) SDA je demokratski izbor većine građana
2) provode selektivni propagandni rat u kojem se SDA adhoc kriminalizira a prešućuje se optužnica američkog tužioca na Kosovu
3) suština svakog političkog angažmana jeste obnašanje vlasti
4) stvara se pogrešna percepcija da je SDP doživio izborni poraz zbog koalicije sa SDA a istina je da je poraz doživio zbog ponašanja svojih kadrova odnosno opće korupcije i nepotizma. Prešućuje se da su do skora bili u koaliciji sa SBB a da je SDA ubjedljivi pobjednik zadnja dva izborna ciklusa.
Kao glasać DF-a podržavam ulazak u koaliciju sa SDA iz više razloga a prije svega:
1) Koalicija SBB-HDZ-SNSD je islamofobna i antibošnjačka zavjera koju sprječava ulazak DF u vlast
2) odbijanje ulaska u vlast nije nikakva principijelnost nego guranje Radončića u igru kako kmeće dušmani Ćović i Dodik
3) DF ako ne uđe u vlast izbjegava odgovornost i postaje instrument u rukama snaga haosa i anarhije
4) SDA nikada neće nestati da scene pa je uvjetovanje učešćem u vlasti isključivanjem SDA identično statutarnoj odredbi da stranka nikada neće učestvovati u vlasti što obesmišljava svrhu političkog angažmana
5) ako je u Njemačkoj moguća koalicija CDU-SPD zašto koaliranje DF sa jednom narodnom strankom članicom EPP smeta pojedincima a ne smeta im tavorenje sa "poštenim" Radončićem? Čudno.
2) provode selektivni propagandni rat u kojem se SDA adhoc kriminalizira a prešućuje se optužnica američkog tužioca na Kosovu
3) suština svakog političkog angažmana jeste obnašanje vlasti
4) stvara se pogrešna percepcija da je SDP doživio izborni poraz zbog koalicije sa SDA a istina je da je poraz doživio zbog ponašanja svojih kadrova odnosno opće korupcije i nepotizma. Prešućuje se da su do skora bili u koaliciji sa SBB a da je SDA ubjedljivi pobjednik zadnja dva izborna ciklusa.
Kao glasać DF-a podržavam ulazak u koaliciju sa SDA iz više razloga a prije svega:
1) Koalicija SBB-HDZ-SNSD je islamofobna i antibošnjačka zavjera koju sprječava ulazak DF u vlast
2) odbijanje ulaska u vlast nije nikakva principijelnost nego guranje Radončića u igru kako kmeće dušmani Ćović i Dodik
3) DF ako ne uđe u vlast izbjegava odgovornost i postaje instrument u rukama snaga haosa i anarhije
4) SDA nikada neće nestati da scene pa je uvjetovanje učešćem u vlasti isključivanjem SDA identično statutarnoj odredbi da stranka nikada neće učestvovati u vlasti što obesmišljava svrhu političkog angažmana
5) ako je u Njemačkoj moguća koalicija CDU-SPD zašto koaliranje DF sa jednom narodnom strankom članicom EPP smeta pojedincima a ne smeta im tavorenje sa "poštenim" Radončićem? Čudno.
- Corto Maltese
#16681 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
DF je stranka koja se napaja znanjem sa foruma, tako da je, ovo što si naveo, neizbježno.palermo wrote:Ne valjaju vam teorije,nisu tačne, i ukoliko se DF bude držao teorija koje vas nekolicina ovdje izlaže, neće daleko...
- ultima_palabra
#16682 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
[quote="Lokman"][/quote]
Koliko ljudi koristi ovaj nick, ali iskreno?
Koliko ljudi koristi ovaj nick, ali iskreno?
-
palermo
#16683 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne mora se DF držati SDA, dovoljno bi bilo da bude otvorena stranka, koja u sebi ne nosi ideološku ili bilokakvu drugu isključivost.Banksy wrote:
Bude li se DF držao SDA, neće daleko.
Svako je slobodan da bira ono što želi i što mu se dopada - ti SDA i Bakira Izetbegovića, ja DF i Željka Komšića, i svako nosi na svojim leđima teret odluka i posljedica koje njihovi izabrani učine u njihovo ime.
Preuzme li Komšić na svoja i moja leđa dio SDA tereta, moj glas, i ne samo moj, sigurno više neće dobiti.
Ovo o slobodi odluke, teretu , spavanju, nespavanju....ha, u nas u Mostaru bi rekli šuplja.
Doduše, moram primijetiti da si sadržaj moga posta preskočila, ali ne insistiram na odgovoru. Na volju ti
- Banksy
#16684 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Umjesto da ih 'napaja' IFIMES i The Bosnia Times ...Corto Maltese wrote:DF je stranka koja se napaja znanjem sa foruma, tako da je, ovo što si naveo, neizbježno.palermo wrote:Ne valjaju vam teorije,nisu tačne, i ukoliko se DF bude držao teorija koje vas nekolicina ovdje izlaže, neće daleko...
- Banksy
#16685 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
To nije isključivost, to je ideja, misao, profilacija stranke. Ne razumijem šta znači 'otvorena stranka' i kako to izgleda?palermo wrote:Ne mora se DF držati SDA, dovoljno bi bilo da bude otvorena stranka, koja u sebi ne nosi ideološku ili bilokakvu drugu isključivost.Banksy wrote:
Ostatak bi tražio opet duži post, a danas sam ispucala normu
-
denter
#16686 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Komsic je izjavio prije izbora da mu je bitnija drzava od stranke. Ako procijeni da ce moci napraviti promjene koje je obecavao a koje ce zaustaviti dalje propadanje BiH i unaprijediti zivot svih gradjana, uci ce u vlast.Banksy wrote:Bude li se DF držao SDA, neće daleko.palermo wrote:
A tebi je izgleda stranka na prvom mjestu jer prvenstveno razmisljas sta ce se desiti na slijedecim izborima...
-
palermo
#16687 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Ok, prihvatam, ali ako je profilacija stranke ovo što čitamo na ovoj temi od strane zagovaratelja DF_a, onda to nužno, ali zaista nužno, limitira DF na stranku čiji su maksimalni dometi opozicionarsko djelovanje ili eventualni prilijepak vlasti.Banksy wrote:
To nije isključivost, to je ideja, misao, profilacija stranke. Ne razumijem šta znači 'otvorena stranka' i kako to izgleda?
Ostatak bi tražio opet duži post, a danas sam ispucala normusutra ...
Legitiman je to izbor, ne sporim, pa i Naša stranka je odlučila biti regionalna, gradska stranka.......ja jednostavno više očekujem od DF-a....priznajem ,možda je i do mene.
- madridist
#16688 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
I SDA i DF su bosnjacke stranke koliko god ovi drugi lupali o ljevici i slicne suplje,garantujem da je procenat bosnjackih glasova u svim glasovima koje je DF dobio debelo preko 85% .
S obzirom na dobre odnose koje su imali u predsjednistvu lideri obje stranke ne vidim razloge za ne ulazak u neku koaliciju...
S obzirom na dobre odnose koje su imali u predsjednistvu lideri obje stranke ne vidim razloge za ne ulazak u neku koaliciju...
- Banksy
#16689 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Koalicijom s pobjedničkom SDA? 100% ...denter wrote:Komsic je izjavio prije izbora da mu je bitnija drzava od stranke.Banksy wrote:
Ako procijeni da ce moci napraviti promjene koje je obecavao a koje ce zaustaviti dalje propadanje BiH i unaprijediti zivot svih gradjana, uci ce u vlast.
- Havatar
#16690 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Zbog toga i zbog izdajničkog i poslušničkog odnosa prema Dodiku. Stanje je skroz suprotno od onog kako ga pojedini prikazuju i ovo je baš trenutak da se pokaže na djelu da se on na vlasti neće ponašati ni izdajnički ni poslušnički i da DF neće biti stranka kojoj je cilj korupcija.Lokman wrote:
[/b]
[/quote]Utopisti vjeruju u svoje fantazije a izazovi stvarnog života neumoljivo traže konkretne odgovore. Oni koji kriminaliziraju SDA ignorišu dvije činjenice:
3) suština svakog političkog angažmana jeste obnašanje vlasti.
Sve ovo su činjenice i svako ko želi da priča o politici bez uvažavanja ovoga ne može da izvlači nikakve zaključke niti da daje predloge i pravi strategije pošto će doći do sudara sa stvarnošću gdje će se ti zaključci i strategije razbiti i biće svima jasno da su pogriješili ali će bili kasno.
-
denter
#16691 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
A da naselimo jedno milion Nijemaca ovdje pa ce poslije slijedecih izbora SPD biti partner?Banksy wrote:Koalicijom s pobjedničkom SDA? 100% ...denter wrote:Komsic je izjavio prije izbora da mu je bitnija drzava od stranke.Banksy wrote:
Ako procijeni da ce moci napraviti promjene koje je obecavao a koje ce zaustaviti dalje propadanje BiH i unaprijediti zivot svih gradjana, uci ce u vlast.
- Banksy
#16692 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
A da DF sačeka 4 godine, izgradi stranku, infrastrukturu, kadrove i politike, pa na narednim izborima bude organizator i centar okupljanja nove bh ljevice s paketom svih ovih malih, multi, lijevih, progresivnih stranaka oko sebe, pa pomete SDA?denter wrote:A da naselimo jedno milion Nijemaca ovdje pa ce poslije slijedecih izbora SPD biti partner?Banksy wrote: Koalicijom s pobjedničkom SDA? 100% ...ili mozda bude CDU, pa opet necemo
Eee, al' ko će sjediti u klupama samo s platom 4 godine, bez 'projekata' i procenata, jelde?
-
palermo
#16693 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Nek sačeka....svakako nije moje da odlučujem....Banksy wrote:
A da DF sačeka 4 godine, izgradi stranku, infrastrukturu, kadrove i politike, pa na narednim izborima bude organizator i centar okupljanja nove bh ljevice s paketom svih ovih malih, multi, lijevih, progresivnih stranaka oko sebe, pa pomete SDA?
Eee, al' ko će sjediti u klupama samo s platom 4 godine, bez 'projekata' i procenata, jelde?
Ali svaka ideološka isključivost je u ovom trenutku, i u ovim okolnostima....naprosto glupost. Nije SDP dobio izbore 2010 zbog ideologije, niti je propao na ovim izborima zato što je razočarao ljevicu.
Mada ja mislim da ti to isto tako dobro znaš, ali iz nekih svojih razloga ovdje zastupaš neke druge stavove
-
Baton_Ilirski
#16694 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Jedna jaka i cvrsta koalicijaBanksy wrote:Koalicijom s pobjedničkom SDA? 100% ...denter wrote:Komsic je izjavio prije izbora da mu je bitnija drzava od stranke.Banksy wrote:
- Mister Yes
#16695 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Nije ni to istina. Istina je da je SDP poraz doživio jer se od njega odvojila frakcija koja je povela sa sobom 150.000 glasača. Stranka se jednostavno podjelila na dva dijela. Zajedno su osvojili samo 20.000 glasova manje nego 2010-te.Lokman wrote:4) stvara se pogrešna percepcija da je SDP doživio izborni poraz zbog koalicije sa SDA a istina je da je poraz doživio zbog ponašanja svojih kadrova odnosno opće korupcije i nepotizma.
- Banksy
#16696 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Ja tebe nikako ne razumijem. Šta znači ideološka isključivost? Kako to izgleda i ko je i gdje demonstrira?palermo wrote:Nek sačeka....svakako nije moje da odlučujem....Banksy wrote:
A da DF sačeka 4 godine, izgradi stranku, infrastrukturu, kadrove i politike, pa na narednim izborima bude organizator i centar okupljanja nove bh ljevice s paketom svih ovih malih, multi, lijevih, progresivnih stranaka oko sebe, pa pomete SDA?
Ali svaka ideološka isključivost je u ovom trenutku, i u ovim okolnostima....naprosto glupost. Nije SDP dobio izbore 2010 zbog ideologije, niti je propao na ovim izborima zato što je razočarao ljevicu.
Mada ja mislim da ti to isto tako dobro znaš, ali iz nekih svojih razloga ovdje zastupaš neke druge stavove
Ponavljam ti, svaka stranka mora imati neki pravac, profil, ideologiju, opredjeljenje, u protivnom postaje niko i ništa, mala interesna kriminalna skupina, priljepak i kusur velikim već duboko profiliranim strankama kakva je SDA, recimo. Ja razumijem da bi SDA volio da ih ubije namrtvo i prije nego su krenuli, čineći od DF-a uslužno društvo koje će im dizati ruke po potrebi i ispunjavati želje, istovremeno svaljujući na njih eventualne krivice zbog neuspjeha svojih 'planova', i istovremeno ubijajući im tom nakardnom koalicijom bazu. Ali tebe nikako ne razumijem, jel ti TO želiš, jel prosječan SDA glasač o tome sanja, da DF pretvori u uslužnu djelatnost, u mali stranački SDA servis bez koncepta, opredjeljenja i ideologije, i još ako je moguće tih i samozatajan? Ne razumijem.
Kod mene nema 'nekih svojih razloga'. Da ima bilo šta slično, obraz mi ne bi dopuštao da pišem po ovoj temi.
edit: I ne odgvoori mi, molim te, šta ti znači 'otvorena stranka'?
-
Baton_Ilirski
#16697 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
A DF ima bazu sve je jasno pojedini im nositelji lista za kantone neke se propisno obrukali u svojim sredinama (valjda komsiluk zna kakav si covjekBanksy wrote:Ja tebe nikako ne razumijem. Šta znači ideološka isključivost? Kako to izgleda i ko je i gdje demonstrira?palermo wrote:Nek sačeka....svakako nije moje da odlučujem....Banksy wrote:
Ponavljam ti, svaka stranka mora imati neki pravac, profil, ideologiju, opredjeljenje, u protivnom postaje niko i ništa, mala interesna kriminalna skupina, priljepak i kusur velikim već duboko profiliranim strankama kakva je SDA, recimo. Ja razumijem da bi SDA volio da ih ubije namrtvo i prije nego su krenuli, čineći od DF-a uslužno društvo koje će im dizati ruke po potrebi i ispunjavati želje, istovremeno svaljujući na njih eventualne krivice zbog neuspjeha svojih 'planova', i istovremeno ubijajući im tom nakardnom koalicijom bazu. Ali tebe nikako ne razumijem, jel ti TO želiš, jel prosječan SDA glasač o tome sanja, da DF pretvori u uslužnu djelatnost, u mali stranački SDA servis bez koncepta, opredjeljenja i ideologije, i još ako je moguće tih i samozatajan? Ne razumijem.
Kod mene nema 'nekih svojih razloga'. Da ima bilo šta slično, obraz mi ne bi dopuštao da pišem po ovoj temi.
edit: I ne odgvoori mi, molim te, šta ti znači 'otvorena stranka'?
-
palermo
#16698 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Da, možda si u pravu, možda nije dobar termion ideološka iskljuučiost. jer zaista je teško govoriti o ideološkoj isključivosti, ako je HDZ ili SBB prihvatljiv, a recimo SDA nije prihvatljiv.Možda bi se moglo reći anti-SDA-ovska isključivost.Banksy wrote:
Ja tebe nikako ne razumijem. Šta znači ideološka isključivost? Kako to izgleda i ko je i gdje demonstrira?
Pa zapravo ne, ne bih da DF bude bude uslužni servis bilokome, ja bih htio da DF bude mjesto okupljanja onih koji vole ovu zemlju, prihvataju je kao svoju....kao zemlju za koju se vrijedi boriti. DF kao stranka koja ima svoje principe,ima svoju demokratiju, koja ne tjera ljude, nego ih privlači.....dakle, napisao sam davno, Komšić je trebao biti metafora široke narodne fronte koja okuplja ljude. Nije to postao, neko ga je nasavjetovao da postoji drugi put, njegov odabir.....
- Havatar
#16699 Re: Odg: Demokratska fronta Željko Komšić
Tako si prije izbora pričala pa kad su se vidjeli rezultati si kazala da si znala da će tako biti ali da si ipak drugačije pričala zbog toga što bi to moglo da našteti DF.Banksy wrote:
- drug_profi
#16700 Re: Demokratska fronta Željko Komšić
Ne vjerujem da ne razumijete anti SDA iskljucivost. Jel nam dobro u ovom djelu pederacije gdje je SDA sve i svja vec decenijama? Jasno da je vama koji ste opet glasali za njih sasvim dobro. Zasto onda tezite promjenama koje nosi DF? Dakle lazete. Ili sebe ili nas.
Ako zaista mislite da su promjene nuzne mislite li da ce ih dozvoliti partneri u vlasti koji su ovo stanje i kreirali i imali su svo vrijem da ga koriguju pa eto nisu. DF ce im biti samo krivac sto nema 100.000 radnih mjesta, penzija, plata, investicija...
Ako zaista hocete promjene a glassli ste za SDA i P onda vas pitam - jeste li sa zdravljem dobro?
...s tipfeler masine...
Ako zaista mislite da su promjene nuzne mislite li da ce ih dozvoliti partneri u vlasti koji su ovo stanje i kreirali i imali su svo vrijem da ga koriguju pa eto nisu. DF ce im biti samo krivac sto nema 100.000 radnih mjesta, penzija, plata, investicija...
Ako zaista hocete promjene a glassli ste za SDA i P onda vas pitam - jeste li sa zdravljem dobro?
...s tipfeler masine...