salik79 wrote:jeza u ledja wrote:
Dokazuje da to sto si ti napisao nije tacno. Vrlo jednostavno. Jer jasno si napisao - “oni koji su protiv Islamske Republike, sigurno ne bi navijali za reprezentaciju te drzave”.
Ljude ne zanima “Islamska Republika” vec Iran. Tebe pak zanima to “IR” i interes ti je promocija tog rezima, a ne drzave Iran, pa ti onda nije bas najjasnije da ce Irana biti i bez mula.
Dakle, ako sam dobro razumio, lik s doktorskim radom na 300 strana nije uspio dokazati da je u Iranu izvedena nenasilna revolucija, a ti si, sjedeci sa nekoliko Iranaca u Americi, uspio dokazati da Iranci koji su protiv I. R. ipak navijaju za reprezentaciju te I. R.!? Kaubojski, nema sta

Nisi dobro razumio, jer ti ili nisi dovoljno inteligentan da razumijes ili ti razumijevanje izvora informacije koje svako malo pausalno izbacujes na forum kao argumentaciju za to da je IR Iran nesto najbolje sto postoji nije uopste bitno.
Prvo, da imas iskustva sa citanjem akademske literature, znao bi kakve se sve gluposti danas izbacuju. Ljudi disertiraju, pisu clanke, cak i knjige objavljuju, a u njima gomila gluposti. I neces mi vjerovati, bas sa univerziteta na kojem je ovaj radio doktorat (UT) znam najvise primjera i par ovih profesora iz njegovog komiteta mi je poznato.
Ne govorim nista o kvalitetu njegovog rada, samo kazem generalno.
To me dovodi do drugog, bitnijeg - radu kojeg si citirao uopste nije namjera dokazivati da li je ili nije iranska revolucija bila nasilna. To uopste nije polemika njegovog istrazivanja, vec on unaprijed definise tu revoluciju kao takvu (generalizujuci) i onda dalje vodi diskusiju o tome zasto je bila nenasilna. Eh, u toj postulaciji da se radi o tzv. "nenasilnoj" revoluciji, on i sam priznaje da se nijedna revolucija moze pretpostaviti kao "potpuno nenasilna", cak sta vise, kaze, citiram:
"In the case of Iran, opposition violence did occur", s tim sto onda dalje kaze da to nije bilo kljucno za uspjeh revolucije.
Pri samom kraju disertacije cak ima cijeli dio gdje nabraja razne "incidente" nasilja koje su sproveli revolucionari. Njegova poenta, ponovo, je da je taktika bila taktika suzdrzavanja od nasilja - sa obje strane. Cak prica o tome kako sah nije htio da napada svoj narod da ne bi izgubio podrsku iz vana, itd.
Dakle revolucija je za potrebe njegove disertacije bila "nenasilna" samo utoliko sto je nasilje bilo sporedno u ispunjavanju ciljeva iste. Ne da nasilja nije bilo. A bilo ga je, itekako:
While most scholars tend to agree with Foran (1994b) that the Iranian state
collapsed due to “the strategies of general strike and massive, peaceful demonstrations”
(162), revolutionary Iran did witness plenty of violence.144
Nevertheless, opposition violence did occur.
Lik nabraja barem jedno 10 raznih incidenata, od oruzanih napada do paljevina, cak spominje i "mini gradjanski rat" usred revolucije.
Jebiga, valja citati umjesto pukog listanja linkova po forumima, ali jebiga nije to lako svakome izgleda. Toliko u vezi toga.
U vezi Iranaca i fudbala, sve sam ti jasno napisao. Ti kazes da je nemoguce da neko navija za Iran u fudbalu, a da istovremeno ne podrzava mule i IR, sto i laiku zvuci kao glupost. Dao sam ti primjer ljudi za koje to ne vrijedi, sto znaci da to sto pises nije tacno, jer da bi to sto si napisao bilo tacno, to bi moralo biti tacno za sve i jednog navijaca reprezentacije. (Naravno, i budali je jasno da to nije tacno ni za sve Irance u Iranu, a kamo li vani).
I ovime opet pokazujes da tebe ne zanima ni Iran ni Iranci, vec samo rezim koji upravlja tom zemljom, a ciju ti propagandu svakodnevno ovdje siris.