IRAN

Post Reply
jeza u ledja

#16626 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:
jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:
Da si pogledao bolje, uocio bi da je masa njih koji navijaju za svoju domovinu, ISLAMSKU REPUBLIKU IRAN, iako zive vani (sto se da vidjeti na iskaznicama, nekima su slike s hidzabom, drugima ne). Oni koji su protiv Islamske Republike, sigurno ne bi navijali za reprezentaciju te drzave, a pogotovo ne sa zastavom na kojoj pise ALLAH. ;-)
Nije bolan ovo tacno. Ja sjedio u kuci punoj Iranaca gledali SP. Rekao sam ti da se svi sprdaju upravo sa tim IR. Sve ostalo im je - amebe pa Iranci. :roll:
Koliko punoj? Mislim, cini mi se da tebi doktorski radovi na 300 stranica "nista ne dokazuju", zasto bi ta tvoja "kuca puna Iranaca" nekome nesto dokazivala?!
Dokazuje da to sto si ti napisao nije tacno. Vrlo jednostavno. Jer jasno si napisao - “oni koji su protiv Islamske Republike, sigurno ne bi navijali za reprezentaciju te drzave”. :wink:

Ljude ne zanima “Islamska Republika” vec Iran. Tebe pak zanima to “IR” i interes ti je promocija tog rezima, a ne drzave Iran, pa ti onda nije bas najjasnije da ce Irana biti i bez mula.
jeza u ledja

#16627 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Nadzornik wrote:
jeza u ledja wrote:
Nije bolan ovo tacno. Ja sjedio u kuci punoj Iranaca gledali SP. Rekao sam ti da se svi sprdaju upravo sa tim IR. Sve ostalo im je - amebe pa Iranci. :roll:
Sjedio u Americi,mislis da je sa ostalima drugacije,ukljucujuci i nas Bosance...???
Pricamo o Irancima koji zive vani. Sta ti nije jasno?
salik79

#16628 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote: Dokazuje da to sto si ti napisao nije tacno. Vrlo jednostavno. Jer jasno si napisao - “oni koji su protiv Islamske Republike, sigurno ne bi navijali za reprezentaciju te drzave”. :wink:

Ljude ne zanima “Islamska Republika” vec Iran. Tebe pak zanima to “IR” i interes ti je promocija tog rezima, a ne drzave Iran, pa ti onda nije bas najjasnije da ce Irana biti i bez mula.
Dakle, ako sam dobro razumio, lik s doktorskim radom na 300 strana nije uspio dokazati da je u Iranu izvedena nenasilna revolucija, a ti si, sjedeci sa nekoliko Iranaca u Americi, uspio dokazati da Iranci koji su protiv I. R. ipak navijaju za reprezentaciju te I. R.!? Kaubojski, nema sta :thumbup:
jeza u ledja

#16629 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:
jeza u ledja wrote: Dokazuje da to sto si ti napisao nije tacno. Vrlo jednostavno. Jer jasno si napisao - “oni koji su protiv Islamske Republike, sigurno ne bi navijali za reprezentaciju te drzave”. :wink:

Dakle, ako sam dobro razumio, lik s doktorskim radom na 300 strana nije uspio dokazati da je u Iranu izvedena nenasilna revolucija, a ti si, sjedeci sa nekoliko Iranaca u Americi, uspio dokazati da Iranci koji su protiv I. R. ipak navijaju za reprezentaciju te I. R.!? Kaubojski, nema sta :thumbup:
Nisi dobro razumio, jer ti ili nisi dovoljno inteligentan da razumijes ili ti razumijevanje izvora informacije koje svako malo pausalno izbacujes na forum kao argumentaciju za to da je IR Iran nesto najbolje sto postoji nije uopste bitno.

Prvo, da imas iskustva sa citanjem akademske literature, znao bi kakve se sve gluposti danas izbacuju. Ljudi disertiraju, pisu clanke, cak i knjige objavljuju, a u njima gomila gluposti. I neces mi vjerovati, bas sa univerziteta na kojem je ovaj radio doktorat (UT) znam najvise primjera i par ovih profesora iz njegovog komiteta mi je poznato.
Ne govorim nista o kvalitetu njegovog rada, samo kazem generalno.
To me dovodi do drugog, bitnijeg - radu kojeg si citirao uopste nije namjera dokazivati da li je ili nije iranska revolucija bila nasilna. To uopste nije polemika njegovog istrazivanja, vec on unaprijed definise tu revoluciju kao takvu (generalizujuci) i onda dalje vodi diskusiju o tome zasto je bila nenasilna. Eh, u toj postulaciji da se radi o tzv. "nenasilnoj" revoluciji, on i sam priznaje da se nijedna revolucija moze pretpostaviti kao "potpuno nenasilna", cak sta vise, kaze, citiram: "In the case of Iran, opposition violence did occur", s tim sto onda dalje kaze da to nije bilo kljucno za uspjeh revolucije.
Pri samom kraju disertacije cak ima cijeli dio gdje nabraja razne "incidente" nasilja koje su sproveli revolucionari. Njegova poenta, ponovo, je da je taktika bila taktika suzdrzavanja od nasilja - sa obje strane. Cak prica o tome kako sah nije htio da napada svoj narod da ne bi izgubio podrsku iz vana, itd.
Dakle revolucija je za potrebe njegove disertacije bila "nenasilna" samo utoliko sto je nasilje bilo sporedno u ispunjavanju ciljeva iste. Ne da nasilja nije bilo. A bilo ga je, itekako:
While most scholars tend to agree with Foran (1994b) that the Iranian state
collapsed due to “the strategies of general strike and massive, peaceful demonstrations”
(162), revolutionary Iran did witness plenty of violence.144
Nevertheless, opposition violence did occur.
Lik nabraja barem jedno 10 raznih incidenata, od oruzanih napada do paljevina, cak spominje i "mini gradjanski rat" usred revolucije.

Jebiga, valja citati umjesto pukog listanja linkova po forumima, ali jebiga nije to lako svakome izgleda. Toliko u vezi toga.

U vezi Iranaca i fudbala, sve sam ti jasno napisao. Ti kazes da je nemoguce da neko navija za Iran u fudbalu, a da istovremeno ne podrzava mule i IR, sto i laiku zvuci kao glupost. Dao sam ti primjer ljudi za koje to ne vrijedi, sto znaci da to sto pises nije tacno, jer da bi to sto si napisao bilo tacno, to bi moralo biti tacno za sve i jednog navijaca reprezentacije. (Naravno, i budali je jasno da to nije tacno ni za sve Irance u Iranu, a kamo li vani).

I ovime opet pokazujes da tebe ne zanima ni Iran ni Iranci, vec samo rezim koji upravlja tom zemljom, a ciju ti propagandu svakodnevno ovdje siris.
salik79

#16630 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote:

Nisi dobro razumio, jer ti ili nisi dovoljno inteligentan da razumijes ili ti razumijevanje izvora informacije koje svako malo pausalno izbacujes na forum kao argumentaciju za to da je IR Iran nesto najbolje sto postoji nije uopste bitno.

Prvo, da imas iskustva sa citanjem akademske literature, znao bi kakve se sve gluposti danas izbacuju. Ljudi disertiraju, pisu clanke, cak i knjige objavljuju, a u njima gomila gluposti. I neces mi vjerovati, bas sa univerziteta na kojem je ovaj radio doktorat (UT) znam najvise primjera i par ovih profesora iz njegovog komiteta mi je poznato.
Ne govorim nista o kvalitetu njegovog rada, samo kazem generalno.
To me dovodi do drugog, bitnijeg - radu kojeg si citirao uopste nije namjera dokazivati da li je ili nije iranska revolucija bila nasilna. To uopste nije polemika njegovog istrazivanja, vec on unaprijed definise tu revoluciju kao takvu (generalizujuci) i onda dalje vodi diskusiju o tome zasto je bila nenasilna. Eh, u toj postulaciji da se radi o tzv. "nenasilnoj" revoluciji, on i sam priznaje da se nijedna revolucija moze pretpostaviti kao "potpuno nenasilna", cak sta vise, kaze, citiram: "In the case of Iran, opposition violence did occur", s tim sto onda dalje kaze da to nije bilo kljucno za uspjeh revolucije.
Pri samom kraju disertacije cak ima cijeli dio gdje nabraja razne "incidente" nasilja koje su sproveli revolucionari. Njegova poenta, ponovo, je da je taktika bila taktika suzdrzavanja od nasilja - sa obje strane. Cak prica o tome kako sah nije htio da napada svoj narod da ne bi izgubio podrsku iz vana, itd.
Dakle revolucija je za potrebe njegove disertacije bila "nenasilna" samo utoliko sto je nasilje bilo sporedno u ispunjavanju ciljeva iste. Ne da nasilja nije bilo. A bilo ga je, itekako:
While most scholars tend to agree with Foran (1994b) that the Iranian state
collapsed due to “the strategies of general strike and massive, peaceful demonstrations”
(162), revolutionary Iran did witness plenty of violence.144
Nevertheless, opposition violence did occur.
Lik nabraja barem jedno 10 raznih incidenata, od oruzanih napada do paljevina, cak spominje i "mini gradjanski rat" usred revolucije.

Jebiga, valja citati umjesto pukog listanja linkova po forumima, ali jebiga nije to lako svakome izgleda. Toliko u vezi toga.

U vezi Iranaca i fudbala, sve sam ti jasno napisao. Ti kazes da je nemoguce da neko navija za Iran u fudbalu, a da istovremeno ne podrzava mule i IR, sto i laiku zvuci kao glupost. Dao sam ti primjer ljudi za koje to ne vrijedi, sto znaci da to sto pises nije tacno, jer da bi to sto si napisao bilo tacno, to bi moralo biti tacno za sve i jednog navijaca reprezentacije. (Naravno, i budali je jasno da to nije tacno ni za sve Irance u Iranu, a kamo li vani).

I ovime opet pokazujes da tebe ne zanima ni Iran ni Iranci, vec samo rezim koji upravlja tom zemljom, a ciju ti propagandu svakodnevno ovdje siris.
Sve to sto si postavio sam, naravno procitao, ali to i dalje ne dovodi u pitanje nenasilnoat Revolucije, jer se spominju izolirani slucajevi u milionskim masama koje su izasle na ulice. To sto ti sebe uvijek zelis uzdici iznad ostalih je samo tvoj kopleks vise vrijednosti s kojim tesko, ili nikako, izlazis na kraj.

Kao sto rekoh, koga, ili koliko ti poznajes nekoga, ili da li uopce poznajes nekoga, je nekakav argument samo tebi. I to "generalni". Ja, naravno, nigdje ne tvrdim da je apsolutno nemoguce da negdje, neko, ko je protiv I. R. Iran navija za reprezentaciju te zemlje. Eno, i kiki je postavljao one cioniste iz Tel Aviva koji navijaju za Iran. I sta mi to treba da govori - da je to tamo generalno tako?

Ne, tebe ne zanimaju Iran i Iranci, nego samo i iskljucivo ono sto ti se decenijama serviralo kao "istina" o Iranu, od strane onih koji upravljaju sa "Land of free" i njenim mass medijima i tu propagandu redovno zagrizeno branis i siris.
salik79

#16631 Re: IRAN

Post by salik79 »

I, ako nije problem, reci nam koliko doktorata to ti imas iza sebe?! Jer, tvrditi da se gluposti pisu u doktorskim disertacijama je zaista smjelo, posto bi prihvacanje takvih gluposti, odnosno teza, vise govorilo o referentu i koreferentu, odnosno komisiji, tacnije profesorima koji su taj rad prihvatili, nego o tom doktorantu. Pa, nije "talent show", iako ni tamo svakakve gluposti ne mogu proci, nego doktorski rad na visokoskolskoj ustanovi, u kojoj ne bi smjeli katedru drzati cirkusanti i poludebili, nego nekakvi profesori, koji su do te titule dosli ozbiljnim akademskim angazmanom.
GandalfSivi

#16632 Re: IRAN

Post by GandalfSivi »

Samo da vam cestitam 666. stranicu :D
Point.

#16633 Re: IRAN

Post by Point. »

salik79 wrote:
Point. wrote: Pa ispituju. Zadnje je bilo 2016, 65% ispitanih je da se zadrži monarhija. Doduše, tri partije u svom programu imaju da žele republiku umjesto Kraljevine (socijaldemokrati kao najveća stranka u Švedskoj, Vänster tj ljevičari i Miljöpartiet, zeleni).
salik79 wrote:@point

Zasto, recimo, za pocetak se u VB ne pojavi kakav kandidat na izborima koji bi se barem zauzeo da kraljica moze biti krivicno odgovorna za neko djelo? Eto, ne mora biti za ukidanje monarhije (koja ih bas skupo kosta), ali barem da svi budu "jednaki pred zakonom". Sta mislis, da li je moguce da se jedan takav kandiduje na izborima?
Ne znam, ne živim u Britaniji. Lično, njihova opsesija kraljicom mi je isto bezvezna kao i iranska sa ajatolom. Mada Englezi furaju svoje hiljadama godina, dok su ajatole tu nekih 40 godina.
Pa ispituju i ovamo na taj nacin, cak sam i postavljao ovu anketu:

http://www.cissm.umd.edu/publications/i ... r-protests

iz koje je ocito da je narod za Islamsku republiku. Kao sto rekoh, to i izlaznost na izborima potvrdjuje. A i kod njih imas konzervativce i reformiste.

Kojim hiljadama godina? A, druga stvar, sve i da je tako - zasto Englezi imaju pravo furati to tako, a Iranci jok? Iako su Iranci daleko starija civilizacija od Engleza.
Pa engleski kraljevi vuku korijene od 800 godine, tako nešto. Što se tiče modernih iranaca i starog perzijskog carstva, pročitao sam zanimljivu rečenicu koja kaže:" The first day of April 1979 was entitled as the first day of a "Government of God", with the 2,500 year Persian Empire in Iran was ended by Ayatollah Khomeini."
mirsek

#16634 Re: IRAN

Post by mirsek »

Point. wrote: Pa engleski kraljevi vuku korijene od 800 godine, tako nešto. Što se tiče modernih iranaca i starog perzijskog carstva, pročitao sam zanimljivu rečenicu koja kaže:" The first day of April 1979 was entitled as the first day of a "Government of God", with the 2,500 year Persian Empire in Iran was ended by Ayatollah Khomeini."
Sta ono jos pise, da je 1979. odrzan konstitucionalni referendum gdje je uz izlaznost od oko 71% preko 99% ljudi glasalo za islamsku republiku. Nesto im se nisu dopali minici, bikini, pusap, erotika i dekadencija zapaadnog stila koju je pahlavi njegovao. Doduse tad su bili mnogo neobrazovaniji, mozda nisu znali sta rade, sad su pod islamskom drzavom najobrazovanija muslimanska drzava na svijetu pa ce vjerovatno uraditi sta je najpametnije za njih.
Point.

#16635 Re: IRAN

Post by Point. »

mirsek wrote:
Point. wrote: Pa engleski kraljevi vuku korijene od 800 godine, tako nešto. Što se tiče modernih iranaca i starog perzijskog carstva, pročitao sam zanimljivu rečenicu koja kaže:" The first day of April 1979 was entitled as the first day of a "Government of God", with the 2,500 year Persian Empire in Iran was ended by Ayatollah Khomeini."
Sta ono jos pise, da je 1979. odrzan konstitucionalni referendum gdje je uz izlaznost od oko 71% preko 99% ljudi glasalo za islamsku republiku. Nesto im se nisu dopali minici, bikini, pusap, erotika i dekadencija zapaadnog stila koju je pahlavi njegovao. Doduse tad su bili mnogo neobrazovaniji, mozda nisu znali sta rade, sad su pod islamskom drzavom najobrazovanija muslimanska drzava na svijetu pa ce vjerovatno uraditi sta je najpametnije za njih.
Fulao si poentu kao i obično. Zašto uopšte mora biti zabrana za žene i njihovog oblačenja? Eto neka 90% posto se oblači i budu zavijene ali neka i onih 10% se oblači kako one žele a ne da im većina nameće.
mirsek

#16636 Re: IRAN

Post by mirsek »

Point. wrote:
mirsek wrote:
Fulao si poentu kao i obično. Zašto uopšte mora biti zabrana za žene i njihovog oblačenja? Eto neka 90% posto se oblači i budu zavijene ali neka i onih 10% se oblači kako one žele a ne da im većina nameće.
Ajoj sto smo slobodoumni rodila nas majka fine.. :kiss:
Mozes li hodati potpuno gol na ulici negdje u Njemackoj, Francuskoj, Italiji ?
Mozes li obucen boraviti na plazi i kupati se obucen u Francuskoj da te ne uhapse ?
Mozes li u skolu nositi maramu ako ti vjera tako nalaze ?
Mozes li platiti i napraviti svoj vjerski objekat sa munarom a da ti vecine ne namece svoju zabranu ?
Moze li 1-10% ljudi na zapadu to imati da im se nista ne namece ?
Ajoj sto smo principijelno za slobode, ajoj evo proljev cu dobiti.. :oops:
Point.

#16637 Re: IRAN

Post by Point. »

mirsek wrote: Ajoj sto smo slobodoumni rodila nas majka fine.. :kiss:
Mozes li obucen boraviti na plazi i kupati se obucen u Francuskoj da te ne uhapse ?
Mozes li platiti i napraviti svoj vjerski objekat sa munarom a da ti vecine ne namece svoju zabranu ?
Porediš hodanje nag na javnom mjestu sa ne oblačenje marame ili oblačenje obične suknje? Jao spina. :-)
Možeš i u školu i na radnom mjestu nositi maramu, baš imam radnu kolegicu iz Afganistana nosa maramu na radnom mjestu bez ikakvih problema.
Možeš i munaru, evo u Švedskoj ih ima. Kakve to veze uopšte ima sa običnom krpom za glavi jedne žene?

I da se nadovežem ma ono gore da je Iran najobrazovanija muslimanska država. Nije, nego su Kuvajt i S Arabija.

Pa kaže:
One of the most telling figures is the proportion of people in each country who have received no formal education at all. Pakistan ranks highest on this measure -- 36% of its adult population is without formal education. Morocco is second with 26%, followed by Iran (16%) and Turkey (8%).
Image
Image
Image
Image
Ni u jednoj tabeli Iran nije među prvima.
2604570

#16638 Re: IRAN

Post by 2604570 »

Pa gdje ces Saudiju ispred Irana, sad si tek naJ...
mirsek

#16639 Re: IRAN

Post by mirsek »

Image

Image
Nadzornik

#16640 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

jeza u ledja wrote:
Pricamo o Irancima koji zive vani. Sta ti nije jasno?
Jasno mi je da svi koji zavrse u Americi tamo ostave i kosti,ukljucujuci i nas Bosance.
Nadzornik

#16641 Re: IRAN

Post by Nadzornik »

Koja sejtanska stranica 666.... :-)

Iranska kriza:zemlja ce morati ukloniti cetiri nule sa svojih novcanica

Iran crisis: Country could slash four zeros from rial currency as economy plummets

Image

https://www.express.co.uk/news/world/10 ... ar-economy
jeza u ledja

#16642 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote: Sve to sto si postavio sam, naravno procitao, ali to i dalje ne dovodi u pitanje nenasilnoat Revolucije, jer se spominju izolirani slucajevi u milionskim masama koje su izasle na ulice. To sto ti sebe uvijek zelis uzdici iznad ostalih je samo tvoj kopleks vise vrijednosti s kojim tesko, ili nikako, izlazis na kraj.
Jasno ti pise da je nasilja bilo. Ti si rekao da nije, i kao "dokaz" postavio disertaciju u kojoj pise da je nasilja bilo, na vise mjesta. Pise ti crno na bijelo. U cemu je problem? Ovo dalje sto pises pokazuje samo tvoj kompleks. Meni je u mojim odgovorima tebi jedini cilj pokazati da si ovdje s namjerom sirenja propagande iranskog rezima, sto sam ti rekao jasno vise puta.
salik79 wrote: Kao sto rekoh, koga, ili koliko ti poznajes nekoga, ili da li uopce poznajes nekoga, je nekakav argument samo tebi. I to "generalni". Ja, naravno, nigdje ne tvrdim da je apsolutno nemoguce da negdje, neko, ko je protiv I. R. Iran navija za reprezentaciju te zemlje. Eno, i kiki je postavljao one cioniste iz Tel Aviva koji navijaju za Iran. I sta mi to treba da govori - da je to tamo generalno tako?
Jeste, meni sto poznajem nekoga je argument samo meni, a tebi sto poznajes samo kojekakve rezimske pudlice bi trebao biti argument svima. :D
Znaci sad vise ne vazi da je nemoguce da neko ko je protiv "IR" navija istovremeno za Iran. Hvala i dovidjenja.
I jeste, generalno je tako. Ljudi navijaju za svoju zemlju/zemlju svog porijekla. Glupost zvana "IR" im nije ni na pameti.
Ne, tebe ne zanimaju Iran i Iranci, nego samo i iskljucivo ono sto ti se decenijama serviralo kao "istina" o Iranu, od strane onih koji upravljaju sa "Land of free" i njenim mass medijima i tu propagandu redovno zagrizeno branis i siris.
Hajde ba ne glupiraj se.
jeza u ledja

#16643 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

salik79 wrote:I, ako nije problem, reci nam koliko doktorata to ti imas iza sebe?! Jer, tvrditi da se gluposti pisu u doktorskim disertacijama je zaista smjelo, posto bi prihvacanje takvih gluposti, odnosno teza, vise govorilo o referentu i koreferentu, odnosno komisiji, tacnije profesorima koji su taj rad prihvatili, nego o tom doktorantu. Pa, nije "talent show", iako ni tamo svakakve gluposti ne mogu proci, nego doktorski rad na visokoskolskoj ustanovi, u kojoj ne bi smjeli katedru drzati cirkusanti i poludebili, nego nekakvi profesori, koji su do te titule dosli ozbiljnim akademskim angazmanom.
Procitas najpoznatije autore nekih poznatih teza, naci ces dijametralno suprotne stavove, sa sve potkrijepljenim stavovima, argumentima, podacima, istrazivanjima, nalazima, rezultatima, itd. Znaci cak i u egzaktnim naukama, a kamo li drustvenim. A i jedni i drugi u pravu.

A nevezano za ovo, jeste, jebiga, pisu se gluposti. I to bas ono gluposti. A komisija, pa jebiga popuste ljudima nekad ankon godina i godina patnje s njima :-) , pa onda bude daj sta das. Malo se drzi za rukicu, malo se popuste kriteriji, i tako. Svakako vecina njih moze guzicu obrisati s tim. Sta to govori o profesorima....to je vec drugo pitanje.
A ko sam, sta sam, eeee. Radim u banci, citam disertacije u slobodno vrijeme. :D

Ovaj lik ima sasvim solidan rad, samo sto ga ti nisi procitao jbg.
rajv0sa

#16644 Re: IRAN

Post by rajv0sa »

Point. wrote:
mirsek wrote: Ajoj sto smo slobodoumni rodila nas majka fine.. :kiss:
Porediš hodanje nag na javnom mjestu sa ne oblačenje marame ili oblačenje obične suknje? Jao spina. :-)
Možeš i u školu i na radnom mjestu nositi maramu, baš imam radnu kolegicu iz Afganistana nosa maramu na radnom mjestu bez ikakvih problema.
Možeš i munaru, evo u Švedskoj ih ima. Kakve to veze uopšte ima sa običnom krpom za glavi jedne žene?

I da se nadovežem ma ono gore da je Iran najobrazovanija muslimanska država. Nije, nego su Kuvajt i S Arabija.

Pa kaže:
One of the most telling figures is the proportion of people in each country who have received no formal education at all. Pakistan ranks highest on this measure -- 36% of its adult population is without formal education. Morocco is second with 26%, followed by Iran (16%) and Turkey (8%).
Image
Image
Image
Image
Ni u jednoj tabeli Iran nije među prvima.
To što si ti stavio su podaci stari 17 godina, složit ćemo se previše staro da bi bilo relevantno :D Iran sada ima bukvalno 20 miliona više stanovnika nego tada.
jeza u ledja

#16645 Re: IRAN

Post by jeza u ledja »

Znam da su u Americi jedna od najvecih stranih studentskih populacija Iranci.

Doduse, ima ih koji namjerno produzuju studije, odlaze na postdiplomski ili cak post-doc jer im je to jedini nacin da ostanu u zemlji. :roll:

Ovi dole, Saudija, Katar i to, tesko je to poredit sa Iranom. Njima ako se ne varam vlade placaju da studiraju vani. Puno ih odlazi na studij jer niko nece ni da radi. U Iranu, kao i u ostalim zemljama regiona, kao i uostalom kod nas, jedini nacin da se probijes je da ucis i studiras. Tako da je to tesko porediti.
Iran treba poredit sa recimo Turskom, a znam da je studentima iz Irana Turska jedna od jglavnih destinacija. Cak mnogi dodju do postdiplomskog na Zapadu via turskih fakulteta.

Ali eto i ovo sto se spominje iznad, u vezi postotka ljudi bez ikakvog obrazovanja, to mi nije ni palo na pamet, ali ako su visoke brojke to govori jako mnogo.
Point.

#16646 Re: IRAN

Post by Point. »

rajv0sa wrote:
To što si ti stavio su podaci stari 17 godina, složit ćemo se previše staro da bi bilo relevantno :D Iran sada ima bukvalno 20 miliona više stanovnika nego tada.
Vjerovatno su napredovali ali čisto sumnjam da su dosegli Maleziju ili S Arabiju. Čak i Tursku.
славянин

#16647 Re: IRAN

Post by славянин »

Iz Irana sunce sija , obasjava slobodne mumine uzdanike.Jedna zraka ka sjeveru hita - da obasja druga Putina.Druga zraka ka zapadu bije da oslobodi sam strane tiranije.Treca zraka ka jugu udara , na kucu sauda. Na istok cetvrta ide , da pokupi hrabre dobrovoljce bojovnike.Vrli mula bradu cese - zapad past ce ko sto kula babilonska bjese.Iranke se maramom bore - protiv ugnjetavanih zena zapada bez slobode. :D :D :D :D
eltroxin

#16648 Re: IRAN

Post by eltroxin »

Meni se cini da ovi sto im je satro hobi da brane kojekakve blesave rezime, imaju isti problem kao i mlohavocunasi koje brane.
salik79

#16649 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote:
salik79 wrote: Sve to sto si postavio sam, naravno procitao, ali to i dalje ne dovodi u pitanje nenasilnoat Revolucije, jer se spominju izolirani slucajevi u milionskim masama koje su izasle na ulice. To sto ti sebe uvijek zelis uzdici iznad ostalih je samo tvoj kopleks vise vrijednosti s kojim tesko, ili nikako, izlazis na kraj.
Jasno ti pise da je nasilja bilo. Ti si rekao da nije, i kao "dokaz" postavio disertaciju u kojoj pise da je nasilja bilo, na vise mjesta. Pise ti crno na bijelo. U cemu je problem? Ovo dalje sto pises pokazuje samo tvoj kompleks. Meni je u mojim odgovorima tebi jedini cilj pokazati da si ovdje s namjerom sirenja propagande iranskog rezima, sto sam ti rekao jasno vise puta.
Jasno ti u naslovu disertacije pise sljedece:
"Why the Iranian Revolution was nonviolent"

Ali ti ces, u svom kaubojskom stilu, kako si naucen, ubjedjivati nekoga da on to ne razumije dok mu ti to ne rastabiris. Tacno se vidi uticaj americke politike na nacin rezonovanja. Tako je i Kissinger rekao Nixonu, nakon demokratskog izbora Allendea u Cileu: "I don't see why we need to stand idly by and watch a country go Communist due to the irresponsibility of its own people." Jer vi uvijek znate "istinu" i sta je "bolje" za druge. Jer vi, jelte, znate "tumacit", pa tako covjek da jedan naslov disertaciji, a u njoj pise nesto sasvim drugo. :oops: To se zove "zavaravanje protivnika". :skoljka:
salik79

#16650 Re: IRAN

Post by salik79 »

jeza u ledja wrote: Jeste, meni sto poznajem nekoga je argument samo meni, a tebi sto poznajes samo kojekakve rezimske pudlice bi trebao biti argument svima. :D
Znaci sad vise ne vazi da je nemoguce da neko ko je protiv "IR" navija istovremeno za Iran. Hvala i dovidjenja.
I jeste, generalno je tako. Ljudi navijaju za svoju zemlju/zemlju svog porijekla. Glupost zvana "IR" im nije ni na pameti.
Pa sto se onda trude, evo i na ovom kupu Azije 2019?! Zar nebi bilo lakse, a i znakovitije, nosati majice bez ovo "I.R." i zastave bez rijeci Allah na njoj?
Image

Recimo, kao nesto ovako:
Image

Ili, one monarhisticke zastave s lavom. Ti su najdrazi establishmentu.
Post Reply