Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko

Locked
-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#16601 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by -LIBERO- »

Pedja Kojovic wrote:banksy

Uopste nije problem.
(MESS je kulturna javna institucija koja je skoro svake godine isticana kao primjer na SKS jer 75% svog budzeta stvara od sopstvenih prihoda, proizvodi programe tokom cijele godine i po cijeloj BiH. Prvi sljedeci na listi iz iste branse ostvaruju 25% sopstvenih prihoda).

Problem je sto se to ne radi iz razloga koje vi spominjete nego se radi o politickoj ucjeni, a katastrofalno je, za samo odrzavanje festivala, to uraditi tri dana prije pocetka ovogodisnjeg izdanja.

p.k.

Da li je toliko katastrofalno da podlegnete pritiscima, to cemo vidjeti u narednom periodu.

Po meni ova situacija je klasicni lakmus papir da znamo cemu se mozemo nadati po pitanju NS, i buducih SDA prijetnja i ultimatuma.
Banksy

#16602 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Banksy »

Pedja Kojovic wrote:banksy

MESS je kulturna javna institucija

p.k.
Mislim da je ovo poenta.
mikasa

#16603 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

cetmi wrote:Mislim da će SBB glasati za ovaj prijedlog. To će biti početak raspada trenutne većine i početka nove.
Lud, zbunjen, nenormalan.
Mislim da imas pogresne informacije, SBB se usprotivio zaduzenjima i SDP-u u Ze-Do Kantonu, tako da nema sanse ....
Pedja Kojovic

#16604 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

libero

Nas stav o predlozenim tackama se nije promjenio ni za jotu.
I nece.

p.k.
VjecitiStudent

#16605 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja,

koja stranka ili stranke i koji pojedinci u njima su po tebi najodgovorniji za katastrofalno stanje komunalne infrastrukture i komunalnih preduzeća u Sarajevu?
Pedja Kojovic

#16606 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Odgovornost je direktno proporcionalna ucescu u vlasti u posljednjih 17 i nesto godina.

p.k.
VjecitiStudent

#16607 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by VjecitiStudent »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Odgovornost je direktno proporcionalna ucescu u vlasti u posljednjih 17 i nesto godina.

p.k.
Da li bi i tekuci ministar Petrovic mogao biti u toj grupi odgovornih, s obzirom na 7+ godina koje je, za sada, proveo na mjestu ministra prostornog uredjenja i zastite okolisa?
Pedja Kojovic

#16608 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

vjecitistudent

Vase prethodno pitanje se, koliko sam shvatio, odnosilo, na odgovornost politickih partija.
Individualna odgovornost pojedinih ministara varira ali je, barem za nas, nesumnjivo da i oni koji su u svojim resorima mozda i radili dobro snose punu politicku odgovornost za odluke Vlade ciji su clanovi bili.
Ministar Petrovic dobro poznaje svoj resor u upravno i imovinsko pravo, ali ocigledno nije bio spreman ili nije imao podrsku Vlade da ga uredi kako zna da bi trebalo.
Startao je sa, po nama, katastrofalnom odlukom o produzenju rokova za legalizaciju ilegalno izgradjenih objekata, a nastavio sa pogresnim metodama i modelima - mada, u generalno dobrom pravcu - u rjesavanju problema komunalne privrede.

p.k.
webby-x

#16609 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by webby-x »

Pedja, da li postoji vaša stranka u Mostaru?
Prije su čini mi se postojali, ali ih odavno nema.
Što se desilo i tko je krivac za takvo stanje?
Pedja Kojovic

#16610 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

webby-x

Ne znam detalje, ali...
Postojala je na pocetku dosta kvalitetna organizacija.
Potom su nastali neki problemi i dosta dugo nismo imali prisustvo u Mostaru.
Prije par mjeseci je na predsjednistvu bilo govora o tme da su okupili neki novi ljudi i da bi zeljeli raditi u NS Mostar.

Albin, nas generalni sekretar, koji prati ovaj forum, ce vam moci pruziti vise infomacija.

p.k.
O'zone
Globalni moderator

#16611 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by O'zone »

Pedja Kojovic wrote:vjecitistudent

Vase prethodno pitanje se, koliko sam shvatio, odnosilo, na odgovornost politickih partija.
Individualna odgovornost pojedinih ministara varira ali je, barem za nas, nesumnjivo da i oni koji su u svojim resorima mozda i radili dobro snose punu politicku odgovornost za odluke Vlade ciji su clanovi bili.
Ministar Petrovic dobro poznaje svoj resor u upravno i imovinsko pravo, ali ocigledno nije bio spreman ili nije imao podrsku Vlade da ga uredi kako zna da bi trebalo.
Startao je sa, po nama, katastrofalnom odlukom o produzenju rokova za legalizaciju ilegalno izgradjenih objekata, a nastavio sa pogresnim metodama i modelima - mada, u generalno dobrom pravcu - u rjesavanju problema komunalne privrede.

p.k.
Iskreno Pedja sa potpuno pogrešnim metodama. Nisu se trebala riješavati pitanja komunalne privrede preko leđa gađana Kantona Sarajevo nego restruktuiranjem samih preduzeća (govorim o ViK-u) Petrović je jedino nametnuo harač. Potrudio se sa svojim expertima da napravi novi cjenovnik usluga JKP ViK i napravio grdnu grešku obračunavanjem 5 metara kubnih po obitelji umjesto po članu obitelji kako je bilo ispravno. Kasnije se pravdao da je ovaj način obračuna po članu obitelji neizvodiv u našim uslovima mada je u drugim zemljama to normalno.
Albin Zuhric

#16612 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Albin Zuhric »

webby-x,

NS u Mostaru trenutno nema funkcionalan odbor, iako imamo zainteresovanih ljudi. Stanje u Mostaru je dosta 'nedefinisano' jos od izbora 2010. Kako zbog rezultata iz tog perioda, tako i komplikovane izborne situacije u Mostaru, i finansijske situacije u NS koja nam ne dozvoljava da velikom brzinom podizemo lokalne odbore. O podizanju novog odbora u Mostaru cu vas obavijestiti.

Stranka je dosla u fazu kada se lokalni odbori podizu strateski, kada mislimo da imaju ozbiljan potencijal i kvalitetne kadrove, jer bi sve ostalo, dugorocno, bila i organizaciona i finansijska katastrofa. Kako je Kanton Sarajevo dosta dobro pokriven i nakon pet godina stabiliziran, mi smo u proteklom periodu fokus stavili na Tuzlu, gdje je ponovo osnovan Regionalni odbor, sa novim rukovodstvom, kao i nekoliko dodatnih lokalnih odbora, i gdje cemo prije izbora u skoro svakoj opcini imati lokalni odbor.

Poslije Tuzle cemo se fokusirati na jos nekoliko kantona, ali cete o podizanju dodatnih regionalnih odbora saznati kada se to desi.

Mislim da se ideja sirenja stranke, i nacin funkcionisanja cijele organizacije polako mijenja, i da je dugorocna stabilnost postala mnogo vaznija od privremenih rezultata. Moj licni interes je da kada odem sa ove pozicije iza mene ostane 10-20 jakih lokalnih odbora koji nece zavisiti od jednog izbornog ciklusa, ne 40-50 odbora koji nisu stabilini, koje je tesko finansirati, organizovati i kontrolisati, pogotovo kada znam da vecina nasih clanova nisu 'iskusni' politicari, i da je potrebno vrijeme da steknu pravo iskustvo. Ho-ruk strategija mi nije nimalo privlacna, jer prvenstveno govori o zelji za osvajanjem vlasti, a veoma malo o kvaliteti.

Zdravo
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#16613 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Albin Zuhric wrote:webby-x,

NS u Mostaru trenutno nema funkcionalan odbor, iako imamo zainteresovanih ljudi. Stanje u Mostaru je dosta 'nedefinisano' jos od izbora 2010. Kako zbog rezultata iz tog perioda, tako i komplikovane izborne situacije u Mostaru, i finansijske situacije u NS koja nam ne dozvoljava da velikom brzinom podizemo lokalne odbore. O podizanju novog odbora u Mostaru cu vas obavijestiti.

Stranka je dosla u fazu kada se lokalni odbori podizu strateski, kada mislimo da imaju ozbiljan potencijal i kvalitetne kadrove, jer bi sve ostalo, dugorocno, bila i organizaciona i finansijska katastrofa. Kako je Kanton Sarajevo dosta dobro pokriven i nakon pet godina stabiliziran, mi smo u proteklom periodu fokus stavili na Tuzlu, gdje je ponovo osnovan Regionalni odbor, sa novim rukovodstvom, kao i nekoliko dodatnih lokalnih odbora, i gdje cemo prije izbora u skoro svakoj opcini imati lokalni odbor.

Poslije Tuzle cemo se fokusirati na jos nekoliko kantona, ali cete o podizanju dodatnih regionalnih odbora saznati kada se to desi.

Mislim da se ideja sirenja stranke, i nacin funkcionisanja cijele organizacije polako mijenja, i da je dugorocna stabilnost postala mnogo vaznija od privremenih rezultata. Moj licni interes je da kada odem sa ove pozicije iza mene ostane 10-20 jakih lokalnih odbora koji nece zavisiti od jednog izbornog ciklusa, ne 40-50 odbora koji nisu stabilini, koje je tesko finansirati, organizovati i kontrolisati, pogotovo kada znam da vecina nasih clanova nisu 'iskusni' politicari, i da je potrebno vrijeme da steknu pravo iskustvo. Ho-ruk strategija mi nije nimalo privlacna, jer prvenstveno govori o zelji za osvajanjem vlasti, a veoma malo o kvaliteti.

Zdravo
Poštovani ,
da li se ideja širenja ostvaruje na taj način što Našoj Stranci masovno pristupaju novi članovi ili se širite tako što se ničim izazvani ujedinjujete sa LDS-om odnosno što stvarate blokove s raznim predstavnicima "bisera" višestranačja kod nas ?
Ukoliko je ovo potonje tačno , mislim da takvo "širenje" ne doprinosi rastu i jačanju Naše Stranke , mislim da stvara sasvim suprotan efekat. Kvantitativno širenje ni izbliza nije i kvalitativno pa također mislim da Naša Stranka sa ujedinjenjem i blokovima gubi na ideji boljeg i drugačijeg i ne provodi ono zbog čega je osnovana.
Nadam se ne zamjerate što sam iznijela svoje mišljenje ?

Iskoristila bih priliku kada ste se već javili da Vas upitam kako stoji ideja zelenih krovova i u kojoj je fazi implementacije a pitala bih i da li ste izvršili istraživanje u Sarajevu prezentirajući ovu ideju tj.da li su stanovnici zainteresirani za nju ili nisu ?
Unaprijed hvala na odgovorima.
Pozdrav.
moranadruga

#16614 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by moranadruga »

Pedja Kojovic wrote:webby-x

Ne znam detalje, ali...
Postojala je na pocetku dosta kvalitetna organizacija.
Potom su nastali neki problemi i dosta dugo nismo imali prisustvo u Mostaru.
Prije par mjeseci je na predsjednistvu bilo govora o tme da su okupili neki novi ljudi i da bi zeljeli raditi u NS Mostar.

Albin, nas generalni sekretar, koji prati ovaj forum, ce vam moci pruziti vise infomacija.

p.k.
vi ste stranka u nestajanju. na sledecim izborima vecina vasih glasaca dat ce glas ds. moja predvidjanja da ni cenzus necete proci.
:) dobar si momak mijenjaj dres na vrijeme.
Pedja Kojovic

#16615 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

tvsabina

Poenta postojanja ovog nacina komunikacije i jeste da iznesete vase misljenje.
Ako je, kao sto u vasim postovima uglavnom jeste, argumentovano tim prije.

Misljenje koje ste iznijeli na neki nacin sumira dilemu koja i nas muci ako ne od pocetka postojanja a ono u posljednjih godinu dana svakako.
S jedne strane te debate su argumenti da je bez neke vrste bloka lijevog centra mogucnost pojedinacnih stranaka koje ga cine da znacajno uticu na politicke procese i put kojim zemlja ide limitiran. S druge strane, i to kazem sa zaloscu a ne arogancijom, zaista je tesko pronaci partnere ciji su motivi za bavljenje sa, i generalno shvatanje politike, identicni nasem.
(Cak je i jedan, ja bih rekao banalni, tehnicki, sporazum o izboru gradskih vjecnika i opstinskih rukovodstava, kojim je NS dobila ono sto mislimo da nam pripada po izbornim rezultatima i u nasem clanstvu i medju nasim simpatizerima izazvao zucnu raspravu).
Koalicije i partnertstva sa drugim, ideoloski bliskim strankama je jedna od politickih metoda kojom manje politicke stranke uspjevaju obezbjediti znacajniji uticaj od onoga koje bi same imale. Sirenje i jacanje NS-a je vec znacajno ograniceno time sto mi apsolutno odbijamo da to finansiramo raznoraznim mahinacijama, od stampanja laznih GRAS kupona, preusmjeravanjem novca iz javnih kompanija kroz tendersku procedure na firme koje rade za odredjene politicke partije pa do placanja glasova javnim novcem (razni poljoprivredni, privredni i socijalni poticaji) i zaposljavanjem ljudi u javnom sektoru.

Dakle, da skratim.
I mene licno i nas u rukovodstvu stranke muci ista dilema i za sada je odnoso snaga ZA i PROTIV vrlo blago u korist stvaranja gradjanskog bloka lijevog centra.
Po mom misljenju, argument koji je prevagnuo kaze, da ce u slucaju reizbora, pa makar i u drugom omjeru, stranaka sestorke, koje su manje vise na vlasti od rata na ovamo, proevropski put BiH biti na duze vrijeme obustavljen. EU ce mehanizme i politike integracije, a to je vec sada vidljivo, promjeniti i poceti se baviti izgradnjom mehanizama izolacije. (Rad sa policijkim i drugim strukturama koje treba da hermeticki zatvore granice prema EU). Takodje, smatramo da ce, ukoliko dodje do toga, to odrediti stanje na duzi period. (Ja licno nisam siguran da BiH moze izdrzati sadasnji ekonomski, socijalni i politicki status quo, jos dugo. Politicki sistem je sam po sebi finansijski neodrziv i konzistetno urusava zemlju. Istovremeno, sistem je vrlo lukrativan za politicku elitu koja bi ga trebala mjenjati)

Uspjeh nase inicijative "Zeleni krovovi" je samo javno vidljiva manifestacija sindroma "mimikrije nacionalnih stranaka" o kojem sam pisao ranije. Sa nacionalnim strankama, kako sam pisao, se mozda i moguce dogovoriti o "banalnim" projektima kao sto su "zeleni krovovi" ali ne i o sustinskim, kao sto je recimo da smanjenje javne potrosnje koje nam je neophodno znaci smanjenje placa budzetskih korisnika.
Isto kao sto ih je neka vrsta politickog darvinizma navela da u prve redove pocnu gurati mlade, inteligentne pa cak i dopadljive, ljude koji u javnim nastupima o problemima sa kojima se susrecemo govore vrlo razumno, kao da su nasi clanovi, a zapravo sluze kao kamuflaza za kontinuitet politika koje su zemlju dovele na prosjacki stap.
U SKS je postalo nemoguce na osnovu istupa odrediti ko je a ko nije parlamentarna vecina.
Postalo je uobicajeno da poslanik na prijedlog Vlade ospe paljbu a potom glasa ZA.

Da zakljucim...
Ja cu se, kao clan predsjednistva, truditi da svaka odluka o tome da li ce ili s kim NS ici na izbore bude donesena "odozdo", a ne, "odozgo".

p.k.
Pedja Kojovic

#16616 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

morenadruga

Vjerovatno ste mislili na DF a ne ds.

To je mozda tacno.
I mi smo po osnivanju imali tu "prednost noviteta" na politickoj sceni i vjerovatno su nam se mnogi pridruzili i glasali za nas nadajuci se da cemo "preko noci ukinuti ovu nocnu moru u kojoj zivimo".
Tesko je motivisati ljude da ucestvuju u politickom projektu koji trazi puno i to na duge staze.
Medjutim, cinjenica je da i nakon tri izborna ciklusa stranka psotoji i, bez obzira sto mi nismo zadovoljni brzinom, raste.
Iako nas nasi principi sprijecavaju da stranku sirimo i promovisemo na nacine na koje to drugi rade mi smo ponosni sto smo na ovakav nacin uspjeli ostvariti ove rezultate
.
Moj politicki angazman je, i biti ce, vezan iskljucivo za NS.
NS-u, u to sam uvjeren, ni izbliza ne prijeti to sto joj vi proricete, ali i ako se to dogodi to, za mene, nece nista promjeniti.

p.k.

p.k.
sabina1
Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.

#16617 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by sabina1 »

Pedja Kojovic wrote:tvsabina
Poenta postojanja ovog nacina komunikacije i jeste da iznesete vase misljenje.
Ako je, kao sto u vasim postovima uglavnom jeste, argumentovano tim prije.
Misljenje koje ste iznijeli na neki nacin sumira dilemu koja i nas muci ako ne od pocetka postojanja a ono u posljednjih godinu dana svakako.
S jedne strane te debate su argumenti da je bez neke vrste bloka lijevog centra mogucnost pojedinacnih stranaka koje ga cine da znacajno uticu na politicke procese i put kojim zemlja ide limitiran. S druge strane, i to kazem sa zaloscu a ne arogancijom, zaista je tesko pronaci partnere ciji su motivi za bavljenje sa, i generalno shvatanje politike, identicni nasem.
(Cak je i jedan, ja bih rekao banalni, tehnicki, sporazum o izboru gradskih vjecnika i opstinskih rukovodstava, kojim je NS dobila ono sto mislimo da nam pripada po izbornim rezultatima i u nasem clanstvu i medju nasim simpatizerima izazvao zucnu raspravu).
Koalicije i partnertstva sa drugim, ideoloski bliskim strankama je jedna od politickih metoda kojom manje politicke stranke uspjevaju obezbjediti znacajniji uticaj od onoga koje bi same imale. Sirenje i jacanje NS-a je vec znacajno ograniceno time sto mi apsolutno odbijamo da to finansiramo raznoraznim mahinacijama, od stampanja laznih GRAS kupona, preusmjeravanjem novca iz javnih kompanija kroz tendersku procedure na firme koje rade za odredjene politicke partije pa do placanja glasova javnim novcem (razni poljoprivredni, privredni i socijalni poticaji) i zaposljavanjem ljudi u javnom sektoru.
Dakle, da skratim.
I mene licno i nas u rukovodstvu stranke muci ista dilema i za sada je odnoso snaga ZA i PROTIV vrlo blago u korist stvaranja gradjanskog bloka lijevog centra.
Po mom misljenju, argument koji je prevagnuo kaze, da ce u slucaju reizbora, pa makar i u drugom omjeru, stranaka sestorke, koje su manje vise na vlasti od rata na ovamo, proevropski put BiH biti na duze vrijeme obustavljen. EU ce mehanizme i politike integracije, a to je vec sada vidljivo, promjeniti i poceti se baviti izgradnjom mehanizama izolacije. (Rad sa policijkim i drugim strukturama koje treba da hermeticki zatvore granice prema EU). Takodje, smatramo da ce, ukoliko dodje do toga, to odrediti stanje na duzi period. (Ja licno nisam siguran da BiH moze izdrzati sadasnji ekonomski, socijalni i politicki status quo, jos dugo. Politicki sistem je sam po sebi finansijski neodrziv i konzistetno urusava zemlju. Istovremeno, sistem je vrlo lukrativan za politicku elitu koja bi ga trebala mjenjati)

Uspjeh nase inicijative "Zeleni krovovi" je samo javno vidljiva manifestacija sindroma "mimikrije nacionalnih stranaka" o kojem sam pisao ranije. Sa nacionalnim strankama, kako sam pisao, se mozda i moguce dogovoriti o "banalnim" projektima kao sto su "zeleni krovovi" ali ne i o sustinskim, kao sto je recimo da smanjenje javne potrosnje koje nam je neophodno znaci smanjenje placa budzetskih korisnika.
Isto kao sto ih je neka vrsta politickog darvinizma navela da u prve redove pocnu gurati mlade, inteligentne pa cak i dopadljive, ljude koji u javnim nastupima o problemima sa kojima se susrecemo govore vrlo razumno, kao da su nasi clanovi, a zapravo sluze kao kamuflaza za kontinuitet politika koje su zemlju dovele na prosjacki stap.
U SKS je postalo nemoguce na osnovu istupa odrediti ko je a ko nije parlamentarna vecina.
Postalo je uobicajeno da poslanik na prijedlog Vlade ospe paljbu a potom glasa ZA.
Da zakljucim...
Ja cu se, kao clan predsjednistva, truditi da svaka odluka o tome da li ce ili s kim NS ici na izbore bude donesena "odozdo", a ne, "odozgo".
p.k.
Poštovani,

posljednja vaša rečenica se može protumačiti tako, kao da Naša Stranka još uvijek nije odlučila s kime će koalirati na izborima 2014. Ipak oči ne varaju stanovnike Bosne i Hercegovine , predsjednik Naše Stranke je potpisao koalicioni sporazum sa LDS-om , SDU - om , penzionerima , dijasporom.....a s LDS-om ste onako potiho najavili ujedinjenje.

Cinici bi doduše prokomentarisali i da ste koaliciju sa SDA spustili na rang "sporazuma"....

Uprkos riječima nade koje ste napisali o mogućem biranju koalicionog partnera , ipak vjerujem svojim očima , Naša Stranka je izabrala koalicione partnere za izbore 2014. Pretpostavljam da taj proces nije gotov.

Ne znam kako predsjednik , predsjedništvo , GO , ili bilo ko drugi koji donosi odluke o koaliranju , doživljava viziju i misiju Naše Stranke ? Ukoliko neko smatra da će koalicijom sa političkim karikaturama ili sa političkim licemjerima birokratskim neradnicima koji bi sve dali ali zadržali vlast , pobijediti na izborima i sa tim i takvim MIJENJATI sistem i graditi novo društvo mislim da se grdno vara. Još mi je teže povjerovati da u svemu tome vidi Našu Stranku , čvrstu , inteligentnu , nepokolebljivu , principijelnu , pametnu , jedinu ISTINSKU građansku partiju u zemlju...to mi je izvinite Kojoviću nevjerovatno.....

Iskreno , ponosna sam na način finansiranja NS-a. Ponosna sam jer ne plasirate lažne GRAS - ove kupone , jer ne preusmjeravate javni novac , jer ne kupujete glasove , ali Peđa to i jeste poenta glasa za NS , to i jeste bit , ideja. Društvo MORA tako funkcionisati da bi bilo pravedno koliko se to može biti , da bi bilo prosperitetno , da bi zakon važio za sve..vi morate biti primjer dosljednosti , principijelnosti , nezavisnosti jer se za to zalažete i sistemski i ideološki.
Stoga se nemojte porediti sa polumafijaškim organizacijama - vi to niste.
Potpuno je meni jasno da Naša Stranka prihodom od članarina ne može finansirati ni kampanje niti kreirati odbore , nisam ulazila u vaš način finansiranja ali sam sigurna da ljudima koji o tome vode računa kao i ljudima koji vode stranku nimalo nije lako.
Ali to nije opravdanje da koalirate sa kojekakvim samozvanim do zla Boga neprincipijelnim i željnih vlasti "socijaldemokratama" , da koalirate sa penzionerima koji redovno glasaju ZA POVEĆANJE paušala vijećnika u općinama i ko zna sa kime već sve ne... i da se nadate da ćete pobijediti vladajuću šestoku :? wtf ??? SA NJIMA ??? Ma dajte....

Pokušaću Vam još reći kakvu ste političku štetu već napravili (NS) a iz toga će Vam biti jasna šteta koju ćete tek napraviti...
Izbor vijećnika u GV vi možete nazvati kako želite....riješenjem , sporazumom , druženjem....no činjenica je da su vijećnici NS-a izabrani u GV i uz pomoć SDA glasova u sarajevskim općinama....
Ne bih ulazila u vaša tumačenja ali za mene je to jedan,dva ili pet dana bila koalicija...da je trajala jedan sekund bila je....i sada vi gubite neku osobu/glasača koja zbog nedosljednosti prestaje glasati za Vas koji ste se do izbora DIČILI nezavisnošću i principijelnošću. Mnogo veća šteta je u tome što ta osoba prestaje agitovati kod prijatelja , rodbine , komšija za vas , njegovim gubitkom vi zapravo gubite mnogo potencijalnih glasača....

Time smanjujete šansu da ćete samostalno pobijediti na izborima i da ćete konačno preuzeti zemlju.....
Sa velikim zanimanjem ću pratiti implementaciju zelenih krovova u Sarajevu.
Do sada sam smatrala da su mišljenja simpatizera NS-a jednaka i "odozdo" i "odozgo"...

Neka je sretno Našoj Stranci s novom "rajom".
Srdačan pozdrav
drug_profi

#16618 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by drug_profi »

Pedja, neko vrijeme nisam pratio temu. Izvinjavam se ako si vec odgovorio na ovo pitanje ali:

Da li cete u skupstini kantona traziti da se izmjeni nacin obracuna utroska vode po glavi a ne po domacinstvu? Ministar Perovic je svojevremeno objasnajvo poskupljenje na taj nacin i tvrdio da ce ono u stvari za porodice od 3 clana biti samo 20%. Svi znamo sta je na kraju ispalo i da je poskupljenje izmedju 50-100% i da ovo jednostavno TRAZI gradjansku neposlusnost.
Ja necu paltiti ovaj racun. Pa ni sljedeci. Spreman sam razvlaciti to sve dok me sud ne prisili. 21 kubik u cetveroclanoj porodici je 39,50 maraka umjesto 27,50 kad bi to bilo po glavi. Odnosno 24,50 po staroj cijeni. U mom slucaju 60% poskupljenja ili 45% vise od onoga kako je ministar najavio da ce biti obracunavano. Postavlja se pitanje jel to cetveroclanoj porodici sve preko 5 kubika vode luksuz pa ga treba dodatno naplatiti?
A sta je sa samcima? Samac ako potrosi i duplo vise od tih 5 kubika, platice "po glavi" isto kao sto "po glavi" placa cetveroclana porodica koja je ostala unutar tih 5 kubika po osobi.
Ovakav nacin naplate je moguc samo u Bosni i slicnim banana drzavama gdje su pravo i pravda nespojivi, a Vas molim da pokrenete pitanje kompetencije ljudi koji su ovo zamislili i sproveli. Ja licno razmisljam o tuzbi protvi vodovoda na osnovu nejednake cijene vode za sve gradjane, a na nacin za koji mi advokat predlozi kao moguc.

Pozdrav. DP
rajvosa1

#16619 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rajvosa1 »

Postovani,

buduci da Vlada KS gubi vecinu, kruze glasine da ucjenjuju NS da glasa za kreditno zaduzenje Kantona. Po tim izvorima prijete da ce uskratiti finansiranje MESS-a i jos necega vezanog za kulturu. Molim vas, Pedja, da date jasan odgovor na pitanje da li ima istine u ovim glasinama i da li ce te, bez obzira da li su ove price tacne ili ne, promijeniti stav na narednoj sjednici.

lp
mikasa

#16620 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by mikasa »

Pedja,

meni je poznat tvoj i stav NS zbog poskupljenja vode ali postavljam pitanje: Sta mozete uraditi da se ova odluka promijeni ili ukine? Da li cete podzrati zahtjev Muje Hosica, koji vec drugi put trazi posebnu sjednicu SKS povodom ove odluke ili ...
Ja sam vec donio odluku koju preporecujem svim forumasima: Prestanite placati racune za vodu

Pedja,

da li je ovom odlukom Vlade KS prekrsen član 127 Zakona o zaštiti potrošača...
(1) Novčanom kaznom u iznosu od 4.000 KM do 8.000 KM kaznit će se za prekršaj trgovac, ako:

a) ne prodaje proizvod, odnosno ne pruža usluge svim potrošačima pod istim uvjetima (član 7. stav (2) ovog Zakona);
......

Član 7.
(2) Trgovac je obavezan da prodaje proizvode, odnosno pruža usluge svim potrošačima pod istim uvjetima. Ako pojedinim grupama odobrava posebne uvjete (porodilje, mladenci, invalidna lica, penzioneri i dr.), oni treba da budu jasno istaknuti na prodajnom mjestu
Pedja Kojovic

#16621 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

drugi profil

Mi smo dugo bili jedini koji su javno govorili o potrebi poskupljenja vode.
Osim prethodnih neophodnih koraka (reorganizacija i racionalizacija preduzeca ViK) predlagali smo i modele tog poskupljenja
Model koji je trenutno na snazi smo posebno isticali kao nepravedan i protivan standardima koji su odredile UN.
Model za koji smo smatrali da je za Sarajevo najbolji je onaj u kojoj se svaki prikljucak opterecuje pretplatom od 3-5 kubika, a potom se potrosnja stepenuje na nacin da se potrosnja koja prelazi 5 kubika po osobi placa po vecoj tarifi.

Nas generalni stav je da odredjeni standard u pogledu potrosnje vode, struje, smeca, stanovanja, itd. treba socijalno zastiti a neophodna opterecenja za obnovu infrastrukture vecim dijelom prebaciti na one koji trose i imaju vise.

Neki od poslanika, Hosic i Fazlija, su izrazili svoje protivljenje ovom modelu naplate vode, kao i mi, ali nisu predlozili drugi model. Ocigledno je da se u narednih par godina mora uloziti mnogo u popravljanje infratrukture ViK-a jer u posljednjih 20 godina nista nije ulozeno u sistem koji ni tada nije bio dovrsen i koji je i prije rata zahtijevao znacajne investicije. U elaboratima, koji su doduse stari par godina, se govorilo o potrebi korekcije cijena vode za 120% kako bi se obezbjedio novac za obnovu sistema.

Ukoliko se ukaze prilika mi cemo podrzati preispitivanje ovog i uvodjenje socijalno pravednijeg modela.
ALi sasvim je sigurno da usluga vode, kao i druge komunalne usluge moraju poskupiti.
Pitanje je samo hoce li taj novac biti potrosen na odrzavanje sadasnjeg sistema komunalne privrede koji proizvodi milionske gubitke i u istoj ili goroj situaciji cemo ponovo biti za par godina ili ce novac, izmedju, ostalog biti upotrebljen za reorganizaciju komunalne privrede i stvaranje, koliko-toliko, samodrzivog sistema.

p.k.
Pedja Kojovic

#16622 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

rajvosa1

Iz vise izvora smo culi da cemo za glasanje protiv kredita biti kaznjeni obaranjem finansijskog izvjestaja MESS-a sto za sobom povlaci automatsku smjenu rukovodstva te institucije. Niko od glasnika nam nije mogao, htio, smio, reci od koga potice taj prijetnja. Jedina "veza" NS=a i MESS-a je to sto je direktor Dino Mustafic nas istaknuti clan.

MESS je javna institucija koja izuzetno dobro radi, 75% svog budzeta ostvaruje iz sopstvenih prihoda i to , kao i mnogi drugi uspjesi su u proteklih par godina na sjednicama SKS-a uvijek isticani kao primjer drugim kulturnim javnim institucijama.
(Necu ni ulaziti u znacaj i imidz koji je MESS izgradio).

Naravno, mi smatramo da je pravo SKS da smjenjuje i postavlja direktore javnih preduzeca i institucija.
Racionalnih razloga za takav potez moze biti mnogo - lose poslovanje, lose obavljanje funkcije zbog koje postoje ili jednostavno stav Vlade da ce neko drugi bolje implementirati politiku za koju se stranka na vlasti zalaze.
U ovom konkretnom slucaju, ukoliko se tako nesto i dogodi na sjednici u ponedjeljak - tri dana prije pocetka ovogodisnjeg festivala - mi cemo znati da motiv nije nista od navedenog nego osveta za protivljenje kreditnom zaduzenju KS i prijedlogu nezavisnog policijskog odbora.

Ali taj potez, kao ni pritisci na radnim mjestima kojima su izlozeni i nasi drugi clanovi - i u privatnim firmama - nece, niti moze, promjeniti nas stav.

p.k.
p.s.

Projekti za koje Vlada trazi kredit su dobri, nema spora i morali su biti finansirani iz budzeta. Umjesto toga Vlada iz budzeta projekte koje ne bi trebala - povecanje plata, ogroman broj nepotistickog zaposljavanja, vjerske zajednice, itd. - a za gradnju skola i renovaciju studentskih i kulturnih insittucija trazi komercijalni kredit. Nije to neuporedivo sa situacijom u kojoj covjek propije platu pa prijatelje moli da mu posude pare da djetetu kupi knjige za skolu.
p.p.s.
Na primjer, mi bi podrzali zaduzenje i od 25 miliona maraka kojim bi kanton izgradio javnu garazu kod Narodnog pozorista, ciji bi vlasnik bio KS i ciji bi prihod dugorocno punio budzetsku kasu.
Last edited by Pedja Kojovic on 22/09/2013 09:10, edited 1 time in total.
rajvosa1

#16623 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by rajvosa1 »

Pedja Kojovic wrote:rajvosa1

Iz vise izvora smo culi da cemo za glasanje protiv kredita biti kaznjeni obaranjem finansijskog izvjestaja MESS-a sto za sobom povlaci automatsku smjenu rukovodstva te institucije. Niko od glasnika nam nije mogao, htio, smio, reci od koga potice taj prijetnja. Jedina "veza" NS=a i MESS-a je to sto je direktor Dino Mustafic nas istaknuti clan.

MESS je javna institucija koja izuzetno dobro radi, 75% svog budzeta ostvaruje iz sopstvenih prihoda i to , kao i mnogi drugi uspjesi su u proteklih par godina na sjednicama SKS-a uvijek isticani kao primjer drugim kulturnim javnim institucijama.
(Necu ni ulaziti u znacaj i imidz koji je MESS izgradio).

Naravno, mi smatramo da je pravo SKS da smjenjuje i postavlja direktore javnih preduzeca i institucija.
Racionalnih razloga za takav potez moze biti mnogo - lose poslovanje, lose obavljanje funkcije zbog koje postoje ili jednostavno stav Vlade da ce neko drugi bolje implementirati politiku za koju se stranka na vlasti zalaze.
U ovom konkretnom slucaju, ukoliko se tako nesto i dogodi na sjednici u ponedjeljak - tri dana prije pocetka ovogodisnjeg festivala - mi cemo znati da motiv nije nista od navedenog nego osveta za protivljenje kreditnom zaduzenju KS i prijedlogu nezavisnog policijskog odbora.

p.k.
Koja je to bagra, fujjjjjjjj. Nadam se da cete vi biti cvrste kicme i vrijedni glasa koje sam vam dao. Nadam se da sad vidite jos jednom koliko je bilo pogresno ulaziti sa SDA u koaliciju nakon lokalnih izbora. I da takvu gresku necete ponoviti 2014.
StupskaBitanga

#16624 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by StupskaBitanga »

Što uradiše smjenu PD Butmir udarit će i za MESS i nekog svog staviti da rukovodi
Pedja Kojovic

#16625 Re: Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imal

Post by Pedja Kojovic »

cetmi

Vasa tvrdnja da smo mi predlozili ovaj model poskupljenja vode pokazuje da trebate pazljivije procitati moj post koji citirate.

p.k.
Locked