Pedja Kojovic wrote:tvsabina
Poenta postojanja ovog nacina komunikacije i jeste da iznesete vase misljenje.
Ako je, kao sto u vasim postovima uglavnom jeste, argumentovano tim prije.
Misljenje koje ste iznijeli na neki nacin sumira dilemu koja i nas muci ako ne od pocetka postojanja a ono u posljednjih godinu dana svakako.
S jedne strane te debate su argumenti da je bez neke vrste bloka lijevog centra mogucnost pojedinacnih stranaka koje ga cine da znacajno uticu na politicke procese i put kojim zemlja ide limitiran. S druge strane, i to kazem sa zaloscu a ne arogancijom, zaista je tesko pronaci partnere ciji su motivi za bavljenje sa, i generalno shvatanje politike, identicni nasem.
(Cak je i jedan, ja bih rekao banalni, tehnicki, sporazum o izboru gradskih vjecnika i opstinskih rukovodstava, kojim je NS dobila ono sto mislimo da nam pripada po izbornim rezultatima i u nasem clanstvu i medju nasim simpatizerima izazvao zucnu raspravu).
Koalicije i partnertstva sa drugim, ideoloski bliskim strankama je jedna od politickih metoda kojom manje politicke stranke uspjevaju obezbjediti znacajniji uticaj od onoga koje bi same imale. Sirenje i jacanje NS-a je vec znacajno ograniceno time sto mi apsolutno odbijamo da to finansiramo raznoraznim mahinacijama, od stampanja laznih GRAS kupona, preusmjeravanjem novca iz javnih kompanija kroz tendersku procedure na firme koje rade za odredjene politicke partije pa do placanja glasova javnim novcem (razni poljoprivredni, privredni i socijalni poticaji) i zaposljavanjem ljudi u javnom sektoru.
Dakle, da skratim.
I mene licno i nas u rukovodstvu stranke muci ista dilema i za sada je odnoso snaga ZA i PROTIV vrlo blago u korist stvaranja gradjanskog bloka lijevog centra.
Po mom misljenju, argument koji je prevagnuo kaze, da ce u slucaju reizbora, pa makar i u drugom omjeru, stranaka sestorke, koje su manje vise na vlasti od rata na ovamo, proevropski put BiH biti na duze vrijeme obustavljen. EU ce mehanizme i politike integracije, a to je vec sada vidljivo, promjeniti i poceti se baviti izgradnjom mehanizama izolacije. (Rad sa policijkim i drugim strukturama koje treba da hermeticki zatvore granice prema EU). Takodje, smatramo da ce, ukoliko dodje do toga, to odrediti stanje na duzi period. (Ja licno nisam siguran da BiH moze izdrzati sadasnji ekonomski, socijalni i politicki status quo, jos dugo. Politicki sistem je sam po sebi finansijski neodrziv i konzistetno urusava zemlju. Istovremeno, sistem je vrlo lukrativan za politicku elitu koja bi ga trebala mjenjati)
Uspjeh nase inicijative "Zeleni krovovi" je samo javno vidljiva manifestacija sindroma "mimikrije nacionalnih stranaka" o kojem sam pisao ranije. Sa nacionalnim strankama, kako sam pisao, se mozda i moguce dogovoriti o "banalnim" projektima kao sto su "zeleni krovovi" ali ne i o sustinskim, kao sto je recimo da smanjenje javne potrosnje koje nam je neophodno znaci smanjenje placa budzetskih korisnika.
Isto kao sto ih je neka vrsta politickog darvinizma navela da u prve redove pocnu gurati mlade, inteligentne pa cak i dopadljive, ljude koji u javnim nastupima o problemima sa kojima se susrecemo govore vrlo razumno, kao da su nasi clanovi, a zapravo sluze kao kamuflaza za kontinuitet politika koje su zemlju dovele na prosjacki stap.
U SKS je postalo nemoguce na osnovu istupa odrediti ko je a ko nije parlamentarna vecina.
Postalo je uobicajeno da poslanik na prijedlog Vlade ospe paljbu a potom glasa ZA.
Da zakljucim...
Ja cu se, kao clan predsjednistva, truditi da svaka odluka o tome da li ce ili s kim NS ici na izbore bude donesena "odozdo", a ne, "odozgo".
p.k.
Poštovani,
posljednja vaša rečenica se može protumačiti tako, kao da Naša Stranka još uvijek nije odlučila s kime će koalirati na izborima 2014. Ipak oči ne varaju stanovnike Bosne i Hercegovine , predsjednik Naše Stranke je potpisao koalicioni sporazum sa LDS-om , SDU - om , penzionerima , dijasporom.....a s LDS-om ste onako potiho najavili ujedinjenje.
Cinici bi doduše prokomentarisali i da ste koaliciju sa SDA spustili na rang "sporazuma"....
Uprkos riječima nade koje ste napisali o mogućem biranju koalicionog partnera , ipak vjerujem svojim očima , Naša Stranka je izabrala koalicione partnere za izbore 2014. Pretpostavljam da taj proces nije gotov.
Ne znam kako predsjednik , predsjedništvo , GO , ili bilo ko drugi koji donosi odluke o koaliranju , doživljava viziju i misiju Naše Stranke ? Ukoliko neko smatra da će koalicijom sa političkim karikaturama ili sa političkim licemjerima birokratskim neradnicima koji bi sve dali ali zadržali vlast , pobijediti na izborima i sa tim i takvim MIJENJATI sistem i graditi novo društvo mislim da se grdno vara. Još mi je teže povjerovati da u svemu tome vidi Našu Stranku , čvrstu , inteligentnu , nepokolebljivu , principijelnu , pametnu , jedinu ISTINSKU građansku partiju u zemlju...to mi je izvinite Kojoviću nevjerovatno.....
Iskreno , ponosna sam na način finansiranja NS-a. Ponosna sam jer ne plasirate lažne GRAS - ove kupone , jer ne preusmjeravate javni novac , jer ne kupujete glasove , ali Peđa to i jeste poenta glasa za NS , to i jeste bit , ideja. Društvo MORA tako funkcionisati da bi bilo pravedno koliko se to može biti , da bi bilo prosperitetno , da bi zakon važio za sve..vi morate biti primjer dosljednosti , principijelnosti , nezavisnosti jer se za to zalažete i sistemski i ideološki.
Stoga se nemojte porediti sa polumafijaškim organizacijama - vi to niste.
Potpuno je meni jasno da Naša Stranka prihodom od članarina ne može finansirati ni kampanje niti kreirati odbore , nisam ulazila u vaš način finansiranja ali sam sigurna da ljudima koji o tome vode računa kao i ljudima koji vode stranku nimalo nije lako.
Ali to nije opravdanje da koalirate sa kojekakvim samozvanim do zla Boga neprincipijelnim i željnih vlasti "socijaldemokratama" , da koalirate sa penzionerima koji redovno glasaju ZA POVEĆANJE paušala vijećnika u općinama i ko zna sa kime već sve ne... i da se nadate da ćete pobijediti vladajuću šestoku

wtf ??? SA NJIMA ??? Ma dajte....
Pokušaću Vam još reći kakvu ste političku štetu već napravili (NS) a iz toga će Vam biti jasna šteta koju ćete tek napraviti...
Izbor vijećnika u GV vi možete nazvati kako želite....riješenjem , sporazumom , druženjem....no činjenica je da su vijećnici NS-a izabrani u GV i uz pomoć SDA glasova u sarajevskim općinama....
Ne bih ulazila u vaša tumačenja ali za mene je to jedan,dva ili pet dana bila koalicija...da je trajala jedan sekund bila je....i sada vi gubite neku osobu/glasača koja zbog nedosljednosti prestaje glasati za Vas koji ste se do izbora DIČILI nezavisnošću i principijelnošću. Mnogo veća šteta je u tome što ta osoba prestaje agitovati kod prijatelja , rodbine , komšija za vas , njegovim gubitkom vi zapravo gubite mnogo potencijalnih glasača....
Time smanjujete šansu da ćete samostalno pobijediti na izborima i da ćete konačno preuzeti zemlju.....
Sa velikim zanimanjem ću pratiti implementaciju zelenih krovova u Sarajevu.
Do sada sam smatrala da su mišljenja simpatizera NS-a jednaka i "odozdo" i "odozgo"...
Neka je sretno Našoj Stranci s novom "rajom".
Srdačan pozdrav