Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
jeza u ledja

#16601 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

sumirprimus wrote: 08/02/2024 21:37
jeza u ledja wrote: 08/02/2024 21:05 Kod nas se za ovakve stvari obicno ide u “urgent care”. U “emergency room” se ide ako je nesto opasnije u pitanju.
Ne konta to bas svako, pa ljudi i dalje idu u ER za gluposti, ali mnogo vise se isplati ici u ovo prvo. I dok su ER obicno dio neke bolnice , urgent care su zasebne lokacije. Obicno se u njima mnogo manje ceka, i sto je jako bitno, visestruko su jeftinije nego posjete ER.
Uglavnom, ja sam u urgent care isao za lom ruke, opekotine, gripu, i tako. Jednom su me za nesto bezveze poslali dalje u ER. Na kraju morao prenociti tu u bolnici na monitoru.

Ne znam koji je ekvivalent ove urgent care ustanove u Evropi? (nije urgentna klinika sigurno)
Hitna pomoc. U sklopu domu zdravlja. Drugi nivo zdravstvene zastite.
Ako je opasnije ides na klinicki koji je opet drugi nivo i odnosu na hitnu
moimoi wrote: 08/02/2024 21:42
jeza u ledja wrote: 08/02/2024 21:05 Kod nas se za ovakve stvari obicno ide u “urgent care”. U “emergency room” se ide ako je nesto opasnije u pitanju.
Ne konta to bas svako, pa ljudi i dalje idu u ER za gluposti, ali mnogo vise se isplati ici u ovo prvo. I dok su ER obicno dio neke bolnice , urgent care su zasebne lokacije. Obicno se u njima mnogo manje ceka, i sto je jako bitno, visestruko su jeftinije nego posjete ER.
Uglavnom, ja sam u urgent care isao za lom ruke, opekotine, gripu, i tako. Jednom su me za nesto bezveze poslali dalje u ER. Na kraju morao prenociti tu u bolnici na monitoru.

Ne znam koji je ekvivalent ove urgent care ustanove u Evropi? (nije urgentna klinika sigurno)
Imas i kod nas urgentni centar pri svakoj bolnici. I to jedino ima svrhu… Osim naravno bolnice.
Nije mi jasno u kojem momentu i zasto su srozali hitnu na 0.
Ma nije hitna pomoc niti urgentni centar. Ovo je, vec sam rekao, van bolnice. Nije u sklopu nikakve bolnice. Ovo je kako bih rekao, kežual, kao mala privatna klinika. Moze biti nekad i u sklopu shopping malla ili slicno. Nemaju svoja vozila da dovode ljude ili nesto.
Ako vide da ti treba ozbiljnija pomoc posalju te u ER.

Recimo kad sam lomio ruku snimili su mi i stavili udlagu, pa sam morao sutradan kod ortopeda (nedjelja je bila) da mi on to namjesti i stavi gips.

U sustini dobra je za sve za sta ne trebaju kakvi aparati, hirurzi i intenzivna njega. Nema kreveta da lezis recimo ili slicno.
jeza u ledja

#16602 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Optimus09 wrote: 08/02/2024 22:00 Treba biti zahvalan na zdravlju,odem povremeno na urologiju,ali s terminom ne cekam vise od 15 minuta.
U BiH na ukc Tuzla je na urologiji kao na nekom festivalu.
Masa ljudi,cekalo se znatno duze ali nikad marke nisam dao nikome niti su trazili,iako sam upoznao svaki cosak na ukc :lol:
I ovdje je regularno da cekas, 15 minuta, mozda i vise od pola sata. Sa terminom. Mozda cete vidjeti medicinska sestra na vrijeme da izmjeri pritisak i slicno, ali doktora znam cekat i po pola sata nakon toga. Sa terminom.
Ima i logike jer jebiga ima on i druge pacijente, za nekog treba vise vremena, za nekog manje.
Bodkin

#16603 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

moimoi wrote: 08/02/2024 21:59 Al zato pu pu pu komunisticka Kuba ima mozda najbolji zdravstveni sistem na svijetu :D
Primarnu da
Bodkin

#16604 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 08/02/2024 22:04
Optimus09 wrote: 08/02/2024 22:00 Treba biti zahvalan na zdravlju,odem povremeno na urologiju,ali s terminom ne cekam vise od 15 minuta.
Masa ljudi,cekalo se znatno duze ali nikad marke nisam dao nikome niti su trazili,iako sam upoznao svaki cosak na ukc :lol:
I ovdje je regularno da cekas, 15 minuta, mozda i vise od pola sata. Sa terminom. Mozda cete vidjeti medicinska sestra na vrijeme da izmjeri pritisak i slicno, ali doktora znam cekat i po pola sata nakon toga. Sa terminom.
Ima i logike jer jebiga ima on i druge pacijente, za nekog treba vise vremena, za nekog manje.
Sta je pol sata. Mislim to je vrhunska njega o cemu vi pricate :D
Jedino ako se dugo termin ceka. To je problem
paladinka

#16605 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by paladinka »

Bez termina je svugdje cekanje.
TAFKAP

#16606 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

sehohari wrote: 08/02/2024 20:24
elcaliente wrote: 08/02/2024 20:19
Ozimician wrote: 08/02/2024 20:00 Ja ti sad kazem da u Sarajevu je bio podatak o 91% nehitnih slucajeva.

Tako da je to u Njemackoj ocigledno mila majka sta se sve u BiH javlja u hitnu, evo vidis da neki ljudi smatraju da je normalno zbog krpelja (Zecke) da se dodje u hitnu. :-)

Ocito je onda njemacko zdravstvo podkapacitirano i hitno moraju da pronadju jos radnika.
Moze, na svaku platu 5 posto vise za zdravstvo i opuhati cemo doktore iz svake istocnoevropske zemlje.

Ma sumnjam.

Problem kadra jeste donekle realan, ali do određene mjere je i rezultat duplih struktura u zdravstvu koje Lauterbach nastoji otkloniti.

To, kombinovano sa katastrofalnim finansijskim stanjem klinika, mi ne daje neku nadu da će ostati sjajna situacija za ljekare na njemačkom tržištu rada do kraja ove decenije.

Mada i ja imam naviku da budem pesimističan...
Njemački doktori idu u USA, Švicarsku i zemlje Skandinavije, Balkanski doktori popunjavaju njihove pozicije, i tako dalje. Kapitalizam, slobodno tržište... Pisao sam o tome i postavljao link nekad davno.

Albanski premijer Edi Rama je prošle godine zabranio odliv mozaka, mislim mozaka... mozgova... u Evropu/UK prije nego otplate državi novac koji je uložila u njihovu obuku.

https://rti.rtsh.al/article/rama-medizi ... u-erhalten
Last edited by TAFKAP on 08/02/2024 22:15, edited 1 time in total.
Optimus09

#16607 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Optimus09 »

Zanimljivo je da mi osiguranje preuzima troskove terapije 120 eura,ja platim samo 10 :D
jeza u ledja

#16608 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 08/02/2024 22:07
Mislim da to ovisi od velicine grada. Ovisi kakav "termin" jbg. Ako je termin za obicnog specijalistu vjerovatno mozes iste sedmice zakazat u vecem gradu. Mada ljudi cesto traze specificnog doktora, ime i prezime, onda se to moze razvuc i na mjeseci.

ALi ima nekih bas specijalizovanih stvari ili procedura, mozes se sigurno nacekati 6 mjeseci i vise (u ovisnosti koliko je hitno). To govorim o stvarima koje vjerovatno i nisu uopste opcija u manjim gradovima, a i pretpostavljam ni u Evropi.

I kad kazem "cekanje", mislim da danas ako zakazujes termin, zakazu ti ga za taj i taj datum. To moze komotno biti na ljeto. (Ne da cekas da zakazes termin)
Bodkin

#16609 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 08/02/2024 22:15

Mislim da to ovisi od velicine grada. Ovisi kakav "termin" jbg. Ako je termin za obicnog specijalistu vjerovatno mozes iste sedmice zakazat u vecem gradu. Mada ljudi cesto traze specificnog doktora, ime i prezime, onda se to moze razvuc i na mjeseci.

ALi ima nekih bas specijalizovanih stvari ili procedura, mozes se sigurno nacekati 6 mjeseci i vise (u ovisnosti koliko je hitno). To govorim o stvarima koje vjerovatno i nisu uopste opcija u manjim gradovima, a i pretpostavljam ni u Evropi.

I kad kazem "cekanje", mislim da danas ako zakazujes termin, zakazu ti ga za taj i taj datum. To moze komotno biti na ljeto. (Ne da cekas da zakazes termin)
To kazem. Ako dobijes specijalistu u istoj sedmici i cekas pola sat, to je vrhunska njega. Za te neke specijalizirane stvari mi je jasno da se mora cekati
TAFKAP

#16610 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Optimus09 wrote: 08/02/2024 22:15 Zanimljivo je da mi osiguranje preuzima troskove terapije 120 eura,ja platim samo 10 :D
Njemačko?
Do ne tako davno nije se moralo ni to platiti.
jeza u ledja

#16611 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Bodkin wrote: 08/02/2024 22:18

To kazem. Ako dobijes specijalistu u istoj sedmici i cekas pola sat, to je vrhunska njega. Za te neke specijalizirane stvari mi je jasno da se mora cekati
Ali mislim, imas specijaliste. I SPECIJALISTE.

Ma obicno za tako nesto i manje cekam. Ja govorim o redovnom jednogodisnjem pregledu kod mog primary care physician. Odes, sjedis, cujem ga u drugoj sobi kako prethodnom pacijentu govori da je u goroj situaciji od mene, pa se bolje osjecam. :lol:

Al znam kad kod mene dodje, pa krenemo u pricu, pa ja postavljam pitanja i podpitanja a on me utusi s nekom pricom, da to zna potrajat. I sta sad, sigurno ima neko i sljedeci iza mene.
Nekad kad dodjem sve prodje nabrzaka pa je onda i krace.

I tako.

Ali ovo sto smo trebali specijaliste, ja zena, djeca, pa recimo obicno je prosjek, hmm, pa sigurno bar mjesec dana.
Da je nesto urgentno sigurno bi mogli jos koliko ove sedmice nac specijalistu.
Bodkin

#16612 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

jeza u ledja wrote: 08/02/2024 22:24
Bodkin wrote: 08/02/2024 22:18

Ali mislim, imas specijaliste. I SPECIJALISTE.

Ma obicno za tako nesto i manje cekam. Ja govorim o redovnom jednogodisnjem pregledu kod mog primary care physician. Odes, sjedis, cujem ga u drugoj sobi kako prethodnom pacijentu govori da je u goroj situaciji od mene, pa se bolje osjecam. :lol:

Al znam kad kod mene dodje, pa krenemo u pricu, pa ja postavljam pitanja i podpitanja a on me utusi s nekom pricom, da to zna potrajat. I sta sad, sigurno ima neko i sljedeci iza mene.
Nekad kad dodjem sve prodje nabrzaka pa je onda i krace.

I tako.

Ali ovo sto smo trebali specijaliste, ja zena, djeca, pa recimo obicno je prosjek, hmm, pa sigurno bar mjesec dana.
Da je nesto urgentno sigurno bi mogli jos koliko ove sedmice nac specijalistu.
Mjesec je isto puno za specijalistu. Mislim ne ides kod doktora ako nemas neki problem. Barem ja, osim sto idem godisnje na full body pregled i dva puta godisnje kod zubara

Mada mislim i da ima bruka ljudi sto dzaba idu doktoru. Ja imam doktora u porodici i kad prica kako stariji ljudi dolaze jer eto nisu bili 3-4 mjeseca..isto tehnicki za auto :D
jeza u ledja

#16613 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by jeza u ledja »

Ma ne znam jel to lose ili dobro, samo dajem primjere pa eto nek ljudi porede sa njihovim.
Bodkin

#16614 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ma jasno. Ja i govorim iz mog ugla. Mozda je i normalno, a ja imam nerealne standarde :D
paladinka

#16615 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by paladinka »

Od sistema do sistema , ali neke pretrage , ct i slicno bi morale ici brzo .
Ozimician

#16616 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Bodkin wrote: 08/02/2024 22:35 Ma jasno. Ja i govorim iz mog ugla. Mozda je i normalno, a ja imam nerealne standarde :D
Starijim ljudima je jednostavno dosadno.

Znam za slucajeve gdje otvoreno kazu - ja volim da cekam par sati u domu zdravlja, ispricam se s narodom. :D
Ozimician

#16617 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

https://www.rtl.de/cms/nackt-in-der-kit ... 76198.html

Evo jedne zanimljive vijesti. Necu nista komentarisati, ko zeli nek procita (Google Translate majka svakako).
Ozimician

#16618 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

TAFKAP wrote: 08/02/2024 22:14

Moze, na svaku platu 5 posto vise za zdravstvo i opuhati cemo doktore iz svake istocnoevropske zemlje.

Ma sumnjam.

Problem kadra jeste donekle realan, ali do određene mjere je i rezultat duplih struktura u zdravstvu koje Lauterbach nastoji otkloniti.

To, kombinovano sa katastrofalnim finansijskim stanjem klinika, mi ne daje neku nadu da će ostati sjajna situacija za ljekare na njemačkom tržištu rada do kraja ove decenije.

Njemački doktori idu u USA, Švicarsku i zemlje Skandinavije, Balkanski doktori popunjavaju njihove pozicije, i tako dalje. Kapitalizam, slobodno tržište... Pisao sam o tome i postavljao link nekad davno.

Albanski premijer Edi Rama je prošle godine zabranio odliv mozaka, mislim mozaka... mozgova... u Evropu/UK prije nego otplate državi novac koji je uložila u njihovu obuku.

Meni je ovo zanimljivo sto se odnosi samo na jednu struku, valjda bi po nekoj logici trebalo svima zabraniti, ako se vec zabranjuje.

Ovim ce samo napraviti drzavi medvjedju uslugu.

:-) :-) :-)
JohnnyS

#16619 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

Ma sumnjam.

Što kažu, vraća li Rama sav porez kojeg su ti ljudi uplatili tijekom života i od čega se financirao fakultet?
elcaliente

#16620 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

Pa nemaju zdravstvena osiguranja samo troskove kada se ide doktoru, ona placaju i bolovanja.
Prosle godine rekordna godina po uzimanju bolovanja u Njemackoj.
Ljudi sami svoj sistem koji je njima dobro sluzio unistavaju, postoje dvije mogucnosti ili vise placati zdravstvena osoguranja ili smanjiti broj troskova koje osiguranje pokriva.
Najtuzniije je to da sadasanje generacije tolilo ekploatisu sistem da njihovoj djeci nece ostati nista od prijsanjeg dobrog sistema .
Trpiti ce velike odbitke od plate a zauzvrat nece dobiti ni pola onoga sto mi danas imamo.
Ali tako je uvjek, daj da ja koristim a poslije mene moze poplava odnjeti sve.
Last edited by elcaliente on 08/02/2024 22:56, edited 1 time in total.
TAFKAP

#16621 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Ozimician wrote: 08/02/2024 22:50

Ma sumnjam.

Meni je ovo zanimljivo sto se odnosi samo na jednu struku, valjda bi po nekoj logici trebalo svima zabraniti, ako se vec zabranjuje.

Zašto bi bila... Država ti plati troškove studiranja a ti sa taze štampanom diplomom noge u ruke i pravac Minken / London...

Da li znaš koliki su troškovi obučavanja od početka studija do zvanja doktora medicine?
JohnnyS

#16622 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

TAFKAP wrote: 08/02/2024 22:56

Zašto bi bila... Država ti plati troškove studiranja a ti sa taze štampanom diplomom noge u ruke i pravac Minken / Londonu...

Da li znaš koliki su troškovi obučavanja od početka studija do zvanja doktora medicine?
A taj doktor medicine i njegova familija nisu ništa državi dali kroz poreze?
Ozimician

#16623 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

TAFKAP wrote: 08/02/2024 22:56 Zašto bi bila... Država ti plati troškove studiranja a ti sa taze štampanom diplomom noge u ruke i pravac Minken / London...

Znam, ali zasto se to onda ne odnosi na sve struke, sve struke kostaju, cak i srednja skola ?
Takodjer sta je s onima koji su bili samofinansirajuci.

U svakom slucaju medvjedja usluga za zemlju, jer ce struka postati neatraktivna za buduce studente.
elcaliente

#16624 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

JohnnyS wrote: 08/02/2024 22:57
TAFKAP wrote: 08/02/2024 22:56

Zašto bi bila... Država ti plati troškove studiranja a ti sa taze štampanom diplomom noge u ruke i pravac Minken / Londonu...

A taj doktor medicine i njegova familija nisu ništa državi dali kroz poreze?
Neka stave na papir ko je kome koliko dao i ko je sta koliko koristio pa neka se raskusuraju.
TAFKAP

#16625 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by TAFKAP »

Pa stavili su na papir, prvo pet godina radi pa ti široko polje
Post Reply