Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#16601 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

konjislav wrote: I jesu li sretni? Jeli im bolje nego u Švabiji? Jesu li se vratili u Bosnu? Misle li ikada? I zašto ne misle?
Ne znam. Ne znam. Neki jesu. Ne znam. Ne znam.
detroit-mercy

#16602 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by detroit-mercy »

Connaisseur Karlin wrote:
detroit-mercy wrote:
pa dobro nesto ga muci , to smo skuzili :)
a tebe :mrgreen:
pa svaka kritkika o US i US stilu zivota tebi smeta , znaci , nesto te muci jer ne hvalim tvoj zivotni stil u Detoritu :D

mene , ako nesto muci, ja to pokusavam rijesiti , i obavezno rijesim :thumbup:
Kako ti znas moj zivotni stil, uzimas sebi za pravo da meni kazes kako ja zivim da hvalis ili kudis, jeli ti to spavas samnom, licno me poznajes, druzimo se :-) .
Ja sam ok kada generalno pricas o nekim stvarima, nevalja ti zivot u US, OK, tvoj licni dozivljaj, nisi sretna, nisi zadovoljna, smetaju ti ove stvari, smetaju ti one stvar. Sve je to OK, prihvatam, mijenjaj.
Ono sto ja ne prihvatam je da od prvog posta si se meni licno zakacila i meni licno govoris kako ja zivim, ono samo da te pitam " pa jesi li normalna"
Ja prvi imam hiljadu i jednu kritiku na racun nekih stvari ovdje, masa je stvari koje ja smatram da nisu dobre ali u isto vrijeme od na hiljadu losih ja cu naci dvije hiljade dobrih koje licno meni odgovaraju. I sta je problem u tome ako se moje vidjenje zivota ovdje razlikuje od tvog. Zasto je tvoje vidjenje ok a moje nije.
Evo npr. ko sam ja da tebi kazem da je tvoj zivotni stil los, jesam li ja igdje tvrdio da je tvoj licni zivotni stil los, kako ti provodis svoje vrijeme, sa kime, sa cime je tvoj izbor. Ko sam ja da sudim.
Jesi li ti igdje procitala da sam ja tebe pokusao odgovoriti od tvog izbora, sugerirati ti bilo sta.
Ti sama sebi pravis izbore i kakve izbore pravis tako ti je ako si sretna sa svojim izborima i ja sam ako nisi, sta me briga, tvoji su izbori.
Connaisseur Karlin

#16603 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Connaisseur Karlin »

detroit-mercy wrote:
detroit-mercy wrote: a tebe :mrgreen:
pa svaka kritkika o US i US stilu zivota tebi smeta , znaci , nesto te muci jer ne hvalim tvoj zivotni stil u Detoritu :D

mene , ako nesto muci, ja to pokusavam rijesiti , i obavezno rijesim :thumbup:
Kako ti znas moj zivotni stil, uzimas sebi za pravo da meni kazes kako ja zivim da hvalis ili kudis, jeli ti to spavas samnom, licno me poznajes, druzimo se :-) .
Ja sam ok kada generalno pricas o nekim stvarima, nevalja ti zivot u US, OK, tvoj licni dozivljaj, nisi sretna, nisi zadovoljna, smetaju ti ove stvari, smetaju ti one stvar. Sve je to OK, prihvatam, mijenjaj.
Ono sto ja ne prihvatam je da od prvog posta si se meni licno zakacila i meni licno govoris kako ja zivim, ono samo da te pitam " pa jesi li normalna"
Ja prvi imam hiljadu i jednu kritiku na racun nekih stvari ovdje, masa je stvari koje ja smatram da nisu dobre ali u isto vrijeme od na hiljadu losih ja cu naci dvije hiljade dobrih koje licno meni odgovaraju. I sta je problem u tome ako se moje vidjenje zivota ovdje razlikuje od tvog. Zasto je tvoje vidjenje ok a moje nije.
Evo npr. ko sam ja da tebi kazem da je tvoj zivotni stil los, jesam li ja igdje tvrdio da je tvoj licni zivotni stil los, kako ti provodis svoje vrijeme, sa kime, sa cime je tvoj izbor. Ko sam ja da sudim.
Jesi li ti igdje procitala da sam ja tebe pokusao odgovoriti od tvog izbora, sugerirati ti bilo sta.
Ti sama sebi pravis izbore i kakve izbore pravis tako ti je ako si sretna sa svojim izborima i ja sam ako nisi, sta me briga, tvoji su izbori.
ne, nisma iskljucivo pisala o tebi , ali mnogi ne zele javno priznati, ili priznati sebi , da im je zivot u US onako, tek tako :)

ja jos nisam srela nekoga tko kaze da mu je super u US , a EU dijaspora nema takav problem , jos nisam cula da se zale i kukaju kao BiH dijaspore u US :-D

ti si vjerovatno jedini iz BiH koji je toliko zadovoljan sa zivotom u US :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16604 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Konasjer Karlin ne moras na svaki post replicirati pobi nas ko radijacija
Connaisseur Karlin

#16605 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

detroit-mercy wrote:
detroit-mercy wrote: Ja nigdje nisam spomenuo sponzoruse :mrgreen: sad ako se osjecas tako nije do mene :mrgreen: .
pa upravo si Fransoi reako da je muska sponzorusa , znaci, ti tako osjecas i mislis o nekome :thumbup:
Pa sad, kod nas vazda je odlazak u neciju kucu bio udaja :mrgreen:
Udaja i sponzorusa nije isto :mrgreen: e sad ako ti mislis da je Fransoa sponzorusa, sorry do tebe je, nije do mene :mrgreen: .
zena se uda i ode, ona je spozorusa, a ako se muskarac uda , znaci ode kod zene u insotranstvo , on nije sponzorusa, kakva je to logika :D
Connaisseur Karlin

#16606 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

_BataZiv_0809 wrote:Konasjer Karlin ne moras na svaki post replicirati pobi nas ko radijacija
samo ljubazno odgovaram, nije lijepo ignorisati osobe koje su mmi se obratile komentarom :)
moonca

#16607 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by moonca »

Nije svako isto ambiciozan, sposoban, pa ako hoces i voljan. Prihvati cinjenicu da si ti u Americi imao daleko laksi start nego raja koja je kasnije otisla, ukljucivo sa ljudima koji pisu ovdje.
Tacno, nije svako sposoban, snalazljiv --i naravno zbog tih osobina su i mnogi u Bosni, sretni i ne napustaju je.

Imaju sve sto zele, mogu da priuste sve sto zele i nikakava to nauka nije .

Takodje, ni US ne napusta niko tek tako, zbog komaraca ili sparnog ljeta, vec -- nije sposoban da se snadje u zemlji gdje doslovno $ rastu na drvetu a ti treba samo malo da poskocis i da ga dohvatish.
bleicher

#16608 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by bleicher »

Jatonja
Connaisseur Karlin

#16609 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

samo se neposobni vracaju iz US u EU :lol:
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16610 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

_BataZiv_0809 wrote:Konasjer Karlin ne moras na svaki post replicirati pobi nas ko radijacija
samo ljubazno odgovaram, nije lijepo ignorisati osobe koje su mmi se obratile komentarom :)
Ohani malo
Connaisseur Karlin

#16611 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

_BataZiv_0809 wrote:
Ohani malo
zasto :)
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16612 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Razvodnjavas temu besmislenim pitanjima
konoplja

#16613 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konoplja »

detroit-mercy wrote: Kako ti znas moj zivotni stil, uzimas sebi za pravo da meni kazes kako ja zivim da hvalis ili kudis, jeli ti to spavas samnom, licno me poznajes, druzimo se :-) .
ne, nisma iskljucivo pisala o tebi , ali mnogi ne zele javno priznati, ili priznati sebi , da im je zivot u US onako, tek tako :)

ja jos nisam srela nekoga tko kaze da mu je super u US , a EU dijaspora nema takav problem , jos nisam cula da se zale i kukaju kao BiH dijaspore u US :-D

ti si vjerovatno jedini iz BiH koji je toliko zadovoljan sa zivotom u US :D
Sto to radis? Lazes ovdje sve nas a i sebe.
Jesi, licno si covjeka prozivala i pisala o njemu. Da prelistamo sada posljednjih 30 stranica nasli bi mnogo postova na kojima to radis.
Drugo, ti to poznajes mnogo Bosanaca i Hercegovaca u Americi pa da mozes da sudis i govoris u ime cijele te zajednice? Koliko to ljudi znas? 5? 10? 15?
Poznajes Anesu Kajtazovic licno i ona ti rekla da je nesretna u Americi?
Nermina Ferkica isto poznajes licno i on ti je to isto rekao jel?
Senada Dizdarevica isto tako?
To ako ti nisi u svom malom krugu srela nekoga ne znaci i ne predstavlja nista, a pogotvo ti ne daje za pravo da ogovaras ljude okolo.

Jos kakvi su ovo paradoksi u tvojim nesmislenim recenicama? ne zele javno priznati ili priznati sebi da im je zivot u Americi tek tako!? Tebi se povjerili da im je lose jel? A sebi ne mogu to priznati? :-)

EU dijasporu isto svu znas i poznajes? Nitko ziv se ne zali, sve sami med i mlijeko. Mhmmm a koliko se samo ljudi vratilo iz EU u BiH jer im je zivot bio sranje i nisu se mogli naviknuti.
Koliko ih samo zivi jos uvijek u EU i trpe sve to samo zato sto je u BiH jos gore. A da ih doceka siguran posao od hiljadu kermica otisli bi prvim vlakom.

Toliko o tome.
animals

#16614 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Meni ovo lici na lesinare kad se navale na nekoga..
Bodkin

#16615 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

animals wrote:Ja bi vas volio sve vidjeti u jednoj prostoriji skupa,
ono sjedite na stolicama ukrug..
i na ekranu izlaze postovi koji ste uputili jedni drugima..
kako bi to bilo veselo..
:lol: :thumbup:
Bodkin

#16616 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

detroit-mercy wrote: Kako ti znas moj zivotni stil, uzimas sebi za pravo da meni kazes kako ja zivim da hvalis ili kudis, jeli ti to spavas samnom, licno me poznajes, druzimo se :-) .
Jarane...skontas li ti nekad da je uzaludno ovako odgovarati :D
Bodkin

#16617 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by Bodkin »

_BataZiv_0809 wrote:
A sad ces i ti poceti kao detroit a?
animals

#16618 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by animals »

Bodkin wrote:
_BataZiv_0809 wrote:
Ma on ovdje glumi Dalaj Lamu..
pusti ga nek se umislja..
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#16619 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote:
Necu ba, detroit i ja smo poprilicno razliciti, najblaze receno :D nego smori ba zenska.
konjislav

#16620 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by konjislav »

detroit-mercy wrote:
Connaisseur Karlin wrote: pa to nisi rekao u svom savjetu drufim, nisi rako sto si radio i koliko dugo si radio drugi posoa ili drue psolove, a ovdje si nsaisoa, neka dodju i krenu u privatluk ili skolu za medicinske sestre :D
Jaranice, da jedno zavrsimo konverzaciju.
Odavno sam ja na ovom forumu rekao da sam svasta radio i svime se bavio ali da sam isto tako imao i druge ciljeve do kojih je moguce doci samo ako hoces. Sistem je takav da ti to omogucava.
A to sto su ti kognitivne sposobnosti malo slabije pa kad kazem da kada neko dodje ovdje (ne znam na koji nacin) da je ko zna kakav majstorluk nauciti ce ga raditi, znaci da ces otici i raditi za drugog i uciti zanat. Poslije je sve do tebe sta ces sa tim zanatom.
Tako ti je i za sve ostalo.
Mogu ti dati more primjera sta su ljudi radili i kako su radili da bi napravili nesto, oni koji nisu htjeli/smjeli oni rade sta rade.
Za one pak koje firme dovedu, njima ne treba moj savjet oni su tu sa razlogom.
Tako da uopste ne vidim svrhu ove konverzacije.
Isto tako, narode kad dodjete u Njemacku, uhvatite se toga sto radite, nemoj slucajno da bi ikada ista pokusali da se malo usavrsite, da si malo olaksate, ostanite vjecno na jednom poslu/zanimanju jer sve drugo je nerealno.
Detroican, zasto meni objsanjvas, znam kako se narod naradio i skolovao ne razumijem :)

Vecini je trebalo 5 ili 7 godina da se napokon pomaknu od pocente tacke :)

Ne razumijem, zasto uvjeravas osobe iz IT sketora da dodju iz Njeamcke , ako nemas adekvaten i detaljne infomracije o omjeru zarade i trsokova ; jednsotavno si neozbiljan i neodgovoran ; dana je lakse nekom iz Njeamcke doci u US i raditi u IT , ali , da li se ziasta isplati radi ekstra janih $10.000 ili $20,000 promjeniti stil zivota :-D
Evo da to ja odgovorim umjesto njega. Meni recimo detroičaniN ne mora objašnjavati zašto da dođem u Ameriku i da je tamo dosta bolje plaćeno. Znam ja i sam da sad odem u Ameriku da bih imao barem duplo veću platu, ako uzmemo da su Americi niži porezi, to je dodatni win, jedino što je u Americi stan 3k$ (2.7k€), dok je u Njemačkoj 1k€, ostalo je manje više isto ili slično. Kao što je tehnika, auta i druge stvari jeftinije u Njemačkoj u odnosu na Bosnu, tako je sve jeftinije u Americi u odnosu na Njemačku (zbog manjih poreza).
Znači u Kaliforniji bi mi realno život bio skuplji za oko 3k€ nego u Njemačkoj, a neto bih zarađivao više od duplo.
Ovo je samo što se tiče posla i para, gdje je tu jezik, kultura, klima, poslovne prilike, itd. Meni je sve to jasno, ne mora on mene goste ubjeđivati kako je bolje u USA, jasno je to meni kao dan. Ja imam drugi problem, a to je da je tamo teško otići, a ne što nisam svjestan da je tamo bolje. Dok s druge strane u Njemačku mi je bio mačiji kašalj doći. Ja razumijem da je to zbog trenutne imigracione politike Amerike, da su zavrnuli pipu, dok je u Njemačkoj oduvijek bilo lako doći našim ljudima od kad ja znam za sebe.

Naravno prije nego što se neko upali, ovo gore je lična analiza moje situacije i mojih preferencija, mada mislim da je slična situacija i u drugim oblastima za ljude koji hoće da rade i da se trude i napreduju.
insomnia78

#16621 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by insomnia78 »

Ja sma
Connaisseur Karlin

#16622 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

konjislav wrote: Evo da to ja odgovorim umjesto njega. Meni recimo detroičaniN ne mora objašnjavati zašto da dođem u Ameriku i da je tamo dosta bolje plaćeno. Znam ja i sam da sad odem u Ameriku da bih imao barem duplo veću platu, ako uzmemo da su Americi niži porezi, to je dodatni win, jedino što je u Americi stan 3k$ (2.7k€), dok je u Njemačkoj 1k€, ostalo je manje više isto ili slično. Kao što je tehnika, auta i druge stvari jeftinije u Njemačkoj u odnosu na Bosnu, tako je sve jeftinije u Americi u odnosu na Njemačku (zbog manjih poreza).
Znači u Kaliforniji bi mi realno život bio skuplji za oko 3k€ nego u Njemačkoj, a neto bih zarađivao više od duplo.
Ovo je samo što se tiče posla i para, gdje je tu jezik, kultura, klima, poslovne prilike, itd. Meni je sve to jasno, ne mora on mene goste ubjeđivati kako je bolje u USA, jasno je to meni kao dan. Ja imam drugi problem, a to je da je tamo teško otići, a ne što nisam svjestan da je tamo bolje. Dok s druge strane u Njemačku mi je bio mačiji kašalj doći. Ja razumijem da je to zbog trenutne imigracione politike Amerike, da su zavrnuli pipu, dok je u Njemačkoj oduvijek bilo lako doći našim ljudima od kad ja znam za sebe.

Naravno prije nego što se neko upali, ovo gore je lična analiza moje situacije i mojih preferencija, mada mislim da je slična situacija i u drugim oblastima za ljude koji hoće da rade i da se trude i napreduju.
konjislave, nedama se da ces postati bogat u US , strasno me podsjecas na ovog Patak iz crtaca :thumbup:

Image
sinuhe

#16623 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by sinuhe »

I Konjislav direktor. :D Romantika.
MarlboroGold

#16624 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by MarlboroGold »

Možda i The Godfather :D
high_volume

#16625 Re: Pokret za odlazak - ubleha ili stvarnost?

Post by high_volume »

Ovu temu treba prebaciti na Pdf. Dijaspora :-)
Post Reply